Kristiyan Desev Публикувано: 31 март Публикувано: 31 март Забравих да спомена - ако има магеланци, които ще са гости на града в следващите 2 седмици, обадете се, ще се радвам да ви разходя 🙂. Познавам добре центъра и говоря френски. 4 1
jul Публикувано: 31 март Публикувано: 31 март @Kristiyan Desev, жалко, че не мога да се възползвам, ние сме в края на май чак. 1
Rayana Публикувано: 14 април Публикувано: 14 април На 31.03.2025 г. в 20:46, Kristiyan Desev каза: Забравих да спомена - ако има магеланци, които ще са гости на града в следващите 2 седмици, обадете се, ще се радвам да ви разходя 🙂. Познавам добре центъра и говоря френски. Здравейте, важи ли все още офертата? От 18 .04 до 24.04 сме в Лион.
kakadu Публикувано: 14 април Публикувано: 14 април На 30.03.2025 г. в 20:39, Kristiyan Desev каза: Да дам моя принос към темата, понеже от вчера съм в Лион. Летището е далече от центъра, ако не искате да хващате скъпия Rhône express, вземете автобус 47 до Meyzieu, веднага след това трамвай до Vaulx en Velin la Soie, докъдето ще ви закара и експресът. Оттам има метро 1 (розова линия) до гарата Perrache, Bellecour, Hotel de Ville, които са централни. Perrache е последната спирка, хотелът беше до гарата - Hotel Victoria, препоръчвам с две ръце. Цялото това пътуване ни струваше 2€, купувате си карта за 1 час за всички линии и с нея се возите до центъра. @jul, има дневни карти (7€) и седмични такива за неограничено возене, за всеки човек са картите и се сканират при влизане. Супер ценно! Ако можеш, метни го в тая тема, за евтините трансфери.
Kristiyan Desev Публикувано: 14 април Публикувано: 14 април преди 23 минути , Rayana каза: Здравейте, важи ли все още офертата? От 18 .04 до 24.04 сме в Лион. Здравейте, за съжаление в събота се прибрах в България, но съм на разположение за всякакви въпроси 🙂. След малко ще допълня пътеводителя. преди 12 минути , kakadu каза: Супер ценно! Ако можеш, метни го в тая тема, за евтините трансфери. Ей сега го добавям.
Kristiyan Desev Публикувано: 14 април Публикувано: 14 април Здравейте, допълвам още информация за Лион и околностите. За мен целият Лион е една голяма забележителност, но освен стандартните места за посещение препоръчвам задължително посещение на Jardin des Curiosités, до които се стига лесно с фуникуляр до Saint Just и оттам няколко минутки пеша. За мен това е най-добрата гледка над града, хареса ми повече от хълма Fourvière, защото се намират по-ниско. Много приятно място за залез и за наблюдаване на светлините над града. Много харесах квартала Croix Rousee - готини кафенета, графити и цветни сгради, много младежка и приятна атмосфера. Това е един от най-старите квартали в Лион. Стига се с метро С, което е много интересно, задължително пътувайте с него 😀. Jardin des Chartreux също са красиви за разходка, има хубава панорама към града. Зоологическата градина беше приятна, без да е страшно забележителна. В центъра много харесах Hotel de Ville с влизане вътре, Hôtel-Dieu de Lyon, Place des Célestins, Place des Jacobins и Palais de la Bourse. Препоръчвам пекарна Boulangerie Les Frangins, близо е до метростанция Cordeliers. На повечето площади вече работят фонтаните. За хапване препоръчвам халите на Лион, които се намират откъм Рона - Les Halles Paul Bocuse. Има всякакви деликатеси и има заведения с хубаво обедно меню на добри цени, стига се бързо от центъра и районът е много приятен за разходки, оттам може да продължите до Westfield Part Dieu, който е един от най-големите молове в Лион. До халите пътуват автобус C13 и C3 от Cordeliers до сградата на борсата и спира точно пред халите. На центъра има много приятно място с хавайска кухня, казва се Aï Poke. За традиционните заведения вече споменах. Ако сте за 4 дни и ще спите само в Лион, вземете си седмична карта за транспорта за 23€, излиза по-евтино от дневни билети. Картата покрива метро, всички автобуси, както и двата фуникуляра в старата част. За околностите ще разкажа в отделен пост 🙂 Gardins des Curiositès Около Part Dieu и Халите Hotel de Ville Croix-Rousse Hotel de Ville Старият град Нощен Лион 12 6 2
Rayana Публикувано: 15 април Публикувано: 15 април Привет, може ли малко информация за околностите? Какво непременно трябва да се види? Кой е удобния и изгоден транспорт? Къде може да се остави багаж ви Лион? Има ли квартали,които трябва да се избягват? 1
Kristiyan Desev Публикувано: 15 април Публикувано: 15 април преди 4 часа, Rayana каза: Къде може да се остави багаж ви Лион? Има ли квартали,които трябва да се избягват? За оставяне на багаж - може да си оставите багажа в хотела в Лион дори преди да бъдете настанени, ние така направихме и нямаше проблеми. Съхранението на багажа е включено повечето пъти в цената на нощувката и не трябва да се доплаща. Разгледайте и това: https://lyon.city-locker.com За кварталите - центърът е напълно безопасен денем и нощен. Според мен има и неприятно квартали, но те са далеч от централната част, от другата страна на реката и е малко вероятно да попаднете там случайно. Бих избягвал района на гарата Perrache и на юг от него късно вечер. Сега пускам информация за околностите, но много резюмирано - препоръчвам ден за Annecy с автобус от Perrache, ден за Бургундия (Beaune и Дижон) с влак от Part Dieu и половин ден в селцето Pérouges. 4
Kristiyan Desev Публикувано: 15 април Публикувано: 15 април Annecy За мен има 2 топ еднодневни екскурзии от Лион, които препоръчвам на всички - Бургундия и Annecy. Тук ще разкажа за Annecy, а за Дижон и Бон ще бъде следващият пост До Annecy отидох с автобус BlaBlaBus за 12€ на посока от гарата Perrache, докъдето има метро, Flixbus също пътуват по този маршрут. Пътуването е около 2 часа, аз много исках да комбинирам с Женева, но чух много отрицателни мнения за там и предпочетох да посетя Швейцария друг път и да си остана във Франция, и не съжалявам. Според мен комбинацията на двата града е постижима и възможна. Annecy e много красиво градче в полите на Алпите, има много хубав стар град и чудесно езеро, което е известно като най-чистото в Европа. Спокойно може да прекарате цял ден в разходки и релакс, ако времето е хубаво. Разкошно място е, на което човек има чувството, че има всичко, от което се нуждае, за да бъде щастлив 13 1 3
Mary Публикувано: 15 април Публикувано: 15 април Дискусията и разказите за посещенията в Лион ги отделих в тази тема, а пътеводителят ще си остане отделно като тема без дискусии, но ще сложа линк за него в първия пост. 1 2
Kristiyan Desev Публикувано: Петък в 18:30 Публикувано: Петък в 18:30 Бургундия (Bourgogne) Beaune Какво си представяте, когато чуете френската област Бургундия? Аз се сещам за телешко по бургундски, деликатесни охльови, дижонска горчица и класно вино 😅, съчетано с хубави винарни, красиви селца с традиционна архитектура и чудесна атмосфера. Точно така беше и в реалност. В Бургундия посетих за ден Beaune и Дижон, като пътувах с директни влакове от гара Part Dieu, до която пътува синята линия на метрото. Започнах с Бон, където има много хубав стар град. Аз пристигнах много рано сутринта и нямаше почти никакви хора. Центърът е изключително симпатичен. На площада в Бон има страхотна пекарна 😃. Катедралата е много красива! Най-голямата забележителност на това малко бургундско градче обаче е хосписът (Hôtel-Dieu Museum - Hospices de Beaune) - създаден е след Стогодишната война през 1443г. като болница за бедни и сградата остава символ на милосърдие и помощ на нуждаещите се. Дворът е изключително красив и покривът е типичен за Бургундия с геометричните си шарки и преобладаващите цветове като кафяво, оранжево и жълто. Докато пътувах с влака забелязах много други сгради в малки населени места с такава архитектура. Има аудио гид на английски и изложбата е много интересна. Дворът Това беше най-голямата стая, като капацитетът на болницата е бил 800 души. Следва Дижон… 10
Kristiyan Desev Публикувано: Събота в 09:02 Публикувано: Събота в 09:02 Дижон След още половин час пътуване ще пристигнете в Дижон, който е столицата на Бургундия. За мен този град беше ,,Франция на стероиди”, защото олицетворява всичко френско - храна, култура, изкуство и история. Самият град е доста подценен, а има много какво да предложи. Дижон е известен с пътя на совата (parcours de la chouette) - маршрут от 22 точки през централните части на града, който преминава през най-важните туристически забележителности. Може да си купите книжка от туристическия център и да следвате стъпките. Историческият център е в ЮНЕСКО, не пропускайте готическата катедрала Notre-Dame de Dijon от 13 век, където е и совата на късмета, която трябва да погалите с лявата ръка и да си намислите желание, което да се сбъдне. Други красиви места са площадът François Rude, който е бил разрушен и построен наново Площадът на Херцозите, който е изключително красив и аристократичен паркът Darcy В Дижон всички музеи са безплатни и са интересни за посещение, най-популяренса дворецът на бургундските херцози и музеят на изящните изкуства. Пазарът в града е много известен, отворен е четири дни в седмицата, а за кулата на Филип Хубави е задължително да си запазите билети предварително, гледката от горе е чудесна, аз не успях да се кача, но ми е в списъка за друг път. В заключение - Дижон е един огромен музей на открито, който ще ви върне векове назад във времето и ще ви зареди за дълго време напред. Насладете му се! 7
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега