Прескочи до съдържание

Пълно слънчево затъмнение, Испания, 12.08.2026

Георги

Препоръчани мнения

Публикувано:

От много време ми е мерак за втори път да видя пълно слънчево затъмнение (след българското), но по ред причини, основно финансови и логистични, все се разминавам. Силно вероятно е това да се случи и сега, но не пречи пак да се опитам.

Основният разход естествено е полети и хотели. Поне за втората част да споделя, че календарът на Melia е отворен и за лятото догодина и цените ми изглеждат нормални - двойна стая в хубав хотел във Валенсия е около 120 евро. Малко по-скъпа е резервацията с безплатна отмяна, която е и със заплащане на място, т.е. нищо не ви пречи да си направите резервация без никакъв риск сега, а като наближи времето и пуснат разписанието на полетите тогава да я отмените, защото едва ли и с тях ще имаме такъв късмет. Но..да видим.

Като цяло препоръчвам да се резервират именно хотели от големи вериги, защото там шансът резервацията да бъде отменена в последствие поради тарикатлъци на собственика е намалена. Ако сте ходили тази година на Рамщайн в Белград, знаете за какво иде реч.

Пътят на пълното затъмнение е тук: https://nso.edu/for-public/eclipse-map-2026/ Минава и през други държави, например Исландия, но там наистина трябва да си мега оптимист, ако си мислиш, че ще уцелиш ясно време.

Пък кой знае, ако имаме късмет, може тук да обсъждаме разни логистични и други организации.

• Харесвам 3
Публикувано:

Уф, и аз южноамериканските ги пропуснах и сега... Обаче това не влиза във нашите ваканции и ще е трудно.

Публикувано:

Не е невъзможно и полети да намериш на поносими цени. При Уиз се загледай като излезе лятното разписание или 2-3 седмици след това, защото най-първоначално заредените цени обикновено са високи. По-миналата година за юли следващата година намерих билети до Тенерифе по 80€, а миналата за тази през май-юни по 45€ в посока. За Мадрид също съм засичала.
Можеш да играеш и с флекс, като се надяваш на промяна и изчислиш 30 дни напред и 15 назад /това в случай че има по-изгодна цена през юли примерно/. Освен Валенсия можеш да гледаш и Мадрид, като отсечката я направиш с влак. 

• Харесвам 3
Публикувано:

аз не вярвам специално заради затъмнението да вдигнат цените, по-скоро търсенето ще ги вдигне

тоест, по-рано, по-добре

вече писах за печалния ми опит от Великденския остров, няма да се повтарям, пък и там е коренно различно, защото полета е един

Публикувано:
преди 1 час, ДиянаВ каза:

Не е невъзможно и полети да намериш на поносими цени. При Уиз се загледай като излезе лятното разписание или 2-3 седмици след това, защото най-първоначално заредените цени обикновено са високи. По-миналата година за юли следващата година намерих билети до Тенерифе по 80€, а миналата за тази през май-юни по 45€ в посока. За Мадрид също съм засичала.
Можеш да играеш и с флекс, като се надяваш на промяна и изчислиш 30 дни напред и 15 назад /това в случай че има по-изгодна цена през юли примерно/. Освен Валенсия можеш да гледаш и Мадрид, като отсечката я направиш с влак. 

Според мен още на старта ще са над 500лв на посока и няма да падат, но ще съм много щастлив, ако бъда опроверган 🙂

Публикувано:
преди 17 минути , Георги каза:

Според мен още на старта ще са над 500лв на посока и няма да падат, но ще съм много щастлив, ако бъда опроверган 🙂

Определено август месец ще е по-труден от юли, а и от София испанските дестинации са по-трудни от букурещките. При мен обикновено италианските идват по-скъпи и още помня едно Бари какви нерви ми образува през юли, докато вие си го ползвахте между другите пътувания🙂
По темата, какво да гледаме и ние? Около 12.08. ли и колко дни?🍀

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, ДиянаВ каза:

Определено август месец ще е по-труден от юли, а и от София испанските дестинации са по-трудни от букурещките. При мен обикновено италианските идват по-скъпи и още помня едно Бари какви нерви ми образува през юли, докато вие си го ползвахте между другите пътувания🙂
По темата, какво да гледаме и ние? Около 12.08. ли и колко дни?🍀

Ми аз лично взех неделя-четвъртък, изхождайки от бледата надежда, че дните от седмицата на полетите ще се запазят. Но иначе мисля, че това ще са дните, в които би имало затруднение с нощувките, дори да решим да останем повече или да дойдем по-рано, все ще се намери място.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 18 минути , Георги каза:

Ми аз лично взех неделя-четвъртък, изхождайки от бледата надежда, че дните от седмицата на полетите ще се запазят. Но иначе мисля, че това ще са дните, в които би имало затруднение с нощувките, дори да решим да останем повече или да дойдем по-рано, все ще се намери място.

Никога не би ми хрумнало да преследвам слънчево затъмнение. Въодушевява ме начина, по който мислиш за пътуванията си, има някакво желание за лично, интимно приключенство в тях🙂. Ако мога, ще проследя полетите за 2026, за да се случи, към което магеланско предизвикателство призовавам и други🙂

Помня много добре еуфорията тук при пълното слънчево затъмнение от преди … от 1999 г. е било🙈. Най-много ми се запечатаха комитета по посрещането на слънчевото затъмнение и специалните слънчеви очила към вестник 24 часа😄 Самата гледка не бих казала, че е запаметяваща, но в същия ден, веднага след преживяването, заминахме от морето към Пловдив и после Родопите…та има какво да помня😉

• Харесвам 2
Публикувано:

Той да не е вчерашен да не може да си открие полети , нали повечето тук от него са се учили.Най-много да предизвикате поредната инвазия ...

Публикувано:
преди 3 минути , stanimir каза:

Той да не е вчерашен да не може да си открие полети , нали повечето тук от него са се учили.Най-много да предизвикате поредната инвазия ...

Не е вчерашен, да, но често човек преминава в режим на инертност. При теб и мен също се е случвало. 
Иначе определено няма да ходя в Испания през август за тази цел😃

• Харесвам 2
Публикувано:

Ами всеки си знае, на мен ми е мерак, а 1999 не можах да го видя, че бях в казармата. После 2019 и 2020 обстоятелствата се стекоха зле.

Иначе Испания е голяма, не като Великденския остров, където също се пробвах...

Обаче не е през ваканцията (тукашната), а да бия път през океана за 2 дена не става, та май само ще завиждам...

Публикувано:

Звучи страхотно - слънчево затъмнение и звездопад от Персеиди след това 🌠 / пикът е на 12.08.  

• Харесвам 2
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

@Георги, да напиша и в тази тема. Благодарение на Ивко видях, че има полети за август 2026 г. в разписанието на уиз. Понеделник-петък са засега и 130€ с дискаунт двупосочно не е лоша цена. 
От/до Букурещ са двойни цените.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ако се ходи само за самото затъмнение и не се иска да се кисне много дни в Испания, има и алтернативи - може да се лети до Барселона или Аликанте, не е само Валенсия в района. Все пак пикът на затъмнението е м/у Валенсия и Барселона:

image.png.4c86b3881c54f079fb248bd07f65f1e8.png

Публикувано:

Мисля, че след като и това лято няма да го бъде, догодина просто е задължително по време на затъмнението да съм из Пикос де Еуропа 🙂

Не се сещам за по-подходящо място!

• Харесвам 3
Публикувано:
На 1.05.2025 г. в 23:07, ДиянаВ каза:

Помня много добре еуфорията тук при пълното слънчево затъмнение от преди … от 1999 г. е било🙈. Най-много ми се запечатаха комитета по посрещането ... 

Е, ние си имаме традиции в това отношение :grin:

• Шок 2
  • Смея се 4
Публикувано:
На 1.05.2025 г. в 23:07, ДиянаВ каза:

Никога не би ми хрумнало да преследвам слънчево затъмнение. Въодушевява ме начина, по който мислиш за пътуванията си, има някакво желание за лично, интимно приключенство в тях🙂. Ако мога, ще проследя полетите за 2026, за да се случи, към което магеланско предизвикателство призовавам и други🙂

Помня много добре еуфорията тук при пълното слънчево затъмнение от преди … от 1999 г. е било🙈. Най-много ми се запечатаха комитета по посрещането на слънчевото затъмнение и специалните слънчеви очила към вестник 24 часа😄 Самата гледка не бих казала, че е запаметяваща, но в същия ден, веднага след преживяването, заминахме от морето към Пловдив и после Родопите…та има какво да помня😉

Ай с'я. очилца, лигавищини! 😄

Да вдигнат ръка всички, дето са си го гледали затъмнението пълно от балконите/градините си като истински пичове през маска за оксижен 😄 ... Че да не излезе, че само аз се фукам 😄

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 27 минути , master_of_germs каза:

Ай с'я. очилца, лигавищини! 😄

Да вдигнат ръка всички, дето са си го гледали затъмнението пълно от балконите/градините си като истински пичове през маска за оксижен 😄 ... Че да не излезе, че само аз се фукам 😄

... опушено със свещ стъкло, стара дискета за компютър ....

При оксижен се ползват очила /тотален лукс за всеки добрал се!/, за електрожен - маска, а стъклата се купуваха в железарията на бройка.  🙂 

• Браво 1
Публикувано:

От Царево, къмпинг Юг го гледах.

@Фил истински ме разсмя😂. И този момент го помня с посрещането на НЛО на летище Щръклево. Даже скоро го коментирахме на работа. За жалост не участвах в този исторически ден😆🤪

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:

Гледахме го (частичното затъмнение) през артилерийски теодолит в казармата. С какъв филтър беше вече не помня, ама сигурно истински.

Между другото си купих слънчев филтър и адаптер за обектива на фотоапарата и 2020 гледах частичното през него.

Иначе и без филтър може, ама не директно с очите, една дупчица в картонче и през нея се проектира образа върху лист хартия например... За справка, предната тема за затъмнение

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 13 минути , ДиянаВ каза:

От Царево, къмпинг Юг го гледах.

@Фил истински ме разсмя😂. И този момент го помня с посрещането на НЛО на летище Щръклево. Даже скоро го коментирахме на работа. За жалост не участвах в този исторически ден😆🤪

Вашата планета отива на зле - едно време ни чакахте да кацнем, а не кацнахме, а сега кацаме постоянно, а никой не ни обръща внимание 😞 

• Браво 1
  • Смея се 5
Публикувано:

Добре де, не казвам, че е лошо и безинтересно да наблюдаваш слънчево затъмнение. Просто за мен не е явление, заради което бих пътувала до Испания, Средиземноморието през август. В този смисъл ме съмнява чак да предизвика магеланска инвазия и съответно извънредно покачване на цените над обичайните за лятото, каквито опасения изрази Станимир.

Отивам в друга тема, защото тия дни съм на вълна декември, а гледам, че мастърът е на линия и имам какво да го питам😜

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.