Прескочи до съдържание

Пълно слънчево затъмнение, Испания, 12.08.2026

Георги

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 51 минути , ДиянаВ каза:

От Царево, къмпинг Юг го гледах.

@Фил истински ме разсмя😂. И този момент го помня с посрещането на НЛО на летище Щръклево. Даже скоро го коментирахме на работа. За жалост не участвах в този исторически ден😆🤪

От Царево нищо кой знае какво не си видяла. Дори и от Русе нямаше да го видиш пълно, освен ако не беше отишла къмто Сливо Поле.  Варненци трябваше да отидат в края на града в посока към Евксиноград, за да пресекат линията на пълното затъмнение. А разликата между "пълно" и "несъвсем пълно" затъмнение съвсем не е малка.

Аз не преследвах пълните затъмнения. Пълните затъмненията ме преследваха... През 1999 г., освен пълното слънчево, затъмнения от друг характер редовно се случваха особено в петък вечер 😄

Съквартирантът се бъзикаше, че ако след толкоз изпита домашна ракия  успеем да си вземем изпитите по анатомия, биохимия и физиология, като се приберем в Добрич, ще стане слънчево затъмнение. Пък ако изкараме и шестици на всичките изпити, затъмнението ще е пълно. 😄

А иначе сестра ми ме молеше да й купя вестникарски очила, пък аз й отговорих: "Батко ти ще ти направи по-хубави, ония не струват" 😄 Използвах едни много стари рамки от слънчеви очила и направих филтри от множество залепени изрязани в различни форми кадри от фотографски ленти. накрая през лявото стъкло слънцето се виждаше розово, а през дясното - синьо. После цяла есен се фукаше с тия очила пред съученичките си в четвърти клас.  Аз до нея го гледах през оксиженистката маска - в зелено.  

И аз изобщо не казвам, че едно затъмнение е свръхякото нещо, но спомените са ми мили. Най-хубавото нещо покрай онова затъмнение е, че послужи като вдъхновение за много творци. В деня на затъмнението за първи път пуснах на сестра си да слуша Nightwish и досега половината й гардероб е с техни тениски 😄

...The Sun is sleeping silently

Once upon a century...

П.П. Догодина племенничката ще е на възрастта на сестра ми по време онова затъмнение. Отивам им на гости и съставям план за догодина 🙂

• Харесвам 7
Публикувано:

Абе със сигурност е яко да се види (пълното затъмнение). Иначе е ясно, че няма целия свят да се изсипе там.

Испания е голяма и може да поеме някакъв наплив. За затъмнението на великденския остров 2000 и някоя, билетите свършваха буквално същия ден като ги пускаха, но имаше един полет дневно...

2019 по време на затъмнението в Чили дъщеря ми претърпя сериозна операция, през 2020 ни беше забранено да влизаме в Чили и Аржентина заради ковида... Иначе бяха удобни и като място и като време, в краен случай с кола на палатка можеше да отида...

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 25 минути , ДиянаВ каза:

Добре де, не казвам, че е лошо и безинтересно да наблюдаваш слънчево затъмнение.

Аве според мен лично е малко надценено :wink:, но си е събитие, особено за хората с интерес към астрономията. 
То и падащите зведи не са кой знае какво, ама почти всяка година август ходя в Родопите да гледам Персеидите. 

Цитат

а мен не е явление, заради което бих пътувала до Испания, Средиземноморието през август

Ако те притеснява жегата, зътмнението ще е налично и в Гренландия :grin:, дано да не трябват визи като му дойде времето :wink:

image.png.b6c9a9f567491388841c4d71a0b91be2.png

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:

Уж имам интерес към астрономията, ама за 20 години в южното полукълбо още не съм видял магелановите облаци... То и от града не става, и млечният път не се вижда вече, а като съм извън града все не се сещам...

Тия дни ходихме на планетариум и пак не ги видях. Оказа се, че сега са в светлата част на небето, а показваха небето каквото е сега.

• Харесвам 3
Публикувано:
3 hours ago, ДиянаВ said:

Добре де, не казвам, че е лошо и безинтересно да наблюдаваш слънчево затъмнение. Просто за мен не е явление, заради което бих пътувала до Испания, Средиземноморието през август. В този смисъл ме съмнява чак да предизвика магеланска инвазия и съответно извънредно покачване на цените над обичайните за лятото, каквито опасения изрази Станимир.

Отивам в друга тема, защото тия дни съм на вълна декември, а гледам, че мастърът е на линия и имам какво да го питам😜

Нямах предвид цените , а да не се юрне народа на магеланска сбирка и да съсипе идилията около мечтаното събитие.Много хора харесват да са в тълпа , други не толкова.За повечето хора е и неудобно да кажат открито "абе не ви искам".Дори в случая е добре , че цените не са по 50€, защото ще предизвикат наплив от хора на които не им е действително толкова интересно , но се чувстват длъжни да се включат в събитието.

А в София беше по сесийно време и го гледах през очилата от "24 часа" в Студентски град.Помня и че БНТ се издъни.

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 4 часа, stanimir каза:

А в София беше по сесийно време и го гледах през очилата от "24 часа" в Студентски град.Помня и че БНТ се издъни.

Беше по същото време през август, каква сесия? 😕

• Харесвам 1
Публикувано:
7 hours ago, master_of_germs said:

Беше по същото време през август, каква сесия? 😕

Имах поправителен държавен изпит през септември.Единствен за цялото следване, но пък ме забави чак до есента , не че накрая се  оплаквах.Едва оживяхме от живота през тия като цяло безгрижни месеци.Беше обаче сериозен и неочакван удар по егото ми , нещо като да вкарат заклет пътешественик в стая с наркомани за разпит🙂

• Харесвам 2
Публикувано:

Ъм, има ли някой от писалите тук, който е на мнение, че не си заслужава особено всъщност да е виждал ПЪЛНО слънчево затъмнение? Защото мнението на мастера по-горе, че "разликата между "пълно" и "несъвсем пълно" затъмнение съвсем не е малка" е като да кажеш, че разликата между първа класа в  Qatar и средна седалка в Уиз съвсем не е малка.

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Наминавам да изтупам темата, понеже осъзнах, че в Испания ще има ДВЕ пълни слънчеви затъмнения за по-малко от една пълна година!

И понеже в една друга тема бях писал, че в Андалусия през лятото бих се прежалил, само ако катеря Сиера Невада... ами не съм бил прав 😄 Може и за затъмнение да пробвам през 2027 г. 

02.08.2027 г. и това ще е най-дълготрайното слънчево затъмнение за века. Като максималната му продължителност ще е в Египет, недалеч от Луксор.

Ще се вижда още в Гибралтар, Мароко, всички други държави от Севирна Африка, Мека и Медина също попадат в зоната на пълно затъмнение...

https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_eclipse_of_August_2,_2027

• Харесвам 9
Публикувано:

За мен е едно от незабравимите изживявания в живота.

1999г бяхме на Калиакра, въоръжени с камери, апарати и т.н. техника. В резултат на това имам запис на образ на затъмнението, но до началото пълната фаза.

От там нататък записа е: включена камера, гледаща някъде към краката и записани гласове, възклицания и въздишки от рода на:, гледай-гледай, невероятно, чудно, златно, неописуемо, диамантено и подобни епитети и сравнения и ................... записа, те така до края на фазата.

Та с две думи, при нас емоцията беше такава, че те кара 😁 да забравиш да снимаш, и да не смееш да откъснеш поглед от короната. 

• Харесвам 3
  • 5 седмици по-късно ...
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Както не бях фен на слънчевите затъмнения, май ще се окажа в центъра на такова😄

Сантандер покрива ли се от явлението?

Имах билети за Бордо - Сантандер, съответно за 05-11 август 2026. Днес Уиз са ми бутнали Сантандер с ден напред - за 10.08, но и аз мога да местя  датите. Та от добрата страна бих могла да намажа слънчево затъмнение, а от лошата - търся си спонсор за по-дълъг престой 😆

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 1 час, ДиянаВ каза:

Както не бях фен на слънчевите затъмнения, май ще се окажа в центъра на такова😄

Сантандер покрива ли се от явлението?

Имах билети за Бордо - Сантандер, съответно за 05-11 август 2026. Днес Уиз са ми бутнали Сантандер с ден напред - за 10.08, но и аз мога да местя  датите. Та от добрата страна бих могла да намажа слънчево затъмнение, а от лошата - търся си спонсор за по-дълъг престой 😆

Ма ти не знаеш дали си фен или не си, защото не си била на пълно слънчево затъмнение, колко пъти да го натъртим 🙂 Прави, струвай, магии, молебени, за затъмнението трябва да си там!

• Харесвам 2
  • Смея се 1
  • 4 месеца по-късно ...
Публикувано:

Една графика, която добре илюстрира разликата между частично (пък макар и 99.99%) и пълно затъмнение:

eclipse_coolness.png

Иначе относно логистичната част, имайте предвид, че в Испания затъмнението ще е малко преди залез, т.е. слънцето ще е ниско над хоризонта и е възможно някоя планина да го скрие. Мисля че Валенсия е точно град, който от запад има планини. Аз ще резервирам и кола под наем за всеки случай, да имаме гъвкавост да бягаме от планини и облаци.

• Харесвам 2
Публикувано:

Уж най-накрая финализирах букването на всички 9 нощувки на 4 места. Преди час направих пореден опит за резервация през Airbnb в и около Сантандер и най-накрая получих потвърждение. Баси зора и цените за август🙈 Надявам се с колата под наем да не е същото. Успях да постигна средна цена от 134€ на вечер за трима при максимална психологическа граница, която си поставих 150€. Най-скъпо се оказа в Билбао, но за там ще дебна още дали мога да сменя настаняването с по-добро и изгодно. За Сан Себастиан да не говорим - за там просто се отказах. Между другото на база сегашното предлагане във Франция по океана ми се вижда по-евтино от Испания. 

За последните 3 нощувки /11-14.08/ и посрещането на слънчевото затъмнение ще сме базирани в Liencres (Лиенкрес?), на 10 км от Сантандер, в едноименния природен парк и в близост до забележителни плажове. На 11.08 ще видя как изглеждат залезите наблизо и евентуално ще преценя за 12.08 дали някъде там да се позиционираме. Всъщност не знам кое е по-добре - на плаж или на място с по-висока надморска височина да се наблюдава?

Гледам да не ориентирам пътуването около самото явление - слънчево затъмнение, че в този район на Испания често е облачно/дъждовно и през лятото. Освен дебненето на слънцето по плажовете съм набелязала и пещерата Алтамира - реплика и евентуално едни други близки пещери.

• Харесвам 3
Публикувано:

По залез ще е на източния бряг на Испания и Майорка, на западния по-рано. На сайтовете за затъмнението има дори и височината на слънцето спрямо хоризонта, за който се интересува.

Предполагам в Испания планините няма да окажат влияние, само на Майорка, ако не гледате на запад от западния бряг както би трябвало.

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 часа, ДиянаВ каза:

Уж най-накрая финализирах букването на всички 9 нощувки на 4 места. Преди час направих пореден опит за резервация през Airbnb в и около Сантандер и най-накрая получих потвърждение. Баси зора и цените за август🙈 Надявам се с колата под наем да не е същото. Успях да постигна средна цена от 134€ на вечер за трима при максимална психологическа граница, която си поставих 150€. Най-скъпо се оказа в Билбао, но за там ще дебна още дали мога да сменя настаняването с по-добро и изгодно. За Сан Себастиан да не говорим - за там просто се отказах. Между другото на база сегашното предлагане във Франция по океана ми се вижда по-евтино от Испания. 

За последните 3 нощувки /11-14.08/ и посрещането на слънчевото затъмнение ще сме базирани в Liencres (Лиенкрес?), на 10 км от Сантандер, в едноименния природен парк и в близост до забележителни плажове. На 11.08 ще видя как изглеждат залезите наблизо и евентуално ще преценя за 12.08 дали някъде там да се позиционираме. Всъщност не знам кое е по-добре - на плаж или на място с по-висока надморска височина да се наблюдава?

Гледам да не ориентирам пътуването около самото явление - слънчево затъмнение, че в този район на Испания често е облачно/дъждовно и през лятото. Освен дебненето на слънцето по плажовете съм набелязала и пещерата Алтамира - реплика и евентуално едни други близки пещери.

Покрай такива събития аз не бих разчитал на ербнб, а по-скоро на големите вериги с резервации през официалните им сайтове. Просто в ербнб е много лесно да ти отменят резервацията с всякакви извинения (появи се теч, климатикът е развален и т.н), а после същото място се продава другаде. Най-пресния спомен с такива изпълнения беше концерта на Рамщайн в Белград по-миналата година, но примери бол.

Колкото за колите под наем, няма причина да не ги направиш днес. Аз ползвах същия подход като по-горе, от голяма фирма в официалните им сайтове. Резервациите са с безплатна отмяна и не се изисква кредитна карта поне при Enterprise и Avis.

• Харесвам 1
Публикувано:

Знам ли - аз така треперих почти година, за да не ми отменят нощувки в близост до Париж по време на олимпиадата. Накрая сама я отмених месец преди пътуването, защото излязоха по-добри предложения. Оказа се, че туристите не са чак толкова, колкото са очаквали или не им се дава на всички една торба с пари за някакво си легло.

Като сме с кола последните дни, все ще намерим някое село за спане. Аз все още не вярвам в мащаба на това събитие 🤪

Публикувано:
преди 6 минути , stanimir каза:

Ти май ей така за сеира , ходи ли ти се истински заради самото събитие ? 

Ходи ми се в този край на Европа много - от Бордо до Сантандер, че и отвъд тях по целия Атлантик😍

Но това ще е и голямото ни лятно семейно пътуване. Не искам да го посвещавам на едно слънчево затъмнение и заветният ден да се окаже облачен 😂

Нямам нищо против слънчевото затъмнение, но да речем, че разчитам повече на други впечатления - от сорта на Гастелугаче и някой друг мирадор😄

• Харесвам 4
Публикувано:

И не е за сеира. И очила даже ще си купя🤣, за филтър за снимките ще си помисля 😉

@Георги може по-нататък да каже технически как ще се оборудва, има ли идеи 🙂

Иначе спане, транспорт, кола са досадни въпроси в пътуването, но няма как без тях🤪

Публикувано:
преди 3 часа, ДиянаВ каза:

И не е за сеира. И очила даже ще си купя🤣, за филтър за снимките ще си помисля 😉

@Георги може по-нататък да каже технически как ще се оборудва, има ли идеи 🙂

Иначе спане, транспорт, кола са досадни въпроси в пътуването, но няма как без тях🤪

няма да се оборудвам технически, то е 1 минута, оставало и да тръгна да се занимавам с настройки на камери и накрая пак няма да хвана нищо. Най-обикновени очила и така, те така и така се махат, когато затъмнението стане пълно. 

• 3 месеца по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, според вас от къде ще е по-удачно да се наблюдава затъмнението - от крайбрежието (където има вероятност да е облачно) или от вътрешността някъде около Леон (където ще е жега)?

Ето един сайт, който показва какви географски препядствия (хълмове, планини) има между Слънцето в момента на затъмнението и наблюдателя, намиращ се в различни точки: visualizadores.ign.es/eclipses/2026

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 10 часа, Zimna каза:

Здравейте, според вас от къде ще е по-удачно да се наблюдава затъмнението - от крайбрежието (където има вероятност да е облачно) или от вътрешността някъде около Леон (където ще е жега)?

Ето един сайт, който показва какви географски препядствия (хълмове, планини) има между Слънцето в момента на затъмнението и наблюдателя, намиращ се в различни точки: visualizadores.ign.es/eclipses/2026

Не съм навлизал в детайли, но в общия случай по-навътре ще е по-добре. Най-вече от гледна точка на хълмовете, защото затъмнението е буквално минути преди залез и някои по-високи планини ще го скрият.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.