Прескочи до съдържание

Пълно слънчево затъмнение, Испания, 12.08.2026

Георги

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 51 минути , ДиянаВ каза:

От Царево, къмпинг Юг го гледах.

@Фил истински ме разсмя😂. И този момент го помня с посрещането на НЛО на летище Щръклево. Даже скоро го коментирахме на работа. За жалост не участвах в този исторически ден😆🤪

От Царево нищо кой знае какво не си видяла. Дори и от Русе нямаше да го видиш пълно, освен ако не беше отишла къмто Сливо Поле.  Варненци трябваше да отидат в края на града в посока към Евксиноград, за да пресекат линията на пълното затъмнение. А разликата между "пълно" и "несъвсем пълно" затъмнение съвсем не е малка.

Аз не преследвах пълните затъмнения. Пълните затъмненията ме преследваха... През 1999 г., освен пълното слънчево, затъмнения от друг характер редовно се случваха особено в петък вечер 😄

Съквартирантът се бъзикаше, че ако след толкоз изпита домашна ракия  успеем да си вземем изпитите по анатомия, биохимия и физиология, като се приберем в Добрич, ще стане слънчево затъмнение. Пък ако изкараме и шестици на всичките изпити, затъмнението ще е пълно. 😄

А иначе сестра ми ме молеше да й купя вестникарски очила, пък аз й отговорих: "Батко ти ще ти направи по-хубави, ония не струват" 😄 Използвах едни много стари рамки от слънчеви очила и направих филтри от множество залепени изрязани в различни форми кадри от фотографски ленти. накрая през лявото стъкло слънцето се виждаше розово, а през дясното - синьо. После цяла есен се фукаше с тия очила пред съученичките си в четвърти клас.  Аз до нея го гледах през оксиженистката маска - в зелено.  

И аз изобщо не казвам, че едно затъмнение е свръхякото нещо, но спомените са ми мили. Най-хубавото нещо покрай онова затъмнение е, че послужи като вдъхновение за много творци. В деня на затъмнението за първи път пуснах на сестра си да слуша Nightwish и досега половината й гардероб е с техни тениски 😄

...The Sun is sleeping silently

Once upon a century...

П.П. Догодина племенничката ще е на възрастта на сестра ми по време онова затъмнение. Отивам им на гости и съставям план за догодина 🙂

• Харесвам 5
Публикувано:

Абе със сигурност е яко да се види (пълното затъмнение). Иначе е ясно, че няма целия свят да се изсипе там.

Испания е голяма и може да поеме някакъв наплив. За затъмнението на великденския остров 2000 и някоя, билетите свършваха буквално същия ден като ги пускаха, но имаше един полет дневно...

2019 по време на затъмнението в Чили дъщеря ми претърпя сериозна операция, през 2020 ни беше забранено да влизаме в Чили и Аржентина заради ковида... Иначе бяха удобни и като място и като време, в краен случай с кола на палатка можеше да отида...

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 25 минути , ДиянаВ каза:

Добре де, не казвам, че е лошо и безинтересно да наблюдаваш слънчево затъмнение.

Аве според мен лично е малко надценено :wink:, но си е събитие, особено за хората с интерес към астрономията. 
То и падащите зведи не са кой знае какво, ама почти всяка година август ходя в Родопите да гледам Персеидите. 

Цитат

а мен не е явление, заради което бих пътувала до Испания, Средиземноморието през август

Ако те притеснява жегата, зътмнението ще е налично и в Гренландия :grin:, дано да не трябват визи като му дойде времето :wink:

image.png.b6c9a9f567491388841c4d71a0b91be2.png

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:

Уж имам интерес към астрономията, ама за 20 години в южното полукълбо още не съм видял магелановите облаци... То и от града не става, и млечният път не се вижда вече, а като съм извън града все не се сещам...

Тия дни ходихме на планетариум и пак не ги видях. Оказа се, че сега са в светлата част на небето, а показваха небето каквото е сега.

• Харесвам 2
Публикувано:
3 hours ago, ДиянаВ said:

Добре де, не казвам, че е лошо и безинтересно да наблюдаваш слънчево затъмнение. Просто за мен не е явление, заради което бих пътувала до Испания, Средиземноморието през август. В този смисъл ме съмнява чак да предизвика магеланска инвазия и съответно извънредно покачване на цените над обичайните за лятото, каквито опасения изрази Станимир.

Отивам в друга тема, защото тия дни съм на вълна декември, а гледам, че мастърът е на линия и имам какво да го питам😜

Нямах предвид цените , а да не се юрне народа на магеланска сбирка и да съсипе идилията около мечтаното събитие.Много хора харесват да са в тълпа , други не толкова.За повечето хора е и неудобно да кажат открито "абе не ви искам".Дори в случая е добре , че цените не са по 50€, защото ще предизвикат наплив от хора на които не им е действително толкова интересно , но се чувстват длъжни да се включат в събитието.

А в София беше по сесийно време и го гледах през очилата от "24 часа" в Студентски град.Помня и че БНТ се издъни.

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 4 часа, stanimir каза:

А в София беше по сесийно време и го гледах през очилата от "24 часа" в Студентски град.Помня и че БНТ се издъни.

Беше по същото време през август, каква сесия? 😕

Публикувано:
преди 1 час, master_of_germs каза:

Ликвидационна 😄

• Шок 1
  • Смея се 2
Публикувано:
7 hours ago, master_of_germs said:

Имах поправителен държавен изпит през септември.Единствен за цялото следване, но пък ме забави чак до есента , не че накрая се  оплаквах.Едва оживяхме от живота през тия като цяло безгрижни месеци.Беше обаче сериозен и неочакван удар по егото ми , нещо като да вкарат заклет пътешественик в стая с наркомани за разпит🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

Ъм, има ли някой от писалите тук, който е на мнение, че не си заслужава особено всъщност да е виждал ПЪЛНО слънчево затъмнение? Защото мнението на мастера по-горе, че "разликата между "пълно" и "несъвсем пълно" затъмнение съвсем не е малка" е като да кажеш, че разликата между първа класа в  Qatar и средна седалка в Уиз съвсем не е малка.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.