Прескочи до съдържание

Планиране на 14 дни в Япония септември 25

Jorro

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 22 минути , Jorro каза:

Аз да се похваля, че най-накрая успях да букна хотели за пътуването. Отне ми цял ден да гледам квадратура на стаи, все едно ще купувам апартамент за инвестиция. Потресен съм и от цените, и от предлаганото, направо беше ужас да избера нещо, което да е компромисен вариант между местоположение, място да си отвориш куфара и цена

Може би липсата на избор идва от това, че запазваш настанявания за следващия месец. 

• Харесвам 1
Публикувано:

@Jorro - както и ти, така и аз плануваме тази Япония вече от известно време, така че не мога да споделя опит от първа ръка, а по-скоро от събраната от мен информация до момента. Така че се надявам да съм ти полезен.

преди 35 минути , Jorro каза:

Сега имам въпрос за картите по градовете. И двамата с жената сме с Андроид телефони, т.е Суика на Айфона отпада. Как да процедираме? Още във Фукуока на летището предполагам ще има къде да си купим и да я заредим? Зареждането с карта ще може ли?

• Дали Suica или Pasmo или Icoca - от туристическа гледна точка няма значение, тъй като картите са взаимнозаменяеми.
  • Разликата е коя карта от къде може да се купи. Докато Suica и Pasmo могат да се намерят в Tokyo, то Icoca е налична в Osaka/Kyoto.
  • Карти може да се купят буквално от всякъде (пълно е с такива машинки (kiosk) на летища, гари и т.н.).
  • Само дигиталната карта може да се зарежда с Visa/Mastercard. Физическата може да се зарежда само КЕШ (може да се използват машинките за издаване на картите, както и множество места като ATMs, магазини и т.н.).
  • Дигиталната карта няма refund, докато физическата има (можеш да си изтеглиш какво е останало на машинките).
  • Ако взимаме физическа карта е хубаво да я снимаме (отзад), тъй като там има номер и ако случайно я загубим, можем със снимката да поискаме да ни я преиздадат на съответното гише.
  • Може да плащаме почти всичко като автобуси, влакове, таксита, магазини, молове и т.н. с изключение на ШИНКАНСЕН и EXPRESS ВЛАКОВЕ.

Ще носим за обмяна евро с нас, на летището как е курса спрямо в града? Не обичам да плащам в брой, но доколкото гледам клипчета и чета ще трябва да разнасям с мен не малко пари в брой. Каква е моментната картина? Още ли плащането с карта е табу? 

• Общи
    • Макар и Suica и карти да са удобни, все още много малки магазинчета, ресторанти и храмове приемат само кеш. Добре е винаги да имате йени в брой.
      • На много места приемат само йени и изобщо не работят с картови плащания, независимо от вида на картата. Затова е важно ВИНАГИ да имаме йени в брой със себе си.
    • Почти всички (ако не и всички) входове в храмовете се плащат в брой.
      • Ако ще събираме Goshuin от храмовете, те също се плащат в брой (300-500 йени).
  • Превалутиране
    • Най-добре е веднага след кацането да обменим пари на машинките на летището (всички казват, че курса е доста добър).
    • Ако обаче нямаме време или възможност, можем спокойно да изтеглим от банкомат с Revolut или Skrill – има такса, но тя е минимална.
  • Пари в брой
    • Не е необходимо да се обменят МНОГО пари предварително - удобен вариант е да се теглят от банкомати на 7/11 с акаунт в йени, например в Revolut. Така може да се тегли точно когато е нужно, без да се носи много кеш и без да останат неизползвани йени. Важно е да се знае, че картите обикновено се приемат само от банкоматите на 7/11, докато тези на местни банки или във Family Mart често отказват плащане. Поради това тегленето на пари изисква малко планиране, за да не се остане без кеш в критичен момент.
      • На банкомат 7/11 с карта Револют няма такса в рамките на плана.
    • Локална особеност е, че кешовите пари не се сгъват, така че е добре да се носи по-голямо портмоне, в което банкнотите да влизат несгънати. Не е фатално, ако се сгънат, но е уважително да се следват местните навици.

Между Токио и Киото ще си купя билет за шинкансена. От кой сайт да го направя? Мислех си за trip.com, въпреки, че имат някаква такса от сорта на 7-8 долара.

В Киото сме 4 дни и 1 ден ще се ходи до Нара.

След това отиваме в Осака за 4 дни където ще обикаляме предимно в града.

С тези пътувания съм сигурен, че не ми трябва JR паса, но има ли подходящи изгодни регионални пасове, които да купя и как?

• Има приложение https://smart-ex.jp/en/lp/app/ за закупуване на билетите онлайн.
  • Дали да използвате някои от пасовете е въпрос на сметки (при нас няма същ осмисъл от JR Pass). Цената им е доста увеличена и в повечето случаи няма нужда от тях.
  • Индивидуалните билети за шинкансен (чрез Smart-EX) и/или IC карта (Suica/Pasmo) и/или автомати на гарите (на място) за градски транспорт да се окажат по-изгодни от JR Pass.

Схемата с изпращането на багажа как ставаше? Мисля от летището в Токио направо да си го пратя в хотела в Токио и с нас да носим само малки куфарчета за Рьокана в Хаконе и предполагам няма да е толкова скъпо? След това ще имам изпращане от Токио до Киото за да не го мъкнем с Шинкансена. 

• Услугата за изпращане на багаж (Takuhaibin или Yamato - разпознаваема по логото с черна котка) между хотели, летища и дори къщи е изключително ефективна и надеждна. Цената за 2 куфара от Токио до Киото е около 50 лв. Позволява ви да пътувате по-леко с влак.
    • Още при настаняването в хотела (когато ще изпращаме багаж - Osaka и Kyoto) е добре да попитаме на рецепцията, като обясним, че имаме багаж за изпращане до друг хотел (и респективно град). Те ще ни дадат таблица, в която е посочено колко струва доставката на багаж до различни градове.
    • Дори при настаняване чрез AirBnb, куфарите могат да бъдат изпратени до най-близкия 7-Eleven. Формулярът за изпращане е на японски, затова е най-удобно да бъде попълнен от персонала на хотела. Услугата се заявява ден по-рано, а доставката отнема обикновено 1 ден. Багажът може да се съхранява при куриера до 7 дни. Препоръчително е да се използва за дестинации, където престоят е поне една нощ, а за кратки посещения в по-малки градчета да се пътува само с малка раница.
  • При пътуване с шинкансен (високоскоростен влак), ако имате голям багаж (над 160 см обща сума от дължина+ширина+височина), може да се наложи предварителна резервация на място за багаж.

За жалост не мога да отговоря на всичките ти въпроси, но се надявам тази информация да ти е полезна.

Живи и здрави и хубава и спокойна Неделя.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 44 минути , chandni каза:

Може би липсата на избор идва от това, че запазваш настанявания за следващия месец. 

Значи все едно слушам жената. Преди 3 месеца като почнах да търся не беше много по-различно и така се травмирах, че три месеца не мога да седна пак да гледам. Такава мъка никога не ми е било до сега и не мога да си обясня защо така стана. 

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 минути , Jorro каза:

Значи все едно слушам жената. Преди 3 месеца като почнах да търся не беше много по-различно и така се травмирах, че три месеца не мога да седна пак да гледам. Такава мъка никога не ми е било до сега и не мога да си обясня защо така стана. 

При мен е същото... това планиране върви доста по-трудно от всяко друго. Но и за цените си прав. Гледам ги от началото/средата на Юни. Усеща се вече покачване и за нашите дати, но за момента не е фрапантно. Може би като наближи още, ще стане по-тегаво, но засега е рамките на приемливото... Затова и е време вече да набуквам и аз, но както и при тебе - никога не ми е било така трудно 😄 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, Jorro каза:

Цените са си високи в Япония, особено в най-посещаваните градове. Размерът на стаите е минимален, особено в Токио. 

Затваряш очите и плащаш. 😉 

Иначе Здравко ти е отговорил на повечето въпроси, да не повтарям същото. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Ние бяхме началото на пролетта и хотелите не бяха скъпи сравнено с цените в Европа. Резервирах всичко в последния момент, че това пътуване беше голяма каша - даже хотела в Нагано резервирах, докато бяхме в Киото. Избирахме и големи стаи, защото бяхме с два големи куфара.

Ако гледате през Букинг и подобни, след като харесате хотел, потърсете и неговия собствен сайт за сравнение на цените. При нас два от хотелите излязоха по-евтино с директна резервация през техните сайтове.

• Харесвам 1
Публикувано:

Не знаех за темата, няма да се повтарям. То Здравко ти е отговорил почти на всичко. 

От хотел да изпратиш куфар до друг хотел, то това става на рецепцията, но от самото летище не знам как е, защото не съм го ползвал. 

Относно шинкансена @Zdravko Nestorov ти е писал официалният сайт на влаковете, но аз от там така и не стана да си закупя билети, а много се мъчих и накрая си ползвах Klook, всичко от там си взех. Месец преди датата ти изпращат и самия билет за влака, просто само си ги чекираш на машинките и си готов (на гара Токио внимавай на кои машинки, защото различните шинкансени имат различни машини). За всички останали атракции отново си използвах Klook.

В Токио бяхме в 3 звезден хотел, наистина самите стаи са малки и аз на това много се ядосах, а в Киото всичко си беше топ, но там бяхме в 4 звезден хотел. 

преди 4 часа, Jorro каза:

Такава мъка никога не ми е било до сега и не мога да си обясня защо така стана. 

преди 4 часа, Zdravko Nestorov каза:

При мен е същото... това планиране върви доста по-трудно от всяко друго. Но и за цените си прав. Гледам ги от началото/средата на Юни. Усеща се вече покачване и за нашите дати, но за момента не е фрапантно. Може би като наближи още, ще стане по-тегаво, но засега е рамките на приемливото... Затова и е време вече да набуквам и аз, но както и при тебе - никога не ми е било така трудно

И аз бях така, но всичко ми беше много готино и забавно! Организацията я правих почти 2 месеца и много се притеснявах, защото все пак групата разчиташе на мен, те не знаеха нищо и не бяха пътували никъде освен Северна Македония. 

Но всичко в Япония мина по мед и масло, при вас също ще е така! Направете си предварителните резервации за всичко, което е необходимо и сте готови, просто се пуснете по течението на водата и се забавлявайте 😉

Ако имате въпроси или нещо не е ясно, питайте 😊

Преди 1 час, neuromancer каза:

Доскоро не се ли разправяше, че не било скъпо?

В Европа е много по-скъпо от Япония, според мен все още е евтина дестинация. 

Спокойно за 8/9 лв. можеш да си направиш едно хранене, докато това го няма почти никъде вече при нас.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
49 minutes ago, Иван Попов said:

В Европа е много по-скъпо от Япония, според мен все още е евтина дестинация. 

Спокойно за 8/9 лв. можеш да си направиш едно хранене, докато това го няма почти никъде вече при нас.

Кое е това ядене за 8-9лв там? Аз не помня място, на което да съм седнал и да съм дал под 1200 йени. А толкова беше най-обикновен рамен в непретенциозно място. Това е към 15лв, което наистина е много евтино. Но културата на хранене там е много различна, ако седнеш в ресторант, аналогичен на европейските тук, сумата ще е доста по висока. Наличието на много и малки заведения за катсу, рамен и подобни, които нямат пълно обслужване, сваля цената. Сушито беше много евтино, но то там поточна линия, даже чиниите си пускаш. Мога да се съглася, че там може да ядеш по евтино заради наличието на такъв стил заведения. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Говорихме за хотелите, не за храненето. Ние ядохме удон нудъли за 500 евро + 100 за 1 бр. скарида темпура в Киото, но цената на нощувката беше 🫣

IMG_0164.jpeg.7109c66c58e44554847fa40d37ed1d7c.jpeg

Като цяло и при храната има голяма разлика къде и какво ядеш. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 45 минути , horus92 каза:

Кое е това ядене за 8-9лв там? Аз не помня място, на което да съм седнал и да съм дал под 1200 йени. А толкова беше най-обикновен рамен в непретенциозно място. Това е към 15лв, което наистина е много евтино. Но културата на хранене там е много различна, ако седнеш в ресторант, аналогичен на европейските тук, сумата ще е доста по висока. Наличието на много и малки заведения за катсу, рамен и подобни, които нямат пълно обслужване, сваля цената. Сушито беше много евтино, но то там поточна линия, даже чиниите си пускаш. Мога да се съглася, че там може да ядеш по евтино заради наличието на такъв стил заведения. 

Имаше в Киото и в Аомори, но там където няма много туристи и не където е самата тълпа.

Но в повече случай плащахме около 1000/1100/1200 йени дори на места и повече.  

Публикувано:

Аз понеже си следя цените на хотелите ей така, забелязвам че в хотелите, в които ние бяхме цените са константни (и високи) за далечни периоди, а за близките периоди са приемливи. Според мен трябва да се резервира с възможност за отменяне и да се следят цените.

В Токио бяхме в Onyado Nono Asakusa Bettei. Цената беше 350 лв за стая с 2 единични легла. Имаше онсен, масажен стол, нудли вечер, йокулт сутрин, сладолед за след носена. В Киото бяхме в Kyoto Takasegawa Bettei. Цената около 300 лв за голяма стая, но освен кедрова вана в стаята и някакви малки бонбонки и чай, нямаше екстри. В Мацумото бяхме в хотела на същата верига като Токио Onyado Nono, там цената беше ок. 220 лв с включена много, ужасно обилна закуска (и имаше същите екстри)  Т.е. Токио си идва с price tag. В Каназава бяхме в хотел Intergate за скромните 100 лв., включени бяха някакви сокове, просеко, леки похапвания, ориз с чай за вечеря. В Такаяма бяхме в Oyado Yamakyu, който не го виждам вече в букинг, цената беше малко над 300лв с включени кайсеки вечеря и закуска. В Хирошима бяхме в типичен "бизнес" хотел - Smile hotel Hiroshima за скромните 70 лв на нощ. Явно съм остаряла, сега бих избрала аналогичния на Intergate, който беше близо до нашия и е малко по-скъп, но с повече екстри. В Осака бяхме в апартамент за 150 лв на нощ Apartment hotel 11 Kuromon. Нищо особено, но имаше място, кухничка и пералня.

Като тегля чертата Onyado Nono бяха с най-много екстри, но и най-скъпи, също не знам дали хотелите от веригата на други места не са много големи. Направо страдам за хотелчето в Такаяма, много беше готино.

Пиша го, ако някой си хареса нещо, или за ориентир.

• Харесвам 2
Публикувано:
На 10.08.2025 г. в 9:51, Jorro каза:

С тези пътувания съм сигурен, че не ми трябва JR паса, но има ли подходящи изгодни регионални пасове, които да купя и как?

Има изгодни регионални пасове, с които се спестяват доста пари. Освен включения транспорт, дават и много допълнителни възможности и отстъпки. За нашето пътуване ползвахме: JR TOKYO Wide Pass; Tokyo Subway pass 72 hours; Hakone free pass; JR Hokuriku Area Pass; Kansai Area Pass; Kyoto Subway & Bus 1-Day Pass; Setouchi Area Pass; Osaka Amazing pass. Допълнително купихме Welcome Suica, с която покривахме някоя единична отсечка и плащахме основно в магазините и локърите.

Пасовете се купуват оттук:

https://www.eki-net.com/en/jreast-train-reservation/reserve/wb/PurchaseTicketSelect/Index

https://www.westjr.co.jp/travel-information/en/tickets-passes/jrwest-rail-pass/

https://www.westjr.co.jp/travel-information/en/tickets-passes/other/

В някои по-малки градчета не приемат никакви карти, теглиш си билетче от втората врата и на слизане плащаш в кеш.

• Благодаря 1
  • 6 месеца по-късно ...
Публикувано:

Да се включа и аз с въпроси. Трябва за два месеца да организирам двуседмично пътуване в Япония. И се препъвам в транспорта, макар че доста четох.

На 9.06.2025 г. в 11:14, DaBo каза:

да стоите настрана от големите гари - Шинджуку и Токио стейшън.

Мислех да резервирам хотел близо до Токио стейшън, защото трябва да кацнем в 18:25 на Нарита. Не знам до 10 ч. ще успеем ли да хванем Narita Express и първото ми чудене е, ако не успеем, с какво да отидем до хотела.

После след два дни планирам с шинкансена да отидем до Фукуока сутринта и затова исках хотела да е близо до гарата. Но сега вече не знам.

На 10.08.2025 г. в 15:08, Иван Попов каза:

ползвах Klook, всичко от там си взех

Това за шинкансена, а билети за метро в Токио може ли да се вземат на място? Не сме с iPhone,  а разбрах, че Suica не става за андроид. Ако вземем такава на летището, няма ли да се забавим много и да изпуснем последния Narita Express?

• Харесвам 1
Публикувано:

Нашият хотел беше близо до Токио стейшън, но не я използвахме за всекидневните обиколки, само за Шинкансена. Нашият хотел беше Mitsui Garden Hotel Kyobashi - https://www.gardenhotels.co.jp/kyobashi/eng/

Намира се на една пресечка от станция Kyobashi на метро линията Ginza, а тази линия е много удобна за обикаляне на забележителностите. Като погледнеш на картата, ще видиш, че минава почти през всички места, интересни на туриста или се пресича с други линии за другите места, където Гинза не минава. Аз също организирах нашето пътуване много набързо и изпитвах притеснения, но локацията се оказа 6-ца. Ние кацнахме на Ханеда късно вечерта и си хванахме такси, но от Ханеда има фиксирана тарифа и не е нещо непоносимо скъпо. Ако кацате на Нарита късно, четох, че много хора остават да спят на летището в някой хотел и на сутринта рано се местят към града. Иначе било много рисково да се изтърве последния влак, а такситата били ужасно скъпи. 

Ние сме в iPhone и си инсталирахме Суйка. Навсякъде плашахме с нея, дори и за единия шинкансен. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 30 минути , stotan каза:

Да се включа и аз с въпроси. Трябва за два месеца да организирам двуседмично пътуване в Япония. И се препъвам в транспорта, макар че доста четох.

Мислех да резервирам хотел близо до Токио стейшън, защото трябва да кацнем в 18:25 на Нарита. Не знам до 10 ч. ще успеем ли да хванем Narita Express и първото ми чудене е, ако не успеем, с какво да отидем до хотела.

После след два дни планирам с шинкансена да отидем до Фукуока сутринта и затова исках хотела да е близо до гарата. Но сега вече не знам.

Това за шинкансена, а билети за метро в Токио може ли да се вземат на място? Не сме с iPhone,  а разбрах, че Suica не става за андроид. Ако вземем такава на летището, няма ли да се забавим много и да изпуснем последния Narita Express?

Ползвай Google Maps, доста са точни за Япония за градски транспорт. Ако кацнете в 18:25 и няма някакви катаклизми ще хванете спокойно доста преди 22 часа някакъв транспорт. Освен това до 23:11 (за днес гледах) имате вариант с градски транспорт от летището. Вземете си суика от летището още, тя си е от полза винаги 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:
36 minutes ago, stotan said:

Ние кацахме на Нарита, но хванахме кайсей до уено в подобно време. Няма никакъв проблем, даже имаше време за един рамен в ичиран. Нарита е може би най добре уреденото летище, на което съм бил, всичко минава супер бързо. Чакахме повече да си вземем паса за влака отколкото вътре да слезем и вземем багажа. Може да видиш разписанието и на кайсей влака и да провериш за спане в уено също. Но според мен имате предостатъчно време.

• Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, stotan каза:

Може да се вземат карти на място! Аз пътувах с карта без да използвам приложението за iPhone, защото аз съм също с андроид. 

Много бързо се взимат картите.  Ние кацнахме на Ханеда, много бързо минахме навсякъде и без никакви проблеми. 

• Харесвам 3
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 10.08.2025 г. в 15:08, Иван Попов каза:

ползвах Klook

1. Колко по- рано резервира билети- около датата, на която ги пускат (един месец преди пътуването), или много по- рано?

2. Какво е по- изгодно да се обмени на място- долари или евро?

3. Може ли да се внесат имодиум, ибупрофен, репеленти против комари и т.н. С една дума има ли строг контрол за внос на лекарства. Искат ли рецепта например за капки за очи?

4. Има ли комари през май?

• Харесвам 1
Публикувано:

Не съм Иван, но в понеделник се завърнахме, та имам съвсем пресни впечатления. Ние от Klook купихме билетите за шинкансена Токио-Киото десетина дни преди пътуването. Цената беше доста по-ниска от тази в официалния сайт. Ние бяхме във все още не натоварен период и реално имаше много свободни места във влака. За следващо ни пътуване от Киото до Химеджи, билетите взехме непосредствено преди да се качим на влака, 

От Klook си взехме и welcome suika, заредена с 2000 йени. Ваучера сменихме с пластиката на летището/Ханеда/. Силно препоръчвам картата. 

Йени купих от тук, но бях служител на банката и ми дадоха добър курс/вече не работя там/. Днес в Тавекс обмених останалите ми йени, тя йената взела, че поскъпнала, та съм на плюс.

Лекарства носихме всякакви, включително антибиотик, някои в ръчния багаж, други в чекирания. Никакви проблеми. 

• Харесвам 4
Публикувано:

Билети на място. Плановете винаги могат да се променят. Е, понякога може да не пътувате с най-бързия шинкансен, или да не вземете място с гледка към Фуджи, но свободата ни е по-важна.

Нямам идея какво е изгодно да се обменя, предпочитам да тегля, защото АТМ-и има навсякъде, докато банкови клонове не знам. Предпочитам да не губя време да търся къде и да чакам на опашки. Лично мнение, но времето е пари, все пак, особено на такава дестинация.

Лекарства за лична употреба могат да се внесат. 

За комарите не знам, аз съм била ноември-декември и февруари-март.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 11 минути , tinker bell каза:

Билети на място. Плановете винаги могат да се променят. Е, понякога може да не пътувате с най-бързия шинкансен, или да не вземете място с гледка към Фуджи, но свободата ни е по-важна.

Нямам идея какво е изгодно да се обменя, предпочитам да тегля, защото АТМ-и има навсякъде, докато банкови клонове не знам. Предпочитам да не губя време да търся къде и да чакам на опашки. Лично мнение, но времето е пари, все пак, особено на такава дестинация.

Лекарства за лична употреба могат да се внесат. 

За комарите не знам, аз съм била ноември-декември и февруари-март.

А как е в края на ноември, че май ми се очертава едно ходене за 8 дни тогава и ми е интересно какво да очаквам? В нета чета, че като време ще е супер, отделно ще е красиво с есенните цветове и май само цените на хотелите трябва да ме притесняват 😄 

• Харесвам 2
Публикувано:

Няма проблем да се внасят лекарства, но ...те хората от тук си купуват репеленти, антипиретици, противогрипни и капки за нос, че да много добри. Особенно Muhi  за след ухапване. 

За билетите - ако цената е много по-евтина - предварително е ОК. Но гъвкавостта е също важна. Колкото и да е изваяна една програма - на место е друго. 

И май и ноември да прекрасни - топли, красиви , не много влажни и не твърде жегави. Ползвайте UV защита, силно е слънцето. 

За хотелите - скъпи са, да. Но малко къщи за гости са чуден вариант - хем по-интересно, хем по евтино. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Извинявам се, че се включвам чак сега, но видях, че има въпроси към мен и реших да споделя и аз моя опит от миналата година. Напълно подкрепям написаното от колегите преди мен, но добавям и моята гледна точка, за да имаш потвърждение от още един източник:

1. За билетите и Klook: Моят съвет е да не избързвате прекалено. Един месец по-рано е напълно достатъчно за основните трасета (като Шинкансена). Klook наистина често дава по-добри цени от официалните сайтове. За кратките разстояния обаче – хич не се занимавайте с резервации, една IC карта (Suica/Pasmo) на място върши перфектна работа и ти дава пълна свобода.

2. Валута: АТМ-ите са най-удобни, но аз винаги нося и малко кеш (евро или долари) за „черни дни“. В японските банки е голяма бюрокрация и се попълват купища хартии, затова ако ще сменяте в брой – или на летището, или ползвайте автоматичните машини (Smart Exchange) по гарите.

3. Лекарства: Няма никакъв строг контрол за стандартни неща като Имодиум, Ибупрофен или капки за очи – никой няма да ви спре. Но пак да кажа – техните аптеки са уникални. Продуктите им за настинка и репелентите им са много по-силни от нашите, така че не се прекалявайте с багажа оттук. Обаче внимавайте с течните лекарства (като сиропи и капки над 100ml) в ръчния багаж! Онзи ден на летището в Амстердам ми направиха проблем за един Стодал и направо го изхвърлиха при проверката. Затова по-добре течностите да са в чекирания багаж, за да не берете ядове с проверките по летищата.

4. Комари: През май ги има предполагам (поне така знам). Купете си репелент от първия 7-Eleven и сте готови.

Надявам се да съм бил полезен, въпреки че колегите вече са ти отговорили перфектно! Благодаря за разбирането!

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.