Прескочи до съдържание

От Кей-поп до Изгряващи Слънца: Южна Корея (5 дни) и Япония (14 дни)

Zdravko Nestorov

Препоръчани мнения

Публикувано:

По принцип се регистрираш онлайн, но на Ханеда минаваш пак през машинки, където сканираш паспорта и после се редиш на гише, където ти слагат този qr код. По магазините работят само с физическия паспорт и код, не става с онлайн кода.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 14 минути , DaBo каза:

По принцип се регистрираш онлайн, но на Ханеда минаваш пак през машинки, където сканираш паспорта и после се редиш на гише, където ти слагат този qr код. По магазините работят само с физическия паспорт и код, не става с онлайн кода.

@DaBo - това вече обяснява нещата! Записвам си го веднага, за да не го забравя 😄 На повечето места в Интернет се споменават и двете неща, но не беше ясно как точно QR кодът се озовава на паспорта. Още веднъж - благодаря ти!

• Харесвам 1
Публикувано:

И аз кацнах на Ханеда много добро и удобно летище е, докато Нарита е по-далечното летище и по-натоварено, ние си тръгнахме от там. 

Също и аз пробвах онлайн да се регистрирам и да мина през машинките само, но не стана и се редихме на опашката на гише с човек.

В моята тема има как изглежда и какво трябва да попълвате (кой хотел, телефон и т.н.) за виза на летището. 

Моля, да ни предоставиш програмата си след корекциите, за да бъде като финален вариант с цел да бъде ясно какво остава - ден по ден, кое след кое следва и т.н., дано ми разбра идеята. 

Ние много умувахме дали да сме с индивидуални билети или с JR Pass, но сега тук имам няколко неща.

Ако с пас ще пътувате с всичко, но ако искате да се возите с Нозоми (най-бързите влакове между Токио и Осака) ще трябва да доплащате за билетите. 

А ние така с индивидуалните карти си взимахме сами билетите за влаковете между Токио - Киото/Осака с Klook Travel. 

Значи задължително ти трябват резервации за TeamLab Borderless, TeamLab Planets, Shibuya sky и други (като дадеш програмата по нея ще се ориентираме)

Ако питаш мен си вземи задължително и за влаковете, защото не винаги има на място, ако периодът е много натоварен. 

Ще дам пример с Токио - Аомори, за бизнес класата всичко беше продадено за 10 дни напред едвам се уредих с билет от Klooka.

А ако сте с пас се качвате навсякъде и без да плащате си се движите без проблем. Но това трябва да си го сметнеш как ще ти е по-изгодно дали с пас или индивидуални билети. 

Надявам се, че съм ти бил полезен! 

Благодаря за поканата и аз искам много да дойда с вас ама няма да мога, защото няма да ме пуснат отпуска по това време от годината. Иначе благодаря, знам, че със сигурност ще се разберем и ще обикаляме заедно из Япония. И аз исках да видя всичко в Япония, но това е невъзможно, защото това е една голяма и интересна страна, а ние с 13/14 дни няма как да видим всичко, но пак ще се ходи със сигурност. 

Също така е важно много бързо да се ориентирате и да не се лутате по гарите или да чакате страшно много по опашките. Примерно за Fushimi Inari Shrine може да минете от към страната на гробните плочи там нямаше никакви хора и се стига за 15 мин. 

Аз сега чакам ваканциите и да си оправя нещата за идната година. 

С каквото мога ще помагам, дано правилно да ви ориентирам, но и вие програмата ще си я актуализирате спрямо желанията и предпочитанията си, а и освен това и темпото е много важно. При мен, моята група последните дни си взимаха хапчета за краката, защото те не са свикнали, а за мен това не е проблем да се движа бързо и с темпо! И още един съвет използвайте максимално градския транспорт дори и за една спирка да е мястото, защото разстоянията са изключително големи, просто това е само съвет, а вие ако искате го приемайте на шега! 

А за интернета ви казах аз бях с Аирало и съм много доволен, дори в шинкансена имах навсякъде интернет. 

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 23 часа, Zdravko Nestorov каза:

Дейности

•  
    • Miyajima Island
      • Предварително да се провери кога са приливите и отливите в езерото, за да се избере най-подходящото време за посещение на Itsukushima Shrine и за наблюдение на “плаващата” тории.

За приливите, аз бях намерила този сайт (не че в самия ден на посещението го погледнах, де, в суматохата се отплеснах 😂... но на вас може да ви е полезен):

https://tides4fishing.com/jp/hiroshima/itsukushima

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 53 минути , Роца каза:

За приливите, аз бях намерила този сайт (не че в самия ден на посещението го погледнах, де, в суматохата се отплеснах 😂... но на вас може да ви е полезен):

https://tides4fishing.com/jp/hiroshima/itsukushima

@Роца - записвам си го веднага!!! Ама като дойде време... такива неща наистина най-бързо се забравят 😄 Благодаря ти!!!

преди 2 часа, Иван Попов каза:

И аз кацнах на Ханеда много добро и удобно летище е, докато Нарита е по-далечното летище и по-натоварено, ние си тръгнахме от там. 

Също и аз пробвах онлайн да се регистрирам и да мина през машинките само, но не стана и се редихме на опашката на гише с човек.

В моята тема има как изглежда и какво трябва да попълвате (кой хотел, телефон и т.н.) за виза на летището. 

Моля, да ни предоставиш програмата си след корекциите, за да бъде като финален вариант с цел да бъде ясно какво остава - ден по ден, кое след кое следва и т.н., дано ми разбра идеята. 

Ние много умувахме дали да сме с индивидуални билети или с JR Pass, но сега тук имам няколко неща.

Ако с пас ще пътувате с всичко, но ако искате да се возите с Нозоми (най-бързите влакове между Токио и Осака) ще трябва да доплащате за билетите. 

А ние така с индивидуалните карти си взимахме сами билетите за влаковете между Токио - Киото/Осака с Klook Travel. 

Значи задължително ти трябват резервации за TeamLab Borderless, TeamLab Planets, Shibuya sky и други (като дадеш програмата по нея ще се ориентираме)

Ако питаш мен си вземи задължително и за влаковете, защото не винаги има на място, ако периодът е много натоварен. 

Ще дам пример с Токио - Аомори, за бизнес класата всичко беше продадено за 10 дни напред едвам се уредих с билет от Klooka.

А ако сте с пас се качвате навсякъде и без да плащате си се движите без проблем. Но това трябва да си го сметнеш как ще ти е по-изгодно дали с пас или индивидуални билети. 

Надявам се, че съм ти бил полезен! 

Благодаря за поканата и аз искам много да дойда с вас ама няма да мога, защото няма да ме пуснат отпуска по това време от годината. Иначе благодаря, знам, че със сигурност ще се разберем и ще обикаляме заедно из Япония. И аз исках да видя всичко в Япония, но това е невъзможно, защото това е една голяма и интересна страна, а ние с 13/14 дни няма как да видим всичко, но пак ще се ходи със сигурност. 

Също така е важно много бързо да се ориентирате и да не се лутате по гарите или да чакате страшно много по опашките. Примерно за Fushimi Inari Shrine може да минете от към страната на гробните плочи там нямаше никакви хора и се стига за 15 мин. 

Аз сега чакам ваканциите и да си оправя нещата за идната година. 

С каквото мога ще помагам, дано правилно да ви ориентирам, но и вие програмата ще си я актуализирате спрямо желанията и предпочитанията си, а и освен това и темпото е много важно. При мен, моята група последните дни си взимаха хапчета за краката, защото те не са свикнали, а за мен това не е проблем да се движа бързо и с темпо! И още един съвет използвайте максимално градския транспорт дори и за една спирка да е мястото, защото разстоянията са изключително големи, просто това е само съвет, а вие ако искате го приемайте на шега! 

А за интернета ви казах аз бях с Аирало и съм много доволен, дори в шинкансена имах навсякъде интернет. 

@Иван Попов - страхотно описание на нещата за пореден път.

• Летище в Tokyo: Ние само излизате от Tokyo, така че със сигурност сме от Narita. За Haneda като гледам Google Maps е в пъти по-удобно, но... за следващия път 🙂 
  • QR Code: След като организирам нещата по програмата и хотелите, ще се заема и с QR кода. Да видим дали ще се получи при мен 🙂 Нещо не успях да намеря това за визата... дали можеш да пратиш линкче, че явно от толкова теми и информация малко се омотах.
  • JR Pass vs индивидуални билети: Тепърва ще видя как стоят нещата с градския транспорт, но на 95% ще са индивидуални билети - JR Pass просто не си заслужава заради цената му.

Смятам, че успях да актуализирам всичко по програмата и я обобщавам по-долу. Ще съм изключително благодарен за всякакви критики, коментари и съвети – благодарение на тях досега нещата вече са значително по-ясни и постепенно започвам да си подреждам всичко в главата.

──────────────────

🇰🇷 Южна Корея 🇰🇷

──────────────────

• Ден 0 (20.10) - Н: Seoul; Д: Seoul

• Incheon International Airport

• Seoul

• Пристигаме доста късно, така че дейностите са по избор и зависят от това колко енергия имаме. Най-практичният вариант е да вземем нещо за хапване от нощния пазар и да се потопим в атмосферата.

• Convenience stores - 7-Eleven, GS25, CU

• Ден 1 (21.10) - Н: Seoul; Д: Seoul

• [MUST] Changdeokgung Palace - Започваме с разглеждане на двореца, след това преминаваме през градините, и накрая продължаваме с останалата част от двореца. Целта е да оптимизираме времето си и да избегнем големите тълпи.

• [MUST] Changdeokgung Secret Garden - Посещението е добре да започне възможно най-рано - първо разглеждаме двореца, след това влизаме в градините в най-ранния възможен час (10:30 с гид на английски), и накрая довършваме обиколката на двореца. Така ще избегнем тълпите и ще оползотворим максимално времето си там.

• Changgyeonggung Palace - Този дворец се намира в същия периметър като Changdeokgung, затова ще го включим в програмата преди да продължим с останалите обекти.

• [SKIP] Naksan Wall Trail (Hyehwamun Gate - Naksan Park - Heunginjimun Gate) - Само при достатъчно време, като е вероятно да бъде пропуснато (отнема около 2 часа).

• Gwangjang Market - Най-интересната улична храна в Южна Корея.

• Cheonggyecheon Stream

• Ден 2 (22.10) - Н: Seoul; Д: Seoul

• Jogyesa Temple

• Gwanghwamun Square

• Statue of King Sejong the Great

• [MUST] Gyeongbokgung Palace

• Всеки ден точно в 10:00 и 14:00 ч. се провежда церемония по смяната на кралската стража - с изключение на вторниците, когато дворецът е затворен. Церемонията се състои пред главния вход - Gwanghwamun Gate, и е препоръчително да сме там поне 15 минути по-рано, за да си осигурим добро място.

• [MUST] Bukchon Hanok Village

• [MUST] Seoul Forest - Често е наричан „Central Park на Seoul“ - сравнение с Central Park в New York, което е напълно основателно.

• Gangnam District

• [SKIP] Seolleung and Jeongneung Royal Tombs - Само при достатъчно време, като е вероятно да бъде пропуснато.

• [MUST] The Starfield Library

• Gangnam Style Sculpture

• Bongeunsa Temple

• [MUST] Banpo Bridge Moonlight Rainbow Fountain

• Ден 3 (23.10) - Н: Seoul; Д: Baegundae / Nami Island

• Опция 1: Baegundae (+)

• [MUST] Bukhansan National Park

• [MUST] Bukhansanseong Fortress Entrance

• [MUST] Baegundae, Bukhansan Mountain Peak - Изкачването на Baegundae Peak предлага предизвикателни, но изключително възнаграждаващи маршрути с впечатляващи панорамни гледки към Сеул - преходът отнема между 6 и 8 часа. Това е едно от най-популярните бягства от градската суматоха и едно от най-добрите неща, които можем да направим, когато сме в Сеул.

• Опция 2: Nami Island (-)

• [MUST] Nami Island - По-скоро туристическо и „Instagram“-място, отколкото истинско бягство сред дивата природа.

• Ostrich Park

• Maple Tree Lane

• Central Korean Pine Tree Lane

• Dodamsambong Garden

• Recycling Garden

• Metasequoia Tree Lane

• Ginkgo Tree Lane, Nami Island

• [MUST] Sang-myeon

• Garden of Morning Calm - Чудесна спирка близо до Nami Island и лесно може да се включи в същото еднодневно пътуване - просто трябва да имаме предвид, че ще добави около 1-2 допълнителни часа към маршрута ни.

• Ден 4 (24.10) - Н: Seoul; Д: DMZ (with Suspension Bridge)

• [MUST] DMZ (with Suspension Bridge)

• Gamaksan Suspension Bridge

• Imjingak Park

• Mangbaedan Altar

• Bridge of Freedom

• Steam Locomotive at Jangdan Station

• Korean Demilitarized Zone (DMZ)

• The Third Tunnel

• New Dora Observatory - От обсерваторията се открива директна гледка към North Korea - ако разполагаме с бинокъл, добре е да го вземем със себе си - заслужава си също да наемем екскурзовод, който може да обясни какво точно наблюдаваме - близо до паркинга ще открием и магазин за сувенири.

• Unification Village

• [MUST] Myeong-dong Shopping Street

• Namsan Cable Car

• N Seoul Tower

• Ден 5 (25.10) - Н: Osaka; Д: Seoul

• Seoul

• Shopping

• Incheon International Airport

─────────────

🇯🇵 Япония 🇯🇵

─────────────

• Ден 0 (25.10) - Н: Osaka; Д: Osaka

• Пристигане следобед в Osaka, настаняване в хотела и свободно време за почивка.

• [MUST] Dotonbori Food Street - една от най-популярните и оживени улици с храна в Осака.

• Shinsekai Neighbourhood - исторически квартал с уникална атмосфера.

• Свободно време и наслада.

• Ден 1 (26.10) - Н: Osaka; Д: Miyajima Island & Hiroshima

• Miyajima Island

• [MUST] Itsukushima Shrine - „плаващата“ тории е символично и много значимо място, едно от най-разпознаваемите и емблематични места в Япония.

• [MUST] Momijidani Park - изключително красив парк, едно от най-известните места за есенен листопад (koyo). Разходка из парка, посещение на храма и среща със сърничките.

• Hiroshima

• [MUST] Shukkeien Garden - една от най-красивите градини в Япония, лесна за разглеждане за кратко време.

• [SKIP] Hiroshima Castle - доста вероятно е да го пропуснем. Възможно е кратко посещение отвън при наличие на време.

• [MUST] Peace Memorial Park - важно и значимо място, което си заслужава да се посети.

• [SKIP] Hiroshima Peace Memorial Museum - 99% пропускане поради работно време и наситен график.

• Ден 2 (27.10) - Н: Osaka; Д: Himeji & Kobe

• [MUST] Himeji

• Himeji Castle - най-красивият замък в цяла Япония, абсолютен MUST. Целта е да сме пред замъка малко преди отваряне (9:00 ч.), за да влезем сред първите.

• Kokoen Garden - изключително красива градина, намираща се до самия замък, която не трябва да бъде пропускана.

• [SKIP] Okayama - основната причина за посещение е кимоно преживяването, което е 99% сигурно, че ще бъде пропуснато. Включването му би наложило препускане.

• Kobe

• [MUST] Meriken Park

• Kobe Port Tower

• Earthquake Memorial Park

• [SKIP] Bell of Hortensia - само ако има време (не е задължително).

• [SKIP] Mount Rokkō - невероятни панорамни гледки към Kobe и Osaka (достъпът е с лифт). Засега отпада на 100%.

• Dinner in the Chinese district - вечерята е абсолютно задължителна.

• Ден 3 (28.10) - Н: Osaka; Д: Osaka

• Osaka

• Tennoji

• Osaka Castle - може да се посети само отвън, ако сме изморени от предишните дни (но все пак си заслужава).

• Shitennoji Temple

• Aquarium

• Osaka Aquarium Kaiyukan

• Shinsekai District

• Tsutenkaku Tower

• Dōtonbori - може да се хапне крехко телешко от Кобе.

• [SKIP] Kuromon Market - предлагат се невероятни морски деликатеси, но е най-вероятно да бъде пропуснато (туристически капан). Този ден трябва да е по-лежерен.

• Ден 4 (29.10) - Н: Kyoto; Д: Nara & Kyoto

• Nara

• [MUST] Nara Park & Deers - най-известните сърнички в света.

• [MUST] Todaiji Temple - величественият Голям Буда.

• [MUST] Kasuga Taisha - светилище, обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

• Naramachi

• Harushika Sake Brewery - може да се опита саке и да се вземе малка чашка като сувенир.

• Okumura Commemorative Museum - симулаторът на земетресения определено заслужава да се изпробва.

• Yoshikien Garden

• Опция 1: Byodo-in Temple (+)

• [MUST] Byodo-in Temple - страхотен храм, през който може да се мине след цял ден в Nara и не е нужно много време.

• Опция 2: Fushimi Inari (-)

• [MUST] Fushimi Inari Shrine - хилядите червени тории са емблематични за Япония (едно от MUST местата). За пълноценно преживяване са нужни поне 3 часа.

• Ден 5 (30.10) - Н: Kyoto; Д: Kyoto

• Kyoto

• [MUST] Kinkaku-ji (Golden Pavillion) - една от най-известните и фотогенични забележителности в Япония. Абсолютно задължително е да сме в 08:30 часа там, иначе опашките са огромни!

• [SKIP] Ryoanji Temple - почти сигурно ще се пропусне, за да имаме повече време за Nijo Castle.

• [MUST] Arashiyama - задължително за снимки и усещане на спокойствие (храмове, есенни листа, бамбукова гора).

• Tenryu-ji Temple

• Bamboo Forest

• Togetsukyo Bridge

• Monkey Park - забавен е, но отнема време (около 2 часа) и изкачване, така че е вероятно да го пропуснем и затова е последен в плана.

• [MAY BE] Nijo Castle - ако пропуснем Ryoanji Temple и не сме прекалено изморени, ще имаме малко повече време да го разгледаме поне отвън. А ако разполагаме с повече време - заслужава си да го видим и отвътре.

• Nishiki Market - препоръчително е да се посети следобед, обиколката отнема около 2 часа.

• Ден 6 (31.10) - Н: Kyoto; Д: Kyoto / Fushimi Inari

• Опция 1: Fushimi Inari, Kyoto (+)

• Fushimi Inari

• [MUST] Fushimi Inari Shrine - хилядите червени тории са емблематични за Япония.

• Kyoto

• [MUST] The Philosopher's Path

• [MUST] Higashiyama Jisho-ji (Silver Pavilion)

• [MUST] Gion Shirakawa - за да усетите традиционната атмосфера на Киото и да се потопите в историята.

• [SKIP] Pontocho Аrea - почти сигурно е, че ще го пропуснем.

• Опция 2: Kyoto (-)

• Kyoto

• [MUST] Kiyomizudera Temple - предлага невероятни гледки и е един от най-значимите храмове.

• [SKIP] Sanneizaka (Sannenzaka) / Nineizaka (Ninenzaka) - по-скоро ще бъде пропуснато.

• [SKIP] Yasaka Shrine - по-скоро ще бъде пропуснато.

• [MUST] Higashiyama Jisho-ji (Silver Pavilion) - задължителна обиколка и на градинката около храма.

• [SKIP] Heian Shrine - по-скоро ще бъде пропуснато.

• [MUST] Gion Shirakawa - за да усетите традиционната атмосфера на Киото и да се потопите в историята.

• Ден 7 (01.11) - Н: Kanazawa: Ryokan; Д: Kanazawa

• Kanazawa

• [MUST] Kenrokuen Garden

• Nagamachi Samurai District

• Omicho Market

• Kanazawa Castle - само ако има време (може и само отвън).

• Seisonkaku Villa (Seison-kaku) - само ако има време (може и на следващия ден).

• Ryokan with an Onsen

• Relax, relax, relax.

• Ден 8 (02.11) - Н: Kanazawa: Ryokan; Д: Shirakawa-go & Kanazawa

• [MUST] Shirakawa-go

• Shirakawa-go - селище от периода Едо.

• Kanazawa

• Higashi Chaya District

• Ryokan with an Onsen

• Relax.

• Ден 9 (03.11) - Н: Tokyo; Д: Tokyo

• Tokyo

• [MUST] Rikugien Garden

• [MUST] Metropolitan Government Building - безплатна панорамна гледка към града, позволяваща да оцените мащаба на Токио (преди залез за дневни и нощни гледки).

• Kagurazaka

• Ден 10 (04.11) - Н: Tokyo; Д: Tokyo (Shinjuku & Shibuya)

• Tokyo (Shinjuku)

• Meiji Shrine

• [MUST] Shinjuku - Gyoen National Garden

• Kabukicho

• Shibuya

• Kōen-dōri

• Hachiko Greeting Professor Ueno Statue

• [MUST] Shibuya Crossing - Hachikō - няма как да сте в Токио и да не видите и да не преминете през най-оживеното кръстовище в света.

• Center-Gai

• Ден 11 (05.11) - Н: Tokyo; Д: Tokyo (Asakusa, Akihabara, Ginza)

• Tokyo (Asakusa, Akihabara, Ginza)

• [SKIP] Kaminarimon (Kaminari Gate) - доста вероятно е да го пропуснем.

• [SKIP] Nakamise-dori - доста вероятно е да го пропуснем.

• [MUST] Sensoji Temple - най-старият и един от най-впечатляващите храмове в Токио.

• Asakusa Shrine

• Tokyo Skytree - само ако има време (панорамна гледка, една от най-впечатляващите в цяла Япония). Ако се посещава, трябва да е около 16:30 или 17:00 часа, за да видите Токио през деня и вечерта.

• [SKIP] Ueno park - един от много хубавите паркове, но е възможно вече да сме се наситили на такива.

• [MUST] Akihabara - дори и да не сте голям фен на аниме/манга, енергията и неоновите светлини са преживяване.

• Ginza

• Ден 12 (06.11) - Н: Tokyo; Д: Nikko (Nature / Temples)

• Опция 1: Nikko (Nature) (+)

• Nikko

• [MUST] Lake Chuzenji (Chuzenjiko)

• [MUST] Kegon waterfall

• Maple Restaurant (レストラン メープル) - предлага малко скъпа, но вкусна пъстърва за обяд в много приятна обстановка.

• Опция 2: Nikko (Temples) (-)

• Nikko

• Shinkyo Bridge

• [MUST] Toshogu Shrine

• Futarasan Jinja

• Rinnoji Temple

• Nikkosanrinnoji Taiyuin

• Ден 13 (07.11) - Н: Tokyo; Д: Fuji / Disney Resort / Yokohama

• Опция 1: Fuji (+/-)

• [MUST] Fuji

• Mount Fuji and its surrounding areas, including the nearby lakes (Lake Kawaguchi).

• Опция 2: Disney Resort (+/-)

• [MUST] Tokyo Disney Resort (Tokyo Disneyland / Tokyo DisneySea).

• Опция 3: Yokohama (-)

• Yokohama

• Yamate and Motomachi Street

• Yamashita Park

• Yokohama Landmark Tower - най-бързият асансьор в Япония.

• Chinatown

• Kamon-yama Park

• Minato Mirai

• Ден 14 (08.11) - Н: Tokyo; Д: Tokyo (Odaiba / Disney Resort)

• Опция 1: Odaiba (+)

• Tokyo

• [SKIP] Tsukiji Outer Market - 50/50 е дали си заслужава да се посети, тъй като е повече туристическо, отколкото традиционно.

• [MUST] Odaiba

• TeamLab Borderless / TeamLab Planets - билетите е задължително да са за първия или най-късно за втория слот, тъй като няма ограничение за времето вътре и в един момент се събират много хора.

• Statue of Liberty

• Rainbow Bridge

• Unicorn Gundam - внушителният робот.

• [SKIP] UENO Zoo / Ueno Park - доста е вероятно да я пропуснем.

• Опция 2: Disney Resort (-)

• Ден 15 (09.11) - Н: Plane; Д: Plane

• Отпътуване от Narita Airport.

Оцветеното в ЗЕЛЕНО е вариантът, който ние предпочитаме. ОРАНЖЕВОТО и ЧЕРВЕНОТО по-скоро представят алтернативи, при които е възможно да се разделим като група и всеки да поеме различна посока.

Много ще ми е интересно да чуя какво мислите след последните промени 🙂
БЛАГОДАРЯ ви!!!

• Харесвам 2
Публикувано:

Моите коментари по програмата:

Ден 1 – Hiroshima + Miyajima

Да, изпълнимо е, ако тръгнете с първия възможен шинкансен (преди 07:00) от Осака и:

• Отидете първо на Мияджима сутринта – разходка, снимки, храм, парк (до 13:00).

• Върнете се в Хирошима → Shukkeien (бързо), Peace Park (задължително), музей – пропускането му е разумно при наситен график.

Ден 2 – Himeji + Kobe

Да, напълно реалистично.
Важно е да сте в Himeji около 08:45–09:00, за да избегнете тълпите в замъка.
Следобедът за Кобе е напълно достатъчен, без Mount Rokko.

Ден 3 – Osaka (по-лежерно)

Много добре балансиран ден. Ще имате време за възстановяване, защото не забравяйте, че ще сте изморени и от Южна Корея.

Osaka Castle си заслужава, но гледайте да отидете рано. Като цяло, за по-известните забележителности е добре да сте сред първите – не че няма тълпи навсякъде, но на емблематичните места след 10:00 става много натоварено.

Ден 4 – Nara + Byodo-in / Fushimi Inari

Това е най-граничният ден. Според мен е почти непостижим в този вид – ще е голямо тичане.
Nara отнема поне 5–6 часа, особено ако решите да обядвате там. (А и не забравяйте – това важи за всеки ден – къде и как ще се храните също изяжда време.)

Byodo-in е по-реалистичен за съчетаване, докато Fushimi Inari иска поне 2–3 часа.

💡 Препоръка: Ако имате сили – Fushimi направете на 31.10 (ден 6), а тук останете само с Byodo-in. Това е по-добрият и логичен вариант – има удобни влакове, а и така директно се връщате в Киото.

Дни 5–6 – Kyoto

Много добре структурирани, гъвкави и реалистични.

Ryoanji Temple – ще видите интересни неща, макар че някои го намират по-семпъл.

Аз лично не бих изпуснал маймунския парк – това не се вижда навсякъде и не всеки ден. За там трябват поне 2 часа, включително изкачването.

Nishiki Market – препоръчително е да се посети следобед. При нас обиколката отне около 1 час.

За ден 6: Аз съм за опция 1 + Kiyomizudera Temple – това е напълно достатъчно и добре балансирано.

Дни 7–8 – Kanazawa + Shirakawa-go

Идеално балансирани – онсен, разходка, местна култура. Напълно изпълнимо.

Дни 9–14 – Tokyo и околности

Да, изпълнимо е, с важно уточнение:

• Разделението по райони (Shinjuku, Shibuya, Asakusa, Akihabara и пр.) е много умно направено – избягва излишно лутане.

• Nikko и Fuji – изискват много ранно тръгване (поне 06:30–07:00), иначе времето не стига.

• TeamLab / Disney / Odaiba – реалистични са, но само ако билетите са резервирани предварително. TeamLab без резервация = почти невъзможно влизане.

За ден 9: Може да добавите нещо, ако се чувствате добре – например посещение на университета в Токио, където е статуята на професор Уено и Хачико – неангажиращо и приятно.

Sensoji Temple – това беше един от любимите ми храмове. Просто не ми се тръгваше.

Tokyo Skytree – добър вариант е около 17:00, за да видите гледката както през деня, така и при залез. Това е впечатляващо преживяване.

Заключение:

Като правиш финален вариант на програмата, само добави къде мислиш да купуваш предварително билети, ако трябва и там нещо да коригираме?

Да – напълно изпълним план!
Просто запомнете: не се страхувайте да пропуснете нещо по пътя.
По-добре 3 истински преживявания, отколкото 6 „отметнати“ без спомен.
Трябва да се движите бързо и организирано, но вечерта ще сте скапани – приятно изморени, с пълно сърце.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, Иван Попов каза:

. (А и не забравяйте – това важи за всеки ден – къде и как ще се храните също изяжда време.)

Аз бих допълнила и - предвидете и време за снимки (особено ако сте от правещите по няколко снимки и искате определени условия, примерно - по-малко хора в пейзажа 😂). Понякога може да се наложи да изчакате няколко минути за снимки по по-известните места, даже и да се редите на опашка за най-"горещите" гледки. Това, разбира се, ако сред вас има любители на снимки.

Моите 2 вона/йени по последния вариант на Програмата:

- Корея

Banpo Bridge Moonlight Rainbow Fountain - предполагам, видял си часовете на шоуто, но за всеки случай - 

Apr-Jun / Sep-Oct 19:30, 20:00, 20:30, 21:00 (& 12:00 daytime show)

(тоест, трябва да сте там най-късно към 20ч30 - 20ч45, за да не изпуснете последния час)

DMZ (with Suspension Bridge) - понеже пишеш "да се наеме екскурзовод", не съм сигурна дали съм разбрала добре, та да си кажа, като една черна станция - всички турове до ДМЗ са организирани и са с екскурзовод, не може да се вдигнете самосиндикално дотам, няма да ви разрешат. Плюс, самите турове са с подробен инструктаж какво може и не може да се прави, и могат да бъдат отменени в последния момент.

- Япония

В Осака има на два пъти Дотонбори и Шинсекай - предполагам е по желание, а не е пропуск, ама да си кажа 😂. Ако смятате да вечеряте по Дотонбори, пригответе се за голямо чакане. Ние не успяхме да се вредим в много ресторанти - имаше с по над час чакане, а в някои направо ни отказаха. Затова накрая си намерихме едно кафе в една от по-далечните странични улици. Но пак си отнема време, де.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 часа, Иван Попов каза:

Моите коментари по програмата:

Ден 1 – Hiroshima + Miyajima

Да, изпълнимо е, ако тръгнете с първия възможен шинкансен (преди 07:00) от Осака и:

• Отидете първо на Мияджима сутринта – разходка, снимки, храм, парк (до 13:00).

• Върнете се в Хирошима → Shukkeien (бързо), Peace Park (задължително), музей – пропускането му е разумно при наситен график.

Ден 2 – Himeji + Kobe

Да, напълно реалистично.
Важно е да сте в Himeji около 08:45–09:00, за да избегнете тълпите в замъка.
Следобедът за Кобе е напълно достатъчен, без Mount Rokko.

Ден 3 – Osaka (по-лежерно)

Много добре балансиран ден. Ще имате време за възстановяване, защото не забравяйте, че ще сте изморени и от Южна Корея.

Osaka Castle си заслужава, но гледайте да отидете рано. Като цяло, за по-известните забележителности е добре да сте сред първите – не че няма тълпи навсякъде, но на емблематичните места след 10:00 става много натоварено.

Ден 4 – Nara + Byodo-in / Fushimi Inari

Това е най-граничният ден. Според мен е почти непостижим в този вид – ще е голямо тичане.
Nara отнема поне 5–6 часа, особено ако решите да обядвате там. (А и не забравяйте – това важи за всеки ден – къде и как ще се храните също изяжда време.)

Byodo-in е по-реалистичен за съчетаване, докато Fushimi Inari иска поне 2–3 часа.

💡 Препоръка: Ако имате сили – Fushimi направете на 31.10 (ден 6), а тук останете само с Byodo-in. Това е по-добрият и логичен вариант – има удобни влакове, а и така директно се връщате в Киото.

Дни 5–6 – Kyoto

Много добре структурирани, гъвкави и реалистични.

Ryoanji Temple – ще видите интересни неща, макар че някои го намират по-семпъл.

Аз лично не бих изпуснал маймунския парк – това не се вижда навсякъде и не всеки ден. За там трябват поне 2 часа, включително изкачването.

Nishiki Market – препоръчително е да се посети следобед. При нас обиколката отне около 1 час.

За ден 6: Аз съм за опция 1 + Kiyomizudera Temple – това е напълно достатъчно и добре балансирано.

Дни 7–8 – Kanazawa + Shirakawa-go

Идеално балансирани – онсен, разходка, местна култура. Напълно изпълнимо.

Дни 9–14 – Tokyo и околности

Да, изпълнимо е, с важно уточнение:

• Разделението по райони (Shinjuku, Shibuya, Asakusa, Akihabara и пр.) е много умно направено – избягва излишно лутане.

• Nikko и Fuji – изискват много ранно тръгване (поне 06:30–07:00), иначе времето не стига.

• TeamLab / Disney / Odaiba – реалистични са, но само ако билетите са резервирани предварително. TeamLab без резервация = почти невъзможно влизане.

За ден 9: Може да добавите нещо, ако се чувствате добре – например посещение на университета в Токио, където е статуята на професор Уено и Хачико – неангажиращо и приятно.

Sensoji Temple – това беше един от любимите ми храмове. Просто не ми се тръгваше.

Tokyo Skytree – добър вариант е около 17:00, за да видите гледката както през деня, така и при залез. Това е впечатляващо преживяване.

Заключение:

Като правиш финален вариант на програмата, само добави къде мислиш да купуваш предварително билети, ако трябва и там нещо да коригираме?

Да – напълно изпълним план!
Просто запомнете: не се страхувайте да пропуснете нещо по пътя.
По-добре 3 истински преживявания, отколкото 6 „отметнати“ без спомен.
Трябва да се движите бързо и организирано, но вечерта ще сте скапани – приятно изморени, с пълно сърце.

@Иван Попов - уау, това наистина е впечатляващо обобщение на цялата програма! Огромни благодарности – всичко, което си описал, ми е изключително полезно. С изключение на Ден 6 (31.10), съм напълно съгласен с всичко останало и вече съм го направил точно както си го описал и ти (за съветите дори не коментирам - те са повече от прекрасни и ще се опитам да ги следвам). Мисля, че това е последната ми неизвестна в плана и ако съм те разбрал правилно, предлагаш следното:

• Оригинален план:
    • Fushimi Inari
      • [MUST] Fushimi Inari Shrine
    • Kyoto
      • [MUST] Higashiyama Jisho-ji (Silver Pavilion)
      • [MUST] Gion Shirakawa - за да усетите традиционната атмосфера на Киото и да се потопите в историята
      • [SKIP] Pontocho Аrea - почти сигурно е, че ще го пропуснем, но все пак го оставям в плана ако имаме време и сили за разходка
  • Препоръчителен план:
    • Fushimi Inari
      • [MUST] Fushimi Inari Shrine
    • Kyoto
      • [MUST] Kiyomizudera Temple

Наистина ли Kiyomizudera Temple си заслужава много повече от всичко останало?

Относно билетите, които да взема предварително, засега планът ми е следният:

• Самолетен билет - от Южна Корея до Япония
  • JR Pass - тепърва започвам да смятам дали си заслужава, НО... почти сигурно ще отпадне. Тъй като няма да използваме само шинкансен, просто не си заслужава парите. За всички билети май мисля да ги закупувам директно на място през приложението (https://smart-ex.jp/en/lp/app/) или на каса (ако се наложи).
  • Shirakawa-go - автобусни билети (двупосочни)
  • Himeji - комбиниран билет за Himeji Castle и Kokoen Garden
  • Tokyo Skytree - доста четох и май си е задължително да се вземе предварително, особено имайки предвид за колко часа ще искаме в Ден 11 (05.11) от 17:00
  • Fuji - най-вероятно ще запазя през GetYourGuide и до последно ще следя времето. Ако е лошо, просто отпада.
  • Tokyo Disney Resort (Tokyo Disneyland / Tokyo DisneySea) - тук трябва да решим дали всички ще ходим и ако да в кой ден. Дори и да се разделим като група, пак трябва да решим за кой ден.
  • TeamLab Borderless (или TeamLab Planets, но по-скоро ще е Borderless) - трябва да решим в кой ден ще е.

Май това са нещата, които съм набелязъл засега. Какво е мнението ти по въпроса - пропускам ли нещо или пък се престаравам за друго?

преди 2 часа, Роца каза:

Аз бих допълнила и - предвидете и време за снимки (особено ако сте от правещите по няколко снимки и искате определени условия, примерно - по-малко хора в пейзажа 😂). Понякога може да се наложи да изчакате няколко минути за снимки по по-известните места, даже и да се редите на опашка за най-"горещите" гледки. Това, разбира се, ако сред вас има любители на снимки.

Моите 2 вона/йени по последния вариант на Програмата:

- Корея

Banpo Bridge Moonlight Rainbow Fountain - предполагам, видял си часовете на шоуто, но за всеки случай - 

Apr-Jun / Sep-Oct 19:30, 20:00, 20:30, 21:00 (& 12:00 daytime show)

(тоест, трябва да сте там най-късно към 20ч30 - 20ч45, за да не изпуснете последния час)

DMZ (with Suspension Bridge) - понеже пишеш "да се наеме екскурзовод", не съм сигурна дали съм разбрала добре, та да си кажа, като една черна станция - всички турове до ДМЗ са организирани и са с екскурзовод, не може да се вдигнете самосиндикално дотам, няма да ви разрешат. Плюс, самите турове са с подробен инструктаж какво може и не може да се прави, и могат да бъдат отменени в последния момент.

- Япония

В Осака има на два пъти Дотонбори и Шинсекай - предполагам е по желание, а не е пропуск, ама да си кажа 😂. Ако смятате да вечеряте по Дотонбори, пригответе се за голямо чакане. Ние не успяхме да се вредим в много ресторанти - имаше с по над час чакане, а в някои направо ни отказаха. Затова накрая си намерихме едно кафе в една от по-далечните странични улици. Но пак си отнема време, де.

@Роца - съветът ти за снимките е повече от невероятен, ама това е и най-голямата неизвестна. Мисля, че групата сме буквално от почти неснимащи, до супер много снимащи. Така че... ще трябва в движение да се преправя плана 😄 Ще трябва да се налага вето на снимките 😄 

Относно твоите 2 вона/йени... ето моите 2 лева 😄 

• Banpo Bridge Moonlight Rainbow Fountain - това е едно от първите неща, които проверих . Абсолютно същата информация съм си записал и аз - благодаря за потвърждението и подсещането!
  • DMZ (with Suspension Bridge) - не е лошо да започна да се изказвам май по-разбираемо - много приказки, ама повечето май са пълнеж 😄 Напълно си права за абсолютно всичко и дори съм си го сложил в записките. Затова направо си избрах един тур от GetYourGuide, който мисля да букна, защото ми хареса програмата - Seoul: DMZ, 3rd Tunnel and Optional Suspension Bridge Tour.
  • Shinsekai District и Shinsekai District - нищо не ти убягва 😄 Тъй като все още не знам в колко часа ще летим от Южна Корея към Осака, добавих тези местенца и в Ден 0 и в Ден 3... когато станат, тогава 😄 Иначе информацията с чакането е много ценна и си я записвам веднага.

Благодаря ви хора. Мисля, че буквално имам само няколко финални щрихи, които да оправя в програмата и мога спокойно да се заема с нощувките, билетите за нещата, да посмятам за влаковете и т.н. Страхотни сте, страхотни съвети и коментари... БЛАГОДАРЯ!!!

Пожелавам ви една невероятна нова седмица!

• Харесвам 2
Публикувано:

Tokyo Skytree - доста четох и май си е задължително да се вземе предварително, особено имайки предвид за колко часа ще искаме в Ден 11 (05.11) от 17:00

Виж в колко часа е залезът за този ден и за тогава вземи билети. Хем да видите Токио по светло, но е много красиво, когато светнат светлините на града. 

Ами не, чак пък повече от всичко останало... 

Shōrenin Temple например има много приятна японска градина и бамбукова горичка. Храмове да искаш в Киото. Само имай предвид, че входовете в храмовете се плащат в брой. Ако ще събирате Goshuin от храмовете, те също се плащат в брой (300-500 йени). 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Относно Kiyomizudera vs. The Philosopher's Path + Ginkaku-ji

Да, Kiyomizudera Temple е:

• сред топ 3 най-емблематични храма в Япония;

• с невероятна гледка към града, особено в края на октомври – началото на ноември (поне така по снимките, които съм гледа през този период), когато листопадът започва;

• има уникална архитектура със сцена над скалите, която не се вижда никъде другаде.

💡 Ако човек има време само за един храм в Източно Киото – това е той.

The Philosopher’s Path и Ginkaku-ji са по-спокойни. Те не дават същата “уау” стойност, но са прекрасни, ако имаш време и сили след Kiyomizudera. Тоест, не ги изключвай напълно – просто ги премести по-ниско в приоритетната листа, ако можеш и имаш възмжност да ги видиш и тях, разбира се.

Относно билетите и организацията

Той е много добре подготвен, но ето ти мой бърз чеклист и съвети по точките:

JR Pass:

• Напълно съм съгласен с теб – не си заслужава при настоящия маршрут.

• Купуване на единични билети с SmartEX или на гише е по-евтино и гъвкаво.

• ⚠️ Само внимавайте с Shinkansen Nozomi (както и горе ти описах), който не се покрива от JR Pass, но е най-бързият – SmartEX го позволява.

Shirakawa-go – автобусни билети:

• Да – купете ги предварително, защото автобусите са малко на брой и често се изчерпват.

• Може да използвате сайта на Nohi Bus или Japan Bus Online.

Himeji:

• Комбинираният билет е отлична идея.

• Бонус: пази го, защото е много красив сувенир сам по себе си.

Tokyo Skytree:

• Абсолютно задължително е предварително – дори ако решите да се качите само до първото ниво.

• Времеви слот 16:30–17:00 е перфектен – ще видите града през деня и ще останете за нощните светлини.

Fuji:

• Да, правилно мислене – гледай времето, особено за Lake Kawaguchi или Chureito Pagoda.

• GetYourGuide е ОК, но провери и Klook – често имат по-добри цени за Япония. 

Disney Resort:

• Да, задължително с предварителен билет – наличността може да свърши седмици по-рано.

• Решете поне кой ще ходи и в кой ден, защото:

• DisneySea е по-уникален и подходящ за възрастни;

• Disneyland – по-класически и детски.

• Планирайте поне от 09:00 до 19:00/21:00 – няма как да се комбинира с нищо друго.

TeamLab Borderless / Planets:

• Borderless се мести в Azabudai Hills (от 2024 год. май четох, че беше) – провери точния адрес!

• И двата варианта трябва да се резервират поне 2–3 седмици предварително.

• Ако сте повече хора – направете групова резервация, за да сте заедно в един слот.

Пропуски и съвети:

Не си пропуснал нищо важно, но добавям още 3 мини препоръки:

1. Такубин / Takkyubin (куриерска услуга за багаж) – използвайте я, когато пътувате от Киото към Канадзава или оттам към Токио. Струва около 15–20 евро и спестява огромно неудобство.

2. Suica карта (или Welcome Suica) – използвайте за метро и влакове в Токио, Осака и Киото. Зарежда се и пести време и нерви по гишета.

3. Portable Wi-Fi или eSIM – ще ви е нужен за навигация, особено за планове като Fuji, Nikko, Odaiba и TeamLab.

4. И да не забравя да кажа, че има храмове и с по над 1000 йени, просто имайте едно на ум. 

5. И накрай дано и времето да е с вас! Това ви го пожелавам от сърце, че като гледах вчера направо лошо ми стана.... Може да имаш перфектен план, но ако вали няма как да станат нещата! 

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 36 минути , DaBo каза:

Tokyo Skytree - доста четох и май си е задължително да се вземе предварително, особено имайки предвид за колко часа ще искаме в Ден 11 (05.11) от 17:00

Виж в колко часа е залезът за този ден и за тогава вземи билети. Хем да видите Токио по светло, но е много красиво, когато светнат светлините на града. 

Ами не, чак пък повече от всичко останало... 

Shōrenin Temple например има много приятна японска градина и бамбукова горичка. Храмове да искаш в Киото. Само имай предвид, че входовете в храмовете се плащат в брой. Ако ще събирате Goshuin от храмовете, те също се плащат в брой (300-500 йени). 

@DaBo - да... дават залеза около 16:42, така че най-добрият вариант ще е може би от 16:30. Япония със сигурност е страната на изгряващото слънце, а не за късно залязващото 😄 

• Kiyomizudera Temple - още се чудя какво да правя с това място – вероятно ще го включа в програмата, но ще решим на място според това доколко вече сме се наситили на храмове 🙂 

Благодаря отново!!!

преди 33 минути , Иван Попов каза:

Относно Kiyomizudera vs. The Philosopher's Path + Ginkaku-ji

Да, Kiyomizudera Temple е:

• сред топ 3 най-емблематични храма в Япония;

• с невероятна гледка към града, особено в края на октомври – началото на ноември (поне така по снимките, които съм гледа през този период), когато листопадът започва;

• има уникална архитектура със сцена над скалите, която не се вижда никъде другаде.

💡 Ако човек има време само за един храм в Източно Киото – това е той.

The Philosopher’s Path и Ginkaku-ji са по-спокойни. Те не дават същата “уау” стойност, но са прекрасни, ако имаш време и сили след Kiyomizudera. Тоест, не ги изключвай напълно – просто ги премести по-ниско в приоритетната листа, ако можеш и имаш възмжност да ги видиш и тях, разбира се.

Относно билетите и организацията

Той е много добре подготвен, но ето ти мой бърз чеклист и съвети по точките:

JR Pass:

• Напълно съм съгласен с теб – не си заслужава при настоящия маршрут.

• Купуване на единични билети с SmartEX или на гише е по-евтино и гъвкаво.

• ⚠️ Само внимавайте с Shinkansen Nozomi (както и горе ти описах), който не се покрива от JR Pass, но е най-бързият – SmartEX го позволява.

Shirakawa-go – автобусни билети:

• Да – купете ги предварително, защото автобусите са малко на брой и често се изчерпват.

• Може да използвате сайта на Nohi Bus или Japan Bus Online.

Himeji:

• Комбинираният билет е отлична идея.

• Бонус: пази го, защото е много красив сувенир сам по себе си.

Tokyo Skytree:

• Абсолютно задължително е предварително – дори ако решите да се качите само до първото ниво.

• Времеви слот 16:30–17:00 е перфектен – ще видите града през деня и ще останете за нощните светлини.

Fuji:

• Да, правилно мислене – гледай времето, особено за Lake Kawaguchi или Chureito Pagoda.

• GetYourGuide е ОК, но провери и Klook – често имат по-добри цени за Япония. 

Disney Resort:

• Да, задължително с предварителен билет – наличността може да свърши седмици по-рано.

• Решете поне кой ще ходи и в кой ден, защото:

• DisneySea е по-уникален и подходящ за възрастни;

• Disneyland – по-класически и детски.

• Планирайте поне от 09:00 до 19:00/21:00 – няма как да се комбинира с нищо друго.

TeamLab Borderless / Planets:

• Borderless се мести в Azabudai Hills (от 2024 год. май четох, че беше) – провери точния адрес!

• И двата варианта трябва да се резервират поне 2–3 седмици предварително.

• Ако сте повече хора – направете групова резервация, за да сте заедно в един слот.

Пропуски и съвети:

Не си пропуснал нищо важно, но добавям още 3 мини препоръки:

1. Такубин / Takkyubin (куриерска услуга за багаж) – използвайте я, когато пътувате от Киото към Канадзава или оттам към Токио. Струва около 15–20 евро и спестява огромно неудобство.

2. Suica карта (или Welcome Suica) – използвайте за метро и влакове в Токио, Осака и Киото. Зарежда се и пести време и нерви по гишета.

3. Portable Wi-Fi или eSIM – ще ви е нужен за навигация, особено за планове като Fuji, Nikko, Odaiba и TeamLab.

4. И да не забравя да кажа, че има храмове и с по над 1000 йени, просто имайте едно на ум. 

5. И накрай дано и времето да е с вас! Това ви го пожелавам от сърце, че като гледах вчера направо лошо ми стана.... Може да имаш перфектен план, но ако вали няма как да станат нещата! 

@Иван Попов - ти си като AI бот... дори той по-бавно успява да ми отговори на някои въпроси 😄 Шегата настрана, ама наистина си впечатляващ с начина на описване на нещата - благодаря ти!

• Решено е - Kiyomizudera Temple ще го включа в програмата (като първо място в Kyoto след кaтo се върнем от Fushimi Inari), но ще решим на място според това доколко вече сме се наситили на храмове 🙂 
  • Билетите и организацията - записах си всичко от тук и остава вече да започна и да го резервирам 🙂 
  • Такубин / Takkyubin (куриерска услуга за багаж) - мислим да я използваме 2 пъти (един път от Osaka към Kyoto и Tokyo (ще разпределим багажа на две части, защото имаме 5 дена до Tokyo) и един път от Kyoto към Tokyo (останалата част от багажа, като ще си оставим само за 2 дена)). Доколкото четох на монго места, няма проблеми да помолим в хотелите да ни помогнат за услугата, нали така?
  • Suica карта (или Welcome Suica) - наистина ли работи само за iPhone? Защото част от хората са на Android.
  • Portable Wi-Fi или eSIM - избрали сме един план от Nomad – 20GB за 22 евро, валидни 45 дни за Китай, Япония и Южна Корея.
  • Пари за входове на храмове - определено ще трябва да си обърнем повече йени от тук. Там как стават нещата с превалутирането?
  • Времето - това не зависи от нас и не можем да го контролираме. Благодаря ти от сърце за пожеланията и дай боже да е с нас. И още по-важно... надявам се много бързо всичко да се нормализира в Япония и хората да се върнат към нормалния начин на живот, защото това в момента е УЖАС 😞 

БЛАГОДАРЯ, БЛАГОДАРЯ, БЛАГОДАРЯ!!!

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 9 часа, Zdravko Nestorov каза:

ти си като AI бот... дори той по-бавно успява да ми отговори на някои въпроси

Хахаха доста ме разсмя 😃

Решено е - Kiyomizudera Temple ще го включа в програмата (като първо място в Kyoto след кaтo се върнем от Fushimi Inari), но ще решим на място според това доколко вече сме се наситили на храмове

Ти го включи, но като сте там ще видите дали ще имате време и сили да стигнете до него. 

Доколкото четох на монго места, няма проблеми да помолим в хотелите да ни помогнат за услугата, нали така?

Още при настаняването в първия хотел питате на рецепцията и казвате, че имате багаж, които трябва да изпратите до друг хотел, след което те ви предоставят една таблица и си пише до кой град колко пари е самата доставка на багажа.

Suica карта

Вие като си вземете Suica и си я зареждате, после при влизане ти пише колко йени имаш и при излизане ти пише колко са ти взели, също така и колко ти оставят в картата, защо са ти тези приложения, не знам? Аз не си го бях инсталирал, защото всички си изписва, дори и на машинката за зареждане да отидеш то веднага ти изписва каква сума имаш в картата. А ако имаш остатък йени в картата може и вода (и не само вода) да си вземете от машинките, защото и те работят с картата. Има машинки навсякъде докато се движите.

Portable Wi-Fi или eSIM - избрали сме един план от Nomad – 20GB за 22 евро, валидни 45 дни за Китай, Япония и Южна Корея.

Ако е така е добре, не е много скъпо. Не знам за Nomad, аз лично не съм го ползвал и не мога да предоставя мнение за него. Пробвай, тъкмо ти ще споделиш как е. А ако не стане веднага си сваляш друго приложение и с него пробваш. При мен примерно с Revolut не се получиха нещата и си свалих Airalo и на място го оправих. Така, че се притеснявай за това. 

Времето - това не зависи от нас и не можем да го контролираме. Благодаря ти от сърце за пожеланията и дай боже да е с нас. И още по-важно... надявам се много бързо всичко да се нормализира в Япония и хората да се върнат към нормалния начин на живот, защото това в момента е УЖАС 😞 

Дано всичко е наред с времето, те много бързо се възстановяват към нормалния начин на живот, все пак има ред и дисциплина.

А и друго да кажа при нас единият ден беше дъждовен и веднага го сменихме с друг (ако нямате или имате резервации и това го виж предварително) ден, които е възможно. Така, че и вие така може да направите, но това като сте на място в Япония, няма как да предвидиш какво ще е времето пред октомври месец от сега.  

Пари за входове на храмове - определено ще трябва да си обърнем повече йени от тук. Там как стават нещата с превалутирането?

Най-добре е когато кацнете на летището на машинките да си смените. Ако нямате време и възможност на банкоматите с Revolut, няма никакъв проблем имат такса, но тя е минимална. Аз теглих повече от 3/4 пъти, но само с Revolut, иначе плащах и ДСК на места. 

Но само да кажа, че на доста места си искат само йени. Така, че е хубаво да имате йени в себе си. 

И да не забравя оставете си място и в куфара, че аз не можах да си побера всичко и си знаех, че така ще стане. Обаче още от Б-я си бях взел дрехи (дори и едното ми яке), които си знаех, че ще оставя и така ми се освободи място в багажа, това също е вариант за освобождаване на място в багажа, но това трябва още от тук да го направите...

Роси каза, че ще ви трябва време и за снимки, защото там на всякъде е чакане и до тоалетна да отидеш пак чакаш. А за шинкансените да не говоря поне 30/40 мин. преди да тръгне да сте там, иначе е голяма лудница. 

Друго не се сещам за момента.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 56 минути , Иван Попов каза:

Хахаха доста ме разсмя 😃

Ти го включи, но като сте там ще видите дали ще имате време и сили да стигнете до него. 

Още при настаняването в първия хотел питате на рецепцията и казвате, че имате багаж, които трябва да изпратите до друг хотел, след което те ви предоставят една таблица и си пише до кой град колко пари е самата доставка на багажа.

Вие като си вземете Suica и си я зареждате, после при влизане ти пише колко йени имаш и при излизане ти пише колко са ти взели, също така и колко ти оставят в картата, защо са ти тези приложения, не знам? Аз не си го бях инсталирал, защото всички си изписва, дори и на машинката за зареждане да отидеш то веднага ти изписва каква сума имаш в картата. А ако имаш остатък йени в картата може и вода (и не само вода) да си вземете от машинките, защото и те работят с картата. Има машинки навсякъде докато се движите.

Ако е така е добре, не е много скъпо. Не знам за Nomad, аз лично не съм го ползвал и не мога да предоставя мнение за него. Пробвай, тъкмо ти ще споделиш как е. А ако не стане веднага си сваляш друго приложение и с него пробваш. При мен примерно с Revolut не се получиха нещата и си свалих Airalo и на място го оправих. Така, че се притеснявай за това. 

Дано всичко е наред с времето, те много бързо се възстановяват към нормалния начин на живот, все пак има ред и дисциплина.

А и друго да кажа при нас единият ден беше дъждовен и веднага го сменихме с друг (ако нямате или имате резервации и това го виж предварително) ден, които е възможно. Така, че и вие така може да направите, но това като сте на място в Япония, няма как да предвидиш какво ще е времето пред октомври месец от сега.  

Най-добре е когато кацнете на летището на машинките да си смените. Ако нямате време и възможност на банкоматите с Revolut, няма никакъв проблем имат такса, но тя е минимална. Аз теглих повече от 3/4 пъти, но само с Revolut, иначе плащах и ДСК на места. 

Но само да кажа, че на доста места си искат само йени. Така, че е хубаво да имате йени в себе си. 

И да не забравя оставете си място и в куфара, че аз не можах да си побера всичко и си знаех, че така ще стане. Обаче още от Б-я си бях взел дрехи (дори и едното ми яке), които си знаех, че ще оставя и така ми се освободи място в багажа, това също е вариант за освобождаване на място в багажа, но това трябва още от тук да го направите...

Роси каза, че ще ви трябва време и за снимки, защото там на всякъде е чакане и до тоалетна да отидеш пак чакаш. А за шинкансените да не говоря поне 30/40 мин. преди да тръгне да сте там, иначе е голяма лудница. 

Друго не се сещам за момента.

@Иван Попов - благодарности отново за всички тези съвети. Записвам си чинно 😛 

• Kiyomizudera Temple - включено с добавена бележка, че ще се реши на място според настроението и енергията, която ще имаме.
  • Багаж - това е страхотна идея. Благодаря!
  • Suica - за това бях извадил от коментар в една друга тема (ех не помня от къде обаче и се извинявам, че не споменавам кой я беше написал) следната информация (може да е полезно на някого):
    • Това са специални карти за туристи (без депозит и валидни за 28 дни), които могат да се заредят с пари. От 2024 г. има недостиг на физически IC карти, така че дигиталните версии (Mobile Suica/Pasmo) са силно препоръчителни.
    • Ние използваме Suica  - едната хартиена обикновена и една дигитална welcome suica, която в електронен вид е нещо ново, от април. Welcome suica може само на iPhone да се инсталира и в нея няма депозит. Валидна е 180 дни и супер удобна, защото накрая преди последното пътуване до летището заредих точно толкова пари в нея, колкото беше и стойността на пътуването.
    • Ако сте с айфони, свалете си приложението на суйка и го качете в wallet- a и заредете пари. Това ни беше изключително удобно и полезно. Не сме търсели карти, билети и т.н. никъде по трасето. С приложението сме плащали и в 7/11 и други места. Ако сте с андроиди, ще ви трябва физически картата.
  • eSIM - набелязъл съм няколко, но ще тръгнем с най-изгодната и вече ще се решава на място.
  • Времето - това му е хубавото като си по няколко днеа на едно и също място, защото можеш спокойно да разместваш. Имаме доста малко много фиксирани неща и повечето са в Токио. Още обмислям как точно да го направя, защото ми се иска все пак да сме flexible. Хубавото е, че едни от най-основните като Disney Resort и TeamLab Borderless са на закрито и не би било проблем. За Himeji цените не са толкова високи и не е проблем, за Fuji - ще взема от Klook или GetYourGuide като е с безплатна анулация 24 часа преди събитието, а за другите... още го омувам. Страхотен съвет и опредлено си го записвам. Надявам се да не го използвам, ама времето може да е всякакво 🙂 
  • Куфари - страхотни предложения и точно това си мислихме и ние - или по-голям куфар, или дрехи, които можем да оставим там. Ама всичко зависи и как ще пазаруваме. По принцип не сме от тези дето купуват неща, ама знаеш ли Япония как ще ни подейства.
  • Чакането -  това май е едно от нещата, които ми е най-трудно да приема, ама... навсякъде е описано, че там има опашки, опашките се спазват и просто трябва да го предвидиш. Страхотен съвет отново.

Благодаря отново! Мисля, че програмата е завършена. Започвам с търсенето на хотелите. Ако някои има конкретни предложения като места или локации, ще е страхотно да сподели. Прочетох доста от другите теми и определено ще пробвам дали тези места са свободни и за нашите дати.

Страхотен и много усмихнат понеделник и невероятна нова седмица!

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 32 минути , Zdravko Nestorov каза:

Suica - за това бях извадил от коментар в една друга тема (ех не помня от къде обаче и се извинявам, че не споменавам кой я беше написал) следната информация (може да е полезно на някого)

Изваждаш си Suica и не го мислиш (аз и в темата бях писал, освен в Токио, Осака и Киото дори и в Аомори я ползвах), просто картата се плащаше 500 йени мисля, че беше (дано не бъркам) самата пластика и това е.

преди 41 минути , Zdravko Nestorov каза:
  • eSIM - набелязъл съм няколко, но ще тръгнем с най-изгодната и вече ще се решава на място.
  •  

Да, точно така.

преди 41 минути , Zdravko Nestorov каза:

Чакането -  това май е едно от нещата, които ми е най-трудно да приема, ама... навсякъде е описано, че там има опашки, опашките се спазват и просто трябва да го предвидиш. Страхотен съвет отново.

Трудно е ама ще видите как всичко си се реди и си чака.

Може програмата пак да я пуснеш за финал. 

А за хотел виж моя в Токио - Hotel Gracery Tokyo Tamachi. Ние сме много доволни от него.

Гледай хотелът да е на зелената линия (JR yamanote line), ако пътувате с влака. 

• Благодаря 1
Публикувано:

За да не стане някакво объркване - Suica card не може да се купи в Осака, а Icoca card. Дали Suica или Icoca - от туристическа гледна точка няма значение. 

Не знам за Icoca, но Suica имат аpp за iphone и ако сте с такива телефони, не е необходимо да имате физически картата. Сваляте си апликацията на телефона, зареждате я през apple pay и изобщо не си губите времето да търсите и купувате карти на място. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, DaBo каза:

За да не стане някакво объркване - Suica card не може да се купи в Осака, а Icoca card. Дали Suica или Icoca - от туристическа гледна точка няма значение. 

Не знам за Icoca, но Suica имат аpp за iphone и ако сте с такива телефони, не е необходимо да имате физически картата. Сваляте си апликацията на телефона, зареждате я през apple pay и изобщо не си губите времето да търсите и купувате карти на място. 

@DaBo - дори не бях чувал за Icoca Card (явно са направили конкуренция на Suica щом няма и разлика откъм туристическа гледна точка) 😮 Тъй като кацаме в Osaka, със сигурност ще се възползваме от нея. Като цяло в групата сме и с Android и с Apple 🙂 

Страхотен съвет - огромно благодаря!!!

преди 1 час, Иван Попов каза:

Изваждаш си Suica и не го мислиш (аз и в темата бях писал, освен в Токио, Осака и Киото дори и в Аомори я ползвах), просто картата се плащаше 500 йени мисля, че беше (дано не бъркам) самата пластика и това е.

Да, точно така.

Трудно е ама ще видите как всичко си се реди и си чака.

Може програмата пак да я пуснеш за финал. 

А за хотел виж моя в Токио - Hotel Gracery Tokyo Tamachi. Ние сме много доволни от него.

Гледай хотелът да е на зелената линия (JR yamanote line), ако пътувате с влака. 

@Иван Попов - наистина не е лоша идея да постна отново програмата, за да може да е от полза и на някой друг. Мисля, че това е финализирания вариант засега:

──────────────────

🇰🇷 Южна Корея 🇰🇷

──────────────────

• Ден 0 (20.10) - Н: Seoul; Д: Seoul

• Seoul

• Пристигане следобед на Incheon International Airport

• Придвижване до Seoul и настаняване в хотела.

• Convenience stores (7-Eleven, GS25, CU) - нещо за хапване.

• Нощен пазар (по избор, ако има енергия).

• Ден 1 (21.10) - Н: Seoul; Д: Seoul

• Seoul

• [MUST] Changdeokgung Palace - започваме с разглеждане на двореца, след това преминаваме през градините, и накрая продължаваме с останалата част от двореца. Целта е да оптимизираме времето си и да избегнем големите тълпи.

• [MUST] Changdeokgung Secret Garden - посещението е добре да започне възможно най-рано - първо разглеждаме двореца, след това влизаме в градините в най-ранния възможен час (10:30 с гид на английски), и накрая довършваме обиколката на двореца. Така ще избегнем тълпите и ще оползотворим максимално времето си там.

• Changgyeonggung Palace - този дворец се намира в същия периметър като Changdeokgung, затова ще го включим в програмата преди да продължим с останалите обекти.

• [SKIP] Naksan Wall Trail (Hyehwamun Gate - Naksan Park - Heunginjimun Gate) - само при достатъчно време, като е вероятно да бъде пропуснато (отнема около 2 часа).

• Gwangjang Market - най-интересната улична храна в Южна Корея.

• Cheonggyecheon Stream

• Ден 2 (22.10) - Н: Seoul; Д: Seoul

• Seoul

• Jogyesa Temple

• Gwanghwamun Square

• Statue of King Sejong the Great

• [MUST] Gyeongbokgung Palace - всеки ден точно в 10:00 и 14:00 ч. се провежда Guard Changing Ceremony пред главния вход (Gwanghwamun Gate).

• [MUST] Bukchon Hanok Village

• [MUST] Seoul Forest - често наричан „Central Park на Seoul“ заради своята обширност и зелени площи.

• Gangnam District

• [SKIP] Seolleung and Jeongneung Royal Tombs - само при достатъчно време, като е вероятно да бъде пропуснато.

• [MUST] The Starfield Library

• Gangnam Style Sculpture

• Bongeunsa Temple

• [MUST] Banpo Bridge Moonlight Rainbow Fountain - шоу програма от 20 минути, провежда се всеки ден от 19:30, 20:00, 20:30, 21:00 ч. (и по обяд).

• Ден 3 (23.10) - Н: Seoul; Д: Baegundae / Nami Island

• Опция 1: Baegundae (+)

• [MUST] Bukhansan National Park

• [MUST] Bukhansanseong Fortress Entrance

• [MUST] Baegundae, Bukhansan Mountain Peak - изкачването предлага предизвикателни, но изключително възнаграждаващи маршрути с впечатляващи панорамни гледки към Seoul. Преходът отнема между 6 и 8 часа.

• Опция 2: Nami Island (-)

• [MUST] Nami Island - по-скоро туристическо и „Instagram“-място, отколкото истинско бягство сред дивата природа.

• Ostrich Park

• Maple Tree Lane

• Central Korean Pine Tree Lane

• Dodamsambong Garden

• Recycling Garden

• Metasequoia Tree Lane

• Ginkgo Tree Lane, Nami Island

• [MUST] Sang-myeon

• Garden of Morning Calm - чудесна спирка близо до Nami Island и лесно може да се включи в същото еднодневно пътуване, добавяйки около 1-2 допълнителни часа към маршрута.

• Ден 4 (24.10) - Н: Seoul; Д: DMZ (with Suspension Bridge)

• [MUST] DMZ (with Suspension Bridge) - всички турове до DMZ са организирани и с екскурзовод, не може да се посети самостоятелно. Туровете включват подробен инструктаж какво може и не може да се прави, и могат да бъдат отменени в последния момент.

• Gamaksan Suspension Bridge

• Imjingak Park

• Mangbaedan Altar

• Bridge of Freedom

• Steam Locomotive at Jangdan Station

• Korean Demilitarized Zone (DMZ)

• The Third Tunnel

• New Dora Observatory - от обсерваторията се открива директна гледка към North Korea. Препоръчително е да си носите бинокъл и да наемете екскурзовод, който да обясни какво точно наблюдавате. В близост има и магазин за сувенири.

• Unification Village

• Seoul

• [MUST] Myeong-dong Shopping Street

• Namsan Cable Car

• N Seoul Tower

• Ден 5 (25.10) - Н: Osaka; Д: Seoul

• Seoul

• Shopping (свободно време преди отпътуване)

• Incheon International Airport (отпътуване за Осака)

─────────────

🇯🇵 Япония 🇯🇵

─────────────

• Ден 0 (25.10) - Н: Osaka; Д: Osaka

• Osaka

• Пристигане следобед на Kansai International Airport.

• Придвижване до Osaka и настаняване в хотела.

• Shinsekai District - кварталът си заслужава да се посети.

• [MAY BE] Tsutenkaku Tower - едва ли ще има време на първия ден, но всичко зависи кога кацнем. Това не е от задължителните места със сигурност и може да се пропусне, както този ден, така и на Ден 3.

• Свободно време.

• Ден 1 (26.10) - Н: Osaka; Д: Miyajima Island & Hiroshima

• Miyajima Island

• [MUST] Itsukushima Shrine - „плаващата“ тории е символично и много значимо място, едно от най-разпознаваемите и емблематични места в Япония.

• [MUST] Momijidani Park - изключително красив парк, едно от най-известните места за есенен листопад (koyo). Задължително трябва да се разходим из парка, да посетим храма и да видим сърничките.

• Hiroshima

• [MUST] Shukkeien Garden - една от най-красивите градини в Япония, която е и лесна за разглеждане за кратко време.

• [SKIP] Hiroshima Castle - доста вероятно е да го пропуснем. Възможно е да го посетим за кратко отвън само ако има време.

• [MUST] Peace Memorial Park - паркът е страхотно място и си заслужава да се посети.

• [SKIP] Hiroshima Peace Memorial Museum - пропускаме го на 99%, тъй като работното му време е до 17:00 часа, а имаме много други неща в същия ден.

• Ден 2 (27.10) - Н: Osaka; Д: Himeji & Kobe

• [MUST] Himeji

• Himeji Castle - най-красивият замък в цяла Япония, който е абсолютен MUST. Целта е да сме пред замъка малко преди отваряне (9:00 ч.), за да влезем сред първите.

• Kokoen Garden - изключително красива градина, която не трябва да бъде пропускана. Намира се до самия замък.

• [MUST] Kobe

• [MUST] Meriken Park.

• Kobe Port Tower.

• Earthquake Memorial Park.

• [SKIP] Bell of Hortensia - само ако има време (не е задължително).

• [SKIP] Mount Rokkō - невероятни панорамни гледки към Kobe и Osaka (достъпът е с лифт). Засега отпада от програмата на 100%, но го оставям като резервен вариант.

• Dinner in the Chinese district - вечерята е абсолютно задължителна.

• Ден 3 (28.10) - Н: Osaka; Д: Osaka

• Osaka

• Tennoji

• Osaka Castle - може да се посети само отвън, ако сме изморени от предишните дни (но все пак си заслужава и то доста).

• Shitennoji Temple.

• Aquarium

• Osaka Aquarium Kaiyukan.

• Shinsekai District

• Tsutenkaku Tower.

• [SKIP] Kuromon Market - предлагат се най-невероятните морски деликатеси и въпреки това е най-вероятно да го пропуснем (туристически капан е, но все пак човек може да види едни от най-невероятните морски деликатеси). Този ден трябва да е по-лежерен.

• Ден 4 (29.10) - Н: Kyoto; Д: Nara & Byodo-in Temple

• Nara

• [MUST] Nara Park & Deers - най-известните сърнички в света.

• [MUST] Todaiji Temple - величественият Голям Буда.

• [MUST] Kasuga Taisha - светилище, обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

• Naramachi.

• Harushika Sake Brewery - може да се опита саке и да се вземе малка чашка като сувенир.

• Okumura Commemorative Museum - симулаторът на земетресения определено заслужава да се изпробва.

• Yoshikien Garden.

• Kyoto

• [MUST] Byodo-in Temple - страхотен храм, през който може да се мине след цял ден в Nara и не е нужно много време, за да се обиколи.

• Ден 5 (30.10) - Н: Kyoto; Д: Kyoto

• Kyoto

• [MUST] Kinkaku-ji (Golden Pavillion) - една от най-известните и фотогенични забележителности в Япония. Абсолютно задължително е да сме в 08:30 часа там, иначе опашките са огромни!!!

• [SKIP] Ryoanji Temple - почти сигурно ще се пропусне, за да имаме повече време за Nijo Castle.

• [MUST] Arashiyama - задължително за снимки и усещане на спокойствие (храмове, есенни листа, бамбукова гора).

• Tenryu-ji Temple.

• Bamboo Forest.

• Togetsukyo Bridge.

• Monkey Park - забавен е, но отнема време (около 2 часа заедно с изкачването), така че е вероятно да го пропуснем и затова е последен в плана.

• [MAY BE] Nijo Castle - ако пропуснем Ryoanji Temple и не сме прекалено изморени, ще имаме малко повече време да го разгледаме поне отвън. А ако разполагаме с повече време - определено си заслужава да го видим и отвътре.

• Nishiki Market - препоръчително е да се посети следобед, като обиколката отнема около 1.5 часа.

• Ден 6 (31.10) - Н: Kyoto; Д: Fushimi Inari & Kyoto

• Fushimi Inari

• [MUST] Fushimi Inari Shrine - хилядите червени тории са емблематични за Япония. Трябва да разгледаме Fushimi Inari веднага след изгрев слънце, за да избегнем всичките тълпи от хора. За пълноценно преживяване и спокойна разходка са нужни поне 3 часа.

• Kyoto

• [MUST / MAY BE] Kiyomizudera Temple - предлага невероятни гледки и е един от най-значимите храмове.

• [MAY BE / MUST] The Philosopher's Path - ако имаме време и сили след Kiyomizudera Temple или ако решим да го пропуснем.

• [MAY BE / MUST] Higashiyama Jisho-ji (Silver Pavilion) - ако имаме време и сили след Kiyomizudera Temple или ако решим да го пропуснем.

• [MUST] Gion Shirakawa - за да усетите традиционната атмосфера на Kyoto и да се потопите в историята.

• Ден 7 (01.11) - Н: Kanazawa: Ryokan; Д: Kanazawa

• Kanazawa

• [MUST] Kenrokuen Garden.

• Nagamachi Samurai District.

• Omicho Market.

• Kanazawa Castle - само ако има време (може и само отвън).

• Seisonkaku Villa (Seison-kaku) - само ако има време (може и на следващия ден).

• Ryokan with an Onsen

• Relax, relax, relax.

• Ден 8 (02.11) - Н: Kanazawa: Ryokan; Д: Shirakawa-go & Kanazawa

• [MUST] Shirakawa-go

• Shirakawa-go - селище от периода Едо.

• Kanazawa

• Higashi Chaya District.

• Ryokan with an Onsen

• Relax.

• Ден 9 (03.11) - Н: Tokyo: Capsule Hotel; Д: Tokyo

• [MUST] Rikugien Garden.

• [MUST] Metropolitan Government Building - безплатна панорамна гледка към града, позволяваща да оцените мащаба на Токио (преди залез за дневни и нощни гледки).

• … (ако имаме време и енергия, можем да допълним с неща от следващите дни, като например Tokyo Univercity или Статуята на професор Уено и Хачико)

• Kagurazaka.

• Ден 10 (04.11) - Н: Tokyo; Д: Tokyo (Shinjuku & Shibuya)

• Tokyo (Shinjuku)

• Meiji Shrine.

• [MUST] Shinjuku - Gyoen National Garden.

• Kabukicho.

• Shibuya

• Kōen-dōri.

• Hachiko Greeting Professor Ueno Statue.

• [MUST] Shibuya Crossing - Hachikō - няма как да сте в Токио и да не видите и да не преминете през най-оживеното кръстовище в света.

• Center-Gai.

• Ден 11 (05.11) - Н: Tokyo; Д: Tokyo (Asakusa, Akihabara, Ginza)

• Tokyo (Asakusa, Akihabara, Ginza)

• [SKIP] Kaminarimon (Kaminari Gate) - доста вероятно е да го пропуснем, за да имаме малко повече време през деня за другите неща.

• [SKIP] Nakamise-dori - доста вероятно е да го пропуснем, за да имаме малко повече време през деня за другите неща.

• [MUST] Sensoji Temple - най-старият и един от най-впечатляващите храмове в Токио.

• Asakusa Shrine.

• Tokyo Skytree - само ако има време (панорамна гледка, една от най-впечатляващите в цяла Япония). Ако посещавате този обект (май си е задължително), трябва да го направим около 16:30 или 17:00 часа, за да видим през деня и вечерта Токио! Това е впечатляващо преживяване.

• [SKIP] Ueno park - един от много хубавите паркове, но е възможно вече да сме се наситили на такива след 10 дена в Япония. Поради тази причина го маркирам като SKIP.

• [MUST] Akihabara - дори и да не сте голям фен на аниме/манга, енергията и неоновите светлини са преживяване.

• Ginza.

• Ден 12 (06.11) - Н: Tokyo; Д: Nikko (Nature / Temples)

• Опция 1: Nikko (Nature) (+)

• [MUST] Lake Chuzenji (Chuzenjiko).

• [MUST] Kegon waterfall.

• Maple Restaurant (レストラン メープル) - предлага малко скъпа, но вкусна пъстърва за обяд в много приятна обстановка.

• Опция 2: Nikko (Temples) (-)

• Shinkyo Bridge.

• [MUST] Toshogu Shrine.

• Futarasan Jinja.

• Rinnoji Temple.

• Nikkosanrinnoji Taiyuin.

• Ден 13 (07.11) - Н: Tokyo; Д: Fuji / Disney Resport / Yokohama

• Опция 1: Fuji (+)

• [MUST] Mount Fuji and its surrounding areas, including the nearby lakes (Lake Kawaguchi).

• Опция 2: Disney Resort (+/-)

• Опция 3: Yokohama (-)

• Yamate and Motomachi Street.

• Yamashita Park.

• Yokohama Landmark Tower - най-бързият асансьор в Япония.

• Chinatown.

• Kamon-yama Park.

• Minato Mirai.

• Ден 14 (08.11) - Н: Tokyo; Д: Tokyo (Odaiba / Disney Resort)

• Опция 1: Odaiba (+)

• [SKIP] Tsukiji Outer Market (the biggest fish market in the world) - за любителите на храна, особено морски дарове. 20/80 е дали си заслужава да се посети (по-скоро е туристически капан), тъй като е повече туристическо, отколкото традиционно. Почти сигурно ще го пропуснем, за да се насладим на TeamLab Borderless

• [MUST] Odaiba

• TeamLab Borderless / TeamLab Planets - билетите е задължително да са за първия или най-късно за втория слот, тъй като няма ограничение за времето вътре и в един момент се събират много хора.

• Statue of Liberty.

• Rainbow Bridge.

• Unicorn Gundam - внушителният робот.

• [SKIP] UENO Zoo / Ueno Park - всичко зависи колко време ще имаме, за да я посетим. Доста е вероятно да я пропуснем.

• Опция 2: Disney Resort (-)

• Ден 15 (09.11) - Н: Plane; Д: Plane

• Tokyo.

• Narita Airport.

За Ден 13 и Ден 14 най-вероятно ще се спрем на първите опции. Възможно е на Ден 13 да се разделим, защото май всеки има различни интереси - Fuji и Tokyo Disney Resort.

Ако има още критики, коментари или предложения, са добре дошли. Засега приемам това като основа, върху която ще надграждам с останалите задачи - самолетни билети (между Южна Корея и Япония), хотели, градски транспорт, забележителности... Мислех, че планът е най-сложната част, но явно и останалото си е предизвикателство 😄

Благодаря ви отново!

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 14 часа, Zdravko Nestorov каза:

дават залеза около 16:42, така че най-добрият вариант ще е може би от 16:30. Япония със сигурност е страната на изгряващото слънце, а не за късно залязващото 😄 

Аз даже бих се качила поне 30 минути по-рано (към 16ч), за да хвана "златния час", който е около 20-25 минути преди истинския час на залеза... и после "синия час" - около 20 минути след часа на залеза. Още повече, щом в групата ще има любители на снимки. Затова може би да е по-добре да сте там малко по-рано, за да имате време за логистиката - нареждане на опашка, изчакване, качване в асансьора... ей тия житейски дреболии 😂

За хотелите - ние в Токио, Хирошима и Йокохама бяхме в хотели от веригата APA и останахме доволни от съотношението "качество - цена". 

В Токио хотелът ни беше този - на 5 минути пеша от храма Senso-Ji и с 2 линии на метрото, но имат локации и на много други места - https://www3.apahotel.com/fr/hotel/syutoken/tokyo/asakusa-kaminarimon/

Доколкото помня от прочетенето - Suica е предплатената карта на японските железници за района на Токио, Icoca е еквивалентът й за региона Кансай, а Pasmo е картата на токийското метро. Но покриват едни и същи неща и могат да са взаимозаменяеми. Ние ползвахме Пасмо (понеже опашката на летищато за Суйка беше много по-дълга 🙂) от Токио, та до Хирошима и нямахме проблеми. Щом пристигате в Осака, по всяка вероятност, ще имате възможност да купите Icoca

https://www.japan-guide.com/e/e2359_003.html

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 23 минути , Роца каза:

Аз даже бих се качила поне 30 минути по-рано (към 16ч), за да хвана "златния час", който е около 20-25 минути преди истинския час на залеза... и после "синия час" - около 20 минути след часа на залеза. Още повече, щом в групата ще има любители на снимки. Затова може би да е по-добре да сте там малко по-рано, за да имате време за логистиката - нареждане на опашка, изчакване, качване в асансьора... ей тия житейски дреболии 😂

За хотелите - ние в Токио, Хирошима и Йокохама бяхме в хотели от веригата APA и останахме доволни от съотношението "качество - цена". 

В Токио хотелът ни беше този - на 5 минути пеша от храма Senso-Ji и с 2 линии на метрото, но имат локации и на много други места - https://www3.apahotel.com/fr/hotel/syutoken/tokyo/asakusa-kaminarimon/

Доколкото помня от прочетенето - Suica е предплатената карта на японските железници за района на Токио, Icoca е еквивалентът й за региона Кансай, а Pasmo е картата на токийското метро. Но покриват едни и същи неща и могат да са взаимозаменяеми. Ние ползвахме Пасмо (понеже опашката на летищато за Суйка беше много по-дълга 🙂) от Токио, та до Хирошима и нямахме проблеми. Щом пристигате в Осака, по всяка вероятност, ще имате възможност да купите Icoca

https://www.japan-guide.com/e/e2359_003.html

@Роца - страхотни съвети за качването на Tokyo Skytree. Записвам си всичко и ще го имам в предвид. Идеята ми е като останат само няколко седмици да проверя времето и да преценя дали да купувам билети предварително или не. Защото ако е кофти времето... няма голям смисъл. Другият вариант е като сме вече там на място да преценим според времето. Никаква идея си нямам колко бързо се изчерпват билетите, но... цената е доста висока, за да рискувам с билети от по-рано.

• APA - тази верига хотели не я знаех. Ще я проверя за нашите локации и да видим дали ще има свободни места.
  • Това е може би най-доброто обяснение за разликата на 3-те вида карти. Вече разбрах защо изобщо съществуват и с каква цел. Най-хубавото е, че разликата между тях е кой ги предлага, но като функция... няма такава. Т.е. просто си преценяш коя можеш да си вземеш и дали да е дигитална (май и Pasmo имат такава освен Suica).
  • Харесвам 3
Публикувано:

Изгледай това видео:

Спойлер

Много добре е обяснено за картите. Препоръчвам ти и самия канал. Момичето има изключително информативни видеа за Япония.

Това са все японски вериги хотели с добро съотношение ползва-цена:

* Daiwa Roynet Hotels 
* Mitsui Garden Hotels 
* Hotel MyStays 
* Candeo Hotels 
* La Vista Hotels 
* APA hotels
* Remm hotels

За Токио горещо препоръчвам да потърсите хотел близо до метро станция. Шинджуку, Шибуя и Токио стейшън са огромни гари, буквално градове. Ако вземете хотел до тях, ще трябва да минавате оттам сутрин и вечер. Има час пик в градския трянспорт в Токио и хич няма да е приятно да се бутате с хилядите хора по същото време там. 

Нашият хотел в Токио беше до метро станция Kyobashi на линията Ginza. Препоръчвам го като локация - до Токио стейшън, ако се наложи минаване оттам, както и до метро линии Asakusa i Ginza. Както си направил вече гръбнака на програмата, виж как се стига до местата за посещение. Избери локация, откъдето минава най-често използваната линия на метрото. Ако локацията се намира и близо до гара, за да се използват и влакове, когато е нужно, имаш пълно покритие за транспорта. В Токио освен, че се върви много (то нявсякъде в Япония се върви много), но там и се пътува дълго. 

Тук е обяснено изключително добре как се използва метрото в Токио:

Спойлер

По самата програма имам коментари, ще гледам още днес да ги напиша.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Мале, това момче направо ще го побъркаме 😃 Коментари и критики само 😃

Ето я Icoca картата, тя върви като Suica-та, принципът е почти един и същ и на двете карти.

Въпросът е йени да има в картата, иначе много по-удобно с приложението от телефона. Но, аз с бях с карта.

ICOCA Card Complete Guide: Travel Osaka & Kansai With Ease banner

Гледайте да сте до някоя гара не много голяма, защото наистина е лудница по големите гари.... 

До колко си спомням по-евтино е за спане в района на Шинджуку, около гара Токио е скъпо, поне в моя период беше така. 

• Смея се 1
Публикувано:
Преди 1 час, DaBo каза:

Изгледай това видео:

Покажи

Много добре е обяснено за картите. Препоръчвам ти и самия канал. Момичето има изключително информативни видеа за Япония.

Това са все японски вериги хотели с добро съотношение ползва-цена:

* Daiwa Roynet Hotels 
* Mitsui Garden Hotels 
* Hotel MyStays 
* Candeo Hotels 
* La Vista Hotels 
* APA hotels
* Remm hotels

За Токио горещо препоръчвам да потърсите хотел близо до метро станция. Шинджуку, Шибуя и Токио стейшън са огромни гари, буквално градове. Ако вземете хотел до тях, ще трябва да минавате оттам сутрин и вечер. Има час пик в градския трянспорт в Токио и хич няма да е приятно да се бутате с хилядите хора по същото време там. 

Нашият хотел в Токио беше до метро станция Kyobashi на линията Ginza. Препоръчвам го като локация - до Токио стейшън, ако се наложи минаване оттам, както и до метро линии Asakusa i Ginza. Както си направил вече гръбнака на програмата, виж как се стига до местата за посещение. Избери локация, откъдето минава най-често използваната линия на метрото. Ако локацията се намира и близо до гара, за да се използват и влакове, когато е нужно, имаш пълно покритие за транспорта. В Токио освен, че се върви много (то нявсякъде в Япония се върви много), но там и се пътува дълго. 

Покажи

@DaBo - ейййй като написа този пост и се сетих за поста ти в другата тема. Страшно полезна информация, записвам си абсолютно всичко!

• Това с хотелите е много удобно като за старт. Вече остава да видя къде ще намерим добро съотношение локация-цена-качество. Страхотно описание, невероятна информация. Благодаря ти!
  • Видета съм си ги маркирал да ги гледам и съвсем скоро ще мина и през тях.

Нямам търпение да чуя коментарите по програмата - всеки един съвет е винаги от полза.

Благодаря!

преди 28 минути , Иван Попов каза:

Мале, това момче направо ще го побъркаме 😃 Коментари и критики само 😃

Ето я Icoca картата, тя върви като Suica-та, принципът е почти един и същ и на двете карти.

Въпросът е йени да има в картата, иначе много по-удобно с приложението от телефона. Но, аз с бях с карта.

ICOCA Card Complete Guide: Travel Osaka & Kansai With Ease banner

Гледайте да сте до някоя гара не много голяма, защото наистина е лудница по големите гари.... 

До колко си спомням по-евтино е за спане в района на Шинджуку, около гара Токио е скъпо, поне в моя период беше така. 

@Иван Попов - аааа винаги се радвам на такива коментари - критики, съвети, мнения и идеи. Какво по-хубаво може човек да получи. Особено когато планува следващото приключение. Аз съм огромен фен на това и съм безкрайно благодарен, че отделяте от личното си време, за да ми помогнете!

Сега остава и да започна с търсенето на хотелите. Чак се радвам, че са само 5 различни града и 5 различни места за спане... с всичките тези особености, направо щеше да е убийствено да търся например 10 хотела 😄 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 5 часа, DaBo каза:

Изгледай това видео:

Покажи

Покажи

@DaBo - видеата са наистина страшно полезни! Много полезна информация, с която наистина си обесняваш какви са тези карти, какви са разликите, защо и какво да вземеш и не на последно място как да пътуваш. Огормно благодаря! Много неща ми се изясниха вече.

Публикувано:

Ден 2 - Химеджи

Не е необходимо да бъдете там преди отваряне. Купи билети онлайн, има отделна опашка. Химеджи беше най-малко натовареното място в Япония. Освен това трябва внимателно да прецениш всичките излизания от Осака за дневни трипове с какво ще пътувате, за да се позиционирате до тази гара. Иначе не знам в колко часа ще трябва да ставате, за да имате време да се оправите, закусите и/или пиете кафе, отидете до гарата, намерите перона и т.н. 

Замъкът Химеджи е на 20 мин пеша от гарата. Като излезете от гарата има прав, широк булевард и замъкът е в края му, но си отиват 20-на мин. пеша. В самия замък се влиза без обувки, дават ти торбичка да си ги сложиш и носиш в теб, така че си сложете удобни и дебели чорапи. В замъка няма нищо интересно, но е интересно самото качване до последния етаж. 

Тук има малко инфо за замъка, но както казах - вече продават билети онлайн: 

https://wanderfulplans.com/day-trip-to-himeji-castle-japan/

https://himejicastle.ntaticketing.com/

Ден 3 - Kuromon Market

Не го пропускайте. Там не само ще видите интересни морски деликатеси, но може и да ядете уникални бургери (ходихме два пъти дотам да ги ядем) - Burger Revolution

Ден 4 - Нара

Бих ти препоръчала Isuien Garden вместо Yoshikien, но е платена

Нара е много компактна и може да тръгнете в ранния следобяд за Киото и да посетите Fushimi Inari късния следобяд преди залез. С това ранно ставане всеки ден не знам докъде ще изкарате. Млади сте, ама и ходенето е много, и джет легът удря... 

Киото - 

Златният павилион - не е нужно да сте в 8:30 там.  Дотам се стига с автобус, като от Киото стейшън до храма може да отнеме и 1 час. 

В колко смяташ да станете и този ден? 😉 Ние бяхме в 8:50 и опашката беше огромна. Като отвориха в 9 и в 9:10 бяхме пред павилиона. Работеха 8 каси и защото се плаща в брой, опашките вървят страшно бързо. 

Много важно - храмовете се плащат в брой!!!

Арашияма.... тук ме разсмя с това спокойствие. Такова нещо там няма. Най-голямата лудница е там. И пак виж как ще пътувате от Златния павилион дотам.

Автобуси в Киото:

https://www2.city.kyoto.lg.jp/kotsu/webguide/files/tikabusnavi/en_tikabusnavi_2.pdf

Бамбукови горички има и на други места в Киото. 

Gion Shirakawa - традиционната атмосфера е изчезнала там през деня. Евентуално вечер може би има някакъв такъв вайб. 

Ден 9 Токио

Защо ще ходиш в Rikugien Garden при условие, че на другия ден ще ходиш в Gyoen National Garden? Били сте вече в японска градина в Нара и Химеджи. Колко градини ще обикаляте?! Ненужно обикаляне из половин Токио... Избери си една градина в Токио, достатъчно е. 

Kabukicho и Center-Gai са за вечер, не си прави труда да ходите през деня там. Kagurazaka пък защо?

Изобщо ден 9 и 10 може още да ги промениш. 

Ден 11 Токио

Няма как да стане всичко това! Асакуса, Токио скай, Акихабара и Йено са ок. Гинза вече е твърде много. Не пропускайте Токио скай - гледките са впечатляващи.

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 17.07.2025 г. в 14:42, DaBo каза:

Ден 2 - Химеджи

Не е необходимо да бъдете там преди отваряне. Купи билети онлайн, има отделна опашка. Химеджи беше най-малко натовареното място в Япония. Освен това трябва внимателно да прецениш всичките излизания от Осака за дневни трипове с какво ще пътувате, за да се позиционирате до тази гара. Иначе не знам в колко часа ще трябва да ставате, за да имате време да се оправите, закусите и/или пиете кафе, отидете до гарата, намерите перона и т.н. 

Замъкът Химеджи е на 20 мин пеша от гарата. Като излезете от гарата има прав, широк булевард и замъкът е в края му, но си отиват 20-на мин. пеша. В самия замък се влиза без обувки, дават ти торбичка да си ги сложиш и носиш в теб, така че си сложете удобни и дебели чорапи. В замъка няма нищо интересно, но е интересно самото качване до последния етаж. 

Тук има малко инфо за замъка, но както казах - вече продават билети онлайн: 

https://wanderfulplans.com/day-trip-to-himeji-castle-japan/

https://himejicastle.ntaticketing.com/

Ден 3 - Kuromon Market

Не го пропускайте. Там не само ще видите интересни морски деликатеси, но може и да ядете уникални бургери (ходихме два пъти дотам да ги ядем) - Burger Revolution

Ден 4 - Нара

Бих ти препоръчала Isuien Garden вместо Yoshikien, но е платена

Нара е много компактна и може да тръгнете в ранния следобяд за Киото и да посетите Fushimi Inari късния следобяд преди залез. С това ранно ставане всеки ден не знам докъде ще изкарате. Млади сте, ама и ходенето е много, и джет легът удря... 

Киото - 

Златният павилион - не е нужно да сте в 8:30 там.  Дотам се стига с автобус, като от Киото стейшън до храма може да отнеме и 1 час. 

В колко смяташ да станете и този ден? 😉 Ние бяхме в 8:50 и опашката беше огромна. Като отвориха в 9 и в 9:10 бяхме пред павилиона. Работеха 8 каси и защото се плаща в брой, опашките вървят страшно бързо. 

Много важно - храмовете се плащат в брой!!!

Арашияма.... тук ме разсмя с това спокойствие. Такова нещо там няма. Най-голямата лудница е там. И пак виж как ще пътувате от Златния павилион дотам.

Автобуси в Киото:

https://www2.city.kyoto.lg.jp/kotsu/webguide/files/tikabusnavi/en_tikabusnavi_2.pdf

Бамбукови горички има и на други места в Киото. 

Gion Shirakawa - традиционната атмосфера е изчезнала там през деня. Евентуално вечер може би има някакъв такъв вайб. 

Ден 9 Токио

Защо ще ходиш в Rikugien Garden при условие, че на другия ден ще ходиш в Gyoen National Garden? Били сте вече в японска градина в Нара и Химеджи. Колко градини ще обикаляте?! Ненужно обикаляне из половин Токио... Избери си една градина в Токио, достатъчно е. 

Kabukicho и Center-Gai са за вечер, не си прави труда да ходите през деня там. Kagurazaka пък защо?

Изобщо ден 9 и 10 може още да ги промениш. 

Ден 11 Токио

Няма как да стане всичко това! Асакуса, Токио скай, Акихабара и Йено са ок. Гинза вече е твърде много. Не пропускайте Токио скай - гледките са впечатляващи.

@DaBo - чудесни съвети и много добри обяснения за нещата - огромно, ама ОГРОМНО благодаря! Веднага ще преработя леко програмата и ще я нагодя спрямо тази информация.

• Ден 2
    • Информацията за Himeji Castle е изключително полезна – особено детайлът с онлайн билетите и отделната опашка. Това определено ще използваме (следващите дни ще се опитам да закупя билети), защото ни дава възможност да стигнем до замъка не в 09:00, а спокойно и към 10:00–10:30, без да губим време в чакане, за да влезем след това. А идеята с чорапите е просто гениална – веднага си я записвам. Това леко разместване на плана и възможността за по-късно ставане е сериозен плюс за нас, тъй като ще сме вече поизморени – след пет дни в Южна Корея, полет и още 1–2 дни в Япония, малко допълнителна почивка ще дойде чудесно.
    • Все още доизглаждам програмата и след като я финализирам напълно, ще започна да проверявам транспорта и кой вариант е най-удобен за пътуване. Ще се възползвам и от съвета да се настаним близо до гарата, от която ще тръгваме всеки ден извън Осака – това ще ни спести време и ще ни осигури малко повече сън. За планирането разчитам изцяло на Google Maps – по-удобно ми е, а и в клиповете казват, че се справя отлично, така че смятам да му се доверя.
    • Относно билетите - те се продават всеки ден за посещения на същата дата четири месеца по-късно. Така че трябва още малко да изчакаме 🙂 
  • Ден 3
    • Kuromon Market със сигурност остава в плана с такива препоръки! Всичко ще зависи от това колко ще сме изморени, но си го отбелязвам. А онези специални бургери – вече са в списъка.
  • Ден 4
    • Тук планът ще е малко по-различен, както обсъждахме с @Иван Попов. Ще посветим целия ден само на Nara, а ако остане време (и енергия, разбира се), ще се разходим и до Byodo-in Temple вечерта. За съжаление, Fushimi Inari ще направи деня прекалено натоварен, затова го прехвърляме за Ден 6. Както и ти каза… малко почивка няма да ни е излишна 😄
    • Isuien Garden и Yoshikien Garden са буквално една до друга (според GoogleMaps), така че ще запиша съвета ти и ще решим на място според цената. И двете изглеждат невероятно на снимки, но най-вероятно ще се спрем на Isuien Garden.
  • Ден 5
    • Kinkaku-ji (Golden Pavilion) – ами, честно казано, след този твой съвет вече се колебая. Бяхме го планирали за рано сутринта, но от това, което сподели, май няма особен смисъл. Затова по-скоро ще го нагласим така, че да сме там около 09:30–10:00 – ще имаме време и за малко повече почивка.
    • На много места забелязах, че се споменава, че входовете на храмовете се плащат в кеш. Затова ще обменим от България достатъчно пари предварително и също планираме да теглим с карта, когато е нужно.
    • Arashiyama - така ми каза Google 😄 Отново ще разчитам на Google Maps за придвижването – логистиката е доста сложна и без него няма как. За сега съм разгледал основните маршрути, но не съм проверявал всеки детайл за всяко ходене от точка А до точка Б, така че се надявам да решаваме нещата на място.
  • Ден 6
    • Gion Shirakawa - записвам си да се посети вечер и то ако има време 🙂 
  • Ден 9
    • Този ден всъщност е първият ни в Tokyo и всичко зависи от часа на пристигане. Засега съм записал следното според твоите съвети, но е много вероятно да пропуснем Rikugien Garden:
      • [MAY BE] Rikugien Garden - тук всичко зависи от часа на пристигане и колко сме изморени. Градината спокойно може да се пропусне, тъй като на следващия ден ще посетим Gyoen National Garden. Освен това вече ще сме видели достатъчно японски градини - като тези в Nara и Himeji. Няма нужда да обикаляме половин Токио без причина
      • Kagurazaka го махнах направо.
  • Ден 9 и 10
    • В Ден 9 пристигаме и ще правим само това, за което имаме сили и време (а и малко шляене няма да ни се отрази зле) – сложил съм няколко примерни активности, които промених след твоите съвети. За Ден 10 какво би предложил да променим или оптимизираме? Същото важи и за Ден 9, разбира се.
  • Ден 11
    • Определено си права, затова преправих програмата така - Sensoji Temple, Asakusa Shrine, Tokyo Skytree, Akihabara и Ginza. Мисля да пропуснем Ueno Park, а за Ginza ще решим в края на деня. Ако не успеем да стигнем до всичко - значи не е било писано 🙂 

Страхотни съвети - огромно БЛАГОДАРЯ!!! Пренаредих малко програмата и вече почти съм на финала. Ако имаш още идеи, коментари или забележки, съм напълно отворен и ще ги обмисля и тях.

Благодаря ти от сърце – информацията е страхотна и вече съм все по-близо до избора на хотели.

Хубав и усмихнат Петък!!!

• Харесвам 2
Публикувано:

Да се включа и аз с малко инфо и от нашето ЮК/Японско изживяване (от 2 до 26 май). С умиление наблюдавам процеса по изготвянето на Вашата програма и си припомням емоциите около изготвянето на нашата и безсънните нощи, защото повечето билети трябваше да купувам в 04:00 ч. и да изживея удовлетворението ако успея, въпреки че се изчерпваха за 10-15 мин или съответно разочарованието при неуспех. После на място ми беше интересно да установя с кого "съм се борила" за местата и в повечето случаи бяха местни, а аз си мислех, че всички туристи като мен скачат на клавиатурата в опит за резервация.

Най-важното е да решите какво точно искате да видите, какви са интересите Ви и на какво да акцентирате. Така например ние заложихме на местните изкуства, паркове, кулинарен туризъм и вариации на влакове. Напасването на интересите ни с туристическите места изискваше доста гъвкавост и адаптивност в програмата ни. За някои дни бях изготвила по няколко варианта, в зависимост от метеорологичните условия.

Нашето пътуване беше по маршрут София-Доха-Сеул-Токио (Кавагучико-Нико-Хаконе-Йокохама)-Мацумото-Каназава-Такаяма-Киото-Уджи-Осака-Нара-Кобе-Химеджи-Хирошима-Мияджима-Фукуока-Бусан-Доха-София. Натоварена и амбициозна програма (защото си мислехме, че това ще е единственото ни пътуване до тази дестинация) и въпреки всичко изпълнена на 90 %. Останалите 10% единодушно решихме, че ще изпълним при следващо есенно пътуване до ЮК и Япония. Есента там има съвсем друг чар. Затова ще следя с интерес разказите Ви оттам.

Според мен, първо да решите дали ще ползвате пасове в Япония и ако да - кои точно. Съобразно тях да си изготвите маршрутите. Това го разбрах по трудния начин, защото изготвих стандартно програмата по дни и градове и като реших да ползвам пасовете, трябваше да пренареждам, за да ги използвам максимално ефикасно, но въпреки това изгубих по ден-два от някои пасове или пък се припокриваха с друг. Макар и с този пропуск, спестих значителна сума от транспорта в Япония.

https://www.eki-net.com/en/jreast-train-reservation/reserve/wb/PurchaseTicketSelect/Index

https://www.westjr.co.jp/travel-information/en/tickets-passes/jrwest-rail-pass/

https://www.westjr.co.jp/travel-information/en/tickets-passes/other/

Ние например ползвахме: JR TOKYO Wide Pass; Tokyo Subway pass 72 hoursHakone free passJR Hokuriku Area Pass; Kansai Area Pass; Kyoto Subway & Bus 1-Day Pass; Setouchi Area Pass; Osaka Amazing pass. Допълнително купихме Welcome Suica, с която плащахме в магазините и локърите.

Возихме се на следните влакове, които за нас си бяха изживяване: Narita Express; Fuji Excursion Limited Express; Thomas Land Train; Fujisan View Express; Romancecar; AZUSA Limited Express; Sagano Romantik train; Kyo train Garako; AONIYOSHI Sightseeing limited Express; Haruka Train; Hello Kitty Shinkansen; ONE PIECE Shinkansen. За съжаление пропуснахме Spacia X train поради инцидент - самоубийствата пред влакове са често явление в Япония....Това беше и най-стресиращият момент в Япония, защото всички влакове спряха да се движат, а ние трябваше някак да се приберем от Точиги до Токио. С хиляди комбинации и прекачвания успяхме, но е трудно когато не разбираш езика, а те не говорят добър английски. Опитваха с гугъл транслейтър да ни обяснят, че влакът ще дойде с 3 часа закъснение (т.е. към 22:00 ч), но решихме да не чакаме, а да търсим алтернативен вариант. Впоследствие се оказа, че влакът е бил отменен. Възстановиха ни парите сравнително бързо, но стресът си беше на макс.

В Южна Корея се возихме на KTX Busan-Seoul; за транспорта в Сеул ползвайте Climate card. С нея може да ползвате бавния AREX влак от Сеул до летището. В обратна посока не може да се ползва.

Местата, които посетихме "извън утъпканите пътеки" в Сеул са:

1. The Blue house (Cheong Wa Dae) в Сеул - https://www.opencheongwadae.kr/eng/reservation/form?menuId=MENU003010300000000

2. Nanta show - https://www.nanta.co.kr:452/en/

3. K-Star Road – фигури на K-pop stars - метро спирка Apgujeong Rodeo - Take Exit 2

4. Olympic Park - Pink muhly grass bloom from late September to early November 

5. Dongdaemun Design Plaza (DDP)

6. Изтеглете NAVER Map - Google не работи в Корея

За Япония мога да препоръчам:

1. The Omiya Bonsai Art Museum

2. Hitachi Seaside National Park

3. суши ресторант с конвейр Uobei Sushi в Shibuya

4. Tokyu Plaza Harajuku Harakado - Vertical garden on the 7F

5. Tokyo Origami Museum

6. Imperial Palace - Free Guided Tour of the Imperial Palace

7. Ashikaga Flower Park

8. Tobu World Square - това го оставихме за следващ път, но изглежда интересно

9. Silk museum (Yokohama)

10. Sail Training Ship NIPPON MARU (Yokohama)

11. Minato Mirai 21 - Cosmo World Wheel (Yokohama)

12. Yokohama Air Cabin 

13. Daio Wasabi Farm - това го оставихме за следващ път, но изглежда интересно

14. Препоръчвам Tmark City Hotel Kanazawa - най-хубавият хотел от цялото ни пътуване. 

15. Hida Folk Village (Takayama)

16. Matsuri Yatai Kaikan-Festival Float Hall (Takayama)

17. Harada Sake Brewery (Takayama)

18. Hida beef skewers and draft beer Sapporo in Hidagyu no komori (Takayama) - най-вкусните шишчета

В Киото един цял ден се отдадохме на културна програма:

19. TEA CEREMONY WITH KIMONO and SAMURAI NINJA MUSEUM With Experience - Combo ticket https://mai-ko.com/tour/samurai-experience-and-tea-ceremony-experience/

20. Kamogawa Odori at Pontocho Kaburenjo Theater. Във Вашия период ще е Suimeikai - https://en.kamogawa-odori.com/suimeikai/ Беше ни интересно да видим как местните ходят на театър, а в асансьора се возихме с три истински гейши и две майко. Беше много странно изживяване да сме в такава близост.

21. Gion Corner: Traditional Arts Performance - https://www.kyoto-gioncorner.com/global/en.html#performanceGuide специално за туристи

22. Ikebana Lessons - https://www.ikenobo.jp/english/lesson/ - остана за следващо ходене, нашата дата беше изцяло резервирана от група, малшанс и много ме беше яд...

23. Gion Kagai Art Museum - https://gion-museum.com/en/contents?id=co137 - с това съвсем щях да "пресоля манджата", а и нямаше как да го вместя с всички останали представления, та остана за следващо ходене

24. Stepping stones by the Kamogawa Delta

25. (THISIS) SHIZEN cafe (1,750 JPY; 10:00–19:00) – "златен" сладолед, не особено вкусен, но пък произведение на изкуството 🤣 За снимки е супер. Кафето е с интересен интериор.

26. Happy Pancake Kyoto - много вкусни, но неприлично дълго чакане. Веригата може да намерите и в други градове в Япония. 

27. MUSASHI JAPAN - Knife Shop - интересни за гледане, недостъпни за купуване. Добре, че бяхме с ръчен багаж, за да използвам този факт като оправдание, че не си купих нож. Веригата може да намерите и в други градове в Япония. 

28. Sanjūsangendō Temple (600 JPY; 8:30-17:00) - 1,001-Armed Kannon Standing Statues - закъсняхме и го оставихме за следващ път.

29. Kimono forest at Randen Arashiayama Station – вечер е много красиво

30. Fushimi Inari - вечер е много красиво и по-спокойно. Вариант е да го посетите в късния следобед и да изчакате да се стъмни, за да го видите и денем, и нощем.

В Осака най-най-вълнуващото беше:

31. Osaka Expo 2025 с night ticket, Вие обаче ще сте там след закриването му. 

32. TeamLab Botanical Garden Osaka - остана за следващ път, на открито е и се надявам да ми хареса повече от TeamLab Planet

33. Osaka Suijyo Aqua bus Liner

34. Osaka Municipal Museum of Housing and Living

35. Tempozan Ferris Wheel

36. SantaMaria Cruise

37. Osaka Castle - shuttle train to get around at Morinomiya or Electric car at Babacho

38. Nakatani-do mochi shop (Nara) - сензацията е да видите как се "бие" тестото за мочи, а ме е яд, че си взехме само по едно мочи с матча. Там определено е най-вкусното мочи в цяла Япония.

39. Nara Visitor Center - собственоръчно може да си направите оригами фигурка (ние правихме елени) или да се научите да изписвате името си с канджи (трудничко е). Остават си за вас като незабравим спомен и сувенир.

40. Nunobiki Herb Gardens & Ropeway (Kobе)

41. Maya View Line (Kobе)

42. Kobe beef rice bawl от Kushiyaki Kobe beef (Himeji) - магазинчето е на булеварда на път за гарата. Може да го хапнете във влака, като бенто бокс, но е много по-вкусно.

43. Sightseeing Loop Bus (Hiroshima)

44. Orizuru Tower (Hiroshima)

45. Nanzoin Temple (Fukuoka) - the reclining Buddha. Времето не беше с нас, проливен дъжд целия ден и това остана за следващ път.

Бусан (Южна Корея) е много красив град, но виждам, че не сте го включили в програмата си и няма да прекалявам - постът стана прекалено дълъг, но се надявам в споделеното от мен да откриете нови възможности и интересни неща, както Вие, така и други магеланци.

А аз благодаря за възможността да си припомня отново трепетите около съставянето на нашата програмата и изпълнението й!

Изживейте Южна Корея и Япония и да случите хубаво време!

• Харесвам 4
  • Благодаря 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.