Прескочи до съдържание

От Кей-поп до Изгряващи Слънца: Южна Корея (5 дни) и Япония (14 дни)

Zdravko Nestorov

Препоръчани мнения

Публикувано:

Мега готино описание, Яна. Има какво да взема от него. Ние също бяхме по много подобен маршрут в Япония и отидохме на не толкова популярни места, но вашите не съвпадат с нашите. Аз прикачвам файл за нашето пътешествие и местата, които видяхме, с предупреждение, че е дълъг, но се надявам да е интересен. Пише и за самата организация, има и история на водените места, и лични преживявания. Дано да е полезно, аз лично си го харесвам:) Japan 2024! (1).docx

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • Браво 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Изглежда организацията на това приключение ще върви на приливи и отливи - няколко дни интензивна подготовка, после седмица-две пауза заради други ангажименти, и така отново. Надявам се този път да стигна докрай, особено след всичките ви полезни съвети 🙂 

На 19.07.2025 г. в 1:46, yyanat@abv.bg каза:

Да се включа и аз с малко инфо и от нашето ЮК/Японско изживяване (от 2 до 26 май). С умиление наблюдавам процеса по изготвянето на Вашата програма и си припомням емоциите около изготвянето на нашата и безсънните нощи, защото повечето билети трябваше да купувам в 04:00 ч. и да изживея удовлетворението ако успея, въпреки че се изчерпваха за 10-15 мин или съответно разочарованието при неуспех. После на място ми беше интересно да установя с кого "съм се борила" за местата и в повечето случаи бяха местни, а аз си мислех, че всички туристи като мен скачат на клавиатурата в опит за резервация.

Най-важното е да решите какво точно искате да видите, какви са интересите Ви и на какво да акцентирате. Така например ние заложихме на местните изкуства, паркове, кулинарен туризъм и вариации на влакове. Напасването на интересите ни с туристическите места изискваше доста гъвкавост и адаптивност в програмата ни. За някои дни бях изготвила по няколко варианта, в зависимост от метеорологичните условия.

Нашето пътуване беше по маршрут София-Доха-Сеул-Токио (Кавагучико-Нико-Хаконе-Йокохама)-Мацумото-Каназава-Такаяма-Киото-Уджи-Осака-Нара-Кобе-Химеджи-Хирошима-Мияджима-Фукуока-Бусан-Доха-София. Натоварена и амбициозна програма (защото си мислехме, че това ще е единственото ни пътуване до тази дестинация) и въпреки всичко изпълнена на 90 %. Останалите 10% единодушно решихме, че ще изпълним при следващо есенно пътуване до ЮК и Япония. Есента там има съвсем друг чар. Затова ще следя с интерес разказите Ви оттам.

Според мен, първо да решите дали ще ползвате пасове в Япония и ако да - кои точно. Съобразно тях да си изготвите маршрутите. Това го разбрах по трудния начин, защото изготвих стандартно програмата по дни и градове и като реших да ползвам пасовете, трябваше да пренареждам, за да ги използвам максимално ефикасно, но въпреки това изгубих по ден-два от някои пасове или пък се припокриваха с друг. Макар и с този пропуск, спестих значителна сума от транспорта в Япония.

https://www.eki-net.com/en/jreast-train-reservation/reserve/wb/PurchaseTicketSelect/Index

https://www.westjr.co.jp/travel-information/en/tickets-passes/jrwest-rail-pass/

https://www.westjr.co.jp/travel-information/en/tickets-passes/other/

Ние например ползвахме: JR TOKYO Wide Pass; Tokyo Subway pass 72 hoursHakone free passJR Hokuriku Area Pass; Kansai Area Pass; Kyoto Subway & Bus 1-Day Pass; Setouchi Area Pass; Osaka Amazing pass. Допълнително купихме Welcome Suica, с която плащахме в магазините и локърите.

Возихме се на следните влакове, които за нас си бяха изживяване: Narita Express; Fuji Excursion Limited Express; Thomas Land Train; Fujisan View Express; Romancecar; AZUSA Limited Express; Sagano Romantik train; Kyo train Garako; AONIYOSHI Sightseeing limited Express; Haruka Train; Hello Kitty Shinkansen; ONE PIECE Shinkansen. За съжаление пропуснахме Spacia X train поради инцидент - самоубийствата пред влакове са често явление в Япония....Това беше и най-стресиращият момент в Япония, защото всички влакове спряха да се движат, а ние трябваше някак да се приберем от Точиги до Токио. С хиляди комбинации и прекачвания успяхме, но е трудно когато не разбираш езика, а те не говорят добър английски. Опитваха с гугъл транслейтър да ни обяснят, че влакът ще дойде с 3 часа закъснение (т.е. към 22:00 ч), но решихме да не чакаме, а да търсим алтернативен вариант. Впоследствие се оказа, че влакът е бил отменен. Възстановиха ни парите сравнително бързо, но стресът си беше на макс.

В Южна Корея се возихме на KTX Busan-Seoul; за транспорта в Сеул ползвайте Climate card. С нея може да ползвате бавния AREX влак от Сеул до летището. В обратна посока не може да се ползва.

Местата, които посетихме "извън утъпканите пътеки" в Сеул са:

1. The Blue house (Cheong Wa Dae) в Сеул - https://www.opencheongwadae.kr/eng/reservation/form?menuId=MENU003010300000000

2. Nanta show - https://www.nanta.co.kr:452/en/

3. K-Star Road – фигури на K-pop stars - метро спирка Apgujeong Rodeo - Take Exit 2

4. Olympic Park - Pink muhly grass bloom from late September to early November 

5. Dongdaemun Design Plaza (DDP)

6. Изтеглете NAVER Map - Google не работи в Корея

За Япония мога да препоръчам:

1. The Omiya Bonsai Art Museum

2. Hitachi Seaside National Park

3. суши ресторант с конвейр Uobei Sushi в Shibuya

4. Tokyu Plaza Harajuku Harakado - Vertical garden on the 7F

5. Tokyo Origami Museum

6. Imperial Palace - Free Guided Tour of the Imperial Palace

7. Ashikaga Flower Park

8. Tobu World Square - това го оставихме за следващ път, но изглежда интересно

9. Silk museum (Yokohama)

10. Sail Training Ship NIPPON MARU (Yokohama)

11. Minato Mirai 21 - Cosmo World Wheel (Yokohama)

12. Yokohama Air Cabin 

13. Daio Wasabi Farm - това го оставихме за следващ път, но изглежда интересно

14. Препоръчвам Tmark City Hotel Kanazawa - най-хубавият хотел от цялото ни пътуване. 

15. Hida Folk Village (Takayama)

16. Matsuri Yatai Kaikan-Festival Float Hall (Takayama)

17. Harada Sake Brewery (Takayama)

18. Hida beef skewers and draft beer Sapporo in Hidagyu no komori (Takayama) - най-вкусните шишчета

В Киото един цял ден се отдадохме на културна програма:

19. TEA CEREMONY WITH KIMONO and SAMURAI NINJA MUSEUM With Experience - Combo ticket https://mai-ko.com/tour/samurai-experience-and-tea-ceremony-experience/

20. Kamogawa Odori at Pontocho Kaburenjo Theater. Във Вашия период ще е Suimeikai - https://en.kamogawa-odori.com/suimeikai/ Беше ни интересно да видим как местните ходят на театър, а в асансьора се возихме с три истински гейши и две майко. Беше много странно изживяване да сме в такава близост.

21. Gion Corner: Traditional Arts Performance - https://www.kyoto-gioncorner.com/global/en.html#performanceGuide специално за туристи

22. Ikebana Lessons - https://www.ikenobo.jp/english/lesson/ - остана за следващо ходене, нашата дата беше изцяло резервирана от група, малшанс и много ме беше яд...

23. Gion Kagai Art Museum - https://gion-museum.com/en/contents?id=co137 - с това съвсем щях да "пресоля манджата", а и нямаше как да го вместя с всички останали представления, та остана за следващо ходене

24. Stepping stones by the Kamogawa Delta

25. (THISIS) SHIZEN cafe (1,750 JPY; 10:00–19:00) – "златен" сладолед, не особено вкусен, но пък произведение на изкуството 🤣 За снимки е супер. Кафето е с интересен интериор.

26. Happy Pancake Kyoto - много вкусни, но неприлично дълго чакане. Веригата може да намерите и в други градове в Япония. 

27. MUSASHI JAPAN - Knife Shop - интересни за гледане, недостъпни за купуване. Добре, че бяхме с ръчен багаж, за да използвам този факт като оправдание, че не си купих нож. Веригата може да намерите и в други градове в Япония. 

28. Sanjūsangendō Temple (600 JPY; 8:30-17:00) - 1,001-Armed Kannon Standing Statues - закъсняхме и го оставихме за следващ път.

29. Kimono forest at Randen Arashiayama Station – вечер е много красиво

30. Fushimi Inari - вечер е много красиво и по-спокойно. Вариант е да го посетите в късния следобед и да изчакате да се стъмни, за да го видите и денем, и нощем.

В Осака най-най-вълнуващото беше:

31. Osaka Expo 2025 с night ticket, Вие обаче ще сте там след закриването му. 

32. TeamLab Botanical Garden Osaka - остана за следващ път, на открито е и се надявам да ми хареса повече от TeamLab Planet

33. Osaka Suijyo Aqua bus Liner

34. Osaka Municipal Museum of Housing and Living

35. Tempozan Ferris Wheel

36. SantaMaria Cruise

37. Osaka Castle - shuttle train to get around at Morinomiya or Electric car at Babacho

38. Nakatani-do mochi shop (Nara) - сензацията е да видите как се "бие" тестото за мочи, а ме е яд, че си взехме само по едно мочи с матча. Там определено е най-вкусното мочи в цяла Япония.

39. Nara Visitor Center - собственоръчно може да си направите оригами фигурка (ние правихме елени) или да се научите да изписвате името си с канджи (трудничко е). Остават си за вас като незабравим спомен и сувенир.

40. Nunobiki Herb Gardens & Ropeway (Kobе)

41. Maya View Line (Kobе)

42. Kobe beef rice bawl от Kushiyaki Kobe beef (Himeji) - магазинчето е на булеварда на път за гарата. Може да го хапнете във влака, като бенто бокс, но е много по-вкусно.

43. Sightseeing Loop Bus (Hiroshima)

44. Orizuru Tower (Hiroshima)

45. Nanzoin Temple (Fukuoka) - the reclining Buddha. Времето не беше с нас, проливен дъжд целия ден и това остана за следващ път.

Бусан (Южна Корея) е много красив град, но виждам, че не сте го включили в програмата си и няма да прекалявам - постът стана прекалено дълъг, но се надявам в споделеното от мен да откриете нови възможности и интересни неща, както Вие, така и други магеланци.

А аз благодаря за възможността да си припомня отново трепетите около съставянето на нашата програмата и изпълнението й!

Изживейте Южна Корея и Япония и да случите хубаво време!

@yyanat@abv.bg - мога само да кажа едно ГОЛЯМО благодаря за цялата информация – изключително полезна и определено ще си открадна някои неща 😄 

• Интересното е, че от целия план, който съм изградил до момента, ще закупя билети предварително на доста малко места или поне засега това ми е намеренито.
    • Himeji (комбиниран билет за Himeji Castle и Kokoen Garden)
    • Tokyo Skytree - все още се колебая и то много дали да взема предварително или не, тъй като времето е определящо дали човек да се качи. Все още се колебая и може би ще решеваме в последния момент.
    • Fuji - тук всичко зависи от времето, като идеята е да запазя такава екскурзия, която да мога да отменя буквално до последно.
    • Tokyo Disney Resort (Tokyo Disneyland / Tokyo DisneySea) - тъй като навсякъде пише, че местата бързо се изчерпват, ще трябва да вземем предварително.
    • TeamLab Borderless (или TeamLab Planets, но по-вероятно е да посетим Borderless) - тук е абсолютно MUST.
  • След толкова много четене по темата и благодарение на всички полезни съвети (включително и от твоя пост), мисля, че най-сетне финализирах плана. Най-хубавото е, че дните са лесни за разместване, а ако някой ден се чувстваме прекалено изморени, просто ще пропуснем предвиденото и ще се разходим спокойно из града.
  • Засега планът на нашето пътуване е следният, като само да сме живи и здрави и всичко да се случи, ще споделям какво и защо 🙂
    • Sofia - Istanbul - Seoul
    • Nami Island
    • DMZ
    • Seoul - Osaka
    • Miyajimaguchi, Hiroshima
    • Himeji, Kobe
    • Osaka
    • Nara
    • Kyoto
    • Fushimi Inari
    • Kanazawa
    • Shirakawa-go
    • Tokyo
    • Nikko
    • Fuji
    • Tokyo - Istanbul - Sofia
  • За JR Pass вече е решено - просто не ни върши работа и не си заслужава. Ще разчитаме на самостоятелни билети за цялото пътуване, като идеята е, че когато сме в градовете (Osaka, Kyoto, Kanazawa, Tokyo, Nikko), ще си взимаме някакви дневни пасове.
  • Страшно много ти благодаря за всяка препоръка като място и определено част от идеите вече съм ги добавил, а други са страшно интересни. За момента мисля да не размествам повече, но ще си маркирам всичките ти препоръки и на място може да си откраднем нещичко. Благодаря ти страшно много!!!
  • Относно Busan - колкото и да ми се иска, времето не стига и както много пъти беше написано в тази тема, с още добавки в плана, вече ще е адското препускане (не, че и в момента програмата не е доста сериозна 😄). Коментарите за Busan са невероятни, както и за Jeju Island, но колкото и да ми се иска, няма как да ги вмъкнем. Ако живи и здрави успеем да стигнем, ще трябва след това и да се връщаме да повтаряме 😄 

Благодаря ти за цялата информация – наистина ми е изключително полезна и, както вече няколко пъти споменах, благодарение на нея успявам все по-ясно да подреждам картинката в главата си.

Публикувано:
На 19.07.2025 г. в 16:30, tinker bell каза:

Мега готино описание, Яна. Има какво да взема от него. Ние също бяхме по много подобен маршрут в Япония и отидохме на не толкова популярни места, но вашите не съвпадат с нашите. Аз прикачвам файл за нашето пътешествие и местата, които видяхме, с предупреждение, че е дълъг, но се надявам да е интересен. Пише и за самата организация, има и история на водените места, и лични преживявания. Дано да е полезно, аз лично си го харесвам:) Japan 2024! (1).docx

@tinker bell - страхотен разказ, страхотен план и прекрасно поднесена информация! Особено ми беше полезна общата част за Япония – мислех, че съм проучил почти всичко, но пак успях да си извадя нови и ценни съвети. Разгледах и маршрута – с допълнителните дни сте разпределили пътуването идеално: хем сте видели много, хем без излишно бързане. Много ми хареса как сте отделили цял ден допълнително за Хирошима и как сте вмъкнали по-спокойни места в програмата.

И аз доста се чудих дали мога да разместя нещо при мен, но в крайна сметка реших да остана с първоначалния план – доста от нещата съвпадат с вашите. Разликата е, че при мен някои дни са по-нагъсто, докато вие много разумно сте ги разпределили в два – и да, това със сигурност помага да няма изтощително препускане. Признавам си, завиждам благородно за това разпределение!

Абсолютно съм съгласен, че няма как да се види всичко, затова и добавих MUST места и такива, които спокойно могат да бъдат пропуснати. Затова и при мен фокусът е върху най-важното, а останалото ще го оставя на настроението и енергията за деня. Ако нещо не се получи – няма драма, ще наваксаме с просто разходка и наслаждаване на атмосферата.

Имам следните въпроси:

• Shirakawa-go - на място ли си взехте билетите за автобуса от Kanazawa или ги бяхте запазили предварително?

Огромно благодаря за целия труд и споделен опит – изключително ми помагаш! Мисля, че планът е вече завършен (поне засега 😄). Оттук насетне се захващам с търсенето на хотели – времето върви, а и цените май тръгват нагоре. Ще споделя какво съм намерил като възможност за спане, като всякакви мнения ще са ми от полза.

Благодаря още веднъж на всички за вдъхновението и помощта!

Пожелавам страхотна неделя и още по-хубава нова седмица! 🌟

Публикувано:

Здравейте отново 🙂 Започнах постепенно да резервирам различните различните неща едно по едно (или поне тези, за които вече е възможно, а за останалите си отбелязах кога трябва да ги купя). В момента обаче се затруднявам със следните неща:

• Полетите от Seoul (South Korea) до Osaka (Japan). Чудя се коя авиокомпания да избера. Опциите са няколко, като най-сериозно се колебая между Peach Aviation и Air Busan – засега май клоня към Peach Aviation. Цените са почти еднакви накрая, защото на някои места не е включен багаж (снимката по-долу). Какво е вашето мнение – коя бихте препоръчали?

image.png.4607180e5999a97b99a5d8dbd59ce87a.png

• Относно автобусните билети от Kanazawa до Shirakawa-go – по-добре ли е да ги купя на място (знам, че по-рано в темата се спомена, че има малко автобуси дневно и е възможно да свършат), или да ги резервирам предварително (имам достатъчно време, тъй като онлайн билети са налични един месец предварително)?

Благодаря ви от сърце 🙂 

• Харесвам 1
Публикувано:
11 hours ago, Zdravko Nestorov said:

За JR Pass вече е решено - просто не ни върши работа и не си заслужава. Ще разчитаме на самостоятелни билети за цялото пътуване, като идеята е, че когато сме в градовете (Osaka, Kyoto, Kanazawa, Tokyo, Nikko), ще си взимаме някакви дневни пасове.

Нямам възможност да следя темата и всичко коментирано, но ние бяхме със Suica на телефоните и беше изключително удобно както за влаковете, така и за автобусите в градовете. Лесно за добавяне на пари при нужда и лесно да получиш обратно, ако някъде си объркал. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 14 минути , Deja Vu каза:

Нямам възможност да следя темата и всичко коментирано, но ние бяхме със Suica на телефоните и беше изключително удобно както за влаковете, така и за автобусите в градовете. Лесно за добавяне на пари при нужда и лесно да получиш обратно, ако някъде си объркал. 

@Deja Vu - идеята ни е абсолютно същата. Ще разчитаме на Suica на телефоните (добре е, че повечето сме с iPhone в тази ситуация) и с тях ще правим всички възможни плащания за градския транспорт, като няма да купуваме изобщо JR Pass, а ще си купуваме индивидуални билети.

Благодаря ти за потвърждението и от твоя страна.

• Харесвам 2
Публикувано:
На 3.08.2025 г. в 18:14, Zdravko Nestorov каза:

засега май клоня към Peach Aviation

Peach са нискотарифна японска авиокомпания, която за тази цена и продължителност на полета, би трябвало да са ок. Иначе Asiana принципно са по-добрият превозвач.

Иначе Mobile Suica е топ. Няма нужда да се отключва телефона или събужда екрана. Просто се приближава към чекера и си готов. Също така благодарение на гугъл мапс може до последната йена да си пресметнеш колко ще изхарчиш и колко йени да заредиш, като по този начин се избягва сценарий, в който са ти останали доста йени в Suica, които ще изчакат следващото посещение към страната на изгряващото слънце.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, SteFanoV каза:

Peach са нискотарифна японска авиокомпания, която за тази цена и продължителност на полета, би трябвало да са ок. Иначе Asiana принципно са по-добрият превозвач.

Иначе Mobile Suica е топ. Няма нужда да се отключва телефона или събужда екрана. Просто се приближава към чекера и си готов. Също така благодарение на гугъл мапс може до последната йена да си пресметнеш колко ще изхарчиш и колко йени да заредиш, като по този начин се избягва сценарий, в който са ти останали доста йени в Suica, които ще изчакат следващото посещение към страната на изгряващото слънце.

@SteFanoV - благодаря ти страшно много за споделената информация – беше точно това, което ми трябваше.

• Вече резервирахме билетите с Peach Aviation, основно заради по-ниската цена и продължителността на полета (например, с Air Busan полетът беше с близо половин час по-дълъг, плюс около 40 лева повече на човек, а с Asiana времетраенето е същото като при Peach, но и там цената е с около 40-50 лева по-висока). За 15 лева повече взехме Standard плана, който включва и чекиран багаж до 20 кг. Единственото, което малко ме тревожи, е че окончателният график ще бъде потвърден чак на 26 август (така пишеше като завършвахме резервацията). Засега обаче всичко изглежда наред, ще го следя.
  • Mobile Suica звучи все по-добре - стига да сме здрави, със сигурност ще го използваме. Благодаря и за страхотния съвет относно Google Maps.

Колкото и да отлагах търсенето на хотели, май вече е време да се захвана с това 🙂

Благодаря на всички!

• Харесвам 3
Публикувано:

Здравейте отново 🙂 Плановете ни вървят с пълна сила, а след толкова четене отново ми се прииска да направим промяна. Оказва се, че Kanazawa не е особено предпочитано място за престой в рьокан с онсен. Освен това с малко разместване можем да посетим и снежните маймунки. Затова решихме вместо 2 нощувки в Kanazawa след Kyoto да прекараме 2 нощувки в Yamanochi. Планът е да отседнем в традиционен рьокан с онсен и след първата нощ в него да посетим снежните маймунки още сутринта. Какво мислите за тази промяна (още по-добре, ако е съвет от личен опит)?

Благодаря ви много и ви желая чудесна неделя.

• Харесвам 2
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте 🙂 Отдавна не бях писал по темата, но покрай организацията ми изникна още един въпрос свързан с eSim карта. Разгледах доста подробно какви eSim опции има на пазара и понеже телефонът ми поддържа само eSim, стигнах до два варианта:

• China-Japan-South Korea eSIM (Nomad)
    • Доставчик: Nomad
    • Продължителност: 45 дни
    • Активация: до 60 дни след покупка
    • Оператори:
      • China 4G
        • China Unicom
        • China Mobile
      • Japan 4G
        • KDDI au
      • South Korea 4G
        • KT olleh
    • Мрежа: 4G
    • Цена: €23,43
  • China Korea Japan 35 GB (MobiMatter)
    • Доставчик: Nomad
    • Продължителност: 30 дни
    • Активация: препоръчваме да инсталирате eSIM близо до датата на тръгване - идеално 1-2 дни преди полет
    • Оператори:
      • China 5G
        • China Mobilе
      • Japan 5G
        • SoftBank

• au (KDDI)

• South Korea 5G
        • SKTelecom
    • Мрежа: 5G/4G/LTE
    • Цена€22,50

И двата плана ми вършат чудесна работа, но MobiMatter изглежда доста по-добър вариант. Та питането ми е - някой ползвал ли ги е (напълно са ми непознати) и как е качеството им, както и дали операторите, към които се вързват, са добри? И още нещо важно – след колко време от покупката мога да активирам картата? Не намирам никъде информация освен това "Препоръчваме да инсталирате eSIM близо до датата на тръгване - идеално 1-2 дни преди полет". Идеята ми е да я купя няколко седмици по-рано (например при Nomad това не е проблем, там активацията може да се случи до 60 дни след покупката).

Благодаря ви предварително и хубав и усмихнат Неделен ден!

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Здравейте на всички 🙂 Включвам се отново, тъй като приключението наближава и да бъда напълно честен за жалост за част от нещата просто не ми стигна времето да проверя в детайли (твърде натоварени месеци). Извинявам се, че ще задам въпросчета, които със сигурност човек може с повечко ровене да си ги намери и в Интернет, но ще се опитам да се възползвам от вашата безценна помощ (наготово този път).

• Дали има смисъл да си взимаме някакви градските карти или по-скоро си заслужава да използваме индивидуални билети? Ако картите са за предпочитани, кои най-много си заслужават и от къде можем да си ги вземем:
    • Oсака (Osaka)
      • Вечерта на първия ден, в който пристигаме (само няколко часа).
      • Един (1) цял ден за разглеждане.
    • Киото (Kyoto)
      • Вечерта на деня, в който пристигаме (само няколко часа).
      • Два (2) дена за самия град, като в единия ден планът е да отидем до Фушими Инари-тайша (Fushimi Inari).
    • Яманочи (Yamanouchi)
      • Вечерта на деня, в който пристигаме (едва ли ще ни трябва в този ден, тъй като ще сме основно в онсена).
      • Един (1) цял ден, като планът е да включим Snow Monkey Park.
    • Токио (Tokyo)
      • Вечерта на деня, в който пристигаме (половин ден).
      • Четири (4) пълни дена, в които идеята е да обиколим различните региони на града.
      • Сутринта на последния ден, а да стигнем до летището.
  • Тъй като няма да използваме JR Pass, какъв е най-добрият вариант за пътуванията между градовете?
    • Билети
      • Как е най-добре да си вземем билетите?
        • На място или от гарите?
        • Онлайн от някой сайт?
      • Заслужава ли си да ги купим предварително?
      • Как най-лесно да разбера кой е най-предпочитаният вариант?
    • Маршрути
      • От Osaka (Осака) до Ицукушима (Itsukushima) и от там до Хирошима (Hiroshima) и обратно до Osaka (Осака).
      • От Osaka (Осака) до Химеджи (Himeji) и от там до Кобе (Kobe) и обратно до Osaka (Осака).
      • От Osaka (Осака) до Нара (Nara) и от там до Киото (Kyoto).
      • От Киото (Kyoto) до Яманочи (Yamanochi).
      • От Яманочи (Yamanochi) до Токио (Tokyo).
      • От Токио (Tokyo) до Якошима (Yakoshima) и обратно до до Токио (Tokyo).
  • Страшно много се чудя колко пари има смисъл да носим в кеш от България или да разчитаме на банкоматите в Япония. Ако не е тайна и някой скоро е бил там, би ли споделил как са били нещата при него.

Извинявам се, че малко наготово се опитвам да събера информацията, но ще съм безкрайно благодарен за всякакви детайли по въпросите по-горе. Тагвам @Jorro, тъй като съвсем скоро се завърна от там 🙂 

БЛАГОДАРЯ ВИ от сърце!

Страхотен и много хубав ден 🙂 

Публикувано:

Споделям таблица с информация за начина, по който съм изчислил нещата (с помощта на AI и доста търсения в Google). Основната идея е да използваме ICOCA за почти всичко, където е възможно. 

Дата

Маршрут

Транспорт

ICOCA

Билет

Кога да се закупи

Цена (JPY)

Бележки

25.10

Kansai Airport

Osaka

Nankai / JR Rapid

Да

Да

1,200

Зареждане на ICOCA при пристигане

26.10

Osaka →

Miyajima →

Hiroshima →

Osaka

Shinkansen + JR Local + ферибот

⚠️ 

Да/Не

Shinkansen: онлайн/на гише;

Ферибот: ICOCA

Shinkansen: 1-2 дни по-рано

~20,000 + 180

Първо Miyajima сутрин/ранен следобед, после Hiroshima, вечерта връщане в Osaka

27.10

Osaka →

Himeji →

Kobe →

Osaka

JR Special Rapid / Shinkansen

Да

~5,000

Включва влакове между градовете

28.10

Osaka

Метро + JR

Да

800

Разходки в града

29.10

Osaka →

Nara →

Kyoto

JR Yamatoji + Nara Line

Да

1,200

Комбинация от влакове

30.10

Kyoto

Метро + Автобуси

Да

1,100

Обикаляне на града

31.10

Kyoto / Fushimi Inari

JR Nara Line

Да

700

Нормален разход, метро допълнително

01.11

Kyoto →

Yamanouchi

Shinkansen + Nagano Dentetsu

⚠️

Да/Не

Shinkansen: онлайн/на гише;

Nagano Dentetsu: на място

~13,000

Дълъг трансфер

02.11

Yamanouchi →

Snow Monkey Park →

Yamanouchi

Автобус + Nagano Dentetsu

Не

Snow Monkey Pass на място

На място сутринта

3,800

Включва JR + автобус + вход

03.11

Yamanouchi →

Tokyo

Shinkansen

⚠️

Да/Не

Онлайн / JR автомат

1-2 дни по-рано

~9,000

Купува се на SmartEX или гише

04.11

Tokyo (Shibuya, Shinjuku, Chiyoda)

Метро + JR

Да

1,000

4–6 пътувания в деня

05.11

Tokyo (Akihabara, Asakusa, Ginza)

Метро + JR

Да

1,000

Едно активно разкарване

06.11

Tokyo →

Disney Resort

JR Keiyo Line

Да

Disney вход: онлайн

Билетът е вече купен

600

Отиване и връщане с влак

07.11

Tokyo →

Fuji (тур) →

Tokyo

Организиран тур

Не

Включено в тура

Билетът е вече купен

Всичко покрито

08.11

Tokyo (Ginza, Odaiba)

Метро + JR

Да

1,000

Последен пълен ден

09.11

Tokyo →

Narita Airport

Narita Express

Да

Онлайн или на място

Онлайн: 1-2 дни по-рано

Публикувано:

Здравей Здравко,

първо благодаря за темата на теб и на всики споделящи в нея, попих много полезна информация за нашето пътуване. Видях, че ще бъдем по едно и също време в Токио от 3.11. до 5.11. Вчера закупих нашите билети за Шинкансена Токио - Киото през SmartEX с промоционалната им програма за закупуване до 21 дни по рано/Hayatoku-21/,но не може да правиш промени с часа след като резервираш влака сумата е възтановима ако кенсалираш. Виждам, че излиташ от Нарита, ние пристигаме там но няма да ползвам Нарита експрес а Лимозинния автобус понеже се оказа, че спира точно пред нашия хотел в Токио цената е сходна, но удобството е невероятно без мъкнене на куфари по гарите след дългия полет. Относно  есим с бях насочил към Ubigi, но виждам, че Nomad има промоция в момента и ще мога да ползвам есима и в Шанхай. Запознат ли си дали плана Номад включва само данни или и разговори през Вайбър,телеграм и т. н.? 

• Благодаря 1
Публикувано:

Здравейте! Чак сега виждам темата и не мисля да се намесвам в дълбочина. Единствено искам да споделя малко опит за тайната градина - Changdeokgung Secret Garden. Есента е изключително популярен сезон и има много желаещи да влязат. Отидох възможно най-рано, обаче опашката беше огромна. На същата опашка се взимат и билетите за двореца. Нямаше шанс да се доредя и отидох най-отпред на касата, да попитам дали мога поне да си взема билет за двореца на различна каса. Оказа се, че ако имате карта за метрото, можете да я заредите с пари и с тази карта можете да влезете в двореца, без да се редите на опашка за билет. Парите ги взима директно от картата на четеца на входа. Влизайки през входа, има маркирова за турове на различни езици. Застанах до табелката за английски, където се събираха още хора, а след 15-тина минути дойде и гида. Относно тайната градина, пускат само по 100 човека на слот. За щастие, чужденците са на отделна квота (това ни го каза гида). По време на обиколката минахме и покрай входа на тайната градина. Там има отделно павилионче, където продават билетите за чужденците. Даже вееха знаменца и подканяха хората да отидат и да си купят. Влязох с първата група. Като цяло, корейците имат доста по-различно разбиране за градините си от японците. В Япония всичко е подредено до сантиметър, докато в Корея природата е оставена да се развива както си иска и в това те намират красотата. Така, че отидете с правилните очаквания за тази градина 🙂

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 16 часа, tinker bell каза:

Кансай-Хирошима пасс https://www.westjr.co.jp/travel-information/en/tickets-passes/jrwest-rail-pass/kansai_hiroshima/ 17000yen. Перфектно ти покрива от 26.11 до 30.11

@tinker bell - това наистина е прекрасна оферта и след като направих сметките излиза, че тази карта ще ни спести между €30-€40 на човек, което е повече от прекрасно. Изпробвана ли е тази карта от тебе, че да знам дали мога да черпя информация от първа ръка 😄 И само не разбрах относно получаването как точно става и къде 🙂 Благодаря ти - имаш голяма бира от мен!!! Страхотно предложение!

преди 13 часа, 100yancho каза:

Здравей Здравко,

първо благодаря за темата на теб и на всики споделящи в нея, попих много полезна информация за нашето пътуване. Видях, че ще бъдем по едно и също време в Токио от 3.11. до 5.11. Вчера закупих нашите билети за Шинкансена Токио - Киото през SmartEX с промоционалната им програма за закупуване до 21 дни по рано/Hayatoku-21/,но не може да правиш промени с часа след като резервираш влака сумата е възтановима ако кенсалираш. Виждам, че излиташ от Нарита, ние пристигаме там но няма да ползвам Нарита експрес а Лимозинния автобус понеже се оказа, че спира точно пред нашия хотел в Токио цената е сходна, но удобството е невероятно без мъкнене на куфари по гарите след дългия полет. Относно  есим с бях насочил към Ubigi, но виждам, че Nomad има промоция в момента и ще мога да ползвам есима и в Шанхай. Запознат ли си дали плана Номад включва само данни или и разговори през Вайбър,телеграм и т. н.? 

@100yancho - страшно много се радвам, че темата ти е полезна и се надявам да си открил нужните неща в нея.

• Толкова ли е голяма разликата в цената на шинкансена с тази промоция? Питам защото много се колебая дали да запазвам шинкансените отсега или чак на място?
  • Относно пътуването до летището при заминаване, още не съм мислил какъв вариант да използваме и май ще го решим на място.
  • Относно eSIM вече си купих плана China Korea Japan 35 GB (MobiMatter), тъй като комбинира Япония и Корея. И двата плана включват само данни, но можеш да си ползваш всички приложения за комуникация, които са с Интернет - Вайбър, Телеграм, Месинджър и т.н., без никакъв проблем.
преди 7 часа, feel_the_rush каза:

Здравейте! Чак сега виждам темата и не мисля да се намесвам в дълбочина. Единствено искам да споделя малко опит за тайната градина - Changdeokgung Secret Garden. Есента е изключително популярен сезон и има много желаещи да влязат. Отидох възможно най-рано, обаче опашката беше огромна. На същата опашка се взимат и билетите за двореца. Нямаше шанс да се доредя и отидох най-отпред на касата, да попитам дали мога поне да си взема билет за двореца на различна каса. Оказа се, че ако имате карта за метрото, можете да я заредите с пари и с тази карта можете да влезете в двореца, без да се редите на опашка за билет. Парите ги взима директно от картата на четеца на входа. Влизайки през входа, има маркирова за турове на различни езици. Застанах до табелката за английски, където се събираха още хора, а след 15-тина минути дойде и гида. Относно тайната градина, пускат само по 100 човека на слот. За щастие, чужденците са на отделна квота (това ни го каза гида). По време на обиколката минахме и покрай входа на тайната градина. Там има отделно павилионче, където продават билетите за чужденците. Даже вееха знаменца и подканяха хората да отидат и да си купят. Влязох с първата група. Като цяло, корейците имат доста по-различно разбиране за градините си от японците. В Япония всичко е подредено до сантиметър, докато в Корея природата е оставена да се развива както си иска и в това те намират красотата. Така, че отидете с правилните очаквания за тази градина 🙂

@feel_the_rush - страшно ти благодаря за този коментар и толкова полезната информация вътре. За Changdeokgung Secret Garden дебна да си запазя билети онлайн, тъй като както и ти описваш - сезонът е много популярен. Билетите се пускат 6 дена преди деня на посещението, като ще се опитам да си запазя още с първата група от 10:30 (на английски език). Дори при онлайн резервацията си избираш дали си от Корея или си чужденец, както и на какъв език искаш да ти е тура. Надявам се, че имайки билетите онлайн, директно ще мога да си вляза по начина, по който и ти описваш, като изобщо няма да се налага да се редим по опашки. Иначе не очакваме нещо конкретно от градините и ти само потвърждаваш написаното на доста места - наистина ще ми е супер интересно да направим разликата 🙂 

• Предполагам, че тук говориш за T-money картата?

Благодаря ви!!! Уникални, както винаги с безценни съвети 🙂 

Страхотен и много усмихнат петъчен ден!

Публикувано:

Да, ползвах го. Купих го онлайн. Взех го на място в деня на активиране от офиса на JR, в моя случай беше на гарата в Киото, в твоя ще е в Осака (има списък с всички места, от където може да се вземе и задаваш мястото и датата на вземане още при купуването) Важно: при вземането трябва да предоставил физически същата кредитна карта, с която е извършена онлайн покупката. Това беше странно, защото си теглят парите още при онлайн покупката, но го пише и го искат.

Билети за седящи места си букваш отделно, не се плащат, не помня как точно ставаше, но упътването на машината за билети беше еднозначно и беше лесно.

И още нещо да кажа: При вземането на пасс-а не се изисква да кажеш как ще го ползваш. Ползваш си го когато искаш за тези 5 дни. Пиша го, защото за моя изненада, напр. ако вземеш паса за о. Кюшу, още при вземането трябвало да кажеш кога и за къде ще пътуваш, и те ти давали хартиени билети (само чета за това, без личен опит, но понеже планирам втора Япония с фокус Кюшу, чета)

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Да, за T-money картата говоря. Може да се презарежда и в 7-eleven. Като бях преди 2 години в Сеул, мисля, че ги нямаше тези онлайн билети. Това определено улеснява нещата. 

Слагам отдолу няколко места за хапване, дано ви бъдат полезни:

1. Pocha street - това е много популярно място за хапване сред местните и вечер е наистина оживено - https://maps.app.goo.gl/19ktvhdppuh2unxX8

2. Dongjak cafe - страхотна глека над реката. Binpo bridge се вижда също - https://maps.app.goo.gl/SNtSYsKqRJMdiavc7

3. Tosokchon - тук се приготвя популярната супа с джинджифилово пиле - https://maps.app.goo.gl/AzA5o8TReaxpSyXD9

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Да добавя и малко за трековете.

1. Naksan Wall Trail - 2.1км е, за около час можете да го направите. Отдолу в синьо, поне на мен ми помогна да си визуализирам стената и откъде минава

image.png.73826d3d17ce1bc827cb4a064ac74de0.png

2. Bukhansan National Park - бих предложила по-добра алтернатива и по-удобна - Ashkasan mountain. Стига се с линия 5, изход 1 - Gwangnaru Station. Оттам е 15мин до входа, може да си вземета безплатна карта. Аз лично ходих до Goguryeojeing Pavilon - гледките са страхотни, вижда се целия град.   

image.png.c912245acb3c10f663913c9b4c07fde2.png

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 6 часа, tinker bell каза:

Да, ползвах го. Купих го онлайн. Взех го на място в деня на активиране от офиса на JR, в моя случай беше на гарата в Киото, в твоя ще е в Осака (има списък с всички места, от където може да се вземе и задаваш мястото и датата на вземане още при купуването) Важно: при вземането трябва да предоставил физически същата кредитна карта, с която е извършена онлайн покупката. Това беше странно, защото си теглят парите още при онлайн покупката, но го пише и го искат.

Билети за седящи места си букваш отделно, не се плащат, не помня как точно ставаше, но упътването на машината за билети беше еднозначно и беше лесно.

И още нещо да кажа: При вземането на пасс-а не се изисква да кажеш как ще го ползваш. Ползваш си го когато искаш за тези 5 дни. Пиша го, защото за моя изненада, напр. ако вземеш паса за о. Кюшу, още при вземането трябвало да кажеш кога и за къде ще пътуваш, и те ти давали хартиени билети (само чета за това, без личен опит, но понеже планирам втора Япония с фокус Кюшу, чета)

@tinker bell - невероятна информация. Записвам си всичките детайли по това, което описа и още днес-утре ще си купим такива карти. Наистина са страшно удобни, покриват всичко без градската мрежа от автобуси и метра, но там ще си използваме ICOCA-та. БЛАГОДАРЯ ТИ!!!

• Аз мислех да използвам виртуална карта за покупка на този пас, ама явно ще си използвам физическата на Револют.
  • Офисите на JR предполагам, че са лесноразпознаваеми. А дали знаеш какво би станало, ако отидем в друг офис, дали биха ни издали такъв пас, който е платен?

БЛАГОДАРЯ ТИ!!! Направо този пас е game changer!

преди 6 часа, feel_the_rush каза:

Да, за T-money картата говоря. Може да се презарежда и в 7-eleven. Като бях преди 2 години в Сеул, мисля, че ги нямаше тези онлайн билети. Това определено улеснява нещата. 

Слагам отдолу няколко места за хапване, дано ви бъдат полезни:

1. Pocha street - това е много популярно място за хапване сред местните и вечер е наистина оживено - https://maps.app.goo.gl/19ktvhdppuh2unxX8

2. Dongjak cafe - страхотна глека над реката. Binpo bridge се вижда също - https://maps.app.goo.gl/SNtSYsKqRJMdiavc7

3. Tosokchon - тук се приготвя популярната супа с джинджифилово пиле - https://maps.app.goo.gl/AzA5o8TReaxpSyXD9

@feel_the_rush - записах си ги веднага!!! Огромно благодаря.

преди 4 часа, feel_the_rush каза:

Да добавя и малко за трековете.

1. Naksan Wall Trail - 2.1км е, за около час можете да го направите. Отдолу в синьо, поне на мен ми помогна да си визуализирам стената и откъде минава

image.png.73826d3d17ce1bc827cb4a064ac74de0.png

2. Bukhansan National Park - бих предложила по-добра алтернатива и по-удобна - Ashkasan mountain. Стига се с линия 5, изход 1 - Gwangnaru Station. Оттам е 15мин до входа, може да си вземета безплатна карта. Аз лично ходих до Goguryeojeing Pavilon - гледките са страхотни, вижда се целия град.   

image.png.c912245acb3c10f663913c9b4c07fde2.png

@feel_the_rush - просто уникални попадения и ето и коментарите ми:

• Naksan Wall Trail - заложил съм го в плана като съм сложил основно частта от Hyehwamun Gate до Heunginjimun Gate. Като дали ще се разходим повече (т.е. по останалата част), ще го решим на място. От снимките и коментарите за това място - изглежда, че си заслужава и то адски много!
  • Bukhansan National Park - като цяло това ми е фаворитът, но всичко ще зависи от това какво е времето, колко сме изморени и дали ни се планинарства. От това, което четох за там е просто приказно и е невероятно трекче.
  • Ashkasan mountain - това ще го разуча в повече детайли. Абсолютно нищичко не ми говори. Как ти се стори този трек (много натоварващи или по-скоро като разходка) и Goguryeojeing Pavilon част от него ли е?

Страшно, ама страшно много ти благодаря за цялата помощ и съвети, които ми даваш. Много полезна информация, с която лек-полек завърваш и оставащите ми детайли.

Ето и как нагласихме планът досега:

• Откъм оптимизация на транспортните разходи, след като разгледах всички варианти (поне, които открих) и идеи в темата, ще се спрем на Kansai-Hiroshima Pass (за 5 дни) и Welcome Suica / Icoca (за целия период). Идеята е освен паса, всичко друго да го купуваме на място. Все още се колебая за тези дали да не ги купим отсега (какво е вашето мнение)?
    • От Киото (Kyoto) до Яманочи (Yamanochi) - това ще е на 03.11, което май се пада техен празник (Culture Day).
    • От Яманочи (Yamanochi) до Токио (Tokyo)
  • Откъм парички, ще вземем малка част да си имаме в кеш и за Кроея (в KRW) и за Япония (в JPY), и ако се наложи ще теглим от Aeon Bank ATM (благодарности на @Jorro за съветите), тъй като банкоматите на 7/11 не били безплатни за теглене.

Ако имате други идеи и предложения, винаги съм насреща да ги чуя - невероятни сте.

Страхотен и много усмихнат следобяд!

Публикувано:
преди 10 минути , Zdravko Nestorov каза:

@feel_the_rush - просто уникални попадения и ето и коментарите ми:

• Naksan Wall Trail - заложил съм го в плана като съм сложил основно частта от Hyehwamun Gate до Heunginjimun Gate. Като дали ще се разходим повече (т.е. по останалата част), ще го решим на място. От снимките и коментарите за това място - изглежда, че си заслужава и то адски много!
  • Bukhansan National Park - като цяло това ми е фаворитът, но всичко ще зависи от това какво е времето, колко сме изморени и дали ни се планинарства. От това, което четох за там е просто приказно и е невероятно трекче.
  • Ashkasan mountain - това ще го разуча в повече детайли. Абсолютно нищичко не ми говори. Как ти се стори този трек (много натоварващи или по-скоро като разходка) и Goguryeojeing Pavilon част от него ли е?

Две пътеки са от входа - една по-стръмна и една по-полегата. Която си изберете. Като цяло, не е сложен трекът. Goguryeojeing Pavilon e крайната точка на пътеката, малко по-надолу вляво може да стигнете и до Sunrise square (има ги на картата в горния ми пост). Като цяло, планината е изключително популярна сред местните, бързо и лесно се стига, гледките са един път. Затова ми се струва по-подходящ вариянт.

Като цяло, Сеул е много много интересен. Хвърлайте по един поглед вечер към N Seoul Tower - цветът, в който свети показва чистотата на въздуха - от син за най-добро качество, през зелен за средно, жълт за влошено и червен за вече доста лошо. Пиковите часове в метрото са 7-9ч сутринта, 12 до 13 на обяд и 17-18ч вечерта, гледайте да ги избягвате, ако ви е възможно. Ако ползвате таксита, черните са по-скъпи, но те са foreigners friendly, така че сами си преценете. Има нощен пазар близо до Banpo bridge - Bamdokkaebi Seoul Night market. Мисля, че работеше само петък и събота, от 18 до 23ч. 

Поздрави и да си изкарате страхотно!

• Благодаря 1
Публикувано:
На 10.10.2025 г. в 16:25, feel_the_rush каза:

Две пътеки са от входа - една по-стръмна и една по-полегата. Която си изберете. Като цяло, не е сложен трекът. Goguryeojeing Pavilon e крайната точка на пътеката, малко по-надолу вляво може да стигнете и до Sunrise square (има ги на картата в горния ми пост). Като цяло, планината е изключително популярна сред местните, бързо и лесно се стига, гледките са един път. Затова ми се струва по-подходящ вариянт.

Като цяло, Сеул е много много интересен. Хвърлайте по един поглед вечер към N Seoul Tower - цветът, в който свети показва чистотата на въздуха - от син за най-добро качество, през зелен за средно, жълт за влошено и червен за вече доста лошо. Пиковите часове в метрото са 7-9ч сутринта, 12 до 13 на обяд и 17-18ч вечерта, гледайте да ги избягвате, ако ви е възможно. Ако ползвате таксита, черните са по-скъпи, но те са foreigners friendly, така че сами си преценете. Има нощен пазар близо до Banpo bridge - Bamdokkaebi Seoul Night market. Мисля, че работеше само петък и събота, от 18 до 23ч. 

Поздрави и да си изкарате страхотно!

@feel_the_rush - подробно разгледах информацията в Интернет относно Ashkasan Mountain и почти на 100% ще бъде избраната от нас опция за този ден:

• Засега Nami Island е нашият фаворит, но... изглежда доста по-инстаграмско, а ни се иска нещо сред природата.
  • Baegundae Peak е другата потенциална опция, но на база на пълната програма за 20 дена, може би не е най-добрият вариант да го правим още на 3-я ден.
  • Ashkasan Mountain остава като най-добрия баланс между двете, за което ти благодаря безкрайно много.

Идеята на цветовете на N Seoul Tower е страшно готина и нямам търпение да ги видим на живо. За момента обаче май ще пропуснем да се качваме на нея, тъй като опашките изглеждат брутални само за да се качиш на фуникуляра до там. Ще разчитаме на гледките от Ashkasan Mountain.

Относно транспорта - като цяло гледахме да направим програмата по такъв начин, че точно тези часове да ги избягваме, както и хотелът да е на такава локация, че да успяваме сравнително бързо и пешаходно да стигнем до основните места през тези часови диапазони. Ама да видим колко добре сме го планували 😄

Bamdokkaebi Seoul Night Market - според Google е затворен в момента и затова се спряхме на следните пазари:

• Myeongdong Night Market
  • Gwangjang Market
  • Dongdaemun General Market (този изглежда е до 19:00)

Страшно благодаря за цялата полезна информация. Мисля, че лек-полек всичко се понапълни като програма и опции и остават финалните щрихи!

Благодаря на всички от сърце!

Пожелавам ви една невероятна Неделя вечер и страхотна нова седмица!

Публикувано:
Преди 1 час, Zdravko Nestorov каза:

@feel_the_rush - подробно разгледах информацията в Интернет относно Ashkasan Mountain и почти на 100% ще бъде избраната от нас опция за този ден:

• Засега Nami Island е нашият фаворит, но... изглежда доста по-инстаграмско, а ни се иска нещо сред природата.
  • Baegundae Peak е другата потенциална опция, но на база на пълната програма за 20 дена, може би не е най-добрият вариант да го правим още на 3-я ден.
  • Ashkasan Mountain остава като най-добрия баланс между двете, за което ти благодаря безкрайно много.

Идеята на цветовете на N Seoul Tower е страшно готина и нямам търпение да ги видим на живо. За момента обаче май ще пропуснем да се качваме на нея, тъй като опашките изглеждат брутални само за да се качиш на фуникуляра до там. Ще разчитаме на гледките от Ashkasan Mountain.

Относно транспорта - като цяло гледахме да направим програмата по такъв начин, че точно тези часове да ги избягваме, както и хотелът да е на такава локация, че да успяваме сравнително бързо и пешаходно да стигнем до основните места през тези часови диапазони. Ама да видим колко добре сме го планували 😄

Bamdokkaebi Seoul Night Market - според Google е затворен в момента и затова се спряхме на следните пазари:

• Myeongdong Night Market
  • Gwangjang Market
  • Dongdaemun General Market (този изглежда е до 19:00)

Страшно благодаря за цялата полезна информация. Мисля, че лек-полек всичко се понапълни като програма и опции и остават финалните щрихи!

Благодаря на всички от сърце!

Пожелавам ви една невероятна Неделя вечер и страхотна нова седмица!

Не препопъчвам да се качвате на кулата, само вижте цветовете отдалеч 🙂

Ако правите Ashkasan mountain, ще си освободите половин ден и ще имате време да видите още нещо в Сеул. Много добре се комбинира със Seoul forest, защота директно може да слезете с метрото. Не знам как сте рашили да разгледате там, но аз препоръчвам да си вземете колело под наем. Ако разместите програмата, може да включите Hongdae или Itaewon. Поне едно от двети трябва да посетите - това е меката на младежите.

Относно пазарите, бях и на трите. Моите коментари по-долу:

1. Myeongdong night market - пресича перпендикулярно търговската улица. Това са главно сергии с храна. Не е много голямо, така че човек може лесно да прецени какво да пробва. Имаше доста местни. Бих го препоръчала като номер 1 в списъка.

2. Gwangjang market - не съм впечатлена, бих го определила като туристически капан. Пълно с туристи, една голямо хале, всичко е на конвеир. По-скоро храната не е от най-доброто качество. Не бих повторила. Каквото си взех, го пробвах и изхвърлих.

3. Dongdaemun market - това са само магазини за стока, няма сергии с храна. Наблизо обаче и Dongdaemun grilled fish street - това беше забавно. Избираш си риба и те ти я правят. Имаше само местни. Само гледайте да не ви пробутат скумрия, че на нас се опитаха, пък не ми е любима.

Най-автинтично изживяване на Poncha street.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 14 минути , feel_the_rush каза:

Не препопъчвам да се качвате на кулата, само вижте цветовете отдалеч 🙂

Ако правите Ashkasan mountain, ще си освободите половин ден и ще имате време да видите още нещо в Сеул. Много добре се комбинира със Seoul forest, защота директно може да слезете с метрото. Не знам как сте рашили да разгледате там, но аз препоръчвам да си вземете колело под наем. Ако разместите програмата, може да включите Hongdae или Itaewon. Поне едно от двети трябва да посетите - това е меката на младежите.

Относно пазарите, бях и на трите. Моите коментари по-долу:

1. Myeongdong night market - пресича перпендикулярно търговската улица. Това са главно сергии с храна. Не е много голямо, така че човек може лесно да прецени какво да пробва. Имаше доста местни. Бих го препоръчала като номер 1 в списъка.

2. Gwangjang market - не съм впечатлена, бих го определила като туристически капан. Пълно с туристи, една голямо хале, всичко е на конвеир. По-скоро храната не е от най-доброто качество. Не бих повторила. Каквото си взех, го пробвах и изхвърлих.

3. Dongdaemun market - това са само магазини за стока, няма сергии с храна. Наблизо обаче и Dongdaemun grilled fish street - това беше забавно. Избираш си риба и те ти я правят. Имаше само местни. Само гледайте да не ви пробутат скумрия, че на нас се опитаха, пък не ми е любима.

Най-автинтично изживяване на Poncha street.

@feel_the_rush - огромно благодаря отново 🙂

• Кулата е 99,99% сигурно, че ще си я гледаме от далеч, освен ако някак си не се окажем с много време за губене (в което дълбоко се съмнявам) 😄 
  • Ashkasan Mountain ще я съчетаем с каквото сме пропуснали предишните дни, като Seoul Forest е страхотен вариант. Предвидил съм я за предишния ден, но... с тази промяна в плана и включването на Ashkasan Mountain, като нищо може да остане за този ден - страхотна идея.
  • Itaewon-dong - мисля да добавя този квартал. тъй като е на връщане от Ashkasan Mountain към хотела. Не го бях добавял изобщо в плана, но... защо не. Колебаех се дали да не отделим повече време на Gangnam District, та май ще го решим на място.
  • Пазарите са много близко до хотела ни и много ми се иска да ги посетим. Страшно полезна информация ми даваш - ОГРОМНО благодаря. А нямахте ли притеснения да пробвате уличната храна заради натравяния? Доста рядко като цяло го правим самите ние.
  • Jongno 3(sam)-ga Pocha Street - това ли визираш под Poncha Street?

Страхотни съвети и мнения от първа ръка. Страшно много ти благодаря!

Публикувано:
преди 23 минути , Zdravko Nestorov каза:

@feel_the_rush - огромно благодаря отново 🙂

• Кулата е 99,99% сигурно, че ще си я гледаме от далеч, освен ако някак си не се окажем с много време за губене (в което дълбоко се съмнявам) 😄 
  • Ashkasan Mountain ще я съчетаем с каквото сме пропуснали предишните дни, като Seoul Forest е страхотен вариант. Предвидил съм я за предишния ден, но... с тази промяна в плана и включването на Ashkasan Mountain, като нищо може да остане за този ден - страхотна идея.
  • Itaewon-dong - мисля да добавя този квартал. тъй като е на връщане от Ashkasan Mountain към хотела. Не го бях добавял изобщо в плана, но... защо не. Колебаех се дали да не отделим повече време на Gangnam District, та май ще го решим на място.
  • Пазарите са много близко до хотела ни и много ми се иска да ги посетим. Страшно полезна информация ми даваш - ОГРОМНО благодаря. А нямахте ли притеснения да пробвате уличната храна заради натравяния? Доста рядко като цяло го правим самите ние.
  • Jongno 3(sam)-ga Pocha Street - това ли визираш под Poncha Street?

Страхотни съвети и мнения от първа ръка. Страшно много ти благодаря!

Gangnam district няма какво особено да правите там. Видях, че сте сложили библиотеката и статуята на Gangnam style, тази улица я минете, гинко дърветата са много приятно жълто есента  -https://maps.app.goo.gl/BtGuWxMSuLjbAKi87 и това е горе-долу. Улицата с кей поп мечките е безкрайно скучна, освен, ако не сте фен на някоя кей поп група и не искате да се снимате точно с нея.

Не сме имали никакви проблеми с уличната храна. Като цяло ми направи впечатление, че корейците са много чисти и внимават с хигиената. Все пак, спазвайте вечното правило - има ли клиенти и опашка, осабено от местни, значи е ок да пробвате и вие. 

Точно тази Poncha street имам в предвид.

В Itaewon може да пробвате този ресторант - https://maps.app.goo.gl/9W7aWLsxywJqJfpM7. Поне на нас ни хареса много. 

Задължително минете и по тази улица - някой от дните, когата посещавате дворците - https://maps.app.goo.gl/iTs5yVukaqwXTtqw9.

Щом ще ходите в Bongeunsa, можете спокойно да пропуснете Jogyesa temple.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.