Прескочи до съдържание

Билет до НЗ и планове за 10 дни на Южния остров

Препоръчани мнения

Публикувано:

От доста време съм решил да ходя на другия край на света и дойде ред за билети.

Доста често има с китайците от Европа за по около 600 евро. Обаче като сложа довеждащи билети, 1 чекиран куфар  и поне една нощувка или ще се увеличи с едни 150-200 евро и то като минимум  на човек, двама сме. Не броя, че често с китайците са по 40+ часа в посока и като сложа допълнителните билети до Европа, ще отида на 50-60 часа в посока, което не ми допада.

Гледам, че от София има за по 1100-1200 евро и за под 40 часа се стига, включва и чекирани багажи и се чудя има ли смисъл от европейските по-евтини полети.

Ще се спестят по 200-250евро на човек максимум, но ще се увеличи х2 времето за стигане. 

Дайте идеи, кой с какво е ходил натам.

• Харесвам 1
  • Замислям се 2
Публикувано:

@Alexander - в момента, в който прочетох темата ти, леко ти завидях (изобщо не е леко 🙂). Миналата година по абсолютно същото време започнахме да търсим билети до Нова Зеландия. При нас периодът беше доста специфичен – пътувахме от 23.12 до 13.01, което съвпада с Коледа и Нова година, така че опциите бяха доста ограничени. След дълго сравняване и следене на оферти, въпреки по-ниските цени на китайските авиолинии, решихме да не рискуваме с тях – основно заради всички неща, които и ти спомена. Разликата беше около 150 евро на билет, но въпреки това избрахме Турските авиолинии.

При нас основният проблем беше цената на полетите София – Истанбул около 21.12 - над 300-350 евро в посока на човек, което си беше пълно безумие (въпреки че е нормално заради периода от годината). Затова решихме да летим по следните отсечки - Истанбул – Сингапур – Окланд на отиване и обратно Окланд – Хонг Конг – Истанбул, а от и до България се върнахме с автобус. Честно казано, автобусната част не бих препоръчал - и на отиване, и на връщане висяхме с часове (2-4) на границата, навън на студ, без обяснение какво става. И, разбира се, уцелихме зверски студ (а на връщане и снежна виелица).

Бяхме избрали по-дълги престои в Сингапур и Хонг Конг (по 7-10 часа), за да можем да разгледаме и тях, и това си струваше напълно. Като цяло съм много доволен от всичко – с изключение на автобуса, но пък и той добави щипка приключение. Купихме билетите около 10 август, ето и колко ни излезе всичко:

Istanbul - Auckland, Flight 1
Layover
Istanbul - Auckland, Flight 2
Travel Time
Price
Turkish Airlines, Economy, Airbus A350, TK 208 Air New Zealand, Economy, Boeing 777, NZ 283
2 494,00 лв
Istanbul Airport (IST) Singapore Changi Airport (SIN)
10 hrs 10 min
Singapore Changi Airport (SIN) Singapore Changi Airport (SIN) Auckland Airport (AKL)
9 hrs 55 min
30 hrs 10 min
23.12.2024, 17:15 24.12.2024, 08:25⁺¹ 10 hrs 5 min 24.12.2024, 18:30⁺¹ 25.12.2024, 09:25⁺²

Auckland - Istanbul, Flight 1
Layover
Auckland - Istanbul, Flight 2
Travel Time
Air New Zealand, Economy, Boeing 787, NZ 81 Turkish Airlines, Economy, Boeing 777, TK 71
Auckland Airport (AKL) Hong Kong Airport (HKG)
11 hrs 10 min
Hong Kong Airport (HKG) Hong Kong Airport (HKG) Istanbul Airport (IST)
12 hrs
30 hrs 10 min
12.01.2025, 10:10 12.01.2025, 16:20 7 hrs 12.01.2025, 23:20 13.01.2025, 06:20⁺¹

Нова Зеландия е далеч – дори по-далеч, отколкото човек си представя. И ако (надявам се когато) решим да се върнем отново, бих предпочел да направим пътуването малко по-кратко. По-дълги престои на интересни места по пътя са страхотна добавка, защото наистина успяваш да си починеш.

Според мен Катарските авиолинии имат най-добрия маршрут – от София до Доха и след това един от най-дългите полети в света до Окланд, но цените им са сериозни. Емирейтс също предлагат добри полети (например от Швейцария), но обикновено са с до 50% по-скъпи от Турските авиолинии, освен ако не уцелиш изключителна промоция. Турските авиолинии остават много добър избор за маршрут като София – Истанбул – (междинна спирка) – Окланд. Има много възможности и всичко е въпрос на следене. Един извод, до който стигнахме: цените за Нова Зеландия не падат особено – особено около Нова година по-скоро само растат.

Моят съвет е: дори да излезе 100 евро отгоре, по-добре изберете някоя от изброените по-надеждни авиокомпании. Не сме летели с китайците – може и те да са страшно добри – но 50-60 часа пътуване в една посока е прекалено. При нас връщането отне около 58 часа заради комбинацията от полети, автобус и чакане по граници – накрая буквално се прибираш смазан.

По-разумното време за летене като продължителност и добрите престои на междинни точки ти дават много повече енергия, още с кацането да започнеш приключението. Това направихме на отиване – останахме две нощувки в Истанбул, като си починахме след автобуса от България, после имахме 10 часа в Сингапур и обиколихме доста. Когато кацнахме в Нова Зеландия, бяхме напълно заредени. Връщането с тези 58 часа обаче… ни трябваха ден-два, за да се съвземем.

Разбира се, това е само нашият опит и всичко зависи от бюджета. Но щом вече си тръгнал да търсиш билети – не се отказвай. Това наистина е приключение, което си заслужава и то адски много. Можеш да намериш още съвети и информация в темата, която бяхме направили във форума:

• Харесвам 8
Дани Магелани
Публикувано:

Ако имаш USA виза, а ти май имаш, гледай и вариант  СФ/ЛА - Оукланд. В комбинация с някоя промоция от София до СФ/ЛА.

Предимства са директните полети на НЗ авиолинии, възможност за ден-два да спреш в Калифорния за почивка, многото европейски АК, летящи до Калифорния.

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 23 часа, Alexander каза:

От доста време съм решил да ходя на другия край на света и дойде ред за билети.

Доста често има с китайците от Европа за по около 600 евро. Обаче като сложа довеждащи билети, 1 чекиран куфар  и поне една нощувка или ще се увеличи с едни 150-200 евро и то като минимум  на човек, двама сме. Не броя, че често с китайците са по 40+ часа в посока и като сложа допълнителните билети до Европа, ще отида на 50-60 часа в посока, което не ми допада.

Гледам, че от София има за по 1100-1200 евро и за под 40 часа се стига, включва и чекирани багажи и се чудя има ли смисъл от европейските по-евтини полети.

Ще се спестят по 200-250евро на човек максимум, но ще се увеличи х2 времето за стигане. 

Дайте идеи, кой с какво е ходил натам.

Преди час качих от Атина до Мелбърн за 632 евро със Scoot. Мисля, че добре и дори е под 30 часа пътуването до Мелбърн. 

Ето и линк.

• Харесвам 4
Публикувано:

Нещо реших да търся полет направо до Южния остров, но са много малко вариантите, а и са по-скъпи като цяло.

както и да гледам, ако се каца в столицата ще загуба точно 3 дни/нощи, два на отиване и един на връщане, отделно  вътрешен билет 

• Харесвам 4
Публикувано:

Ами само през Австралия , но тогава може да се наложи да си изкараш виза.

Ако целта ти е южния остров спестеното време наистина си заслужава евентуално малката разлика в цената. Аз също имам интерес единствено към южния остров.

Като удобство турците от България няма кой да ги бие , но цената им не е никак магеланска.

• Харесвам 2
Публикувано:

Южният остров наистина оставя по-силен отпечатък – красотата му е незабравима, макар и Северният също да е много впечатляващ. Един добър вариант, който съм виждал да се коментира много, е още с кацането в Окланд (до там имаш много повече варианти за пристигане с различни авиолинии) да се хване директен вътрешен полет до Южния остров – има доста опции и то на добри цени. Така се спестяват две нощувки на отиване и остава само една на връщане, което според мен е напълно приемливо.

Пътуването до Нова Зеландия е далечно и всичко опира до това къде е твоят личен баланс – малко по-ниска цена с повече прекачвания и неудобства (както беше описано в първия пост от теб) или по-комфортен маршрут с турските авиолинии от България, макар и на по-висока цена (която, както спомена @stanimir не е никак магеланска, но все пак си зависи от желания период за посещение). Докато планирахме нашата Нова Зеландия, за съжаление осъзнах, че рядко можеш да имаш всичко – ниска цена, кратко пътуване и кацане точно където искаш. Винаги има компромис, и всеки сам трябва да реши какво е най-важно за него. Аз лично бих заложил на турците до Окланд, веднага след това полет до Южния остров – например до Куинстаун или Крайстчърч (около час и нещо) – и накрая една нощувка в Окланд за адаптация. Цената обаче ще е с около 15–25% по-висока, освен ако не изскочи добра оферта извън пиковите сезони като Коледа.

Вариантите през Австралия не са лоши, но имат няколко съществени неудобства. Полетите оттам до Нова Зеландия са сравнително дълги – между 3 и 5 часа – и не са толкова чести и удобни, както вътрешните в самата Нова Зеландия. Такава комбинация почти сигурно означава още един изгубен ден в пътуване и чакане по летищата. И ние обмисляхме да включим кратък престой в Австралия (за 2-3 дена), но в крайна сметка логистиката се оказа прекалено натоварваща – повече време по терминали и във въздуха, а по-малко за самото изживяване. И да не споменаваме и визата 😄 

• Харесвам 1
Публикувано:

Ние сме летели от Куала Лумпур с Air Asia. Полетът е 11 часа + 1 час за стоп на Gold cost/Australia, но е до Оукланд. Виза за Австралия не са ни искали, но ние имахме такава за втората част от това пътуване. По оново време билетът ни струваше има-няма 200 евро за две отсечки - КЛ-Оукланд и Сидни-КЛ с голям куфар на човек и седалки в тихата зона. Сега може да се намери подобна цена, но при дебнене на оферта. Може да разиграеш такъв вариант. 

Директно до южния остров (без полетите от Австралия, заради визата) летят май само сингапурските авиолинии, но цената им хич не е приятна. 

Като цяло изборът ти се свежда до удобство и бързина ИЛИ бюджет.  Аз лично бих избрала първото, защото така или иначе времето все не стига, а НЗ и без това е в другия край на света.

• Харесвам 4
Публикувано:
34 minutes ago, Alexander said:

Не е само през Австралия, но са малко опциите.

Имах предвид само Куинстаун , но до Крайстчърч има опции - прав си.

Публикувано:

Гледах цените до южния остров, по идеята да се купят билети на кацане на северния, но цените са малко над х2 спряно, ако се купят по-рано и малко не ми допадна схемата, да не говорим, че ще отидат пак едни часове седене и стрес.

Голямо търсене падна и не само  последните дни, а поне месец вече.

До южния остров общо взето без минаване през Австралия ходят Catay и сингапурците.

Понеже има голяма вероятност да се присъедини една приятелка от САЩ, погледнах как са билетите от там.

По някаква случайност взех да се мъча през сайта на United, да проверявам за билети от всички европейски столици, като вече гледах само крайна точка Christchurch, имат директни от СФ.

Цените са в хиляди, но от Лондон бяха 1320 евро, а от Мадрид дори 1220евро, обаче с два не големи стопа на двете крайбрежия в САЩ. Бях се навил, дори стигнах до плащане, но не знам какво стана и не взех.

След това пак порових и нова изненада, оказа се че катарците имат повече от добри цени по отсечката Истанбул-Мелбърн-Крисчърч.

Трика е, че трябва да се избере  азиатското летище Sabiha, но цената беше под това което съм очаквал или 975 евро и   този път ги взех. Тръгва се вечерта от Истанбул, има голяма дупка в Доха през нощта 8 часа и 5 часа в Мелбърн,  стига се на обяд в НЗ.

На връщане е доста по-добре, тръгва следобед, има 3,5 часа в Австралия и само 2 или 2,5  часа в Доха. 

Навсякъде пише, че за транзит през Австралия до 8 часа не искат нищо. Въпреки това, реших да изкарам една 72 часова виза, нали уж дават веднага, но като взех да попълвам към края пак ми излезе голям прозорец, където пишеш, ако ще съм до 8 часа, че няма нужда и се отказах.

На мен ми е чудно, ако закъснее с 5 часа самолета към Австралия и изтърва следващия какво става, ама май по-добре да не с чудя чак толкова..

Ще мисля как да ида до Истанбул, но за сега най-добре ми се струва с мили и 68 евро на човек за двупосочен с търкиш. Повече от доволен съм, ще имаме 10 нощувки на южния остров, вече резервирах една кола, колкото да има нещо. От другата фирма която е спомената от @Zdravko Nestorov още нямат дати за февруари 26, но май е по-евтина.

Писах им за книжките, трябвало  да е на английски, на латиница не признават. Моята е испанска и  отговориха  международна или превод на английски, та ще си вадя  май международна пак на есен от Испания.

• Харесвам 10
  • Браво 4
Публикувано:
преди 1 час, Alexander каза:

На мен ми е чудно, ако закъснее с 5 часа самолета към Австралия и изтърва следващия какво става, ама май по-добре да не с чудя чак толкова..

Става като с Джокович🙂

Публикувано:

Цените до Мелбърн също са отлични. На последния магеланец за който се сещам отне по-малко от час всичко от попълването на апликацията до получаване на визата. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Искаха меджународна книжка в НЗ, така че си извади такава. 

Много добра цена на билетите си улучил! Успех с пътуването! 

• Харесвам 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 3 часа, Alexander каза:

Гледах цените до южния остров, по идеята да се купят билети на кацане на северния, но цените са малко над х2 спряно, ако се купят по-рано и малко не ми допадна схемата, да не говорим, че ще отидат пак едни часове седене и стрес.

Голямо търсене падна и не само  последните дни, а поне месец вече.

До южния остров общо взето без минаване през Австралия ходят Catay и сингапурците.

Понеже има голяма вероятност да се присъедини една приятелка от САЩ, погледнах как са билетите от там.

По някаква случайност взех да се мъча през сайта на United, да проверявам за билети от всички европейски столици, като вече гледах само крайна точка Christchurch, имат директни от СФ.

Цените са в хиляди, но от Лондон бяха 1320 евро, а от Мадрид дори 1220евро, обаче с два не големи стопа на двете крайбрежия в САЩ. Бях се навил, дори стигнах до плащане, но не знам какво стана и не взех.

След това пак порових и нова изненада, оказа се че катарците имат повече от добри цени по отсечката Истанбул-Мелбърн-Крисчърч.

Трика е, че трябва да се избере  азиатското летище Sabiha, но цената беше под това което съм очаквал или 975 евро и   този път ги взех. Тръгва се вечерта от Истанбул, има голяма дупка в Доха през нощта 8 часа и 5 часа в Мелбърн,  стига се на обяд в НЗ.

На връщане е доста по-добре, тръгва следобед, има 3,5 часа в Австралия и само 2 или 2,5  часа в Доха. 

Навсякъде пише, че за транзит през Австралия до 8 часа не искат нищо. Въпреки това, реших да изкарам една 72 часова виза, нали уж дават веднага, но като взех да попълвам към края пак ми излезе голям прозорец, където пишеш, ако ще съм до 8 часа, че няма нужда и се отказах.

Ще мисля как да ида до Истанбул, но за сега най-добре ми се струва с мили и 68 евро на човек за двупосочен с търкиш. Повече от доволен съм, ще имаме 10 нощувки на южния остров, вече резервирах една кола, колкото да има нещо. От другата фирма която е спомената от @Zdravko Nestorov още нямат дати за февруари 26, но май е по-евтина.

Писах им за книжките, трябвало  да е на английски, на латиница не признават. Моята е испанска и  отговориха  международна или превод на английски, та ще си вадя  май международна пак на есен от Испания.

Супер цена! Браво!

Публикувано:
1 hour ago, stanimir said:

Цените до Мелбърн също са отлични. На последния магеланец за който се сещам отне по-малко от час всичко от попълването на апликацията до получаване на визата. 

На мен за минута ми дадоха виза.Даже 2 защото кандидатствах повторно заради непопълнено презиме.Иначе избрах турците за билети впредвид дългите полети.Пък и летя Австралия и връщане НЗ.Това Сабиха съм летял 2пъти и е на 2-3 часа път от Аксарай.Не знам какви трансфери има с новото на Истанбул.

Публикувано:

Ако не се правят планове за разходка/спане в града, от IST до SAW и обратно си има автобуси Havaist, тип междуградски, с багажници. Плащане с карта или кеш.
https://www.hava.ist/sefer-saatleri.php

Това е от IST до SAW:

image.png.5ac126b1f33376cc123122a847ffb145.png

Може и да се лети с Пегасус до SAW, ама силно ме съмнява да се докара цена двупосочно 68€ с чекиран багаж.

• Харесвам 3
Публикувано:
34 minutes ago, swimmer said:

На мен за минута ми дадоха виза.Даже 2 защото кандидатствах повторно заради непопълнено презиме.Иначе избрах турците за билети впредвид дългите полети.Пък и летя Австралия и връщане НЗ.Това Сабиха съм летял 2пъти и е на 2-3 часа път от Аксарай.Не знам какви трансфери има с новото на Истанбул.

Няма как да попълниш формуляра за минута.Час му отне целия процес.Иначе автоматичната виза пристига почти веднага щом натиснеш send 🙂

34 minutes ago, swimmer said:

Не знам какви трансфери има с новото на Истанбул.

Ако сте няколко човека  споделен трансфер може да е на приемлива цена спестявайки време.

• Харесвам 1
Публикувано:
41 minutes ago, stanimir said:

Няма как да попълниш формуляра за минута.Час му отне целия процес.Иначе автоматичната виза пристига почти веднага щом натиснеш send 🙂

Ако сте няколко човека  споделен трансфер може да е на приемлива цена спестявайки време.

За минута дойде визата.Формулярс ми отне не повече от 10 минути освен ако не са променили нещо.

Публикувано:
преди 5 часа, Alexander каза:

Поздравления за страхотните цени, които си успял да намериш!!! Относно книжките - задължително си ги преведи. Цената е наистина символична за това. Аз бях писал на почти всички rent a car компании в НЗ (просто заради периода беше наистина много сложно) и всичките ми потвърдиха, че без превод, няма да ми дадат колата под наем. Съмнявам се нещо да се е променило.

Пожелавам ти едно много забавно плануване на цялото приключение и още по-яко да си изкарате, отколкото очаквате!!!

• Харесвам 1
Публикувано:

предполагам е грешка на езика

в международната книжка има английски

примерно португалски няма, и за Бразилия искат превод (но това е ако си прехвърляш книжката тук, иначе за рент-а-кар не искат)

Публикувано:
преди 2 часа, Argentique каза:

Ако не се правят планове за разходка/спане в града, от IST до SAW и обратно си има автобуси Havaist, тип междуградски, с багажници. Плащане с карта или кеш.
https://www.hava.ist/sefer-saatleri.php

Това е от IST до SAW:

image.png.5ac126b1f33376cc123122a847ffb145.png

Може и да се лети с Пегасус до SAW, ама силно ме съмнява да се докара цена двупосочно 68€ с чекиран багаж.

Колко време е пътя с този автобус, пише ли някъде ?

с Пегасус няма  всеки ден

в мейла с потвърждение за колата под наем си е написано изрично какво искат. Превод не смятам да правя 

A valid full drivers license

Your (and your additional drivers’) valid full drivers license/s. If your license is not in English, please also bring your international Drivers Permit or an English translation that is approved by the NZTA.

Публикувано:
преди 11 минути , Alexander каза:

If your license is not in English

На БГ книжките не пише ли да английски "Driving licence" и "Republic of Bulgaria"? Името също го има на английски и категориите са стандартни и пак са с латински букви. Както точно друго искат?

Публикувано:
преди 18 минути , Alexander каза:

Колко време е пътя с този автобус, пише ли някъде ?

с Пегасус няма  всеки ден

120 минути, на снимката горе. Но в дни/часове без трафик (и/или сняг), със сигурност ще е по-малко. Всички тези автобуси цепят по многолентови магистрални пътища, този вероятно минава по третия мост над Босфора.

image.png.5ac126b1f33376cc123122a847ffb145.png.68339008a67359d76c50efde93dacd59.png

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.