Прескочи до съдържание

Билет до НЗ и планове за 10 дни на Южния остров

Препоръчани мнения

Публикувано:
23 minutes ago, Alexander said:

Колко време е пътя с този автобус, пише ли някъде ?

То на снимката пише 120 минути-2 часа.Ама ме съмнява щото пише и 85 км,че е разстоянието.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 21 минути , swimmer каза:

То на снимката пише 120 минути-2 часа.Ама ме съмнява щото пише и 85 км,че е разстоянието.

За съмняващите се горе над часовете е писано: 

Arrival time to the intermediate stop may vary according to traffic density.
Демек, времето варира според трафика и дават прогнозно такова. Автоматично ми се превежда страницата от турски. Ако няма трафик, може и за час да стигне. Но при всички положения трябва да се залага голям прозорец между двата полета, че Търкиш си закъсняват, да не кажа, че и ги отменят някои зимни.

Тази зима ползвахме линията от автогарата до летище IST и обратно, там времето е 75 минути и 50 км. През нощта го взе за 40 минути, през работен ден около 15 ч. следобед - за 50. Но нямаше снеговалежи, при които обикновено има голям проблем с всякакъв транспорт в града.
Важното е по-бързичко да ги намери човек тези автобуси на IST и своята линия, че не са една и две. Табели Havaist има.

• Харесвам 1
Публикувано:

За зимни билети от Сабиха бих посъветвала да обмислите поне два варианта за транспорт и да си оставите буфер. Дори бих пътувала предния ден.

Зимата при малък снеговалеж затварят летище Истанбул, а в града става хаос. 

Аз съм ползвала Хаваист от едното до другото летище. Доста по-малко от два часа пътувах, но не беше в зимни условия, не беше и в час-пик.  

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Mary каза:

За зимни билети от Сабиха бих посъветвала да обмислите поне два варианта за транспорт и да си оставите буфер. Дори бих пътувала предния ден.

Зимата при малък снеговалеж затварят летище Истанбул, а в града става хаос. 

Аз съм ползвала Хаваист от едното до другото летище. Доста по-малко от два часа пътувах, но не беше в зимни условия, не беше и в час-пик.  

Полета е в 20:30 от Сабиха.

Смятам да хвана сутрешния на търкиш до IST, но нещо се провали ще тръгна  с колата.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, jorocontrola каза:

На БГ книжките не пише ли да английски "Driving licence" и "Republic of Bulgaria"? Името също го има на английски и категориите са стандартни и пак са с латински букви. Както точно друго искат?

Моята е испанска, демек на латиница и въпреки това искат международна или превод, отделно ги питах и на мейл, пак същия отговор дадоха.

Все още има страни където искат международни..

Публикувано:

Извинявай, малко се обърках като казах "превод" – имах предвид международна книжка. Струва 24 лв. и се издава много бързо – за няколко дни от СБА: https://www.sba.bg/международни документи.

За пътуването – автобусите от София (ако тръгваш оттам) до Истанбул са много удобни, но има и от други градове като Пловдив, Варна и Бургас. Колата също е добър вариант – ще трябва да платиш паркинг, но ще си директно на летището, без да се налага да ползваш друг транспорт в Истанбул. Добрата новина е, че имаш време и избор – важното е как ти е най-удобно 🙂 Ако не пътуваш около Коледа, често има доста добри оферти за билети София – Истанбул.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ще го мисля пътя до Истанбул, в София живеем сега.

Ако ще купувам с мили, трябва е до края на годината, че изтичат.

Иначе тръгването  е на 12 февруари.

• 3 месеца по-късно ...
Публикувано:

Времето върви, а нищо не съм погледнал още.

За 9-10 дни на Южния остров какво ще може да се види, без препускания?

Смятах да завъртя от Christchurch към Spring Junction или да карам по долния път през Lake Pearson?

След това по път 6 и каквото сглобя надолу.

езерото Pukaki стрували ли си, понеже пътя е доста?

След това надолу към фиордите.

С две думи, ако може да изредите 10-на от най-известните и заслужаващи посещения местенца.

май повечето нощувки, ще са по една.

Публикувано:

Когато избирах какво искам да видя на Южния остров също много се чудих. То там красота след красота. Имах 1 седмица за там. 
Ще ти оставя тук моя разказ, там са най- хубавите места за мен. 

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:

Поразгледах доста обстойно и направих груба програма. 

-        14.02 кацане следобед и нощувка Christchurch

-        15.02 Christchurch , Fairlie , Lake Tekapo,  нощувка Twizel.

-        16.02  Twizel -Mount Cook, преходи до Hooker Valley, Sealy Tarns и Tasman Glacier, Pukaki,  нощувка  Wanaka

-        17.02, Wanaka преход Roys Peak, , Arrowtown , Queenstown, нощувка Wanaka

-        18.02 Wanaka - Глетчери Franz Josef и Fox,  Lake Matheson, нощувка във Fox или Franz

-        19.02 Fox пътуване и нощувка Te Anau

-        20.02 Te Anau-Milford Sound-Te anau

-        21.02 За този ден не съм решил какво да правим и къде да нощуваме, как е Invercargill? Или нещо друго в тази част на острова? Опция е и направо  към Dunedin

-        22.02 от където нощуваме към  Curio Bay, Nugget Point, Нощувка Dunedin

-        23.02 Dunedin , Katiki Point, Moeraki Boulders, нощувка Christchurch

-        24.02 полет

Не съм избрал къде да спим на 21, Invercargill струва ли си? Или да направим две нощувки в Dunedin.

Не виждам някой да е ходил на най-южната част на острова към Invercargill.

Публикувано:
преди 23 минути , Alexander каза:

17.02, Wanaka преход Roys Peak, , Arrowtown , Queenstown, нощувка Wanaka

Защо ще се връщаш в Уанака? Спете в Куйнстаун или някъде по път.

Invercargill - аз исках да го видя, а и там има пингвини, но както си разбрал се забих вдън гори каурски... Има ходили там, но не очаквай нещо уау. До Те Анау има пещера със светещи червеи - провери я дали ще ти е интересно. На 21.02 по - добре отивай към Дънедин. Дори можеш да разиграеш нощувката на 22.02 да е някъде по пътя за Крайсчърч. 

• Харесвам 1
Публикувано:

След още четене и консултации с хора посещавали острова измислих това като нощувки и грубо основни неща за гледане.

-         14.02 Кацане и нощувка Christchurch

-        15.02 Christchurch , Fairlie , Lake Tekapo,  Twizel.

-        16.02  Twizel -Mount Cook, с ходене до Hooker Valley, Sealy Tarns и Tasman Glacier, Pukaki, Wanaka

-        17.02, Wanaka, преход Roys Peak,  (Arrowtown), Wanaka

-        18.02 Wanaka - Глетчери Franz Josef и Fox,  Lake Matheson, нощувка Fox или Franz Josef

-        19.02 Fox/Franz Josef, Пътуване и нощувка Queenstown

-         20.02 Queenstown, Glenorchy, Te Anau

-         21.02 Te anau - Milford Sound-Te anau

-        22.02 Te Anau,  Nugget Point, нощувка Dunedin

-      23.02 Dunedin,  Katiki Point, Moeraki Boulders, Christchurch

-       24.02 полет

Увеличих една нощувка в Queenstown и отпадна Curio Bay, където имало пингвини.

Пингвини имало и в Katiki Point уж

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:

Доста трудно беше да намеря къде да спим.

Два дни ровене, избора е много малък и има единични читави неща, които да не са много скъпи или  да не са с общи бани и 4-5 човека в стая.

Резервирах всичко, без нощувките в двата големи града, там е по-лесно. Повечето през букинг, една ербнб. Не намерих по-изгодни с други търсачки, нито директно през сайтовете на хотелчетата. 

Ако излезе нещо по-добро ще сменям.

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Програмата ти изглежда страхотно 🙂 Според мен този ден ще са доста натоварени откъм пътуване:

Цитат

-        16.02  Twizel -Mount Cook, с ходене до Hooker Valley, Sealy Tarns и Tasman Glacier, Pukaki, Wanaka

Не пропускайте и Kea Point Trek - заслужава си!!! Гледката към езерото след като се качат всичките стъпала е невроятна. Може да се направи и трипче с лодката в езерото 🙂 

Цитат

-        17.02, Wanaka, преход Roys Peak,  (Arrowtown), Wanaka

Адски много се чудехме дали да направим Roys Peak или Rocky Mountain Lake Wānaka. Докато първото е страшно туристическо, второто е леко в страни с още по-добри гледки (това го базирам на доста клипчета, които изгледах в нета). Като цяло заради това и се отказахме от Roys Peak и изобщо не съжалявам. За жалост това място е превърнато в супер туристическо и буквално като си говорихме с хората там, трябва да се редиш на опашки, за да видиш гледката от върха. На Rocky Mountain Lake Wānaka буквално бяхме почти сами, прехода е малко по-лек и си заслужава супер много. Просто го вкарвам като вариант, за който може да се помисли.

Цитат

-        18.02 Wanaka - Глетчери Franz Josef и Fox,  Lake Matheson, нощувка Fox или Franz Josef

-        19.02 Fox/Franz Josef, Пътуване и нощувка Queenstown

Разстоянията не са толкова малки тук, но всичко си заслужава и според мен 🙂 Ако имаш възможност, задължително вземи разходката с хеликоптер. При нас за 5 минути и 5 индиеца не ни върза... ама това е друга история. Иначе цените са страшно добри и не знам другаде по света да може за такива пари да се направи такава обиколка 🙂 

Franz Josef Glacier Walk - дори и да не направите хеликоптерна обиколка, отделете малко време за разходка на това място, като обиколите всякакви различни "quest-ове" (така наричам страничните пътеки).

Cardrona Bra Fence ви е по път и е със страшно силно послание.

Цитат

-         21.02 Te anau - Milford Sound-Te anau

-        22.02 Te Anau,  Nugget Point, нощувка Dunedin

Следете времето и бъдете гъвкави кога да направите пътуването по фиордите. Колкото е по-хубаво времето (въпреки че там това си е рядкост), толкова е по-яко. Ние направихме и Doubtfull Sound и Milford Sound и бяхме в двете крайности - страхотен порой и нереално хубаво време. Абе има си разлика 😄 Спокойно имате време да включите и Пещерите на Те Анау със светещи червеи. Ние им се накефихме супер много, защото можеш да набюдаваш тези същества от страшно близко разстояние. Същите ги има и на северния остров, който ще пропуснете, така че спокойно може да ги вмъкнете. Тук и нощувките са най-солени... Платихме страшно солена сума да спинкаме в една миниатюрна каравана (беше най-евтиното), но... заслужава си всяка минута на това място 🙂 

Цитат

-        22.02 Te Anau,  Nugget Point, нощувка Dunedin

Според мен не пропускайте Tunnel Beach - при нас беше тъкмо затворено за реставрация, но... изглеждаше страшно интересно и е буквално лека разходка и то по път за Dunedin 🙂 Това са всички други местенца по пътя, които могат да се минат:

Nugget Point
Purakaunui Falls
Matai Falls & Horseshoe Waterfalls
Lake Wilkie
Cathedral Caves Walk
McLean Falls
Koropuku Falls
Curio Bay Cliffs

Цитат

-      23.02 Dunedin,  Katiki Point, Moeraki Boulders, Christchurch

Katiki Point - едно от най-яките места, които посетихме. Толкова много тюлени видяхме там, че останахме без думи. Супер добре е, че сте го включили - заслужава си и то много!

Страхотна програма и само мога да ви пожелая едно незабравимо пътешествие. Каквото и да видите, ще е уникално и съм сигурен, че ще му се накефите страшно много.

Пожелавам ви да сте здрави, да имате хубаво време и да се забавлявате страшно много!!!

П.С. Кола под наем предполагам, че вече сте си намерили. Но е хубаво да имате няколко опции, че имаше и доста негативни коментари. Аз си бях запазил по 2 опции за всеки остров за по-сигурно 🙂 Просто на другия край на света, ако нещо стане... оставам тотално без варианти 😄 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Alexander каза:

Резервирам съм с rentalcars 24/7 локална фирма.

чак две фирми, какво ще стане толкова?

За тях имаше много позитивни мнения. Иначе от няколко човека, с които комуникрахме по Интернет, им се беше случвало да отидат и да им няма или резервацията или пък да няма кола от тази фирма (не говоря за тези Rentalcars 24/7). И реално им се е наложило да букват на място кола, която е на 2-3 пъти по-висока цена.

При нас може би защото бяхме и покрай Коледа и Нова Година, цените на колите под наем бяха много високи и исках да се презастраховам, че ако нещо стане, няма да платя някакви космически суми (а и колите не бяха много по това време на годината). Така че... по-скоро малко по-голяма предпазливост, особено когато не плащаш нищо докато не вземеш колата.

Но тук това си е и моето нещо - обичам да се презастраховам 🙂 Сигурен съм, че при тебе всичко ще е наред, но просто реших да споделя и моят опит 🙂 

• Харесвам 1
  • 3 месеца по-късно ...
Публикувано:

Върнахме се малко преди за започне войната, а летяхме през Доха.. Бях сигурен, че ще стане така, дори очаквах да стане преди да тръгнем или преди връщането ни, дори си взех паспортите с американските визи, за евентуално пренасочвания на връщане.

Изкарахме добре, изпълнихме всичко планувано, имаше някои дертове, но нямаше какво да се направи по въпроса.

На кратко и обобщено:

Дори лятото, поне в южния остров е много далеч от това което хората считат за лято.

Времето е супер нестабилно, като в повечето дни имахме по 3 якета на задната седалка и ги ползвахме.

Времето варираше денем от 10-11 до към 22-24 градуса, като по всяко време можеше да е комбинация от плътни облаци или дъжд или разкъсана облачност, спокойно или със супер силен вятър, особено по бреговете, не се седеше от вятър. Климата е повече от суров и много непостоянен.

На западното крайбрежие, вече е 90% дъжд и облак, но там се знае, че е така, растителността е коренно различна.

Красотите са ясни, има снимки и надали има човек, който ще ги оспори. Единствено не се впечатлих от ледниците им, но това е защото съм бил в Патагония, където има много повече и много по-големи, като изобщо не визирам перито морено.

Цените дори на топ туристическите места не са особено високи-за храна, а на нормалните са като или под тези в България, ама в това няма нищо ново.

Отядохме си на говеждо, агнешко и рибни, както и на бели вина.

Имахме драми с букинг, които ни костваха много нерви и 3 часа загуба на време през  единия ден и още по 1,5 часа в другите два, защото имахме две прецаакни нощувки в една резервация, плюс горивото, но това е, писах за случая в темата за Букинг.

Имахме премеждия с колата под наем, макар да имах и допълнителна застраховка от фирмата 247, която сваляше  ексеса от 1500евро на 500евро, както е в 90% от случаите не покриваше стъкла и гуми. Имаше друга още по-скъпа, която покрива.

Пътищата са добри, но са пълни с камъни и камъчета, говоря за главните такива. Доста пъти се чуваше да удари камък в предното стъкло, но още първия ден огромен камък излетя от насрещното платно и се заби в предното стъкло. Стана около 30мм щета, която ми беше ясно, че ще ме таксуват на максималния праг от 500евро.

Колата беше нова на няколко месеца Mitsubishi ASX 2025. След втория ден реших да проверя какво ще ми струва да го поправя аз. Първо пробвах с ремонт струваше само 60-70 евро, но се оказа, че няма да стане за тази щета, а на третия ден тръгнаха и пукнатини.

Реших да видя колко ще струва смяната на стъклото и дали изобщо ще мога да взема час, защото всеки ден сме в различен град, а се оказа, че часове  масово няма за по една седмица напред или стъклата се сменят на поразия.

След много мейли и различни оферти повечето от които  бяха малко около сумата на  ексеса и не си струваше да се разправям, намерих една доста добра за 330 евро или 170 евро по-малко.

Два дни преди края, го смениха за 1,5 часа след предварителна уговорка във веригата сервизи Smith and Smith

Та, за тази страна, ако има задължително застраховка за стъкла и гуми-правете, видях много и със скъсани гуми и с разбити стъкла.

Смятам някои ден да посетя по-сериозно Австралия, че този път беше само два дни и на включа за седмица северния остров.

Хората са супер добри, спокойни  и услужливи, много ми харесаха.

• Харесвам 10
Публикувано:

Забравих да спомена, че според местните последните  2 години  летата са доста по-студени и дъждовни и бяха доста недоволни от този факт.

Публикувано:

И ние сме още тук, сега на северния остров. 100% потвърждавам написаното от теб - страшен студ е, ако се скрие слънцето, става много зле. Бяхме на плаж на Коромандел - New Chums Beach и в момента, в който се скрие слънцето, умираш от студа. Вятър има много. Сега сме в Таупо, също доста студено ми се вижда. Освен това хем всички хотели пише, че нямат vacancy и са пълни, хем няма никакви хора по заведения, улици и тн. Много странно ми идва - пусто и празно, а още уж е лято. 

Иначе природата е доста близко до Исландия, където ходихме миналата година - гейзери, водопади, springs - всичко много ми напомня. Хората са мили, храната е хубава и евтина. Ще видим другата седмица Южния остров и ще сравняваме. 

Иначе ако сравняваме с Австралия - там е доста по-топло лятото и като цяло много повече ни харесва. Даже ще се връщаме декември пак, този път в Западна Австралия. 

• Харесвам 7

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.