stanimir Публикувано: 10 юли, 2025 Публикувано: 10 юли, 2025 Малко разяснения относно въвеждане на еврото : • В срок от един месец след датата на въвеждане на еврото до 31 декември 2025 г. – в касовите бележки трябва да се отпечатва информация за *общата крайна сума в левове и превалутираната стойност на продажбата в евро и обменния курс*. • От 1 януари до 31 декември 2026 г. в касовите бележки трябва да се отпечатва информация за общата *крайна сума в евро и превалутираната стойност на продажбата в лева и обменния курс* • От датата на въвеждане на еврото в Република България за период от един месец при получено плащане в брой в левове или в евро търговецът връща остатъка изцяло в евро. Когато търговецът няма достатъчна моментна наличност да върне остатъка изцяло в евро, връща остатъка изцяло в левове. • Смесено връщане на ресто (част в евро и част в лева) *не е разрешено*. Рестото трябва да бъде върнато изцяло в една от двете валути. • Данъчните декларации, декларациите за задължителни осигурителни вноски, декларациите по Закона за захарта до въвеждането на еврото се подават с парични стойности *в лева*. Декларациите, които се отнасят до м. 12.2025 г. също следва да са с парични стойности в лева. • Когато периодът, за който се подава декларацията, приключва във или включва периода на двойно обращение на левове и евро, паричните стойности в данъчната/осигурителната декларация се посочват в евро. Тези правила са относими и при подаване на коригиращите декларации • След датата на въвеждане на еврото в Република България всички публични вземания към държавата и общините, включително данъците за доходите се плащат и събират в евро. • При изготвяне на лист-меню, карт-меню или ценоразпис в заведение за хранене и развлечения, в случай че има изображения на предлаганите храни и напитки, двойното обозначаване на цената следва да бъде в непосредствена близост до снимката, като е необходимо да има и описание на съответния артикул – наименование и количество/грамаж, независимо от наличието на снимка. • След 08.07.2025 г. всеки един търговец ще може да заяви пакет от еврови банкноти и монети, като курсът на еврото ще е по 1,95583 лв. Не се препоръчва превалутиране на суми по-рано поради курса, който е в момента за 1 евро. • НАП информира, че от датата на въвеждане на еврото в Република България за период от един месец няма да бъдат извършвани целенасочени проверки свързани с касовата наличност и по – специално с неправилното превалутиране. 2
Zlia Публикувано: 10 юли, 2025 Публикувано: 10 юли, 2025 преди 10 минути , stanimir каза: Малко разяснения относно въвеждане на еврото : • В срок от един месец след датата на въвеждане на еврото до 31 декември 2025 г. – в касовите бележки трябва да се отпечатва информация за *общата крайна сума в левове и превалутираната стойност на продажбата в евро и обменния курс*. • От 1 януари до 31 декември 2026 г. в касовите бележки трябва да се отпечатва информация за общата *крайна сума в евро и превалутираната стойност на продажбата в лева и обменния курс* • От датата на въвеждане на еврото в Република България за период от един месец при получено плащане в брой в левове или в евро търговецът връща остатъка изцяло в евро. Когато търговецът няма достатъчна моментна наличност да върне остатъка изцяло в евро, връща остатъка изцяло в левове. • Смесено връщане на ресто (част в евро и част в лева) *не е разрешено*. Рестото трябва да бъде върнато изцяло в една от двете валути. • Данъчните декларации, декларациите за задължителни осигурителни вноски, декларациите по Закона за захарта до въвеждането на еврото се подават с парични стойности *в лева*. Декларациите, които се отнасят до м. 12.2025 г. също следва да са с парични стойности в лева. • Когато периодът, за който се подава декларацията, приключва във или включва периода на двойно обращение на левове и евро, паричните стойности в данъчната/осигурителната декларация се посочват в евро. Тези правила са относими и при подаване на коригиращите декларации • След датата на въвеждане на еврото в Република България всички публични вземания към държавата и общините, включително данъците за доходите се плащат и събират в евро. • При изготвяне на лист-меню, карт-меню или ценоразпис в заведение за хранене и развлечения, в случай че има изображения на предлаганите храни и напитки, двойното обозначаване на цената следва да бъде в непосредствена близост до снимката, като е необходимо да има и описание на съответния артикул – наименование и количество/грамаж, независимо от наличието на снимка. • След 08.07.2025 г. всеки един търговец ще може да заяви пакет от еврови банкноти и монети, като курсът на еврото ще е по 1,95583 лв. Не се препоръчва превалутиране на суми по-рано поради курса, който е в момента за 1 евро. • НАП информира, че от датата на въвеждане на еврото в Република България за период от един месец няма да бъдат извършвани целенасочени проверки свързани с касовата наличност и по – специално с неправилното превалутиране. От къде я копирахте тази информация, че доста некадърно е обяснено? 1
stanimir Публикувано: 10 юли, 2025 Автор Публикувано: 10 юли, 2025 Савов и партньори, vsavov@law-tax.bg
ДиянаВ Публикувано: 10 юли, 2025 Публикувано: 10 юли, 2025 преди 23 минути , stanimir каза: Малко разяснения относно въвеждане на еврото : • В срок от един месец след датата на въвеждане на еврото до 31 декември 2025 г. – в касовите бележки трябва да се отпечатва информация за *общата крайна сума в левове и превалутираната стойност на продажбата в евро и обменния курс*. • От 1 януари до 31 декември 2026 г. в касовите бележки трябва да се отпечатва информация за общата *крайна сума в евро и превалутираната стойност на продажбата в лева и обменния курс* • От датата на въвеждане на еврото в Република България за период от един месец при получено плащане в брой в левове или в евро търговецът връща остатъка изцяло в евро. Когато търговецът няма достатъчна моментна наличност да върне остатъка изцяло в евро, връща остатъка изцяло в левове. • Смесено връщане на ресто (част в евро и част в лева) *не е разрешено*. Рестото трябва да бъде върнато изцяло в една от двете валути. • Данъчните декларации, декларациите за задължителни осигурителни вноски, декларациите по Закона за захарта до въвеждането на еврото се подават с парични стойности *в лева*. Декларациите, които се отнасят до м. 12.2025 г. също следва да са с парични стойности в лева. • Когато периодът, за който се подава декларацията, приключва във или включва периода на двойно обращение на левове и евро, паричните стойности в данъчната/осигурителната декларация се посочват в евро. Тези правила са относими и при подаване на коригиращите декларации • След датата на въвеждане на еврото в Република България всички публични вземания към държавата и общините, включително данъците за доходите се плащат и събират в евро. • При изготвяне на лист-меню, карт-меню или ценоразпис в заведение за хранене и развлечения, в случай че има изображения на предлаганите храни и напитки, двойното обозначаване на цената следва да бъде в непосредствена близост до снимката, като е необходимо да има и описание на съответния артикул – наименование и количество/грамаж, независимо от наличието на снимка. • След 08.07.2025 г. всеки един търговец ще може да заяви пакет от еврови банкноти и монети, като курсът на еврото ще е по 1,95583 лв. Не се препоръчва превалутиране на суми по-рано поради курса, който е в момента за 1 евро. • НАП информира, че от датата на въвеждане на еврото в Република България за период от един месец няма да бъдат извършвани целенасочени проверки свързани с касовата наличност и по – специално с неправилното превалутиране. Пфу, много са им важни данъците, а за самолетните билети нищо не пишат😜 4
Zlia Публикувано: 10 юли, 2025 Публикувано: 10 юли, 2025 преди 34 минути , stanimir каза: Савов и партньори, vsavov@law-tax.bg Йебем ти ЙОристите 🙂 Тотален миш- маш са написали. Явно тотално сме загубили вяра в институциите щом се доверяваме на псевдо “професионалисти” и социални мрежи за важна информация. Хвърлени дати ей така да има, джуркане на левове и евро- ужасТ. Ето достатъчно ясно написана информацията за приемането на еврото в България от 01.01.2026(датата е специално за неразбралите Савов и партньорите му ЙОристи) https://bnb.bg/AboutUs/PressOffice/POAccessionToTheEuroArea/POAEFIQuestionsAndAnswers/index.htm 8
antea Публикувано: 10 юли, 2025 Публикувано: 10 юли, 2025 или направо официалния сайт - https://evroto.bg/# освен като граждани, всеки, който има фирма, е добре да поразгледа и частта за бизнеса, включително от края на май са публикувани насоки за разни технически неща, които касаят счетоводство, капитал на дружествата /пререгистрация в определен момент/ и тн на мен току-що един собственик на фирма за касови апарати ми "обясни", че щял да чака да последния момент преди да ъпдейтва абонаментни апарати, защото нищо не било ясно и как щяло да се закръгля в касовите бележки от лева в евро, като трябвало да бъде до втория знак, а пък курсът бил 1.95583 - ПРОТИВОРЕЧИЕ!! щял да чака да обявят обменния курс като 1.96, иначе не знаел как...... аман от прости хора, честно 8
stanimir Публикувано: 10 юли, 2025 Автор Публикувано: 10 юли, 2025 Ако не се лъжа по едно време съществуваше правен факултет дори в Лесотехническия университет, така че нищо не ме учудва. 1 1
Ilian359 Публикувано: 10 юли, 2025 Публикувано: 10 юли, 2025 преди 6 часа, antea каза: на мен току-що един собственик на фирма за касови апарати ми "обясни", че щял да чака да последния момент преди да ъпдейтва абонаментни апарати, защото нищо не било ясно и как щяло да се закръгля в касовите бележки от лева в евро, като трябвало да бъде до втория знак, а пък курсът бил 1.95583 - ПРОТИВОРЕЧИЕ!! щял да чака да обявят обменния курс като 1.96, иначе не знаел как...... аман от прости хора, честно Моят касов апарат е от Дейзи и поддържа до 3 знака след десетичната запетая. От години издавам бележки в двете валути, но при курс 1.956. Може би това е имал предвид техникът - ще чака производителят да предложи изцяло ново решение. В противен случай ще трябва да настройва според сегашните възможности на апаратите.
antea Публикувано: 10 юли, 2025 Публикувано: 10 юли, 2025 ами надали, бях видяла преди разговора на сайта на Дейзи, че конкретният модел е вече сертифициран по новите правила, а на 11 юли ще получат сертификати и за останалите си модели, упорито си твърдеше, че щом се закръглява по закон до два знака, това трябва да важи и за самия обменен курс, който трябвало да бъде 1.96, или да променят закона, а пък най-вероятно ще ни натресат и някакъв съвсем различен обменен курс и ей от тоя сорт приказки
ДиянаВ Публикувано: 13 юли, 2025 Публикувано: 13 юли, 2025 На 10.07.2025 г. в 22:59, antea каза: ами надали, бях видяла преди разговора на сайта на Дейзи, че конкретният модел е вече сертифициран по новите правила, а на 11 юли ще получат сертификати и за останалите си модели, упорито си твърдеше, че щом се закръглява по закон до два знака, това трябва да важи и за самия обменен курс, който трябвало да бъде 1.96, или да променят закона, а пък най-вероятно ще ни натресат и някакъв съвсем различен обменен курс и ей от тоя сорт приказки Аз пробвах с 3 произволни суми точно във връзка с предния ти пост за собственика на фирма с касови апарати и чуденето му как да закръгля. И при трите дали ще дели на 1.95583 или на 1.96 накрая се получаваше един и същ резултат при закръглянето на стотните след десетичната запетая. За повече тествания ме домързя😛 Някой по-работлив математик може да ме опровергае. Карах я бабешката в случайните примери🙂 1
Gisp Публикувано: 13 юли, 2025 Публикувано: 13 юли, 2025 9 minutes ago, ДиянаВ said: Аз пробвах с 3 произволни суми точно във връзка с предния ти пост за собственика на фирма с касови апарати и чуденето му как да закръгля. И при трите дали ще дели на 1.95583 или на 1.96 накрая се получаваше един и същ резултат при закръглянето на стотните след десетичната запетая. За повече тествания ме домързя😛 Някой по-работлив математик може да ме опровергае. Карах я бабешката в случайните примери🙂 Кво има да се мисли? Курса е 1.95583. Да се закръгла курса е идиотия. Всяка цифра/цена се дели на това и РЕЗУЛТАТА се закръгля. Ако третия знак е >= 5, едно нагоре. Ако е < 5, се запазва. Напр. резултат от деленето: 3.1274587 - 3.13Е 5.7649999 = 5.76Е 4
neuromancer Публикувано: 13 юли, 2025 Публикувано: 13 юли, 2025 При малки числа (бабешката) е все тая, като стигнеш до суми от 10000 разликата става голяма. 4
ДиянаВ Публикувано: 13 юли, 2025 Публикувано: 13 юли, 2025 преди 2 минути , neuromancer каза: При малки числа (бабешката) е все тая, като стигнеш до суми от 10000 разликата става голяма. Така си и помислих, но не го тествах, защото нали хората ги вълнуват касовите бележки в супера.
stanimir Публикувано: 14 юли, 2025 Автор Публикувано: 14 юли, 2025 Да вземем за пример билетче за градския транспорт -1.60 лв. Не си го представям да струва 82 цента 🙂 Ако го направят 80c ще е загуба , та да видим как ще закръглят такива цени ...или пък междуградски автобус за 20 лева , какво 10.22€ ли ще струва ? Ще има доста такива казуси. 5 1
Иван Попов Публикувано: 14 юли, 2025 Публикувано: 14 юли, 2025 Преди 1 час, stanimir каза: Да вземем за пример билетче за градския транспорт -1.60 лв. Не си го представям да струва 82 цента 🙂 Ако го направят 80c ще е загуба , та да видим как ще закръглят такива цени ...или пък междуградски автобус за 20 лева , какво 10.22€ ли ще струва ? Ще има доста такива казуси. Това и на мен ще ми е много интересно как ще ги оправят цените, защото казусите ще са различни и много. Но в момента при бирата е точно така от 1,60 лв., то тя е 0,82 цента. Та не ме учудва и в метрото в София да е 0,82 цента. Аз лично се надявам да вземат някакво решение ама да е за сметка на потребителите. И още по-готиното е как ние ще плащаме с лева, а магазинерите ще ни връщат в евро. 1
Zlia Публикувано: 14 юли, 2025 Публикувано: 14 юли, 2025 преди 16 минути , Иван Попов каза: И още по-готиното е как ние ще плащаме с лева, а магазинерите ще ни връщат в евро. Това ще е само за един месец от 01.01.2026-31.01.2026
Lyubina Публикувано: 14 юли, 2025 Публикувано: 14 юли, 2025 Що се отнася до градския транспорт в София, отдавна е време да повишат малко цените. От колко години сме с 1,60 билет. Да го закръглят така че да е удобно. (Очаквам да получа укори за това си мнение, но в крайна сметка, щом искаме добра услуга, ... ) 5
stanimir Публикувано: 14 юли, 2025 Автор Публикувано: 14 юли, 2025 Някоя стотинка никого няма да гътне , но ще покаже дали политиците казват истината и по подобни казуси ще си проличи накъде ще е закръгляването. В крайна сметка всички се кълнат ,.че ще е точно по фиксирания курс 🙂 Като са ниски цените нека ги завишат още сега.Аз не съм против това.Тогава нека видим колко ще е удобно , 80c малко вероятно , 85c също не е много удобно , 90c изглежда ок , 1€ за да е най-лесно за пътниците и още по-качествена услуга ? Друг сериозен бизнес са вендинг автоматите , където също ще се наложи сериозно закръгляване. 5
Alexander Публикувано: 14 юли, 2025 Публикувано: 14 юли, 2025 Нали догодина ще излязат на протест шофьорите за ново вдигане на заплатите.
Lyubina Публикувано: 14 юли, 2025 Публикувано: 14 юли, 2025 Те и така ще излязат, нали непрекъснато ни заплашват с поредния протест? 1
Катя мравката Публикувано: 14 юли, 2025 Публикувано: 14 юли, 2025 преди 2 часа, Lyubina каза: Що се отнася до градския транспорт в София, отдавна е време да повишат малко цените. От колко години сме с 1,60 билет. Да го закръглят така че да е удобно. (Очаквам да получа укори за това си мнение, но в крайна сметка, щом искаме добра услуга, ... ) Напълно съм съгласна с Вас, но още по-добре е да накарат хората да ходят пеша, сега само ни глезят с този ГТ. Да го направят билета поне 3 евро като в Белгия. После ще видим щастливи баби да карат тротинетки. 2
Фил Публикувано: 14 юли, 2025 Публикувано: 14 юли, 2025 преди 12 часа, ДиянаВ каза: И при трите дали ще дели на 1.95583 или на 1.96 накрая се получаваше един и същ резултат при закръглянето на стотните след десетичната запетая. Всъщност, някъде от 7.10 нагоре (сага точно нямам време да мисля форумлата за изчисляване от кое точно число ) винаги има разлика, ето например: 23.50 х 1.95583 = 12.01536, което закръглено до втория знак е 12.02 23.50 х 1.96 = 11.98980, което закръглено до втория знак е 11.99 разлика 3ст. на 100лв. е 11ст. 3
Фил Публикувано: 14 юли, 2025 Публикувано: 14 юли, 2025 преди 2 часа, stanimir каза: Някоя стотинка никого няма да гътне , но ще покаже дали политиците казват истината и по подобни казуси ще си проличи накъде ще е закръгляването. В крайна сметка всички се кълнат ,.че ще е точно по фиксирания курс 🙂 Като са ниски цените нека ги завишат още сега.Аз не съм против това.Тогава нека видим колко ще е удобно , 80c малко вероятно , 85c също не е много удобно , 90c изглежда ок , 1€ за да е най-лесно за пътниците и още по-качествена услуга ? Според мен най-правилно от политическа гледна точка е цената да стане 0.80€ и после от практична гледна точка и за да се увеличат приходите, в средата на следващата година, като се поуталожат страстите, да я вдигнат на 1€. Впрочем, някъде чух някой от общ. съвет, може би председателя, да казва, че ще напарвят цената на билетчето 80c , ще видм. 6
Zlia Публикувано: 14 юли, 2025 Публикувано: 14 юли, 2025 Аз не разбирам какъв е проблема да е 82 цента билета? Нима сега няма цени от рода 3.99 или подобни. Плащането с карта се справя перфектно с такива цени. За плащане в брой си има стотинки/центове. 7
Катя мравката Публикувано: 14 юли, 2025 Публикувано: 14 юли, 2025 Средната пенсия в момента в България е 4,5 пъти по- малка от средноевропейската ( 300 евро у нас срещу 1345 евро в Европа). При средната заплата това съотношение е 3,7 пъти. От тези съотношения всеки може да си изчисли цената на билетчето 2
Препоръчани мнения