Прескочи до съдържание

Дискусии за въвеждане на еврото

Препоръчани мнения

Публикувано:
31 minutes ago, Фил said:

Според мен най-правилно от политическа гледна точка е цената да стане 0.80€  и после от практична гледна точка и за да се увеличат приходите, в средата на следващата година, като се поуталожат страстите, да я вдигнат на 1€. 
Впрочем, някъде чух някой от общ. съвет, може би председателя, да казва, че ще напарвят цената на билетчето 80c , ще видм.

Тънък познавач на политическите похвати си ти 😉

• Смея се 5
Публикувано:
преди 29 минути , Катя мравката каза:

Средната пенсия в момента в България е 4,5 пъти по- малка от средноевропейската ( 300 евро у нас срещу 1345 евро в Европа). При средната заплата това съотношение е 3,7 пъти. От тези съотношения всеки може да си изчисли цената на билетчето

Само че цената на оборудването в публичния транспорт (автобусите, тройлейбусите, трамваите и метровлакчетата) е същата, цената на горивото да кажем че тук е 0.7 - 0.8 спрямо цената в Европа, а разходите за заплати на водачите не бих се учудил да са близки с тези в Европа. 
И ако погледнем и приходите - едва ли в Европа има толкова ползватели, които пътуват със сериозни намаления и почти или напълно безплатно. 

• Харесвам 6
Публикувано:

В Загреб билетът е 53 цента при покупка онлайн и на каса, при шофьор - 80. Да, по-малък град, макар и столица, но пък за високите цени в Хърватия постоянно се пише из нета.

Така че явно се справя техният ГТ с тези цени.

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 4 часа, Lyubina каза:

Що се отнася до градския транспорт в София, отдавна е време да повишат малко цените. От колко години сме с 1,60 билет. Да го закръглят така че да е удобно. 

(Очаквам да получа укори за това си мнение, но в крайна сметка, щом искаме добра услуга, ... )

Продължавате да ме обърквате с вашите дискусии.

Нали се уточнихме, че от градския транспорт ще се ползват само нощните автобуси до летището, и то само от ограничена група хора, начело с @Георги Матеев.

:wink:

Колкото до ГТ.

Аз има впечатление от метрото ни.

+ чисто и начесто

- Тотално са объркани потоците от хора - пресичат се на 2-3 пъти - от ляво на дясно, от дясно на ляво, докато съвсем се ошашавиш. (пример Орлов мост)

- Таблото с минути за чакане си щрака както му падне - 7 мин., след 30 сек. 2 мин., след още 30 сек. влака идва.

- А чекин машините са си изцяло за леваци. В цял свят се чекираш с нещо, което държиш в дясната ръка и влизаш от ляво, само в София се чекираш с лявата ръка и влизаш от дясно... Сбъркана работа.

- Много държат да ме събудят в 2-3 през ноща, когато си пресмятат колко точно им дължа за изминалия ден и ми дръпват съответната сума от картата. 

• Харесвам 8
  • Смея се 12
Катя мравката
Публикувано:
преди 32 минути , Фил каза:

Само че цената на оборудването в публичния транспорт (автобусите, тройлейбусите, трамваите и метровлакчетата) е същата, цената на горивото да кажем че тук е 0.7 - 0.8 спрямо цената в Европа, а разходите за заплати на водачите не бих се учудил да са близки с тези в Европа. 
И ако погледнем и приходите - едва ли в Европа има толкова ползватели, които пътуват със сериозни намаления и почти или напълно безплатно. 

Метрото ни е ново и хубаво, но иначе голяма част от другото  подменено оборудване е купувана на старо, но не се знае на какви цени. Във Варна пенсионерите пътуват с градския транспорт безплатно, явно общината е по-богата. А за многото безплатни ползватели и в Европа също са социални държави, даже повече от нас и една ли броят им е по- различен.

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 часа, Катя мравката каза:

Напълно съм съгласна с Вас, но още по-добре е да накарат хората   да ходят пеша, сега само ни глезят с този ГТ.  Да го направят билета  поне 3 евро като в Белгия. После ще видим щастливи баби да карат  тротинетки.

Не го знам къде в Белгия е 3 евро билета, но в Брюксел стандартния още не е чак толкова. 

Иначе като смея подкарали Белгията, там в супермаркетите има едни табели, че при плащания в кеш се закръглява до 0,05 или 0,00. Няма идея, дали и тук не може да стане така. Ако плащаш с карта няма разлика в удобството дали е 0,82 или 0,80, ако е кеш си на далавера.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, Катя мравката каза:

Средната пенсия в момента в България е 4,5 пъти по- малка от средноевропейската ( 300 евро у нас срещу 1345 евро в Европа). При средната заплата това съотношение е 3,7 пъти. От тези съотношения всеки може да си изчисли цената на билетчето

средната пенсия в момента е по-скоро 503 евро, ако искаш ще ти дам линк с данните, а дали е 4.5 пъти по-малка от средноевропейската - нямам представа, но силно се съмнявам

никакъв проблем не виждам цените да се закръгляват с точните евроцентове, който плаща в брой е в правото си да си търси точно ресто, а не да го раздава "ларж", че с монетки няма да се занимава, ако пък не му е удобно - това си е негов проблем, но не и причина ей така между другото да се закръглят нещата в по-високата "удобна" посока

• Харесвам 12
Публикувано:
Преди 1 час, ven62 каза:

- А чекин машините са си изцяло за леваци. В цял свят се чекираш с нещо, което държиш в дясната ръка и влизаш от ляво, само в София се чекираш с лявата ръка и влизаш от дясно... Сбъркана работа.

И аз винаги се чудя на това разположение и даже продължавам да бъркам понякога.

• Харесвам 2
Катя мравката
Публикувано:
преди 37 минути , antea каза:

средната пенсия в момента е по-скоро 503 евро, ако искаш ще ти дам линк с данните, а дали е 4.5 пъти по-малка от средноевропейската - нямам п

Да, ще съм благодарна за линк. Аз взех данните от Евронюз и те са ъпдейтнати към 03.06.2025 г. от тук: https://www.euronews.com/business/2025/05/29/which-countries-have-the-highest-and-lowest-pensions-in-europe

Евростат публикуват само окончателните данни, но с голямо закъснение, тъй като първоначалните винаги се коригират с окончателните след няколко месеца или година. Затова бих искала да видя по- нови данни, ако имаш такива. Благодаря предварително

преди 51 минути , Ardent каза:

Не го знам къде в Белгия е 3 евро билета, но в Брюксел стандартния още не е чак толкова. 

В Гент е 3 евро.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 13 минути , Катя мравката каза:

Да, ще съм благодарна за линк. Аз взех данните от Евронюз и те са ъпдейтнати към 03.06.2025 г. от тук: https://www.euronews.com/business/2025/05/29/which-countries-have-the-highest-and-lowest-pensions-in-europe

Евростат публикуват само окончателните данни, но с голямо закъснение, тъй като първоначалните винаги се коригират с окончателните след няколко месеца или година. Затова бих искала да видя по- нови данни, ако имаш такива. Благодаря предварително

В Гент е 3 евро.

в статията ясно си пише, че са данни за 2022г.

за България - https://www.nssi.bg/wp-content/uploads/STATB12025.pdf отиваш после на стр.20 и виждаш цифрите

това е за първо тримесечие, от 01.07.2025 има ново повишение в размер на около 8.6%, така че средната вече е сигурно 990 лв

• Харесвам 2
Катя мравката
Публикувано:
преди 4 минути , antea каза:

в статията ясно си пише, че са данни за 2022г.

за България - https://www.nssi.bg/wp-content/uploads/STATB12025.pdf отиваш после на стр.20 и виждаш цифрите

това е за първо тримесечие, от 01.07.2025 има ново повишение в размер на около 8.6%, така че средната вече е сигурно 990 лв

Това са последните налични  ъпдейтнати към 3.06.25 г. данни на Евростат. Можеш ли да ми дадеш по- нови сравнителни данни за България и ЕС? Иначе се сравняват ябълките в страната с крушите от Кюстендил. Различни методики и време

• Харесвам 1
Публикувано:

Айде да не ни пипат цената на билетчето, и без това на достатъчно групи  им плащаме безплатните и преференциални карти.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 18 минути , Катя мравката каза:

Това са последните налични  ъпдейтнати към 3.06.25 г. данни на Евростат. Можеш ли да ми дадеш по- нови сравнителни данни за България и ЕС? Иначе се сравняват ябълките в страната с крушите от Кюстендил. Различни методики и време

Няма как средната пенсия да е 300 евро след като минималната е горе доле толкова. Не знам какви методики ползвате

• Харесвам 3
Публикувано:

Цените на услугите, зависещи почти изцяло от външни източници, не се определят от това колко е средната пенсия или заплата за страната. Затова обикновено се направи нещо веднъж и после никаква поддръжка. В София цените на билетите се държат ниски, само защото на политиците не им стиска да ги увеличат, друга причина няма вече сигурно 15 години цената да не е пипана. Лично предпочитам да плащам повече, но да имам надежден транспорт, а не да режат линии и да се чудят как да свържат двата края. Особено, когато централната власт, от която винаги се дофинансира, се опита да дискредитира местната, няма да има пожалени и ще решат да тестват нервите на ползвателите. Затова предпочитам по независим транспорт и го казвам като човек, който ползва само такъв.

По темата за закръглянето на евтото, вече гледах някакви ценоразписи на дюнерджийници, които си пляскат курс 2. Очаквам преди въвеждането да се опитат да захлебят, а след въвеждането официално още малко като разкарат странните цени със стотинки. На много места в чужбина тая схема с 99 вече не я прилагат, кога ли ще се научат и тук.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 9 минути , horus92 каза:

друга причина няма вече сигурно 15 години цената да не е пипана.

Защо говорите наизуст само не мога да разбера? От 2016 средата е 1.60 билета. Нито цъфна градския транспорт след 60% увеличение, нито намаля трафика с лични автомобили. Цената също трябва да е такава, че да стимулира хората да го ползват. Аз лично ползвам и съм доволен, въпреки че доста ходя и пеш. 

Винаги ползвам банкова карта при за закупуване( да не сме офтопик все пак 🙂 ) на билет и ми е странно как има хора, които още не знаят за тази опция или за 30мин валидност на билета. 

• Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:

Добре изсилих се с годините и все пак е много. Повишаването на цените обикновено не го правят, за да повишат качеството на услугата, а за да закърпят положението. И докато едно време доста по лесно са поддържали превозните следства с подръчни материали, вече не е съвсем така. Колко е инфлацията от тогава до сега? Да публичният транспорт обикновено е на дотации, но трябва да има и самоучастие. Или направо да го пишем безплатен и изцяло да се издържа от данъците. Добре че зоните са част от ЦГМ, та да закърпи дупките в транспорта. Но това не е тема за транспорта на София, по добре да спрем с офф топика.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 57 минути , Катя мравката каза:

опитай да четеш с  повече разбиране, статията, която си посочила, е ъпдейтната към 03.06.2025, но в нея се дават данни от Евростат за 2022г., дадох ти актуални данни към юли 2025 за България, ако искаш си потърси сравнителни данни по сайтовете на осигурителните институции на съответните ЕС-държави, също актуални към юли 2025 и сравнявай

Публикувано:
преди 3 часа, ven62 каза:

Продължавате да ме обърквате с вашите дискусии.

Нали се уточнихме, че от градския транспорт ще се ползват само нощните автобуси до летището, и то само от ограничена група хора, начело с @Георги Матеев.

:wink:

Колкото до ГТ.

Аз има впечатление от метрото ни.

+ чисто и начесто

- Тотално са объркани потоците от хора - пресичат се на 2-3 пъти - от ляво на дясно, от дясно на ляво, докато съвсем се ошашавиш. (пример Орлов мост)

- Таблото с минути за чакане си щрака както му падне - 7 мин., след 30 сек. 2 мин., след още 30 сек. влака идва.

- Много държат да ме събудят в 2-3 през ноща, когато си пресмятат колко точно им дължа за изминалия ден и ми дръпват съответната сума от картата. 

Аз предлагам всички да не усложняват толкова много дискусиите, за да може да се включва и той ... 🙂 

Иначе Метрото е нещо чудесно. Единствената ми забележка е, че е ориентирано основно към централните квартали, за разлика от периферията на София, където смятам, че живеят много по-хубави хора ...

Между другото, това не е ли тема за банки? Защо вече втора страница обсъждаме метрото ..

Публикувано:
преди 52 минути , horus92 каза:

вече гледах някакви ценоразписи на дюнерджийници, които си пляскат курс 2

Те ако пляскат курс 2, това е в техен ущърб и в полза на клиентите. :wink:

• Харесвам 1
Публикувано:
21 minutes ago, Фил said:

Те ако пляскат курс 2, това е в техен ущърб и в полза на клиентите. :wink:

Добре, по точно курс 0.5. 😄 10лв -> 5 евро, даже нещо 2.5лв беше станало 1.3 евро

Георги Матеев
Публикувано:
преди 4 часа, ven62 каза:

Нищо случайно или сбъркано няма - Георги Матеев е левичар, все пак 🙃

П.С. Досега това не ми беше правило впечатление...

• Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 18
Публикувано:
преди 5 часа, horus92 каза:

Добре, по точно курс 0.5. 😄 10лв -> 5 евро

Е, именно - 10лв. по фиксирания курс трябва да е 5.11€, ако продавачът сложи цена 5€, се минава с 11c :smile3:

• Харесвам 4
Публикувано:
На 11.06.2025 г. в 15:02, Patrick K каза:

Недостиг на евробанкноти в големите градове

Търсенето увеличило с над 50% спрямо миналата година

https://nova.bg/news/view/2025/06/11/500522/недостиг-на-евробанкноти-в-големите-градове/

Отдавам го на това, че сме глупав народ. 

Още от тази серия.

Обменни бюра у нас отчитат огромен ръст на клиентите, които заменят лева с евро

Обменни бюра у нас отчитат огромен ръст на клиентите, които заменят лева с евро.

„Забелязваме от началото на юни месец, на годишна база ръстът е над 100%. Тоест това, което е било миналата година сега е два пъти повече. Този наплив само ще се увеличава, тъй като до 1 януари остават 6 месеца, а имат да се обърнат над 10 млрд.”, казва Макс Баклаян, управител на верига обменни бюра.

„Като цяло българите не обичат да попълват декларация за произход на средствата и по закон за сделки под 5000 евро такава декларация не се изисква. Така че голямата част на обмена сделки, които правим е под 5000 евро”, допълва Баклаян.

От всички клиенти под 10% са тези, които попълват декларация за произход. Което означава, че за повечето хора обменът на левове в евро става на порции от по под 10 000 лева. Правителството обаче съветва да обърнем парите си в евро след Нова година.

https://nova.bg/news/view/2025/07/15/504252/обменни-бюра-у-нас-отчитат-огромен-ръст-на-клиентите-които-заменят-лева-с-евро/

Публикувано:
14 minutes ago, Patrick K said:

Още от тази серия.

Обменни бюра у нас отчитат огромен ръст на клиентите, които заменят лева с евро

Обменни бюра у нас отчитат огромен ръст на клиентите, които заменят лева с евро.

„Забелязваме от началото на юни месец, на годишна база ръстът е над 100%. Тоест това, което е било миналата година сега е два пъти повече. Този наплив само ще се увеличава, тъй като до 1 януари остават 6 месеца, а имат да се обърнат над 10 млрд.”, казва Макс Баклаян, управител на верига обменни бюра.

„Като цяло българите не обичат да попълват декларация за произход на средствата и по закон за сделки под 5000 евро такава декларация не се изисква. Така че голямата част на обмена сделки, които правим е под 5000 евро”, допълва Баклаян.

От всички клиенти под 10% са тези, които попълват декларация за произход. Което означава, че за повечето хора обменът на левове в евро става на порции от по под 10 000 лева. Правителството обаче съветва да обърнем парите си в евро след Нова година.

https://nova.bg/news/view/2025/07/15/504252/обменни-бюра-у-нас-отчитат-огромен-ръст-на-клиентите-които-заменят-лева-с-евро/

По 2 лева за евро нека стане.Мисля че пак ще се навият , щом не могат да се появят с парите в банка.Може би и ще стане малко преди НГ 🙂

• Харесвам 4
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.