Прескочи до съдържание

Дискусии за въвеждане на еврото

Препоръчани мнения

Публикувано:

Някой от счетоводителите тук може ли да отговори на въпроса дали след 8 август търговците на услуги са длъжни да посочват в издадената от тях фактура сумата в лева и евро или това се изисква само за касовите апарати и търговците на дребно?

П.П.: Намерих отговор на въпроса...

Публикувано:
преди 2 часа, stanimir каза:

Не се плаща нищо. Само работещите пенсионери плащат осигуровки и данък, но само върху дохода от заплата.

Като изключим 5-6 големи града в България в останалата част от страната  пенсионерите вече имат по-високи доходи от работещите.Нищо лошо не казвам за тях , проблема е в ниските доходи на работещите.

уф, загуби ми се мнението, а го писах 10 минути, егати. Накратко - напротив, огромен проблем е точно вдигането на пенсиите, защото са незаслужени - системата е разходо-покривна, а на масата децата им са в чужбина и плащат пенсиите на Ханс, Свен и Елени, отделно имаше глупсотта за трите най-добри години, с които лъжеха (особено при закрити предприятия), а за капак (но да не влизам в политика) един министър със странни наклонности вдигна изкуствено и безобразно много минималната пенсия. тя генерира инфлация  и ръст на всичко, което, с оглед на швейцраското правило и на връзването на минималната заплата със средната (както и на една торба шапкари пак на същия принцип), направи перпетуум мобиле - първото вдига второто, което пак вдига първото, което автоматично вдига второто и т.н

Еврото само по себе си не е лоша идея, но то има огромен пронлем на Бг територия - дава достъп до лесни пари в огромни количества, което, при популисти, нисък (все още) дълг и онези неща за пенсиите и заплатите по-горе води само и единствено до един вариант, вече случил се на югозапад от нас. Неизбежно е! Затова не следваше да се влиза в ЕЗ, за да може да изядем шамарите малко по-рано и разпищолването да не се случва на макс

Хубавото е, че фалитът няма да е утре, а след минимум 5, по-скоро около 10 години, но е неизбежен - дотогава следва да се натрупа кеш, акции, имоти и т.н, къдтео и както може, за да се прескочи трапа на лично ниво. Лошото е, че освен фалит, ще има и размазване на икономиката поради неконкурентноспособност - ние отдавна нямаме земеделие (освен зърнари), скоро няма да имаме и производство (прекалено висока цена на работната сила), а услугите са най-бързо сриващият се отрасъл при криза, та кризата (незибежно идващата) ще е дълбока и доста дълга. Но това е далеч - засега яжте, пийте, пътувайте, носете си новите дрехи и те така

• Харесвам 3
  • Шок 1
  • Замислям се 4
Публикувано:
10 minutes ago, new one said:

Еврото само по себе си не е лоша идея, но то има огромен пронлем на Бг територия - дава достъп до лесни пари в огромни количества, което, при популисти,

Така е , но все даваните за пример румънци го постигнаха и без евро , а сега ще опъват каиша.Румънското "икономическо чудо" се оказа един голям  балон...

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 6 минути , stanimir каза:

Така е , но все даваните за пример румънци го постигнаха и без евро , а сега ще опъват каиша.Румънското "икономическо чудо" се оказа един голям  балон...

Е пък който си го може, си го може 🙂

• Смея се 3
Публикувано:

Преди 1 час, ivailo_radev каза:

В Германия пенсионерите не знам да са с преференции. В споменатия Кьолн, лица над 60 години могат да си вземат месечна карта за 77,90 евро на месец. Което, ако не смятат да взимат три внучета с тях, не си струва спрямо Deutschland Ticket.

В някои региони пенсионерите го вземат с допълнителна отстъпка, а иначе струва 49 евро. В София цената на месечка карта за лица над 68 години е 5,11 евро при стандартна за персонализирана карта 25,56 евро. Но така не и разбрах каква стойност носи сравнението на билетчета за градкия в София и Кьолн при положение, че пенсионерите там живеят един живот, а тези тук една идея по-различен.

Публикувано:
преди 3 минути , SteFanoV каза:

В някои региони пенсионерите го вземат с допълнителна отстъпка, а иначе струва 49 евро. В София цената на месечка карта за лица над 68 години е 5,11 евро при стандартна за персонализирана карта 25,56 евро. Но така не и разбрах каква стойност носи сравнението на билетчета за градкия в София и Кьолн при положение, че пенсионерите там живеят един живот, а тези тук една идея по-различен.

Не знам каква стойност има сравнението (за мен специално никаква, понеже не съм пенсионер на нито едното място), просто беше коментирано в последното мнение на първа страница. Аз просто дадох по-коректни данни. 

Публикувано:
преди 35 минути , new one каза:

уф, загуби ми се мнението, а го писах 10 минути, егати. Накратко - напротив, огромен проблем е точно вдигането на пенсиите, защото са незаслужени - системата е разходо-покривна, а на масата децата им са в чужбина и плащат пенсиите на Ханс, Свен и Елени, отделно имаше глупсотта за трите най-добри години, с които лъжеха (особено при закрити предприятия), а за капак (но да не влизам в политика) един министър със странни наклонности вдигна изкуствено и безобразно много минималната пенсия. тя генерира инфлация  и ръст на всичко, което, с оглед на швейцраското правило и на връзването на минималната заплата със средната (както и на една торба шапкари пак на същия принцип), направи перпетуум мобиле - първото вдига второто, което пак вдига първото, което автоматично вдига второто и т.н

Еврото само по себе си не е лоша идея, но то има огромен пронлем на Бг територия - дава достъп до лесни пари в огромни количества, което, при популисти, нисък (все още) дълг и онези неща за пенсиите и заплатите по-горе води само и единствено до един вариант, вече случил се на югозапад от нас. Неизбежно е! Затова не следваше да се влиза в ЕЗ, за да може да изядем шамарите малко по-рано и разпищолването да не се случва на макс

Хубавото е, че фалитът няма да е утре, а след минимум 5, по-скоро около 10 години, но е неизбежен - дотогава следва да се натрупа кеш, акции, имоти и т.н, къдтео и както може, за да се прескочи трапа на лично ниво. Лошото е, че освен фалит, ще има и размазване на икономиката поради неконкурентноспособност - ние отдавна нямаме земеделие (освен зърнари), скоро няма да имаме и производство (прекалено висока цена на работната сила), а услугите са най-бързо сриващият се отрасъл при криза, та кризата (незибежно идващата) ще е дълбока и доста дълга. Но това е далеч - засега яжте, пийте, пътувайте, носете си новите дрехи и те така

Меко казано доста неверни неща.

Все по-малък става дялът на дофинансиране от бюджета за пенсии. 

Викаш, за да няма инфлация да мизерстват пенсионерите. Щото сега процъфтяват с 900 средна. 
Нито след 5, нито след 10 години ще фалираме, още повече пък заради еврото или пенсионерите. 
Гърците както беха уж фалирали, така почнаха да правят излишъци и да си намаляват дълга. И пак са с по-висок стандарт от нас. 
Единственото за което си прав е, че популистите ще имат по-лесен достъп до пари, но дали ще им бъдат дадени? А и просто нема да е лошо да не си ги избираме. 

• Харесвам 6
  • Замислям се 1
Публикувано:
Преди 1 час, new one каза:

E сега какво да правим последно - да трупаме кеш и имоти или да ядем и пием? 🙂 

Публикувано:
преди 17 минути , Брани каза:

Да трупаме високоликвидни и налични активи (като в едни чекмеджета), докато ядем и пием :)

Публикувано:
преди 41 минути , Zlia каза:

Меко казано доста неверни неща.

Все по-малък става дялът на дофинансиране от бюджета за пенсии. 

Викаш, за да няма инфлация да мизерстват пенсионерите. Щото сега процъфтяват с 900 средна. 
Нито след 5, нито след 10 години ще фалираме, още повече пък заради еврото или пенсионерите. 
Гърците както беха уж фалирали, така почнаха да правят излишъци и да си намаляват дълга. И пак са с по-висок стандарт от нас. 
Единственото за което си прав е, че популистите ще имат по-лесен достъп до пари, но дали ще им бъдат дадени? А и просто нема да е лошо да не си ги избираме. 

Меко казано като кое не е вярно? Има страница на ноЙ, там си пише всичко - и като абсолютна сума се качват, и като процент ор БВП, и като държавно участие в изплащането им - като всичко! Да влизам ли в политически дискусии как една ококорена кака с уж мъШки атрибути размаза всичко. Само за инфо, тази година се очакват около 12 милиарда досфинансиране от държавата за ноЙ - 12 милиарда! И догодина ще е повече, поне 13 милиарда. И така всяка година, щото да не били мизерствали тези, дето са се осигурявали на минимума и са вземали в пликче, и са лъгали, и децата им са в чужбина, щото "бегай, мама, от тая кочина", и.т.н

Имаш ли идея колко са 12 милиарда финансиране? Ми ти всяка година почваш с 6% дефицит - уау, добре ли е, щото да не  мизерствали. И кво прави един пенсионер с новата пенсия - ми да, търчи да си купи ядене и пиене, ама търговците не са глупави и хоп, кофичката мляко от 1 лев станал 1,50 лева, щото пенсионерът пак да си позвали точно толкова кофички, колкото си е повволявал и преди. Обаче това удря бачкерите, щото при тях няма как да се вдигнат толкова бързо доходите, а и не се прави от държавата и става тя, каквато става.

П.С. Маляките са друга бира, и това следва да сме го разбрали още през 1913 - ако нещо е позволено за Иван, не е позволено за гол Асан, както е казал мъдрият ни народ. Затова еврото точно в този момент е огромна грешка, но нали е форум за пътешествия, затова да не влзиам в политика

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 11 минути , new one каза:

Меко казано като кое не е вярно? Има страница на ноЙ, там си пише всичко - и като абсолютна сума се качват, и като процент ор БВП, и като държавно участие в изплащането им - като всичко! Да влизам ли в политически дискусии как една ококорена кака с уж мъШки атрибути размаза всичко. Само за инфо, тази година се очакват около 12 милиарда досфинансиране от държавата за ноЙ - 12 милиарда! И догодина ще е повече, поне 13 милиарда. И така всяка година, щото да не били мизерствали тези, дето са се осигурявали на минимума и са вземали в пликче, и са лъгали, и децата им са в чужбина, щото "бегай, мама, от тая кочина", и.т.н

Имаш ли идея колко са 12 милиарда финансиране? Ми ти всяка година почваш с 6% дефицит - уау, добре ли е, щото да не  мизерствали. И кво прави един пенсионер с новата пенсия - ми да, търчи да си купи ядене и пиене, ама търговците не са глупави и хоп, кофичката мляко от 1 лев станал 1,50 лева, щото пенсионерът пак да си позвали точно толкова кофички, колкото си е повволявал и преди. Обаче това удря бачкерите, щото при тях няма как да се вдигнат толкова бързо доходите, а и не се прави от държавата и става тя, каквато става.

П.С. Маляките са друга бира, и това следва да сме го разбрали още през 1913 - ако нещо е позволено за Иван, не е позволено за гол Асан, както е казал мъдрият ни народ. Затова еврото точно в този момент е огромна грешка, но нали е форум за пътешествия, затова да не влзиам в политика

И решението е да им спрем пенсиите и да си умрат ли? Пенсионерите са работели за тези пенсии. За да взимат тавана са работели и тежък труд много често.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 15 минути , new one каза:

Дай да ги видим тез данни дали не намаляват процентно 🙂

Ма разбира се трябва да има намалим пенсиите на тези изедници и хоп от 01.01.2026 ще им ги делнем на 1.95583. 
… и за да не може да спи доц. Сарийски 

хахаха

Публикувано:

Естествено, че няма как да им се вземат пенсиите, но определено трябва да се работи в посока изсветляване. Защото от всички вдигания, най много намазаха хората с най ниски пенсии. От сегашните хора в бъдеще това ще са хора, които винаги са взимали заплата в плик и не са се осигурявали на реална заплата. Т.е те ощетяват сега, но и в бъдеще. Те може да са се бъхтели здраво, но не са защитили бъдещето си, следователно трябва да се носят последствия. Затова трябва по сериозна борба със сивия сектор, фалшивите телкове и всякакви схеми, на които сме способни. Аз напоследък съм леко отчаян, че ще доживея подобни времена. Единственият шанс ще е някакъв мега интелигентен софтуер, който да следи изкъсо паричните потоци и намаляване на кеша. Разчитаме ли на честност, няма да стане.

• Харесвам 15
  • Шок 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 6 часа, SteFanoV каза:

Да направим същото сравнение, но с гориво:
Държава / Средна нетна заплата / Цена на литър А95 във верига ОМВ / Количество закупени литри

България 1014 1.25 811.2
Германия 2700 1.76 1534.09

За да е коректно смятаме и разхода:

- в България литър дизел 1.35 евро-разход 9.50 литра / 100 км

- в Германия литър дизел 1.65 евро-разход 6.5 литра / 100 км

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 2 часа, new one каза:

Меко казано като кое не е вярно? Има страница на ноЙ, там си пише всичко - и като абсолютна сума се качват, и като процент ор БВП, и като държавно участие в изплащането им - като всичко! 

би ли дал линк от сайта на НОИ, на мен ще ми е полезно да го прочета това

иначе сега погледах законите за бюджета на ДОО за последните три години, и, както казва @Zlia процентът на държавно дофинансиране пада с всяка следваща година, от 46% /2023г/ до 42.7% /2025г/, затова искам да видя и данните, за които говориш ти - като абсолютна сума е нормално да се повишава, но това важи и за приходната и за разходната част, няма как да е по друг начин, като ежегодно има повишение и на пенсии и на осигурителен доход

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, EmoKrastev каза:

За да е коректно смятаме и разхода:

- в България литър дизел 1.35 евро-разход 9.50 литра / 100 км

- в Германия литър дизел 1.65 евро-разход 6.5 литра / 100 км

Какъв е този разход 9.5 литра за дизелова кола?И двете ни коли харчат 7.0-7.5 градско,а извънградско едната-5,другата-6.5!Двигателите са 1.8/115 коня и 2.0/140 коня!

• Харесвам 3
Публикувано:

Минавм само да честитя еврото от 1.1.26 на всички тук! След приемането ни в ЕС, и Шенген, това е следващата добра новина. 

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 33 минути , crazyhorse каза:

Какъв е този разход 9.5 литра за дизелова кола?И двете ни коли харчат 7.0-7.5 градско,а извънградско едната-5,другата-6.5!Двигателите са 1.8/115 коня и 2.0/140 коня!

3.0V6 - 300 коня. Не се оплаквам от разхода, колата си струва, особенно на дълъг път. Просто пиша какъв и е разхода, тук и в Германия за да е ясно какво купуваме тук по бензиностанциите уж 'по-евтино' . В Турция разхода ми е 8-8.5 на 100 за сравнение. 

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Катя мравката
Публикувано:
преди 4 часа, Брани каза:

За сега да ядем, пием и екскурзии, за трупане на кеш и имоти ми се струва вече  малко късно, а по-нататък заедно с децата ще плащаме мното години лихвите по заемите, защото не вярвам да се напънем да платим главницата 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 3 часа, Катя мравката каза:

За сега да ядем, пием и екскурзии, за трупане на кеш и имоти ми се струва вече  малко късно, а по-нататък заедно с децата ще плащаме мното години лихвите по заемите, защото не вярвам да се напънем да платим главницата 

С толкова много кешбеци тук съм сигурен, че ще успеем да изплатим всичко 🙂 

Публикувано:
преди 8 часа, Брани каза:

С толкова много кешбеци тук съм сигурен, че ще успеем да изплатим всичко 🙂 

Определено. С тези постоянно растящи цени  имам чувството, че колкото повече харча толкова по-богат ставам. Миналият месец взех яхта само с кешбек. Понатрупаха се и малко кредитчета, ама тях съм ги преписал на внуците, дето още ги няма. Да се оправят както искат, това си е техен проблем…

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 1 час, jorocontrola каза:

Определено. С тези постоянно растящи цени  имам чувството, че колкото повече харча толкова по-богат ставам. Миналият месец взех яхта само с кешбек. Понатрупаха се и малко кредитчета, ама тях съм ги преписал на внуците, дето още ги няма. Да се оправят както искат, това си е техен проблем…

Да, аз съм над тия неща. Преди няколко години когато ОББ взеха РБ, ми писаха, че трябвало да си изтегля кешбека по картата, защото до няколко месеца щял да се нулира. И аз бях "а, и такова ли имало" и се оказа, че той се трупал 10 години откакто имам карта там . Ама аз съм човек на изкуството, развитието, величието - не мога да се занимавам с някакви дребни тарикатлъци, схеми и битовизми всеки месец 🙂 

Публикувано:
преди 15 часа, antea каза:

би ли дал линк от сайта на НОИ, на мен ще ми е полезно да го прочета това

иначе сега погледах законите за бюджета на ДОО за последните три години, и, както казва @Zlia процентът на държавно дофинансиране пада с всяка следваща година, от 46% /2023г/ до 42.7% /2025г/, затова искам да видя и данните, за които говориш ти - като абсолютна сума е нормално да се повишава, но това важи и за приходната и за разходната част, няма как да е по друг начин, като ежегодно има повишение и на пенсии и на осигурителен доход

Разбира се, извинявам се за закъснението - https://www.nssi.bg/wp-content/uploads/ActuarialReport_2024.PDF Отлично се вижда във фигура 8 и 9 на страница 45 и 46 какво се очаква в следващите 5 години и след това, но да речем, че селд това ще е малко сложно, затова да погледнем следващите 5 години - и като процент от БВП, и като процент финансиране на дупката.

За еврото, пенсиите, заемите и т.н. следва да се говори с числа, а не с умнокрасив или копейкин патос (сори за политиката) - приемането ни в ЕЗ към момента е като да дадеш на луд картечница (видяхме го при югозападните ни съседи) или на тъмнозелен лесен достъп до бързи кредити. Кредитите са прекрасен инструмент (аз лично съм ползвал огромни кредити за инвестиция), когато са по предназначение, т.е. да строим магистрали, енергийна инфраструктура, облагородяване на средата на живот и т.н., ама да се вземат кредити, за да си имаме да си харчим, щото "то с 300 лева живее ли се", е малоумие на макс. Особено когато тези пари се дават на лъжци и измамници като масата родни пенсионери, вземали пари в пликче от "чорбаджията"

П.С. И понеже много хора са крайно незапознати и с пенсионната система, например върхът е идиотията, че видиш ли средната продължителност на живота на мъжете у нас била 69 години (произволно число, мързи ме да проверя точно), те се пенсинирали на 65, т.е. получвали само 4 години песния. Ама в реалността средно мъжете, достигнали пенсионна възраст, получват около 21 години пенсия (пак по спомени, мога да проверя и точно), обаче средностатистическият умнокрасив или копейка не проверява нищо и кълве на гола кука. Пак в този ред на мисли, сегашното поколение са абсолютни глаеници на пенсионната система, особено след като една ококорена кака им вдигна пенсиите и особено максимума (пък и минимума), заради отпадналото за такива като мен правило за "три най-добри години". Веднага казвам защо - аз съм се осигурявал почти винаги на максимума (изключвам първите 2-3 години от работния ми стаж) и като си цъкна пенсията в специалния сайт на ноЙ - https://reps.nssi.bg/PensionsCalc/ ми излиза (като си удвоявам стажа във формулата) пенсия от около 2400 лева, ако се пенсионирах хипотетично сега и има съответния стаж. как е, добре ли е - 40 години да се осигуряваш на макса (хипотетично) и накрая едва 2400 лева пенсия, т.е. 1000 лева под тавана - готино, нали? За сметка на това с безобразното вдигане на минималната, хора, които реално трявба да получват 300 лева пенсия, вземат 650 или там колкото е минималната пенсия

та много са нещата и фокусирането върху социалки и особено пенсии е отврат, а достъпът до евтини и почти безконтролни ресурси в такъв момент е 100% гаранция за фалит. Лично мнение, което е неизбежно да се случи 😞

• Харесвам 5
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 13 минути , new one каза:

та много са нещата и фокусирането върху социалки и особено пенсии е отврат, а достъпът до евтини и почти безконтролни ресурси в такъв момент е 100% гаранция за фалит. Лично мнение, което е неизбежно да се случи 😞

Малко крайно се изразяваш, но за жалост си прав. Има твърде много пари в сивият сектор, държавата не прави нищо по въпроса, цеди другите грубо и се харчи абсурдно популистки за тъпотии... 😞

Масата (идиотите де) трябва добре да си правят сметката цял живот и да знаят, че "не всичко, което лети се яде и което ходи се е@е" и че все някой трябва да плати сметката накрая.

• Харесвам 4
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.