antea Публикувано: 18 юли, 2025 Публикувано: 18 юли, 2025 и така, в една прекрасно слънчева сряда сутрин, идеална за скатаване от работа в разгара на седмицата, нашата фамилна четворка се приземи в Краков 7.30 тамошно време, съвсем удачно да си вземеш градския рейс до центъра и да отразиш първата закуска за деня, към 9 наминахме да си оставим раничките на рецепцията към резервирания апартамент и се юрнахме в абсолютно любимите ни безцелни градски обиколки.... а в Краков това е разкошно преживяване, центърът ни изуми с размера и живостта си още от централния площад - доста голямо пространство, изцяло заобиколено от заведения, които нито в един момент не остават празни, и бая големия си периметър, обграден от чудесен зелен ринг с алеи и езерца уморени от дълги почивки по пейчици и кафененца, си спретнахме бърз обяд на едно от най-централните площадни бистра, които всеки нормален човек би възприел като туристически капан - и, опа, изненада, изобщо не пострадахме! беше си и вкусно, и никак неприлично скъпо, Полша, в която за пръв път стъпвах, почна да ме очарова с непоколебимо постоянство от въпросното бистро направихме тигел стотина метра, за да си прехвърлим раниците вече в самия апартамент, който също се оказа перфектно попадение - в старинна сграда с вити стълбища, кръстен на Ван Гог (едната стая декорирана по негова рисунка), с пространство за двойно повече хора от нас и с гледка към вътрешния двор, каквато сме свикнали да виждаме в Италия, изпихме по едно бързо домашно кафе и стегнахме редици към следващата цел - лагерите Аушвиц-Биркенау 18
antea Публикувано: 18 юли, 2025 Автор Публикувано: 18 юли, 2025 ... лагерите Аушвиц-Биркенау, логистиката до които малко ни се видя излишно усложнена, ако не си с рент-а-кар през целия летен сезон посещенията до 17ч задължително трябва да са с организиран тур и гид и траят около 3.5 часа, ние бяхме решили, че искаме с наше темпо, и да посетим места по наше усмотрение, затова се насочихме към първия свободен слот от 17:10 за самоорганизирани посещения, заради неясноти с трафика директният автобус от Краков ни се стори неподходящ, а и последното му връщане от там към града беше в 18.30, затова избрахме влак до Освиенцим от апартамента взехме Uber /работят още Bolt и Freenow/ до гарата, билети за харесания бърз влак не можахме да купим онлайн от две приложения, на гаровите автомати пък те пита през коя междинна гара искаш да минеш, за което не бяхме подготвени, та финално се редихме на опашка, за да ги купим в локалния офис на гарата, пътуването беше 30-40 минути, а от самата гара в Освиенцим до входа на музеите са си 2 километра, като пътят надали е живописен, теоритично има някакъв градски рейс за това разстояние, но най-скорошният щеше да дойде след час, Юбер и Болт също уж съществуват в района, само че няма пукната кола в голям радиус - съответно изобщо не бива да се разчита на тях; но пък имаше класическо такси със солена цена, което ни достави точно в 17:00 на входа, и за наш късмет, ни даде и визитка, та като тръгнахме да се прибираме, го извикахме на пожар да ни вземе от Биркенау и да ни достави навреме за влака в 20:30, другата опция беше да се влачим клети пеша в унисон с атмосферата на мястото след изминатите 20 км за деня, иначе между двата лагера вървят шатълчета през 8-10 минути, така че това не е проблем много филми сме гледали за войната, за лагерите също, чели сме, интересували сме, мислиш си, че си подготвен за всичко - обаче не си, и сега ме побиват тръпки, кожата настръхва, като се сетя за първите минути в дългия преход към началните бараки, и гласът от високоговорителите, който изрежда постоянно имена на загинали, оградите, пустотата, засяда ти в гърлото, не искаш да е така, но се случва въпреки теб, лека-полека свикваш с обстановката, до момента, в който влезеш в първата сграда, и в следващите двайсет, прочетеш втората обяснителна плоча, после и останалите, които не можеш да пропуснеш поне до мига, в който мозъкът ти казва - не мога повече, стига толкова! това е прекалено за осмисляне, а тогава - какво ли е било за преживяване? не агитирам никой да ги види, но веднъж в живота е добре да се направи, ей така - за да помним и ние, и следващите поколения, че човешките зверства надхвърлят всякакви фантастики, и доколкото зависи от обичайното ни ежедневие - да не допускаме да се повтарят под някаква форма 14 1
antea Публикувано: 18 юли, 2025 Автор Публикувано: 18 юли, 2025 а на следващия ден имахме супер приятна изненада - внезапно по един постер насред града разбрахме, че в Краков има музей на Banksy и моментално се засилихме натам - направен страхотно в една промишлена съборетина, с уникално добри възстановки в реален размер, с подходящата атмосфера и аудио, до степен да чуваш и градския индъстриал шум - като едни дивни фенове преживяхме страшен кеф в двата часа, които прекарахме там, дори и нищо друго да нямаше в града и околности за нас това щеше да осмисли цялото пътуване 18
traveler Публикувано: 18 юли, 2025 Публикувано: 18 юли, 2025 И аз снимах всичко х2, с фотоапарат и телефон.🙂
chandni Публикувано: 19 юли, 2025 Публикувано: 19 юли, 2025 На 18.07.2025 г. в 15:16, antea каза: Полша, в която за пръв път стъпвах, почна да ме очарова с непоколебимо постоянство Полша определено има с какво да притегли туриста и да го накара да я хареса. Преди дни се върнахме от обиколка с кола, при която голяма част от маршрута минаваше през Полша. Изумена съм колко е чисто навсякъде. А селцата им - те са обаятелни. 7
antea Публикувано: 21 юли, 2025 Автор Публикувано: 21 юли, 2025 извън горните занимания, денят премина в приятни разходки из центъра, еврейския квартал Kazimierz, покрай Висла, замък, катедрали, площадчета и паркове, разни "локални ресторации" (в общи линии местната храна тип варени зеленчуци и пелмени не е от любимия ни тип, но се преглъща за кратко) - без да има нещо впечатлително до степен да се коментира обстойно, просто лежерно прекарано време в град, излъчващ динамика и липса на стрес едновременно на фона на лесен достъп с директен полет, доста умерени нощувки в готини места и ценови стандарт, не особено различен от софийския, Краков ми се вижда чудесен за класическо градско пътуване 19
antea Публикувано: 21 юли, 2025 Автор Публикувано: 21 юли, 2025 не ходихме, ако сме в района за примерно седмица (което надали ще стане някога), сигурно щяхме да я отразим, но за единия ни свободен ден преценихме, че няма да си струва (поне от ревютата в google) 2
traveler Публикувано: 21 юли, 2025 Публикувано: 21 юли, 2025 преди 51 минути , antea каза: не ходихме, ако сме в района за примерно седмица (което надали ще стане някога), сигурно щяхме да я отразим, но за единия ни свободен ден преценихме, че няма да си струва (поне от ревютата в google) Ходил съм в мината отдавна и не бях толкова впечатлен. Предпочитам времето небходимо за мината да прекарам по пейките в парка около стария град отколкото там. Не само на една пейка разбира се. Сетих за едно заведение пъб което много ми хареса, може би защото беше много топло. https://maps.app.goo.gl/Uw3axYz7mZ4nvaBw7 @antea извинявай, че се намесих в темата ти. 7 1
chandni Публикувано: 21 юли, 2025 Публикувано: 21 юли, 2025 Преди 1 час, Климент каза: Ходихте ли до солната мина ? Ние сме влизали във Wieliczka Salt Mine. И ако трябва да я сравня с други солни мини, които съм посещавала в Румъния, определено обиколката е много по-интересна. 2
12000 Публикувано: 25 юли, 2025 Публикувано: 25 юли, 2025 Привет, благодаря за разказа за "двудневката" 🙂 И на нас ни предстои подобна тридневка в началото на октомври. Отноно Аушвиц, ако не искаш тур, трябва ли предварително да заявиш, че ще посетиш или директно на място преди въпросните слотове? Второ има ли какво да се прави в това градче, т.к не мисля. че аз ще издържа да вляза. Идеята е аз да се мотая с хлапето. а мъжът ми да пообиколи т.к е почитател на историята.
Eva eva Публикувано: 25 юли, 2025 Публикувано: 25 юли, 2025 преди 5 минути , 12000 каза: Привет, благодаря за разказа за "двудневката" 🙂 И на нас ни предстои подобна тридневка в началото на октомври. Отноно Аушвиц, ако не искаш тур, трябва ли предварително да заявиш, че ще посетиш или директно на място преди въпросните слотове? Второ има ли какво да се прави в това градче, т.к не мисля. че аз ще издържа да вляза. Идеята е аз да се мотая с хлапето. а мъжът ми да пообиколи т.к е почитател на историята. Имайте предвид, че има страхотно много хора, посещаващи Аушвиц и 10-тина дни по-рано нямаше вече възможност за включване в тур. На място нямам идея дали ще има билети и как ще се придвижите. Според мен най-чистия вариант ви е - който иска да се запише на тур и да си отиде сам. Турът там на място е над 3 часа, с придвижването е 7 ч. 1
antea Публикувано: 25 юли, 2025 Автор Публикувано: 25 юли, 2025 Преди 1 час, 12000 каза: Привет, благодаря за разказа за "двудневката" 🙂 И на нас ни предстои подобна тридневка в началото на октомври. Отноно Аушвиц, ако не искаш тур, трябва ли предварително да заявиш, че ще посетиш или директно на място преди въпросните слотове? Второ има ли какво да се прави в това градче, т.к не мисля. че аз ще издържа да вляза. Идеята е аз да се мотая с хлапето. а мъжът ми да пообиколи т.к е почитател на историята. привет да, трябва се регистрирате през сайта задължително Цитат From May 2025, free entry passes for tours without an educator are available only through online reservation up to 7 days before the planned visit отивате тук - https://visit.auschwitz.org/rezerwacja/termin.html?idg=1 и си избирате дата, след това се смъквате максимално надолу, за да стигнете до редовете с Tour for individuals without an educator, които са безплатни, и от там си избирате за кой слот искате, издават пак билети, и те са поименни ето примерно за 2 октомври как изглежда в Освиенцим не знам дали има какво да се прави, тъй като минахме набързо с таксито от гарата, възможно е да има някъде кафенета, където да изчакаш, но не залагай, че ще бъде много интересно, аз доста се чудих какво ли е усещането за местните като казват къде живеят, но вероятно не им прави впечатление, а на мен самото име ми действа зле нещо като ресторант има и в самия музеен комплекс, още при входа, евентуално там също може да чакаш, но какво представлява точно - не знам, все пак видяхме, че влизат доста хора 2
Shlosera Публикувано: 29 юли, 2025 Публикувано: 29 юли, 2025 На 25.07.2025 г. в 14:08, 12000 каза: Привет, благодаря за разказа за "двудневката" 🙂 И на нас ни предстои подобна тридневка в началото на октомври. Отноно Аушвиц, ако не искаш тур, трябва ли предварително да заявиш, че ще посетиш или директно на място преди въпросните слотове? Второ има ли какво да се прави в това градче, т.к не мисля. че аз ще издържа да вляза. Идеята е аз да се мотая с хлапето. а мъжът ми да пообиколи т.к е почитател на историята. Както беше написала @Eva eva, организиран тур от Краков е най добрия начин за индивидуално посещение. В моя случай отидох сам, като оставих съпругата и децата да се наспят и мотаят из Краков. Съпругата ми не може да понесе подобни неща. Малката ни е на почти 4 години и щеше да стане център на внимание там, а изрично, още в началото се предупреждава, че снимките на хора и селфита са нежелателни, защото лагерите не са атракция, а едно голямо гробище, където трябва да се спазва благоприличие и тишина. Голямата е на 10 и има още какво да учи за да разбере историята на бараките и телените огради. Изобщо посещенията на деца под 14 години не е желателно според официалните препоръки. Издебнах някакво намаление два дни предварително, като тура струваше около 45 лв, букнат през Getyourguide, a организатора беше SuperCracow.com. Тръгва се в 6 сутринта от стария град и към 13:30 си обратно в пак там. Тура в Аушвиц I и Аушвиц II-Биркенау общо е около 3.5 часа. Трябва да се има предвид, че информацията придобита предварително от снимките и четивата, не могат да предадат мащаба на страданието и индустриализираното унищожение на човешки живот, както го прави самото място. Ужасът там е почти физически осезаем. Тур гайда разказва цялата история с патос, който допълнително въздейства. Посещението на лагерите като Аушвиц променя всичко, по начин, който няма как да усетиш ако не си на място. Всичко това свършва с призив да разберем и запомни, че тези лагери не са спуснати от небето (цитирам буквално), а са създадени от други човешки същества, обикновени хора със семейства и деца, които са избили 1.1 милиона човека. 5
antea Публикувано: 29 юли, 2025 Автор Публикувано: 29 юли, 2025 Преди 1 час, Shlosera каза: Издебнах някакво намаление два дни предварително, като тура струваше около 45 лв, букнат през Getyourguide, a организатора беше SuperCracow.com. Тръгва се в 6 сутринта от стария град и към 13:30 си обратно в пак там. Тура в Аушвиц I и Аушвиц II-Биркенау общо е около 3.5 часа. наистина ли 45 лв? то само таксата на музейния комплекс за влизане с организиран гид е от порядъка на 130-140 злоти?
jorocontrola Публикувано: 29 юли, 2025 Публикувано: 29 юли, 2025 преди 7 минути , antea каза: наистина ли 45 лв? то само таксата на музейния комплекс за влизане с организиран гид е от порядъка на 130-140 злоти? Все пак самото посещение е безплатно или поне по спомен няма такса вход. Така че всичко отива за фирмата организатор. Може да е било промо или нещо от тоя род...
antea Публикувано: 29 юли, 2025 Автор Публикувано: 29 юли, 2025 безплатни са само влизанията след 17ч, ние като търсихме транспорт, само за трансфер Краков-Аушвиц фирмите оферираха по 45-60 евро на човек, и затова се учудих 1
Shlosera Публикувано: 29 юли, 2025 Публикувано: 29 юли, 2025 преди 33 минути , antea каза: наистина ли 45 лв? то само таксата на музейния комплекс за влизане с организиран гид е от порядъка на 130-140 злоти? Да, точно 45 лв., за едно единствено място. До последно си мислех, че съм букнал нещо дето не трябва, защото един път се опитах, но докато чета какво що и на следващата стъпка вече беше изчезнало. Продължих да рефрешвам регулярно през деня и в един момент се появи отново, като без да му мисля некст -> некст и го букнах, само ми трябваше да видя, че мога да го го отменя до 24 часа, после четох другите условия. Има си някои условности, но при мен всичко мина много лесно. Първо ми изпратиха съобщение, ден преди това, че не могат да ми осигурят билет и трябва да се редя на опашката за да си купя, за който ще ми възстановят парите. След час ми писаха, че са успели да ми намерят билет, така че всичко започва в 6:05 и ще е по план. Едно кипърско семейство в автобуса сподели, че са им променили часа от 11 на 6, но според мен 6 е добър час, защото навалиците са малко по късно и до 13:30 си обратно в Краков, като по голямата част от деня остава на разположение. 2
jorocontrola Публикувано: 29 юли, 2025 Публикувано: 29 юли, 2025 преди 9 минути , antea каза: безплатни са само влизанията след 17ч, ние като търсихме транспорт, само за трансфер Краков-Аушвиц фирмите оферираха по 45-60 евро на човек, и затова се учудих Аз ходих август 2021г и дори не съм разбрал. Когато отидохме, разгледахме Auschwitz и Birkenau. Позлвахме и шатъла за транспорт м/у двата лагера. Определено не платихме нищо, бяхме там следобед, но не помня кога точно вече, но може и да има промени в работни времена и други такива. В Birkenau бяхме преди да затвори и бяхме ние и още 5-6 човека само.
antea Публикувано: 29 юли, 2025 Автор Публикувано: 29 юли, 2025 по-нагоре писах, промяната е от Май тази година - https://www.auschwitz.org/en/museum/news/changes-of-some-entry-regulations-at-the-memorial-from-may-2025,1758.html @Shlosera сега го видях този тур в getyourguide :) изглежда пускат по един човек на тази цена в сутрешния курс в 7 ч, така че си случил много добър вариант за посещение, на практика с все транспорта е по-ниска тази цена от самия вход 2
Shlosera Публикувано: 29 юли, 2025 Публикувано: 29 юли, 2025 Четейки новината се замислям, че можеше и да не съм бил такъв късметлия, ако първото съобщение, което ми пратиха беше останало валидно. Цитат Dear Customer, You have booked a trip with us to the Auschwitz-Birkenau Museum. Unfortunately, we are unable to secure an online reservation for your tickets. However, we can still take you to the ticket office at the Museum, where you can collect an entrance ticket for the guided tour, which we will fully cover. Transportation will remain unchanged, and our staff member will assist you on-site. Please note: early departure is required, as many other visitors choose this method. Depending on the number of visitors and ticket availability, guides in your language might be unavailable, and the tour may take more than 12 hours, but it may also proceed quickly and efficiently, resulting in a shorter overall duration. If this solution doesn’t meet your expectations, remember you can cancel free of charge up to 24 hours before departure. Thank you for your understanding. We’re at your disposal to answer any questions. Kind regards, Wiktoria В крайна сметка беше заменено с това, след което всичко протече както го описах. Цитат Dear Customer, We're contacting you once again regarding your Auschwitz & Birkenau Museum booking. Please disregard the previous message, as we were fortunately able to secure an English-guided tour for you. This means there is no need to queue for tickets upon arrival, you will be able to begin your visit with your guide immediately. We will send you the exact pick-up details one day before your tour. Kind regards, Wiktoria SC Team Опашката даже рано сутрин изглеждаше доста внушителна. Нямам идея колко време се чака за да се вземе билет. 2
12000 Публикувано: 31 август, 2025 Публикувано: 31 август, 2025 Здравейте, магеланци! накъде бихте препоръчали да отидем първия ден след кацане? Рано ни е за нстаняване и ми се върти идеята да влак или автобус до близък град за разходка? (Без солната мина 🙂 )
Gisp Публикувано: 31 август, 2025 Публикувано: 31 август, 2025 22 minutes ago, 12000 said: Здравейте, магеланци! накъде бихте препоръчали да отидем първия ден след кацане? Рано ни е за нстаняване и ми се върти идеята да влак или автобус до близък град за разходка? (Без солната мина 🙂 ) Имате ли кола?
12000 Публикувано: 31 август, 2025 Публикувано: 31 август, 2025 Не, ще разчитаме само на обществен транспорт.
Gisp Публикувано: 31 август, 2025 Публикувано: 31 август, 2025 10 minutes ago, 12000 said: Не, ще разчитаме само на обществен транспорт. Tarnow. 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега