Прескочи до съдържание

Отпада ограничението за 100мл течности, летища и актуализации

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 9 часа, antony2001 каза:

Ооооооооооо, в Буве искаха да изхвърля сирене Бри - 125 гр. - течност било! Познай дали не ядох сиренето демонстративно пред секюрито и дали хората зад мен не ме гледаха разбиращо! 

Летището на Буве на мен са ми "top of the top" засега от всички, през които съм минавала. То не беше оглеждане колко броя чанти носиш, пък отделно пликчето с течностите, пък пликчето в отделна тава и пуснато в отделен улей на багажа, като преди това служителките отваряха пликчето (и не само моето), да проверят сред шишенцата и тубичките, които очевидно са малки като размер, дали случайно не е промъкнала някоя по-голяма от 100мл. Всички пасажери бяха видимо изнервени и коментираха, то и цялостно организацията на летището много им куца, което създава още поводи да се изнервят пасажерите. Накрая пуснаха и куче, които обучаваха, което куче, под надзора на полицайката хубаво ми олигави якето докато тя го насърчаваше да души по-старателно, като преди това помолиха една жена да си сложи някакъв пакет в чантата, за да го намери кучето. Аз нямаше и да се съглася по принцип да ми слагат неизвестен пакет, не знам колко въобще е законно. Като се има предвид, че аз обикновено не се впечатлявам много от обичайните процедури, винаги отделям и вадя течности и електроника без подкана, и съм голямо перде кой как ме гледа - злобно или не, но и аз бях се изнервила, и дори от многото отделяне на пликчета по тавички, обувки, якета и чанти, които накрая се озоваха по съседни линии, като събирах всичко след проверката, си бях забравила телефона в една тава, та се връщах да го търся. Добре пак, че почти веднага се усетих.

• Харесвам 8
  • Замислям се 1
Публикувано:
На 16.09.2026 г. в 14:22, Яничка каза:

Това си го спестявам. Моите са в несесер и от няколко години въобще не ги вадя от багажа. Като питат за течности преди това, казвам, че нямам. След преглед от скенера не ми отделят багажа.

+1

На 16.09.2026 г. в 16:10, stanimir каза:

Също и аз.Почти никога не се е налагало изобщо да го вадя от раницата в София.Преди две седмици обаче не само поискаха да е извън нея , но и да прехвърля всички течности от несесера в пликче от летището.Няма драма , но и нищо не е гарантирано.

Преди няколко месеца имах подобен случай на летището в Будапеща, описвал съм някъде по темите...

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз не мога да разбера, защо не искате да спазвате правилата и недоволствате срещу някой, който не ги е измислил, а трябва да ги следва. Обаче после ако стане беля всички вкупом ще кажете, че някой не си е свършил работата.... Пътувате непрекъснато и трябва да бъдете по - отговорни и определено смятам, че сте длъжни да разбирате изискванията. Да не говорим, че нито един от вас си няма и бегла представа колко са нагли пътниците и как гледат, как въртят очи и какви нелепи претенции и изисквания имат, да не говорим, че понякога застрашават както собствената си безопасност така и безопасността на останалите.

• Харесвам 16
  • Браво 6
Публикувано:
Преди 1 час, randi каза:

Аз не мога да разбера, защо не искате да спазвате правилата и недоволствате срещу някой, който не ги е измислил, а трябва да ги следва. Обаче после ако стане беля всички вкупом ще кажете, че някой не си е свършил работата.... Пътувате непрекъснато и трябва да бъдете по - отговорни и определено смятам, че сте длъжни да разбирате изискванията. Да не говорим, че нито един от вас си няма и бегла представа колко са нагли пътниците и как гледат, как въртят очи и какви нелепи претенции и изисквания имат, да не говорим, че понякога застрашават както собствената си безопасност така и безопасността на останалите.

След като има скенери, които пропускат до 1 л. течност, и това е регламентирано, значи няма нарушение. А летищата със стара техника да се настроят да прилагат новостите. Иначе пак ще сме 100 години след маймуните. Да не обиждам все пак животинките.

Моите изкуствени стави звънят само на нашите летища. Никъде в Европа и САЩ. И започват едни проверки...

• Харесвам 2
Публикувано:

Във Виетнам не само течности не дават, ами и обувки се събуват, дори джапанки. Доколкото помня, в Найроби и Танзания също. В Египет освен останалото всички минават физическо претърсване от глава до пети, поне в Шарм и Хургада. Така че в София не е голям проблем.

• Харесвам 4
  • Шок 1
Публикувано:
На 16.09.2026 г. в 11:06, Георги Матеев каза:

И тук идва най-голямата мистерия за мен: 100 мл. течност е ОК. Празно шише (примерно) 0.5 л. е ОК. Но 100 мл. течност в 0.5 л. шише не е ОК. Какво точно ме спира да пътувам с разрешени 100 мл. течност + 1 празно шише и на борда да сипя тази течност в празното шише, което ще даде същия краен (иначе забранен) резултат?

И втората мистерия. Защо не може ДВЕ прозрачни пликчета с течности под 100 мл. и тотал под 1 л? Каква точно е разликата дали ще пътувам с 8 малки контейнерчета в едно пликче или в 2 пликчета ще имам по 4 контейнерчета? Тази тъпотия ми създаде реален проблем вчера на Станстед защото бях купил парфюм от предния полет и се наложи да изхвърля нещо за да мога да вкарам парфюма в пликчето.

Моля някой секюрити специалист да разясни, че на мен логиката и за двете ми убягва.

Точно такива най ги харесвам и винаги абсолютно демонстративно си изпивам течността пред тях - дори да знам прекрасно, че след това ще ме забавят умишлено с проверката. Не виждам как и защо някой ще ми забранява да си изпия напитката, която все пак не е била безплатна.

С важното уточнение, че не съм секюрити специалист, ще си кажа мнението 😄 

Относно първата мистерия - това е за да не се налага да се гадае дали течността в бутилката е под или над 100 мл, което първо би забило цялостанта проверка изключително много и второ - не мисля, че има как да се случи избощо. Как може да се каже дали течността в бутилка от 1л е 130мл или 90 мл ?

Втората мистерия е такава и за мен. Аз през живота ми никога не съм си слагал течностите в плик, винаги си пътувам с течностите в раницата и в повечето случаи не ги и вадя. (винаги под 100мл)

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз нямам никакви проблеми с проверките. Просто съм се автоматизирал до такава степен, че преди скенерите правя всичко машинално. Съпругата ми, напротив, след стотици полети продължава да ме пита кое може да остави в дамската чанта и кое трябва да извади. Просто не иска да запомня и разчита на мен. Макар и рядко, когато се налага да пътуваме отделно, винаги ми казва, че не е имала проблеми и се е оправяла и сама. Това с течностите обаче е наистина досадно. И друг път съм споделял, че пътуваме с един несесер на Clinique, който отвън е непрозрачен, но отвътре е прозрачен с две отделения с цип. Дълги години преди проверки вадех несесера, отварях го и го поставях в тавичката с прозрачната част нагоре. В един момент обаче ми писна и през последната година-две, въобще не го вадя и моите наблюдения са, че много рядко са отделяли багажа за допълнителна проверка, а единствено в Будапеща наскоро ме накараха постафктум да преместя течностите от несесера в две прозрачни торбички, след което дори не ги пуснаха на скенер, а махнаха да продължавам. Абсолютно малоумно действие, което не беше само спрямо мен, а спрямо почти всички пътуващи и единственото, което постигаха е образуване на опашки на секюрити. Естествено, в момента в който служителката ми махна с ръка, аз съвсем демонстративно пред нея извадих течностите от торбичките и ги върнах в несесера. Накрая и подадох двете употребени торбички с молба да ги изхвърли...

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 52 минути , Argentique каза:

Във Виетнам не само течности не дават, ами и обувки се събуват, дори джапанки. Доколкото помня, в Найроби и Танзания също. В Египет освен останалото всички минават физическо претърсване от глава до пети, поне в Шарм и Хургада. Така че в София не е голям проблем.

В Тайланд беше същото с обувките, а в Кайро онзи ден много се вживяваха - само дето голи не събличаха пътниците. Като цяло не съм против правилата, които все пак са за собствената ни безопасност, но категорично съм против крайното престараване и безсмислените моменти, които се случват понякога. Давам пример - малко летище с 50 пътника на кръст на един от Азорските острови, вътрешен полет до Лисабон. Минути преди секюрити купих парфюм, което се оказа неочакван проблем, тъй като не даваха да мине отделно, а не можеше да влезне в 1-литровото пликче заедно с кутията. Не помогнаха никакви обяснения, че парфюмът е купен от там (показах касовата бележка) и че е за подарък - или трябваше да го хвърля целия или да унищожа кутията (т.е. да прецакам подаръка) за да успея да вкарам флакона в пликчето. Като минах секюрити попитах риторично - е, и каква беше разликата дали парфюма е в пликчето или извън него? Съжалявам, но за мен това е крайно буквоядство.

Най-гот е секюритито в Турция - почти винаги се минава за секунди.

преди 27 минути , Duke каза:

Това с течностите обаче е наистина досадно. И друг път съм споделял, че пътуваме с един несесер на Clinique, който отвън е непрозрачен, но отвътре е прозрачен с две отделения с цип. Дълги години преди проверки вадех несесера, отварях го и го поставях в тавичката с прозрачната част нагоре. В един момент обаче ми писна и през последната година-две, въобще не го вадя и моите наблюдения са, че много рядко са отделяли багажа за допълнителна проверка, 

Да, наистина е досадно. Аз обаче никога не оставям течности вътре защото на някои натоварени летища отделяне на багажа за допълнителна проверка понякога означава още 30 минути загубено време. И пренареждане на цялата раница, ако проверяващият не е бил на кеф.

• Харесвам 4
Публикувано:

В САЩ се събуваш задължително на всички летища ( поне преди най-новите скенери ).На останалите които съм виждал - само жените.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 12 минути , stanimir каза:

В САЩ се събуваш задължително на всички летища ( поне преди най-новите скенери ).На останалите които съм виждал - само жените.

Там всичко е по-различно... Една година след 9/11 пътувахме и на връщане на LAX не знам точно какво направиха на секюрити с видеокамерата, но когато се прибрахме в България вече не работеше. Проверките бяха много стресови и напълно разбираеми предвид случилото се една година по-рано...

Публикувано:

В САЩ не се събува на всички летища . За последната година съм излитал от там за Европа от Лас Вегас  и от Денвър и не са ме карали да се събувам

• Харесвам 1
Публикувано:

На 6.09 Анталия  Т2. Преди рентгена изхвърлих шише 0.5 с вода. Трима човека след мен минава семейството на дъщеря ми - 4 човека. В раницата на зет ми 3 ( три ) бутилки 0.5 вода. Никакви ядове. Децата имаха какво да пият до София.

• Харесвам 1
Публикувано:

За да върна темата поне малко към това, което пише в заглавието, ще споделя, че преди около две седмици на Т2 не само събуваха хората масово, но за шишенце с капки за очи пича от охраната с вид на гимназист ми, помоли ме да отворя куфара и извади в един леген всички партакеши отвътре докато пуфтях и се обувах.

Естествено последно "откри" несесера ми и него ме помоли да отворя. Там идентифицира въпросното шишенце и след проверка в съответната им машина ми го върна, че и даже ми пожела лек полет. 

Голямо благославяне падна докато си тъпчех багажа обратно.

Със сигурност са го сърбели разни разни задни части с дни. 

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

В САЩ не съм се събувала. 

На други летища по света, където съм се събувала, са се събували и мъжете.

Къде ги събуват само жените, че ми стана интересно? и защо само тях 

• Харесвам 1
Публикувано:

Събувал съм се много пъти в САЩ.Мисля дори че с въвеждането на последното поколение скенери обявяваха как вече нямало да се налага.Последно е било преди година и нещо 🙂 За жените дори съм се чудел , защо само тях , при положение че често носят маратонки и т.н. , айде да не е заряди нещо в подметките на ботуши или токовете.

Не ме карай да търся и защо точно жени на други места  , много добре знам какво говоря , за да ми е направило впечатление😉Може би някъде попадат в по-рискова група за трафик на определени неща , не знам.

https://www.cbc.ca/news/world/us-air-travellers-shoes-security-1.7580111

Security screening sans shoes became a requirement in 2006, several years after "shoe bomber" Richard Reid's failed attempt to take down a flight from Paris to Miami in late 2001.

All passengers between the ages of 12 and 75 were required to remove their shoes, which were scanned along with carry-on bags and other separated items such as outerwear.

П.П. Я сега си кажете годините , че с тоя AI вече не вярвам на никого 

🫢

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 23 минути , stanimir каза:

За жените дори съм се чудел , защо само тях , при положение че често носят маратонки и т.н. , айде да не е заряди нещо в подметките на ботуши или токовете.

Не ме карай да търся и защо точно жени на други места  , много добре знам какво говоря , за да ми е направило впечатление😉Може би някъде попадат в по-рискова група за трафик на определени неща , не знам.

Дават ли им стол на жените или не?

Защото ако не дават стол, е повече от ясно 😅

Публикувано:

не съм забелязвал да събуват само жените

и аз съм се събувал

според мен е заради големи подметки, дебели платформи, ботуши, а не заради пола.

ако съм с джапанки не се събувам

• Харесвам 1
Публикувано:
На 16.09.2026 г. в 19:39, bobole4e каза:

Носи си празно шише, и на двата терминала има станции за наливане на питейна вода.

Тази вода е застояла като в блато. По-добре е да си сипеш от чешмите в тоалетната.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 15 часа, zon каза:

Къде ги събуват само жените, че ми стана интересно? и защо само тях 

На почти всички летища карат съпругата ми да се събува защото носи обувки с високи платформи...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Duke каза:

На почти всички летища карат съпругата ми да се събува защото носи обувки с високи платформи...

За платформи и токчета,  да ясно е.

Станимир писа за маратонки и нормални обувки, които носят жените и пак ги карат да ги събуват, само жените. Не е ясно защо. 

Публикувано:
преди 7 минути , rgu каза:

Фетиш към стъпала?!

Е ако не беше секюрити, да. 

Друго обяснение,  че им харесва жените да се навеждат в гръб за да си свалят обувките.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   2 магеланци

• seaell
    • don
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.