Прескочи до съдържание

Виетнам и Камбоджа - 16 дни през април 2026

Препоръчани мнения

Публикувано:

@Duke Аз също не схванах ,идеята ти?Да не ходи до Да Нанг(не бих сравнил с Слънчев бряг) но и без излишни тегели от Хой Ан,последно... ?

Ако си погледнал програмата на Valery идва от Hue u има 4 нощувки в района  на Хой Ан , най вероятно ще послужат за база. Ако някой се опитва така менторски да ми налага как да си съставя програмата ,просто няма да му обърна внимание.Да даваме идеи да, но без да се налагаме.Незабравяй последната дума има Valery!

За някой от атракциите е по удобно от Да Нанг .От Куа Дай  който аз  препоръчвам за база (за да не мъкнат куфари)е 25 минути с "Граб" до  Marble mountain и още 10-15 до My Khe, като ще плати 10-15 лева за това удоволствие.Ти също си на мнение да не разхвърля нощувките, но си противоречиш.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, palioto каза:

@Duke Аз също не схванах ,идеята ти?Да не ходи до Да Нанг(не бих сравнил с Слънчев бряг) но и без излишни тегели от Хой Ан,последно... ?

Ако си погледнал програмата на Valery идва от Hue u има 4 нощувки в района  на Хой Ан , най вероятно ще послужат за база. Ако някой се опитва така менторски да ми налага как да си съставя програмата ,просто няма да му обърна внимание.Да даваме идеи да, но без да се налагаме.Незабравяй последната дума има Valery!

За някой от атракциите е по удобно от Да Нанг .От Куа Дай  който аз  препоръчвам за база (за да не мъкнат куфари)е 25 минути с "Граб" до  Marble mountain и още 10-15 до My Khe, като ще плати 10-15 лева за това удоволствие.Ти също си на мнение да не разхвърля нощувките, но си противоречиш.

Нещо не се четем или не се четем с разбиране. Изразих лично мнение относно Да Нанг. Твоето мнение за този град да не би да е общовалидно? Излишните тегели са обясними с карта в ръка. Считам, че ако Хой Ан е база и в едната посока от Хюе се мине през Хай Ван, а на връщане през Марбъл Маунтин, се постига оптимизиране на програмата и се спестява време, което може да се прекара в обиколка на храмовете около Хюе, примерно...

Публикувано:

Доста амбициозна програма:

само за Сием риеп ще пиша /иначе Хой Ан е номер едно/. 
Бърза справка за периода, който е избран - м.април ,разбираш , че жегата е страшна. За сравнение вчера в 4ч беше 27с,в 13ч-36 ( усеща се като не знам колко).

1. Летището е на 50км от града, тала че това е около 1ч път, в зависимост кога пристигаш; служителите на летището, за пном оен не знам, но за сием риеп не са особено бързи.

ние сме тук 5дни, но след внимателно планиране, решихме да посетим само малкия кръг, което се оказа правилно решение. Жегата е толкова убийствена, че накрая вече ти в все едно за храмове, камъни, дървета и тн. Напр. Вчера,последното което посетихме беше  Байон, който е вероятно най-интересния храм, и ми беше абсолютно все едно.

за тонле сап - аз изгледах няколко клипчета, с които нищо не ме убеди,че блатото си заслужава.

но пък изгрева си заслужава!!! Това е пр вчера:

IMG_6645.jpeg

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 17 минути , Радо каза:

Доста амбициозна програма:

само за Сием риеп ще пиша /иначе Хой Ан е номер едно/. 
Бърза справка за периода, който е избран - м.април ,разбираш , че жегата е страшна. За сравнение вчера в 4ч беше 27с,в 13ч-36 ( усеща се като не знам колко).

1. Летището е на 50км от града, тала че това е около 1ч път, в зависимост кога пристигаш; служителите на летището, за пном оен не знам, но за сием риеп не са особено бързи.

ние сме тук 5дни, но след внимателно планиране, решихме да посетим само малкия кръг, което се оказа правилно решение. Жегата е толкова убийствена, че накрая вече ти в все едно за храмове, камъни, дървета и тн. Напр. Вчера,последното което посетихме беше  Байон, който е вероятно най-интересния храм, и ми беше абсолютно все едно.

за тонле сап - аз изгледах няколко клипчета, с които нищо не ме убеди,че блатото си заслужава.

но пък изгрева си заслужава!!! Това е пр вчера:

IMG_6645.jpeg

Без да съм била в Сием (но вече с билет и планове в съвсем ранен етап), някак стигнах до абсолютно същите изводи. :rolleyes: Така че след този отзив повече няма какво да го мисля. 😃

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 37 минути , Argentique каза:

Без да съм била в Сием (но вече с билет и планове в съвсем ранен етап), някак стигнах до абсолютно същите изводи. :rolleyes: Така че след този отзив повече няма какво да го мисля. 😃

На твое място бих помислил още веднъж. 😉 Става дума за досег с изключителна цивилизация! Жегата (или по-скоро влагата) са непоносими, но дори повече от десет години по-късно, аз все още пазя страхотни спомени, както от "малкия", така и от "големия" кръг. Жегата става малко по-поносима ако обиколките се правят с тук-тук вместо с автомобил. Разстоянията между обектите са достатъчни за разхлаждане в открития тук-тук. Поне аз не изпитах елемент на пренасищане, защото храмовете в съчетание с природата, са достатъчно любопитни и различни, а основния храмов комплекс е феноменален...

• Харесвам 3
  • Браво 4
Публикувано:
преди 30 минути , Duke каза:

На твое място бих помислил още веднъж. 😉

Ще мисля още веднъж... на място. И според момента. Все по-малко ми се правят предварителни подготовки
А инак – жена-теле да разубеждаваш умряла работа е то. 😃😜

• Смея се 3
Публикувано:

Камбоджа е най-доброто място да плануваш на момента - евтино и със страшно много опции. Аз определено бих подкрепил мнението на @Duke - спомените от малкия и големия кръг, както и от храмове през 3-я ден преди полета (доста от тях бяхме доста не туристически и там беше истинско удоволствие да се сблъскаш, както с местните, така и да видиш още по-натуралната Камбоджа) са незабравими. За мен беше невероятно изживяване и се накефих страшно много. За езерото съм по-скоро със смесени чувства, но бих казал, че не съжлаявам, че го посетихме 🙂 Но тук е много въпрос и на какво харесва човек.

Може би и самите ние имахме късмет и уцелихме доста приятно време (март-април) и да... жега имаше и то не малка, но не беше непоносима и успяхме да се насладим на храмовете (а посетихме страшно много 😄). Със сигурност следобяд ставаше по-топло, но тогава комбинирахме с неща, които са сред повече природа и се получаваше много добре. Но това вече зависи и в кой период се планува от годината.

@Argentique - ако имаш някакви въпроси, с удоволствие бих помогнал. Пожелавам ти едно забавно плануване и невероятно приключение там 😄 И все пак хвърли още един поглед - не те разубеждавам, ама... само лекичко те надъхвам 😄 Шегата настрана, ама хората имаме толкова различни вкусове и малко или много сме пристрастни в нещата, за които говорим 😜 

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:

Аз знам малко за мястото, ама да си там 5 дни и да направиш само малкия кръг, какво друго има за правене там?

Публикувано:

Аз специално нямам толкова свободно време и ще съм там 2.5 дни. Пристигане след два дни път с камили през КЛ, една нощ във влак до Истанбул и една в самолет, където не мога да спя. Затова на място ще преценим какво и колко ще правим. Езеро обаче категорично няма да има. 

А за пет дни - има хора, които си почиват - плаж, масаж. 🙂 Аз още не съм се уморила чак толкова. Но масаж ще има. 🙃 

• Харесвам 5
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 9 часа, neuromancer каза:

Аз знам малко за мястото, ама да си там 5 дни и да направиш само малкия кръг, какво друго има за правене там?

Практически няма нищо за правене в Сием Риеп освен евентуално да се излежаваш по басейните на хубавите хотелски комплекси. Градчето е (или по-скоро беше) хипстерско сборище на елементи от цял свят. Има (или по-скоро имаше) две пешеходни улици на кръст с евтини (или по-скоро бяха) барове и ресторанти. Навремето имаше един много модерен бъгс бар, в който сервираха различни насекоми. За сметка на това по време на "големя" кръг се правят интересни спирки на различни местенца в джунглата, включително обособени пазарчета за автентични сувенири, в които реално имаш досег с изключително милите местни хора. Камбоджа е или любов от пръв поглед или онова другото. Ние бяхме запленени, включително ни хареса и Пном Пен, както и придвижването с автобус през цялата страна чак до Делтата на Меконг и Сайгон...

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 17 часа, Duke каза:

Става дума за досег с изключителна цивилизация! Жегата (или по-скоро влагата) са непоносими, но дори повече от десет години по-късно, аз все още пазя страхотни спомени, както от "малкия", така и от "големия" кръг.

@Argentique@Duke може и да не разбира от виетнамски градове (шармантната столица на френската колониална империя била потискаща комунистическа дупка), но с оценката му за цивилизационното съкровище на Индокитай съм съгласен. Нямам никакъв спомен изобщо да съм обръщал внимание на температурата и влажността на въздуха около Ангкор Ват.

• Харесвам 1
  • Смея се 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 18 минути , домосед каза:

@Argentique@Duke може и да не разбира от виетнамски градове (шармантната столица на френската колониална империя била потискаща комунистическа дупка), но с оценката му за цивилизационното съкровище на Индокитай съм съгласен. Нямам никакъв спомен изобщо да съм обръщал внимание на температурата и влажността на въздуха около Ангкор Ват.

Покрай тази тема си открих снимки на любимите виетнамски бири...

468945729_10162750019477053_865195448399240697_n.jpg.882128f8d59862c6034c44b07c6a81e8.jpg

Горната знам, че вече опита на място, но дали докато беше по виетнамско успя да опиташ и ето тези бирички:

468792067_10162750018407053_1157719707382964746_n.jpg.c19a03b5f6c8662b50ace45f8db3c95a.jpg

Тази ми стана любима в любимото сайгонско ресторантче...

469127430_10162750018372053_7643315772192057429_n.jpg.3ccf0e130f464149acba68953dbc5bdb.jpg

472237145_10162898813852053_4463895573335562212_n.jpg.0c5cfb3f6285b012bbe8a119db749731.jpg

Тази пък вървеше с разни интересни азиатски снаксове в едно от барчетата на плажа край Хой Ан, което направих своя резиденция...

468890152_10162750019472053_497987632587641026_n.jpg.4500738d71aa6a1f281b0cdb78403bb3.jpg

Това е една екзотика от местна пивоварна в Хюе, заснета и изпита пак на плажа край Хой Ан...

468977969_10162750018397053_6508438907924927661_n.jpg.5669566cf2793147fb661676f24b41a6.jpg

Явно бая бирички съм пил на този плаж...

468983421_10162750018377053_7441425343696364230_n.jpg.7fd0c03225e8d80c2fe6c4377c0121f8.jpg

И финално от Хой Ан, пак Лару, но от оборотния по онова време ресторант за гринговци в стария град, в който вечеряхме...

• Харесвам 2
Публикувано:

Вижте се какви сте... 😃
Никъде не зададох въпрос, само подкрепих мнение на човек, а ТРИМА души ме посъветваха нещо си. 😃
За жега също не съм писала, че ми пречи. Въпросът е да не спя по пътя в тук-тука, макар джетлагът да ме хваща в обратната посока обикновено. Отделно не съм сама и гледам да не тормозя хората на всяка цена.

Трябваше да са три дни, ама AA се погрижиха с часовете на полета. Даже в края на последния ден силно искам да хванем спален автобус (да се разпиша и там) за Сиануквил с идея остров за три дни. Вероятно на острова вече ще си отспя. 
Благодаря за отделеното време, не виждам да има проблем след една дневна обиколка да решим на другия дали да има още. Чак толкова няма да обеднеем с разликата в цената при еднодневните билети. Подробности не съм проучвала, ще се ходи февруари чак и сега ми е рано.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 часа, Duke каза:

Покрай тази тема си открих снимки на любимите виетнамски бири...

Аз си пуснах новите виетнамски бири в темата.

От тия, твоите, някои ги имам в предишни животи

https://photos.app.goo.gl/odoz6ZSVThGA2vam7 

• Харесвам 1
Публикувано:

УАУ, аз само уикендите имам възможност да се занимавам с планиране на пътувания, но сега погледнах случайно темата и тя “избухнала”. 
За момента съм доволна, че си направих първоначален груб план, имам билети т.е имам рамката и от тук нататък мога да се занимавам с оптимизация и fine tuning. Тази част си я оставям за блажено занимание по време на предстоящите празници, когато ще имам време да чета, проучвам задълбочено и да си наместя окончателната програма.

Жегата и влагата не ме притесняват. Всяка година пътуваме някъде април-май и обикновенни това хич не е най-подходящото време за голяма част от избраните дестинации, но се справяме. Ходили сме в Раджастан през май, въпреки препоръката на Pantalej Patnik да не се ходи в Раджастан през май😂

Няма жега, която да ме спре в желанието ми да видя максимума от досега с останките от тази цивилизация. Допада ми споделеното от Duke за обиколка с тук тук, вместо с кола.

Публикувано:
преди 13 минути , Valery каза:

Допада ми споделеното от Duke за обиколка с тук тук, вместо с кола.

Практично и лично изпитано. Проблемът на обикаляне на забележителности с кола по онези географски ширини се корени в това, че докато си в колата работи климатик. При слизане от колата и излизане на жегата е съвсем нормално организмът да изпита нещо като шок. Докато по време на придвижване с тук-тук, температурните промени не са толкова шокови и човек се разхлажда по естествен път...

• Харесвам 4
Публикувано:
На 26.11.2025 г. в 10:08, Роси 777 каза:

В Siem Reap някой посещавал ли е този театър Apsara Theatre, дали е интересно?  https://apsaratheatre.asia/  

Ние гледахме апсара танцьори в Rosana Broadway, Siem Reap. Традиционните танци апсара изглеждат много елегантно и е интересно да се наблюдават. На мен ми харесаха.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 10 часа, chandni каза:

Ние гледахме апсара танцьори в Rosana Broadway, Siem Reap. Традиционните танци апсара изглеждат много елегантно и е интересно да се наблюдават. На мен ми харесаха.

Много благодаря, и на мен ми се вижда да е интересно и смятам да го включа в плана си за вечерно в Камбоджа.  Гледам, че и през klook има билет. На място ли си направихте резервация и билет ?

Публикувано:
Преди 1 час, Роси 777 каза:

Много благодаря, и на мен ми се вижда да е интересно и смятам да го включа в плана си за вечерно в Камбоджа.  Гледам, че и през klook има билет. На място ли си направихте резервация и билет ?

Опитахме се онлайн преди да заминем да купим 2 билета, но не успяхме. Свързахме се с настаняването и помолихме за съдействие. С тяхна помощ взехме билети, дори ни уредиха по-добри места на по-ниска от обявената в сайта цена, както и предложиха транспорт до там.

• Благодаря 1
Публикувано:
На 9.11.2025 г. в 11:37, Valery каза:

Все още се чудя дали да планирам двудневен круиз за Халонг бей или 1 ден е достатъчно.

Чудя се и за Транг ан дали 1 или 2 дни да планирам?

За нас района на Транг Ан  много ни хареса , бяхме 3 дни и беше уникално.  Tràng An Landscape Complex плувахме с лодка в два поредни дни . Единия маршрут 3, а  на другия си избрахме маршрут 2. С граб отидохме до Bai Dinh Pagoda , а за вечерна разходка тук  Hoa Lư Old town, беше много хубаво също. Плувахме с лодка и от Tam Coc , гледките са уникални и различни. Mua Cave също ми е топ място. Ако имах още ден, можеше да караме и колела из района. 

При планиране аз също се чудих дали да сме  с нощувка в Ha Long . Накрая реших да сме с нощувка и бяхме с  Ambassador Cruise  . Тяхната програма освен екскурзиите , включва и изискана  вечеря с музика на живо , останахме доволни.

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Привет,

нужна ми е малко помощ и съвет за оптимизиране на програмата в Сием Рип. Ние щр пристигнем късно вечерта - межу 22 и 24 ч, имаме 2 пълни дни, а на третия летим за Ханой вечерта в 19. Първоначалният план за програмата ми беше 1вия ден да отделим за големия кръг, втория за малкитя, а на третият да отидем до езерото Тонле сап в съчетание с Preah Ko и Bakong temples.

Хареса ми идеята на Дюк да изпилзваме тук тук, вместо кола за обиколките, а в друга тема прочетох мнение на Т.Е.Laurance да си взимаме тук туци на място.

След това интро, ми се въртят следните въпроси:

- къде ги търсим на място тези тук туци?

- за 4-ма, 2 мъже и 2 жени, удобно ли ще ни е с един тук, или по-добре да си вземем 2?

- до езерото удачно ли е да ходим с тук тук или за там кола да си вземем, предвид, че сме 4-ма?

- ако до езерото не е удачно да се ходи с тук тук, а с кола, дали да не го сложим първият ден и да си букнем трипа през хотела или get your guide, за да си дадем време на си намери/уговорим тук тук за храмовете, предвид късното пристигане в Сием и дългият полет, няма къде да търсим тук-туци през нощта и ще трябва да е сутринта, а това ми се струва несигурно.

Благодаря предварително!

Публикувано:
На 18.01.2026 г. в 11:19, Valery каза:

- къде ги търсим на място тези тук туци?

Те сами ще ви намерят пред хотела. Все пак, можете да попитате при настаняване - обикновено хотелите работят с определени хора...

На 18.01.2026 г. в 11:19, Valery каза:

- за 4-ма, 2 мъже и 2 жени, удобно ли ще ни е с един тук, или по-добре да си вземем 2?

Принципно можете да ползвате един тук-тук, но от гледна точка на удобство ще бъде по-добре с два...

Планът за "голям" кръг на следващия ден, последван от "малък" кръг на втория ден е добър. Не го променяйте, а на място вече ще бъдете наясно с придвижването и ще решите как да отидете до езерото в последния ден - с кола или отново с тук-тук...

• Харесвам 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Привет, отново,

вече съм почти готова с всички детайли по пътуването. Санмо круиза из Ha long bay не съм букнала и се зачудих дали да е в Ha long или Lang Ha bay?

До сега като съм чела из темите, само за Ha long се говори. Накой да е ходил на крузи в Lang Ha? Ще се радвам да споделите.

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

За съжаление, така планираното пътуване изглежда все по-малко вероятно да се осъществи, предвид полетите с Катарските авиолинии🥹

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.