Прескочи до съдържание

Първо самолетно пътуване с бебето: Фуертевентура и Гран Канария

Lindt

Препоръчани мнения

Публикувано:

Отварям темата с надежда, че първото ни далечно пътуване няма да убие ентусиазма ни за следващи такива... ама все пак, ако така стане, поне да документирам причините :girl_hide:

Купихме билетите още като млади родители на невинно, усмихнато и спящо бебе без собствено мнение. 5 месеца по-късно не знаем дали да се шашкаме за полетите, багажа, за трансферите, за разходките, за растящите зъби и температурите, за бунтът срещу раници, столчета и колички или просто да си вземем тапи за уши за през деня и да избягваме да поглеждаме разстроеното личице на най-скъпото ни :rolleyes:

По план в края на ноември ще летим с Луфтханза в безбожно ранен час до Фуертевентура и ще се върнем 11 дни по-късно следобед, надявайки се да не си изпуснем връзката в Мюнхен и да спим на пейка на летището. 

Запазихме коли и на двата острова през topcar, защото са с офиси на летището и имат безплатно столче за бебе. Резервираните нощувки са: 

5дни в апартамент с басейн в Коралехо. Надявам се малкото да иска да пълзи там и да не е започнало да се страхува от пясък, че друго на острова няма 😄

3 дни в апартамент около дюните на Масполамас. Както споменах, дано не се страхува от пясък, защото разходките вече имаме представа колко са ужасни и разчитаме поне на плаж да й харесва. 

3 дни в Сардина. Така де, да сменим малко плажа. Ще опитаме да минем поне някои градчета в Централната планинска част в дните с преместването, а ако ни понесе, ще предприемем и други експедиции. 

Чудим се: 

Кой сайт да ползваме за паркирането? 

Някой може ли да препоръча нещо, различно от плаж на Фуертевентура? Да вземем ли билети с фери до Isla de Lobos от Corralejo?

Коя ботаническа градина да посетим на Гран Канария с количка? 

Има ли някоя кратка пътечка с хубави гледки? Нещо друго лесно достъпно, което да не изпускаме? 

Гледах разни класации с естествени басейни около океана, но дали някой от тях е с по-топла вода, имам предвид да е плитко или да има някаква термална активност като на Азорите? 

Благодарим предварително за всякаквo окуражаване, съвети и разсъждения, независимо дали съм се сетила да питам нещо по темата :give_heart:

• Харесвам 9
  • Браво 9
Публикувано:

Вадя пуканките и чакам снимки на багажа. :diablo:

И за да не бъда прекалено зъл, най-големият проблем не е нито един от посочените, ами болките в ушите при кацане. Децата имат къс ушен канал и промяната в налягането понякога им се отразява зле. При по-големи деца помага дъвка, при бебета - може би биберон. Всичко останало е бял кахър. Винаги съм съчувствал на родители, които полагат максимални усилия да си успокоят човечето и ми иде да ударя 2-3 шамара на идиотите, които гледат неодобрително. 

• Харесвам 8
  • Благодаря 1
Публикувано:

Абе и на мен ми идва да ударя 2-3 шамара на идиотите,  дето остават децата си да се нареват по улицата или в парка до изнемога, без да им пука за всички наоколо.Нещата не са черно-бели.

• Харесвам 8
Публикувано:

Аз минавам само да напомня на Живко да не забрави да вземе дъждовника.

А да, може да си върже едно червено конче, за да не забрави и други по-важни неща от дъждовника ... 

🙂 

Публикувано:

Внучките ми пътуват със самолети, коли и влакове от 3-месечни.

Нямат никакви проблеми. Но все пак, трябва да се има предвид произхода - наполовина са германки и то по майчина линия.

За пясъка:

Всички деца го обожават. По-малките (по спомени до около 6-9-месечни) и на вкус.

Не го мислете много. Смело напред. Разбира се, основните неща, вкл. и базови мехлемчета, кремчета и лекарства (не ви пожелавам да ги ползвате) още от БГ.

Синът ми има едно приспособление, като раница, но отпред, и детето го напъхват в него. Крачетата и ръчичките му стърчат. Кенгуру май се казва, макар че на мен ми прилича повече на нещо маймунско... Както и да е, сещате се. И двете внучки се чувстваха много удобно в тази раница за бебета при преходи по хълмове и горски пътечки, а синът ми и снахата не е като да не обичат да ходят по баири с часове.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Веднага се разписвам по въпроса с бебешките столчета за кола. Ако имате ваше си, носете си го, не знам как е сега с Луфтханза, но преди време нямаше проблеми и столче, и количка да се влачат по самолети, даже столче си развявахме с нас доста време (като изключим България, там си имахме второ). Толкова мизерно (за да не употребя по-неприятна дума, но подозирам, че го бяха намерили в някоя камара боклук) и неудобно столче ни дадоха на Тенерифе (втората ни разходка с бебе след Мадейра), че повече не посмях да рискувам... 

преди 1 минута , ven62 каза:

Всички деца го обожават. По-малките (по спомени до около 6-9-месечни) и на вкус.

Аз познавам дете, което изпада в ужас от пясък...

От друга страна поне на Коралехо не бих казала, че има особено много пясък 🤣 Но има "пуканки", които ми приличаха на едни бонбони от едно време (обаче тези там чупят зъби):

https://cdncloudcart.com/26965/products/images/2061/sp-bonboni-snezinki-70gr-7107-6305f5e959782_600x600.png?1661335083

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 часа, Lindt каза:

да избягваме да поглеждаме разстроеното личице на най-скъпото ни 

За тези думи щях се разправям с вас, ама знам че се шегувате! :laugh:
Аз, признавам си, не бях толкова смел родител и пътувахме, докато бабите гледат децата, когато бяха малки. 
Нека Ели да хареса пътешествията и да се отворят хоризонти пред вас. :wub: 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Моите впечатления от първите столчета под наем също бяха, че са стояли няколко години в някое мазе. Второто пътуване вече бяхме с наши столчета 😆

• Замислям се 1
Публикувано:

Оказва се, че бебешкият билет в тарифата на Луфтханза, която взехме, включва само 1 бебешки предмет и никакъв багаж. Така че взимаме количката.

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 10 часа, Lindt каза:

окуражаване, съвети

Ще си изкарате прекрасно и със сигурност няма да си спомняте "разстроено лице", а само усмивките! 

Със съвети за конкретната дестинация не мога да помогна, но ако избягвате ползването на биберон, при кацане/излитане може да храните Ели (или да давате вода/чай). Подозирам (и ви пожелавам) не само да няма спад в ентусиазма за далечни и близки пътувания, но и да се увеличи 🙂  

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 11 часа, Lindt каза:

Чудим се: 

Някой може ли да препоръча нещо, различно от плаж на Фуертевентура? 

Разгледах си снимките от Фуертевентура, за да си припомня дали сме били на места различни от плажове и дюни, тъй като честно казано аз това си спомням и вятъра, разбира се.

Освен в столицата ходихме и до едно селце La Oliva, мъничко, с хубава църква.

IMG_20220901_114231926.jpg.30794fbf41c5b27ac185fbeb53a73b1d.jpg

IMG_20220901_114624077.jpg.9efc195d1e030f1d28552c5056ada075.jpg

Ние също бяхме с кола под наем, но сайт за паркиране не сме ползвали. Паркирахме си свободно навсякъде. Става въпрос за септември 2022. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 11 часа, Lindt каза:

Някой може ли да препоръча нещо, различно от плаж на Фуертевентура? 

Част от плановете ми:

1) Изкачете някое вулканче - примерно Caldera de Gayria.

2) До някои връхчета може и с кола - Pico del Viento.

3) Или пък до Mirador de Cofete...

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Ние бяхме преди няколко години, та може нещо да се е променило, ама никъде нямаше проблеми да си намерим място за паркиране. Безплатно и легално имам предвид.

Частта за съня я махнах, понеже писах "до тогава", пък то след 2 седмици :D

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 28 минути , jorocontrola каза:

Част от плановете ми:

1) Изкачете някое вулканче - примерно Caldera de Gayria.

2) До някои връхчета може и с кола - Pico del Viento.

3) Или пък до Mirador de Cofete...

Не и мирадора! 🤣 Над час тръскане по черен път през лунен пейзаж 🤣 освен ако на Ели това не и действа приспивно, разбира се... Има и други ураганни мирадори, където могат да я извадят, но само ако са в увили в одеало с тежести 😉

• Благодаря 1
  • Смея се 1
Публикувано:

С характерната за мен самоирония, започвам минисъстезание:

Кой ще се окаже с повече посетени държави:

а) Брани, преди да навърши 47

б) Ели, преди да навърши 3

Публикувано:

@Lindt сега ти виждам темата. Което ме присеща, че не си дописах гранканарската част от темата за канарИте на КанАрите.  Да взема да драсна още нещо, ако си харесате...

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 6 минути , master_of_germs каза:

@Lindt сега ти виждам темата. Което ме присеща, че не си дописах гранканарската част от темата за канарИте на КанАрите.  Да взема да драсна още нещо, ако си харесате...

Чак сега! Аз още преди 14 часа я пуснах :girl_hide:

• Шок 1
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 16 часа, Lindt каза:

Нe знам дали конкретно за там има нещо по-подходящо, но аз по принцип ползвам Parkopedia.  Но специално на този остров не сме имали никакъв проблем с намиране на места за паркиране по градчетата и попътно при обикалянето, единствено за Лас Палмас трябва да си харесате някой паркинг, за Вегета пък ползвахме този паркинг до пазара (задължително да се посети пазара)  и беше доста удобно, но беше почти пълен.

Цитат

Коя ботаническа градина да посетим на Гран Канария с количка? 

Градината на маркизата на Арукас - Jardín de la Marquesa - проебладаващата част е съвсем равно и с алеи, подходящи за количка, май повечето бяха и павирани.  А и струва ми се, че ви е сравнително близо до настаняването. Входът беше нещо като 5-6€.
Иначе по това време на годината едва ли ще е много цветно, но пък в градината има голямо драконово дърво на 400г. , голяма колекция от палми и кактуси, а  малката госпожица сигурно ще се зарадва на пауните, които крачат достолепно напред-назад
image.jpeg.fdda24f864ddec6d361e04963c09c7f5.jpeg

има също и красива вила в градината
image.jpeg.08925f8d14b05c6e510bf5dde8b078c9.jpeg

че даже и тоалетната е елегантна и изискана :grin:
image.jpeg.87322567c23d7c97a9dc04e17baf591b.jpeg

Цитат

Има ли някоя кратка пътечка с хубави гледки? Нещо друго лесно достъпно, което да не изпускаме? 

Доста от мирадорите са си на/до пътищата, за повечето си има и паркинги, или отбивки/разширения. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Ами Лянос де ла мимбре се сещам като за съвсем кратка пътечка с епична гледка. В смисъл, не е точно на пътя, все пак, за разлика от повечето други мирадори. Даже си мисля, че там и количката ще може да я бутате. но и да не, те са десетина минути от мястото, където се оставя колата. До Pico de bandarma се стига с кола.

Всичко, което Фил е написал в горното мнение, го дублирам 🙂

• Благодаря 1
Публикувано:

Съвет за местата в самолета, ако е триместен от страна - изберете си места А и Ц. Рязко намалява шансът някой да иска да седне в дупката. Може да остане празно, пък ако не остане празно, естествено веднага ще иска да се размени човекът от средата за вътрешното. Винаги пристигаме късно на летище, но може би може да се попита и на гишето да оставят мястото празно, ако самолетът не е пълен.

Уточнете в София, че количката не ви трябва в Мюнхен и да я чекират директно за Канарите и да излезе с багажа там (освен ако не ви трябва в терминала, което ме съмнява). Мислех си, че не може да сбъркат, ама ето, в Лондон Хийтроу ми я извадиха на изхода на самолета въпреки уверенията. Пък то беше калъф за количка, в който освен нея естествено имаше още 10 кила рандом багажи и това го тътрих из летището. Калъфът за количка по принцип винаги е буферен допълнителен багаж, никой не прави проблеми за килограми на семейства.

Мисля, че на мюнхенското летище имаше едни леки сгъваеми детски колички за ползване из терминала, но сигурно ще са близко гейтовете.

Потвърждавам за детските столчета - приличат на извадени от битак всеки път като сме вземали. Не помня колко е голяма Ели, но ако пипа постоянно неща, ще опипа цялото нещо. Но пък ако не си пъха ръцете в очите и устата (моите не го правеха много), все тая колко е мръсно.

И двете ми деца бяха за пръв път на плаж на пясък, съответно ядоха и им влизаше в очите. Честно казано, ако има как да върна лентата назад, бих пробвал с някакъв лееееко каменист плаж, за да са по-лесни за чистене и да знаят да не пълзят върху такава повърхност, а да си пълзят на кърпите.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Биляна Димитрова
Публикувано:

Вярвам, че всичко ще бъде наред. Един съвет към шофьора, винаги преди да потегли от бензиностанция да преброй колко човека има в колата😊.

• Смея се 10
Публикувано:

Гледайте да не забравите в самолета  куфара с дрехите на бебето!

На приятели, с които пътуваме често, точно това им се случи на първото пътуване с бебето им. 
Че ходихме по спешност да купуват дрехи.

• Смея се 3
Публикувано:
преди 1 час, master_of_germs каза:

Ами Лянос де ла мимбре се сещам като за съвсем кратка пътечка с епична гледка. В смисъл, не е точно на пътя, все пак, за разлика от повечето други мирадори. Даже си мисля, че там и количката ще може да я бутате. но и да не, те са десетина минути от мястото, където се оставя колата. До Pico de bandarma се стига с кола.

Всичко, което Фил е написал в горното мнение, го дублирам 🙂

Т.е. входът става 10-12 евро и има две драконови дървета, така ли? 😄

• Смея се 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.