Прескочи до съдържание

Първо самолетно пътуване с бебето: Фуертевентура и Гран Канария

Lindt

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 1 час, Венелин каза:

Съвет за местата в самолета, ако е триместен от страна - изберете си места А и Ц. Рязко намалява шансът някой да иска да седне в дупката. Може да остане празно, пък ако не остане празно, естествено веднага ще иска да се размени човекът от средата за вътрешното. Винаги пристигаме късно на летище, но може би може да се попита и на гишето да оставят мястото празно, ако самолетът не е пълен.

Уточнете в София, че количката не ви трябва в Мюнхен и да я чекират директно за Канарите и да излезе с багажа там (освен ако не ви трябва в терминала, което ме съмнява). Мислех си, че не може да сбъркат, ама ето, в Лондон Хийтроу ми я извадиха на изхода на самолета въпреки уверенията. Пък то беше калъф за количка, в който освен нея естествено имаше още 10 кила рандом багажи и това го тътрих из летището. Калъфът за количка по принцип винаги е буферен допълнителен багаж, никой не прави проблеми за килограми на семейства.

Мисля, че на мюнхенското летище имаше едни леки сгъваеми детски колички за ползване из терминала, но сигурно ще са близко гейтовете.

Потвърждавам за детските столчета - приличат на извадени от битак всеки път като сме вземали. Не помня колко е голяма Ели, но ако пипа постоянно неща, ще опипа цялото нещо. Но пък ако не си пъха ръцете в очите и устата (моите не го правеха много), все тая колко е мръсно.

И двете ми деца бяха за пръв път на плаж на пясък, съответно ядоха и им влизаше в очите. Честно казано, ако има как да върна лентата назад, бих пробвал с някакъв лееееко каменист плаж, за да са по-лесни за чистене и да знаят да не пълзят върху такава повърхност, а да си пълзят на кърпите.

Мдааа, вчера си говорихме с автора на темата за калъфи и багажи. 😄

image.png.d117e2463bbd1e306460c298bcb6fa90.png

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 39 минути , ivailo_radev каза:

Т.е. входът става 10-12 евро и има две драконови дървета, така ли? 😄

Мога да кажа и място, където има поне 4 драконови дървета и е без вход, обаче това е само, ако се обяви след контрата ре-контра 😄

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Аз все така не съм сигурна как става това с багажа на бебетата. На нас са ни казали, че тарифата ни е толкова тъпа, че бебето няма право на никакъв багаж, но можем да вземем на борда 1 предмет - столче или количка. Не може да го дадем за чекиране този същия предмет обаче.

Купихме си калъф от тему, в който може да влезе цялото ни семейство. Обаче не ми е ясно давайки го на стюардите, може ли да не ни го връщат в Мюнхен, а да отиде на следващия полет? 

Вероятно ще си вземем чекиран багаж, колкото да не мъкнем на борда моя багаж, бебешкия, татковия и количката, иначе имаме някакви оптимистични очаквания да можем да се справим и така.

Обаче ако решим, че искаме и бебешка кошница, тези калъфи биха ли издържали чекиране или ще се разпаднат по пътя? 

На @ivailo_radev видях калъфа, доста по-сериозно изглежда, но @Венелин не знам с какво пътува 🙂

Ние имаме толкова смотан: 

https://share.temu.com/yOaBNzeMuhB

а не такъв: 

https://www.amazon.de/dp/B09ZP552RB?ref_=ppx_hzsearch_conn_dt_b_fed_asin_title_1

Освен това по телефона от Луфтханза ни увериха, че бебето няма право на така наречена diaper bag, което е много странно, защото те не могат да ни ограничат с какви неща ще минем летищни проверки и би трябвало да може един от салонните ни багажи да съдържа бебешка храна, козметика, тн. Не ми е зор да е допълнителен багаж, просто да не спазвам ограничението за течности, и да са при нас.

• Браво 1
Публикувано:
преди 11 минути , Lindt каза:

Аз все така не съм сигурна как става това с багажа на бебетата. На нас са ни казали, че тарифата ни е толкова тъпа, че бебето няма право на никакъв багаж, но можем да вземем на борда 1 предмет - столче или количка. Не може да го дадем за чекиране този същия предмет обаче.

Купихме си калъф от тему, в който може да влезе цялото ни семейство. Обаче не ми е ясно давайки го на стюардите, може ли да не ни го връщат в Мюнхен, а да отиде на следващия полет? 

Вероятно ще си вземем чекиран багаж, колкото да не мъкнем на борда моя багаж, бебешкия, татковия и количката, иначе имаме някакви оптимистични очаквания да можем да се справим и така.

Обаче ако решим, че искаме и бебешка кошница, тези калъфи биха ли издържали чекиране или ще се разпаднат по пътя? 

На @ivailo_radev видях калъфа, доста по-сериозно изглежда, но @Венелин не знам с какво пътува 🙂

Ние имаме толкова смотан: 

https://share.temu.com/yOaBNzeMuhB

а не такъв: 

https://www.amazon.de/dp/B09ZP552RB?ref_=ppx_hzsearch_conn_dt_b_fed_asin_title_1

Освен това по телефона от Луфтханза ни увериха, че бебето няма право на така наречена diaper bag, което е много странно, защото те не могат да ни ограничат с какви неща ще минем летищни проверки и би трябвало да може един от салонните ни багажи да съдържа бебешка храна, козметика, тн. Не ми е зор да е допълнителен багаж, просто да не спазвам ограничението за течности, и да са при нас.

Няма право на отделна такава, а не, че нямате право да си носите. Абе в последно време много некадърен народ работи по кол центровете им. Само като се обадяш за премаршрутиране, са горе-долу адекватни. Носите си смело чанта с бебешки неща на мястото на 1 personal item и не го мислите. Никой няма да направи при тях забележка за такова нещо. Почти гарантирам.

На въпроса за калъфите - не ти е проблем дали ще се разпадне калъфът по пътя. Ще изкара не малко пътувания, дори и този от Тему (който не се вижда какъв е, ама аз се сещам какъв може да е). Единственият му проблем е, че по-малко защитава столчето. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 11 минути , Gentleman Basta каза:

Който е хвърлял камъни по @Gentleman Basta, да е хвърлял в съответната тема. Айде, успокойте се вече! Човек да не си забрави жената ...

Забрави, ако мислиш, че ще отшуми скоро ...

Публикувано:
Преди 1 час, Lindt каза:

Нещата за бебето може да са си във вашия багаж. И да не си спазвате ограниченията и тн.

Не се шашкайте толкова. Почти съм сигурен, че това че бебето нямало право на абсолютно никакъв багаж не е вярно, ама не мога да гарантирам. Ако се обадите пак ще получите друг отговор 😀

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Lindt каза:

Economy Light fare ли сте? Би трябвало да имате по 2 чанти на възрастен? Т.е. 4 чанти общо?

Carry-on bags 
1 x 8kg (18lb)
max. 55 x 40 x 23cm

1 personal item
max. 40 x 30 x 15cm

Според мен няма какво толкова да носите за детето от тук. Три памерса, колкото да изкарате полета, и една торбичка АМ за из път, ако не кърмиш. Пюрета на летищата продават. + И да носите няколко пауча, на секюрити никой няма да ви ги вземе, особено по тези европейски летища. После там на място в Меркадоната или друг супермаркет ще е по-евтино: от памперси през козметика до храни и дрехи. От всички летища през които съм влачила моето дете като бебе, испанските винаги са били най-пипнатите като за семейства.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 21 минути , Coo каза:

Economy Light fare ли сте? Би трябвало да имате по 2 чанти на възрастен? Т.е. 4 чанти общо?

Carry-on bags 
1 x 8kg (18lb)
max. 55 x 40 x 23cm

1 personal item
max. 40 x 30 x 15cm

Според мен няма какво толкова да носите за детето от тук. Три памерса, колкото да изкарате полета, и една торбичка АМ за из път, ако не кърмиш. Пюрета на летищата продават. + И да носите няколко пауча, на секюрити никой няма да ви ги вземе, особено по тези европейски летища. После там на място в Меркадоната или друг супермаркет ще е по-евтино: от памперси през козметика до храни и дрехи. От всички летища през които съм влачила моето дете като бебе, испанските винаги са били най-пипнатите като за семейства.

Ами да, тази тарифа сме, аз писах в темата на Луфтханза и не ми се пишеше пак.

На теория да, можем да вземем 4 чанти + количката на борда. Обаче не разбирам как ще носим по летища и до самолета по 2 чанти + 9 кг бебе/ 8 кг количка всеки и ще ни е комфортно. Евентуално с 2 куфара, на които да закачим по 1 раница. 

Това, ако решим да оставим кошницата за кола и да разчитаме на тези от рентал компаниите. Ако носим и кошница, не можем да се справим без допълнителен чекиран куфар, който е 30 евро в посока, не е нещо страшно. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз ви пожелавам едно чудесно пътешествие!

Със сигурност ще бъде интересно и забавно.

И ще очаквам разказ и снимков материал.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

@Lindt вие сте доказали, че се справяте в не една и две екстремни ситуации, дали ще изтървете полет заради сладка раздумка или ще останеш някъде по пътя, така че ще се справите и сега  Желая ви едно прекрасно пътешествие с Ели. ❤️ Сигурна съм, че ще е страхотно!

• Благодаря 1
Публикувано:

Сетих се за още нещо, ако ходите към El Cotillo, и при това имате съботен ден на разположение, в Lajares (по път) има симпатично пазарче от 10 до 2 (само в събота). Цените не са от най-приятните, но за мен това беше цветно разнообразие от камънака и си купихме магнитче-роботче за спомен 🤣

• Благодаря 1
Публикувано:

Следват малко истории от "Безкрайния катун", без срам и без цензура.

Значи - авиокомпаниите трябва да са ви вечно благодарни, че пътувате с бебе, защото я груумвате за скоро идващия период от 15 години, в които ще е дете, но ще ѝ плащате пълен билет. Буквално всеки от вас скоро ще струва клиент и половина. Така че смело с килограмите - длъжни са ви 🙂

От около година ползваме това чудовище, здраво и огромно, купено без забележки на старо. Всъщност е доста неудобно за търкаляне, но ползваме летищни колички, а после коли и таксита.
https://www.amazon.com/Stokke-PramPack-Orange-and-Black/dp/B004QXZEKI
Поема количка, разглобено баланс колело за баткото (няма как истинско...), тротинетка и всякакви глупости да запълнят кухините. Ако някой пита, но никой не е, бих казал, че вътре има колички и за двете деца (синът ми е на почти 6, хахаха).
Ако не вярвате в здравината на калъфа, омотавате го в ролка домакинско найлоново фолио, горе-долу една ролка си отива. Таман и няма да се изцапа. На връщане се купува лесно навсякъде.

Винаги имайте подръка 1 и 2 евро, защото на някои летища количките са с депозит. На някои големи лоукост се и плащат с карта, като Бергамо например, няма безплатен обяд там.

Луфтханза имат строги правила за ръчен багаж, които никой не следи освен на чекина, ако решат да се правят на важни. И с тях, и с други много често на чекин оставяме някаква чанта леко настрани, докато предадем големите куфари, за да нямаме излишни разправии дали куфарче тежи 8 кг и т.н.

Бордваме се винаги в края, няма по-дразнещо нещо от висене в автобус или ръкав. Накрая никой няма да направи проблем на семейство дали има Х или Х+1 раници и чантички, всички бързат да излетят.

За самолета е супер удобно да се носят от тези кукички, които се връзват с велкро. Увивате ги на пантите на затворена масичка и по тях накичвате раници и торби.

Бебешка вода, мляко, фабрични пюрета досега никой не ни е спирал. Винаги е добре да има пликчета за повръщане и резервни дрехи именно заради повръщане, не толкова за фалове с памперса. Досега децата ни не са повръщали в самолет, само в хидроплан, но пък повръщат в разни микробуси трансфери, за които никога няма време да извадим допълнителен багаж.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 10.11.2025 г. в 22:19, Zaro каза:

Вадя пуканките и чакам снимки на багажа. :diablo:

...

С неудоволствие минавам да кажа, че за пръв път в живота си плащаме чекиран багаж и даже сме благодарни, че има такава опция :acute:

Ама снимки не знам дали да споделяме на чувала на Дядо Коледа с останалите чанти и торбички. Освен ако не предложиш от пуканките!

• Смея се 4
Публикувано:

Аз не искам да изглеждам черноглед, ама да добавя нещо като съвет. Изкарайте на малката ЕЗОК, на нас поне честичко ни се налагаше да посещаваме болници в чужбина. И огледайте къде има и на двата острова педиатри или болници с педиатър.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 1 час, ivailo_radev каза:

Аз не искам да изглеждам черноглед, ама да добавя нещо като съвет. Изкарайте на малката ЕЗОК, на нас поне честичко ни се налагаше да посещаваме болници в чужбина. И огледайте къде има и на двата острова педиатри или болници с педиатър.

Да, Ели има езок и годишна здравна застраховка. За съжаление не знам как да направим застраховка, покриваща разходите ни в случай, подобен на вашия за Шри Ланка. Мислех, че plus акаунт на револют би покрил плащаните с тяхна карта резервации в случай на невъзможност за пътуване, но не открих подобни условия.

Вариант уж е само застраховка отмяна на пътуване, но тя е скъпа и се сключва за всяко пътуване непосредствено след покупка на билети, тоест за това пътуване бяхме закъснели. 

Не знам ти по групите дали си срещал някакви полезни идеи в тази посока, никак не ми харесва, че с една бърза температура малката ще запрати няколко хиляди в кофата 🙂

Публикувано:

обикновена здравна застраховка би трябвало да покрива разболяване непосредствено преди пътуване

аз едно време ползвах номадите, но от години не съм гледал...

Публикувано:
преди 11 часа, stanimir каза:

След двайсетина години пак 🙂

Не е сигурно, не е сигурно... 😛

преди 3 минути , neuromancer каза:

обикновена здравна застраховка би трябвало да покрива разболяване непосредствено преди пътуване

аз едно време ползвах номадите, но от години не съм гледал...

Здравните застраховки при пътуване включват периода на самото пътуване и се активират на място в чужбина. В конклетния случай единствено застраховка отмяна на пътуване е можела да свърши работа, но тя се сключва още при извършване на съответния разход...

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, Lindt каза:

Да, Ели има езок и годишна здравна застраховка. За съжаление не знам как да направим застраховка, покриваща разходите ни в случай, подобен на вашия за Шри Ланка. Мислех, че plus акаунт на револют би покрил плащаните с тяхна карта резервации в случай на невъзможност за пътуване, но не открих подобни условия.

Вариант уж е само застраховка отмяна на пътуване, но тя е скъпа и се сключва за всяко пътуване непосредствено след покупка на билети, тоест за това пътуване бяхме закъснели. 

Не знам ти по групите дали си срещал някакви полезни идеи в тази посока, никак не ми харесва, че с една бърза температура малката ще запрати няколко хиляди в кофата 🙂

Ами аз гледам по немските групи, и там повечето, които пътуват няколко пъти в годината с децата, имат целогодишни застраховки "Отмяна на пътуване". Ама в България такова животно няма. Ама нищо няма да и става за това пътуване сега, спокойно 🙂 За следващите ще си правите Отмяна. 🙂 Аз не го писах да те наплаша  - ами да си я имате и да не ви трябва най-добре картата. Нашият случай с Шри Ланка беше комбинация от много обстоятелства, включително и панирана детска лекарка с много ниска дозировка на антибиотика. Ако бяхме отишли в началото още на детския УНГ, щеше до пътуването да е пушка и да си лети.

Публикувано:
На 10.11.2025 г. в 22:19, Zaro каза:

Вадя пуканките и чакам снимки на багажа. :diablo:

И за да не бъда прекалено зъл, най-големият проблем не е нито един от посочените, ами болките в ушите при кацане. Децата имат къс ушен канал и промяната в налягането понякога им се отразява зле. При по-големи деца помага дъвка, при бебета - може би биберон. Всичко останало е бял кахър. Винаги съм съчувствал на родители, които полагат максимални усилия да си успокоят човечето и ми иде да ударя 2-3 шамара на идиотите, които гледат неодобрително. 

Aaa, не е задължително. Пътувала съм и с бебета, които се дерат като зверове през целия път, и с такива, които си гледкат кротко, усмихват се или просто си спинкат сладко. Моите деца също, когато бяха толкова малки,  никога не са ревали в самолет... Дано и Елито приеме пътуването с удоволствие  🙂

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 минути , iaia_mama каза:

Моите деца също, когато бяха толкова малки,  никога не са ревали в самолет.

По дефиниция "нашите" магелански деца са кротки и добри, а не като онези "другите" ревящите... 😉 

• Смея се 10
Публикувано:
преди 15 минути , Duke каза:

По дефиниция "нашите" магелански деца са кротки и добри, а не като онези "другите" ревящите... 😉 

Ако случайно някое от "нашите" не е кротко понякога (знам, че няма такава възможност, ама хипотетично), тогава отговаряме или с "Ми то е дете, какво да направя" или с "Малко ни е по-буйничък, ама гледай го бе, гледай колко е силен, премести седалката пред него заедно с какичката" и те хората ще проявят разбиране. Иначе "И Вие сте била дете. То и кучето Мая един такъв го уби". 😄 😄 😄

• Смея се 7
Публикувано:

Това ме подсеща за един полет до Мадрид.Детенце на 2-3 години не спря да реве цели три часа , ама рев с пълно гърло 😄

Не знам как извади толкова енергия , възрастен човек щеше да остане без дъх. Та комичното беше , че точно в началото на заход за кацане се укроти и целия салон избухна в ръкопляскане.

Майката , всички стюардеси се изредиха да го разсейват и забавляват с играчки , разходка по пътеката,  ама не та не , нищо не помогна.

• Смея се 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.