Прескочи до съдържание

Общ чат за избор на маршрут и багаж :)

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 43 минути , Doctor Who каза:

В момента САУДИА имат от Мадрид до Бангкок за края на април за 429 евро двупосочно.

image.png.6def3d367cd5ae48e1f85472f6918de1.png

Супер, ама от Мадрид. А колко ще дадеш да стигнеш дотам и време да изгубиш? Ако те устройва хубаво...

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:

Освен цената е добре да се гледа и общото време на пътуване. Въобще не съм фен на турците, дори съм ги задраскал с дебелия флумастер след като не уважиха една канселация на билети по медицински причини, но в аритметиката е важно да се включва и фактор "време". Защото, ако едно пътуване, което принципно е в рамките на 12-14 часа се разтегли до 24-26 часа, нещата се променят значително. Като прибавим към това и евентуално същото увеличение на времето за придвижване в обратна посока, се получават два допълнителни дни в пътуване с присъщите за това допълнителни разходи. Прибавяме и евентуални разходи за придвижване до европейски хъб от София и евентуално нощувка/и на място за свързващия полет и получаваме краен резултат, който не винаги оправдава начинанието. Накрая е добре да се има предвид и евентуална необходимост от транзитна виза при прекачване по трасето. Всичко това при условие, че фактор "време" е строго индивидуален. Наясно съм, че за някои магеланци фактор "време" не е от значение и практически той не играе никаква роля в уравнението. За себе си, тъй като винаги съм зависим от фактор "време", както и от фактор "висок сезон", съм приел, че е по-добре да платя малко повече за удобството да летя междуконтинентално на един билет с тръгване от и връщане в София, като опитвам да "изцедя" максимално часовете с ранно заминаване и късно връщане...

• Харесвам 13
  • Браво 3
Публикувано:
преди 5 минути , Duke каза:

Освен цената е добре да се гледа и общото време на пътуване. Въобще не съм фен на турците, дори съм ги задраскал с дебелия флумастер след като не уважиха една канселация на билети по медицински причини, но в аритметиката е важно да се включва и фактор "време". Защото, ако едно пътуване, което принципно е в рамките на 12-14 часа се разтегли до 24-26 часа, нещата се променят значително. Като прибавим към това и евентуално същото увеличение на времето за придвижване в обратна посока, се получават два допълнителни дни в пътуване с присъщите за това допълнителни разходи. Прибавяме и евентуални разходи за придвижване до европейски хъб от София и евентуално нощувка/и на място за свързващия полет и получаваме краен резултат, който не винаги оправдава начинанието. Накрая е добре да се има предвид и евентуална необходимост от транзитна виза при прекачване по трасето. Всичко това при условие, че фактор "време" е строго индивидуален. Наясно съм, че за някои магеланци фактор "време" не е от значение и практически той не играе никаква роля в уравнението. За себе си, тъй като винаги съм зависим от фактор "време", както и от фактор "висок сезон", съм приел, че е по-добре да платя малко повече за удобството да летя междуконтинентално на един билет с тръгване от и връщане в София, като опитвам да "изцедя" максимално часовете с ранно заминаване и късно връщане...

Напълно съм съгласен. 

Относно въпроса за Бангкок - в момента съм в Тайланд от майското промо и билетите отиване/връщане бяха 600 евро. Та 735 е леко завишено, вероятно май месец ще са по-добре, но ако със сигурност искате да пътувате до Тайланд и са удобни връзките - тези 135 евро плаващи си зависи от вас дали искате да ги рискувате или да се подсигурите. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Щом си говорим за Тайланд , Луфти групата цяла година имаха Бангкок от София на 570€ с прекачване от по час - два във Виена.Сумарното време беше почти като на Търкиш.През месец-два регулярно пускат Тайланд на такава цена.

Предполагам повечето хора тук са обиграни и знаят колко струва лоу кост изходящо летище вкл. нощувка и т.н.

Аз поне знам с доста голяма точност какви са ми разходите през поне няколко европейски хъба , кои са най-евтини , най-лесни логистично и т.н.Не е едно и също да летиш от Лондон , Рим , Амстердам или Будапеща и Истанбул...

Просто автоматично прибавям сумата към цената на билета и разбирам доколко е изгодно или не.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 2 часа, polyglota80 каза:

Супер, ама от Мадрид. А колко ще дадеш да стигнеш дотам и време да изгубиш? Ако те устройва хубаво...

Аз мога да стигна до Мадрид и да ползвам този полет  с двупосочни полети и една нощувка за двама за по-малко от 200 евро. Ако избера как да похарча 1470 евро за полети до Бангкок  ще предпочета Истанбул като начална и крайна точка и полет на всяка компания различна от Търкиш.

Вариант в посока Азия е полет от ОАЕ - много често  директен, а и за допълнително инфо - Ер Арабия имат отлични цени от Шаржа.

Напълно съгласен съм - с пари може да бъде закупено време, т.е. по-подходящ полет и да, въпрос на избор и възможности.

• Харесвам 3
Публикувано:

Има и един друг фактор, едно е да плащаш един билет, тогава я прежалиш 135 евро, я не. Ама ако плащаш 4 - идва с над 500 евро горница, което си е още един самолетен билет...

• Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:

Ако летиш от някой европейски хъб и трябва да купиш 4 билета с някой лоу кост до/от там и да осигуриш евентуално 1 нощувка за тези 4-ри човека, със сигурност ще ги платиш тези 500 евро, че може и да не стигнат. 

• Харесвам 5
Публикувано:

Той иска да каже , че летейки през европейски хъб ще излезе общо 600€ на човек vs 735€ c Turkish от София.Тоест спестяването е 135€ и ако е за един човек може да не си заслужава особено , но ако си  семейно става х4 и сумата набъбва.Обикновено един плаща в семейството 😄

• Харесвам 3
  • Смея се 2
Публикувано:

То няма гаранция, че сумата ще е 600 евро на човек. В последно време лоу костовете не са това, което бяха. 😉 В момента, в който добавиш дори малък кабинен куфар и цената става, като да летиш с турските авиолинии. И като сложиш евентуална нощувката, става повече от турските. 

За мен лично има два варианта - да се следи за промоции с начална точка София с друга авиокомпания. Както някой беше писла по-горе - Луфтханза групата, например, които в последно време изкарват доста добри цени. 

И втори вариант - с начална точка Истанбул/Атина евентуално. Пак някой беше писал, че оттам изкачат много добри цени не с турците, а с други авиокомпании. Вярно, че пътните такси, горивото и паркирането на летището ще струват пари, но при повече от 2-ма пътуващи, сметката излиза. 

• Харесвам 5
Публикувано:

Да, но семейство от четирима едва ли има нужда от повече от един, максимум два куфара... Ама знам ли?...

Понякога се изумявам. Като гледах оня ден на летище Аман как се пътува с по 3+ грамадни куфара, във всеки от които @Mistress of Germs може да се побере кажи-речи права...

Освен това на всички са ни известни врътките с добавяне на сравнително евтин багаж с wizz flex.

• Харесвам 3
  • Шок 1
  • Смея се 2
Публикувано:

Отиването ни до Единбург с чекиран куфар с Раян еър ни струва само 50 паунда по-евтино от прибирането ни с Бритиш еъруез от Глазгоу 9 дни по-късно... 

И изпитвам страхотен респект към всеки, овладял изкуството да пътува с една лоукостка раница за две седмици. Съвсем сериозно го казвам. Колкото и да съм намалила багажа, този левъл едва ли ще го стигна някога. 

А и евтиният багаж с уиз и флекса още не съм го разбрала, за съжаление. Ама за 9 месеца в БГ само два пъти съм летяла с тях, третият предстои... евентуално. 

• Харесвам 5
Публикувано:

Въпрос на сметки.Из арабския свят и голяма част от азиатците наистина мъкнат умопомрачително количество багаж.Едни образи  "планинари" бяха тръгнали така на преход в Кавказ :

IMG_20250723_172819.jpg

• Шок 3
  • Смея се 5
  • Замислям се 1
Публикувано:
Преди 1 час, DaBo каза:

А и евтиният багаж с уиз и флекса още не съм го разбрала, за съжаление. Ама за 9 месеца в БГ само два пъти съм летяла с тях, третият предстои... евентуално. 

Ти само кажи, ще те обучим.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Смея се 3
Публикувано:

Аз предпочитам да се придържам към катарците и търкиш, където стачка е мръсна дума. 🙂 Луфтханза само чакат хората да почнат да пътуват и хоп стачки и прецаквации, а и са си лоу кост компания отдавна, всичко се плаща отделно. Да не говорим, че за Азия първо летиш в посока обратна на дестинацията ти и се удължава полета. 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 2 часа, DaBo каза:

И втори вариант - с начална точка Истанбул/Атина евентуално. Пак някой беше писал, че оттам изкачат много добри цени не с турците, а с други авиокомпании. Вярно, че пътните такси, горивото и паркирането на летището ще струват пари, но при повече от 2-ма пътуващи, сметката излиза. 

При разлика от 150 евро на билет натоварих домочадието и летяхме от Сабиха - паркинг, такси за магистрала и една нощувка на отиване ( 52 евро) близо до летището излезе малко над 200 евро. Отделно с пазар на връщане (кацане рано сутринта в Истанбул) и нещата ни се получиха много добре. В момента дебна за цени директно от Истанбул за други дестинации - за 4 ма се получава сериозна разлика. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 2 часа, DaBo каза:

И изпитвам страхотен респект към всеки, овладял изкуството да пътува с една лоукостка раница за две седмици.

А аз трудно разбирам каква е разликата в багажа за 3 дни спрямо багажа за 5,7,10 дни, 2 или 3 седмици.
(Освен ако не се сменят места с голяма разлика в климата, разбира се.)
Сори за отклоняването от темата.

• Харесвам 2
  • Смея се 3
Публикувано:
17 minutes ago, T.E.Lawrence said:

Аз предпочитам да се придържам към катарците и търкиш, където стачка е мръсна дума. 🙂 Луфтханза само чакат хората да почнат да пътуват и хоп стачки и прецаквации, а и са си лоу кост компания отдавна, всичко се плаща отделно. Да не говорим, че за Азия първо летиш в посока обратна на дестинацията ти и се удължава полета. 

Зависи , ако прекачваш 1 час във Виена или висиш.6-7-8 часа на летището в Истанбул ? За дългите полети Луфтханза са с включен багаж и кетъринг , плаща се единствено избор на място.При Търкиш има ли още безплатен избор ?

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 18 минути , Фил каза:

А аз трудно разбирам каква е разликата в багажа за 3 дни спрямо багажа за 5,7,10 дни, 2 или 3 седмици.

Огромна е разликата! 🤣

Търкиш имат включено всичко в цената на икономи класата, каквото имат и Луфтханза. 

Има разлика в бизнес класата, в която нетът на борда при Търкиш е безплатен, а при Луфти се плаща. При swiss air пък има безплатен нет за чатове само. Другият се плаща. Разликата има и в несесерчето, което получаваш. Търкиш са най-дащни, така да кажа. 
Храната на швейцарците в бизнеса е много добра и имат много хубава селекция алкохол, бих ги сложила на нивото на турците. При самите Луфтханза е по-бедно и най-невкусно, макар че това зависи от избора на ястие и от личния вкус.

• Харесвам 3
Публикувано:

Абе, друго си е смяната на полета да ти е по път и да се разтъпчеш на летището, не свит в самолета. 🙂 Иначе безплатният избор на места зависи от вида билет. 

Освен стачките, забравих и лошите зими в Западна Европа, заради които също отменят полети или ги пренасочват. В Доха няма проблем виелица да прецака пътуването. 🙂

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 25 минути , Otnesen каза:

При разлика от 150 евро на билет натоварих домочадието и летяхме от Сабиха - паркинг, такси за магистрала и една нощувка на отиване ( 52 евро) близо до летището излезе малко над 200 евро. Отделно с пазар на връщане (кацане рано сутринта в Истанбул) и нещата ни се получиха много добре. В момента дебна за цени директно от Истанбул за други дестинации - за 4 ма се получава сериозна разлика. 

И аз до този извод стигнах. Вече и аз гледам само от Истанбул. Но не знам как вие ги намирате, а на мен не ми ги вади търсачката...

Публикувано:
преди 36 минути , Otnesen каза:

Паркингът някъде около Сабиха, ли беше? Също така е важно да кажеш дали от паркинга издават удостоверение за колата, че преди години (предполагам и сега) при излизане от Турция за такива като нас влезли с коли в страната, се изискваше документ за колата. Идеята беше да не продадеш трошката в Турция и да забегнеш нанякъде...

Публикувано:
преди 2 часа, stanimir каза:

Въпрос на сметки.Из арабския свят и голяма част от азиатците наистина мъкнат умопомрачително количество багаж.Едни образи  "планинари" бяха тръгнали така на преход в Кавказ :

IMG_20250723_172819.jpg

Барабар с хладилника ли? 😄 
Да не съм офтопик, но нивото съм го опитимизал до 1 куфар за 3-членно семейство за 10-14 дни екскурзия. За седмица из Европа минаваме само с лоукост раниците + кредитната карта.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 37 минути , Фил каза:

Само веднъж сме ползвали услугите на хотел за изпиране на дрехи и това беше в Камбоджа или Виентнам, защото буквално на ден се преобличахме по два пъти.  Наистина нямаме доверие на подобни услуги. Иначе, когато пътуваме правилото за дрехите е по един чифт на ден. В този смисъл не разбирам твоето недоумение... 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 3 часа, stanimir каза:

Той иска да каже , че летейки през европейски хъб ще излезе общо 600€ на човек vs 735€ c Turkish от София.Тоест спестяването е 135€ и ако е за един човек може да не си заслужава особено , но ако си  семейно става х4 и сумата набъбва.Обикновено един плаща в семейството 😄

Един плаща, ама и колко дават парите 😀Понякога пак само един 😁

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 19 минути , Duke каза:

Само веднъж сме ползвали услугите на хотел за изпиране на дрехи и това беше в Камбоджа или Виентнам, защото буквално на ден се преобличахме по два пъти.  Наистина нямаме доверие на подобни услуги. Иначе, когато пътуваме правилото за дрехите е по един чифт на ден. В този смисъл не разбирам твоето недоумение... 

Ами можеш и съвсем сам да си изпереш дрехите, ако нямаш доверие на хотелите. Има навсякъде автомати, ние ползваме на всяко пътуване. По-добре да пиеш една бира докато чакаш да се изперат и изсушат, отколкото да мъкнеш 1 куфар багаж повече 2 седмици. 

Отделно хората често отсядат в апартаменти и аз поне запазвам такъв с пералня. 

• Харесвам 13

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.