Прескочи до съдържание

Общ чат за избор на маршрут и багаж :)

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 35 минути , Duke каза:

Паркингът някъде около Сабиха, ли беше? Също така е важно да кажеш дали от паркинга издават удостоверение за колата, че преди години (предполагам и сега) при излизане от Турция за такива като нас влезли с коли в страната, се изискваше документ за колата. Идеята беше да не продадеш трошката в Турция и да забегнеш нанякъде...

На 2,9 км от летището.  64 лв беше за  6 дни. Щом е важно и за декларацията има тема за летищата в Истанбул. Там е писано и за паркинги около летищата. 

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Фил каза:

А аз трудно разбирам каква е разликата в багажа за 3 дни спрямо багажа за 5,7,10 дни, 2 или 3 седмици.
(Освен ако не се сменят места с голяма разлика в климата, разбира се.)
Сори за отклоняването от темата.

Razlikata e ogromna spored men! Do 5-6 dni se subiram v malka ranica. Za 8-10 dni kufar za ruchen, a 14-15 dni chekiran is triabva.

• Харесвам 2
Публикувано:
На 3.02.2026 г. в 14:11, Doctor Who каза:

Аз мога да стигна до Мадрид и да ползвам този полет  с двупосочни полети и една нощувка за двама за по-малко от 200 евро. Ако избера как да похарча 1470 евро за полети до Бангкок  ще предпочета Истанбул като начална и крайна точка и полет на всяка компания различна от Търкиш.

Вариант в посока Азия е полет от ОАЕ - много често  директен, а и за допълнително инфо - Ер Арабия имат отлични цени от Шаржа.

Напълно съгласен съм - с пари може да бъде закупено време, т.е. по-подходящ полет и да, въпрос на избор и възможности.

Аз мога да стигна до Мадрид и да ползвам този полет  с двупосочни полети и една нощувка за двама за по-малко от 200 евро = iskam da vidia kak tochno 6te go napravish tova? Davam ti 2 bona, za6toto ne e vuzmojno, osven ako ne spish po nekvi dupki. Sorry ama nema kak da stane!

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 50 минути , polyglota80 каза:

iskam da vidia kak tochno 6te go napravish tova? Davam ti 2 bona, za6toto ne e vuzmojno, osven ako ne spish po nekvi dupki. Sorry ama nema kak da stane!

Хотел "дупка" на летище 100 евро.

image.png.34822df9346c80f96bf1ea71844d75e1.png

Двупосочни билети за двама до 100 евро, защото имам няколко пътувания до/от Испания със сменени дати и мога да ги местя където искам. По този начин всяка година покривам определен отрязък от време, в което планирам да пътувам, а ако не - просто ги местя в друга посока за други дати. По този начин ще стигна в топ сезон до Доминикана в 5* звезден хотел с туристически пакет на all incl. от Испания + една нощувка + тези полети за около 1000 евро на човек.

В момента има полети на Райън за горепосочените дати на цена около 100 евро на човек, което не е далеч от общата идея.  

Възможни са много неща и ако отговора те устройва, предлагам "2 bona" да идат в посока форума.

П.П.

1. Нищо не можеш да искаш - може да помолиш!

2. Аз ще помоля модератор @neuromancer да изтрие моите постове - тъжно е, че водят в подобна посока.

• Харесвам 4
Публикувано: (редактирано)
преди 17 минути , Doctor Who каза:

Хотел "дупка" на летище 100 евро.

image.png.34822df9346c80f96bf1ea71844d75e1.png

Двупосочни билети за двама до 100 евро, защото имам няколко пътувания до/от Испания със сменени дати и мога да ги местя където искам. По този начин всяка година покривам определен отрязък от време, в което планирам да пътувам, а ако не - просто ги местя в друга посока за други дати. По този начин ще стигна до Доминикана с туристически пакет от Ипания + тези полети за около 1000 евро на човек.

В момента има полети на Райън за горепосочените дати на цена около 100 евро на човек, което не е далеч от общата идея.  

Възможни са много неща и ако отговора те устройва, предлагам "2 bona" да идат в посока форума.

П.П.

1. Нищо не можеш да искаш - може да помолиш!

2. Аз ще помоля модератор @neuromancer да изтрие моите постове - тъжно е, че водят в подобна посока.

около 100 евро на човек, пак не е в рамките на 200 € с хотел. Ти сам каза до 200 euro... А никой не мята допълнителен отпуск, колко ти струва и т.н.

Редактирано от neuromancer
кирилица
  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 13 минути , Фил каза:

И за двуседмично пътуване - 30 чифта дрехи? :rolleyes:  То аз по принцип нямам толкова :grin:

Сори, ама издържам...

За това и не ходиш никъде за толкова дълго. Просто ти е малък гардероба...😂🤣😅

Когато съм за повече от 5-6 дни, винаги гледам поне на едното място за спане да има пералня и да си реша проблема с носене на камари от дрехи.

Аз имам жена и две момичета. Това за мен ще значи да тръгна като керван, ако се носят колкото и каквито дрехи иска всяка от жените.

• Харесвам 6
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 10 минути , jorocontrola каза:

Сори, ама издържам...

Когато съм за повече от 5-6 дни, винаги гледам поне на едното място за спане да има пералня и да си реша проблема с носене на камари от дрехи.

Аз имам жена и две момичета. Това за мен ще значи да тръгна като керван, ако се носят колкото и каквито дрехи иска всяка от жените.

Аз вече изключително се фрустрирам от количеството багаж.

Пътувахме с един голям куфат + по един твърд ръчен на човек + малка раница. Всичките мои неща заемаха половин ръчен куфар, останалото на дъщерите. Авиокомпанията настоя да го чекираме и изчезна безвъзвратно. За един месец никой не се сети какво точно е имало в тоя куфар (освен моите неща), та какво остава да потрябва... От останалия багаж около половината не потрябва така или иначе. Та вече ще има крути мерки.

И пак да изокам: LOT вече месец и половина след изчезването на багажа бавят обезщетение и не искат да признаят, че е изчезнал завинаги. Търсели го още, правели всичко възможно, това от края на миналата седмица.

• Харесвам 6
  • Шок 4
Публикувано:
преди 12 минути , jorocontrola каза:

Сори, ама издържам...

Изчакай още малко да порастнат и като настане женско царство у вас, ще купуваш чекиран багаж, та пушек ще се вдига. 😉 🤗 

За 3-4 дни градски туризъм се оправям с раница. Само съкровището да не помъкне фотоапарата си, че само той е една раница. След няколко месеца предстои роуд трип из Шотландия. Всеки ден различно място за спане и много километри за изминаване. Ами няма как (лично за мен) да не си платим за чекиран куфар. Първо времето един Господ го знае какво ще е из онзи регион и второ, най-важното, че няма да има време за пране и сушене на дрехи. В такъв случай предпочитам да си платя за багаж, отколкото да губя и малкото ценно време, с което ще разполагаме там. 

• Харесвам 3
  • Шок 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 22 минути , Фил каза:

И за двуседмично пътуване - 30 чифта дрехи? :rolleyes:  То аз по принцип нямам толкова :grin:
А и въобще при по-дълго пътуване и със спане на повече от едно място (какъвто е най-често случаят) да прибирам в багажа множество мръсни дрехи... ами не, благодаря.  3-4 чифта и пране. Или ако е по-лежерна дестинацията - схемата с тениски на края на жизнения цикъл > изхвърляне > купуване нови.  
Но всеки си има предпочитания, разбира се. 

По-скоро 15 чифта. Да, не е проблем през лятото. 14 (с един тръгвам) шърта и 2 (с един тръгвам) чифта панталони + бельо е напълно постижимо в нормален куфар за голям ръчен багаж. При началството е същото, щото там бройките са завишени, но става дума за ефирни летни рокли, които не заемат толкова много място. И това за двуседмично пътуване, което рядко ни се случва - обикновено сме в рамките на десетина дни. Имали сме само две дълги пътувания от по три седмици и по време на тях вече писах, че ползвахме услугите на хотела за изпиране на дрехи. Относно мръсните дрехи, всичко е въпрос на организация. Първо се ползват отделни пликове, постепенно се освобождава един от двата куфара, а в края на пътуването и двата големи ръчни са пълни с мръсни дрехи опаковани в пликове. Това с купуването на нови дрехи по време на пътуване някак не го разбирам - имам стройна програма за деня и гледам да не я натоварвам с излишни разкарвания за покупки...

Преди 1 час, Lindt каза:

Ами можеш и съвсем сам да си изпереш дрехите, ако нямаш доверие на хотелите. Има навсякъде автомати, ние ползваме на всяко пътуване. По-добре да пиеш една бира докато чакаш да се изперат и изсушат, отколкото да мъкнеш 1 куфар багаж повече 2 седмици. 

Отделно хората често отсядат в апартаменти и аз поне запазвам такъв с пералня. 

Това е като с купуването на нови дрехи по време на пътуване. Предпочитам да не отделям време (по-добре една бира в ресторант, вместо една бира в салона на обществената пералня) за подобни странични занимания, а както знаеш съм страшен лигльо и обичам да ме глезят по хотели вместо да се чувствам вкъщи по апартаменти...

• Харесвам 6
Публикувано:

купуването на дрехи по време на пътуване (при женско царство) си върви независимо от количеството понесен багаж 😀

няма начин да не се хареса нещо в чужбина. 

при последното пътуване - няма начин аз да пазарувам дрехи (щото  имах един  комплект на гърба), а те не. Тааа така

• Харесвам 1
Публикувано:

Дрехи за 7 дни (+1 резерва) при пътуване от две или повече седмици. В Азия на всяка крачка има laundry service , в Северна Америка навсякъде  - обществени  перални (с професионални машини каквито едва ли някой притежава у дома си).В Европа не съм пътувал за много дълго , но повечето Airbnb апартаменти разполагат с перална машина , някой и със сушилня.Не виждам с какво по-лошо ще ме изперат , отколкото пералнята вкъщи ? Има ли поне две нощувки на едно и също място , няма грижи !

• Харесвам 5
Публикувано:

Ако дестинацията където отивам е топло дори и за 3 седмици пътувам с една фото раница като хендбег и 1 куфар кери он. Никакви чекирания. Всичко е въпрос на оптимизация. Е пере се на ръка, но е поносимо. Но говорим само за възрастни пътуващи. За студените места пак би могло да се оптимизира.

• Харесвам 1
Публикувано:

Като си спомня как преди 10 г пътувахме за Рим само с едно дете, тогава на 8 г...за 1 седмица с 2 големи чекирани куфари и 3 раници ръчен багаж...

Миналия месец бяхме в Мароко отново за седмица с 3те деца, с 3 раници ръчен багаж и 2 приорити куфарчета основно заради маратонките на 2мата бегачи (47 номер).  Така или иначе ние отсядаме в апартаменти, просто гледам да има пералня и сушилня. У дома всеки ден се пускат минимум 2 перални, навик ни е ( и необходимост) и не виждам проблем да пуснем дрехите като се приберем от обикаляне през деня, и докато си легнем да са изпрани, а до сутринта и сухи.  И по този начин се връщаме с чисти дрехи -  можете ли да си представите камарата с мръсни дрехи от 5мата, ако не сме прали седмица?..Аз не искам. 

Малка подробност - момчетата тренират и всеки ден се генерират 4 комплекта спортни дрехи, които не могат да не се изперат още същия ден.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 36 минути , Madonna каза:

Като си спомня как преди 10 г пътувахме за Рим само с едно дете, тогава на 8 г...за 1 седмица с 2 големи чекирани куфари и 3 раници ръчен багаж...

Миналия месец бяхме в Мароко отново за седмица с 3те деца, с 3 раници ръчен багаж и 2 приорити куфарчета основно заради маратонките на 2мата бегачи (47 номер).  Така или иначе ние отсядаме в апартаменти, просто гледам да има пералня и сушилня. У дома всеки ден се пускат минимум 2 перални, навик ни е ( и необходимост) и не виждам проблем да пуснем дрехите като се приберем от обикаляне през деня, и докато си легнем да са изпрани, а до сутринта и сухи.  И по този начин се връщаме с чисти дрехи -  можете ли да си представите камарата с мръсни дрехи от 5мата, ако не сме прали седмица?..Аз не искам. 

Малка подробност - момчетата тренират и всеки ден се генерират 4 комплекта спортни дрехи, които не могат да не се изперат още същия ден.

Добре де, а тези бегачи откъде си купуват маратонките? И въобще с какво ходят обути /за един съпруг питам 😄/? 

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 5 часа, stanimir каза:

Аз ще помоля да не се пише на шльокавица.2026-а година сме , не 1996-а.

Не знам каква връзка има коя година сме. На работа нямам кирилица, но извиних се. Повече няма да го правя!

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 14 часа, Lindt каза:

Добре де, а тези бегачи откъде си купуват маратонките? И въобще с какво ходят обути /за един съпруг питам 😄/? 

Преди купувах обувки аз на всички у дома основно от Амазон и Sportpursuit. От както обаче са в тинейджърска възраст знаят точно какво искат и си ги търсят и следят за намаления самите те. Освен това, за всеки ден от седмицата, респективно различен вид бягане маратонките били различен тип и всеки има по 7-8 чифта, които ползва активно за тренировки, освен това имат и "официални" за училище 🙂 двама от тя все още растат интензивно и имат нужда от по-голям размер на всеки няколко месеца + това заради многото километри, които минават ( това важи за мъжа ми основно ) на всеки 2-3 месеца се износват и трябва да се подновяват. 

Та, какви маратонки не мога да отговоря. Знам, че когато пътуваме си вземат един универсален вид за асфалт и мрънкат как не са им удобни за различните видове бягания. 

Когато големият ни син започна да тренира баскетбол и трябваше да купим първите маратонки за 250 лв ми се виждаше много пари за няколко месеца носене.  Е, вече претръпнах 🙂

Няма да показвам къде стоят обувките у дома 🙂 

• Харесвам 5
  • Шок 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
On 2/4/2026 at 6:47 AM, polyglota80 said:

Razlikata e ogromna spored men! Do 5-6 dni se subiram v malka ranica. Za 8-10 dni kufar za ruchen, a 14-15 dni chekiran is triabva.

В момента правя 4 месечен трип, пътувам само с една 40л. раница. Имах право на чекиран багаж, но не го ползвам.

• Харесвам 3
  • Браво 4
Публикувано:

Много се впрягате за тези багажи - един чорап не се ли втвърди, не го сваляте просто. А като се втвърди защо да го сваляте?

Иначе сериозно - един ходи с малък ръчен за месец някъде, на други им трябват 3 куфара за 3 дни. Хора различни. Аз съм бил за седмица с паспорт, слушалки и кредитна карта само. На гейта ме оглеждаха като престъпник тези от Ryanair. Ама си имах подготвено всичко на мястото, на което отивах.

Иначе ние станахме компактни в багажа вече, понеже не мъкнем колички. И сега зимата, за 2 седмици в България, ни трябва само ръчен багаж. На разни далечни дестинации, за 2 седмици сме тримата с един куфар и ако ще сме с кола на мястото, си носим и седалката за кола.

• Харесвам 6
  • Браво 1
  • Смея се 3
Публикувано:
On 2/4/2026 at 8:33 PM, Lindt said:

За неориентирани в маратонките бегачи в София най-добрият избор е Running zone. Може да тества различни марки, да побяга на пътека, да направят анализ на бягането и да му препоръчат марки и модели. Вече като си намери "неговите" и се ориентира за номера, може да се дебне и по чужди сайтове.

Аз бягам с Hoka и в България най-добри цени съм намирала в Sport vision при намаления. 

Публикувано:
On 2/4/2026 at 11:27 AM, stanimir said:

Въпрос на сметки.Из арабския свят и голяма част от азиатците наистина мъкнат умопомрачително количество багаж.

IMG_20250723_172819.jpg

Моя позната от Куала Лумпур беше летяла до Букурещ и искаше да отиде във Велико Търново за 2 дни, питаше ме как да стигне с куфар 40кг. Попитах я защо носи толкова дрехи. Оказа се, че носи храна - техни си някакви, защото не можела да яде хляб и др. европейски храни.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.