Прескочи до съдържание

Говорим си за Калабрия

Препоръчани мнения

Публикувано:

Ами то затова във форума процъфтява кулинарният и кашкавал туризмът. 😀

Преди две седмици в Ламеция взех 2 кг много твърдо сирене по 10.90 / кг и провола по 6.90, че даже и чесън, че тук в края на лятото не беше ок.

Твърдото сирене издържа с месеци в хладилник, даже по-хубаво става, но го държа в хартия. Същите и други сирена купих и през май.

20260903_095843.jpg.1e12d8dc427f7fc052a9a017c04a644a.jpg

Примерно парче проволоне пиканте в супермаркет, не го взех, че бяха по 3.5 кг 🤣

20260823_102243.jpg.f653a38ee85c3ff1ee852b1c18cfb923.jpg

Ядохме за мезе с бира картофи със запечено проволоне пиканте с орехи, много добре беше.

• Харесвам 8
Публикувано:

На какво прилича Проволето? Аз взех Грана Падано и парче лютиво месо от една месарница до гарата. Добри са. Месото е като нашето филе, но има сланина. Не знам как се казва, но е вкусно. 

Публикувано:
преди 7 часа, Argentique каза:

Твърдото сирене издържа с месеци в хладилник, даже по-хубаво става

В средата на май купихме около 5 кг Pecorino sardo с различна степен на зрялост от една ферма в Сардиния и днес изядохме последното парче. Никога не съм си мислила, че толкова ще ми допадне овче сирене. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 20 часа, Stryper каза:

На какво прилича Проволето? Аз взех Грана Падано и парче лютиво месо от една месарница до гарата. Добри са. Месото е като нашето филе, но има сланина. Не знам как се казва, но е вкусно. 

Провола e нещо като полутвърд/полумек кашкавал, типичен за Кампания и Калабрия. 
Моята е обикновена, като имаше и пушена, но аз не съм огромен фен на пушените сирена, особено ако е цяло парче 1 кг. Има и пиканте, тя е с по-различен вкус. Моята леко дъха на пушено, но много леко. Под 300 ккал/100 гр, което е рядкост при кашкавали, т.е. мазнината е идея по-малко.

Около Неапол доста се ползва също, но там е под формата на круша с въженце.

Тази тук е овална, пак с въженца опасана.

На гугълски език:

image.png.20983c3eeda576a596f628a519616a29.png

А твърдото сирене от горната снимка си е с пикантен вкус, за месец някъде се втвърдява стабилно.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 4.09.2026 г. в 21:23, Stryper каза:

парче лютиво месо от една месарница до гарата. Добри са. Месото е като нашето филе, но има сланина. Не знам как се казва, но е вкусно. 

Типична за Калабрия е Nduja - мек колбас, доста пикантен, идеален за мазане на филийка. Много хубава традиционна паста правят с него. На мен много ми допадна и салама и пастата.

А моето последно италианско откритие e ето това бадемово мляко с шам фъстък.

Condorelli Latte Di Mandorla Con Pistacchio Lt.1

Много е вкусно, студено е идеална напитка за плажа. Жалко, че нямаше как да си взема и за вкъщи.

• Харесвам 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.