ДиянаВ Публикувано: 17 май Автор Публикувано: 17 май При гласуването от професионалното жури, когато дойде ред на Дания, дъщерята вика: Само да не ни дадат 12 точки, няма да им стъпя в Дания 😄 Добро впечатление ми направи вотът на българските зрители от България - основно сме гласували за Гърция и Румъния. Талантът и продуктът му трябва да се подкрепя, независимо от поговорката за Вуте 😉 4
horus92 Публикувано: 17 май Публикувано: 17 май При евровизия винаги ще има съседско гласуване и по естествени причини. Когато две държави са културно близки, шансът да се харесат е голям. Но колкото и съседско да се гласува, ако една песен се харесва масово, тя го преодолява. Затова и дори аутсайдерски държави без блокове печелят. Португалия, Австрия, Нидерландия, а сега и ние сме доказателство. Другото е, че има цикличност в типа победител. Няма две поредни години, в които да спечелят подобни песни. Може да е нещо смислено и бавно, нещо с по епичен стейджинг, нещо по лудо или просто нещо денс, което те кара да танцуваш без да мислиш. Тази година според мен хората просто са на вълна забавление предвид световните кризи и трудности, които ни заливат. П.П. Обаче сънародниците ни са интересни, когато не печелим, то е приятелски вот, а сега как така съседите ни били ни дали малко точки. Трябва да спре това очакване. 5
Crazy Horse Публикувано: 17 май Публикувано: 17 май @stanimir, aбсолютно съм съгласен с теб и за тенденциозното гласуване в Евровизия и също колко ще е хубаво Катето да тропне една Бангаранга с тези огромни... очи де! :) Аз също успях да гласувам за нашето момиче, но не съм толкова печен като @Георги Матеев и ме таксуваха по стандартната тарифа от 0.99 цента. С кеф ги дадох за Дара! Жоро, и ти заслужаваше да победиш! Това е първата българска песен на конкурса след DJ Take me away, която истински ме накефи! Страхотна БАНГАРАНГА стана снощи!!! 7 1
stanimir Публикувано: 17 май Публикувано: 17 май Не съм поглеждал официалния сайт дали има публикувани всички резултати.Четох само че австрийската публика е дала 12 точки на България срещу 0 от журито. 1
horus92 Публикувано: 17 май Публикувано: 17 май 4 minutes ago, stanimir said: Не съм поглеждал официалния сайт дали има публикувани всички резултати.Четох само че австрийската публика е дала 12 точки на България срещу 0 от журито. 5
Duke Публикувано: 17 май Публикувано: 17 май Огромен успех за България и безкраен хоризонт пред Дара. Тази сутрин Тити ме събуди с тази новина. Беше адски ентусиазирана, гледала е до малките часове. ОК, това не е моят тип музика, но реално песента е интересна със смяната на ритъма (аз съм прог рок фен и подобни неща ми харесват) и вплитането на балкански елементи в нея. Естествено, експлозивната хореография и невероятното сценично присъствие на Дара са в основата на успеха и лично аз се радвам за това момиче, чиито първи стъпки още помня. Според мен, звездите тази година се наредиха в полза на България в този политически конкурс и извън обективните причини от по-горе, получихме рамо и чрез субективния наказателен 'анти-израелски' вот, който със сигурност спомогна за категоричността на успеха... 4
stanimir Публикувано: 17 май Публикувано: 17 май Не бих го нарекъл наказателен , а по-скоро крайно съмнителен.Имаше много по-качествени песни, които грабват масовата публика.Жал ми е за Австралия , която се оказа заложник на тарикатски практики. 4
ДиянаВ Публикувано: 17 май Автор Публикувано: 17 май А? Това ми намирисва на магеланска следа 😂 При зрителския вот Дара получава 12 точки още от … Втора позиция идва от … Сан Марино … хаха - хубаво нещо са уикенд забежките до Римини 😉 Цялата статия с детайли относно гласуването https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Koi-durzhavi-dadoha-maksimalni-tochki-na-Dara-na-Evroviziya--2967079?amp=true 1 3
crazyhorse Публикувано: 18 май Публикувано: 18 май Когато дет-метал групата тайно обича Български поп... 😆 2
Zaro Публикувано: 18 май Публикувано: 18 май Австралийската песен е приятна и незапомняща се, ако се абстрахираме от някои атрибути на изпълнителката. Затова и нямаше как да спечели. Нашата пък имаше запомнящ се рефрен, освен атрибути, и това я направи много разпознаваема. Чак Ерос Рамацоти я припявяваше, което си е страшна реклама. Миналата година беше Еспресо макиато, преди години Монескин. Не особено съдържателни от музикална гледна точка песни, но запомнящи се, което е решаващо се случая. 6
stanimir Публикувано: 18 май Публикувано: 18 май Всички победители досега.За мен "Бангаранга" е в топ 5 след 2000-та година.Двете победи на Лорийн , Лорди , Елена Папаризу и не знам още кого бих посочил еднозначно : 5
Zaro Публикувано: 18 май Публикувано: 18 май Като гледам, италианците през 1990 са ударили всички музикални класации в земята с песента на Евровизия на Тото Котуньо и от световното на Джана Нанини и Едуардо Донато, която си е хит и до днес. 4
stanimir Публикувано: 19 май Публикувано: 19 май Касае конкурса през 2025г. Едва ли тази година е било по-различно : Разследване на „Ню Йорк Таймс“ разкри добре организирана кампания от правителството на премиера Бенямин Нетаняху How Israel Turned Eurovision’s Stage Into a Soft Power Tool - https://www.nytimes.com/2026/05/11/world/europe/eurovision-israel-gaza-netanyahu.html
stanimir Публикувано: 19 май Публикувано: 19 май България е победител в Евровизия! С победата си на конкурса за песен на Евровизия 2026 във Виена, Дара написа история и донесе титлата на Евровизия за първи път на балканската държава. За да могат догодина всички да обсъждат мястото на провеждане на конкурса, ето още отсега 20 факта за България, пише Bild. 1. България има най-старото име на държава в Европа. Страната се нарича така непрекъснато от 679 г. сл. Хр. – никоя друга държава на континента не може да се похвали с нещо подобно. 2. Столицата София (с около 1,2 милиона жители) е по-стара от Рим. Пловдив, вторият по големина град в България, се смята за най-стария непрекъснато населен град в Европа (в продължение на 7000 години). Рим ("само" на 2750 години) изглежда като новопостроен жилищен комплекс в сравнение с него. 3. Във Варна на Черно море се намира и най-старото златно съкровище в света. 4. Кирилицата идва от България. С присъединяването на страната към ЕС на 1 януари 2007 г. кирилицата стана третата официална азбука на Европейския съюз – след латиницата и гръцката азбука. 5. България (около 6,5 млн. жители) е най-бедната страна в ЕС: икономическата ѝ мощ е едва около 60% от средното за Европейския съюз. 6. Въпреки това България вече е част от еврозоната – страната въведе еврото съвсем наскоро, в началото на годината. 7. От Евровизия във Виена победителката Дара би могла да се прибере с кораб: България, както и Виена и Будапеща, е разположена по поречието на Дунав. Реката образува 450 км граница с Румъния. 8. Клатенето на глава означава "да" в България, а кимането – "не"! Тази културна особеност често предизвиква забавни недоразумения сред посетителите. 9. Смята се, че киселото мляко произхожда от България. Най-важната съставка? Lactobacillus Bulgaricus – бактерия, която се среща само в българския въздух. 10. Вино в България се произвежда от 3000 години – това прави страната един от най-старите лозарски региони в света. 11. Рецептата за дълголетие на българите е различна: в някои български села хората живеят над 100 години – и всеки ден пият ракия. 12. Българската култура стигна до Космоса 13. Най-важният кухненски уред в България: така нареченият "чушкопек“ за печене на чушки (или патладжани). Те се приготвят в края на лятото за зимнина. 14. В музикално отношение България предлага много повече от "Bangaranga“ – победната песен на ESC. Благодарение на филма "Le Mystère des Voix Bulgares" женският хор на българската телевизия дори печели награда "Грами" през 1989 г. 15. Дори извънземните слушат българска музика: през 1977 г. на Voyager е изпратена българска народна музика заедно с произведения на Бах и Моцарт. Дори опакованият Райхстаг през 1995 г. е дело на българин: художникът Кристо се казва с пълното си име Христо Владимиров Явашев (†2020 в Ню Йорк). 16. Нация от герои през Втората световна война 17. В българската митология драконите не са само чудовища, бълващи огън. Има и добри дракони, които приемат човешки образ, за да се влюбват и да контролират времето. 18. Втора световна война: макар България официално да е била съюзник на нацистка Германия, тя спасява по-голямата част от своите 50 000 евреи от депортация – чрез гражданско неподчинение! Българите организират масови протести срещу политиците, които искали да се подчинят на германския натиск (изключение: около 12 000 евреи от окупираните територии в Тракия и Македония са били депортирани). 19. Първият компютър? Българин! Джон Атанасов (1903–1995) създава между 1937 и 1942 г. заедно с Клифорд Бери първия цифров електронен компютър в света. Без България Силициевата долина щеше да бъде технологична пустиня. 20. Незабравим спортен момент за страната: победата с 2:1 над Германия на четвъртфинала на Световното първенство през 1994 г. Головете за България отбелязват Христо Стоичков и Йордан Лечков, а за Германия – Лотар Матеус от дузпа. Почти половин милион българи живеят в Германия. Обратно – в България живеят само няколко хиляди германци, предимно пенсионери по Черноморието, пише още германският вестник 9
Георги Матеев Публикувано: 19 май Публикувано: 19 май преди 17 часа, stanimir каза: Всички победители досега.За мен "Бангаранга" е в топ 5 след 2000-та година.Двете победи на Лорийн , Лорди , Елена Папаризу и не знам още кого бих посочил еднозначно Напълно съгласен, единствено в този топ бих добавил и Måns Zelmerlöw от 2015 - изключително силна песен и ме кара да настръхвам и до днес. https://youtu.be/5sGOwFVUU0I?si=DIvnEgXKAI0aYCgR 7
traveler Публикувано: 19 май Публикувано: 19 май преди 9 минути , Георги Матеев каза: Напълно съгласен, единствено в този топ бих добавил и Måns Zelmerlöw от 2015 - изключително силна песен и ме кара да настръхвам и до днес. https://youtu.be/5sGOwFVUU0I?si=DIvnEgXKAI0aYCgR и това 4 1
stanimir Публикувано: 19 май Публикувано: 19 май Това е ясно , но говорим за победителите.Съвсем не винаги са били най-добрите песни , дори напротив. 1
horus92 Публикувано: 19 май Публикувано: 19 май Какво е най добро е добро субективно. Да не забравяме, че повечето чуват песните за пръв път по време на шоуто и визуалното представяне също оставя следа в тях. Последните години песните при първо слушане рядко ми стават любими, но после наистина блесват. Например Arcade или когато спечели Португалия, това беше супер мънкаща песен за мен първиначално, но на шоуто блесна с начина на изпяване и атмосферата, която създаде. От тази година Финландия супер много ме кефи, когато я слушам в спотифай, но по време на концерта не остави следа, отделно че толкова рано я хайпнаха, че на хората им омръзна. Когато ние бяхме с Bones, супер яка песен да си я слушаш, но представянето не впечатли. Всичко опира до 3те минути на сцената и впечатлението, което ще оставиш. П.П. Радваме, че доста страни пяха на собствени езици, 22 май.
stanimir Публикувано: 19 май Публикувано: 19 май Все по-интересни неща от кухнята излизат наяве : Оставка в Молдова заради "Евровизия". Генералният директор на обществения оператор "Телерадио – Молдова" Влад Цуркану се оттегли от поста след скандал, който избухна след финала на песенния конкурс, предава rfi. По традиция журито на Молдова дава максималния брой точки на Румъния, докато този път присъди само три точки на румънската представителка, въпреки че публиката ѝ даде максималния брой точки. Освен това, журито не присъди нито една точка на Украйна. Ръководителят на националния оператор на Молдова заяви след конкурса за песен на Евровизия, че поема ''отговорност'' за ниската оценка, дадена на Румъния и Украйна от молдовското жури. Въпреки че се дистанцира от решенията на съдиите. Цуркану уточни, че няма информация за евентуално външно влияние върху вота, но нарече ситуацията "неприятна'', като се има предвид, че журито не е взело предвид регионалните особености. Критики към резултатите от гласуването на журито в Молдова дойдоха от представители на изкуствата, политици и обществени активисти. Директорът на TRM първоначално публикува съобщение във Facebook, в което заяви, че е "изненадан'' от ниската оценка, присъдена на Румъния. Той добави, че Александра Къпитанеску "е трябвало да спечели конкурса''. Линк 3
ДиянаВ Публикувано: 19 май Автор Публикувано: 19 май На мен много ми хареса песента на Румъния, даже както споделих гласувах за нея честно и по съвест с/у 0.61€ от България 🙂 Привлече ме като енергия, заряд и жица 😄 После взех да си превеждам някои думи и разбрах, че текст за любов в съчетание с глагол задуши ме - choke me, в съвременен прочит от западния свят по-скоро води асоциация с домашно насилие🙃. Та ясно защо нямаха международен успех. Едно е през 80-те Фреди да пее за любовта, която наранява, друго е сега в самовлюбения егоизъм 🙂 На Молдова песента също ми хареса, повече от тази на Гърция. Въобще ще надживеем ли това надцакване и прецакване, от което полза йок, напротив… 3 1
stanimir Публикувано: 19 май Публикувано: 19 май Иначе мрънкаме , че сърбите качвали цени по събития 😂 От ФБ , не съм отварял Букинг да проверявам , то и датите за София сигурно не се знаят : 5
chandni Публикувано: 19 май Публикувано: 19 май преди 2 минути , stanimir каза: Иначе мрънкаме , че сърбите качвали цени по събития 😂 От ФБ : Не съм проверявала, но не ми се иска да вярвам, че това са реални оферти. 2
stanimir Публикувано: 23 май Публикувано: 23 май 'Bangaranga'': Dara оглави класациите в Германия и Австрия Хитът ''Bangaranga'' официално превзе първите места в официалните класации за сингли на Германия и Австрия, предава ESC-Kompakt. Първият подобен триумф от 14 години насам Според официалните данни на GfK Entertainment и radio 912, разпространени от германската информационна агенция (dpa), ''Bangaranga'' е първата песен победител от ''Евровизия'', която успява да достигне до №1 в Германия от 14 години насам. Последният път, когато трак от конкурса оглави германския чарт, беше през 2012 г. с мегахита ''Euphoria'' на шведската звезда Лорийн. В Австрия песента също дебютира директно под номер едно, подкрепена от масивен интерес в радиоефира и дигиталните платформи. Глобален фурор в Spotify Освен в Германия и Австрия, ''Bangaranga'' регистрира стрийминг рекорди в цяла Европа. Според данни на музикалния портал ESC Kompakt, песента е най-слушаното парче в Белгия. Песента на Dara направи показно влизане в глобалната класация на Spotify под №12, с над 3 милиона стриймвания на ден. Най-висок ръст на слушатели се отчита в Централна и Западна Европа. Музикални експерти предричат, че благодарение на модерното си звучене и огромния вайръл потенциал в TikTok, парчето има реален шанс да пробие и в престижната британска класация UK Top 40 до броени дни. 2 2
Гост Публикувано: 23 май Публикувано: 23 май Отново призовавам модераторите да отделят мненията за Евровизия в отделна тема, предвид значимостта за България на Евровизия 2026.
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега