Прескочи до съдържание

Фалит на Voucherwonderland

Препоръчани мнения

Публикувано:

Реших да погледна за ваучери на познатия сайт, но

image.png.d914456c3f7b35699ece9c878d1729f1.png

В нета открих тази статия https://www.bild.de/leben-wissen/reisen/kunden-alarmiert-bekanntes-reise-gutscheinportal-abgeschaltet-6a50a218c13a557858aa075e Това е от преводача на известната търсачка:

Клиентите са разтревожени: Известен сайт за ваучери за пътуване преустанови дейност

Базираната в Берлин компания Voucherwonderland беше известна като сайт за изгодни оферти за ваучери за хотели, пътувания и различни преживявания. Сега перспективите са мрачни: уебсайтът и платформата за използване на ваучерите *hotelgutschein.reisen* внезапно са спрели работа. Това е тревожен сигнал за клиентите; всеки, който все още притежава ваучери, може да се сблъска с трудности при тяхното използване.

Особено притеснителен детайл е, че наскоро Voucherwonderland е продавала ваучери за пътуване с големи отстъпки – понякога на драстично намалени цени. За това съобщи блогът за изгодни оферти „Travel-Dealz“. Именно това прави ситуацията толкова несигурна за засегнатите: дали малко преди спирането на дейността са били продавани ваучери, които вече не могат да бъдат използвани? Все още няма официално потвърждение за несъстоятелност. Едно обаче е ясно: сайтовете вече не съществуват, а клиентите са разтревожени.

Ситуацията изглежда по-обещаваща поне по отношение на ваучерите за A&O – най-голямата верига хостели в света – закупени за ползване до началото на юни 2026 г. Говорител на компанията заяви пред BILD: „Към момента предполагаме, че ваучерите ще могат да бъдат използвани. Валидността им може да се провери и чрез нашето приложение A&O.“

Порталът беше добре познат в общността на търсачите на изгодни оферти, предлагаше стотици възможности и се рекламираше чрез сайтове за сделки и блогове (като MyDealz). Публично достъпната информация сочи, че компанията зад него е сравнително малка: малък бизнес с широк обхват в много специфична ниша. Според правната информация (раздела *Impressum*) управител на Voucherwonderland GmbH е Саша Зигфрид Айкелман. Той все още не е отговорил на запитване от страна на *BILD*.

• Шок 6
  • Замислям се 4
Публикувано:

Някой успя ли да провери дали ваучерите за A&O, които сме купували през сайта са все още активни, че моите не са ми под ръка?

Много кофти новина. Мисля, че имам още два от най- евтините.

Публикувано:
преди 21 минути , iMari каза:

Някой успя ли да провери дали ваучерите, които сме купували през сайта са все още активни, че моите не с ми под ръка?

Много кофти новина. Мисля, че имам още два от най- евтините.

Имам десетина от 29 и 39 € и тези, които проверих са си активни!

• Харесвам 4
Публикувано:

Старите ще са активни, защото са платени на A&O Hotels. Въпросът е от кога са спрели да им плащат, но по неофициална информация от нета, ще са невалидни закупените от юни насам.

П.П. Имаше и други начини за намаляване на цената, просто през voucherwonderland беше лесно и бързо.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Дани Магелани
Публикувано:

До днес ползвах, без проблем, във Франкфурт. И от днес пак имам в Дюселдорф. Дано няма проблем до края!

• Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, VladimirK каза:

Ситуацията изглежда по-обещаваща поне по отношение на ваучерите за A&O – най-голямата верига хостели в света – закупени за ползване до началото на юни 2026 г.

Ползвах 2 ваучера за 4 нощувки в края на юни, сега ми предстои пътуване с още 2 ваучера за 4 нощувки- валидни са в приложението на a&o. Имам закупени още 8 нощувки с ваучери, но не съм ги осребрила още - ще следя и ще питам на рецепцията сега при чекин-а.

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз имам ваучер на стойност 200 евро от voucherwonderland, който можеше да се ползва за всичко в техния сайт с валидност 1 година. Моят изтича през ноември, но тъй като сайтът им не работи и навярно са преустановили дейност, няма как да закупя нищо с него. Към банката ли трябва да оспорвам това, че не ми е предоставена услугата или има ли някакъв начин за контакт с компанията, която стои зад сайта, от където мога да пусна искане за възстановяване на сумата?

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • Замислям се 2
Публикувано:

А какво точно е направил въпросният партньор , че изглежда парите поне от последните месеци ги няма и затварят бизнеса ?

Публикувано:
преди 4 минути , stanimir каза:

А какво точно е направил въпросният партньор , че изглежда парите поне от последните месеци ги няма и затварят бизнеса ?

Взе парите и каза "чакай"... 😉

• Смея се 1
Публикувано:
преди 49 минути , mary_shery каза:

Аз имам ваучер на стойност 200 евро от voucherwonderland, който можеше да се ползва за всичко в техния сайт с валидност 1 година. Моят изтича през ноември, но тъй като сайтът им не работи и навярно са преустановили дейност, няма как да закупя нищо с него. Към банката ли трябва да оспорвам това, че не ми е предоставена услугата или има ли някакъв начин за контакт с компанията, която стои зад сайта, от където мога да пусна искане за възстановяване на сумата?

@mary_shery можеш, да. Нямам опит с такива оспорвания (имала съм само дублирани трансакции и успешно оспорени преди време през кредитна карта), но да се надяваме, че ще одобрят.

Ако ще ползваш A&O, пробвай тук https://www.aohostels.com/en/voucher/search/

Публикувано:

Какво да одобрят? То не зависи от банката ти. Като е фалирала фирмата отсреща, както изглежда, от къде да вземат парите, че да ти ги върнат? Дано минат ваучерите, иначе по-скоро студена водица…

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, darinamarinova каза:

@mary_shery можеш, да. Нямам опит с такива оспорвания (имала съм само дублирани трансакции и успешно оспорени преди време през кредитна карта), но да се надяваме, че ще одобрят.

Ако ще ползваш A&O, пробвай тук https://www.aohostels.com/en/voucher/search/

Ваучерите ми не са за A&O, а са за всичко в сайта на voucherwonderland. Мога да опитам с банката заради неизвършената услуга от страна на търговеца. Предполагам, че много банки и може би индивидуални клиенти ще предавят такива искове към компанията. Струва ми са по-вероятно да ги осъдят и да върнат нещо все пак, ако се повдигат такива жалби.

• Харесвам 3
Дани Магелани
Публикувано:
преди 2 часа, Дани Магелани каза:

До днес ползвах, без проблем, във Франкфурт. И от днес пак имам в Дюселдорф. Дано няма проблем до края!

Нямаше проблем и в Дюселдорф

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:
37 minutes ago, mary_shery said:

Ваучерите ми не са за A&O, а са за всичко в сайта на voucherwonderland. Мога да опитам с банката заради неизвършената услуга от страна на търговеца. Предполагам, че много банки и може би индивидуални клиенти ще предавят такива искове към компанията. Струва ми са по-вероятно да ги осъдят и да върнат нещо все пак, ако се повдигат такива жалби.

И аз имам от тези - платени са с ПейПал и пробвах да пусна оспорване там, но директно го отхвърлиха, защото са минали повече от 180 дни от плащането.

• Харесвам 1
Публикувано:
45 minutes ago, Дани Магелани said:

Нямаше проблем и в Дюселдорф

Ама кога ги купи ? През цялото време става дума само за тези от юни насам.За по-старите няма проблем - за купените до месец май  включително VoucherWonderland са превели парите на A&O

Публикувано:
Хронология на казус с фалирала платформа за ваучери (Voucherwonderland) и хотел в Ротердам
Искам да споделя опита си от последните дни във връзка с блокирането на дейността на германската платформа за хотелски ваучери Voucherwonderland, тъй като случаят показва какви софтуерни и финансови казуси могат да възникнат между платформи в несъстоятелност и партньорските им хотели. Подаването на информацията може да бъде полезно за други пътуващи с подобни резервации. 

1. Резервация и промяна (декември 2025 г.)
През декември 2025 г. закупих "мулти-ваучер" за настаняване от Voucherwonderland, като плащането беше извършено по банков път на 5 декември. Веднага след това направих резервация за конкретни дати през септември 2026 г. в хотел The Usual Rotterdam.
Първоначално възникна несъответствие между типа стая, която агенцията рекламира на клиентите си, и тази, която реално е договорила с хотела. Поради това разминаване в рекламата, Voucherwonderland е трябвало да доплати сумата от 45 евро на хотела, за да коригира собствената си грешка и да подсигури стандартна двойна стая. Като клиент аз изобщо не бях информиран за тези вътрешни софтуерни и финансови корекции тогава – научавам ги едва сега от писмата на мениджмънта, като дори нямам потвърждение дали твърдението им за тези 45 евро е вярно. В крайна сметка, на 19 декември 2025 г. получих финалния си ваучер за стандартна двойна стая със статус "PAID" (Платено) по невъзвръщаема тарифа (Non-refundable).

2. Блокиране на платформата (юли 2026 г.)
В средата на юли 2026 г. германските медии съобщиха, че уебсайтът и телефоните на Voucherwonderland са изключени, а персоналът на компанията публикува изявление за прекратяване на работа поради разследване на управителя от германските криминални власти.

3. Известие за анулация от хотела
На 16 юли 2026 г. се свързах с хотела в Ротердам по имейл, за да потвърдя часовете за настаняване. Служител от рецепцията провери системата и отговори писмено, че резервацията за двойна стая е активна и всичко е наред.
Тъй като новините в Германия се усложниха, изпратих допълнително запитване до мениджмънта на хотела, за да се уверя, че плащането от декември е отразено коректно. В отговор от рецепцията ме информираха, че резервацията е била официално анулирана на 17 юли 2026 г. в 10:38 ч. (точно един ден след първото писмо).

4. Как работи софтуерният механизъм на анулацията
Според обяснението на хотела, на 17 юли софтуерната система на агенцията Voucherwonderland е изпратила автоматично искане за анулиране на престоя с мотив "промяна в плановете на пътуващия".
Тъй като основната сума за нощувките от декември е била по невъзвръщаема тарифа, хотелът законно я задържа и не я връща на агенцията. Тъй като обаче допълнителната корекция от 45 евро е била таксувана отделно, системата я отчита като възвръщаема. Чрез задействане на пълна анулация на резервацията, агенцията е успяла да изтегли обратно тези 45 евро към своята сметка, което автоматично е премахнало резервацията ми от графика на хотела.

5. Текущи преговори и ценови разлики
След като изясни хронологията, мениджмънтът на хотела предложи да възстанови резервацията ми за септември като изключение, но по текущи пазарни цени (dynamic pricing), които в момента са значително по-високи. Те изискват доплащане от €281.17 разлика в цената на стаята, както и €30.95 градска такса (която в първоначалния ваучер е изчислена на 14 евро, но сега се прекалкулира, тъй като е 6.5% от нетната стойност на нощувката).
Тъй като хотелът реално вече притежава основните средства за нощувките, платени по невъзвръщаемата тарифа през декември, изпратих официално предложение за компромис:

1. Хотелът да възстанови резервацията, за която вече е компенсиран.
  2. Аз ще заплатя директно на рецепция сумата от 45 евро (която е била възстановена на агенцията), както и редовната градска такса по ваучер.
Ако това предложение бъде отхвърлено, няма да ползвам услугите на хотела, а случаят ще бъде отнесен за разглеждане към Нидерландската служба за защита на потребителите и пазарите (ACM) и местните органи в Ротердам за изясняване на казуса с двойното таксуване на една и съща стая.
Имам и втора резервация за октомври в Прага (Royal Court Apartments) през същата платформа. Там не са правени софтуерни промени или допълнителни плащания след януари, поради което се надявам резервацията да е останала непокътната. Очаквам отговор и от техния мениджмънт.
Съветът ми към всички с подобни ваучери е да изискват от хотелите директния им вътрешен номер на резервация (Confirmation Number) в хотелската система, който е независим от посредниците.

• Харесвам 8
  • Шок 2
Публикувано:

Бях купила и аз един ваучер през декември за 89е за 2 нощувки за хотел (не А&О), но досега не бях направила резервация. Мисля да пробвам с оспорване през банката за неосъществена услуга. Ще видим какъв ще е резултатът.

• Харесвам 3
Дани Магелани
Публикувано:
На 21.07.2026 г. в 20:01, stanimir каза:

Ама кога ги купи ? През цялото време става дума само за тези от юни насам.За по-старите няма проблем - за купените до месец май  включително VoucherWonderland са превели парите на A&O

Да. По-рано са купени и резервирано.

• Харесвам 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Новината тук, че Voucher Wonderland са затворили кепенците, ме свари в Гданск и бегло прочетох мненията. Върнах се, но имах други задачи и не ми се захващаше с оспорване на транзакцията и писания, още повече с настройката, че съм платила с ДСК🤪

Днес все пак си казах да не съм толкова нехайна към 89€ и да не чакам средата на август, когато се връщам от друго пътуване, но и натоварени дни се зареждат след отпуск.

Та 10 мин. търся отпред-назад и обратно транзакцията в ДСК - няма я. Още повече се оплетох в мисли, че тогава - декември 2025 бях с карта на МС, сега с Виза, преди лев, сега евро… По някое време ми просветна, че сигурно съм платила с Револют😃

Не знам колко време отделих за писанията и снимките на доказателствата, най-много час да е. Тази вечер искаха и още информация за яснота, още 20-30 мин. отделих. 
Струваше си вниманието - за половин ден получих временен рифанд на 89-те € - на разположение ми е тази сума, но ако е неуспешен ще я търсят от мен и акаунта ми … 

IMG_8132.png.704932ebba0b93323761d5bfc26a28a1.png

Не знам сега какво ще следва и да поддържам ли малка сума в Револют, с цел да прехвърля риска върху тях, а после да търся вариант с друг акаунт на друго лице. Не обичам такива схеми и не ми се ще. Това всъщност е първото ми оспорване през Револют. Вие какъв опит имате с тези временни рифанди? 

• Харесвам 1
Публикувано:

Така процедират , не знам какво се случва ако оспорването е неуспешно - предполагам дори междувременно да изпразниш сметката,  ще те  задължат със сумата  и ако не я покриеш акаунта става неизползваем и повече няма да помиришеш Револут.Аз бих ги държал пък каквото стане.В моя случай (източване на сума от картата преди години) всичко беше точно и не се наложи да връщам парите.

• Харесвам 3
Публикувано:

Днес ДСК ми върнаха парите за ваучер, закупен от voucherwonderland миналия ноември. Стана за около 1 седмица откакто подадох заявлението в сайта им като прикачих ваучера и скрийншот от транзакцията. 

• Харесвам 11
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
На 4.08.2026 г. в 12:47, ДиянаВ каза:

Новината тук, че Voucher Wonderland са затворили кепенците, ме свари в Гданск и бегло прочетох мненията. Върнах се, но имах други задачи и не ми се захващаше с оспорване на транзакцията и писания, още повече с настройката, че съм платила с ДСК🤪

Днес все пак си казах да не съм толкова нехайна към 89€ и да не чакам средата на август, когато се връщам от друго пътуване, но и натоварени дни се зареждат след отпуск.

Та 10 мин. търся отпред-назад и обратно транзакцията в ДСК - няма я. Още повече се оплетох в мисли, че тогава - декември 2025 бях с карта на МС, сега с Виза, преди лев, сега евро… По някое време ми просветна, че сигурно съм платила с Револют😃

Не знам колко време отделих за писанията и снимките на доказателствата, най-много час да е. Тази вечер искаха и още информация за яснота, още 20-30 мин. отделих. 
Струваше си вниманието - за половин ден получих временен рифанд на 89-те € - на разположение ми е тази сума, но ако е неуспешен ще я търсят от мен и акаунта ми … 

IMG_8132.png.704932ebba0b93323761d5bfc26a28a1.png

Не знам сега какво ще следва и да поддържам ли малка сума в Револют, с цел да прехвърля риска върху тях, а после да търся вариант с друг акаунт на друго лице. Не обичам такива схеми и не ми се ще. Това всъщност е първото ми оспорване през Револют. Вие какъв опит имате с тези временни рифанди? 

Здраей, можеш ли да споделиш какво пусна като доказателства? Аз опитах и ми канселираха кейса, като пуше че не съм опитала да се свържа с доставчика на услугата. Имам 2 ваучера по 69 евро 

Публикувано:

Аз също пуснах оспорване, но още не са ми разрешили кекса - нямам нито отказ, нито са ми възстановили пари. Аз по съвет на ИИ пуснах едно писмо до wonderland,което се върна като недоставено - приложих ваучера, номера на транзакцията, писмото с което се опитвам да се свържа и скрийншот на върнато писмо и на недостъпния сайт. Май това беше. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.