Фил Публикувано: 20 август Публикувано: 20 август Съвсем скоро сянката на луната премина по земната повърхност и събитието предизвика голям интерес, като много хора от цял свят се стекоха на съответните подходящи за наблюдение локации, за да проследят това интересно астрономическо явление. Както знаем, имаше и магеланци, вкл. Основателя, които пътуваха до Испания заради или по повод на събитието. Както стана дума и в съответната тема за тазгодишното пълно слънчево затъмнение, съвсем скоро - след вече няма и година - отново ще има възможност да се наблюдава това природно явление, при това зътмнението догодина ще е със забележителна продължителност (6:23 мин - пикът в Египет). И даже вече има магелнаци (вкл Основателя) които си взеха билети за пътуване. Ето страните (териториите) през които затъмнението ще мине в пълна фаза: Algeria Total Solar Eclipse 08:37 CET 11:42 CET British Indian Ocean Territory Total Solar Eclipse 16:37 IOT 18:40 IOT Egypt Total Solar Eclipse 11:19 EEST 14:39 EEST Gibraltar Total Solar Eclipse 09:41 CEST 12:01 CEST Libya Total Solar Eclipse 09:54 EET 13:19 EET Morocco Total Solar Eclipse 07:33 GMT 10:09 GMT Saudi Arabia Total Solar Eclipse 11:41 AST 15:00 AST Somalia Total Solar Eclipse 12:27 EAT 15:19 EAT Spain Total Solar Eclipse 08:32 WEST 12:15 CEST Sudan Total Solar Eclipse 10:29 CAT 13:52 CAT Tunisia Total Solar Eclipse 08:52 CET 11:35 CET Yemen Ето няколко полезни връзки с подробна информация за затъмнението TIME & DATE - 2 August 2027 Total Solar Eclipse ECLIPSE ATLAS National Solar Observatory Ето и данни специално за България, в София, например, ще може да се наблюдава до около 60% покритие на слънчевия диск. Така че темата е за обсъждания, коменатри и идеи за пътувания свързани със затъмнето догодина - възможни локации, транспорт, настаняване, логистика ... 9
ДиянаВ Публикувано: 20 август Публикувано: 20 август И аз се включвам в тази тема, записвам се с една интерактивна карта🙂 https://nationaleclipse.com/maps/main/2027-total-solar-eclipse-maps.html За който държи на явлението, не знам дали е за добро моето включване, че в таз годишното се проявих като каръка на форума 😄 Но спокойно, не се отчайвайте, обещавам за догодина да подходя по-сериозно и балансирано м/у пътуване на фона, по повод и заради слънчевото затъмнение😃 Една Андалусия никога не е излишна. При мен ще е със схема, та ако и като дойде моментът, ще се похваля. Засега имам 3 чифта очила под ръка😎😅 5
Фил Публикувано: 20 август Автор Публикувано: 20 август Иначе билетите до Малага 1-3.08 като ги погледнах докато пусках темата, бяха 250€, сега връщането е скочило и вече са 310€ Не знам Георги за колко успя да ги вземе.
Георги Публикувано: 20 август Публикувано: 20 август 120 евро на човек двупосочен билет с включен флекс. Но това беше на 12-ти по обяд, 5 часа преди затъмнението. Запазих и Ibis Budget в центъра за 180 евро на вечер за трима с безплатна отмяна. В момента хотелът вече не е наличен, а един друг, доста по-лъскав който заглеждах в момена на търсенето ми цените за всички дни бяха еднакви. Сега конкретно около затъмнението са ей така: Мисля, че като цяло цените бяха прилични, но точно след затъмнението на 12 като се вдигна шум избухнаха. 8
Фил Публикувано: 20 август Автор Публикувано: 20 август преди 17 минути , Георги каза: 120 евро на човек двупосочен билет с включен флекс. Но това беше на 12-ти по обяд, 5 часа преди затъмнението. Запазих и Ibis Budget в центъра за 180 евро на вечер за трима с безплатна отмяна. Браво, добри попадения!
neuromancer Публикувано: 20 август Публикувано: 20 август Аз се глася за около Кадис, ама още миналата седмица билетите с мили от Испания към Бразилия бяха свършили имаше само 2 места... А така ми е удобно, че мога с малка такса да ги откажа... 2
logist13 Публикувано: 20 август Публикувано: 20 август Леко съм извън темата, и не съм подстрекател, но и това няма да е лошо, още повече, че е извън сезона: 26 януари 2028 — пръстеновидно слънчево затъмнение. Това не е пълно, а пръстеновидно („ring of fire“) затъмнение. Луната ще мине пред Слънцето, но ще изглежда малко по-малка от него и около нея ще остане ярък пръстен. NASA дава максимална продължителност на пръстеновидната фаза около 10 минути и 27 секунди. Ивицата на пръстеновидното затъмнение преминава през Португалия и Испания, както и през части от Северна Африка 🙂 6
Георги Публикувано: 20 август Публикувано: 20 август Много добро видео според мен, което намира правилния баланс между наука и лесно предадена информация. Игнорирайте заглавието, не е същността на видеото снимките от космоса. 2
ДиянаВ Публикувано: 20 август Публикувано: 20 август (редактирано) Хубавото е, че по цялата ивица от Малага до Гибралтар има голяма леглова база. Горната карта показва, че колкото по на юг се слиза, толкова по-продължително ще е. Аз си мисля, че Кадис и Тарифа са по-рискови за облачност от Средиземноморския бряг заради влиянието на океана. Изхождам от пребиваването ми през декември, но все пак - за един ден и на двете места по три сезона (без сняг) се смениха. Това лято именно заради океана на север се озовахме в облачност. Но все пак аз наистина държах на местата, на които бяхме, те продължават да ми се струват по-ценни и слънчевото затъмнение беше просто, ако се случи. Когато Георги каза, че е взел билети за догодина, погледнах и аз цените на Уиз. На 12-ти излизаха към 160€ двете посоки от/до Букурещ. Оттогава само растат. Мен лично ме възпря съставът на пътуващите с мен. Въпросът вече е разрешен и ако ходя, ще е с най-бойната другарка-партизанка 😃 Редактирано 20 август от ДиянаВ полети Букурещ - Малага имам предвид 1
Captain45 Публикувано: 20 август Публикувано: 20 август На 12-ти го гледах от нас и беше частично около 75%, до година пак ще е частично по нашите земи, но ще е една идея повече от тази година, така че мисля да го гледам пак от верандата.
Zimna Публикувано: 21 август Публикувано: 21 август Здравейте и в тази тема! И ние сме хвърлили око на затъмнението през 2027 ☺️ Малага през август, дори и без слънчево затъмнение, е една от най-посещаваните туристически дестинации и по принцип се резервира с една година напред. Плюс, че тази година се отдаде огромното внимание на затъмнението - голяма медийна шумотевица, вкл. в социалните мрежи и всеки, който не е успял да го види, за догодина ще се организира от по-рано. А тези, които успяхме, искаме пак! 😀 И това, че тоталната фаза ще бъде продължителна, прави затъмнението още по-желано от тазгодишното. Та, всичко това допринася за високите цени на хотелите и бързото изчерпване на самолетните билети. Може би, компромисен вариант е да се наеме нещо на прилична цена, дори да е извън централната линия, и да се пътува на юг до крайбрежието в деня на затъмнението. Тарифа е на много апетитно място, но там (в Гибралтарския проток) често се събират облаци, особено през август, и също може да се наложи придвижване на северо-запад или северо-изток в деня на затъмнението. 2
Doctor Who Публикувано: 21 август Публикувано: 21 август преди 24 минути , Zimna каза: Малага през август ... Колоритен израз в региона на Андалусия, с който местните описват жегите: «En Málaga, en agosto, los turistas y el demonio» (или «...el diablo») 1 1 5
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега