D_Dimitrov Публикувано: 28 август Публикувано: 28 август Здравейте от 22 до 27 септември ще сме в Прага, това ни е първо посещение в там и в Чехия като цяло. Темите за Прага са по-стари и реших да отворя нова, всякакви препоръки и насоки ще са полезни(квартали за настаняване, заведения и т.н), защото все още нямаме нищо организирано. Засега мислим да посетим Klementium, както и Пражкия замък (все още се чудим за манастира Страхов), ще съм балгодарен за други предложения. Обмисляме да отидем и 1 ден до Дрезден и/или до Чешки Крумлов, като може би ще направим и нощувка. Също така можем ли в градския транспорт да плащаме с карта или ще ми трябва конкретно приложение ? Благодаря предварително. 2
krasen_denev Публикувано: 29 август Публикувано: 29 август Здравей. Каквото и да ти кажа за Прага ще е малко. Градът е невероятен! Пет дни са абсолютно достатъчни за Прага с евентуално посещение и на Кутна Хора, след като искате да видите и нещо друго. Ако вземете и кола под наем, може да си помислите и за Чески Крумлов или Карлови Вари. Ако сте без кола то Прага и Кутна Хора ще са ви абсолютно достатъчни. До Кутна Хора и Карлови Вари има множество варианти за достигане с обществен транспорт и са сравнително близо до Прага, което означава, че няма да загубите един ден само в път. За Прага: -Клементиум с библиотеката е просто задължителен. -Кулата на старото кметство с пражкия часовник.Ако искаш слънцето да е зад гърба ти за да може да се насладиш на църквата "Дева Мария пред Тин" и площада,то тогава трябва да се качиш рано сутрин.След отварянето в първия час билетите са с 50% по-евтини.Ако искаш да се качиш на кулата и пред теб в чудесна светлина да са Св.Вит и Пражкия замък заедно с Карлов мост и неговите бойници то тогава се качи следобед. Часовникът на всеки кръгъл час започва манифестацията на фигурите му. -"Дева Мария пред Тин" не е за пропускане.Това е най-разпознаваемият силует в чешката столица. -Карлов мост.Можеш да се качиш и на двете кули,според зависи какво и кога искаш да видиш.Отчети слънцето къде ще е, също като на часовниковата кула на кметството. -Въртящата се глава на Франц Кафка. Монумент който абсолютно си заслужава. Интересно е и много нестандартно. Главата се върти на определени часове за по няколко минути.- -Църквата Св.св. Кирил и Методий. Намира се съвсем близо до Танцуващата къща, а тя е задължителна поне отвън. Ако желаеш може и да се качиш в кафето на последния етаж, но не гарантирам, че прозорците на фасадата ще са чисти и може да се разочароващ. -Манастир "Страхов" за мен е абсолютно задължителен.Гледката към пражкия замък, Св.Вит и Старо место са спиращи дъха. Може да не ходиш до Петринската кула за същото, което ще видиш от Страхов. Библиотеката на манастира не може да се опиши, а трябва да се види. -Може да отидиш и до манастир "Лорета".На нас ни хареса много. -Пражкия замък и "Св.Вит" няма да ги коментирам те са must go. Площад Храдчани също е топ.Ако искате да гледате смяната на караула ще трябва да отидете малко по-рано за да си изберете места,иначе рискуваш да видиш главите на хората пред теб.За Св.Вит имаше комбиниран билет за катедралата+пражкия замък+стария кралски дворец . -Парк "Летна" -от тук имате най-хубавата гледка към мостовете над Вълтава.Има един павилион/кафе-Hanau и от терасата му гледката е като извадена от картичка. Идеално е и за почивка след посещение на предходните забележителности в Храдчани -Вишехрад! Да не пропуснеш и посещение на този стар квартал на Прага.Базиликата Св.св. Петър и Павел и старото гробище,където са погребани много от личностите оставили следа в историята на страната. -Не забравяй разходките покрай Вълтава. Сутрин тръгни от Manesuv most към Карлов мост.По средата на пътя се открива най-хубавата гледка към Пражкия замък и Карлов мост.По същия начин можеш да тръгнеш от Jiraskuv most по посока Карлов мост.Само,че това го направи вечер.Тогава можеш да се насладиш светлините на Карлов мост и Пражкия замък. -След като преминеш по Карлов мост се озоваваш в Мала Страна.Там е църквата Св.Николай,която поразява с богатата си барокова архитектура и големите си размери,Силно препоръчвам! Съвет: Отдай се на Прага и евентуално нещо близко като Карлови Вари и Кутна Хора. Дрезден е град за няколко дни, а в Чески Крумлов задължително трябва да си с нощувка за да може да се насладиш на града без огромните тълпи от туристи изсипващи се там през деня. Храна в Kozlovna Lidicka. Добра атмосфера, чудесно сготвени и големи порции. Малко в страни от туристическите пътеки/поне беше/. Настаняване: ако сте без кола там където пожелаеш. Ако сте с кола търси с паркинг и градски транспорт наблизо, Не препоръчвам Прага с кола заради тегавото паркиране. Градският транспорт е идеално устроен. Можеш да плащаш с карта. Ако имаш въпроси, питай?!? Ще се радвам да помогна с каквото мога! 8 3
Ango Angov Публикувано: 29 август Публикувано: 29 август Здравейте , приложението за транспорта е pid litacka , можете предварително да си купите билети и да ги активирате ,преди да се качите в автобуса. Важат , за автобуси ,трамваи , метро и за някои корабчета по Вълтава. Позволявам си да дам и един съвет , до манастира Страхов ,или до замъка ползвайте транспорт , големи баири са, Навръщане пеша , ще разгледате всичко. Трамвай 22 и до двете места. Весело изкарване в Прага ,страхотен град. 1 1
D_Dimitrov Публикувано: 30 август Автор Публикувано: 30 август Благодаря за съветите @krasen_denev @Ango Angov. Вече имам по конкретен план.Пристигане на (22.09) сутринта, за този ден мислим да посетим само Клеметиум-а, както и да да се разходим в стария град(евентуално може да се качим на някоя от кулите), защото в 18:30 ще ходим на хокей. За следващия ден (23.09) ще оставим Страхове и Пражкия замък( ще погледна за комбинирания билет, който @krasen_denev спомена), както и Еврейският квартал.Мислим все пак да отидем до Чешки Крумов с обществен транспорт, така че на 24.09 ще тръгнем натам, като тук дилемата ми е дали да спим в Крумлов или в Чешки Будейовице, ще съм благодарен за съвет. На 25.10 връщане към Прага, тук мислим да отидем до въртящата се глава и танцуващата къща. На 26.09 все още нямаме конкретна идея, засега варианта ни е Вишехград, но сме отворени към други идеи, с какво може да го комбинираме. 1
krasen_denev Публикувано: 30 август Публикувано: 30 август преди 13 часа, D_Dimitrov каза: Благодаря за съветите @krasen_denev @Ango Angov. Вече имам по конкретен план.Пристигане на (22.09) сутринта, за този ден мислим да посетим само Клеметиум-а, както и да да се разходим в стария град(евентуално може да се качим на някоя от кулите), защото в 18:30 ще ходим на хокей. За следващия ден (23.09) ще оставим Страхове и Пражкия замък( ще погледна за комбинирания билет, който @krasen_denev спомена), както и Еврейският квартал.Мислим все пак да отидем до Чешки Крумов с обществен транспорт, така че на 24.09 ще тръгнем натам, като тук дилемата ми е дали да спим в Крумлов или в Чешки Будейовице, ще съм благодарен за съвет. На 25.10 връщане към Прага, тук мислим да отидем до въртящата се глава и танцуващата къща. На 26.09 все още нямаме конкретна идея, засега варианта ни е Вишехград, но сме отворени към други идеи, с какво може да го комбинираме. Както вече ти написах спането задължително трябва да е в Чешки Крумлов.В Будуйовце нямаш работа освен ако не ви е цел Хлубока. Чешки Крумлов е невероятен, след като си заминат туристите.Разходка по калдъръмените улички в стария град съчетана с вечеря в местен ресторант -незабравимо! Чак завиждам,само че благородно! Ние спахме извън Чешки Крумлов,защото бяхме с кола и затова няма да ти препоръчам нашето място за настаняване, въпреки че беше супер! Не пропускай парка Летна и изгледа към Вълтава,както и църквата Св.Николай в Мала Страна. Последният ден може и да се качите на часовниковата кула и да влезете в църквата Тин на стария площад. 1
sasho_n2 Публикувано: 31 август Публикувано: 31 август Записвам се и аз да следя съветите, тъй като ще бъдем дълъг уикенд Октомври. 1
iliana_t Публикувано: 3 септември Публикувано: 3 септември И аз съм се запътила в края на октомври за първи път. Някой посетил еврейския квартал и синагогите - дали си заслужава? Струва ми се, че билетите за тази атракция са най-скъпи. Вярно, че важат за 3 дни, но ми се вижда доста амбициозна таксата.
krasen_denev Публикувано: 3 септември Публикувано: 3 септември преди 10 минути , iliana_t каза: И аз съм се запътила в края на октомври за първи път. Някой посетил еврейския квартал и синагогите - дали си заслужава? Струва ми се, че билетите за тази атракция са най-скъпи. Вярно, че важат за 3 дни, но ми се вижда доста амбициозна таксата. Илианка ние посетихме Юбилейната синагога.Това е отзива ми оставен в Гугъл мапс от мен: "Заедно с Испанската синагога са двата най-значими еврейски храма в Прага. Посещението е задължително! На двата етажа има изложба и фотоси разказващи съдбата на евреите през Втората Световна Война и състоянието на синагогата през годините на нейното съществуване.Има такса вход!" Ако наистина имаш желание да посетиш някоя от синагогите,давай! Интересно е. Вторият етаж е много интересен.Цената на билета за Юбилейната синагога беше шест евро,ако не ме лъже паметта.Дори и да има разлика в цената,то тя ще е минимална от тази която аз ти дадох. 1
VIadi Публикувано: 3 септември Публикувано: 3 септември Прага е страхотна, уникална, разкошна, мога да препоръчам една средновековна таверна със страхотна атмосфера, имат и програма, като за нея се за доплаща доколкото помня някаква такса за предните маси, но и на другите не е скучно. Желателно е да се посещава с резервация - Medieval Tavern U Krale Brabantskeho - до ден днешен се сещаме за нея, определено е от най-впечатляващите заведения, които сме посещавали. 2
iliana_t Публикувано: 5 септември Публикувано: 5 септември С цел осъвременяване информацията за градския транспорт - деца до 15 г. пътуват безплатно. Стори ми се мернах някъде, че билетите са на половин цена, но официалния сайт на градския казва друго: валиден документ за самоличност със снимка (като паспорт, лична карта от ЕС или ученическа карта) като картите за 24ч. и 72ч. включват 1 бр. куфар, а ако се ползва само 90 минутен билет трябва да се купи отделен билет за куфара за 25 czk/1 евро. @D_Dimitrov, за последния ден, ако се чудите на къде да се завъртите, или на спускане от замъка, може да пробвате остров Кампа, в зависимост къде сте отседнали и имате ли време. По прякор го дават "Малката Венеция". Надявам се да се открива хубава гледка към моста от по-различен ъгъл. 3
D_Dimitrov Публикувано: 7 септември Автор Публикувано: 7 септември Благодаря за съветите, вече сме готови почти със плана. По-късно ще го разпиша по-подробно. 2
sasho_n2 Публикувано: 8 септември Публикувано: 8 септември За да използвам темата и да не отварям нова, ще се възползвам да задам няколко въпроса: - има ли Uber/Bolt в Прага и заслужава ли си да се ползват, като алтернатива на градски транспорт или поне от/до летището? - Необходимо ли е да се запзават и купуват предварително билети за забележителностите или купуването на място е ОК? - Ако може да препоръчате места за хапване? Благодаря предварително. 1
D_Dimitrov Публикувано: 8 септември Автор Публикувано: 8 септември преди 19 минути , sasho_n2 каза: За да използвам темата и да не отварям нова, ще се възползвам да задам няколко въпроса: - има ли Uber/Bolt в Прага и заслужава ли си да се ползват, като алтернатива на градски транспорт или поне от/до летището? - Необходимо ли е да се запзават и купуват предварително билети за забележителностите или купуването на място е ОК? - Ако може да препоръчате места за хапване? Благодаря предварително. Аз купих билети предварително само за Клементиума. 1
D_Dimitrov Публикувано: Неделя в 14:08 Автор Публикувано: Неделя в 14:08 Благодаря на всички,вече имаме по-конкретно план: -22.09 кацане 8:00 сутринта, посещение на Jerusalem Synagogue, Powder Tower, Municipal House и Celetná Street.След обяда разходка около Стария площад, часовникът и Týn Church и след това се отправяме към О2 Арена за хокейния мач. -23.09 тук имаме посещение в Клеметиум-а в 11:00 и след това мислим да посетим манастира Страхове и Пражкият замък.Вечерта разходка около Карлово мост -24.09 Отпътуване към České Budějovice пристигане преди обяд, кратка разходка около площада и обяд.След това отпътуване към Чешки Крумлов, разходка, евентуално посещение на замъка и нощувка там. -25.09 Сутринта разходка в Чешки Крумлов и около обяд се връщаме към Прага.В Прага разглеждаме танцуващата къща и въртящата се глава и привечер мисли да се разходим до парка Лента за гледките към Вълтава и мостовете. -26.09 за този ден още не сме напълно сигурни, но засега плануваме разходка до Китна хора и посещение на костницата и църквата Свети Барбара. Ако има някакви предложения планът подлежи на промяна.🙂 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега