Прескочи до съдържание

Обучение в Русия - шанс или подигравка?


Palio

Препоръчани мнения

“Място за всякакви технически дискусии, за развитието на авиационния пазар, работа в сектора и други.”

 

Здравейте!

 

Започвам с този цитат, не за друго, ами заради това “работа в сектора и други”. Предполагам, че това “и други” е възможно да включва обучението, свързано с всякакви авиационни специалности, затова реших да задам въпроса си тук.

 

И така…

 

http://rkic-bg.com/ru/novosti/item/22155-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC-%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D1%85-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B2-2014-2015-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D0%BC-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D1%83-%D0%B2-%D1%80%D1%84.html

 

Ако не ви се чете чак толкова подробно, нека го преразкажа накратко – Русия предлага безплатно обучение на български граждани по бакалавърски, магистърски, докторски и прочее програми по избрана от тях специалност. На първо ухо – чудесно!

 

Тъй като имам магистратура в съвсем друга сфера, която хич не ме радва, реших, че това е моят шанс да се захвана да уча нещо “по душе”, пък макар и на дърти години. Тъй като авиацията ми е краста/болест/лудост, винаги съм искал да се занимавам с нещо, което е близо до хвъркатите. И така се натъкнах на тази възможност - всичко отначало. Демек трябва да започна от нулата в някоя от следните специалности:

 

25.03.01 - Техническая эксплуатация летательных аппаратов и двигателей;

25.03.02 - Техническая эксплуатация авиационных электросистем и пилотажно-навигационных комплексов;

25.03.03 – Аэронавигация;

25.03.04 - Эксплуатация аэропортов и обеспечение полетов воздушных судов.

 

Ако го одобрят, късметлията получава възможност за едногодишно първоначално езиково обучение до академично ниво, държавна академична стипендия за целия срок на обучение и право на общежитие /не е безплатно/. За него остава да си поема разходите за придвижване до съответния ВУЗ /ако например това е Москва – да речем, билетът дотам е / и медицинската застраховка /около 250 долара годишно/. Отделно камарата документи, която трябва да се подготви, легализира и прочее ще струва някъде около хиляда лева по груби сметки.

 

Звучи чудесно, нали? Я да видим чудесата на чудесното…

 

Оказва се, че въпросната стипендия е в размер на 1340 рубли на месец – към днешна дата това са 60 лева с клизма. За отличен успех – още толкова отгоре – значи, ако си прилежен ученик, ще те удостоят със 120 лв. С тия пари трябва да си платиш общежитието, транспорта, храната… Ако си в Москва – скъпичко е там… Хъм…

 

Сигурно ще си кажете – “Ще работиш, какво толкова”. Да де, ама това “толкова” е такова, че за да работиш в Русия ти трябва специална виза и специално разрешение, и то за конкретна фирма и конкретна длъжност в нея. Демек – и да съм шеф, и да нося кашони на гарата – все тая. Хубаво, ама такава възможност в тази програма не се предвижда… На въпроса ми: “Е, аз как ще се издържам, ако се захвана?”, получих странния отговор от представителя на въпросната руска правителствена програма: “Можете да работите и нелегално…”. И това да ми го каже човек, който би следвало да е част от държавна институция, която не би следвало да поддържа сивата икономика, нали?

 

Ето го и въпросът – според вас струва ли си на дърти /36/ години да хвърля всичко тук и да отида да гоня някакви мечти с цената на това да я карам на хляб и вода в следващите шест години, и опитвайки се да вържа някакъв доход, да бачкам нелегално по нощите за половин надник, за да не ме хванат? Бахти перспективата /с извинение/.

 

Знам ли? Ако знаех, нямаше да го пиша това… За мен - по-скоро не си струва… Ама пък - влече ме, някак...

 

Благодаря предварително!

Връзка към мнение

Ето го и въпросът – според вас струва ли си на дърти /36/ години да хвърля всичко тук и да отида да гоня някакви мечти с цената на това да я карам на хляб и вода в следващите шест години

ми човек живее заради мечтите си ... ;)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Според мен ти си единственият, който може да даде отговор на въпроса. Само ти можеш да прецениш сам за себе си, дали си струва жертвата и в какво точно ще се изрази тази жертва. Всичко това зависи от колко голяма е мечтата и желанието ти.

По принцип, когато търся някакъв отговор, дали нещо си струва, но ми е трудно да взема решение си правя списък с положителните и отрицателните страни на всяко от решенията. Така имам по ясен поглед върху нещата. Така преценявам дали мога да издържа на отрицателното и дали положителното е толкова голямо, че си заслужава жертвата. Но всичко това е много индивидуално. Естествено трябва да вземеш предвид и факта, дали тази жертва си заслужава, ако не успееш да завършиш образованието по една или друга причина.

 

Успех от мен.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Изхождам от приемането, че да - осъществима е мечтата ти, като започвам да добавям „тежестите“ и другите детайли.

Според мен най-важно е да си изясниш евентуални бъдещи ангажименти за периода на обучение. Имам предвид брак, деца... Ако предвиждаш такива - забрави за това обучение.

Второ - за нелегалната работа - внимателно! Това, че чиновникът ти е казал, че можеш да работиш нелегално, е само информация, но не те освобождава от отговорност, нито ти гарантира някаква закрила. Тоест ако те спипат да бачкаш там на черно, чиновникът няма да ти се притече на помощ - сещаш ли се?

Трето - имаш ли умения, които биха ти позволили да работиш дистанционно и напълно легално? Например ако си програмист, можеш да работиш и в Москва, и във Владивосток, по договор с български или друг работодател извън Русия. Или, дето се казва, можеш да напишеш софтуер и да го пуснеш за продажба - ето ти я осигурена издръжката, напълно законно.

Четвърто - можеш да помислиш за спонсори. В по-ранен етап ще ти е по-трудно, но ако, да кажем през първите 3-4 семестъра докажеш, че имаш потенциал, вероятно това би те улеснило значително. Може да търсиш и в Русия, и в България, и навсякъде - от теб зависи, и от късмета ти. Може да се обърнеш и към посолството на България в Москва - сегашният посланик е добър в работата си, аз съм имал вземане-даване с него в друга държава, ако и екипът му е така, може да ти подскажат някоя интересна подробност.

Ей на тия въпроси бих си отговорил, ако беше за мен, после щях да мисля за решение :)

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Ето го и въпросът – според вас струва ли си на дърти /36/ години да хвърля всичко тук и да отида да гоня някакви мечти с цената на това да я карам на хляб и вода в следващите шест години, и опитвайки се да вържа някакъв доход, да бачкам нелегално по нощите за половин надник, за да не ме хванат? Бахти перспективата /с извинение/.

Струва си!

 

И няма да бачкаш нелегално, освен може би в началото. (че на Запад не бачкат ли нелегално в началото?) Винаги изникват възможности, а и да не изкараш до края, това си е страхотна авантюра.

Αз лично си обещах на млади години, че като поостарея (около 40-те) ще се запиша пак да уча, ей така, за интригата.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ами то въпросът е ясен - доколко искаш да осъществиш мечтата си или предпочиташ да си остане мечта. Пречки винаги има. Ако много искаш, ще намериш начин да се издържаш, не е задължително да е нелегално. По-добре потърси легален начин - дали ще е със съответната виза или дистанционно. Но все пак следването не е само ходене на лекции, ще трябва и да учиш  - т.е. си иска време. Сигурно има и възможности за студентски заем.

Но преди да се хвърлиш да следваш точно в Москва - провери и други възможности.

Аз се подложих на нещо подобно на стари години (на 32 тогава). Натоварването беше сериозно, работех на пълен работен ден, ходих на всички лекции и упражнения, но беше само за 2г. Но да си призная някои предмети си ме затрудниха, защото бях забравила не само висшата, ами и елементарната математика.

Връзка към мнение

Какво се притесняваш за "годините"??

То Волен Сидеров осъществи мечтата си на 52 и взе диплома "богослов- магистър" в престижният Шуменски Университет.А в същото време работеше на ненормирано работно време на пл.Народно събрание.

Така ,че давай,не се подценявай!!

  • Харесвам 7
  • Смея се 1
Връзка към мнение

Нелегалната работа е рискова не само защото могат да те заловят като нарушител, а предимно защото си лесен за експлоатация: може да работиш и нищо да не ти платят.

 

Защо точно Русия? С оглед на възможностите за легална работа, защо не провериш в страни от ЕС?

 

На въпроса заслужава ли си....да, ако мислиш, че след години ще съжаляваш за пропуснатата възможност.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Palio, според мен има два основни въпроса на които трябва да си отговориш:
1. Струва ли си? Имам предвид, с тези специалности, особено получени в Русия, имаш ли някакъв шанс за по-нататъшна реализация извън Русия? До колкото зная, Руското образувание и като начин на обучение, и като предмети, и ако щеш като база, е подобно на образуванието в БГ и страда от същите проблеми, особено след 90-та година. Ако е само заради едното голо учене, де да знам, вижда ми се някакво безсмислено такова, да пропилееш 6 години от живота си и то не заради ученето, което никога не е пропиляване на време, а заради лишенията и трудностите които ще имаш през годините.

2. Стиска ли ти? Това е най-важният въпрос. Ако си готов да се жертваш заради мечтата си, независимо от факта, че може и да се наложи да работиш нелегално и да те грози затвор, депортация и въобще, шанс да си съсипеш живота, а и не само своя, давай! Няма да си първият, няма и последният да си който ще работи нелегално в Русия. Обаче издъниш ли се, дупе да ти е яко!

 

 

Аз също се присъединявам към Мрън. Според мен също, би било много по-разумно да си потърсиш курс по същите неща в държава от ЕС. Може би Георги би могъл да те посъветва по-добре за възможни опции, той нали учи подобни неща в Холандия. Ползите да учиш в ЕС са неизброими, особено от началото на тая година, откакто отпаднаха окончателно ограниченията за работа за Българи и Румънци.

Редактирано от djgeorgie
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз също се присъединявам към Мрън. Според мен също, би било много по-разумно да си потърсиш курс по същите неща в държава от ЕС.

 

Абе на човека му предлагат безплатен ЗИЛ - здрава руска машина, която може да те откара накрай света, а вие тук го качихте на ролкови кънки... :mellow:

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Абе на човека му предлагат безплатен ЗИЛ - здрава руска машина, която може да те откара накрай света, а вие тук го качихте на ролкови кънки... :mellow:

ЗИЛ-а предложен тук ще се движи само по руските и подобни пътища без проблем; с ролковите кънки из целия ЕС :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

ролкови кънки...

made in china

 

 

Ако ще учиш в РФ инженерна специалност, поне ще знаеш що е то шублер и има ли почва у нас, защото няколко "инженерчета" с английски дипломи гледаха шублера като полезно изкопаемо.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Има и друг ключов въпрос според мен - възнамеряваш това да ти стане професия или просто искаш да научиш за самолетите максимално много?

 

Изхождам от това, до колко взетата диплома ще ти е полезна в бъдеще и дали имаш намерение да я използваш. Интернет е пълен със всякаква информация и може да си направиш абсолютно сносно самообучение. Не знам дали се оправяш с английския но opencourseware е читава система. Ако не - учебниците на руски също са налични за изтегляне. Сложното тук ще е да си самоналожиш дисциплина, каквато биха ти наложили в университета. Но пък ще си спестиш всякакви разходи, такси, нелегални работодатели и т.н. Е, губиш 120-те лева на месец и дипломата :)

 

Още един детайл. В България ли възнамеряваш да се реализираш след това или си се насочил да живееш в Русия? Защото ако е първото - то кажи речи единственото място е Lufthansa Techniek, където не съм сигурен до колко руската диплома ще помогне, а дори не е необходимо авиационно образование за нормалните техничарски неща там. 

 

Дали това дистанционно обучение ще е качествено? Защо например не пробваш в техническия в София, където специалностите са подобни? И въобще, коя част от авиацията ти е най-интересна - аеродинамика, конструкторство, двигатели?

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Да, и аз като Георги мисля, че трябва да помислиш и за реализацията след това, защото освен всичко друго ще си на 42г когато ще трябва тепърва да почваш да се реализираш. Не искам да те отказвам, но на 42 без никакав стаж няма да е много лесно. Нямам поглед точно за тази сфера, може нещата да стоят по различен начин, но на много места компаниите или вземат хора без стаж (млади, току що завършили), или по-възрастни, но със стаж.

 

Между другото Луфтханза също имаха някакви програми преди с обучение и после за работа при тях. В Кариери преди бях чела доста за/против тези програми. Не зная дали още ги правят, но може да провериш.

Връзка към мнение

 

Ох, грешния човек уцели с Корея, Palio не им е фен хич, има си причини.

Връзка към мнение

Palio, според мен сам си си отговорил. Ако ти допадаше - вече да си се задействал. Странно защо масово напоследък срещам хора, които след 30 започват да учат нещо  в съвсем друга посока с разни надежди...

Връзка към мнение

 Странно защо масово напоследък срещам хора, които след 30 започват да учат нещо  в съвсем друга посока с разни надежди...

това с "разни надежди" не го разбрах

Връзка към мнение

Ами да, на какво ли се надяват, то животът свършва след 30 :P  Всеки има право да търси най-доброто за себе си; не мисля, че възрастта е ограничение.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

С "разни надежди" в смисъл, че всеки си има собствени мотиви и най-вече със съжаление, че не е намерил мястото, където както казват някои: " Нямам търпение да отида на работа сутрин, дори не си допивам кафето".

Редактирано от Asterisk
Връзка към мнение

За мен е съвсем нормално в даден момент от живота да не ти се прави нещо, което си искал преди години.

Има два варианта- да се оставиш на удобната рутина или да се впуснеш в нещо ново.

Сори за отклонението, а иначе по самата тема си мисля, че ако ти е на сърце, можеш да го направиш. :)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Я по-добре си стой тук, че там като отидеш може и да не успееш да се изучиш и/или реализираш след това, но поне е сигурно, че ще се върнеш с някоя рускиня, а само това би трябвало да светва една много голяма червена лампа в теб... :lol:

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Бих потърсил възможности за същото, но в европейска държава. Чак след като имам и двете (трите) пред мен, бих сравнил предимствата и недостатъците и тогава чак бих могъл да взема решение.

 

Руската диплома има смисъл само в руски компании или в Русия. Ако мислиш да продължаваш в тази посока, тогава давай.

Редактирано от georgiev
Връзка към мнение

Здравейте отново!

 

Благодаря на всички за мненията!

 

Ето, че изтъкнахте доста факти, за които хич не се бях замислил в първоначалния си ентусиазъм. Тъй като знам, че има достатъчно хора със много по-здрав разум от моя, реших да се допитам и до вас. Благодаря ви още веднъж!

 

За да не се разпростирам върху причините, които ме накараха да задам този въпрос, както и върху причините, които ме накараха да реша, че в личен план при тези условия не е оправдано да се захващам за това предложение, бих искал да цитирам един велик човек:

 

"Броят на глупостите, извършени по волята на разума са много повече, отколкото тези, които са извършени от чиста глупост." - Чарли Чаплин

 

Тъй като животът ме е научил, че при мен ипулсивното гонене на стари мечти накрая неизменно се превръща в глупост, засега решавам да си спестя поредната такава. Предполагам, че опитът за  спестяване на поредната глупост е и поредната ми глупост... Абе най-важното е да сме живи и здрави, пък време за глупости ще намерим и занапред.

 

Пожелавам ви всичко най-хубаво!

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.