royak Публикувано: 10 март, 2014 Публикувано: 10 март, 2014 (редактирано) Истанбул и западна Турция отдавна вече не са евтина дестинация за разлика от югоизточна Турция например, където е осезателно по-евтино да се яде, пие и пътува, но пък хотелите са скъпи. Евтини са екскурзиите до Истанбул, и който иска да ползва пакета транспорт-хотел-закуска и да се шматка самостоятелно - става без грешка. Евтини са олинклузивите в Мармарис, Кушадасъ и някои оферти за едремитския залив и Анталия. Но Чешме, Алачатъ, Бодрум и пр. не са дотам евтини. Общественият транспорт е много достъпен, но горивото за автомобилите е скъпо, защото парите от акцизите директно влизат в хазната, а данъците от всичко друго явно трудно се събират. В общи линии евтиното време в Турция като цяло отмина. Редактирано 10 март, 2014 от royak 3
Костов Публикувано: 10 март, 2014 Публикувано: 10 март, 2014 ... и какво значение има дали една дестинация е скъпа или евтина ако си сбъднал една мечта? 3
royak Публикувано: 10 март, 2014 Публикувано: 10 март, 2014 ... и какво значение има дали една дестинация е скъпа или евтина ако си сбъднал една мечта? въпросът е да остане и за следващата мечта, а и за по-следващата... 8
Zaro Публикувано: 10 март, 2014 Публикувано: 10 март, 2014 Всъщност, всички пропускате субективното възприятие за евтино и скъпо. 6
neuromancer Публикувано: 10 март, 2014 Публикувано: 10 март, 2014 От няколко човека тук чета за посещение на Чернобил, бихте ли ми обяснили за какво се ходи там? Предполагам, че заради взрива в АЕЦ-а и радиационното заразяване през 80-те, но какво точно се гледа или усеща? То имаше цяла тема тук във форума с желаещи... Гледа се град Припят, който е изоставен спешно и оставен да подивява, има много фоторепортажи в нета. Примерно детски площадки, детски градини със пръснати играчки отпреди 30г и т.н. Другото, което ми е интересно на мен е една природа, която се е развивала толкова време почти без човешко вмешателство, нещо което на цялата планета е рядкост, да не говорим в Европа. Но не знам има ли такива турове, мисля че не, защото доколкото съм разбрал се движат по определени обезопасени маршрути и не можеш да забиваш в дивото. 1
мечтателка Публикувано: 10 март, 2014 Публикувано: 10 март, 2014 "Всъщност, всички пропускате субективното възприятие за евтино и скъпо. B)". Мнооого правилно Буатко Зайо:)/Стивън Кинг - То/ . Май, май всичко зависи от това какви доходи имаш и доколко е в характера ти да рискуваш със заеми и други подобни.
dikrasteva Публикувано: 10 март, 2014 Публикувано: 10 март, 2014 (редактирано) В интерес на истината дневният ми бюджет за Хърватска ще е по-висок от този в Рим Изненадваш ме, ние миналата година - майските празници бяхме точно в Хърватска /от Сплит до Риека/ и това е едно от най-евтините пътувания, които сме правили /хотел, заведения, път, забележителности/ Сега ми предстои ходене до Рим и в предвид направените онлайн резервации, отдавна минах парите за Хърватска, а още не съм там!!!! Редактирано 10 март, 2014 от dikrasteva 1
slujitel Публикувано: 10 март, 2014 Публикувано: 10 март, 2014 Още една евтина дестинация - Румъния. От България с кола, евтини хотели, природа, замъци, манастири, а ако сте 4 човека и си разделите разходите за колата... 2
Lindt Публикувано: 10 март, 2014 Автор Публикувано: 10 март, 2014 Изненадваш ме, ние миналата година - майските празници бяхме точно в Хърватска /от Сплит до Риека/ и това е едно от най-евтините пътувания, които сме правили /хотел, заведения, път, забележителности/ Сега ми предстои ходене до Рим и в предвид направените онлайн резервации, отдавна минах парите за Хърватска, а още не съм там!!!! Аз обаче бях януари. Хотелът ми беше 3 пъти по-евтин от май, самолетните билети бяха 100 евро, хванах безплатна неделя без много народ във Ватикана и .. имаше дни, в които бях твърде смазана, за да се храня в заведение. Освен това Roma pass е много готино нещо. А за Хърватска - парковете(100 евро) и глезотиите на 6 човека в заведенията, комбинирани с рожден ден на гаджето и нежелание да се лиша от нищо.. ми няма да е без пари.
Oldkozel Публикувано: 10 март, 2014 Публикувано: 10 март, 2014 Цяло Мароко за 10 дни (без Западна Сахара): изиджет + ренткар 2700км + хотели 3 и 4 звезди + ядене и пиене на корем без ограничение + гидове на някои места + всички забележителности = 1000 евро/човек при 4 човека 2
royak Публикувано: 10 март, 2014 Публикувано: 10 март, 2014 Цяло Мароко за 10 дни (без Западна Сахара): Как успяхте да обиколите цяло Мароко за 10 дни? На нас 12 не ни стигнаха само за парченце от океана, Антиатлас, малко пустиня и Маракеш? 1
Еминко Публикувано: 10 март, 2014 Публикувано: 10 март, 2014 А дамските чанти,кожените обувки и марковото бельо влизат ли в бюджета за пътуване ,или ги водите под балансови сметки? 1
гост Публикувано: 10 март, 2014 Публикувано: 10 март, 2014 А дамските чанти,кожените обувки и марковото бельо влизат ли в бюджета за пътуване ,или ги водите под балансови сметки? не са под балансови, а задбалансови! 2
Oldkozel Публикувано: 10 март, 2014 Публикувано: 10 март, 2014 Как успяхте да обиколите цяло Мароко за 10 дни? На нас 12 не ни стигнаха само за парченце от океана, Антиатлас, малко пустиня и Маракеш? Казабланка-Рабат-Танжер-Тетоуан-Мекнес-Фес-Ифран-Бени Мелал-Маракеш-Узарзате-Айт бен Хаду-Тароудант-Легзира(Сиди Ифни)-Агадир-Есаура-Казабланка 2
jennie Публикувано: 10 март, 2014 Публикувано: 10 март, 2014 Много евтина дестинация за българи - Македония (да кажем Охрид и околностите). 2
Childish Публикувано: 10 март, 2014 Публикувано: 10 март, 2014 Много евтина дестинация за българи - Македония (да кажем Охрид и околностите). И Сърбия, не знам защо е толкова подценявана като дестинация. Може би, защото е близко и си казваш, че винаги може да отидеш там 1
Сирена Публикувано: 11 март, 2014 Публикувано: 11 март, 2014 (редактирано) Будапеща ми се вижда такава! Точно по тази причина я избрахме - почти до края на годината няма да имаме възможност да заделяме почти нищо настрана, защото всичките ни спестявания отиват за нещо конкретно, което не беше много предвидено. Така трябваше да се откажем от по-сериозно пътуване! Но на нас не ни се стои много вкъщи и решихме да се лишим от една лека почивчица, която правим в БГ пролетта и да дадем парите за пътуване до Будапеща. Дали ще успеем да се вместим в бюджета ще видим после! Иначе всичко около БГ ми се вижда евтино! В смисъл може да бъде и евтино, защото има места, където просто няма как да бъде! Редактирано 11 март, 2014 от Сирена
Lindt Публикувано: 11 март, 2014 Автор Публикувано: 11 март, 2014 Бях попаднала на това преди време, звучеше ми правилно написаното от автора. Ще го прочета пак, за да видя дали все още съм съгласна http://patepis.com/?p=42177 Какво значи „пътуване с ниска цена“?Ами и тук принципът отново е доста прост. Съответното пътуване, с всички разходи в него, включително: настаняване, самолетни билети, храна, алкохол, пазаруване, придвижване и джобни да не надвишава цената на един месец престой в София, в т.ч. парното, тока, квартирата, такситата, маршрутките, градския транспорт, храната, алкохола, джобните и прочие „пера” от бюджета на малкия човек, принуден да живее в големия град. Накратко, самостоятелно организираното пътуване с ниска цена е онази разходка в чужбина, за която няма да платиш повече от нетната си месечна заплата. А, да, има и още едно изискване – продължителността да е минимум една седмица.
ruwenzogy Публикувано: 11 март, 2014 Публикувано: 11 март, 2014 Като чета всички говорят основно за Европа. То тя си е ясна и позната. Естествено, че Румъния, Сърбия, Македония, Албания са евтини. Палиш колата и си там - за ден, два , три, колкото си искаш, като при нас си е. Аз мисля, че Линд пита за нещо по-далечно. И според мен евтини дестинации за Азиатските, след като се и намират билети по около 500 евро, че и по-малко. Това са Индия, Шри Ланка, Тайланд, Бирма, Индонезия, Филипините, Непал. И аз гледам да ги обходя колкото се може по-скоро, че и те ще поскъпнат,. Също Иран, Сирия беше прекрасна... То скъпите са си все така скъпи, за съжаление Черна Африка е от тях... Важното е да не се отказваме - скъпо, евтино, нещата са относителни. Трябва да се пътува... 11
АнтонияАн Публикувано: 11 март, 2014 Публикувано: 11 март, 2014 (редактирано) първо определям колко може да си позволим да изхарчим за едно пътуване .да призная - малко е . важно е къде , защото може да се случи само веднъж в годината . т.е. не бих пътувала някъде , само защото е евтино или за бюджета, с който разполагаме може да стоим повече време. имаме идея какво ни се иска най-общо , проучвам набелязаните места и преценяваме . . направи ми впечатление , че в Загреб , цените на нощувките бяха доста ниски . аз намерих апартамент за 14 евро . но не е пробван , за около 24 евро имаше достатъчно голям избор (при настаняване на 2 възрастни и 2 деца) Salzkammergut Австрия може и да е скъпа дестинация , но ние бяхме резервирали апартамент за около 45евро на нощ(много добро попадение ) , храната в супермаркетите беше на цени като в БГ(дрехи за деца и възрастни по 2 евро - това за четящите тук жени ) , всеки ден имахме поне по една "атракция". цялото пътуване трая 5 дни ,но пък беше много желано , вместихме се в бюджета . от друга срана , пътуване примерно до Китай като съотношение цена / времетраене може и да е много по-изгодно , но толкова пари накуп в обозримо бъдеще не бихме могли да отделим - значи за нас е скъпо . Редактирано 11 март, 2014 от АнтонияАн
Бръмбар Публикувано: 11 март, 2014 Публикувано: 11 март, 2014 (редактирано) Основно това, че е скъпо да се пътува извън България, идва от факта, че в България стандарта на живот е нисък и от там почти навсякъде ни е скъпо, освен в страни с подобен или по-нискък стандарт. Някой беше писал, че от Япония Истанбул ще е скъпа дестинация - може да е скъпа, може и да не е като цяло. В Япония всичко е толкова скъпо, че почти навсякъде им е евтино :-) Даже бях чела, къде на шега, къде на истина, че японците много обичат да пътуват, понеже им е по-евтино отколкото да си стоят в къщи Редактирано 11 март, 2014 от Бръмбар 7
Lindt Публикувано: 11 март, 2014 Автор Публикувано: 11 март, 2014 Много ги харесвам японците, като пътуваме двама и винаги си търсим японец да ни снима. Е, сигурно им се иска да снимат с техния апарат и да пратят снимките, но търпеливо ни услужват. Основно това че е скъпо да се пътува извън България идва от факта, че в България стандарта на живот е нисък и от там почти навсякъде ни е скъпо, освен в страни с подобен или по-нискък стандарт. Някой беше писал, че от Япония Истанбул ще е скъпа дестинация - може да е скъпа, може и да не е като цяло. В Япония всичко е толкова скъпо, че почти навсякъде им е евтино :-) Даже бях чела, къде на шега, къде на истина че японците много обичат да пътуват, понеже им е по-евтино отколкото да си стоят в къщи 1
Karik Публикувано: 11 март, 2014 Публикувано: 11 март, 2014 Определено Индия. Не мисля, че има по-евтина държава. Изключая самолетните билети, като от Истанбул има доста добри промоции, всичко останало е брутално евтино - особено в по-нетуристически места и на юг след Гоа към Кочи. Виждал съм евтини райони в Турция, но като цяло е по-скъпа дестинация - входове на музеи, алкохолни напитки и т.н. 2
dikrasteva Публикувано: 11 март, 2014 Публикувано: 11 март, 2014 Lindt кои паркове са 100 евро???. За сведение нашите билети за трима са 350лв., а апартамента ни е 55 евро на вечер. Също сме в безплатната неделя за Ватикански музеи и не смятам да купувам Рома Пас, защото не ми се струва изгодна, но въпреки това ...... Рим си е Рим. А Хърватска е приказка! Друга евтина дестинация е Босна, но там пътищата са лоши, както и Черна гора. 1
Lindt Публикувано: 11 март, 2014 Автор Публикувано: 11 март, 2014 Lindt кои паркове са 100 евро???. За сведение нашите билети за трима са 350лв., а апартамента ни е 55 евро на вечер. Също сме в безплатната неделя за Ватикански музеи и не смятам да купувам Рома Пас, защото не ми се струва изгодна, но въпреки това ...... Рим си е Рим. А Хърватска е приказка! Друга евтина дестинация е Босна, но там пътищата са лоши, както и Черна гора. Корнати е 37 евро, Плитвичките езера ги знаеш, Крка е 12 евро, но с допълнителен маршрут ще набъбне двойно . Не е важно, може би в комбинация с Дубровник съм смятала, не помня. Сега не ми се мисли, отделят се 1800 лв за двама, ако се върнем с някакви пари, съм на далавера. Такава ми е групата - перо ядене и пиене е сериозно и се подготвям психически за деленето на сметките. За сметка на това 9 дена в гръцката вила на обичайните спътници излизат 1200 лв за двама.
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега