Прескочи до съдържание

С какъв фотоапарат снимате по време на пътуване?

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 8 минути , FlyTraveler каза:
За пръв път се изкушавам да си купя скъп смарт телефон - излязоха модели със сравнително голяма матрица на основната камера - Сони 1 инч, като на Sony RX-100 сапунерките и това ми се струва като сериозна крачка напред, встрани от разните софтуерни обработки, от които не се интересувам. То, разбира се, на тел. като се сложи тази матрица не е същото, но все пак... Гледам, че и производителите са влязли в колаборация и с водещи фирми за оптика и фото.

Чудя се и доколко това са маркетингови трикове или пък скок в технологията на телефонните камери с реални резултати.

Моделите, които гледам са:

1. Oppo Find X6 Pro (в кооперация за камерите с Хаселблад).
2. Vivo X90 Pro (в кооперация за камерите с Карл Цайс).
3. Xiaomi 13 Ultra (в кооперация за камерите с Лайка).
4. Huawei P60 Pro (матрицата е по-малка от едноинчова, но пък е единствения телефон, ако изключим по-стария P50, на който може да се променя блендата на основната камера, което също е много изкусително).

Apple не ме интересуват, тъй като всичките ми джаджи са на Уиндоус и Андроид. Както е модерно да се казва екосистемата (в която няма нищо еко). Да не говорим, че и в сериозните класации за фото, като наприме на DxO Mark започват от 8-мо място надолу.

Опо-то по принцип не се продава извън Китай, но може да се вземе, слагат му Google Play Store.

Идеята ми не е да снимам диви животни с телефона, ами да заменя една Sony RX-100 сапунерка, която ползвам като ходя на сафари за широки кадри, пейзажи и видео (двете ми DSLR тела са заети с по-дълги обективи). Също така ми се иска да имам нещо по-добро за ежедневно битово снимане когато не съм на сафари. Нещо, което да е постоянно в мен.

Някой да има опит с тези телефони? Да е чувал дискусии, мнения?

Що годе компетентно професионално мнение би дал Димитър Калиновски. Той избира сапунерките и умните ми телефони, естествено по признака Добри фотографски данни.. Самият той си купува последни про-та на Huawei 🤓

В Африка снимах предимно с телефона, някакво Xiаomi Mi Note 10 май; второто, след като току преди Сирия с Ливан ми откраднаха по-съвършеното., според мен все пак.. Последната сапунерка, която ми е избрал е на любимия му Канон, той друго като техника в колекцията си няма.., а аз друго освен сапунерки не ползвам, откакто изнамериха дигиталната фотография специално за мен 🙃, а първата, 2008 г., беше на панасоник с някаква лайка.

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз имам някакъв блед спомен, че за сапунерки и телефони това означение 1 инч е условно, а не физически размер, но съм забравил как беше...

Аз със филма ще трябва да планирам отдалече, че сега май ще ми трябват батерии cr123 и малко трудно ще намеря извън интернет.

Публикувано:

Колаборациите с Хаселблат, Лайка , Цайс...според мен са маркетингов трик основно, аз имам Нокия с Цайс, модел за около 350 евро...не снима зашеметяващо...ок е, де

на измерванията на DXOmark като цяло имам вяра, CNET също мисля че пишат обективно, но май не правят ревю на толкова много модели.

Публикувано:

Виждам, че не съм се изфукала тук с новата ми сапунерка, след като предходната дефектира около Сирия с Ливан пролетта на м.г..

Ходила е вече в Непал и Исландия. Не е снимала много, понеже по-често посягам към телефона, особено откакто удобно виси на шията ми. 

Проблем ми създава единствено, че не знам как да извадя снимките от картата на хд на лаптопа, а последният си има карта слот..

Но вярвам, че скоро някой ще ме светне.

311254574_1352968521903671_2817319212960134965_n.jpg

• Харесвам 1
  • 2 години по-късно ...
Публикувано:

Здравейте! Ударете, моля, по едно рамо на лаик като мен, който снима с телефон. Ако искам да си купя фотоапарат, но не знам нищо за настройване на истински такъв, какъв модел бихте ми препоръчали? Четох за Sony а6400 и Canon EOS R10, но пише, че трябвало допълнително да се купуват обективи. 

Публикувано:

Ох, това е дълга тема

Значи, всеки апарат (че и телефона) за да снима му трябва обектив. Някои са фиксирани и не могат да се сменят, а тези могат. 

Гледаш да имаш обектив или в комплекта, или да купиш допълнително 🙂

В случая предимството е, че можеш да си избереш какъв точно да бъде

• Благодаря 2
Публикувано:

Ако очакваш да навлизаш в хобито, фотоапарат със сменяем обектив е по-добрият избор.

Лично аз снимам с Олимпус, но по-водещите марки са Sony, Nikon, Canon. В последно време много напреднаха с безогледалните (mirrorless) - те са по-добри за пътуване, защото са по-компактни и леки като система. 

Най-добре е да си наясно със себе си за какво ще го ползваш (пейзажи, градове, децата, животни, макро). После да си намислиш бюджет. И накрая да попрочетеш анализи на "специалисти" или "инфлуенсъри" (знам ли как трябва да се наричат официално) за това кое е най-добре за твоите нужди. Не знам дали някой тук във форума има широк поглед над целия пазар в момента. Например аз си знам възможностите на Олимпуса като фотоапарати и обективи, но не познавам останалите.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 16 часа, Marusinka каза:

Здравейте! Ударете, моля, по едно рамо на лаик като мен, който снима с телефон. Ако искам да си купя фотоапарат, но не знам нищо за настройване на истински такъв, какъв модел бихте ми препоръчали?

Първият въпрос, на който е добре да (си) отговориш е: "Защо искам фотоапарат, за какво ми е нужен?"
В смисъл, че ако е за снимки за спомен, да качиш снимки в социалните мрежи (които ще се гледат основно от телефон), или да изпратиш снимки на роднини и приятели, то новите телефони вече правят съвсем прилични снимки. Проблем с телефоните е снимането на по-отдалечени обекти, които няма как да "приближиш", поради естеството на обективите на телефоните. 
Вече ако искаш да правиш снимки с повече художествена стойност, ако мога така да се изразя, снимки, които да си отпечаташ в по-голям формат - A4, 20/30см и т.н., да си ги поставяш в рамки и да си ги окачваш на стената, ако искаш да участваш в конкурси, изложби (макар и любителски)  - то тогава вече ти трябва фотоапарт и то със сменяеми обективи. Предвид това, което дават телефоните, както стана дума, да си купиш фотоапарат с несменяем обектив вече почти се обезсмисли, освен за zoom към по-далечни обекти.

Ако отговорът е, че е второто - какво трябва да имаш предвид и да си наясно предварително:
- първо - техниката - трябва си проучване и консултации с разбиращи хора за това какво ще ти е подходящо, дали да започнеш с нещо по-скромно и по-евтино и после да видиш дали искаш да задълбаваш и да минеш на по-сериозни модели, или направо да търсиш нещо по-сериозно (и разбира се по-скъпо) .  Фотографската техника е и въобще фотографията като хоби е скъпичко удоволствие, апаратите и най-вече обективите (хубавите) са си цифра. А като навлезеш в материята, установяваш, че за различните случаи са нужни различни обективи - едни са подходящи за пейзажни снимки, други за портретни снимки или за животни и за спорти събития, т.е трябвада умножаваш по 2 или по 3 или по повече. Има разбира се и уж по-универсални обективи, но те пък имат други недостатъци, няма пълно щастие (нещо като летни, зимни и всесезонни гуми :grin:). 
И в тази връзка още нещо важно, особено предвид в какъв форум пишем  - за пътуващите хора, особено пък за такива (като мен, а и не само), пътуващи предимно само с ръчен багаж, хич не е без значение че добър фотоапарат и обективите към него доста тежат, а и заемат доста място (особено пък телеобективите). 
- второ - трябва да си наясно, че е нужно доста четене, гледане на видеоуроци, и/или посещение на курсове, и то читави, а и разбира се също доста практика (опити и грешки) за да започнеш да усещаш и виждаш резултати и в крайна сметка смисъла от това, че си минала от телефон на фотоапарат. Също така е нужно  да се научиш да работиш с програмите за обработка, защото с фотоапарат е добре да снимаш в суров  (RAW) формат и в последстиве с помощта съответните инструменти да извлечеш максималното от снимката и да получиш добър краен резултат.  А пък освен всичко друго, това е много времеемко - представи си че си направила например 300-400 снимки, после трябва да отсееш от тях най-подходащите, после тях да ги дообработиш ... 

Цитат

Четох за Sony а6400 и Canon EOS R10, но пише, че трябвало допълнително да се купуват обективи. 

Аз снимам със Sony a6400 - избрах го като сравнително оптимално (за мен ) съотношение - по-малък като размер и тегло и все пак с прилична матрица/сензор  APS-C (23.5x15.6mm) 1.5x кропфактор и също че има доста голям избор от съвместими обективи както на Sony, така и на други производители. Взех го най-вече защото ми предстоеше едно пътуване до Африка със сафарита и там с телефон не става. Сега вече по-рядко го мъкна. 

И последно - ей така информативно - имам няколко приятели, доста добри фотографи, макар че не им е професинално занимание, а просто хоби, с участия в изложби и спечелени конкурси и т.н. Обаче нещо последно време при пътувания спряха да мъкнат сериозната техника и обективите и си снимат предимно с телефоните... Впрочем, и от форума има такива примери. :wink:

С това, разбира се, нямам за цел да те разубеждавам, напротив - фотографията е чудесно хоби (и професия също, но тук не коментираме това) и може ти носи хубави емоции. Просто е добре предварително да си наясно за някои неща.

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Публикувано:

Аз, като човек минал през покупка на тежък апарат с два обектива, които вече не ползвам заради тегло, и са морално остарели, за да ги продам и да си върна 1/10 от вложените в тях средства, щях да пиша, че за пътуване все повече хора минават само с телефон, но си замълчах. 😃 Обаче колегата горе най-подробно е описал всички плюсове и минуси, подкрепям. 

• Благодаря 1
Публикувано:
16 hours ago, Marusinka said:

Четох за Sony а6400 и Canon EOS R10, но пише, че трябвало допълнително да се купуват обективи. 

Аз съм с Canon EOS R10. От 15 години снимаме с Canon и след като при един инцидент преди няколко години се простихме с цялата колекция от две тела и 8-9 обектива, реших да взема по-компактния R10.

Както е писал и Фил, трябва да имаш предвид, че тези апарати заемат място и съответно тежат - което е проблем, когато пътуваш само с малък ръчен багаж. За R10 имам само 3 обектива - 18-150, 100-400 и един твърд - 35mm. Използвам основно 18-150, който е с много широк диапазон и върши чудесна работа като основен обектив. Доста често нося само него при кратките пътувания. Ако ще съм някъде, където има вероятност да се снимат животни, растения - нося телеобектива, за снимки на слаба светлина - примерно коледни базари - твърдия, защото е по-светъл.

Имаше период, когато се чувствах като динозавър с големия апарат на фона на всички около мен, снимащи само с телефони :))) Но тази година ми прави впечатление, че доста повече хора започнаха отново да снимат с апарати... Или съм ходила основно по дестинации, посещавани от други динозаври 😀

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

И не на последно място , мнозина разбират какво са видяли по време на пътуването, чак когато започнат да си преглеждат снимките.От  преследване на перфектният кадър не им е останало време да погледнат извън обектива.

• Харесвам 7
Публикувано:

Това, което казва Станимир, е толкова вярно. Но в голяма степен важи и за хората с телефони вече, в желанието да направят перфектната инстаграм снимка. 

Имам безогледален апарат, но го ползвам само на по далечни пътувани или като знам, че ми трябва зуум. Даже го бях зарязал за няколко години, защото ми писна да правя 5млн снимки и после изчистването и обработката да ми отнема 6 месеца. Просто осъзнах, че не е за мен. Тази година в Перу започнах отново да снимам, но доста по обрано и каквото стане това е, никаква обработка. Отделно гледам да виждам нещата със собствените си очи първо и да създавам спомени, а не да помня как съм търсил най добрия ъгъл. Един колега ходи специално да снима, но на него му е хоби, става рано, седи до късно.

Иначе снимам със стар Олимпус омд ем 10 марк 2 с обектив м.зуико про 12-40 2.8. А веднъж си купих един евтин олимпус от не про серията за 200лв, нещо си-200мм 4-5.6 бленда. Като непретенциозен, смятам, че прави чудесни неща. Вече няколко пъти поглеждам към новите ом1 и ом3, но се въздържам.

Но както всички са казали, апаратът не прави просто хубави снимки, особено със сменяемите обективи, ако не го ползваш както трябва има шанс снимките от телефона да ти харесат повече.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Благодаря на всички за практичните съвети! След като изчетох препоръките, имам повече въпроси отколкото отговори 🤣, но с отварянето на темата и вкъщи се оказа, че свекърва ми има фотоапарат Canon EOS Rebel YT6i, който ще ми даде да изпробвам. Малко е морално остарял и по-обемен в сравнение с моделите, които аз гледах, но поне ще ми даде идея дали наистина ми е нужен. Просто тази година като ходихме в нац. парк "Скалисти планини" имах нужда от нещо по-качествено, защото по едно време даже спрях да снимам - въобще не можеха снимките да припокрият природата около нас. А догодина смятам да посетя още 3 национални парка и ми се иска да имам свестни снимки.  

Публикувано:

трябва си четене и упражняване, за да се получат хубави снимки, не само фотоапарат

този ще свърши работа на първо време, не е толкова стар, даже има wifi и NFC. Аз снимам на филм все още.

безогледалните са по-компактни, но не са по-леки от огледалните, защото това, което е махнато е предимно празно място и едно огледало

ако си по пейзажите ще ти трябват филтри, статив и палатка 🙂 

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Някои коментари по-горе ме мотивираха да видя най-накрая снимки от преди 14 месеца и да ги обработя, та се сетих защо предпочитам фотоапарата пред телефона 😄

• Харесвам 2
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 3 часа, neuromancer каза:

палатка

каква палатка?! за фотоапарата или мен? Ако е за мен веднага се отказвам от фотографстването 😅

Публикувано:
преди 20 минути , stanimir каза:

А мислила ли си за дрон ? 

Изключила съм ги като вариант. В повечето случаи в националните паркове са забранени, а на мен само за подобни посещения ми се иска нещо по-така.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 час, Marusinka каза:

каква палатка?! за фотоапарата или мен? Ако е за мен веднага се отказвам от фотографстването 😅

Значи, обикаляш е планината, намираш мястото за Фотографията, нощуваш там в палатката и на сутринта си точно на мястото по изгрев (примерно).

Едно време Ансел Адамс цяла  нощ си е подготвял в палатка стъклената плака, на сутринта прави един кадър и шедьовъра е готов 🙂 

Както всички казват, не е важен толкова фотоапарата, а майсторлъка 🙂

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 48 минути , neuromancer каза:

нощуваш там в палатката

не ме бройте мен за нощувка в палатка, най-много някоя мечка да ме изяде хаха

• Смея се 1
Публикувано:

Аз дълго време снимах с Canon EOS 60D и въпреки че бях доволна, ми писна от такава тухла и си купих безогледален заради по-компактните размери. По съвет на колеги фотографи се спрях на Sony. Взех си Alpha7ii. След това реших,че и обективи не ми се мъкнат, защото аман от хамалстване, и ще си купя един мега-гига универсален обектив 24-240 мм (тук професионалистите ще ме удушат и ще ми счупят обектива в главата). Обаче за мен върши прилична работа. Само дето и той тежи.
Апарата го нося все още за пътувания, най-вече заради възможността да снимам по-далечни обекти, както и по-художествени снимки, които искат и по-добро кадриране. И за снимки с дълга експозиция. И за такива с бързо движещи се обекти. Извън тези по-специфични кадри, които после си заслужават и времето за обработка, и аз снимам основно с телефона.

преди 20 часа, Argentique каза:

са морално остарели, за да ги продам

Непотребено за един, съкровище за друг. Не се отказвай толкова лесно. Преди години и аз тръгнах да продавам един остарял Canon, че и обективът му вече даваше дефекти (бях описала надлежно този факт в обявата). Пуснах обявата за продажба в 23.30 вечерта без някакви надежди някой да го пожелае. До 8 сутринта вече имаше трима души, които ми бяха писали, че го искат. Има доста фотографи, които си правят някакви хардуерни експерименти, на други им трябват части - та не е като да няма съвсем интерес :)

Което ми напомня, че 60D-то от 3 г. живее в офиса и трябва да си го прибера и да го пусна за продажба. :) 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 18 часа, neuromancer каза:

Аз снимам на филм все още.

Верно?!?:shok: 
Браво! :clapping:  С какъв апарат?
Аз от години кътам в хладилника един Ilford Pan 400 ASA  и не знам кога (и дали)  ще му дойде редът да го употребя. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Верно ама малко ми писна. Канон ЕОС 33

То и не снимам много де. Имам един недовършен диапозитивен филм, на който снимам стерео снимки, и сега в града няма къде да го проявят.

Публикувано:

Аз въпреки, че снимам със Sony A7iiiи си го мъкна навсякъде, барабар с обективите, мога да препоръчам Sony RX100 за хора търсещо прилично качество в малки размери. 

Останалите неща като учене, обработка и т.н. не отпадат и при него де, ама поне е компактен.

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз както преди няколко години писах в темата, че снимам с Canon D90 и няколко обектива 😂, през последните 2 далечни пътувания апаратът и обективите оставаха през по-голямата част от дните да си почиват в хотела, защото ако ги носех с мен, започваха болки в гърба и в крайна сметка снимах основно с телефона.

Та сигурно ще си оставя "големия черен апарат" само с макро-обектива за снимки на манджи на статив от дъжд на вятър и ще си взема някоя турбо-сапунерка, особено ако намеря такава, която да снима и в raw формат. Тъй или иначе, снимките ми на пишман-фотограф са основно за домашно ползване и за блога.

Сега остава да попроуча кой от компактните апарати ще ми пасне на изискванията. 

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.