Прескочи до съдържание

С какъв фотоапарат снимате по време на пътуване?

Препоръчани мнения

Публикувано:

@Роца решение за болките е Capture clip (Peak design са водещите) и си закачаш цялата тежест от фотоапарата на презрамката на раницата. Така даже товарът на раницата се балансира по-добре. Е, някакви условие е раницата да е достатъчно тежка

• Харесвам 1
Публикувано:

@Gentleman Basta, мерси! Аз имам нещо подобно, ама пак не е съвсем решение за моя случай. Тежестта на апарата и на раницата все пак остава. Както и гърбът (в случая - моят 😂).

Междувременно прегледах набързо какво се прави в момента като компактен фотоапарат с възможност за снимане в raw... и цената им е отвъд психологическата ми граница за компактен фотоапарат. Не че очаквам да струват 2 евро, ама и някак си не очаквах цена около до доста над среден клас кроп-DSLR барабар с китовия обектив 😂

Публикувано:

Снимам с много дърт (10г)

Събира се в джоба на якето/полара. Супер добре изработен.

Капачката на обектива е вградена - супер кеф е това.

Снима в raw. Малък сензор, малко над средно качество са снимките.

Турбо сапунерка с wifi, touchscreen и още куп екстри. Абе за пълен аматьор си става.

Публикувано:
преди 14 часа, Роца каза:

Аз както преди няколко години писах в темата, че снимам с Canon D90 и няколко обектива 😂, през последните 2 далечни пътувания апаратът и обективите оставаха през по-голямата част от дните да си почиват в хотела, защото ако ги носех с мен, започваха болки в гърба и в крайна сметка снимах основно с телефона.

Та сигурно ще си оставя "големия черен апарат" само с макро-обектива за снимки на манджи на статив от дъжд на вятър и ще си взема някоя турбо-сапунерка, особено ако намеря такава, която да снима и в raw формат. Тъй или иначе, снимките ми на пишман-фотограф са основно за домашно ползване и за блога.

Сега остава да попроуча кой от компактните апарати ще ми пасне на изискванията. 

Жената оставям, апарата - не! 😄 😄 😄 Иначе и аз най-често съм с един 28-75 (ама на 2.8) и едно съвсем малко и леко Samyang-че на 18 mm. Само ако знам, че ще гледаме интересни животни, тогава нося друго.

• Смея се 1
  • 5 месеца по-късно ...
Публикувано:
За моя радост, в живота успявам да съчетавам две хобита - фотография и пътуване. Снимам си щастливо по пътувания със Sony A7 III + Tamron 28-75/2.8 и за всеки случай си нося и един широкоъгълен 18 мм Samyang. Ако имам и повечко животни на дестинацията си нося и 70-300.
Цялата тая работа ми доставяше огромно удоволствие (и още ми доставя де), но станах татко и вече 4 години не пътуваме само със съпругата ми, ами и с третия човек. И там през деня са още допълнителни товари като шише вода за него, разни други дреболии. И почнахме да търсим със съпругата ми нещо по-леко за, както аз им казвам, по-тъпите пътувания - т.е. 2-3 градски пътувания, дестинации, на които фокусът ще е плажа и т.н. За по-интересни и дълги пътувания, тип Китай, Виетнам, Коста Рика и т.н., ще продължаваме да си носим минимум 28-75 с нас.
Минах (мислено, не финансово) през какви ли не варианти: Sony RX100VII, Ricoh GR IV, Fujifilm X100VI.
Все трябваше да извадя едни 1000 евро (поне) и да правя компромис с качеството, защита срещу вода и прах. Или още по-зле - да дам 1000+ за апарат с твърд обектив. Аха да вземем едно Sony RX100, обаче реших да погледна в Lightroom как и какво снимам най-често. И се оказа, че при пътувания, 90% от снимките ми са на 28 мм. Защо да не си взема един твърд 28 мм просто за пътувания? Първата ми спирка беше Sony 28mm/f2. Хич не лошо обективче, обаче дори втора употреба пак трябваше да дам едни минимум 180-200 евро и освен това не е чак толкова малко и леко, че да е конкуренция на Ricoh и Fuji.
И докато търсих, попаднах на "най-скъпата капачка за апарат" - Viltrox 28mm/f4.5.
Прочетох му доста ревюта. Еми недостатъци да искаш:
  • твърда бленда 4.5. Не минимална, а твърда - няма повече, няма по-малко
  • фокусът не е толкова бърз като при Tamron 28-75 примерно
  • за остротата по краищата - дори няма смисъл да го сравнявам с Тамрон
  • едно кофти винетиране - което обаче се оправя много лесно в Lightroom

От друга страна предимствата, специално за моя случай, не бяха за пренебрегване:
  • цена - 70-80 евро нов. Аз успях да го намеря и за 65 и в крайна сметка си го взех
  • тегло и размери - 60!! грама и дебелина от 1,5 см. Колкото капачката на апарата ми.
  • острота - горе писах, че в краищата си маже, обаче в центъра е доста остър. А за тези пари пък съвсем. Добавям един кадър от балкона ни, както и кроп от центъра на кадъра.

По различни причини, реших да сменя и 8-годишния си Sony A7 III със Sony A7C II и няма никакви проблеми с фокуса, дори и на тъмно. В 99% от случаите, ИИ автофокусът на тялото хваща перфектно хора, животни и т.н. При пейзажи така или иначе нямаше проблеми.
В крайна сметка по отношение на теглото, за тези "тъпи пътувания" отивам от 1190 грама (Sony A7III + Tamron 28-75) на 574 грама (Sony A7C II + Viltrox 28/4.5) и цялата инвестиция ми струваше тези 65 евро (изключвам новото тяло, то така или иначе щеше да бъде купено) вместо поне 1000 за Sony RX100VII.

Пускам и два кадъра (правени със счупения ми телефон, който не може да фокусира добре) на Sony A7III + Tamron 28-75/2.8 и Sony A7C II + Viltrox 28/4.5.
Ако някой иска да направя някакви кадри, да пробвам нещо и т.н., може да ми пише в коментар и да го направя.

1.jpg

2.jpg

Viltrox_1.jpg

Viltrox_1-2.jpg

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 30 минути , ivailo_radev каза:

Цялата тая работа ми доставяше огромно удоволствие (и още ми доставя де), но станах татко и вече 4 години не пътуваме само със съпругата ми, ами и с третия човек. И там през деня са още допълнителни товари като шише вода за него, разни други дреболии

Аз така зарязах фотографията.

Иначе за мен избора е или големия апарат със сменяеми обективи, или телефон. Да купувам сериозна сапуниерка, която и без това не е джобна, нито евтина не виждам смисъл. Сега си взех телефон с два обектива, като единия е широкоъгълен и засега ме кефи. Не е като СЛР, ама размера е нулев, при положения, че телефон винаги нося.

• Харесвам 1
Публикувано:

От години снимам само с телефон. Бях се зарекъл да направя трип до същинската част на Африка (досега съм бил само в Северна), когато телефоните се развият дотолкова, че да имат качествен зуум. Сега с развитието на AI се очаква сериозен пробив с моделите наесен да имат до x100, освен приличното оптично приближаване, та скоро вече няма да имам извинение да отлагам. 🙂

Публикувано:

Убедена съм, че дигиталната фотография е създадена специално за мен и търпеливо си я чаках в годините, като последен снимащ във фамилията, все отбор фотографи.

Започнах преди няма и двайсет години със симпатични сапунерки от средния клас. Сама си ги избирах, с помощта на консултанти в Техномаркет. Може би втората, 8 години по-късно, купих от Dynaphos, а последния Канон ми избра и връчи синът ми в момент на цайтнот преди тръгване нанякъде.

При по-продължителни разходки комбинирам с телефона. Още първият телефон LG, който фамилията ми подари, беше с много добри фотографски данни и три камери, втория, вече Xiaomi Mi Note 10, ми откраднаха в буса към Златните мостове, а много го обичах, третият, поредно китайче, девятка, прави номера в Персия и го сложих настрана.

Сегашния Xiaomi Redmi Note Pro, си избрах и доставих сама лятото, скоро преди първия ми Тибет и много обичам, Той е с 4 камери, държи се стабилно във всичко, а канончето оттогава е потънало някъде тук и ми е любопитно кога ли ще се покаже и дали наесен ще го водя към Далечния изток.

Публикувано:

Аз снимам с един стар Olympus OM-D EM 10 Mark 2 с обектив M.Zuiko Pro 12-40 2.8. Първо бях запален на всяко пътешествие да снимам, но прекалено много време ми отнемаше обработката. После го зарязах и снимах с телефон. Миналата година в Перу го взех и преоткрих, но вече не държа на перфектната снимка, в света ни вече всичко е толкова подобрено и обработено, че чак ми харесват снимките с по лош динамичен обхват на старото Оли. Има по голяма дълбочина. Телефоните ги правят много "равни" снимките и с тоя ИИ накрая ще имаме рисувани картинки, а не снимки. Отделно, че бях си купил един евтин обектив М.Zuiko 40-150 f4-5.6, никога не го бях използвал до Перу, а се оказа много приличен и най вече лек, размерът му е като на по късия, но онзи е по-тежък защото е про с отворена бленда. Реално матрицата е 4/3 и фактор 2, на моменти ми мина през акъла да мина на някое сони фф, защото вече и те са доста по компактни за разлика, от когато пазарувах преди 10г. Но реално не съм толкова запален и нямам нужда, обективите на олито са по малки, а на мен не ми се мъкнат тухли и без да имам дете. 😄 От време на време си мисля за ново оли или ом систем, както са сега, но се въздържам.

Публикувано:
преди 4 минути , horus92 каза:

Аз снимам с един стар Olympus OM-D EM 10 Mark 2 с обектив M.Zuiko Pro 12-40 2.8. Първо бях запален на всяко пътешествие да снимам, но прекалено много време ми отнемаше обработката. После го зарязах и снимах с телефон. Миналата година в Перу го взех и преоткрих, но вече не държа на перфектната снимка, в света ни вече всичко е толкова подобрено и обработено, че чак ми харесват снимките с по лош динамичен обхват на старото Оли. Има по голяма дълбочина. Телефоните ги правят много "равни" снимките и с тоя ИИ накрая ще имаме рисувани картинки, а не снимки. Отделно, че бях си купил един евтин обектив М.Zuiko 40-150 f4-5.6, никога не го бях използвал до Перу, а се оказа много приличен и най вече лек, размерът му е като на по късия, но онзи е по-тежък защото е про с отворена бленда. Реално матрицата е 4/3 и фактор 2, на моменти ми мина през акъла да мина на някое сони фф, защото вече и те са доста по компактни за разлика, от когато пазарувах преди 10г. Но реално не съм толкова запален и нямам нужда, обективите на олито са по малки, а на мен не ми се мъкнат тухли и без да имам дете. 😄 От време на време си мисля за ново оли или ом систем, както са сега, но се въздържам.

То Олито е по-голямо и тежко от тази комбинация с Вилтрокса, която съм пуснал. Аз затова го и взех тоя Вилтрокс. Ама си ограничава 28мм де.

Публикувано:
2 hours ago, ivailo_radev said:

То Олито е по-голямо и тежко от тази комбинация с Вилтрокса, която съм пуснал. Аз затова го и взех тоя Вилтрокс. Ама си ограничава 28мм де.

Със сигурност, в телата няма толкова голяма разлика вече, но аз все още искам да имам зуум някакъв. Разликата е в стъклата основно, но съм се замислял за някаква палачинка, така или иначе развали ли се светлината, не снимам.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.