Прескочи до съдържание

С какъв фотоапарат снимате по време на пътуване?

Препоръчани мнения

• 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Тъй като съм пълен лаик във фотографията/засега :) /,  питам следното: снимате ли във формат 16:9 и какъв ще е резултатът при изкарването на "хартиени" снимки. Или ще препоръчате класичекото 4:3?

Публикувано:

Резултатът ще е или две бели ивици отгоре и отдолу на снимката, или изрязани двата края. Поне досега не знам някъде да печатат 16:9.

Публикувано:

Същото. Класическата фотография е 3:2 и хартиите са с такова съотношение, но често приблизително.

Най-добре ако е важно си оразмерявате и изрязвате снимката преварително софтуерно според формата (примерно 10:15, 13:18), за да не се изненадате че са отрязали единия край, а не другия...

• Харесвам 2
  • 3 месеца по-късно ...
Публикувано:

Ако първоначалната инвестиция не е проблем - Olympis OM-D, аз си мечтая за тоя, но близо година след премиерата му още държи високи цени, надявам се до края на годината да паднат. 

Мечтаеш ли си още или вече други мечти имаш? :)

Публикувано:

Мечтаеш ли си още или вече други мечти имаш? :)

От една година насам вече мечтая за други неща, успях да го извъртя по класически начин, така че да ми излезне доста евтино :)

Публикувано:

Аз в Дубай  се бах изръсил за някакво Fuji ,ама като нищо не разбирам прекалено много брак даваха снимките.Нещо не можах да оправя фокусирането и т.н..Пък и не ми се четеше. :) Накрая се ядосах и го харизах.Сега си взех приличен телефон и снимам с него-доста по-добре ми се получава,а и не мъкна големия кютюк дето нищо не можех да направя с него. :) Като за любителски снимки биват и аз за себе си съм доволен от това решение.

• Харесвам 1
Публикувано:

Сега си взех приличен телефон и снимам с него-доста по-добре ми се получава,а и не мъкна големия кютюк дето нищо не можех да направя с него. :)

И аз установих, че сегашният ми телефон има по-добра разделителна способност от първия ми цифров апарат :lol:

Иначе при пътувания снимам с Canon EOS 600D и 1-2 обектива.

• Харесвам 1
Публикувано:

А аз тъкмо се бях наканил да си взема един такъв.

Нещо по-интересно ли има за тези пари? :)

Ъъъъ, не си ме разбрал. Спрях да мечтая, защото си го купих :) Дали е точната камера за теб...трябва да си прецениш дали ще даваш пари за обективи за в бъдеще. Това е задължителен въпрос за всеки, който се е засилил да купува нещо със сменяема оптика. 

• Харесвам 1
  • 1 година по-късно ...
Публикувано:

И отново ще повдигна стара тема, но все пак... :)

Аз снимам с Canon 700D и съм запален от около година, като обективите ми са 18-55 STM (китовия и не съм го ползвал откакто взех другите), един 50мм 1.8, 10-18 4.5-5.6, но най-много снимам с 28-135 3.5-5.6, който е доста старичък, но ми е направо любим, а и е сравнително универсален. Все пак понякога излизам само с 50-ката.

Избрах DSLR-а заради самото усещане в ръката, а Canon - защото около мен всички са канонаджии, съответно съм запознат повече с тяхната логика на управление, а и имам от кой да заема някой обектив или друго. Все пак като се помъгна по планините и понякога и аз съжалявам, че не се спрях на някоя безогледална система, но въпреки всичко и сега се замислям за ъпгрейд в по-висок клас тяло и пак ще бъде DSLR. Все още ъпгрейда не ми е оправдан, ама ще видя сегашната камера дали ще оцелее 9-10 дена в исландските условия и ако не - ще имам повод да погледна към по-едра "плячка" :)

Но понеже снимам и имам интерес към спорт, там нещата стават по-сложни, че искам или бюджетен фул фрейм в лицето на 6D или нещо по-спортно като 7DII или 70/80D, като по-бюджетен компромис. :)

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз съм с Nikon D7000 от как излезе, голям кеф ми беше да снимам с него първите 2-3 години. Но ми писва вече да го разнасям, защото е тежък и обемист. Търся си лек FF.

Публикувано:

Аз съм с Nikon D7000 от как излезе, голям кеф ми беше да снимам с него първите 2-3 години. Но ми писва вече да го разнасям, защото е тежък и обемист. Търся си лек FF.

Същата история - Nikon D5100. Все още си го нося де :)

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

Сега вече познаваш (пък макар и само виртуално) още един човек, който снима със Сони некс. Имам Nex 5r от около две години. На мен ми много удобен, лек и малък е, така че не го усещам като обикаляме.

аз имам nex 6 от скоро,имам някакъв проблем,като тръгна да снимам и забива изписва ерор ,като го рестартирам бачка без проблем :( някой да е имал подобна драма.

Редактирано от Branko
Публикувано:

аз имам nex 6 от скоро,имам някакъв проблем,като тръгна да снимам и забива изписва ерор ,като го рестартирам бачка без проблем :( някой да е имал подобна драма.

Много хора.

Мързи ме да чета, но вероятно с обновяване на firmware ще се оправят нещата.

Публикувано:

И аз търся лек ФФ, ама засега май няма да минавам на по-горен етап :)

В началото на годината смених верния Канон 600D с Канон 70D и добавих един обектив 18-135 мм към колекцията, заедно с него. И си го мъкна редовно, добре че раницата е удобна, иначе отдавна да съм минала само на телефон :D

Публикувано:

Препоръчайте безогледален фотоапарат, на поносима цена :) 400-500 долара, понеже ще се купува от САЩ или Канада.

Доста форуми изчетох, но нали тук си вярваме най-много!

Бях харесала Sony Alpha 6000, но видях, че масовите обективи вече не са Zeiss и май ще се откажа. Освен това за 6 месеца цената му стана от 600 CAD на 850, което никак не ми хареса.

Публикувано:

Препоръчайте безогледален фотоапарат, на поносима цена :) 400-500 долара, понеже ще се купува от САЩ или Канада.

Бях харесала Sony Alpha 6000, но видях, че масовите обективи вече не са Zeiss и май ще се откажа. Освен това за 6 месеца цената му стана от 600 CAD на 850, което никак не ми хареса.

http://www.mirrorlessrumors.com/nikon-sony-canon-will-increase-prices-europe-20/

Това е донякъде отговор май на въпроса с цените за Европа - за Северна Америка е странно, но може би е решено да е глобална промяна в ценовата политика.

Иначе аз съм много впечатлен от безогледалните на приятели, които ползват Fuji, но не мога да се сетя за модел или ценови клас. :)

Публикувано: (редактирано)

http://www.mirrorlessrumors.com/nikon-sony-canon-will-increase-prices-europe-20/

Това е донякъде отговор май на въпроса с цените за Европа - за Северна Америка е странно, но може би е решено да е глобална промяна в ценовата политика.

Иначе аз съм много впечатлен от безогледалните на приятели, които ползват Fuji, но не мога да се сетя за модел или ценови клас. :)

99 процента от стоката е със съмнителен произход в БГ , и пълна с дефекти. Възползват се от затворените очи на потребителите, ама нека правят гуши и кореми. Полезно е :lol:

Редактирано от Hollywood
  • Харесвам 1
Публикувано:

Системата има голямо значение, може би с нея да започнеш. m4/3 е най-богата като избор и от тела, и от обективи във всевъзможни класове. Fuji има почти религиозни последователи, но мисля че при тях ценовия клас е по-височък за обективите. Sony мисля, че имат много да настигат с обективите, но матриците са им номер 1, доста голяма част от топ марките ползват обективи на Сони. 

Аз лично бих избрал някоя от по-старите тела в m4/3 системата, но съм и малко пристрастен. Кажи все пак какъв тип снимки са ти приоритет, до колко държиш на удобството, колко те притеснява честата смяна на обективи и т.н. 

Публикувано:

Аз лично бих избрал някоя от по-старите тела в m4/3 системата, но съм и малко пристрастен. Кажи все пак какъв тип снимки са ти приоритет, до колко държиш на удобството, колко те притеснява честата смяна на обективи и т.н. 

Основно снимам сгради, улици, пейзажи. Хора и особено бързо движещи се предмети не са ми любими. Проблемът са ми нощните снимки, които с телефон, колкотои да е добър, изобщо не се получават. Предпочитам фотоапарата да е максимално лек и едва ли ще сменям повече от два обектива - китов и евентуално широкоъгълен. Току що открих и изчетох темата: 

mu4/3 и безогледалните системи - точният фотографски избор за пътешественици в днешно време

и като че ли в момента се колебая между Olympus PEN E-PL7 и Olympus OM-D E-M10.

Георги, разбрах, че си фен на Olympus OM-D, но не разбрах М5, М10 или друг си си купил? 

С какви обективи го ползваш? Явно, че ще трябва да се инвестира долълнително в обективи и филтри. 

Публикувано:

Приятели, които ще ми донесат фотоапарата от Канада препоръчват 

SAMSUNG WB2200F 16MP 60X OPTICAL ZOOM SMART CAMERA, 

но никак не мога да го сравня с безогледалните и не виджам предимства - големият зоом може да ти послужи ако си детектив, но на мен едва ли ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.