Jim Corbett Публикувано: 29 март, 2014 Публикувано: 29 март, 2014 Любопитно ми е дали някой ползва специална раница за фототехника? Гледам изискванията за размери и тегло на авио-комопаниите за личен багаж: България Еър: 55х40х20 (до 10кг.)WizzAir (без таксуване): 42x32x25 (?кг.); и с таксуване над: 56x45x25(?кг.)Така или иначе, ще ми се наложи да си взема такава раница, защото фотото ми е основният багаж!Спрял съм се на следните модели:LowePro Vertex 200 AW - 32 x 26 x 47 (3.5kg.)LowePro Runner 450 AW - 34 x 29 x 50.5 (2.7kg.)Vanguard Up-Rise II 45 - 320 × 255 × 490 (1.6kg)Като ги гледам - и трите стават при България Еър. Но ми е интересно друго: това е раница, при нея размерите варират, защото е мека. Като й сложа тяло + три обектива и се издува от самата тежест. Как точно ги мерят и доколко се заяждат, ако примерно надвишиш с 5см.? Може ли апаратът да ми е на врата с един обектив, а другите стъкла в раницата? Нещо ми е мъгляво и притеснително това изискване. Нарочно давам екстремен пример с апарат + три лещи, за да се презастраховам И още един мини въпрос:За чекирания багаж - има подобни по размер раници(не фото) на колелца със специален strap и джоб за крака на статив, та въпросът ми е: може ли стативът да е отвън или задължително трябва да е прибран в нещо вътре? И, ако е второто, калъф за статив минава ли?
nomad Публикувано: 29 март, 2014 Публикувано: 29 март, 2014 Размера на ръчния багаж го проверяват, като те карат да го пъхнеш в едно устройство , което е със изискваните от съответния превозвач размери, трябва да може да се събере вътре и да не стърчи. Раницата, дори и да е леко издута, ако се събере в това устройство за проверка на размерите, няма да имаш проблеми. Но, този тип проверки са редки, виждал съм, хора с очевидно по-големи раници от допустимото, най-често ги игнорират, това за нормални авиокомпании, с нискотарифни, не съм пътувал никога. 1
Tedy Публикувано: 29 март, 2014 Публикувано: 29 март, 2014 (редактирано) Пътувам с фото раница, но не с нискобюджетни и затова не мога да кажа. Редактирано 29 март, 2014 от Tedy 1
Childish Публикувано: 29 март, 2014 Публикувано: 29 март, 2014 Аз дълго време пътувах с фотографска раница. Моята е по-малка (Lowepro SlingShot 200 AW), но в нея носех и нетбук, т.е. винаги е била натъпката и издута. Първия път наистина се притеснявах за размерите на багажа, но досега никога не са я измервали, но пък съм спазвала правилото за 1 ръчен багаж. Не ми се струва разумно тялото с единия обектив да ти е на врата. Мен ме притеснява си слагам раницата с фотоапарата в багажниците над седалките - предпочитам да ми е в краката - (съответно е добре, че е по-малка и също означава да не седя до авариен изход. Напоследък не я ползвам въпросната раница, защото сбърках размера на последния нетбук и той не е достатъчно малък, за да се побере в нея. А и не ми е удобно с раница на гръб, особено фотографска, като скитам из градовете. Имаше тема за носенето на статив - http://magelanci.com/topic/872-подходящ-статив-при-пътуване-със-самолет/ 1
neuromancer Публикувано: 29 март, 2014 Публикувано: 29 март, 2014 При нискотарифните размерите се проверяват по-често (не винаги, но не можеш да разчиташ, че ще минеш между капките, ). Пъха се в клетката и се гледа дали влиза, т.е. ако е издута или има статив отстрани и не влиза, значи си плащаш допълнително. А статив или други неща като отделен ръчен багаж не се допускат. Все пак багажа им е основна част от приходите. Теглото на ръчния багаж няма значение, само размерите. При другите почти не се гледа размера на ръчния багаж, стига да не е фрапиращ. Аз имам две фотораници, 1) Lowepro Computrekker - голяма, за пренасяне на много техника + лаптоп предимно по самолетите. Да обикаляш с нея на място не става, голяма и неудобна. Никога не са ме спирали с нея, но с нискотарифни не съм я ползвал. 2) Lowepro Orion Trekker - за обиколки на място, в град или извън. Побира по-малко неща, но има две отделения, за фото и за други неща - дрехи, сандвичи, дори по-малък статив влиза вътре... Става за по-къси пътувания от месец, когато не носиш цялата си техника, нито лаптоп. Пътувал съм и само с нея, без друг багаж за по уикенд примерно. Не съм сигурен вече дали влиза в силно ограничените размери на Уиз, едно време съм я ползвал с Райънеър без проблем. Дори е доста непромокаема, разливал съм сок вътре, и не стигна до техниката. Тази е стар модел и сигурно вече има много други от този тип. Най-малкото има една подобна, но с място за лаптоп (и по-малко нясто за други неща). 4
FlyTraveler Публикувано: 29 март, 2014 Публикувано: 29 март, 2014 Ще започна от триножника, че по-лесно - аз винаги го нося в чекираният багаж, в 90% от случаите в твърд куфар (освен ако не съм на сафари, на което да има изискване да съм с мек сак). В следващото ми пътуване има включено такова и ще взема твърд куфар само заради триножника - пъхам триножника в мекият сак при другият багаж, а мекият сак в твърдият куфар. Като стигна до момента, където не мога да взема куфара със себе си, оставям го на съхранение в агенцията, с която направих резервациите и на връщане ще ми го донесат на летището. Това само заради по-високото ниво на сигурност на чекираният багаж при твърд куфар - минавам през 13 летища общо, едно от тях известно с отваряне на багажи и кражби на вещи (през него минавам 4 пъти). Ако нямаш изисквания за мек сак или ако не правиш трекинг или дълги преходи пеша и да ти трябва раница за това, моят съвет е само с твърд куфар, който се заключва с комбинация (да не е със зип, зипа се отваря с химикалка даже) и триножника вътре. Не, че и него не могат да го отворят, но изисква повече време, което обикновенно кара "отварящите" да си пренесат вниманието на нещо по-лесно за отваряне (със зип). Като си сложиш триножника в чекираният багаж, нямаш никакви грижи (освен да не се изгуби или да го откраднат), като кабинен багаж никога не съм опитвал да вземам трипод, но предполагам, че би имало проблеми. За апарата и обективите е по-сложно. По едно време го бях докарал да пътувам с един обектив на апарата само (24-70 мм) и си бях взел възможно най-малката фотографска чанта, която да го събира + джоб за карти, резервни батерии и 1 филтър. Та този сравнително малък пакет си го пъхам в обикновенна раничка заедно с някои други важни неща и ги нося като ръчен багаж. По този начин съм гъвкав, след пристигане до дестинацията и настаняване, ако искам си вземам раницата с малката фото-чанта вътре, ако искам само фото-чантата. Това като вземам само един обектив. Откакто обаче се запалих по снимане на диви животни се налага да се взема не само и допълнителен телеобектив, ами и още едно тяло с още един обектив - на сафари не се препоръчва да се сменят обективи заради праха, а много често и няма време за смяна. Та стават общо 2 тела с 3 обектива + видеокамера. В такъв случай вземам малката фото-чанта с по-тежкото тяло и 24-70 мм на него, пъхам я в раницата, а отделно слагам теле-обектива в мек калъф също вътре. Второто тяло с кит зум си има много малка (за DSLR) чанта на Никон, нея заедно с видеокамерата и ноутбук-а ги давам в раничката на жена ми, така поделяме пренасянето на фото и видео-техниката в ръчните багажи и на двамата. Мисля, че ако пътувах сам, пак бих взел двете малки фото-чанти в същата раница (обикновенна), която използвам за ръчен багаж, защото така съм по-гъвкав. Примерно ако ме накарат сложа ранциата в мярката за ръчен багаж, мога да я набутам - отделните чанти могат да отидат една над друга. Ако съм на някое място, където ми се налага да взема само част от фото обурудването при съответно излизане от хотел/хостел/хижа/лагер, го вземам само него или пък го пъхам в обикновенната раница, като ми остава място и за други неща - минерална вода или евентуално ако купя нещо. Ако не дай боже ми се скъса раницата, мога да сложа малките фото-чанти даже и в голяма найлонова торба. От друга страна пък фотографската раница като я отвориш и всичко е пред теб, а не да ровиш за да извадиш този или онзи обектив... Ясно е, че фото екипировката си върви с теб като ръчен багаж (без триножника), просто трябва да прецениш дали в една фотографска раница можеш да сложиш и другите неща, които искаш да са ти в ръчният багаж (примерно лаптоп). Раницата, каквато и да била тя, в самолета я слагаш под седалката пред теб (не в overhead bin) - хем няма как да падне, хем ако решиш да снимаш от прозореца или вътре в самолета, просто си вадиш апарата. 1
FlyTraveler Публикувано: 29 март, 2014 Публикувано: 29 март, 2014 Извинявам се за спам-а, ама набързо да попитам - чистите ли си сами сензорите и ако да, с какво?
Tedy Публикувано: 29 март, 2014 Публикувано: 29 март, 2014 Моят само го продухвам с помпичката. След 2 години снимане го дадох за пръв път на сервиз за почистване, но ми казаха, че не е имало особено нужда. Сензорът на апарата ми не събира много прах. За Никон обаче ми обясниха, че е точно обратното. По-добре го дай в сервиз, 20лв и нямаш проблеми.
Jim Corbett Публикувано: 29 март, 2014 Автор Публикувано: 29 март, 2014 Откакто обаче се запалих по снимане на диви животни се налага да се взема не само и допълнителен телеобектив, ами и още едно тяло с още един обектив - на сафари не се препоръчва да се сменят обективи заради праха, а много често и няма време за смяна. Та стават общо 2 тела с 3 обектива + видеокамера. В такъв случай вземам малката фото-чанта с по-тежкото тяло и 24-70 мм на него, пъхам я в раницата, а отделно слагам теле-обектива в мек калъф също вътре. Второто тяло с кит зум си има много малка (за DSLR) чанта на Никон, нея заедно с видеокамерата и ноутбук-а ги давам в раничката на жена ми, така поделяме пренасянето на фото и видео-техниката в ръчните багажи и на двамата. Това ми е най-омразното нещо - да сменям обективи! И тука в БГ, както е мръсно и прашно, пак важи. И аз мисля да взема второ тяло(D7100) и да закача на него 70-200 или 80-400. Хем няма да сменям, хем печеля 2fps отгоре Ти с професионално тяло ли снимаш wildlife или с търпение "ловиш" момента? Много ми е мерак да пробвам D3s/D4/D4s, ама с тия цени мога да отида до луната. Извинявам се за спам-а, ама набързо да попитам - чистите ли си сами сензорите и ако да, с какво? Не ми се е налагало досега, но ми е в списъка със задължителни покупки: http://magazin.photosynthesis.bg/offer/241405800004.html Както и това: http://magazin.photosynthesis.bg/offer/241405800006.html 1
FlyTraveler Публикувано: 29 март, 2014 Публикувано: 29 март, 2014 (редактирано) Моят само го продухвам с помпичката. След 2 години снимане го дадох за пръв път на сервиз за почистване, но ми казаха, че не е имало особено нужда. Сензорът на апарата ми не събира много прах. За Никон обаче ми обясниха, че е точно обратното. По-добре го дай в сервиз, 20лв и нямаш проблеми. А, старият апарат го чистих по спешност в Буенос Айрес. От много време само жена ми го беше ползвала, та чак там видях, че е много мръсен сензора и нямаше никакво време за сервиз, та един тампон за уши с чист спирт и после сух тампон, продухах го с помпичката преди и след това и светна. На Д700 малко ме е страх да упражнявам подобна самодейност с подръчни материали. Искам обаче да съм в състояние да го почиствам сам, примерно ако се случи да съм някъде далеч от град. Настроил съм апарата да "чисти" сензора (с вибрации) при включване и изключване, но понякога това не помага ако има нещо залепнало. Редактирано 29 март, 2014 от FlyTraveler
Childish Публикувано: 29 март, 2014 Публикувано: 29 март, 2014 Извинявам се за спам-а, ама набързо да попитам - чистите ли си сами сензорите и ако да, с какво? Нося духалка със себе си. Иначе - преди важно пътуване, ако преценя, че има нужда - с почистващ комплект.
FlyTraveler Публикувано: 29 март, 2014 Публикувано: 29 март, 2014 (редактирано) Това ми е най-омразното нещо - да сменям обективи! И тука в БГ, както е мръсно и прашно, пак важи. И аз мисля да взема второ тяло(D7100) и да закача на него 70-200 или 80-400. Хем няма да сменям, хем печеля 2fps отгоре Ти с професионално тяло ли снимаш wildlife или с търпение "ловиш" момента? Много ми е мерак да пробвам D3s/D4/D4s, ама с тия цени мога да отида до луната. Не ми се е налагало досега, но ми е в списъка със задължителни покупки: http://magazin.photosynthesis.bg/offer/241405800004.html Както и това: http://magazin.photosynthesis.bg/offer/241405800006.html D3s и Д4s - искам, ама няма Не мога да си позволя такива тела, при условие, че не се изхранвам с тях В България пък никой не дава нито такива под наем, нито пък хубави обективи под наем. Та за сега диви животни с D700 и един сиромашки телеобектив - 70-300 VR (гледам аз поне да се подобря, че да изтискам всичко от него). На теб какво ти е първото тяло? Предполагам, че е сигурно Д800/800Е, щом второто ти е Д7100, а пък нямаш Д3s. Ти пак си добре със 70-200 (предполагам f:2.8, тя е много добра, но ми се досвидяха 3600 лв. а и трябва и телеконвъртър, че тя всъщност реално стига до около 150 мм само). От 80-400 мм. доволен ли си? Eyelead духалката си я взех, като бях забравил, че имам и друга - куча марка. Проблема на Eyelead-а e, че е с твърд пластмасов накрайник и ако се духа сензор, случайно може да се драсне. Виж нещо с мек накрайник ако намериш. Вторият линк - тези swabs сухи ли са (отделно си вземаш течност)? Имаше едни където в комплекта вървят мокри и сухи - първо с едните, после с другите. Редактирано 29 март, 2014 от FlyTraveler 1
FlyTraveler Публикувано: 29 март, 2014 Публикувано: 29 март, 2014 Нося духалка със себе си. Иначе - преди важно пътуване, ако преценя, че има нужда - с почистващ комплект. Да де, какъв комплект точно? Те са няколко типа, отделно има различни марки.
FlyTraveler Публикувано: 29 март, 2014 Публикувано: 29 март, 2014 Това ми е най-омразното нещо - да сменям обективи! И тука в БГ, както е мръсно и прашно, пак важи. И аз мисля да взема второ тяло(D7100) и да закача на него 70-200 или 80-400. Хем няма да сменям, хем печеля 2fps отгоре Ти с професионално тяло ли снимаш wildlife или с търпение "ловиш" момента? Много ми е мерак да пробвам D3s/D4/D4s, ама с тия цени мога да отида до луната. Не ми се е налагало досега, но ми е в списъка със задължителни покупки: http://magazin.photosynthesis.bg/offer/241405800004.html Както и това: http://magazin.photosynthesis.bg/offer/241405800006.html А ти ходил ли си в резервата, кръстен на ник-а ти / смяташ ли да ходиш? В Индия освен тигри и леопарди имало и азиатски лъвове (Gir National Park). Цените на сафари като цяло са по-ниски от Африка.
Childish Публикувано: 29 март, 2014 Публикувано: 29 март, 2014 Да де, какъв комплект точно? Те са няколко типа, отделно има различни марки. http://magazin.photosynthesis.bg/offer/243757000002.html но преди мисля, че беше 2 пъти по-евтин т.е. определено ти е по-изгодно да плащаш по 20лв/почистване в сервиз; в София мога да ти препоръчам 1
Jim Corbett Публикувано: 29 март, 2014 Автор Публикувано: 29 март, 2014 D3s и Д4s - искам, ама няма Не мога да си позволя такива тела, при условие, че не се изхранвам с тях В България пък никой не дава нито такива под наем, нито пък хубави обективи под наем. Та за сега диви животни с D700 и един сиромашки телеобектив - 70-300 VR (гледам аз поне да се подобря, че да изтискам всичко от него). На теб какво ти е първото тяло? Предполагам, че е сигурно Д800/800Е, щом второто ти е Д7100, а пък нямаш Д3s. Ти пак си добре със 70-200 (предполагам f:2.8, тя е много добра, но ми се досвидяха 3600 лв. а и трябва и телеконвъртър, че тя всъщност реално стига до около 150 мм само). От 80-400 мм. доволен ли си? Eyelead духалката си я взех, като бях забравил, че имам и друга - куча марка. Проблема на Eyelead-а e, че е с твърд пластмасов накрайник и ако се духа сензор, случайно може да се драсне. Виж нещо с мек накрайник ако намериш. Вторият линк - тези swabs сухи ли са (отделно си вземаш течност)? Имаше едни където в комплекта вървят мокри и сухи - първо с едните, после с другите. За под наем: http://www.photopavilion.com/?page=Rental Но нямат D4/D3. Няма как да не съм доволен от 80-400 - това ми е единственият начин да стигна до 400мм. Пробвах 70-200 с TC x2, но просто не ми хареса. Прекалено много фокус-хънтинг и остротата падна драстично. 80-400 го имам от седмица и още е топъл, и мирише на завод Още не мога да смогна да го тествам, бях с температура в слънчевите дни и още съм като пиян морков. Следващата седмица, ако имам късмет със здравето/времето, ще го разходя за един тестдрайв. Пробвах луната, но съм с ballhead на статива и е КОШМАР за такъв тип упражнения: http://oi61.tinypic.com/2rh0akl.jpg А ето и нещо, което одеве пробвах: http://oi61.tinypic.com/2cyrui1.jpg Това е handheld(от втория път), на f8, 400 ISO, 1/10sec., 400mm., FX, D800e! Нарочно се изгаврих от ръка и на кофти светлина, за да видя после колко носи на корекции и според мен се справя прилично. С риск да се изхвърля, но ми се струва, че на хубава светлина и с по-сериозно отношение от моя страна, снимките няма да са видимо различими от примерно 400 f2.8 prime. Но да не избързвам, де, тепърва ми предстои да го пробвам сериозно. Swabs са сухи. А ти ходил ли си в резервата, кръстен на ник-а ти / смяташ ли да ходиш? В Индия освен тигри и леопарди имало и азиатски лъвове (Gir National Park). Цените на сафари като цяло са по-ниски от Африка. Де да бях Естествено, че смятам, но сам без никакъв опит с пътуването зад гърба си, не го виждам скоро да се случва. 1
FlyTraveler Публикувано: 30 март, 2014 Публикувано: 30 март, 2014 (редактирано) За под наем: http://www.photopavilion.com/?page=Rental Но нямат D4/D3. Няма как да не съм доволен от 80-400 - това ми е единственият начин да стигна до 400мм. Пробвах 70-200 с TC x2, но просто не ми хареса. Прекалено много фокус-хънтинг и остротата падна драстично. 80-400 го имам от седмица и още е топъл, и мирише на завод Още не мога да смогна да го тествам, бях с температура в слънчевите дни и още съм като пиян морков. Следващата седмица, ако имам късмет със здравето/времето, ще го разходя за един тестдрайв. Пробвах луната, но съм с ballhead на статива и е КОШМАР за такъв тип упражнения: http://oi61.tinypic.com/2rh0akl.jpg А ето и нещо, което одеве пробвах: http://oi61.tinypic.com/2cyrui1.jpg Това е handheld(от втория път), на f8, 400 ISO, 1/10sec., 400mm., FX, D800e! Нарочно се изгаврих от ръка и на кофти светлина, за да видя после колко носи на корекции и според мен се справя прилично. С риск да се изхвърля, но ми се струва, че на хубава светлина и с по-сериозно отношение от моя страна, снимките няма да са видимо различими от примерно 400 f2.8 prime. Но да не избързвам, де, тепърва ми предстои да го пробвам сериозно. Swabs са сухи. Де да бях Естествено, че смятам, но сам без никакъв опит с пътуването зад гърба си, не го виждам скоро да се случва. Имаш страхотна фотографска екипировка. Впечатлен съм и от снимката на 400 мм от ръка на 1/10 сек. - това на такова фокусно разстояние с тежък обектив и на такава скорост си е постижение, бая баничар (мускулест) трябва да си... То и VR-a помага, ама чак пък толкова. Луната ти също е много хубава, не разбирам какъв е проблема с ballhead-а, стягаш го в нужното положение и това е. Ако е добър би трябвало да закове и на тежък обектив и апарат. Честито за новият 80-400 мм! Страхотен е наистина, не мисля, че е като 400 mm f:2.8 прайм, но пък имаш зум надолу до 80 мм. Направо си готов за сафари, не те знам какво чакаш. В Индия май по-добро място за тигри от аватара ти е Tadoba Andhari Tiger Reserve Четох един много интересен trip report за там в този форум Аз там (във форума) доста време прекарвам да чета и да поразпитвам този - онзи, мисля, че е най-интересният форум за любители на сафарита. Има големи познавачи с много опит и някои изключителни wildlife photographers (включително и топ про-та като Моркел Еразмус). Никакъв опит не ти трябва, ще ти организираме всичко. Aз съм си буквал сафарита за средата на Май - началото на Юни, но по-нататък (есента, зимата или другата пролет), здраве и живот и да има свободно време и пари, може и да се комбинираме за някое африканско сафари (аз ходя с жена ми, но понякога за 3-ма или 4-ма излиза по-евтино на човек). Имам разработени маршрути за 4 комбинации от по няколко парка (кампове, всичко, не съм им се обаждал, защото още не съм сигурен дали, кога и къде точно). Редактирано 30 март, 2014 от FlyTraveler 1
FlyTraveler Публикувано: 30 март, 2014 Публикувано: 30 март, 2014 (редактирано) http://magazin.photosynthesis.bg/offer/243757000002.html но преди мисля, че беше 2 пъти по-евтин т.е. определено ти е по-изгодно да плащаш по 20лв/почистване в сервиз; в София мога да ти препоръчам Абе не мисля, че е нужно да се купува това за изсмукването на праха. Духалка или внимателно употребена домашна битова прахосмукачка върши работа (междувременно пробвах днес това упражнение - при почистване на огледалото без малко да го вдигне :) ). Тези мокрите и сухите swabs на тази фирма ги продават за 12 лв. за комплект (1 мокър и 1 сух за едно почистване), аз даже намерих един такъв в къщи, купувал съм го преди време и съм забравил. Аз предпочитам да нося кит за почистване със себе си, но ако дадеш името на сервиза в София, ще бъда благодарен, а Теди ще пише дали това е мястото където ходи и тя. Редактирано 30 март, 2014 от FlyTraveler
Childish Публикувано: 30 март, 2014 Публикувано: 30 март, 2014 Аз предпочитам да нося кит за почистване със себе си, но ако дадеш името на сервиза в София, ще бъда благодарен, а Теди ще пише дали това е мястото където ходи и тя. ЗЕНТЕКС ЕЛЕКТРОНИКС Ltd. Специализиран сервиз фото и видео камери,оптически системи и IT техника. София Младост 1 бл.25, вх.Б (или 3 - не съм сигурна, разминаваме се с Гугъл). тел 0888972776 Аз там съм си носила фотоапарата на ремонт и съм доволна, защото ми спестиха време и средства в сравнение с официалния представител, ако го бях ползвала.
FlyTraveler Публикувано: 30 март, 2014 Публикувано: 30 март, 2014 (редактирано) Мерси на @Childish и @Tedy за името и координатите на сервиза! На @Jim Corbett се извинявам за отклонението в темата му. Редактирано 30 март, 2014 от FlyTraveler
Jim Corbett Публикувано: 30 март, 2014 Автор Публикувано: 30 март, 2014 Имаш страхотна фотографска екипировка. Впечатлен съм и от снимката на 400 мм от ръка на 1/10 сек. - това на такова фокусно разстояние с тежък обектив и на такава скорост си е постижение, бая баничар (мускулест) трябва да си... То и VR-a помага, ама чак пък толкова. Луната ти също е много хубава, не разбирам какъв е проблема с ballhead-а, стягаш го в нужното положение и това е. Ако е добър би трябвало да закове и на тежък обектив и апарат. Честито за новият 80-400 мм! Страхотен е наистина, не мисля, че е като 400 mm f:2.8 прайм, но пък имаш зум надолу до 80 мм. Направо си готов за сафари, не те знам какво чакаш. В Индия май по-добро място за тигри от аватара ти е Tadoba Andhari Tiger Reserve Четох един много интересен trip report за там в този форум Аз там (във форума) доста време прекарвам да чета и да поразпитвам този - онзи, мисля, че е най-интересният форум за любители на сафарита. Има големи познавачи с много опит и някои изключителни wildlife photographers (включително и топ про-та като Моркел Еразмус). Никакъв опит не ти трябва, ще ти организираме всичко. Aз съм си буквал сафарита за средата на Май - началото на Юни, но по-нататък (есента, зимата или другата пролет), здраве и живот и да има свободно време и пари, може и да се комбинираме за някое африканско сафари (аз ходя с жена ми, но понякога за 3-ма или 4-ма излиза по-евтино на човек). Имам разработени маршрути за 4 комбинации от по няколко парка (кампове, всичко, не съм им се обаждал, защото още не съм сигурен дали, кога и къде точно). Хаха, "мускулест" rofl! Точно обратното - кат рентгенова снимка съм хилав. Мисълта ми беше, че VR-а помага много... под 1/300сек. обаче! И задължително на continuos mode! А и такива снимки се случват 1 на 100. Ballhead - проблемът му е, че клюмва и няма финна настройка. И самият спусък вкарва адски много вибрации, които се разпространяват по целия статив. За луната ми скъса нервите - насочвам, фокусирам, пускам спусъка, огледалото горе и след това чакам вибрациите да утихнат за 2-3сек. преди да натисна дистанционно release-a, и то с таймер с 2 сек. закъснение. Просто не е за тоя тип прецизно снимане. Трябва си 3-way gearhead. --- За сафари не съм готов, но мисля да скокна това лято до Шотландия с автобус! (да, мазохист съм) малко да се поразмърдам, преди да скачам на сериозни екскурзии със самолет. Да поснимам пейзажи. А и покрай малайзийския случай, в момента съм резервиран към летенето. За сафаритата, живот и здраве, съм навит по принцип, но ми е интересно и дали може да си наемеш кола и рейнджър примерно за снимане на определен тип животни? Щото, честно казано, лъвове и слонове е готино, да, ама си е клише също, аз обичам леопардите (и ягуарите) повече, а те, знаеш, са трудни за проследяване. Не, че тигрите са лесни, де, ама за мен красотата на едно животно не е в шарките на козината. На @Jim Corbett се извинявам за отклонението в темата му. Е, няма проблем, аз горе-долу се ориентирах в избора на раница. Та, в духа на офтопика, ти застраховаш ли си фототехниката за чужбина? И, ако да, при кой? 2
FlyTraveler Публикувано: 30 март, 2014 Публикувано: 30 март, 2014 (редактирано) Хаха, "мускулест" rofl! Точно обратното - кат рентгенова снимка съм хилав. Мисълта ми беше, че VR-а помага много... под 1/300сек. обаче! И задължително на continuos mode! А и такива снимки се случват 1 на 100. Ballhead - проблемът му е, че клюмва и няма финна настройка. И самият спусък вкарва адски много вибрации, които се разпространяват по целия статив. За луната ми скъса нервите - насочвам, фокусирам, пускам спусъка, огледалото горе и след това чакам вибрациите да утихнат за 2-3сек. преди да натисна дистанционно release-a, и то с таймер с 2 сек. закъснение. Просто не е за тоя тип прецизно снимане. Трябва си 3-way gearhead. --- За сафари не съм готов, но мисля да скокна това лято до Шотландия с автобус! (да, мазохист съм) малко да се поразмърдам, преди да скачам на сериозни екскурзии със самолет. Да поснимам пейзажи. А и покрай малайзийския случай, в момента съм резервиран към летенето. За сафаритата, живот и здраве, съм навит по принцип, но ми е интересно и дали може да си наемеш кола и рейнджър примерно за снимане на определен тип животни? Щото, честно казано, лъвове и слонове е готино, да, ама си е клише също, аз обичам леопардите (и ягуарите) повече, а те, знаеш, са трудни за проследяване. Не, че тигрите са лесни, де, ама за мен красотата на едно животно не е в шарките на козината. Е, няма проблем, аз горе-долу се ориентирах в избора на раница. Та, в духа на офтопика, ти застраховаш ли си фототехниката за чужбина? И, ако да, при кой? Започвам отзад напред - няма застрахователна фирма в България, която да застрахова фото техника при пътувания в чужбина. Търсил съм навсякъде, във Фотосинтезис ти предлагат застраховка, но само в България. Пак ще търся по нета разни застрахователи в Западна Европа, ако намеря нещо, ще ти пиша. Аз в Канада си правя такива годишни застраховки фото и видео екипировка, но последната ми изтече (трябва да видя ако я подновя по тел. и банков път дали при щета мога да си търся компенсация от България, малко ме съмнява, каквото и да ми кажат). Не съм пробвал да качвам на триножника ballhead апарат с 80-400 (трябва да я видя колко тежи), но Д700 с 24-70 (която пак не е много лека) като я стегна и не помръдва. на 80-400 мм крачето за статив предполагам е на самият обектив и това малко балансира нещата (при 24-70 се завинтва самият апарат и центъра на тежестта е много встрани). Та според мен ти трябва читав статив - аз имам heavy duty professional Manfrotto, вярно, че тежи 2.5 кг, но е много стабилен с 3 ways head не можеш бързо да "заковаваш", ама ти си знаеш най-добре... Малайзиският случай не би трябвало да ти влияе в-у решението да летиш на самолет. Ако е конспирация, едва ли ще я повторят, ако случайно е нещастен случай, статистически сега е най-малко вероятно да се повтори. Ама лошо няма и с автобуса, само дето ще се измориш и ще ти отнеме време (трябва да пазиш и апаратурата по пътя, че хора се качват, слизат...). Относно сафаритата - ягуари може да намериш само в Южна Америка, мястото е Пантанал (Бразилия). neuromacer е ходил, предполагам, че не се е целил специално за ягуари (много трудно се намират и трябва да си точно със специален водач). Ако отидеш в онзи форум, за който ти бях изпратил линк по-горе, ще видиш и пътеписи за там + убийственни снимки (на мен най-много ми харесват на един швейцарски фотограф). В Пантанал ягуари се търсят предимно с лодка по река. Леопарди има и в Азия (Индия например), но най-много са в Африка, като според мен най-големи шансове имаш в Саби Санд и Тимбавати (частни резервати до Крюгер в ЮАР), както и в South Luangwa National Park (Замбия), и в делтата на Окаванго (Ботсуана). Има и на други места - Танзания, Зимбабве, но мисля, че са по-малко. Аз съм виждал и снимал леопард само един път в Масай Мара (Кения). Надявам се следвашият път да имам повече шансове за леопарди в Ботсуана и най-вече в Тимбавати и Саби Санд до Крюгер. За да имаш водач, който да ти търси специални животни каквито ти му кажеш, първо трябва да е много добър, второ е добре да е само за теб (private vehicle and guide), което доста вдига цената. Аз и жена ми имахме такъв в Масай Мара за 3 пълни дни (от тъмно до тъмно) и процента на снимките, които запазих от тези дни се вдигна тройно в сравнение с останалите сафарита и паркове, но имахме късмет, че ни дадоха този бонус. Иначе горе-долу слагаш едно 300-350 долата на ден отгоре на всичко останало. Другата и много по-евтина опция е да си караш сам, без водач, но тогава сам трябва да си търсиш животните. Добрите гидове като цяло се знаят кои са - пак в онзи форум може да питаш за определени места кой е добър, стига да можеш да си позволиш да ги наемеш, има направо звезди в бранша. Редактирано 30 март, 2014 от FlyTraveler 1
Jim Corbett Публикувано: 30 март, 2014 Автор Публикувано: 30 март, 2014 Започвам отзад напред - няма застрахователна фирма в България, която да застрахова фото техника при пътувания в чужбина. Търсил съм навсякъде, във Фотосинтезис ти предлагат застраховка, но само в България. Пак ще търся по нета разни застрахователи в Западна Европа, ако намеря нещо, ще ти пиша. Аз в Канада си правя такива годишни застраховки фото и видео екипировка, но последната ми изтече (трябва да видя ако я подновя по тел. и банков път дали при щета мога да си търся компенсация от България, малко ме съмнява, каквото и да ми кажат). Не съм пробвал да качвам на триножника ballhead апарат с 80-400 (трябва да я видя колко тежи), но Д700 с 24-70 (която пак не е много лека) като я стегна и не помръдва. на 80-400 мм крачето за статив предполагам е на самият обектив и това малко балансира нещата (при 24-70 се завинтва самият апарат и центъра на тежестта е много встрани). Та според мен ти трябва читав статив - аз имам heavy duty professional Manfrotto, вярно, че тежи 2.5 кг, но е много стабилен с 3 ways head не можеш бързо да "заковаваш", ама ти си знаеш най-добре... Малайзиският случай не би трябвало да ти влияе в-у решението да летиш на самолет. Ако е конспирация, едва ли ще я повторят, ако случайно е нещастен случай, статистически сега е най-малко вероятно да се повтори. Ама лошо няма и с автобуса, само дето ще се измориш и ще ти отнеме време (трябва да пазиш и апаратурата по пътя, че хора се качват, слизат...). Относно сафаритата - ягуари може да намериш само в Южна Америка, мястото е Пантанал (Бразилия). neuromacer е ходил, предполагам, че не се е целил специално за ягуари (много трудно се намират и трябва да си точно със специален водач). Ако отидеш в онзи форум, за който ти бях изпратил линк по-горе, ще видиш и пътеписи за там + убийственни снимки (на мен най-много ми харесват на един швейцарски фотограф). В Пантанал ягуари се търсят предимно с лодка по река. Леопарди има и в Азия (Индия например), но най-много са в Африка, като според мен най-големи шансове имаш в Саби Санд и Тимбавати (частни резервати до Крюгер в ЮАР), както и в South Luangwa National Park (Замбия), и в делтата на Окаванго (Ботсуана). Има и на други места - Танзания, Зимбабве, но мисля, че са по-малко. Аз съм виждал и снимал леопард само един път в Масай Мара (Кения). Надявам се следвашият път да имам повече шансове за леопарди в Ботсуана и най-вече в Тимбавати и Саби Санд до Крюгер. За да имаш водач, който да ти търси специални животни каквито ти му кажеш, първо трябва да е много добър, второ е добре да е само за теб (private vehicle and guide), което доста вдига цената. Аз и жена ми имахме такъв в Масай Мара за 3 пълни дни (от тъмно до тъмно) и процента на снимките, които запазих от тези дни се вдигна тройно в сравнение с останалите сафарита и паркове, но имахме късмет, че ни дадоха този бонус. Иначе горе-долу слагаш едно 300-350 долата на ден отгоре на всичко останало. Другата и много по-евтина опция е да си караш сам, без водач, но тогава сам трябва да си търсиш животните. Добрите гидове като цяло се знаят кои са - пак в онзи форум може да питаш за определени места кой е добър, стига да можеш да си позволиш да ги наемеш, има направо звезди в бранша. Мерси за инфото. $350 - това, ако сте повече хора, е поносима оферта. Надявам се да навия някого за догодина за Африка. И за Египет най-вече, там ми е на мен най-силната тръпка. Аз съм по камънаците и археологическите "загадки". Снимките ти са много добри! Завиждам честно и откровено! Пейзажът с акацията и гну-тата е просто магичен. И гепардът с предните лапи на камъка е великолепен портрет! А и леопард си имаш... много ценен трофей. Кенийските снимки от ръка ли са ти или си с трипода? Или ползваш от онези приставки, които се захващат за вратата на колата? За статива - gearhead-a е по-добър за мен, защото е по-прецизен за пейзажи и няма клюмване и вибрации. Иначе за бърза реакция съм съгласен, че главите са за предпочитане. Аз съм с manfrotto 055XPROB, 2.4kg. алуминий, но може и в мене да е проблемът, знам ли. --- За раниците - днес се отбих до фотосинтезиса и разгледах наличните: Lowepro Runner 450 AW е раницата за дълги престои с пренасяне на максимум фототехника. Изглежда огромна и не е от леките, но вътре имам място за какво ли не, дори про-тяло се побира на височина. С размери: 34 x 29 x 50.5 мисля, че няма да има проблем по проверките на летищата. Vanguard Rise-Up 45 II e другата раница, която ми хареса - по-малка е, за едно тяло с до два обектива от по-едрите, за по-кратки пътувания и има страничен отвор с цип и велкро за бърз достъп до апарата. 1
FlyTraveler Публикувано: 30 март, 2014 Публикувано: 30 март, 2014 Снимките ти са много добри! Завиждам честно и откровено! Пейзажът с акацията и гну-тата е просто магичен. И гепардът с предните лапи на камъка е великолепен портрет! А и леопард си имаш... много ценен трофей. Кенийските снимки от ръка ли са ти или си с трипода? Или ползваш от онези приставки, които се захващат за вратата на колата? За статива - gearhead-a е по-добър за мен, защото е по-прецизен за пейзажи и няма клюмване и вибрации. Иначе за бърза реакция съм съгласен, че главите са за предпочитане. Аз съм с manfrotto 055XPROB, 2.4kg. алуминий, но може и в мене да е проблемът, знам ли. --- За раниците - днес се отбих до фотосинтезиса и разгледах наличните: Lowepro Runner 450 AW е раницата за дълги престои с пренасяне на максимум фототехника. Изглежда огромна и не е от леките, но вътре имам място за какво ли не, дори про-тяло се побира на височина. С размери: 34 x 29 x 50.5 мисля, че няма да има проблем по проверките на летищата. Vanguard Rise-Up 45 II e другата раница, която ми хареса - по-малка е, за едно тяло с до два обектива от по-едрите, за по-кратки пътувания и има страничен отвор с цип и велкро за бърз достъп до апарата. Раниците са хубави, аз лично ако трябваше да избирам от двете бих взел Vanguard-a - по-лека е, харесва ми и страничният отвор за достъп. Има и страп за връзване на триножник отстрани (това на едно видео го видях). Ти обаче имаш повече и по-тежко оборудване от мен и изискванията ти сигурно са по-различни. Статива ти изглежда да е много стабилен, моят е подобен, но много по-стар модел - 190 QCB, може би наистина за по-тежките обективи ти трябва 3-way head. Аз последно време правя нощни снимки и без статив Д700 е много добър в това, разбира се, обекта трябва да е осветен все пак. Ето виж, тези отдолу са на ръка (даже не съм се и подпирал) с 24-70 мм f:2.8, без VR: Тази не е много шарп, но това е заради панинг техниката, ефекта, който исках обаче се е получил (мотоциклета е в движение и аз го проследявам): Снимките от Кения също са без статив или други приспособления за прикрепване към колата, но в Източна Африка сафари джиповете не са съвсем открити както в Южна Африка т.е. има или покрив с повдигащ се капак или барове за брезент, на които можеш да се подпреш, понякога съм ползвал и beanbag. Мерси за коментарите, местата са болезнено красиви, то няма как да не станат добри снимки. Леопарда не се среща много често в Мара, но имахме много добър гид - масай. Казах му, че искам леопард, за 2 часа намери, казах му, че искам черен носорог - за 6 часа намери (от тях само няколко единични животни са останали в Масай Мара, най-рядкото животно за там, а и не само). 3
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега