Прескочи до съдържание

Стачки в авиокомпании/железници/летища

Препоръчани мнения

Публикувано:

Заради национална стачка: Летището в Брюксел няма да обслужва заминаващи полети на 31 март. Гледайте си полетите, ако летите от Белгия

orig.jpg?_=1742832259

Летището в Брюксел няма да обслужва заминаващи полети на 31 март заради обявената национална стачка в страната, съобщиха местни медии. Уточнява се, че ще бъдат засегнати и част от пристигащите полети, като пътниците са посъветвани да се свържат направо с авиокомпанията, с която са предвиждали да летят в този ден.

Засега няма данни за броя на полетите, които ще бъдат отменени на столичната аерогара. От летището в Шарльороа засега не се съобщава дали стачката ще има отражение, но в други подобни случаи там полетите също не се изпълняват в дни на масови протести на служителите.

За повече инфо тук.

• Харесвам 4
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Национална стачка на железопътния сектор в Република Италия 

02 Май 2025

МВнР информира, че на 06.05.2025 г. в Италия ще се проведе национална стачка на служителите в железопътния сектор. Протестните действия ще се проведат от 9.00 до 17.00 ч. В протестите ще вземат участие служители на компаниите Trenitalia, Trenord, TPER, Rail Cargo Carrier и др. Очакват се сериозни затруднения в железопътния транспорт, особено в графика на регионалните и междуградските връзки. Въпреки това ще бъдат осигурени определени времеви интервали (от 06:00 до 09:00 и от 18.00 до 21.00 часа), в които ще се гарантира минимално обслужване, за да се сведат до минимум неудобствата за пътниците.

МВнР препоръчва на българските граждани, пребиваващи временно или постоянно на територията на Италия, да спазват указанията на местните власти и да планират внимателно пътуванията си, като проверяват предварително разписанията на транспортните оператори.

При необходимост от съдействие, българските граждани в Република Италия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в гр. Рим, на следния телефонен номер: +39 06 322 4640+39 06 322 4643. Мобилен телефон за неотложни случаи в извънработно време: +39 349 492 7764. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на Посолството: consul@bulemb.it  .

• Харесвам 5
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Бомбена заплаха на летище Шарлероа - всички полети са преустановени. Във вторник сутринта на летище Шарлероа е обявена бомбена заплаха. Съобщава се, че в самолет, идващ от Порто, е имало бомба. Всички пристигащи и заминаващи полети са преустановени за момента, предава The Brussels Times.

Съобщено за бомбена заплаха на борда на самолет на Ryanair от Порто (Португалия), който малко преди това е пристигнал на летище Шарлероа. За момента няма заминаващи и пристигащи полети от летището, което засяга и редица полета за и от летище София.

"Самолетът е преместен в отделна зона на летището. Пистата и главният път зад нея са затворени и е установен периметър за сигурност от 500 метра", заявява Натали Пиерард, говорител на летището, пред The Brussels Times.

Терминалът засега не е евакуиран, тъй като не попада в 500-метровия периметър. "Полицията е на мястото на инцидента и 166-те пътници са евакуирани от самолета, след като са проверени от полицията“, заявява Пиерард. "В момента не е ясно колко време ще продължи прекъсването на работата.“

В момента полицията извършва проверки за сигурност и ще определи кога въздушният трафик ще може да бъде възобновен. "Обедният час е извън пиковия момент за полетите, така че не би трябвало да бъдат засегнати твърде много пътници“.

• Харесвам 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

МВнР предупреждава: Стачка в Италия, внимавайте с пътуванията!

Министерството на външните работи (МВнР) предупреждава за 24-часова национална транспортна стачка в Италия на 20 юни. В съобщение Ситуационният център информира, че графикът на движение на железопътния и градския транспорт ще бъде нарушен в периода от 21:00 ч. на 19 юни до 21:00 ч. на 20 юни, като през целия ден се очакват сериозни смущения във въздушния трафик в страната.            

Предвидени са гарантирани времеви интервали за минимални услуги – от 06:00 до 8:45 ч. и от 18:00 до 21:00 ч. за влаковете и градския транспорт, както и от 07:00 до 10:00ч. и от 18:00 до 21:00 ч. за полетите. МВнР препоръчва на пътуващите български граждани в Италия да следят актуалната информация и да предвидят възможни алтернативи при закъснения и отменени полети.

https://telegraph.bg/svetat/novini/mvnr-preduprezhdava-stachka-v-italiia-vnimavajte-s-pytuvaniiata-sledete-aktualnata-informaciia-i-predvidete-vyzmozhni-alternativi-pri-zakysneniia-i-otmeneni-poleti-460488

• Харесвам 1
  • Благодаря 2
Дани Магелани
Публикувано:
преди 45 минути , Doctor Who каза:

МВнР предупреждава: Стачка в Италия, внимавайте с пътуванията!

Министерството на външните работи (МВнР) предупреждава за 24-часова национална транспортна стачка в Италия на 20 юни. В съобщение Ситуационният център информира, че графикът на движение на железопътния и градския транспорт ще бъде нарушен в периода от 21:00 ч. на 19 юни до 21:00 ч. на 20 юни, като през целия ден се очакват сериозни смущения във въздушния трафик в страната.            

Предвидени са гарантирани времеви интервали за минимални услуги – от 06:00 до 8:45 ч. и от 18:00 до 21:00 ч. за влаковете и градския транспорт, както и от 07:00 до 10:00ч. и от 18:00 до 21:00 ч. за полетите. МВнР препоръчва на пътуващите български граждани в Италия да следят актуалната информация и да предвидят възможни алтернативи при закъснения и отменени полети.

https://telegraph.bg/svetat/novini/mvnr-preduprezhdava-stachka-v-italiia-vnimavajte-s-pytuvaniiata-sledete-aktualnata-informaciia-i-predvidete-vyzmozhni-alternativi-pri-zakysneniia-i-otmeneni-poleti-460488

Защо не го казаха по-рано! Летим днес за Неапол. Голям късмет!

Публикувано:
преди 58 минути , Дани Магелани каза:

Преди 20 часа са го казали, видях днес и публикувах. 

Важна тази тема заедно с другата за извънредните събития по света, но нямаме актуалност като цяло и то не от сега. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, Дани Магелани каза:

Миналата година бях попаднал в подобна ситуация, стачка на транспорта в Италия. Че даже изрично пишеше, че ще стачкуват и част от диспечерите по летищата, моето, Катания, беше изрично упоменато. Е, абсолютно нищо не разбрах от стачката, самолета пристигна нормално от София, после си излетя по разписание обратно. До летището също си имаше транспорт нормално. Та каква ще е реалната ситуация не се знае, може да е само много шум за нищо.

• Харесвам 4
Публикувано:

Аз имам полет с ITA утре, засега не са канселирани, а са два - един до Рим и после до Сардиния. Гледам ITA са пуснали всички канселирани полети тук, но нашите ги няма, даже се чекирахме онлайн: 

Transportation Sector Strike In Italy Affects Many Flights June 20, 2025 - LoyaltyLobby

Публикувано:
3 minutes ago, Loverboy said:

Аз имам полет с ITA утре, засега не са канселирани, а са два - един до Рим и после до Сардиния. Гледам ITA са пуснали всички канселирани полети тук, но нашите ги няма, даже се чекирахме онлайн: 

Transportation Sector Strike In Italy Affects Many Flights June 20, 2025 - LoyaltyLobby

Вероятно сте в защитените часове 🙂 

• Scheduled to depart during the time slots 07:00–10:00 and 18:00–21:00.

• Харесвам 1
Публикувано:
В момента, Antigona каза:

Вероятно сте в защитените часове 🙂 

• Scheduled to depart during the time slots 07:00–10:00 and 18:00–21:00.

Ами може и така да е, не знам, защото полетът от София до Рим е в 18.00 българско време, което е 17.00 италианско, освен ако не смятат кога кацаш, а не кога излиташ от дестинацията. 

За Сардиния полетът е в 21.20... Въпреки че май стачката свършва реално в 21. 

Публикувано:

аз мислех, че защитените часове са за градския транспорт и евентуално влаковете, за час пик...

ако се включват самолетите вероятно се гледа времето когато са в Италия, а не кога тръгват...

• Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, Loverboy каза:

Ами може и така да е, не знам, защото полетът от София до Рим е в 18.00 българско време, което е 17.00 италианско, освен ако не смятат кога кацаш, а не кога излиташ от дестинацията. 

За Сардиния полетът е в 21.20... Въпреки че май стачката свършва реално в 21. 

Едва ли, защото самолета идва от Италия и реално, ако се спазваше това нямаше да излети от Рим. До колкото разгледах списъка са отменили предимно полети до летища от които има по няколко полета на ден така или иначе и няма да се отрази съществено ..... 

Аз снощи като получиш нотификейшън от ластминет, че полета ми може да е засегнат лошо ми стана и после гледах в сайта листа със засегнатите полети и се поуспокоих за сега. Утре се надявам всичко да е наред. 

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Дани Магелани
Публикувано:

Много се забави слизането, че нямало автобуси. И багажът не идва още. Дано има автобус до града!

Утре явно ще е пешеходен ден по неаполските потайности или ден за шопинг.

• Харесвам 6
Публикувано:
36 minutes ago, M@ria said:

Когато купувам билети за/от Италия винаги проверявам за стачки на официалния им сайт 

https://scioperi.mit.gov.it/mit2/public/scioperi

Благодаря за сайта, но както виждам много от стачките са обявени скоро, в повечето  случаи си купуваме билетите повече от месец  преди полета. То целият юли стачки се очертават. И аз имам полети в стачни дни 😗

1 hour ago, neuromancer said:

ако се включват самолетите вероятно се гледа времето когато са в Италия, а не кога тръгват...

Времето е за излитане/ кацане в Италия.

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, M@ria каза:

Когато купувам билети за/от Италия винаги проверявам за стачки на официалния им сайт 

https://scioperi.mit.gov.it/mit2/public/scioperi

Да де, ама са обявени стачките само до края на другият месец. То билети за само месец напред почти никой не купува...

Щом цената е ОК, купувайте и няма какво толкова да го мислите 😉

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Jorro каза:

Едва ли, защото самолета идва от Италия и реално, ако се спазваше това нямаше да излети от Рим. До колкото разгледах списъка са отменили предимно полети до летища от които има по няколко полета на ден така или иначе и няма да се отрази съществено ..... 

Аз снощи като получиш нотификейшън от ластминет, че полета ми може да е засегнат лошо ми стана и после гледах в сайта листа със засегнатите полети и се поуспокоих за сега. Утре се надявам всичко да е наред. 

И аз от тях получих, че купувах през тях с отстъпка 😀

• Смея се 1
Публикувано:

Явно си навлизаме в сезона на стачките.

На 25 юни и от двете летища на Брюксел са отменени всички заминаващи полети, което се отразява и на повечето пристигащи.

Пътниците с резервации за засегнатите полети би трябвало вече да са уведомени.

Хубавото поне е, че тази стачка е обявена с двуседмично предизвестие.  

https://www.mfa.bg/embassies/belgium/news/45011

Важно е да се има предвид, че стачката е национална и ще обхване и обществения транспорт. За там обаче ще се знае 24 часа предварително кое ще се движи и кога. 

• Харесвам 3
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Не е стачка ...

Технически проблем наруши на два пъти въздушния трафик в Северозападна Италия снощи, предаде АНСА.

Проблемът възникнал първо в 22:15 ч. местно време вчера, след което бил отстранен, но малко след това се е повторил и така се е стигнало до преустановяването на излитанията и кацанията от летищата в Милано, Бергамо, Генуа и Торино. Засегнати са били над 300 полета.

В основата на проблема е била нестабилност на мрежата за пренос на данни в миланския радарен център на Италианското управление за гражданско въздухоплаване.

Заради аварията са били блокирани пътници и на летището в Пиза.

Вицепремиерът на Италия Матео Салвини, отговарящ и за инфраструктурата и транспорта, заяви, че трафикът се връща прогресивно към нормалното и че поддържа връзка с всички засегнати от проблема ведомства, предаде АНСА. От Италианското национално управление за гражданско въздухоплаване също казаха, че своевременната намеса на техниците е позволила поетапното връщане към нормалното на въздушния трафик.

• Харесвам 4
  • Замислям се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.