stanimir Публикувано: 14 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 14 октомври, 2016 (редактирано) А колко струва това удоволствие в посока ? 10 GEL - около 8 лева. Как съм пропуснал темета на tonik Да , страхотно описано !!! Редактирано 14 октомври, 2016 от stanimir 2 Връзка към коментар
edbloom Публикувано: 14 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 14 октомври, 2016 tonik, шапки долу и от мен, страхотно си го направил Връзка към коментар
tonik Публикувано: 14 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 14 октомври, 2016 IMG_20161013_202718254.jpg Мен си ме таксуваха 3 лари, въпреки че не пътувах през нощта. Интересно. Иначе за връщането на картата и паспорта - не знам какъв е смисълът да показваш паспорт при връщане на картата, но го пишеше на табели. Служителката, при която пробвах да върна картата също настоя, че е нужна касова бележка (която не пазех) и паспорт, за да ми върне парите. Явно си имат някакви техни, бюрократични съображения. stanimir и edbloom, благодаря! 1 Връзка към коментар
Deo Публикувано: 15 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 15 октомври, 2016 Аз малко от Грузия тествах.Добър послевкус Кутаиси е най доброто място за пазар.От няколкото запитвания на млади и стари за марка коняк,избрах Аskaneli.Има поне още поне по 5 марки,като най масово се продават Sarajishvili,David,Aragveli,Старьi Kахети,Тelavi. Разнообразието като разфасовски и звезди е огромно.Има много луксозни опаковки и с повече звезди при цени 100-150 лари за 0,5-0,7 l. Марката която избрах не се среща в повечето магазини.Да не кажа,че само в скъпите супермаркети с бандерол и в малки разфасовки. Ако попаднеш на гостоприемни домакини,не отказвай -чача(грузинска ракия).Виното още не са го направили от тази реколта.По принцип най известни и хубави били вината от Кахетия,но ние сме също винарска страна и не бих казал,че са по добри от нашите. Интересното е,че технологията за винопроизводство е малко по различна от европейската и на "новия" свят,сладоста идва само от захарта на гроздето(уж не добавят)и си ползват южни техни си сортове.Грузинците са една от първите(те твърдят че са първи) нации,която превръща гроздето в напитка...и за света думата вино,май идва от грузинската кВино. Вино - си е Вино! Пише се кВино, но се чете Вино! А Ушгули по това време на годината достъпно ли е? Някъде прочетох, че само през летните месеци може да се посети и съм си оставила Грузия за подходящ сезон, но ако ми отпадне това ограничение, ще е супер За пролетта ( след средата на Април- началото на Май ) сме се събрали към 10-на души за Грузия и Армения ( 14 дневен тур ). Ако ти се струва подходящ сезон, можеш да се присъединиш(те) към нас. Връзка към коментар
Soñadora Публикувано: 15 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 15 октомври, 2016 (редактирано) Здравейте, драги магеланци! Споделям с вас бележки по нашата програма за Грузия. Бяхме за седмица и посетихме Батуми, Тбилиси, Мцхета (+ Джвари), Гори (+ Уплисцихе) и Кутаиси (+ Гелатски манастир). Летище - Батуми и Кутаиси - летище ги минахме с предварително взети трансфери от Georgian bus (при първия самолетът ни закъсня, писахме им и изчакаха, при втория те малко закъсняха, в крайна сметка стигнахме 1.30 ч преди полета, но имаше още 5-6 полета и си беше голяма тарапана). Батуми - Тбилиси направихме с влак за 19 лари на човек, отнема близо 5 часа (май имаше и за 6 часа). Влаковете са няколко съвсем нови швейцарски на 2-3 месеца и се движат само между Тбилиси и някои от черноморските градове. За отиването до Мцхета: тръгва се от автогара Дидубе. Още при слизането на метростанция Дидубе се вижда пазар от лявата страна. Излиза се през подлез-базар, така се "вливате" в пазара и излизате на нещо като плац с маршрутки. Вляво е и касата, изглежда така: Вече в града, пред църквата Светицховели се намират шофьори, които предлагат разходка до Джвари. На нас един ни предложи за по 5 лари на човек отиване и връщане, като връщането се разбрахме да е при манастира Самтавро. За връщането към Тбилиси ние отидохме на улица, която сега Google maps ми показва като Narekvavi-Mtskheta-Railway Station. Махате им с ръка и после плащате по 1 лари на слизане. За Уплисцихе: зад музея на Сталин си хванахме такси за 30 лари отиване и връщане. За Гелатски манастир: зад театъра в Кутаиси тръгва маршрутка до там за 1 лари на посока. Слиза се най-накрая, не се заблуждавайте от табелите по-рано. Манастирът се вижда от пътя. Стига се за около половин час. Не мога да кажа какво е точно разписанието - ние тръгнахме към Гелати в 16 ч., следващата възможна маршрутка към Кутаиси беше в 18:30 ч. Ако сте несигурни в нещо, питайте хората. Услужливи са и любопитни откъде сте. Като цяло се оправяхме с руски, но и в няколкото случая, в които пробвахме на английски, пак се оправяхме. Очарована съм от Тбилиси. Много ми хареса грузинската кухня и виното им (особено саперави). С две ръце препоръчвам Грузия! С удоволствие ще отида отново там, но първо ще гледам да посетя и съседна Армения, за която от доста време имам мерак. Дано да се задържи линията до Кутаиси. Редактирано 15 октомври, 2016 от Soñadora 7 Връзка към коментар
Deo Публикувано: 16 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 16 октомври, 2016 Здравейте, драги магеланци! Споделям с вас бележки по нашата програма за Грузия. Бяхме за седмица и посетихме Батуми, Тбилиси, Мцхета (+ Джвари), Гори (+ Уплисцихе) и Кутаиси (+ Гелатски манастир). Летище - Батуми и Кутаиси - летище ги минахме с предварително взети трансфери от Georgian bus (при първия самолетът ни закъсня, писахме им и изчакаха, при втория те малко закъсняха, в крайна сметка стигнахме 1.30 ч преди полета, но имаше още 5-6 полета и си беше голяма тарапана). Батуми - Тбилиси направихме с влак за 19 лари на човек, отнема близо 5 часа (май имаше и за 6 часа). Влаковете са няколко съвсем нови швейцарски на 2-3 месеца и се движат само между Тбилиси и някои от черноморските градове. За отиването до Мцхета: тръгва се от автогара Дидубе. Още при слизането на метростанция Дидубе се вижда пазар от лявата страна. Излиза се през подлез-базар, така се "вливате" в пазара и излизате на нещо като плац с маршрутки. Вляво е и касата, изглежда така: P1370023.JPG Вече в града, пред църквата Светицховели се намират шофьори, които предлагат разходка до Джвари. На нас един ни предложи за по 5 лари на човек отиване и връщане, като връщането се разбрахме да е при манастира Самтавро. За връщането към Тбилиси ние отидохме на улица, която сега Google maps ми показва като Narekvavi-Mtskheta-Railway Station. Махате им с ръка и после плащате по 1 лари на слизане. За Уплисцихе: зад музея на Сталин си хванахме такси за 30 лари отиване и връщане. За Гелатски манастир: зад театъра в Кутаиси тръгва маршрутка до там за 1 лари на посока. Слиза се най-накрая, не се заблуждавайте от табелите по-рано. Манастирът се вижда от пътя. Стига се за около половин час. Не мога да кажа какво е точно разписанието - ние тръгнахме към Гелати в 16 ч., следващата възможна маршрутка към Кутаиси беше в 18:30 ч. Ако сте несигурни в нещо, питайте хората. Услужливи са и любопитни откъде сте. Като цяло се оправяхме с руски, но и в няколкото случая, в които пробвахме на английски, пак се оправяхме. Очарована съм от Тбилиси. Много ми хареса грузинската кухня и виното им (особено саперави). С две ръце препоръчвам Грузия! С удоволствие ще отида отново там, но първо ще гледам да посетя и съседна Армения, за която от доста време имам мерак. Дано да се задържи линията до Кутаиси. Здравей! Сигурен ли си, че от Мцхета се предлага маршрутка до Джвари, само за 4 Лари? Джвари не е ли на стотици километри от Мцхета?! Не се ли намира над Зугдиди? Връзка към коментар
Soñadora Публикувано: 16 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 16 октомври, 2016 Става въпрос за манастира Джвари, който предлага хубава гледка към Мцхета и е съвсем близо. Ако човек умее да се пазари, може би и по-добра цена да постигне, нямам представа. Не мисля, че има някаква установена тарифа конкретно за този маршрут. Просто човек с кола ти предлага разходка срещу заплащане. До град Джвари не съм ходила, така че не мога да кажа дали има директна маршрутка Мцхета - гр. Джвари. Връзка към коментар
Deo Публикувано: 16 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 16 октомври, 2016 (редактирано) Става въпрос за манастира Джвари, който предлага хубава гледка към Мцхета и е съвсем близо. Ако човек умее да се пазари, може би и по-добра цена да постигне, нямам представа. Не мисля, че има някаква установена тарифа конкретно за този маршрут. Просто човек с кола ти предлага разходка срещу заплащане. До град Джвари не съм ходила, така че не мога да кажа дали има директна маршрутка Мцхета - гр. Джвари. Така вече е друго Живот и здраве, ще го посетим този манастир. За Джвари има маршрутки от Кутаиси и Батуми. А, да те попитам друго: - От тази автогара " Дидубе", има ли маршрутки до Боржоми ? Мога ли да наема някой с кола да ни закара до Кутаиси? Редактирано 16 октомври, 2016 от Deo Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 17 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 17 октомври, 2016 Има до Боржоми. Може да наемеш кола да ви закара. Връзка към коментар
Гост Публикувано: 17 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 17 октомври, 2016 Има до Боржоми. Може да наемеш кола да ви закара. Стани, имаш ли някъде описан твоя маршрут? Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 17 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 17 октомври, 2016 Не , но като приключа ще напиша точно местата. 5 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 17 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 17 октомври, 2016 Не , но като приключа ще напиша точно местата. ...Защото много ми хареса! Благодаря Връзка към коментар
Deo Публикувано: 17 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 17 октомври, 2016 (редактирано) Има до Боржоми. Може да наемеш кола да ви закара. Благодаря! А, знаеш ли колко лари излиза от Тбилиси - до Кутаиси, ако наемем кола да ни закара? Редактирано 17 октомври, 2016 от Deo Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 18 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 18 октомври, 2016 Тбилиси - Кутаиси 180/лари. 1 Връзка към коментар
Soñadora Публикувано: 19 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 19 октомври, 2016 Ако някой се интересува от ходене до Давид Гареджа (Давит Гареджи): всеки ден от 11 ч. от парка Пушкин тръгва бус, връща се към 19 ч. Цената за отиване и връщане е 25 лари. Не мога да дам отзиви, тъй като при нас имаше инцидент и така и не се възползвахме от услугите на Гареджи лайн. Слагам ви линкове за повече информация: http://visitdavidgareja.blogspot.bg/ http://www.facebook.com/gareji.line/ 1 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 20 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 20 октомври, 2016 Само между 15.04 - 15.10 Аз бях с него. Другите са двойно по-скъпи. Връзка към коментар
Deo Публикувано: 20 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 20 октомври, 2016 Само между 15.04 - 15.10 Аз бях с него. Другите са двойно по-скъпи. С Влак- в двете посоки е 15 лева ))) Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 20 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 20 октомври, 2016 С Влак- в двете посоки е 15 лева ))) Има объркване. Става дума за бус Тбилиси - Давид Гареджи. Дотам няма влак. Връзка към коментар
Deo Публикувано: 20 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 20 октомври, 2016 Има объркване. Става дума за бус Тбилиси - Давид Гареджи. Дотам няма влак. Ако следиш въпросите ми и разговора като цяло, аз питах за:Тбилиси - Кутаиси! Тбилиси - Кутаиси 180/лари Това си го писал ти )))) Връзка към коментар
edbloom Публикувано: 20 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 20 октомври, 2016 Не разбрах, ползвал си си влак Кутаиси-Тбилиси двупосочно за 15 лв или нещо друго И ако да, за колко време взима разстоянието ? С Влак- в двете посоки е 15 лева ))) Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 20 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 20 октомври, 2016 Нали питаше може ли да си наемеш шофьор с кола ? Можеш - за 180/лари Тбилиси - Кутаиси. Може с маршрутка , може и с влак. Цитирал си мпй пост в който коментираме бус Тбилиси - Давид Гареджи. Той е 25 лари , но пътува само в периода 15.04 - 15.10. Това е 1 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 20 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 20 октомври, 2016 Не разбрах, ползвал си си влак Кутаиси-Тбилиси двупосочно за 15 лв или нещо друго И ако да, за колко време взима разстоянието ? Според моите проучвания има бавен влак за 6 часа. Струва някъде 5 лари ( 2 евро на посока). Има и бърз влак за около 5 и половина часа и той струва 8 лари ( малко над 3 евро в посока) С маршрутка е 10 лари в посока ( 4 евро) и се пътува 4- ри часа. С влак със сигурност ще е по-комфортно , но е по-бавно. 2 Връзка към коментар
Deo Публикувано: 22 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2016 (редактирано) Има объркване. Става дума за бус Тбилиси - Давид Гареджи. Дотам няма влак. Абе пич, 100 пъти написах Кутаиси - Тбилиси. Питах за Кутаиси - Тбилиси! ... Май не си спирал грузинския коняк? )))) Не разбрах, ползвал си си влак Кутаиси-Тбилиси двупосочно за 15 лв или нещо друго И ако да, за колко време взима разстоянието ? Най-добре, който ще ползва влак - да се регистрира в грузинските железници Там има маршрути и цени и т.н. http://www.railway.ge/samg/searchTrains.aspx?lang=ru-RU Според моите проучвания има бавен влак за 6 часа. Струва някъде 5 лари ( 2 евро на посока). Има и бърз влак за около 5 и половина часа и той струва 8 лари ( малко над 3 евро в посока) С маршрутка е 10 лари в посока ( 4 евро) и се пътува 4- ри часа. С влак със сигурност ще е по-комфортно , но е по-бавно. 18 ТБИЛИСИ-ПАСС. - КУТАИСИ I Смешанный поезд ТБИЛИСИ-ПАСС. 08:55 КУТАИСИ I 14:18 221км. 5 ч.23 м. Местный Скорый Ежедневный 17 КУТАИСИ I - ТБИЛИСИ-ПАСС. Смешанный поезд КУТАИСИ I 12:15 ТБИЛИСИ-ПАСС. 17:40 221км. 5 ч.25 м. Местный Скорый Ежедневный Цената на билета в двете посоки е: 18 GEL = 15 BGN + 0.50 GEL в посока за обработка на билета при on-line покупка. Редактирано 22 октомври, 2016 от Deo 1 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 22 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2016 С Влак- в двете посоки е 15 лева ))) Писал съм под поста на Sonadora и става дума за Давид Гареджи. За коняка не ме мисли Нося порядъчно. 1 Връзка към коментар
Deo Публикувано: 22 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2016 Писал съм под поста на Sonadora и става дума за Давид Гареджи. За коняка не ме мисли Нося порядъчно. Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега