Прескочи до съдържание

National Geographic, Geo и другите подобни


Препоръчани мнения

По начало не си купувам списания, но наскоро имах да убивам 3-4 часа в Пазарджик, докато чакам сервиза да ми сменят накладките на колата и си взех някаква промоция на NG, 2 броя за 6лв или нещо подобно. 

 

На външен вид, всичко ок - супер снимки, съдържанието и заглавията изглеждаха интригуващо: Някакъв коралов риф в Папуа Нова Гвинея, историята на едно от индианските племена и бойните цветове, битката за Варна през 13в. Но като захванах текстовете, абе някак не успяха да ме грабнат. Трудни за четене, сухи, сякаш им липсваше последователност и след като прочета статия 5 минути по-късно я забравих. Дали оригиналните статии са ОК, а превода им просто е слаб?

 

Например тази с индианците беше пълна с дати и мена на полковници и индиански лидери, които за първи път ги чувам, съответно нито можех да си съставя картина в главата, нито мога да я следвам. Еди кой си генерал разби племето там, племето избяга еди къде си през еди коя си година, където се биха с еди кой си генерал.

 

С две думи - много зле. И се чудя само аз ли съм на това мнение, конкретно за NG, Гео може би е по-добро?

 

Връзка към коментар

Някой беше питал Джони Деп, как би описал САЩ, на което той беше отговорил-"All appetite no taste". Не съм сигурен, дали е прав за страната си, но за повечето американски списания, със сигурност пасва отлично. Особено , National Geographic, добри снимки и оформление, много слаби текстове. Българската версия, е със същото съдържание, като американската, но  имат право и на няколко собствени материала, всеки брой, като този за битката при Варна. Според мен не е от превода, чел съм  няколко броя от американските, не съм впечатлен.

Редактирано от nomad
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

За Geo от няколко човека съм чувал доста добри отзиви. Включително оформление, и качество на печат. Аз лично нямам впечатления, понеже не съм разгръщал въпросното.

Между другото - светли празници на всички съфорумници!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Имам приятел, който работи в българският National Geographic, с него съм си говорил доста, за качествата на списанието, като цяло позицията му е, че при тях снимките са водещи и текста е на втори план, нагажда се според снимките. Питал съм го, кое според него е най-доброто географско списание, като съдържание, а не като снимки. Препоръча ми, руското, Вокруг Света , води се най-старото списание на руски език излизащо  до днес, първия му брой е излязъл с около 30 години по-рано от първият брой на National Geographic.

Редактирано от nomad
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Мисля, че имам поглед върху всички издания от този тип.

 

Безспорен номер 1 е Гео. Организацията и преди всичко езикът на статиите са на много високо ниво. 

При NG прозира американското. Статиите просто не са писани за европейския читател. Губи се фокусът, разглеждат се глупости, редки са случаите статия да те грабне. Преди време проблемът е повдиган от европейски издатели пред американците, а техният коментар е бил - нали се продава добре, какво ви пука. NG не чета от години. 

 

Знание на ББС са малко по-ниско от Гео. В началото стартираха много добре, но после нещо се оплетоха. Занемариха географската част за сметка на технологичната и теорията на всичко. 

 

"Вокруг света" беше също добро, докато излизаше на български, но езикът беше твърде специализиран на моменти, което го обрече на неуспех - излизаше по-малко от година на български. 

 

От нашенските фаворит ми е "8", и след това "Обекти". Липсва ми "Одисей" - списанието,което май беше първото в България от този род. 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Гео не съм чел.Излиза ли на български?

NG го чета,защото няма какво друго.Далеч не го "изяждам"с кориците.Има статии,които изобщо не ме интересуват.Аз също като Георги не мога да чета само дати и имена.

"Одисей" беше приятно списание,но май изчезна.

Връзка към коментар

Да , ГЕО излиза на български мисля от издателите на "24 часа"

Чел съм само няколко броя , но ми допадна. NG в българската версия не съм разгръщал. Май основно вече чета онлайн и много отдавна не съм си купувал списание.

Връзка към коментар

Аз Гео съм го купувал един път и не мисля да повторя. Предпочитам концептуални медии, статиите да са посветени на една тематика и трудно би било да ги намеря в интернет. Примерно L'Europeo е такова.

Гео е тип "манджа с грозде". Виждам Рим на корицата, купувам го. Освен 2-3 статии с по няколко странички за града и то доста повърхностни, допълването на броя обаче е забележително със ... Северна Корея, фрийдайвинг, шамани и не знам си още какво. Може би само Ванга я бяха пропуснали  :ninja: .

Връзка към коментар

Защо да е лошо това ? Ако търся нещо за Рим ще купя сериозна пълна литература.

Модела на ГЕО те разхвърля многостранно научавайки неща за места и събития към които не би се сетил да проявиш целенасочен интерес.

Преди да купя гледам съдържанието и решавам. Разбира се има безинтересни броеве.

 

П.С. Преди 1-2 години бях свалил от нета цялото течение на NG от излизането му ...някъде по дисковете е , така и не прочетох цял брой.Така е с безплатните неща.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За ГЕО съм абониран, и мисля, че е най-доброто, което може да се намери у нас. В броя от април например има много интересна статия за Монголия (различна от обичайното описание на степи и юрти). Статията за Червения кръст също. Откакто смениха главния редактор има някаква лека деградация в някои материали, но пак си остава най-интересното.

 

National Geographic купувам изключително рядко, защото обикновено има само 1-2 теми, които са ми интересни. А и текстовете наистина са по-слаби.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

ОК, може и да пробвам Гео-то, NG определено не ми допадна, радвам се че като цяло има и по-положителни примери, относително казано де, всеки си има собствено мнение :)

Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Имаше едно списание Травел-не беше лошо.Даваше полезна информация за телефони на държавни служби,обекти и др.такива.В един момент много трудно се намираше и като го пуснеха бърза свършваше.

Връзка към коментар

Травел едно време и на мен ми харесваше - беше по лековато и развлекателно, с интересна информация без да е суховато. После обаче доста време не излизаше, а след това май го издаваха на 2 месеца, но така или иначе му загубих дирите и отдавна не съм го купувала, макар че съм го виждала чат-пат по реповете. 

Връзка към коментар

NG и GEO си ги купувах най-редовно и ги препоръчвам, всъщност даже като се замисля им имам всичките броеве от момента на издаване в България. Дори от тая година им ударих по един абонамент, че така излизат доста изгодно.

Като цяло NG е проамерикански ориентирано, GEO - прогермански ориентирано. Което напълно ме устройва, предвид, че САЩ и Германия са все пак най-развитите и цивилизовани държави в света, и ако ще се облъчвам от нечия пропаганда, най-добре да е тяхната. GEO опасно бяха залитнали с политически реклами на задната корица, ама им го простих, кво да ги правя. Това, което ми прави впечатление е, че фотографиите в NG са на изключително високо ниво, докато GEO допускат тук-там и не толкова добри кадри (примерно пикселизирани) което е доста дразнещо на моменти. С инфографиките NG също много силно води на GEO :) 

 

От време на време си взимах и ББС Знание, ама самият факт, че вътре има две страници, посветени на смехотворна простотия като астрологията, го кара да ми пада все повече и повече в личната класация. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Сетих се да добавя, че винаги ги изчитам от корица до корица. Дори да има статия, която е по "неинтересна" за мене тема, обикновено ми става интересна след прочитането и. Да не забравяме, че за двете списания работят страшно образовани и ерудирани хора (включително българските автори), от които винаги има какво да се научи и които са много по-високо ниво от нашите "журналистчета" на парцаливата преса. Така, че - струва си.

Връзка към коментар

При наличието на сайта "магеланци.ком" аз вече не докосвам хартиените списания. Даже наскоро попаднах на НАТГЕО, прочетох го, заболях от "пътувателна" скука и викам си: "Бе, Прасе, марш при магеланците, сто пъти по-приятно, забавно и интересно".

 

С малко "пипане" тук-там от "магеланци.ком" би станало чудно списание, помагало по география на учениците и още...

Та, другарю Пенин, не изпускай гигантския потенциал на сайта си... :)

А вие, другари, пътувайте и пишете си домашните. Искам и аз да се образовам от вас. Така де!

Почти като в любовта: и мъжът дава, и жената да дава...

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Другото хубаво, но за съжаление липсващо вече списание е "Моето пътуване"

Подробни, полезни и любопитни статии. Пазя почти всички броеве и понякога влизат в практична употреба.

В момента фаворит ми е 8. Имах късмета да се запозная с редакторката. Безкрайно ерудирана дама.

Връзка към коментар

Аз отскоро открих Geo и вече съм фен. Увлекателно, създаващо  настроение и много зарибяващо, подобно на пътеписите (поне за мен). Най ми допадат малките карти към текстовете, както и отношението ...

Връзка към коментар
  • 1 година по-късно ...
Здравко Ангел

Да, вече трети месец го няма :( Остана само един National Geographic, всички други туристически списания изчезнаха.

Връзка към коментар

За съжаление масата чете Шок (и Ужас), Хай-клуб, Блиц, всякакви журналистически пумии и за качествените специализирани издания пазар няма. А има как да се промени това, с помощ от държавата (абонамент на градските и училищни библиотеки и читалища), с помощ от хората, които обичат да четат такава литература. Жалко наистина беше страхотно списание. 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.