Прескочи до съдържание

Туристически капани, измами и как да ги избягваме

Препоръчани мнения

Публикувано:

Отварям нова тема,защото не открих подобна в сайта. В последните дни ровя за информация и в отделните теми видях информация само за определени места. Може да има по обща информация и споделям това тук - може да е полезно за някой. Ако имате информация или лично сте преживяли някакъв опит за измама  може да го споделите тук .

https://travelbible.co/20-common-tourist-scams-in-countries-as-described-by-locals/?fbclid=IwAR3FdKfYjKNjKUvKmfbTKVpnEln-GyzttZjMYh36nmNZ7cQupFTtwxNTCZw

В страницата им във клюкарника има коментари от хора, които са преживяли опити за измама или са били потърпевши от места в почти цял свят - има коментари и за България.

https://www.facebook.com/givemetravel/?__cft__[0]=AZUAL6GLWxDGB0fvRKjRF5M8MplrKx37Bi_YhVbtMzMUtACuf90WvMFYOufDANr20vNCnqs88AqPJNU34JwEGpkNEpCuKcvZFQMv67FuGbJFs1pIYYFF9RpayfAO50GR3OsiPlejkiX5ICtElXUtSkFnz9xLPJyBl3zEUjK9AOXc6A&__tn__=-UC%2CP-R

Ако има подобна тема моля модератор да премести мнението там.

• Харесвам 1
  • 3 години по-късно ...
Публикувано:

Големи измамници има!
Резервирам хотели през booking.com, понеже там ми е лесно на един ап да са всички резервации, а и трупам мили към авиокомпаниите
За резервацията ми в Сидни ми пратиха съобщение по Whatssap да си потвърдя кредитната картa.
Проверих номера, от който е изпратено съобщението - Претория, Южна Африка

Бъдете внимателни!

Screenshot2026-02-01at0_02_57.png.948f030785d2597dfa15630d5cede7ac.png

Screenshot2026-02-01at0_03_21.png.4e372a13c6eb73ab46f43f7278ac2838.png

Screenshot2026-02-01at0_03_08.png.1bd1f3212c9aa8478520ea228f60eb77.png

Screenshot2026-02-01at0_02_57.png.769c3fd447cef137634917ed639a28a6.png

Screenshot2026-02-01at0_03_36.png.429d1103829e9fe95caa106d40d656ec.png

Screenshot 2026-02-01 at 0.03.08.png

Screenshot 2026-02-01 at 0.03.21.png

• Харесвам 5
  • Шок 1
Публикувано:
9 hours ago, Asenster said:

Големи измамници има!
Резервирам хотели през booking.com, понеже там ми е лесно на един ап да са всички резервации, а и трупам мили към авиокомпаниите
За резервацията ми в Сидни ми пратиха съобщение по Whatssap да си потвърдя кредитната картa.
Проверих номера, от който е изпратено съобщението - Претория, Южна Африка

Бъдете внимателни!

Screenshot2026-02-01at0_02_57.png.948f030785d2597dfa15630d5cede7ac.png

Screenshot2026-02-01at0_03_21.png.4e372a13c6eb73ab46f43f7278ac2838.png

Screenshot2026-02-01at0_03_08.png.1bd1f3212c9aa8478520ea228f60eb77.png

Screenshot2026-02-01at0_02_57.png.769c3fd447cef137634917ed639a28a6.png

Screenshot2026-02-01at0_03_36.png.429d1103829e9fe95caa106d40d656ec.png

Screenshot 2026-02-01 at 0.03.08.png

Screenshot 2026-02-01 at 0.03.21.png

Да , в темата за Букинг съвсем наскоро коментирахме точно този SCAM.Явно е доста разпространен.Booking предупреждава при всяка резервация :

IMG_20260201_092849.png

• Харесвам 5
Публикувано:

Притеснителното е, че скамърите явно са пробили системите на букинг за да имат достъп до резервационните данни. 

• Харесвам 7
Публикувано:

Букинг явно нищо не правят, а това е от години вече

Линкът не е на Букинг, нищо че прилича

booking.hotel-notification.org 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 9 минути , neuromancer каза:

Линкът не е на Букинг, нищо че прилича

booking.hotel-notification.org 

Да, така е, първо това проверих. Докладвал съм към хотела и CS на Booking.com, отговориха ми, че са подали информация към властите.

• Харесвам 5
Публикувано:

Проверявайте внимателно дори имейлите, които изглеждат като изпратени от Booking.com. В момента има доста опити за измами с фалшиви съобщения, линкове и искания за плащане или потвърждение на данни.

Същото важи и за имейли и SMS-и, които се представят за Еконт и Speedy – понякога съдържат подвеждащи линкове или фалшиви известия за пратки и колети.

За по-сигурно: не отваряйте линкове и не въвеждайте лични или банкови данни, ако не сте напълно сигурни в източника. Понякога дори едно необмислено кликване може да ви отведе към страница с вреден софтуер или опит за кражба на данни.

Ако имате съмнение – влизайте директно в официалния сайт или приложението, вместо да ползвате линкове от имейли или съобщения.

Притеснителното е, че по всичко личи, че разполагат с конкретни данни за резервации, което създава впечатление за достъп до информация от системите на Booking или от свързани партньори.

Това прави измамните съобщения много по-убедителни и трудни за разпознаване, затова допълнителната проверка е напълно оправдана.

Бъдете внимателни – такива съобщения често изглеждат доста убедително.

• Харесвам 11
Публикувано:
На 1.02.2026 г. в 11:34, neuromancer каза:

Бях писал тук с предупреждение за проблем още в август 2024 г., - тогава пишеха съобщение директно в платформата.

Букинг не признаха нищо, въпреки че сложиха на много места предупреждението, което е постнал по-горе @stanimir.

Последно имам фишинг от миналата седмица през Whats App за резервация в ОАЕ. Обърнаха се към мене по трите имена, цитиран е номер на резервация /различен от верния/, имат телефонния ми номер, имат час на пристигане на летище, защото съм го споделил с хотела и с такси компания и т.н. и т.н.  Имат визуален частичен достъп до номер на запаметена в профила КК/ДК.

Ако решат да правят ... номера ...могат да провалят множество резервации и не само ... Успокоява ме , че за сега очевидно се интересуват само от достъп до финансови инструменти, но имайки лични данни на по-късен етап  това няма да е достатъчно или кой знае - ако анулират няколко стотин хиляди резервации Букинг какво ще правят?! 

Очевидно работят на високо ниво, защото даже номера, от който получих съобщението беше от ОАЕ.

• Шок 2
  • Замислям се 4
Публикувано:

В повечето случаи според мен става въпрос за пробив в акаунтите на местата за настаняване. Те също имат достъп до данните ви. Или ако ви карат да се чекирате през тяхна система. Букинг няма как да влияе на това. Просто трябва да се внимава много. Един приятел направо през букинг чата го измамиха, което значи, че е бил хакнат акаунтът на хотела. Беше за хотел в Токио.

• Шок 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
20 minutes ago, bobbyfm said:

Как така през букинг чата? Разкажи малко по-подробно, в случай че си запознат с детайлите де.

Ами пратиха му съобщение през чата с хотела. Той ползва приложението на букинг. И вътре пишеха цъкни тук, въведи си картата. И типично линкът водеше към букинг изглеждаща страница. Та дори и в лично съобщение в букинг от хотела, ако ви карат да си въвеждате картата някъде, помислете добре. После се оказа, че са хакнали профила на хотела.

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:

От букинг възстановиха ли му парите? Би трябвало да носят отговорност за съобщения, изпратени през тяхната платформа.

Публикувано:
16 minutes ago, bobbyfm said:

От букинг възстановиха ли му парите? Би трябвало да носят отговорност за съобщения, изпратени през тяхната платформа.

Той не си даде данните. Но не мисля, че букинг носят отговорност. Както вие имате акаунт с парола за там, така и хотелите имат, букинг какво общо имат с немарливостта на хотелите. Аз ако ви открадна данните за форума и направя поразии, собственикът на форума ли носи отговорност? 

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:

Добре, тогава примерът важи за всяка друга платформа, предоставяща комуникация между две страни. Каква е разликата? Как се очаква букинг да противодейства? Единствено според мен може да направи логването с някаква дву или три факторна автентикация. Ако букинг са изпуснали данните от техен сървър заради лоша сигурност, виновни са. Но не виждам на база на какво може да са длъжни за каквото и да е, ако хотелът е немарлив, а всички знаем, че масовият човек не обръща внимание докато не се опари. Което ми напомня на друга случка при която един познат се обади на хотел, в който бил отседнал преди ден или два, за да разбере рождената дата на друг гост. И му я казали, а това е грубо нарушение на личните данни и спокойно хотелът може да бъде осъден.

• Харесвам 3
Публикувано:

Не ми се задълбава в размишления , но ако някой хакне банкови данни , откъде-накъде банката / картовия оператор трябва да възстановяват средства на клиента ?Да си ги е "пазил".

Публикувано:
преди 35 минути , stanimir каза:

Не ми се задълбава в размишления , но ако някой хакне банкови данни , откъде-накъде банката / картовия оператор трябва да възстановяват средства на клиента ?Да си ги е "пазил".

Ами те при хакнати акаунти и не възстановяват. Особено, откакто въведоха и двуфакторна автентикация и не може да докажеш слабост в системите им - пиеш студена вода.

При картите за транзакции с 3D - щанса клони към 0 да ти върнат нещо.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ами примерно Booking винаги искат 3D верификация , но Expedia Group си теглят без да се минава през верификация (също и други търговци).Тогава ?

Revolut пък блокират транзакции към търговци, които не искат 3D верификация , но дават опция да одобриш плащането. Предполагам тогава вече наистина са освободени от отговорност :

IMG_20260203_233129.png

Публикувано:
преди 19 минути , stanimir каза:

Ами примерно Booking винаги искат 3D верификация , но Expedia Group си теглят без да се минава през верификация (също и други търговци).Тогава ?

Revolut пък блокират транзакции към търговци които не искат 3D верификация , но дават опция да одобриш плащането (предполагам тогава вече наистина са освободени отговорност).

Букинг искат 3Д само, ако те обработват плащането.

Иначе да - ако е ползван 3Д за транзакцията - пари няма да дадат, не само Револют, ами който и да е.

Публикувано:

Поздрав от Мадаба!

В петък вечер прекарах 5-6 часа на летището на Аман, до късно след полунощ в притичване и изчакване на няколко опашки, разговори с десетина слежители от гранични полицаи до тур. офис. 

Бях купила онлайн Jordan Pass за 156$, със срок на доставка Стандарт 24-48 часа който включва и визата. Нямаше как да го имам разпечатан.

Звъняха, разпитваха, умуваха - не намериха потвърждение и документ на мое име. Накрая ме заведоха при младежа на туристическото гише, той поне боравеше със сносен английски. Накрая заключи, явяващата се на първо място като официална страница на Jordan Pass, e Fake .. Още повече, че цената му е по-ниска от 156$, а примерно около 80 евро, доколкото съм запомнила.

Оттук нататък трябваше да сменя Euro b Jod,  по дяволския летищен курс тя ми струваше 70 Евро.., за да вляза в страната и стигна в 3 часа в хотела ми.

Някъде в понеделник или вторник дойде мейл с приложен Pass. 

И досега не знам имам ли редовен пас и фейк ли е сайтът, през който съм го купила, и нямам ли две визи... Във всеки случай съм обрулена с яка сума и останах във фин. несигурност и в Мадаба за времето до обратния полет.

• Шок 6
  • Замислям се 1
Публикувано:

Тоя пас предполагам освен визата включва и някакви атракции / транспорт ? Пробвай да го ползваш и ще разбереш дали е истински.

• Харесвам 1
Публикувано:
8 hours ago, adreno said:

Букинг искат 3Д само, ако те обработват плащането.

Иначе да - ако е ползван 3Д за транзакцията - пари няма да дадат, не само Револют, ами който и да е.

Исках да кажа , че Револут отхвърля транзакции към някой търговци които не искат 3D верификация , но ти дават възможност да направиш ново плащане (и без 3D към търговеца) - стига изрично да потвърдиш че разрешаваш.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 4.02.2026 г. в 7:49, stanimir каза:

Тоя пас предполагам освен визата включва и някакви атракции / транспорт ? Пробвай да го ползваш и ще разбереш дали е истински.

Още онзи ден намясто купих билети за следващата Jordan in my ❤️, с последните парички. Та дотогава и след четири седмици ще съм разбрала.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.