Прескочи до съдържание

Туристически капани, измами и как да ги избягваме


Препоръчани мнения

Темата е опит да се систематизира и организира информацията от други три теми: http://magelanci.com/topic/99-%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82/

http://magelanci.com/topic/395-%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D0%B5-%D0%B2-%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8/

http://magelanci.com/topic/1697-%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%B2%D0%B8/

Моля отговорите по темата да са в същия стил и само ако добавят информация, която липсва. Ако имате да разкажете интересна случка направете го в една от посочените теми. 

 

Доста от методите описани тук са специфични до определена държава, но с глобализацията хитрите методи за разделяне на туристите от парите им не признават държавни граници, ниво на икономическо развитие и национални особености. А и ако сме запознати с разпространените тарикатлъци дори в държава, което няма да посещаваме скоро ще ни е по-лесно да избягваме вариациите на измамите на местна почва. 

 

Таксита

 

Това може би е най-разпространеният туристически капан, добре е преди да идем на непознато място да се запознаем с характеристиките на таксиметровия превоз. Има държави, в които всичко се контролира внимателно, има и други в които всяка минаваща кола може да е такси, която спираш с махване и се пазариш. 

 

Особено внимание на летищата, никога ама никога не се съгласявайте за таксиметров превоз от човек, който ви посреща с предложение по средата на терминала. Почти всички летища си имат договори с определени читави фирми и официални стоянки. 

 

Иначе измамите са класически - обиколка, която удължава дистанцията, изисквания да се плати повече от метъра заради несъществуващи тол такси, въобще непускане на метъра и т.н. В по-екзотичните държави дори може да ви върнат фалшиви пари, след като не сте запознати с местната валута. 

 

Просто проучете 1-2 читави таксиметрови фирми и действайте само с тях. 

 

Джебчийство

 

Без значение от държавата, винаги бъдете нащрек за парите си. Някакъв мит е, че в цивилизовани и напреднали държави джебчийства не се случват. Истината, е че където има струпвания от туристи, там има и джебчии. 

 

Особено внимание около най-важните забележителности, примерно блъсканицата на кръгъл час пред часовника в Прага. Също в градския транспорт, имаше един автобус в Рим, популярен сред туристите, много популярен и сред джебчиите. 

 

Почти винаги има отвличане на вниманието - крясък, физически контакт, сблъскване. 

 

По начало няма 100% гаранция никога. Хората ползват специални портмонета, разделят си парите на няколко места, не носят много кеш в тях и т.н.

 

Искам да си упражнявам английския, хайде на чаена церемония

 

Най-популярно в Китай, но измамата в различни вариации се среща навсякъде. Накратко симпатични китайски ученички ще ви пресрещнат и ще кажат, че учат английски и искат с вас да си упражняват езика. Ще ви предложат да отидете да пиете традиционен китайски чай на традиционна китайска церемония. Звучи примамливо и може да ви светнат очите, че ще присъствате на автентична китайска традиция. 

 

По средата на церемонията вероятно ученичките ще се изнижат и ще ви оставят да платите сметката, която ще е космическа. Вариация на това е ученичките да са студентки по изкуство, които ще се опитат да ви продадат картините си на супер висока цена и т.н. 

 

Избягва се лесно като им кажете, че не сте заинтересовани. Всички подобни измами съдържат ключовият израз "искам да си упражнявам английския", независимо от "занаята" на "ученичките". 

 

Добронамерени местни жители ви черпят вечеря

 

Това мисля, че е ендемично за Истанбул, но естествено има го навсякъде. Понеже чужденците на много места лъщят, в случая местен турчин ще се присламчи и ще завърже дружелюбен разговор. Ще ви предложи да ви заведе в местен ресторант на вечеря, а вие ще си умрете от умиление колко са добронамерени и приятелски настроени местните хора. 

 

Човека дори ще откаже да дадете пари за вечерята, вие сте новия му приятел и сте негов гост. Следва предложение да отидете да изпиете по едно в някое заведение. В това заведение вашия нов приятел в един момент ще се изпари и ще ви бъде представена извънземна сметка, примерно трицифрена сума в евро за 1 бира. Якички момчета от заведението ще помогнат да ви убедят, ако нямате кеш да изтичате до близкия банкомат, естествено придружени от тях.

 

За да избегнете подобни усещания знайте едно - местните хора обикновено са добронамерени, но ако вие сте този който осъществява контакта с тях. Ако някой местен първи направи контакта и след това се държи учудващо добронамерено трябва да ви светне червената лампа. 

 

Тука има/тука нема

 

Българите сме малко гърмяни зайци в тази област, но знайте че в много държави по света манията по тука има/тука нема не е много позната и много туристи биват излъгани. 

 

Цял екип оперира - един, който върти топчетата и кутийките, друг който уж е случаен минувач и ще "спечели", колкото да свали гарда на околните туристи и още 2-3ма, които наблюдават от дистанция дали идва полиция. 

 

Просещи дечица

 

Има ги по бедните държави, включително и България :) Ще ви нападнат дечица да просят от вас пари за храна, най-вероятно ще са голи, с окъсани дрехи и ще изглеждат недохранени. Изкушението е голямо да им дадете 1-2 долара, които не са нищо за вас, но за държавата може да са двудневна надница. 

 

Ако случайно се излъжете да дадете на едно дете автоматично всички наоколо ще ви маркират като "мека Мария" и ще ви нападнат като скакалци. 

 

Колкото и да е коравосърдечно трябва да им отказвате и да ги отблъснете. Без уклончиви отговори от рода на "Ей сега само да видя църквата и като излезна ще ти дам" като се надявате детето да не ви види в навалицата и да не ви познае. Няма такова нещо, ще ви чака отвън и ще е още по-настоятелно "Ама ти обеща..." и т.н. Трябва да сте категорични. Много хора са предравително подготвени и са накупили бонбонки и химикалки за децата, обикновено им се радват, но при никакви обстоятелства не им давайте пари. 

 

Живота ми се разби за дни

 

Тук просешката история е по-еволюирала. Вероятно ще ви заговорят добре облечени възрастни хора, Историята е научена наизуст и добре отработена, сигурно човека ще я изстреля без да си поеме дъх и без да ви даде възможност да кажете и дума: Къщата му е изгоряла вчера, жената и децата седят без подслон, поканен е на интервю за работа утре, има 2 висши, ма ако може да помогнете с някой лев да купи на децата вечеря. 

 

Общо взето може на всякакъв език да общувате с тях. Има ги много по холандските гари, като им кажеш, че си чужденец сменят моментално на английски, ако кажете че и това не знаете може и на български да превключат!

 

Не се връзвайте на историята, както казах, наизустена е и рафинирана да ви играе точно по тънките струни на съчувствието. Може и снимки да извади човека на клетата си жена и деца. Просто гледайте встрани и пълен игнор.

 

Аз ти изцапах обувките, той ще те измие

 

Това мисля е разпространено основно в Южна Америка и по-конкретно в Рио. Вървите си по улицата и минава някакъв келеш и ви мацва с нещо мазно по-обувките. Веднага след него се появява обущар, който без много да се церемони почва да ги лъска и мие. Колкото и да протестирате няма да спре. Накрая като дойде момента на плащане, цената може да е на практика абсолютно всякаква, май най-вече зависи колко заплашително изглеждате. 

 

Може да има вариация, при която обущаря си изпуска четка, а вие като го настигнете да му я върнете ще тръгне да ви лъска обувките. После ще почне да се оплаква от живота, болната му жена и ще иска пари. 

 

Начина е въобще да не му давате на обущаря да се добира до обувките ви. Просто го отклонете, продължете невъзмутимо, и по някое време си избършете обувката със салфетка и така. 

 

Фалшиви пари

 

Като плащате, особено с по-големи банкноти винаги бъдете нащрек какви пари ще ви върнат. В Аржентина например са широко разпространени и триковете са безброй. Възможно е да подадете банкнота на таксиджията, той да ви я върне и да каже, че е фалшива... само че това не е банкнотата, която вие сте му подали. 

 

В България мисля все още върви номера да се пробутват на чужденци 100лв от преди деноминацията и подобни. 

 

Просто бъдете с повишено внимание, особено в държави, в които банкнотите имат много нули.

 

Авария на пътя

 

Както си карате е възможно да ви изскочи човек на пътя с наблизо аварирала кола. Естествено, повечето хора спират да помогнат. Започва се история как му трябват пари за бензин и как ще ви даде златни синджирчета като отплата. 

 

"Златото" е абсолютно тенеке, колкото пари му дадете са все печалба. Може и да са в комплект, един да стои пред колата и да не ви дава да тръгнете, докато друг ви обработва със сърцераздирателна история. 

 

Храна за гълъби, гривнички за здраве и други

 

Тези май могат да се обобщят под общия знаменател на насилствено набутани вещи в ръцете ви. Например на площата пред катедралата в Милано има много гълъби. Черни момчета ще ви набутат царевица в ръцете с цел да ви кацат гълъбите и да си направите готина снимка. После ще започнат да искат пари за услугата, като казват че е дарение за бедните в Африка. 

 

Подобно е с гривничките за здраве около Сакре Кьор в Париж. Ще дойдат и ще ви завържат гривничка за ръката, казвайки че е безплатна и за здраве. Безплатна, грънци. 

 

Вероятно има много вариации на подобни капани. Начина да се избегнат е да не позволявате да ви набутват нищо в ръцете. В момента, в който го сграбчите те ще откажат да го вземат обратно и ще искат пари. Ще последва психологически натиск и няма да мирясат, докато не им дадете нещо. Просто отрежете ситуацията от корен, като рязко и категорично откажете в самото начало.

 

Току що намерих тоя пръстен, искате ли да го купите?

 

Принципа е на "току що намерения пръстен", който мургава жена "случайно намира точно пред теб" като се навежда бързо, и го вдига от земята (всъщност предварително скрит в шепата й). И след това предлага да ти го продаде за 30-40 евро, защото има нужда от пари за храна, а не от пръстен. А за господина ще е добра сделка и подарък за прекрасната му приятелка. Разбира се ефектно лъщяща тенекия.

 

Тук метода за отбягване е просто здрава доза скептицизъм и невъзмутимо продължаване на крачката. 

 

Обмяна на пари в чейндж бюра

 

Триковете при обмяна на пари в чужбина са от най-разпространените. Освен споменатите по-горе финтове с фалшиви банкноти, доста са разпространи и измамите в обменните бюра. Обикновено пред бюрото е обявен с огромни букви изгоден курс, после със почти невидим шрифт може да пише, че важи само ако сумата е над 2000 евро например, а за по-малко ядете дървото. Често полицията е част от играта, за това не разчитайте нещо да стане и да се оплачете. 

 

За да се спасите избягвайте като цяло чейндж бюрата в чужбина, освен ако не сте сигурни, че в конкретната държава контрола е строг и няма такива номера. Иначе си дърпате пари от дебитна карта или ползвайте банки - курса там винаги не е сериозно отклонен спрямо централния. Ако все пак сте притиснати от обстоятелствата и трябва да използвате чейндж бюро, просто с влизането попитайте: за Х долара, колко местна валута ще получа. Така ще може да разберете реалния курс. 

 

Не ме ли помните, аз съм от вашия хотел?

 

Това изглежда е разпространено в Тунис. Непознат ще ви заговори на улицата, като ще се представи за работник в хотела, в който сте отседнали - готвач, рецепционист и т.н. Идеята тук е ви спечели доверието все едно е някой  местен, който ще ви покаже интересни неща и да ви предложи да купите нещо на местни цени.

 

Точно обратното. Човека ще се опита да ви закара в магазина на някой роднина или приятел, където ще бъдете доволно надцакани дори за туристи. Силно е вероятно да ви е проследил още докато излизате от хотела, така ще знае името му, може да знае детайли от менюто и така съвсем да притъпи вниманието ви. Ама не му се давайте :)

 

 

Показване на забележителности

 

Изключително широко разпространено в Мароко. Както си вървите, без да показвате никакви признаци на объркване или лутане, към вас се приближава местен мъж/младеж/дете, който започва да ви обяснява накъде е някоя местна забележителност (пазар, джамия, музей или прочие). Идеяте е в момента, в който проявите интерес към информацията да ви поведът към съответната забележителност, за което да ви искат после пари.В усложнения вариант, водейки ви към съответната забележителност, местните започват да ви дават всякаква безполезна и в повечето случаи невярна информация за местата, покрай които минавате (например тук живее испанския посланник, това е къща в андалуски стил, този символ свързваме с безсмъртието и т.н.), след което започват да ви изнудват за пари, обяснявайки ви, че са ви предоставили екскурзоводна обиколка на града. Цените, които ще ви поискат, могат да варират от 2-3 евро само за посочване на определена забележителност до 40-50 евро за десет минутна "екскурзоводна" обиколка.

 

За да ги избегнете е достатъчно да не обръщате внимание и да избягвате всякаква комуникация с "услужливи" местни, които по своя инициатива решават да ви покажат произволна забележителност на града. Ако са достатъчно нахални могат да започнат да ходят пред вас и да ви дават информация за определени места, въпреки че вие не сте говорили с тях и не сте проявили никакъв интерес (това няма да ги спре да искат пари накрая), в такъв случай забавете ход, спрете се пред някое магазинче или дори сменете посоката за малко, докато успеете да се отскубнете.

Редактирано от Георги
  • Харесвам 33
Връзка към мнение

Приятели имаме три теми, които да обсъждат конкретни случки, посочил съм ги най-отгоре в темата. Имаме още една, в която се обсъждат любопитни случки в чужбина, една за минали, една за текущи на живо. 

 

Нека тази тема дискусията да е само в десетката, да се разкаже за някой туристически капан, колкото по-общо, толкова по-добре. Сложете заглавие, обяснете къде е финта с 2-3 параграфа, обяснете как може да се избегне капана и толкова.

 

Ще добавя един параграф за чейндж бюрата, всичките досегашни и общи отговори в темата ще пренасоча тук като най нова тема от трите:  http://magelanci.com/topic/1697-%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%B2%D0%B8/

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
  • 7 месеца по-късно ...

Темата отново е прочистена, добавил съм параграф за историята тип "аз съм от вашия хотел ще ви помогна". Преместените мнения може да намерите тук: http://magelanci.com/topic/1697-обирали-ли-са-ви/page-3

 

Пак умолявам, ако имате конкретна любопитна история, която да разкажете, давайте в другите теми. Нека тази я държим само за кратка и конкретна информация.

Връзка към мнение
  • 1 година по-късно ...

Понеже стана дума в друга тема...

 

Това е колекция от най-различни измами, прилагани на туристите по цял свят: http://www.globespots.com/scams.php#ccf

 

Май няма да е лошо да съберем на едно място всякакви такива, че да може човек да се подготви преди пътуване. Както се казва - praemonitus praemunitus :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Понеже стана дума в друга тема...

 

Това е колекция от най-различни измами, прилагани на туристите по цял свят: http://www.globespots.com/scams.php#ccf

 

Май няма да е лошо да съберем на едно място всякакви такива, че да може човек да се подготви преди пътуване. Както се казва - praemonitus praemunitus :)

Георги ме изпревари. Вече има ;)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Понеже стана дума в друга тема...

 

Това е колекция от най-различни измами, прилагани на туристите по цял свят: http://www.globespots.com/scams.php#ccf

 

Май няма да е лошо да съберем на едно място всякакви такива, че да може човек да се подготви преди пътуване. Както се казва - praemonitus praemunitus :)

 

В Азия ми е много смешно, някой като тръгне да прилага някой скам и междувременно разбере, че си от "къде по дяволите се намира тази страна" учуденото mu лице преминава в бързо сбогуване и търсене на нова жертва. :D

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Не е ново и не е "капан", но последните 1-2 години в Брюксел станаха много "актуални" миячите на прозорци на автомобилите, също като добре познатите ни лица по софийските кръстовища. Няма измъкване. Стоиш си в задръстването, те ти плескат по стъклото.

 

На същото бях свидетел два пъти и в Париж, по главните улици и кръстовища, в Сен Дени предимно. И едни такива, "мили", познати физиономии, със златни зъби или липсващи предни такива... ходят на групи.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...
  • 5 месеца по-късно ...

Шанхай-Nanjing road (това е китайската Шанз Елизе), появаваш се от метро станцията (има няколко) и ако си сам и си мъш те заговаря красиво младо момиче, девойката иска да си тренира английския, студентка е и т.н. глупости безкрай, сядате някъде, пиете по фреш, кафе или бира...и тя настоява да плати, за нея е било много полезно и приятно да си поговори с теб-ако приемете, вече сте задължени да приемете пак да седненете в в съседния клуб, ресторант или даже традиционна чайна. Там няма значение какво ще поръчате-сметката ще е в хиляди рейнминби (китайски юани) и ако онемеете или протестирате много бурно, красивата девойка с радост ще предложи да плати половината сметка-но Вашата половина е в стотици долари. Ако сте двойка е достолепен господин с добър английски и западни обнобноски пак за да си упражнява английския....

Манила, излизате от летището и униформени госпожици с баджове ви питат много делово къде ви е хотела, те са окупирали всеки изход! Създава се впечатление че са представители на единствените допуснати таксита до терминала. Ако кажете адрез, хотел или квартал, изваждат папка с тарифи и ти я показват-цената е около двайсет пъти над нормалната тарифа! Нормалните таксита са на сто метра в дясно и за тях се чака на 10 минутна опашка.

Занзибар-приятелски настроени местни (в Стоун Таун) ти предлагат да ти покажат местни забележителности много ненатрапчиво, после казват нещо от сорта на ,,тен таузант ис инаф,, или друга сума и ако е по тъмна доба стават агресивни, наложи ми се да отиграя балкански батка да да се разкара човека. Пак там, фууд маркета в парка до пристанището ( ТУК СЪМ ПОТЪРПЕВШ, НАПРАВИХА ГО НА ПРИЯТЕЛКАТА МИ ОТ ДАР ЕС САЛААМ) скара с морска храна, любезни продавачи, аз си избрах от едно място, тя от друго, когато привършихме, тя каза че трябва да плати храната си, казали и че се плаща после?!? В превод, видели я с бял идиот, ясно е че той ще плати и сметката беше 40 000, моята за подобна храна бе 8 000 но при питане кое колко струва( 1000 шилинга 0,80 лева)

Пукет-вземаш джет, караш, кефиш се и го връщаш, когато го оглеждат, забелязват драскотина на корпуса която я нямало преди, искат ти 4000 долара или повече, става скандал, появява се полицай(и той е в играта) запознава се със случая, и той договаря с потърпевшите да намалят иска на половина(2000долара, щото ако не ги платиш, ще трябва по закон да ти вземе паспорта и да се почне дело, а само те имат снимка на джета преди ,,инцидента,,. Историята има вариации и с мотопед и с кола под наем, En neta има много материали по темата, в трипа също......

В първите три схеми съм бил атакуван лично, при едната платих заради наистина наивната ми танзанийска приятелка-дребна сума, но поучителна.

Редактирано от Low rider
  • Харесвам 15
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Първата история я даваха и по National Geographic в предаването Scam City, само че в Истанбул.

Редактирано от П.Кръстев
Връзка към мнение

Показване на забележителности

 

Изключително широко разпространено в Мароко. Както си вървите, без да показвате никакви признаци на объркване или лутане, към вас се приближава местен мъж/младеж/дете, който започва да ви обяснява накъде е някоя местна забележителност (пазар, джамия, музей или прочие). Идеяте е в момента, в който проявите интерес към информацията да ви поведът към съответната забележителност, за което да ви искат после пари.В усложнения вариант, водейки ви към съответната забележителност, местните започват да ви дават всякаква безполезна и в повечето случаи невярна информация за местата, покрай които минавате (например тук живее испанския посланник, това е къща в андалуски стил, този символ свързваме с безсмъртието и т.н.), след което започват да ви изнудват за пари, обяснявайки ви, че са ви предоставили екскурзоводна обиколка на града. Цените, които ще ви поискат, могат да варират от 2-3 евро само за посочване на определена забележителност до 40-50 евро за десет минутна "екскурзоводна" обиколка.

За да ги избегнете е достатъчно да не обръщате внимание и да избягвате всякаква комуникация с "услужливи" местни, които по своя инициатива решават да ви покажат произволна забележителност на града. Ако са достатъчно нахални могат да започнат да ходят пред вас и да ви дават информация за определени места, въпреки че вие не сте говорили с тях и не сте проявили никакъв интерес (това няма да ги спре да искат пари накрая), в такъв случай забавете ход, спрете се пред някое магазинче или дори сменете посоката за малко, докато успеете да се отскубнете.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Част от мненията са преместени тук. Нека тази тема е по-подредена и нещо като каталог, разкази, случки и коментари може да има и в другите теми. 

Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...
На 2/21/2017 в 9:46, Георги каза:

Част от мненията са преместени тук. Нека тази тема е по-подредена и нещо като каталог, разкази, случки и коментари може да има и в другите теми. 

За да не се повтарям :)

 

 

Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

Будапеща на автоматите за билети за метро. Взимате си билет примерно за 24 часа и нямате точна сума, затова оставяте повече и автоматът връща ресто. Има много цветнокожчета, които слагат някакви неща в гнездото за монети и те ги улавят преди да паднат. После вие си чакате ресто, но монети не падат. Ако видите че някой по-неугледен тип удря по автоматите и гледа дали има пари в гнездото най-добре идете до близка станция или купете от будка. Може и да платите с карта, ако имате.

  • Харесвам 7
Връзка към мнение
преди 3 часа, Krum4ov каза:

Будапеща на автоматите за билети за метро. Взимате си билет примерно за 24 часа и нямате точна сума, затова оставяте повече и автоматът връща ресто. Има много цветнокожчета, които слагат някакви неща в гнездото за монети и те ги улавят преди да паднат. После вие си чакате ресто, но монети не падат. Ако видите че някой по-неугледен тип удря по автоматите и гледа дали има пари в гнездото най-добре идете до близка станция или купете от будка. Може и да платите с карта, ако имате.

Мда, и на мен ми се случи нещо подобно - някакъв тип преди мен (не изглеждаше homeless btw) нещо се застоя на машината и после, когато аз си купувах билет не ми върна ресто. Но бях чела за тези трикчета, погледнах отстрани там откъдето трябва да се покажат монетите, махнах лепенчиците, която бяха сложили и изпаднаха монетите. То си се чува, че машината работи и монетите се спускат...

  • Харесвам 8
  • Браво 4
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...
На 9/3/2017 в 17:12, Carrie каза:

погледнах отстрани там откъдето трябва да се покажат монетите, махнах лепенчиците, която бяха сложили и изпаднаха монетите

Развалила си му деня... :lol:

  • Харесвам 1
  • Смея се 3
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...
На 2017. 09. 03. в 12:43, Krum4ov каза:

Будапеща на автоматите за билети за метро. Взимате си билет примерно за 24 часа и нямате точна сума, затова оставяте повече и автоматът връща ресто. Има много цветнокожчета, които слагат някакви неща в гнездото за монети и те ги улавят преди да паднат. После вие си чакате ресто, но монети не падат. Ако видите че някой по-неугледен тип удря по автоматите и гледа дали има пари в гнездото най-добре идете до близка станция или купете от будка. Може и да платите с карта, ако имате.

По принцип във всичка автомати в света е добре да слагаш точни пари, защото ако няма да ти върне ресто пак ще ти закръгли сумата нагоре. При плащането с карта го няма този проблем, но там трябва да следим за скимиращи устройства.

Връзка към мнение
преди 16 минути , Фил каза:

И да внимавате с ресторантите на пл. Сан Марко ;)  
 

BRITISH TOURISTS CHARGED €526 FOR LUNCH IN VENICE

На мен ми прилича по-скоро на тъп турист нямащ и идея от цени, свикнал да яде само в Макдоналдс.

3,5кг риби с морски деликатеси включително и омари за 297 евро не е кой знае колко много. В най-нормални места  цените са около 60+ евро/кг или около 200+ евро в стандартен ресторант из Европа. 20-30% отгоре за Сан Марко ми се струва съвсем нормално.

 

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...
  • 2 месеца по-късно ...

Какви са уловките човек да плаща златен Интернет по време на круиз в Средиземно море.

 

На плаване с Costa cruises, Интернет може да се ползва по два начина: 

 

1. Корабния wifi, което е доста скъпа, но е предварително платена услуга и там цената е ясна предварително. Примерно 500 Mb са 50 евро. Влиза се с парола и потребителско име, но след сесията човек трябва веднага да се изключи, иначе броячът продължава да си отброява като чакащо го такси и целият му предплатен пакет може да се стопи за една нощ, докато си спи примерно. За това го предупреждават от Обслужване на клиенти на кораба и то ако човек е имал проблем с първоначалната регистрация на акаунта си и се е обърнал към тях за помощ. Иначе няма предупреждение и така предплатеният пакет може да се превърне в скъпа, неизползвана и бързо приключила екстра. Въпреки всички старания на човек да ползва минимално количество интернет, да спре автоматичните ъпдейти на телефона си, да включи функцията "икономия на данни" на браузъра си, да не разглежда материали с много изображения и избщо да не влиза в "социалните мрежи", броячът бързо си отброява като такси на нощна тарифа. Явно освен трафик на данни, отброява и време.   

 

2. Когато корабът е на пристанище, мобилен Интернет може да се ползва от местния мобилен оператор, според тарифния му план у нас. Това излиза значително по евтино от първия вариант, но е възможно само на брега или много близо до брега.

 

И тук следва неприятната уловка. Функцията "мобилни данни" на телефона също трябва да се изключва веднага след ползване, защото при отдалечаване от брега и по време на плаване автоматично става свързване с мобилния оператор "Telenor Maritime". Който обслужвал кораби, нефтени платформи и изобщо всичко в морето и далеч от брега. С цена от 24,99 лв за 1 Mb. Все пак се получават смс-и при всяко поредно автоматично включване към този оператор с предупреждения за тарифата му. Естествено че мобилните данни на телефона веднага се изключват. Но ми се случи няколко пъти да забравя да го направя. Виждам, че браузърът нещо се опитва да изтегля, но нищо не става и тогава съм се усещал, че съм свързан към този оператор и веднага го изключвам. Тоест не съм ползвал абсолютно никакъв Интернет от Telenor Maritime. То и няма такъв, или е изключително оскъден и бавен - нещо, което даже и не проверих дали е така, защото абсолютно нищо не ми се е зареждало или изтегляло. Което обаче не попречи да получа надбавка от 99,96 лв към следващата си телефонна сметка. Явно за 4 Mb. След като се порових из други форуми по този въпрос, разбрах че 1 Mb се отчита при всяко поредно свързване, без значение дали 2 или 3 нещастни байта като по чудо са успели да достигнат до телефона ви. 

Случило ми се е 4 пъти значи, отчело е всеки път по 1 Mb или общо 4 Mb което е колкото една добра снимка и ето ви 100 лв за това.

  • Харесвам 4
  • Замислям се 3
Връзка към мнение
  • 5 месеца по-късно ...

Не знам дали се брои за уловка, но има чейндж бюра, които като погледнеш и си кажеш "това е най-добрия курс който съм виждал до сега", но естествено някъде е написано с уникално малки букви, че курса всъщност е купува, а не продава или обратното. 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.