Zaro Публикувано: 4 юни Публикувано: 4 юни преди 2 часа, Duke каза: Наскоро с @домосед си говорехме за това човешко изобретение... "The Box Bed: A Medieval Solution to Winter Cold in Northern Europe: Before central heating, families in northern Europe relied on wood fires to stay warm. After fires died, cold air crept in. To combat this, craftsmen designed the box bed—an enclosed wooden bed resembling a cupboard that sheltered sleepers from drafts and preserved body heat. Emerging in the late medieval period, box beds spread across Europe with regional variations. From Scotland to the Netherlands, these beds often had doors or heavy curtains. Far from confining, they provided warmth and comfort in poorly insulated homes. Box beds persisted into the 20th century in rural areas, a testament to their practical design and the resourcefulness needed to endure harsh winters. Today, they stand as symbols of resilience and craftsmanship." И днес ги има някъде по летищата, с малко по-различна цел.
traveler Публикувано: 4 юни Публикувано: 4 юни преди 15 минути , Topfly каза: @stanislavpp беше го постнал в картите. Това е прогноза за 2025 на световната банка. Имах съмнение, питах AI и той повтвърди. Сметнах и сам, така е. Браво на Полша! Между другото на Румъния е 403.4В$. 2
stanimir Публикувано: 4 юни Публикувано: 4 юни 24 minutes ago, traveler said: @stanislavpp беше го постнал в картите. Това е прогноза за 2025 на световната банка. Имах съмнение, питах AI и той повтвърди. Сметнах и сам, така е. Браво на Полша! Между другото на Румъния е 403.4В$. Не съм евроскептик , но пък Полша упорито отказва всякаква мисъл за влизане в еврозоната.Няма как да бъдат обвинени и в симпатии на изток.Явно има и други начини за икономически просперитет.Не знам как се обяснява тоя парадокс и очевидно някой у нас пак прави хората на маймуни.Не левът , друго ни спъва за да сме вечно опашкари 🙂 7
Duke Публикувано: 4 юни Публикувано: 4 юни Хора, недейте да се поддавате на безсмислени популистични провокации. На практика сме приели еврото още на 01.07.1997 г. Почти 30 години по-късно фактическото положение се официализира. Полша или Чехия не са адекватни примери, защото при тях реално съществува национална валута. В нашия форум не вярвах, че е възможно дори да се поставя въпрос "за" или "против" еврото... 5 1 3 1
logist13 Публикувано: 4 юни Публикувано: 4 юни преди 27 минути , stanimir каза: Не съм евроскептик , но пък Полша упорито отказва всякаква мисъл за влизане в еврозоната.Няма как да бъдат обвинени и в симпатии на изток.Явно има и други начини за икономически просперитет.Не знам как се обяснява тоя парадокс и очевидно някой у нас пак прави хората на маймуни.Не левът , друго ни спъва за да сме вечно опашкари 🙂 Няма никакъв парадокс, размер на пазара, инвестиции, близост и интеграция със западните пазари, нива на корупция - това са базови разлики защо Полша са това, което са, а ние лазим по дъното в ЕС. Валутата е също несъпоставима, Полша не са във валутен борд, с всичките свободи, но и рискове, което носи това. Странно ми е колко бързо се забрави, че у нас валутния борд се въведе след като мъдрото ни управление докара 3'000 лева за долар. И валутния борд беше точно за да озапти управлението това да не се повтори. А още по-странно ми е, че след като от 1997г. сме във валутен борд и от 2000г. сме вързани към еврото (преди това беше немската марка), още се питаме за какво ни е еврото, докато масово цените на апартаментите които си купуваме са в евро... А ако погледнем малко по-глобално, в последните 70-80 години, управляващите у нас, през лева, няколко пъти успешно зануляват спестяванията и доходите на населението. Още не съм чул това да се е случвало с някоя държава, приела еврото. 11 1
Topfly Публикувано: 4 юни Публикувано: 4 юни преди 32 минути , stanimir каза: Не съм евроскептик , но пък Полша упорито отказва всякаква мисъл за влизане в еврозоната.Няма как да бъдат обвинени и в симпатии на изток.Явно има и други начини за икономически просперитет.Не знам как се обяснява тоя парадокс и очевидно някой у нас пак прави хората на маймуни.Не левът , друго ни спъва за да сме вечно опашкари 🙂 Еврото не е гаранция нито за икономически просперитет, нито срещу икономически провал. Там където има достатъчно доверие в държавата и държавата може да провежда умна монетарна политика в определени моменти собствената валута може да е дори и предимство. България обаче не е сред тези държави и не е случайно, че дори и най-големите противници на еврото не искат излизане от борда. Говорено, че еврото пряко ще донесе някакъв голям икономически просперитет, също е доста преувеличено. Ще има малки икономически предимства от липсата на превалутиране и евентуално по ниските лихви, но тези ефекти няма да бъдат значителни. Най-същественият ефект от еврото ще бъде косвен и той е в допълнителната гаранция за геополитическата ориентация на България. За разлика от Полша, където геополитическата им ориентация не е под въпрос, дори и без евро, в България този въпрос е доста по несигурен. При инвестициите обаче гаранцията за геополитическата ориентация е много важен въпрос, защото всеки инвеститор си калкулира риска от евентуална промяна на обстановката в дадена държава. Ако в България има евро шансът за излизане от ЕС, рязка девалвация или хиперинфлация е много по нисък. От валутният борд може да се излезе за една нощ. Събира се вечерта народното събрание и от утре сутринта в 8 часа бордът пада, курсът на лева става примерно 10 за евро и спестяванията и заплатите се обезценяват. От еврозоната не може така да се излезе, защото заплатите на населението по договор ще са в евро, а банковите депозити също ще са в евро. Реално скъсването с ЕС ще е един много по дълъг и сложен процес, ако сме членове на еврозоната. Не е случаен и големият отпор срещу еврото, защото в голяма степен това ще определи геополитическата ориентация на България. 16 1
Георги Публикувано: 4 юни Публикувано: 4 юни Дискусиите покрай еврото като цяло са силно политизирани, моля да ги държим настрана от форума. 8 1
Oshko Публикувано: Вторник в 05:58 Публикувано: Вторник в 05:58 На 7.06.2025 г. в 22:06, stanislavpp каза: Любопитно е всъщност защо не са пуснали турците полети до белите петна, като изключим военните зони. Перу може би е далече, но със стоп, както летят Колумбия - Панама е възможно, може би предстои. Намибия и Ботсвана ме изненадват, при положение, че летят до доста по-малко туристически страни. В Азия Мианмар заради политическата обстановка, но Камбоджа и Лаос си имат потенциал. 2
Джимбо Публикувано: Вторник в 09:17 Публикувано: Вторник в 09:17 преди 3 часа, Oshko каза: Любопитно е всъщност защо не са пуснали турците полети до белите петна, като изключим военните зони. Перу може би е далече, но със стоп, както летят Колумбия - Панама е възможно, може би предстои. Намибия и Ботсвана ме изненадват, при положение, че летят до доста по-малко туристически страни. В Азия Мианмар заради политическата обстановка, но Камбоджа и Лаос си имат потенциал. Може скоро и да пуснат, преди време поръчаха 600 нови самолета, от които 200 - c шиpoĸ фюзелаж(aвиoлaйнepи зa дълги пoлeти ĸaтo Воеіng 767 и Аіrbuѕ А350
stanimir Публикувано: Вторник в 10:21 Публикувано: Вторник в 10:21 5 hours ago, Oshko said: Любопитно е всъщност защо не са пуснали турците полети до белите петна, като изключим военните зони. Перу може би е далече, но със стоп, както летят Колумбия - Панама е възможно, може би предстои. Намибия и Ботсвана ме изненадват, при положение, че летят до доста по-малко туристически страни. В Азия Мианмар заради политическата обстановка, но Камбоджа и Лаос си имат потенциал. Сигурно е въпрос на време , иначе и Куба я летят в комбинация с Венецуела, Аржентина с Бразилия.Явно няма пътници за цяла машина по тия дестинации. До Богота полета през февруари беше наполовина празен , на връщане през Панама се пукаше по шевовете.Чувам че същото е било и на отиване към Куба.Залагам, че скоро ще имат Перу сред дестинациите. 3
stanislavpp Публикувано: Вторник в 20:07 Публикувано: Вторник в 20:07 @Oshko ТК обявиха Камбоджа ( стоп в Бангкок) преди няколко месеци за нова дестинация от 10.12.2025г 👍 5
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега