Zaro Публикувано: 4 юни Публикувано: 4 юни преди 2 часа, Duke каза: Наскоро с @домосед си говорехме за това човешко изобретение... "The Box Bed: A Medieval Solution to Winter Cold in Northern Europe: Before central heating, families in northern Europe relied on wood fires to stay warm. After fires died, cold air crept in. To combat this, craftsmen designed the box bed—an enclosed wooden bed resembling a cupboard that sheltered sleepers from drafts and preserved body heat. Emerging in the late medieval period, box beds spread across Europe with regional variations. From Scotland to the Netherlands, these beds often had doors or heavy curtains. Far from confining, they provided warmth and comfort in poorly insulated homes. Box beds persisted into the 20th century in rural areas, a testament to their practical design and the resourcefulness needed to endure harsh winters. Today, they stand as symbols of resilience and craftsmanship." И днес ги има някъде по летищата, с малко по-различна цел.
traveler Публикувано: 4 юни Публикувано: 4 юни преди 15 минути , Topfly каза: @stanislavpp беше го постнал в картите. Това е прогноза за 2025 на световната банка. Имах съмнение, питах AI и той повтвърди. Сметнах и сам, така е. Браво на Полша! Между другото на Румъния е 403.4В$. 2
stanimir Публикувано: 4 юни Публикувано: 4 юни 24 minutes ago, traveler said: @stanislavpp беше го постнал в картите. Това е прогноза за 2025 на световната банка. Имах съмнение, питах AI и той повтвърди. Сметнах и сам, така е. Браво на Полша! Между другото на Румъния е 403.4В$. Не съм евроскептик , но пък Полша упорито отказва всякаква мисъл за влизане в еврозоната.Няма как да бъдат обвинени и в симпатии на изток.Явно има и други начини за икономически просперитет.Не знам как се обяснява тоя парадокс и очевидно някой у нас пак прави хората на маймуни.Не левът , друго ни спъва за да сме вечно опашкари 🙂 7
Duke Публикувано: 4 юни Публикувано: 4 юни Хора, недейте да се поддавате на безсмислени популистични провокации. На практика сме приели еврото още на 01.07.1997 г. Почти 30 години по-късно фактическото положение се официализира. Полша или Чехия не са адекватни примери, защото при тях реално съществува национална валута. В нашия форум не вярвах, че е възможно дори да се поставя въпрос "за" или "против" еврото... 5 1 3 1
logist13 Публикувано: 4 юни Публикувано: 4 юни преди 27 минути , stanimir каза: Не съм евроскептик , но пък Полша упорито отказва всякаква мисъл за влизане в еврозоната.Няма как да бъдат обвинени и в симпатии на изток.Явно има и други начини за икономически просперитет.Не знам как се обяснява тоя парадокс и очевидно някой у нас пак прави хората на маймуни.Не левът , друго ни спъва за да сме вечно опашкари 🙂 Няма никакъв парадокс, размер на пазара, инвестиции, близост и интеграция със западните пазари, нива на корупция - това са базови разлики защо Полша са това, което са, а ние лазим по дъното в ЕС. Валутата е също несъпоставима, Полша не са във валутен борд, с всичките свободи, но и рискове, което носи това. Странно ми е колко бързо се забрави, че у нас валутния борд се въведе след като мъдрото ни управление докара 3'000 лева за долар. И валутния борд беше точно за да озапти управлението това да не се повтори. А още по-странно ми е, че след като от 1997г. сме във валутен борд и от 2000г. сме вързани към еврото (преди това беше немската марка), още се питаме за какво ни е еврото, докато масово цените на апартаментите които си купуваме са в евро... А ако погледнем малко по-глобално, в последните 70-80 години, управляващите у нас, през лева, няколко пъти успешно зануляват спестяванията и доходите на населението. Още не съм чул това да се е случвало с някоя държава, приела еврото. 11 1
Topfly Публикувано: 4 юни Публикувано: 4 юни преди 32 минути , stanimir каза: Не съм евроскептик , но пък Полша упорито отказва всякаква мисъл за влизане в еврозоната.Няма как да бъдат обвинени и в симпатии на изток.Явно има и други начини за икономически просперитет.Не знам как се обяснява тоя парадокс и очевидно някой у нас пак прави хората на маймуни.Не левът , друго ни спъва за да сме вечно опашкари 🙂 Еврото не е гаранция нито за икономически просперитет, нито срещу икономически провал. Там където има достатъчно доверие в държавата и държавата може да провежда умна монетарна политика в определени моменти собствената валута може да е дори и предимство. България обаче не е сред тези държави и не е случайно, че дори и най-големите противници на еврото не искат излизане от борда. Говорено, че еврото пряко ще донесе някакъв голям икономически просперитет, също е доста преувеличено. Ще има малки икономически предимства от липсата на превалутиране и евентуално по ниските лихви, но тези ефекти няма да бъдат значителни. Най-същественият ефект от еврото ще бъде косвен и той е в допълнителната гаранция за геополитическата ориентация на България. За разлика от Полша, където геополитическата им ориентация не е под въпрос, дори и без евро, в България този въпрос е доста по несигурен. При инвестициите обаче гаранцията за геополитическата ориентация е много важен въпрос, защото всеки инвеститор си калкулира риска от евентуална промяна на обстановката в дадена държава. Ако в България има евро шансът за излизане от ЕС, рязка девалвация или хиперинфлация е много по нисък. От валутният борд може да се излезе за една нощ. Събира се вечерта народното събрание и от утре сутринта в 8 часа бордът пада, курсът на лева става примерно 10 за евро и спестяванията и заплатите се обезценяват. От еврозоната не може така да се излезе, защото заплатите на населението по договор ще са в евро, а банковите депозити също ще са в евро. Реално скъсването с ЕС ще е един много по дълъг и сложен процес, ако сме членове на еврозоната. Не е случаен и големият отпор срещу еврото, защото в голяма степен това ще определи геополитическата ориентация на България. 16 1
Георги Публикувано: 4 юни Публикувано: 4 юни Дискусиите покрай еврото като цяло са силно политизирани, моля да ги държим настрана от форума. 8 1
Oshko Публикувано: Вторник в 05:58 Публикувано: Вторник в 05:58 На 7.06.2025 г. в 22:06, stanislavpp каза: Любопитно е всъщност защо не са пуснали турците полети до белите петна, като изключим военните зони. Перу може би е далече, но със стоп, както летят Колумбия - Панама е възможно, може би предстои. Намибия и Ботсвана ме изненадват, при положение, че летят до доста по-малко туристически страни. В Азия Мианмар заради политическата обстановка, но Камбоджа и Лаос си имат потенциал. 2
Джимбо Публикувано: Вторник в 09:17 Публикувано: Вторник в 09:17 преди 3 часа, Oshko каза: Любопитно е всъщност защо не са пуснали турците полети до белите петна, като изключим военните зони. Перу може би е далече, но със стоп, както летят Колумбия - Панама е възможно, може би предстои. Намибия и Ботсвана ме изненадват, при положение, че летят до доста по-малко туристически страни. В Азия Мианмар заради политическата обстановка, но Камбоджа и Лаос си имат потенциал. Може скоро и да пуснат, преди време поръчаха 600 нови самолета, от които 200 - c шиpoĸ фюзелаж(aвиoлaйнepи зa дълги пoлeти ĸaтo Воеіng 767 и Аіrbuѕ А350
stanimir Публикувано: Вторник в 10:21 Публикувано: Вторник в 10:21 5 hours ago, Oshko said: Любопитно е всъщност защо не са пуснали турците полети до белите петна, като изключим военните зони. Перу може би е далече, но със стоп, както летят Колумбия - Панама е възможно, може би предстои. Намибия и Ботсвана ме изненадват, при положение, че летят до доста по-малко туристически страни. В Азия Мианмар заради политическата обстановка, но Камбоджа и Лаос си имат потенциал. Сигурно е въпрос на време , иначе и Куба я летят в комбинация с Венецуела, Аржентина с Бразилия.Явно няма пътници за цяла машина по тия дестинации. До Богота полета през февруари беше наполовина празен , на връщане през Панама се пукаше по шевовете.Чувам че същото е било и на отиване към Куба.Залагам, че скоро ще имат Перу сред дестинациите. 3
stanislavpp Публикувано: Вторник в 20:07 Публикувано: Вторник в 20:07 @Oshko ТК обявиха Камбоджа ( стоп в Бангкок) преди няколко месеци за нова дестинация от 10.12.2025г 👍 5
stanimir Публикувано: преди 5 часа Публикувано: преди 5 часа Доматеното пюре, месото и подправките са основните съставки на турската кухня според проучване за гастрономическите традиции на Турция, направено съвместно от базираната в Истанбул компания за изследвания ФючърБрайт (FutureBright) и информационния портал Т24. В проучването под наслов „Вкусът на Турция и значението на трапезата“ се анализира какво и как ядат турците, значението на трапезата, вкусовите нагласи, традиции и новости в кухнята. Извършено на базата на анкети с участието на над 1000 души и десетки гурме специалисти и вериги за хранене, такова проучване се извършва за пръв път и очертава гастрономическата карта на Турция, казва модераторът Мурат Сабунджу. Според проучването трите основни съставки, без които турската кухня е немислима, са доматеното пюре, месото и подправките. На въпроса кой е предпочитаният вкус, 36 процента от участниците поставят лютото. На второ място, 31 процента посочват сладкото, соленото е предпочетено от 16 на сто, а киселото от 9 на сто от турците. Любимата подправка в страната е лютият червен пипер, т.нар. пул бибер. Подправката е много популярна в близкоизточната и средиземноморската кухня. Приготвя се от лютиви червени чушки, чиито семена са отстранени. След това се сушат на слънце, осоляват се, натрошават се на фини люспи и се омазняват със слънчогледово олио. Най-популярните гозби на турската кухня, известни като “мамините гозби”, са сарми, фасул и "долма", т.е. нещо пълнено - било то чушки, патладжан, домати, миди, лозови сарми. Следват кюфтетата, мантъ (дребни кнедли), супа тархана, пилаф и карнъярък (пълнен патладжан с телешка кайма, домати и лук). Супата от леща (мерджимек чорбасъ), чобан салатата (в превод - овчарска салата), основното ястие с месо и баклава за десерт съставят най-предпочитаното меню за гости. Друга любима супа на турците е Яйля чорбасъ, която се нарича и айран чорба, понеже основната съставка е кисело мялко. В Турция има над 2500 вида супи. От всеки 10 анкетирани 8 посочват, че предпочитат домашно приготвената храна, което е отличително за турците. 72 на сто от анкетираните казват, че готвят постоянно вкъщи. Само 2 на сто са онези, които всеки ден поръчват храна отвън, докато 24 на сто само понякога прибягват до такова решение. Когато поръчват храна отвън, предпочитанията на турците са за лахмаджун (турски плосък хляб, запечен с кайма и други съставки), дюнер и пица. Интересен отговор дават анкетираните и на въпроса кой е цветът, който отличава масите за хранене в Турция. Близо половината - 44 на сто, са отговорили “червен”, 17 процента от участниците са отговорили на същия въпрос "зелен", 8 процента - "бял", а по 7 процента посочват "кафяв" и "оранжев“. Докато мнозинството турци - 94 процента, заявяват, че обикновено готвят у дома традиционни ястия, в същото време се наблюдава, че близо 50 процента приготвят вкъщи и ястия от типа бързо хранене, особено в големите метрополии Чуждестранна кухня, както и веган храна се предпочита главно от 25-34 годишните. Интересно е, че 55 на сто от турците посочват, че когато са зад граница, предпочитат да ядат както ястия от местната кухня, така и турски ястия. Въпреки че Турция има четири морета, консумацията на риба не е достатъчна, посочва писателят и специалист по хранене Мехмет Яшин. По думите му в Черноморската област на Турция от рибата се консумира главно хамсия, в района на Мраморно и Егейско море рибната консумация също е относително слаба. "В Анталия ядат кюфтета, в Мерсин - тантуни (завито в плоска питка накълцано месо), в Адана - кебап. В Газиантеп и Хатай в Югоизточен Анадол въобще не ядат риба. Нямаме рибна култура. Също така не се одобрява от религията. Всички имена на риби, които са останали при нас, са гръцки. Рибните рецепти също са останали от Византия“, казва той. Един от новите трендове е бързото навлизане на дълбоко замразените храни в турската кухня. Като цяло турското общество възприема доста активно новите продукти, които са актуални в социалните медии. 57 процента от участниците посочват, че са опитвали дубайски шоколад, 22 процента - Далгона кафе, 13 процента - паста Джиджи Хадид, 8 процента - кола Дуа Липа и др. Тук : "паста Джиджи Хадид, кола Дуа Липа и др." WTF ? Търся ги вече в Google за да вляза в крак с времето.Аха ... Пастата на Джиджи Хадид е популярно ястие, известно като "Vodka Pasta" или "Spicy Vodka Pasta". То представлява кремообразна доматена паста с водка, лют червен пипер и пармезан. Рецептата стана известна, след като Джиджи Хадид я сподели в социалните мрежи. 4
Zaro Публикувано: преди 1 час Публикувано: преди 1 час От известно време не ми дава мира един въпрос ... ако доматът не е зеленчук, а плод, както се твърди някъде, това значи ли, че доматеното пюре или кетчупът са смути 🥸
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега