Прескочи до съдържание

Разни любопитни неща оттук-оттам

Препоръчани мнения

Публикувано:

Япония отбеляза пълнолетието на единственият наследник на императорския трон (снимки)

orig.jpg?_=1757165179

Япония отбеляза днес навършването на пълнолетие на принц Хисахито, който е единственият престолонаследник на императорския трон, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

На официална церемония в Императорския дворец в Токио 19-годишният принц, който е племенник на император Нарухито и втори по линията за наследяване на трона след баща си, получи традиционна черна копринена шапка, символизираща съзряването му.

orig.jpg?_=1757165260

"Ще изпълнявам задълженията си, осъзнавайки своята отговорност като пълнолетен член на императорското семейство", заяви принцът пред император Нарухито и императрица Масако, облечен в традиционен жълт костюм.

orig.jpg?_=1757165168

Въпреки че принц Хисахито още миналата година навърши 18 години, когато настъпва пълнолетието, официалното отбелязване в Япония на това събитие бе отложено с една година за днес, 19-я му рожден ден, за да му се даде възможност да завърши гимназия.

orig.jpg?_=1757165238

Принц Хисахито е единственият син на 59-годишния принц Акишино, който е по-малкия брат на 65-годишния император Нарухито и 58-годишната принцеса Кико.

orig.jpg?_=1757165124
Императорското семейство в Япония няма политическа власт, но запазва огромната си символична стойност за японската култура и традиции.

orig.jpg?_=1757165253
  • Харесвам 7
Публикувано:
преди 3 минути , Zaro каза:

Това трябва да е на първа страница на всеки пътеводител.

Лошото е, че картата не е пълна и липсва самолетния алкохолен туризъм. В Будапеща и Прага е пълно с британци, които идват да се напият за уикенда.

• Харесвам 2
Публикувано:
На 18.09.2025 г. в 12:49, Topfly каза:

Лошото е, че картата не е пълна и липсва самолетния алкохолен туризъм. В Будапеща и Прага е пълно с британци, които идват да се напият за уикенда.

Не, просто британците вече не ги броят за "европейци". 😄

• Смея се 4
Публикувано:

Българите са на второ място по пътуване със самолет в ЕС

Снимка: iStock

През 2023 г. автомобилът е бил основното средство за превоз на пътници в целия ЕС

България (29,0%) е на второ място на въздушните пътникокилометри в общия обем на транспортните услуги за 2023 година в Европейския съюз. С най-висок дял е Хърватия (43,5%), а на трето място е Кипър (27,4%), сочат данни на "Евростат".

През 2023 г. автомобилът е бил основното средство за превоз на пътници в целия ЕС, следван на разстояние от самолети; автобуси, туристически автобуси или тролейбуси; влакове; и морски плавателни съдове.
Автомобилите са представлявали 70,6% от общия брой пътникокилометри в ЕС, което е намаление с 1,8 процентни пункта (п.п.) в сравнение с 2022 г. Транспортът със самолет е съставлявал 14,7% от общия брой пътникокилометри, което е увеличение с 1,6 п.п. в сравнение с 2022 г. Автобусите, туристическите автобуси или тролейбусите са следвани със 7,2% (намаление с 0,2 п.п.), влаковете са представлявали 7,1% (увеличение с 0,3 п.п.), а морските плавателни съдове - 0,4% (стабилно в сравнение с 2022 г.).

Най-високият дял на автомобилния транспорт е регистриран в Литва (85,7% от общия брой пътникокилометри), Нидерландия (77,1%) и Финландия (76,4%).
Малта е регистрирала най-висок дял на транспорта с автобуси, междуградски автобуси или тролейбуси (15,8% от общия брой пътникокилометри), следвана отблизо от Ирландия (15,4%) и Естония (12,0%).
Железопътният транспорт е играл важна роля в Нидерландия (10,9% от общия брой пътникокилометри), Австрия (10,5%) и Франция (9,1%).

Хърватия е регистрирала най-голям дял на пътникокилометрите за морски транспорт (2,4%), следвана отблизо от Естония (2,3%) и Финландия (2,1%).

Информацията е взета от този сайт.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 12 часа, Zaro каза:

Интересна класация.

Най-интересното е, че БДЖ изобщо не е последна дупка на кавала, Eurostar изобщо не отговаря на името си...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 минути , Topfly каза:

Най-интересното е, че БДЖ изобщо не е последна дупка на кавала, Eurostar изобщо не отговаря на името си...

Ами аз на Юростар не съм се возил, ама на БДЖ съм. Странно ми е какви са критериите, щото много неща са нелогични. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , Zaro каза:

Ами аз на Юростар не съм се возил, ама на БДЖ съм. Странно ми е какви са критериите, щото много неща са нелогични. 

В повечето случаи критерий номер едно са закъсненията. Като услуга във влака според мен Regiojet са най-добрите в Европа, но Trenitalia са изненадващо точни.

Публикувано:

Deutsche Bahn обаче ще се изкачват нагоре, понеже хванаха тактиката на закъсненията. Ако видят, че един влак сериозно ще закъснее, просто го отменят и така не влиза в статистиката като закъснял, а отменените очевидно никой не ги гледа. И това е съвсем сериозно, хванаха ги,  че го правели, за да си оправят статистиката за закъснения, която е плачевна.

• Харесвам 3
  • Шок 5
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 39 минути , ivailo_radev каза:

Deutsche Bahn обаче ще се изкачват нагоре, понеже хванаха тактиката на закъсненията. Ако видят, че един влак сериозно ще закъснее, просто го отменят и така не влиза в статистиката като закъснял, а отменените очевидно никой не ги гледа. И това е съвсем сериозно, хванаха ги,  че го правели, за да си оправят статистиката за закъснения, която е плачевна.

И те като Уиз - като видят, че дадена ротация закъснява, изпълняват следващата, за да избегнат ефекта на доминото. 

А БДЖ трудно могат да имат драстични закъснения - при тях времето за пътуване е толкова разтеглено, че да закъснееш отвъд това пак си иска особени усилия. 

• Смея се 6
Публикувано:

По приравнена покупателна способност доходите на медианния българин вече са по високи от доходите в Унгария, Румъния, Словакия и Гърция.

PPS.jpg.386674532273de5d3996805ac2a9a5f0.jpg

• Харесвам 6
  • Смея се 1
  • Замислям се 2
Публикувано:
4 hours ago, Topfly said:

По приравнена покупателна способност доходите на медианния българин вече са по високи от доходите в Унгария, Румъния, Словакия и Гърция.

PPS.jpg.386674532273de5d3996805ac2a9a5f0.jpg

Нулев шанс това да е така.

Публикувано:
Преди 1 час, Gisp каза:

Нулев шанс това да е така.

Медианният българин е статистическо животно, не много реално такова 🙂

Но е факт, че стандартът е България се вдигна изключително много - особено в София и големите градове. Българинът никога в историята не е бил толкова богат. Разбира се, това не означава по-щастлив или по-пълноценен човек, ама това е друга тема.

Публикувано:

Тук не се гледа абсолютна стойност на възнаграждението, ами каква е покупателната способност - паритет на покупателна способност. И мен малко ме съмнява, но от друга страна като вземем предвид сивия сектор, нищо чудно да сме там някъде в класацията.

• Харесвам 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   3 магеланци

• ven62
    • saved_
    • new one
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.