Климент Публикувано: 15 юни Публикувано: 15 юни преди 12 часа, stanislavpp каза: Тази карта изкуствен интелект ли я правил или естествен неграмотник? От 10 града само един горе долу на мястото си. 1 3
stanislavpp Публикувано: 16 юни Публикувано: 16 юни преди 21 часа, Климент каза: Тази карта изкуствен интелект ли я правил или естествен неграмотник? От 10 града само един горе долу на мястото си. ИнфлуенЦер ще да е 😉 6
stanimir Публикувано: Четвъртък в 06:15 Публикувано: Четвъртък в 06:15 Кафето е любимата напитка на сърбите, особено в съчетание с ракия БТА) Първата чаша кафе е любим ритуал от деня за сърбите. "Не се влияя от сезоните, събуждам се и първото нещо, за което мисля, е кафето", каза пред БТА 46-годишният специалист по промишлен дизайн Сърджан Петрович. Не е тайна, че сърбите обичат да пият кафе по цял ден. Кратка разходка по главните улици на сръбската столица Белград показва препълнени кафенета, независимо от времето на деня. "Обичам да пия кафе с приятели. Но когато получа покана от мъж да пием кафе, това предполага и нещо повече от социален контакт", каза пред БТА 24 годишната Кристина, усмихвайки се закачливо. "Ако не съм си изпила кафето след като се наобядвам, не ме търси за работа", допълва Кристина и уточнява, че всички специалисти по гастроентерология твърдят, че кафето подобрява храносмилането. "Понякога мога да пропусна десерта, но не и кафето", казва още тя. Според данни на Организацията на обединените нации за прехрана и земеделие, средностатистическият сърбин изпива около 12,3 килограма кафе годишно, което е почти два пъти повече от средностатистическия италианец, който консумира около 6,5 килограма. "Пия само домашно приготвено кафе!", категорична е Джина Джокич, имайки предвид турско кафе. А смес за домача кафа (на сръбски език турско кафе) може да се намери навсякъде в Сърбия. Често 200 грама, изпечено и смляно за варене в джезве турско кафе, е един от подаръците, които сърбите си разменят по празници. Ако турист за първи път посети Белград, остава изненадан, че наред с всички варианти на горещо и хладно кафе, сърбите си пият кафето и със сливова ракия. "Кафето и сливовата ракия не бива да се разделят, те са приятели! Това е навик, който произтича от многогодишна сръбска традиция!", каза за БТА Александра Остоич. Александра Остоич е собственик на кафене на Палилулския пазар, което се намира близо до обществената сръбска телевизия РТС и Народната Скупщина в Белград. Тук винаги се поднася кафе с ракия, макар че самата тя обича да пие капучино до обяд, а еспресо в останалите часове на деня, както правят италианците. В нейното кафене идват не само белградчани, а и много чужденци, включително и българи. Заведението напълно отговаря на името си, което в превод на български език може да се преведе със жаргонната дума тегел - безцелна разходка. В кафенето сърбите поръчват "комплект" - в малка порцеланова чашка - кафето, в стъкло със столче - ракията. Бизнесменът Дамян Милкович работи в съседство и идва тук всеки ден да пие кафе с ракия. "Моята баба живя 107 години и всяка сутрин пиеше кафе с ракия, аз пия по две-три кафета на ден и се надявам да доживея до 150", шегува се Милкович. Другият вариант на поднасяне на кафе с ракия се нарича "три в едно", но тогава, освен кафето и ракията, се поднася и чаша вода. "Това се пие сутрин, някои в миналото са слагали директно ракия в турското кафе. Аз не помня това време, но така са ми казали някои по-възрастни хора, че е било закон сутрин - ракия в кафето за добро начало на деня", уточнява Александра. Съчетанието на кафе и ракия е традиция и за североизточните съседи на сърбите - черногорците, те също пият тази възбуждаща сетивата смес сутрин. Мерилната вместимост на една малка ракия в Сърбия обаче е само 30 г. 5
iaia_mama Публикувано: Четвъртък в 06:56 Публикувано: Четвъртък в 06:56 преди 38 минути , stanimir каза: североизточните съседи на сърбите - черногорците, Този, който е писал статията, май не е в час с географията. Черногорците са югозападните съседи на сърбите. 2
Zaro Публикувано: Четвъртък в 07:31 Публикувано: Четвъртък в 07:31 Преди 1 час, stanimir каза: Мерилната вместимост на една малка ракия в Сърбия обаче е само 30 г. Това никога не съм го разбирал. Какви са тия простотии с 40, 30 че и 20 мл? Добре, че в София се намират кръчми, където в менюто си пише директно 100 мл. Иначе психиката ми няма да го понесе с тези детски порциони и бягане от отговорност. 3 5
stanimir Публикувано: Четвъртък в 08:12 Публикувано: Четвъртък в 08:12 Е , детски с кафето. Късо "Лаваца" с малка "Бургас - 63" на закуска ... Топ ! 3
Брани Публикувано: Четвъртък в 19:21 Публикувано: Четвъртък в 19:21 CNN оцениха по дойстойнство шопската салата, а вие ходете после да пълните раниците със зарзавати и прокиши от чужбина! https://amp.cnn.com/cnn/travel/worlds-best-salads 4 1
stanimir Публикувано: Четвъртък в 19:40 Публикувано: Четвъртък в 19:40 20 minutes ago, Брани said: CNN оцениха по дойстойнство шопската салата, а вие ходете после да пълните раниците със зарзавати и прокиши от чужбина! https://amp.cnn.com/cnn/travel/worlds-best-salads Ей сега някой от Докторската градина ще им пише че комунистите са я измислили ...и край с шопската салата ! 2 8
Катя мравката Публикувано: Четвъртък в 19:46 Публикувано: Четвъртък в 19:46 На 16 години бях на гости на роднини в Белград и сутрин със събуждането ми даваха шок. бонбон, за да си оправим вкуса от вчера и чашка коняк. Но друтите принципно обичаха ракия и бяха много весели. Липсват ми сега моите близки. 6
домосед Публикувано: Четвъртък в 20:13 Публикувано: Четвъртък в 20:13 преди 36 минути , stanimir каза: Ей сега някой от Докторската градина ще им пише че комунистите са я измислили ...и край с шопската салата ! Да! Благодаря за подсещането. Писах им 3 1 3
Duke Публикувано: Петък в 05:36 Публикувано: Петък в 05:36 преди 9 часа, stanimir каза: Ей сега някой от Докторската градина ще им пише че комунистите са я измислили ...и край с шопската салата ! Това с Докторската градина не го разбрах. Аз съм израснал там, но не съм комунист. Иначе, вярно е, че в детската градина на Оборище (там сега се помещава Британския съвет) ни прибираха от двора в сградата когато Бай Тошо излизаше или се прибираше от съседната кооперация. И на нашата улица (Г.Г.Деш, сега Велико Търново) в началото на 80-те построиха една кооперация за партийните другари, а в ъгловата с ул. Сан Стефано живееха Иван Славков с Людмила и Лили Иванова в съседната кооперация, която май още си живее там. Като цяло обаче в квартала преобладаваха дипломатите покрай многото посолства и въобще нямаше усещането за комунистическо място... преди 9 часа, домосед каза: Да! Благодаря за подсещането. Писах им И ти ли, Бруте? 😛 1
stanimir Публикувано: Неделя в 05:41 Публикувано: Неделя в 05:41 И коментар : I’m an expat living in India and often travel across the country — from Kashmir in the far north to Kanyakumari at the southern tip. One of the primary reasons India ranks as the second most polluted country in the world is its massive population, combined with widespread poverty and lack of education. In many areas, unhygienic practices such as public defecation, littering, and improper waste disposal,littering are common. Sadly, even among the educated population, civic sense and hygiene awareness are lacking. It is not unusual to witness people urinating,defecating in public and responding rudely when confronted. Unlike countries such as Singapore, India lacks strict enforcement of penalties or imprisonment for such repeated offenses. It is remarkable that China — which once held the title of the world’s most populous nation — has managed to maintain cleanliness and achieve rapid development through strong governance and active citizen participation. The difference between the two neighboring countries is striking. However, not all of India is polluted. Several regions, particularly the high-altitude Himalayan states and the Northeastern states, are exceptionally clean and serve as shining examples of what is possible when communities prioritize environmental care. These regions offer inspiration and hope for the rest of the country. 6
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега