Прескочи до съдържание

Разни любопитни неща оттук-оттам

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 22 часа, Topfly каза:

FB_IMG_1755285079972.jpg.f4b41e33a861dfbeea5fc2a77d07406b.jpg

Това беше "примамката", Путин кацна с Ил-96, който естествено тоя радар не го лови, но от камерите на летището се видя

Публикувано:

Ескортът с F-35 на изпроводяк до границата беше доста впечатляваща гледка.

Щяха да проследят и Air Force 1 , ако тракерите можеха да го показват.

Вчера прочетох , че руснаците са долетяли с три машини , американците с минимум две.

• Харесвам 1
Публикувано:
Пътешественикът Юри Боянин: Исках да посетя всички страни на света, за да намеря идеалното място за живот, но то май не съществува

Светът е изумително красив и разнообразен.Във Виена е тихо

Юри Боянин, посетил всички държави по света без една.

Историк, собственик на туристическа фирма , прави необичайни пътувания по света.

Australiab.JPG

Юри, какво е да си обиколил всички страни, цялото земно кълбо и то още преди да навършиш 40 години? 

- Всъщност, още не съм ги обиколил. Остава ми Северна Корея, която все още е затворена. Не ме питайте колко са държавите по света - вече не броя, защото съм ги видял всичките, без една). И съжалявам, че не посетих Северна Корея когато имах възможност през далечната 2012 година (тогава бях твърде млад и Южна Корея ми се стори по-интересна); а през февруари 2020 също имах потвърден тур, но тогава за буквално един-два дена не се получи - но пък ако се бе получило, щях най-вероятно да заседна в Северна Корея когато тя се затвори заради ковид пандемията - и сигурно още щях да съм заключен там! Така, че не съжалявам.

Иначе чувството е интересно. Мога да намеря общ език с всеки на планетата като му разкажа истории от страната му. Чувството е и малко странно, защото идеята ми бе да посетя всичко по света за да намеря идеалното място за живот. А всъщност се оказа, че то май не съществува.

Къде се чувстваш най-добре, затова ли избра Киргизстан, където живееш в момента?

- Киргизстан ми бе на сърцето преди около 5-10 години. Планините са разкошни - сурови, красиви. Киселото мляко е все още кисело. Храната е вкусна. Но нещо се промени - не знам дали в Киргизстан или в нас със съпругата ми. Всъщност аз имам докторат по история на централна Азия; Киргизстан е (или по-скоро беше) най-свободната страна в региона. Но не съм щастлив - хората тук са станали много нервни и егоистични. Освен това ме безпокои политическото развитие в региона. Имаше надежда - и Киргизстан ми се струваше като свободна държава (в момент беше по-свободна от България!), но това време отмина.

Иначе мисля се чувстваме най-щастливи на Азорите. Прекрасна, дори неземно красива природа. Но с жена ми ни безпокои влагата и дъжда почти всеки ден, както съседството с активни вулкани. Затова засега не смятаме да се местим там.

nqkade.jpg

Какво ще правиш като остарееш? Казваме: като се пенсионирам ще отида на Камино например, ще посетя тази и тази страна, а ти...

- Ще стана фермер, най-вероятно. Ще чета още повече книги (чета стотици книги всяка година), може би най-сетне ще напиша книга. И ще правя сайдер от ябълки. Всъщност това това е една от причините да обикна Киргизстан толкова много навремето - ябълките. Планините Тян Шан са родината на ябълките. Все още имаме ябълкова градина там.

Кога се роди у теб тази страст за пътуване? Каква роля изигра баща ти затова?

- Родителите ми имаха голяма роля в това да пътувам - все пак още на 28 дни съм бил, когато сме отишли за пръв път на Черноморието (доста дълго пътуване в августовската жега, от София до Дуранкулак!). С тях свикнах да съм в кола и да спя на нови места. Но бързо ги задминах, особено майка ми, която бе доста консервативна. Обичаше да стои по две седмици в някои град и да посещава всеки възможен музей. Тя си замина доста рано, но и с нея имахме интересни пътувания.

Yurimitpapa.jpgА с баща ми прекосихме Япония два пъти, Монголия, Сибир, дори беше с мен в Африка. Той обиколи много държави и съм щастлив, че му показах този широк свят. Жалко, че почина малко преди да види внука си.

Ще ми е интересно дали синът ми ще обича да пътува - на година и половина вече има 21 посетени държави, с над 50 полета. На мен ми отне много години да прекося екватора и полярния кръг - а той това направи за няма и три месеца след като се роди. Ще ми е по-интересно каква роля ние ще имаме в евентуалната му страст за пътуване!

Как сега гледаш на България?

- С почуда! България има и силни и слаби страни. Винаги ни е интересно да я сравняваме с други места. По красота я слагам около 40 място - след доста държави от Южна Америка, Азия, Африка и Европа - но преди много други държави. И да, обиколил съм всичко в България. До последното село и паланка. Малко места ми липсват. Може би северното Черноморие, където израснах.

Горд съм да се нарека българин когато пътувам по света. Никой не ме гледа лошо (с изключение на няколко западно европейски държави, където винаги се изненадват, че съм българин, а не холандец например). Но из Африка, Южна Америка, Азия, дори Австралия и Северна Америка - навсякъде се радват, че съм българин. А в Украйна и Молдова, в българските общности, бях още по-горд да съм българин - там беше най-вкусната българска храна, която съм ял някога (с изключение на тази, която баба ми готвеше докато бях малък).

Как пътуванията те променят? Кога забеляза някаква промяна в теб?

- Промениха ме - първо станах по-любопитен, след това станах по-спокоен. Вече не бързам за никъде - постигнах мечтата си и сега се наслаждавам на живота. И винаги ми е интересно когато чета коментари от типа на “той е бил само за два дни в тази държава, а си мисли, че е видял всичко”. За два дена може да се види повече отколкото за два месеца - ако знаеш какво търсиш. Иначе нито за два дена, нито за два месеца един турист ще се превърне в местен жител.

tukitam.jpg

В някои места дори два часа са много. Ако видя, че е интересно, че има нещо любопитно, се връщам отново. И отново. Така се влюбих в много държави. И със сигурност за два дена човек може да види повече отколкото ако въобще не пътува.

Като най-добър град за живеене в света за 2025 година бе обявен Копенхаген, според последната класация на Economist Intelligence Unit (EIU). Какво се случва в Скандинавските страни, че печелят преднина пред Виена? А какво мислиш за такива класации?

- Такива класации са ми странни. Преди може би 17 години, когато посетих Виена за пръв път - след една година във Финландия и Швеция - ми беше странно как може този забързан и намусен град да бъде номер едно. Когато посетих Виена миналия месец /2025 г./, вече с малкия ни син, се изненадах още повече. В Скандинавия е много лесно да се живее с малко дете. Дори малки неща като стаи за смяна на памперси и бутони за отваряне на врата - правят живота много по-лесен! Затова и строим къща в Скандинавия.

Коментари от типа на “музиката е част от живота във Виена” са ми смешни. Музиката е част от живота на почти всеки в Ямайка, Кабо Верде и Уганда, където ритъма на живот наистина се определя от ритъма на музиката - която кънти отвсякъде. Във Виена е тихо.

С какво се занимаваш в момента?

- С туризъм - все още правим страхотни турове, предимно за американци, до невероятни кътчета по света. Малки групи, хубави хотели, но места, които малко туристи посещават. Опитвам се да ги убедя, че светът не е опасен. Или по-скоро не е по-опасен от собствената им държава. Засега успявам.

Boyanin.jpg

Как се виждаш след 10 години?

- Посетил още по-интересни и необичайни места като остров Света Елена, Тристан да Куня, и къде ли не още - но със семейството си. Може би бих се върнал като преподавател в университет. И с най-голямо удоволствие бих станал фермер.

Какви са твоите прогнози за света, а кои нови места ще излезнат на картата като туристически?

- Аз не съм голям оптимист - затова и строим къща на отдалечен остров (няма да казвам къде, хаха!). Това е план Б. План А е разбира се Европа. Но невинаги нещата вървят към добро. Затова и бягаме от Централна Азия, която според мен е доста близо до доста потенциални конфликти.

За туризма - съветът ми към всички е да не отлагат. Кой знае какво ще се случи утре. Светът е изумително красив и разнообразен. Сетих се и за японската поговорка, че четири дни пътешествие ще доведат до четиридесет години спомени - не е важно колко е дълго едно пътуване! Дори един единствен ден може да е незабравим. Няма да видите всичко, дори всеки ден през живота си да сте на път.
А следващи дестинации - нямам никаква идея. Вече престанах да следя списания и класации. Където и да отидете няма да сгрешите.

Bozanin.jpg

Пътуваш по света с твоята прекрасна съпруга и бебче. Каква е рецептата за щастие? Каква е промяната: да пътуваш сам и това с фамилията?

- Да пътувам сам е доста изтощително, защото всяка минута е ценна - има толкова неща за гледане. А със семейството е съвсем различно - избираме полети, които съвпадат с времето за сън на малкия; избягваме дълги полети. Правим много спирки. Спим в красиви хотели, където малкия може да тича след котки, кучета и кокошки, или да плува в басейн. И да го гледам как расте щастлив, опознавайки света, това ме прави щастлив също.

Иначе ме съмнява дали бих тръгнал отново на път като преди. Например по разни луди зимни, ледени пътища в Якутия и Чукотка - да, преди малкия Ясен да се роди, със съпругата ми (и баща ми) имахме много шеметни пътувания. Например, точно преди Ковид прекосихме Сибир, 25,000 километра по невероятни зимни, ледени пътища. Три месеца с температури от -30 до -54 - всеки ден. Това, никога повече! Но може би ще обиколим Аржентина и Чили с кола.

snegg.jpg

Книги

• Харесвам 23
  • Браво 3
Публикувано:

България е един от победителите във Втората световна война, ако за критерий смятаме кой колколко жертви е дал в тази война. Така погледнато българските политици и управляващи може би заслужават доста повече уважение и респект от колкото им се отдава в учебниците по история и народната памет.

www2.jpg.0d542df7c431a65bce5c5a40cac4eec8.jpg

• Харесвам 13
Публикувано:

Male flatworms have a truly unusual way of deciding who takes on the male role during mating. When two meet, they don’t simply pair up — they duel. Using their penises like tiny swords, they “fence” with one another in a contest of strength and persistence.

The winner of this duel claims the role of inseminator, while the loser becomes the one to carry and nurture the fertilized eggs — effectively taking on the role of the mother.

This curious ritual reveals just how inventive nature can be when it comes to reproduction. For flatworms, passing on genes means competing in ways that are both surprising and unique. Their penis-fencing battles stand out as one of the most fascinating and unusual reproductive strategies in the animal kingdom.

image.jpeg

• Харесвам 3
  • Шок 2
Публикувано:

Астронавтите са на 500-600км орбита. Ми то в 20 държави сигурно има кръг с диаметър 600км дето няма жив човек.

Ама като за бгмама-тип изхвърлянка става.

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Не знам дали е вярно и до колко, ама ако е - евала на поляците!

The city of Warsaw, Poland, uses eight mussels with sensors hot-glued to their shells to monitor and automatically shut off the city water supply if the shellfish so chooses.

When water quality drops, mussels close their shells, tripping the sensor and alerting control computers. When four of the eight mussels close their shells, the control system automatically shuts off the water supply. Mussels are employed for 3 months before being put back into the wild, and more than 50 water plants around Poland employ this same technique.

Adult clams and oysters can filter up to 50 gallons of water per day, but if the water becomes too toxic, they’ll close their shells up and ride it out.

image.jpeg.88a82eaf06e56314b895d279e223c35b.jpeg

• Харесвам 5
Публикувано:

Къде да седнете в самолета за най-малко турбуленция

orig.jpg?_=1751956018

Никой не обича турбуленция в самолета.

За някои е нормална част от летенето, но у други събужда първичния страх за собствения им живот. Цялото това друсане, тресене, внезапно пропадане и люшкане носи усещането за опасност и напомня за филмите, в които оцеляват само няколко пътници, които прекарват седмици в океана, заобиколени от акули.

Турбуленцията се случва все по-често заради изменението на климата.

Въпреки че е невъзможно да се избегне изцяло, все пак има неща, които можете да направите, за да намалите неприятните усещания на борда. Изборът на седалка се оказва ключов.

Да разберем турбуленцията

Преди да се преминем към оптималния избор на седалки, е полезно да разберем какво е турбуленция - и какво не е.

Турбуленцията е естествено и често срещано явление, което възниква, когато въздушните течения се движат непредсказуемо и предизвикват клатене на самолета. Подобно е на шофирането по неравен път. Пилотите са обучени да се ориентират в тези условия и макар че предизвиква безпокойство, турбуленцията рядко е опасна. Самолетите са проектирани да се справят с турбуленцията и пилотите постоянно комуникират с контрола на въздушното движение, за да са сигурни, че летят на най-стабилните височини.

Според Националния център за атмосферни изследвания на САЩ турбуленция се наблюдава по време на приблизително 65 000 полета от 16-те милиона на територията на страната годишно.

Как да си изберете седалка, за да усещате най-слабо турбуленцията.

orig.jpg?_=1626940253

Малко пътници знаят, че интензитетът на турбуленцията може да варира в зависимост от това къде се намирате в самолета.

"Най-добрите места с най-малко турбуленция са близо до крилата", споделя пред американското издание Afar Мария Фагерстрьом, капитан на Боинг 737. "Това е свързано с това къде се намира центърът на тежестта в самолета. Колкото по-далеч сте от него, толкова повече турбуленция усещате."

Мислете за това като за люлка. Ако сте точно по средата, няма да усетите много движение. Ако сте в единия край на люлката, определено ще усетите повече движение. В Boeing 737 или Airbus A320, два от най-разпространените самолети за дълги полети, златната зона обикновено се намира на редове от 12 до 25. Ако не сте сигурни кои места са на крилото на вашия самолет, просто изберете място в рамките на няколко реда от двете страни на редовете за аварийни изходи над крилата.

Друго удобно място за по-плавно пътуване е по-близо до предната част на самолета. "Седенето в предната част на салона за пътници също е чудесен вариант за по-малко движение и по-тихо пътуване, но обикновено ще струва допълнително, било то като резервация на място или билет за бизнес класа", казва Даниел Бърнам, експерт по авиация в сайта за проследяване на полети Going.

Бърнам добавя: "Обикновено ще усетите най-много друсане и най-широк диапазон на движение в задната част на самолета." Това е така, защото опашката на самолета е склонна да поема най-много движение, подобно на това как возенето в задната част на автобус се усеща по-неравно от това в предната. Пътниците, седнали на задните редове в самолета, вероятно ще забележат повече подскачане и люлеене по време на турбулентни условия.

Други стратегии за полети за по-малко турбуленция

Друг начин да се минимизира количеството турбуленция, което може да изпитате, е да летите с по-големи самолети. По-малките самолети, като Embraer 175, който побира само около 76 души, тежат по-малко и летят на по-малка височина. Резултатът? Повече турбуленция.

Добавеното тегло и структура на по-големите самолети ги правят по-малко податливи на движението на въздушните маси. Ако имате възможност да избирате между по-голям и по-малък самолет, изберете по-големия. Това може да означава да се откажете от кратки, регионални полети.

Може също да следите в коя част на деня летите. "Въздухът е по-стабилен в ранните сутрешни часове, когато е по-хладен и по-плътен, а турбуленцията е по-слаба тогава", казва Фагерстрьом. "Така че, ако летенето ви тревожи и не харесвате неравните полети, не забравяйте да резервирате билета си за най-ранния полет сутринта."

• Харесвам 4
Публикувано:

Разработиха технология за производство на авиационно гориво от кравешки тор

airplane-7429725_1280-950x633.jpg

Калифорнийският стартъп Circularity Fuels представи технология, която може драстично да намали разходите за производство на устойчиво авиационно гориво (SAF) и да го направи достъпно директно във фермите.

Това съобщиха от компанията в официално прессъобщение.

Технологията се основава на компактен електрически реактор, наречен Ouro.

Той преобразува биогаз, генериран от тор в млечните ферми, в синтетичен газ (сингаз) – смес от водород и въглероден оксид, която служи като основа за последващото производство на течно гориво.

Обикновено биогазът се изгаря или използва в генератори, но Ouro го превръща в прекурсор на керосина, заобикаляйки процеса на горене.

На следващия етап сингазът може да бъде преработен в готово авиационно гориво чрез синтеза на Фишер-Тропш – промишлен метод, известен още от средата на XX век.

Според Circularity Fuels, основното предимство на тяхното решение е цената и компактността.

Новият реактор е 100 пъти по-евтин от традиционните инсталации и е достатъчно малък, за да работи директно на територията на фермата.

„Фермерите в САЩ и по света седят върху неизползвана златна мина. Ние им даваме възможност да превърнат отпадъците в печеливш продукт, от който авиокомпаниите отчаяно се нуждаят“, отбеляза главният изпълнителен директор на компанията д-р Стивън Бийтън.

В САЩ има над 20 000 големи животновъдни ферми. Те произвеждат близо един трилион фунта тор годишно.

Въпреки това само малка част от тях – по-малко от 6% – улавят биогаз. Но повечето стопанства не са свързани с тръбопроводи, по които обикновено се транспортира газовата суровина.

За повече инфо тук.

• Харесвам 4
Публикувано:

Дни преди откриването му, "задръстване" от 96 камиона проверява здравината на най-високия мост в света Huajiang Grand Canyon

Дни преди откриването: "Задръстване" от 96 камиона проверява здравината на най-високия мост в света

Haй-виcoĸият мocт в cвeтa - Нuајіаng Grаnd Саnуоn в ĸитaйcĸaтa пpoвинция Гyeйджoy, e нa финaлнaтa пpaвa ĸъм oтĸpивaнeтo cи. B нaчaлoтo нa ceдмицaтa cъopъжeниeтo пpeминa ĸлючoв тoвapeн тecт c aвтoпapĸ oт 96 ĸaмиoнa c oбщo тeглo 3360 мeтpични тoнa.

Цeлтa бeшe дa ce пpoвepи peaлнaтa мy тoвapoнocимocт.

Cимyлиpaнoтo "зaдpъcтвaнe" бe пocлeдният тecт зa cтpyĸтypнитe xapaĸтepиcтиĸи нa мocтa пoд гoлямo нaтoвapвaнe - peшaвaщa cтъпĸa пpeди пpeдcтoящoтo oтĸpивaнe пpeз ceптeмвpи.

Cлeд 5 дни интeнзивни пpoвepĸи инcпeĸциитe зaвъpшиxa ycпeшнo.

"Πpeдвapитeлният aнaлиз нa дaннитe oт тecтa пoĸaзвa, чe вcичĸи измepeни пoĸaзaтeли ca peaгиpaли нopмaлнo", cъoбщи Xaн Xoнгджy, зaмecтниĸ-гeнepaлeн мeниджъp и глaвeн инжeнep нa cтpoитeля Guіzhоu Соmmunісаtіоnѕ Іnvеѕtmеnt Grоuр.

За повече инфо тук.

• Харесвам 13
Публикувано:
On 8/27/2025 at 8:12 PM, Иван Попов said:

Дни преди откриването му, "задръстване" от 96 камиона проверява здравината на най-високия мост в света Huajiang Grand Canyon

Дни преди откриването: "Задръстване" от 96 камиона проверява здравината на най-високия мост в света

Haй-виcoĸият мocт в cвeтa - Нuајіаng Grаnd Саnуоn в ĸитaйcĸaтa пpoвинция Гyeйджoy, e нa финaлнaтa пpaвa ĸъм oтĸpивaнeтo cи. B нaчaлoтo нa ceдмицaтa cъopъжeниeтo пpeминa ĸлючoв тoвapeн тecт c aвтoпapĸ oт 96 ĸaмиoнa c oбщo тeглo 3360 мeтpични тoнa.

Цeлтa бeшe дa ce пpoвepи peaлнaтa мy тoвapoнocимocт.

Cимyлиpaнoтo "зaдpъcтвaнe" бe пocлeдният тecт зa cтpyĸтypнитe xapaĸтepиcтиĸи нa мocтa пoд гoлямo нaтoвapвaнe - peшaвaщa cтъпĸa пpeди пpeдcтoящoтo oтĸpивaнe пpeз ceптeмвpи.

Cлeд 5 дни интeнзивни пpoвepĸи инcпeĸциитe зaвъpшиxa ycпeшнo.

"Πpeдвapитeлният aнaлиз нa дaннитe oт тecтa пoĸaзвa, чe вcичĸи измepeни пoĸaзaтeли ca peaгиpaли нopмaлнo", cъoбщи Xaн Xoнгджy, зaмecтниĸ-гeнepaлeн мeниджъp и глaвeн инжeнep нa cтpoитeля Guіzhоu Соmmunісаtіоnѕ Іnvеѕtmеnt Grоuр.

За повече инфо тук.

• Харесвам 6
Публикувано:

542334868_17920347024148276_5867222635155551626_n.jpg

В Русия е разработена брошура за съпругите на мъже, завърнали се от войната.
1. ако са стресирани, поставете се на тяхно място.
2. не си струва да го показвате публично.
3. ако побоят не застрашава живота ви - търпете.
4. не слагайте повече грим на лицето си и бъдете спретнати.
5. внимавайте как сте облечени.
6. анализирайте действията си.
7. помолете съпруга си за прошка.

• Шок 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
35 minutes ago, Martin said:

542334868_17920347024148276_5867222635155551626_n.jpg

В Русия е разработена брошура за съпругите на мъже, завърнали се от войната.
1. ако са стресирани, поставете се на тяхно място.
2. не си струва да го показвате публично.
3. ако побоят не застрашава живота ви - търпете.
4. не слагайте повече грим на лицето си и бъдете спретнати.
5. внимавайте как сте облечени.
6. анализирайте действията си.
7. помолете съпруга си за прошка.

Хубаво е да се научим да разпознаваме поне елементарните фалшиви новини.Дори няма нужда от проверка, за да се сети човек, що за глупости са това  :

https://t.me/provereno_media/3376

• Харесвам 5
Публикувано:
51 minutes ago, stanimir said:

Хубаво е да се научим да разпознаваме поне елементарните фалшиви новини.Дори няма нужда от проверка, за да се сети човек, що за глупости са това  :

https://t.me/provereno_media/3376

И ти си прав, ама руските са такива олигофрени, че дори тая измислица звучи съвсем реална.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   2 магеланци

• Marisha
    • Blago
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.