ven62 Публикувано: 23 септември, 2025 Публикувано: 23 септември, 2025 преди 10 минути , Zaro каза: Тук не се гледа абсолютна стойност на възнаграждението, ами каква е покупателната способност - паритет на покупателна способност. И мен малко ме съмнява, но от друга страна като вземем предвид сивия сектор, нищо чудно да сме там някъде в класацията. А това изследване как пък хвана сивия сектор.
Zaro Публикувано: 23 септември, 2025 Публикувано: 23 септември, 2025 преди 38 минути , ven62 каза: А това изследване как пък хвана сивия сектор. А ти къде прочете, че го е хванало?
new one Публикувано: 23 септември, 2025 Публикувано: 23 септември, 2025 Съвършено вярно е - началото на живота на кредит, стартирал ударно през 2021 от …. абе да не правя политика. Представете си Гърция около 2005-та гидина - нещо такова сне. Още 5-7 години имаме на рахат и самозаблуда, после идва изтрезняването и сметката. В България няма индустрия, няма и някакъв съществен експорт на услуги, а свърши ли войната и всички дейта и кол центрове се птенесат натам, както и голяма част от фондовете на ЕС, които преди се изсипваха тук, то икономиката тип - праим си едни врътки и си надуваме едни цени за балъците, сама ще гръмне… на мен ми беше много скъпо като ходех в чужбина преди 15-20 години, сега вече всичко ми е евтино, сравнено с България. Което е драма и просто се следва една вече утъпкана от Южните, а вече и от северните ни съседи пътека
Zaro Публикувано: 24 септември, 2025 Публикувано: 24 септември, 2025 преди 8 часа, new one каза: В България няма индустрия Мисля, че е крайно време да се спре с клишетата. Във ФБ има грура "Българска индустрия". Разгледай я, доста ще се изненадаш. 6
stanimir Публикувано: 24 септември, 2025 Публикувано: 24 септември, 2025 Определено вчерашният договор с Университета на Северна Дакота ще даде още по-мощен тласък на индустрията в страната.От Магадан на Северна Дакота ... 1
Topfly Публикувано: 24 септември, 2025 Публикувано: 24 септември, 2025 преди 12 часа, Gisp каза: Нулев шанс това да е така. Това са официални данни от Евростат. За Унгария мога да ти кажа, че от 2021-ва година официалната инфлация е 47%, а само инфлацията на хранителните стоки е общо 80% и това много смъкна стандарта на унгарците. В България за същия период официалната инфлация е 29%. преди 11 часа, Брани каза: Медианният българин е статистическо животно, не много реално такова 🙂 Точно медианният българин съществува, защото половината от населението изкарва по малко от него, а другата половина повече. Той е точно по средата. Средно статистическият българин не съществува, защото там високите заплати на малко хора вдигат много над медианната средната заплата. 4
stanimir Публикувано: 24 септември, 2025 Публикувано: 24 септември, 2025 10 minutes ago, Topfly said: В България за същия период официалната инфлация е 29%. Виц голям , а че явно здраво лъжем Евростат е друг въпрос. Всеки може да го види на улицата , при услугите , в магазина , имотите и т.н. 29% хаха 6
traveler Публикувано: 24 септември, 2025 Публикувано: 24 септември, 2025 преди 13 минути , stanimir каза: Виц голям , а че явно здраво лъжем Евростат е друг въпрос. Всеки може да го види на улицата , при услугите , в магазина , имотите и т.н. 29% хаха Инфлацията си е 29%! Просто усещането ни е такова. 2 2
logist13 Публикувано: 24 септември, 2025 Публикувано: 24 септември, 2025 Подобни "статистики" са нещо, като нищо. В една Нидерландия, минималната заплата е 2400 евро месечно, при доста базови хранителни продукти по-евтини от тук, по-евтина електроника и т.н. Та не виждам кое нещо там е с пъти по-скъпо от тук, та да се твърди, че покупателната способност на холандците е само 2 пъти по-висока от нашата. Нито услугите са им 3-4 пъти по-скъпи от нашите, нито наемите, нито цените на имотите, нито дрехите и т.н. Това, че сме почти изравнени в тази "статистика" примерно с една Португалия също е много забавно, но също така и много далеч от истината. 5
Duke Публикувано: 24 септември, 2025 Публикувано: 24 септември, 2025 преди 4 минути , logist13 каза: Та не виждам кое нещо там е с пъти по-скъпо от тук, та да се твърди, че покупателната способност на холандците е само 2 пъти по-висока от нашата. Все още доста неща са в пъти по-скъпи отколкото в България, но като цяло съм напълно съгласен с теб. Тази година доста време прекарвам в Нидерландия, дори сега от три седмици съм тук и мога да кажа, че наистина цените на хранителните стоки с малки изключения са ако не по-ниски със сигурност на нивата на тези в България. За качество въобще пък не желая да говоря, както и за промоции, които тук са реални за разлика от тези в българските супермаркети... 3
new one Публикувано: 24 септември, 2025 Публикувано: 24 септември, 2025 преди 5 часа, Zaro каза: Мисля, че е крайно време да се спре с клишетата. Във ФБ има грура "Българска индустрия". Разгледай я, доста ще се изненадаш. във фейсбук има група, ми звучи като ЕЖК, а и нямам фейбук 🙂 Но пък мога да боравя с данни - около 70% от БВП у нас е от услуги, т.е. мижи да те лАжем. В София, която осигурява над 40% от БВП, услугите са близо 90% - как е, добре ли е, има ли индустрия? Наистина не ми се политизира, но е драматично, когато умни хора не виждат очеизвадното и слушат едни простотии как като барон Мюнхаузен ще се издърпаме от блатото като "генерираме" БВП от инфлация, предизвиакна от изкуствено вдигане на доходите. И на юг от нас не стана, и на север очеивдно не се случва, що си мислим, че при нас ще е различно? Ние сме в началната фаза на сурването по наклонената плоскост на фалита - засега ни спасява само това, че 25 години бяхме в борд и спазвахме фискална дисциплина (20 години, последните 5 не ги броим). Но продължим ли с глупостите, съвсем скоро всичко ще лъсне и тогава ще стане весело и пак ще се търсят оправдания... 1
ivailo_radev Публикувано: 24 септември, 2025 Публикувано: 24 септември, 2025 Emirates въвежда ново правило, което забранява деца под 8 години да летят в първа класа. Добър вариант за хора с непоносимост към малки деца в самолети, без да влизам в дискусии ЗА или ПРОТИВ децата в самолета. Та, ако все пак не искате да слушате ревящо бебе, ама и не искате да дадете пари за слушалки с NC, то имате следните алтернативи: Emirates First Class - деца под 8 години не са позволени Corendon Only Adult Zone - деца под 16 години не са позволени. Само на определени полети Scoot ScootinSilence - деца под 12 години не са позволени. Само на 787-9 AirAsia X Quiet Zone - деца под 10 години не са позволени. На някои полети с А330 Japan Airlines - нямат определена зона, но при избор на седалка Ви показва къде са сложени бебета вече. Интересен и компромисен откъм разходи вариант. 7
neuromancer Публикувано: 24 септември, 2025 Публикувано: 24 септември, 2025 интересно, няма ли да мрънкат арабите с големи семейства иначе, слушалките с NC горе-долу стават за шума от двигателите, но не и за непостоянен детски рев (освен ако има голям напредък последните години) сигурно е за тая тема, но по-редния пост ме подсети Убер възнамеряват за предложат нискотарифен високоскоростен влак между Лондон, Париж и Брюксел, директна конкуренция на Еуростар, евентуално след 3-4 години Ще се резервира през приложението, както и лодките и Убер шатъл в някои градове 6
Zaro Публикувано: 24 септември, 2025 Публикувано: 24 септември, 2025 преди 2 часа, ivailo_radev каза: Добър вариант за хора с непоносимост към малки деца в самолети, без да влизам в дискусии ЗА или ПРОТИВ децата в самолета. Без да възбуждам дискусията, при един полет тази година на отиване имаше две деца около мен. Помръкнаха качествено, но на мен не ми пречат. За някой може обаче да е дразнещо. На връщане нямаше деца, а хора, на които и скункс би завидял. Любопитен съм как реагират в такава ситуация хора, които имат проблем с деца в самолета. 😁 2 6
Topfly Публикувано: 24 септември, 2025 Публикувано: 24 септември, 2025 преди 6 часа, stanimir каза: Виц голям , а че явно здраво лъжем Евростат е друг въпрос. Всеки може да го види на улицата , при услугите , в магазина , имотите и т.н. 29% хаха Ако питаш средностатистическият унгарец и той ще ти каже абсолютно същото. Никой не вярва, че инфлацията е била близо 50% последните 3-4 години. Всеки ще ти каже, че лъже статистиката и реалната инфлация е 100-150%. Цените на имотите (за разлика от САЩ) не влизат в инфлацията според директивете на Евростат. От такава гледна точка сравнението на инфлацията в САЩ и ЕС е доста трудна. 6
ivailo_radev Публикувано: 25 септември, 2025 Публикувано: 25 септември, 2025 преди 21 часа, logist13 каза: Подобни "статистики" са нещо, като нищо. В една Нидерландия, минималната заплата е 2400 евро месечно, при доста базови хранителни продукти по-евтини от тук, по-евтина електроника и т.н. Та не виждам кое нещо там е с пъти по-скъпо от тук, та да се твърди, че покупателната способност на холандците е само 2 пъти по-висока от нашата. Нито услугите са им 3-4 пъти по-скъпи от нашите, нито наемите, нито цените на имотите, нито дрехите и т.н. Това, че сме почти изравнени в тази "статистика" примерно с една Португалия също е много забавно, но също така и много далеч от истината. Аз ще ти кажа откъде идва тази статистика. Значи тази минимална работна заплата от 2400 евро не знам дали е вярна, ако имаш източник, ще е интересно да го видим. Моята информация е, че минималната часова ставка (че по тези ширини така се мери) е 14,06 евро. При 160 часа месечно биха били около 2249 евро, което се доближава все пак до твоето де. Понеже не знам обаче всичките им данъци, ще дам пример с Германия, където ги знам. Тук минималната е 12,80 на час, при 160 часа 2051 евро бруто. Като ти удържат ДОД и здравните, нето ти остава 1504 евро. Някакъв опростен вариант избрах, без да си в църкви, без деца и т.н. В наше село (че да не засилвам към големите градове, там е невъзможно да се намери нещо) най-евтиният наем, който намерих е 760 евро за 50 кв. жилище. Перфектно за сам човек. Имаш включено и парно (някакви киловати де, ако ги минеш, доплащаш), боклук, осветление на входа и т.н. В момента плащам сигурно най-евтиният ток в Германия - 32 цента на киловат + 9,50 евро месечна такса. Кубик вода е 2,60 евро, Билетче за градски транспорт почва от 3,60 евро. Интернет 45-50 евро със сигурност имаш винаги. Услугите са със сигурност няколко пъти по-скъпи. Примерно да си извикаш ключар. Ако е през деня и вратата ти е такава с топка и само си я затворил - цената е 70-120 евро. Ако е и заключена, допълнително се оскъпява със 100-150 евро. Това при най-обикновена ключалка. В България цените не ги знам, ама да ти отключат обикновена ключалка не е 170-270 евро. Такси - начална такса е 5 евро, километър е 2,70 за дневната тарифа. После и хранителните продукти - всеки, който дойде в Германия разказва после как млякото е 1 евро, Милка е 97 цента и маслото го забравих вече. Ама родителите ми, пък и тъстовете като дойдат тук и постоят една-две седмици и винаги коментират колко е скъпа храната. Ние не сме мерило, понеже ядем много плодове и зеленчуци, ама двама възрастни и едно дете на 3 даваме около 1200-1400 евро за храна на месец. Само за пазаруване и то все от Лидл, Алди и т.н. В това естествено са включени и разни бири примерно, не само хапване. Естествено телефони, телевизори, дрехи и т.н. са на същите, а понякога и по-ниски цени от в България и те ни излизат процентуално по-евтино. 13
Doctor Who Публикувано: 25 септември, 2025 Публикувано: 25 септември, 2025 Китайска безопасност: катапулт изстрелва горяща батерия, другите да се оправят Както казва един от коментарите във „Фейсбук: „Автомобилът и четиримата пътници няма да изгорят, само автобусната спирка и чакащите 15 човека... Пожарите в електромобили, известни с това, че са трудни за потушаване, след като възникнат, остават едно от най-трудните предизвикателства за производителите. Надпреварата за проектирането на батерии, достатъчно устойчиви, за да оцелеят при катастрофи, продължава с пълна сила. Китайско решение за пожар в електромобил изстрелва батерия в трафика и я превръща в техен проблем. Звучи като условие за възникване на по-сериозен инцидент, а вирусното видео не само потвърждава това, а разкрива колко нелепо е това „изобретение“. https://carmarket.bg/liubopitno/kitajska-bezopasnost-katapult-izstrelva-goriashta-bateriia-drugite-da-se-opraviat-11191 3
horus92 Публикувано: 25 септември, 2025 Публикувано: 25 септември, 2025 5 hours ago, ivailo_radev said: Аз ще ти кажа откъде идва тази статистика. Значи тази минимална работна заплата от 2400 евро не знам дали е вярна, ако имаш източник, ще е интересно да го видим. Моята информация е, че минималната часова ставка (че по тези ширини така се мери) е 14,06 евро. При 160 часа месечно биха били около 2249 евро, което се доближава все пак до твоето де. Понеже не знам обаче всичките им данъци, ще дам пример с Германия, където ги знам. Тук минималната е 12,80 на час, при 160 часа 2051 евро бруто. Като ти удържат ДОД и здравните, нето ти остава 1504 евро. Някакъв опростен вариант избрах, без да си в църкви, без деца и т.н. В наше село (че да не засилвам към големите градове, там е невъзможно да се намери нещо) най-евтиният наем, който намерих е 760 евро за 50 кв. жилище. Перфектно за сам човек. Имаш включено и парно (някакви киловати де, ако ги минеш, доплащаш), боклук, осветление на входа и т.н. В момента плащам сигурно най-евтиният ток в Германия - 32 цента на киловат + 9,50 евро месечна такса. Кубик вода е 2,60 евро, Билетче за градски транспорт почва от 3,60 евро. Интернет 45-50 евро със сигурност имаш винаги. Услугите са със сигурност няколко пъти по-скъпи. Примерно да си извикаш ключар. Ако е през деня и вратата ти е такава с топка и само си я затворил - цената е 70-120 евро. Ако е и заключена, допълнително се оскъпява със 100-150 евро. Това при най-обикновена ключалка. В България цените не ги знам, ама да ти отключат обикновена ключалка не е 170-270 евро. Такси - начална такса е 5 евро, километър е 2,70 за дневната тарифа. После и хранителните продукти - всеки, който дойде в Германия разказва после как млякото е 1 евро, Милка е 97 цента и маслото го забравих вече. Ама родителите ми, пък и тъстовете като дойдат тук и постоят една-две седмици и винаги коментират колко е скъпа храната. Ние не сме мерило, понеже ядем много плодове и зеленчуци, ама двама възрастни и едно дете на 3 даваме около 1200-1400 евро за храна на месец. Само за пазаруване и то все от Лидл, Алди и т.н. В това естествено са включени и разни бири примерно, не само хапване. Естествено телефони, телевизори, дрехи и т.н. са на същите, а понякога и по-ниски цени от в България и те ни излизат процентуално по-евтино. В София жилищата с една спалня сигурно ти излизат 750 евро с консумативи вече. Моето впечатление от магазините е, че пакетираните глупости и консерви в западна европа са близки по цена до нашите. Често по евтини. Виж месо, плодове и зеленчуци, особено местно производство, са по скъпи. Но пък качеството на месото в супермаркета във Франция, Италия и Германия е много по високо от моя опит. В България качеството като цяло е ниско на тия неща. В момента съм в Швейцария и естествено е брутално скъпо, но пак доста пакетирани храни и особено млечните продукти, са като в България. Месото е 40лв килото сигурно, но пак навсякъде дори в лидъл има лепенки, че е местно и даже основно био уж. Домати 4 франка килото. На фермерския пазар 10. Цифрите като у нас, но друга валута.
ivailo_radev Публикувано: 25 септември, 2025 Публикувано: 25 септември, 2025 преди 21 минути , horus92 каза: В София жилищата с една спалня сигурно ти излизат 750 евро с консумативи вече. Моето впечатление от магазините е, че пакетираните глупости и консерви в западна европа са близки по цена до нашите. Често по евтини. Виж месо, плодове и зеленчуци, особено местно производство, са по скъпи. Но пък качеството на месото в супермаркета във Франция, Италия и Германия е много по високо от моя опит. В България качеството като цяло е ниско на тия неща. В момента съм в Швейцария и естествено е брутално скъпо, но пак доста пакетирани храни и особено млечните продукти, са като в България. Месото е 40лв килото сигурно, но пак навсякъде дори в лидъл има лепенки, че е местно и даже основно био уж. Домати 4 франка килото. На фермерския пазар 10. Цифрите като у нас, но друга валута. Аз съм дал наем на жилище в град с размерите и икономическата важност за страната, сравним с Димитровград, та по-реалистично би било да се сравнят с тези в Димитровград. Пакетираните са наистина близки, понеже те реално идват най-често от едни и същи фабрики. Ама колко от нас го карат на пакетирани. Основно ядеш месо, плодове, зеленчуци, разни бобени, зърнени неща, картофи. Поне ние де. За качеството и разнообразието най-вероятно си прав. Като каже някой примерно, че в България телешкото е Х лева и мен ми е много странно понеже тук цената е от около 9 за гулаш до към 70-80 за филе (обикновено местно телешко, не аржентински, ирландски или японски), като между тях са ентрекот (или както е на френски), ростбийф и т.н. А поне баща ми, той си казва ми телешкото е еди колко си. Същото е и с картофите - от 80 цента до 5-6 евро за килограм, според това какви са и за какво ще се ползват.
horus92 Публикувано: 25 септември, 2025 Публикувано: 25 септември, 2025 25 minutes ago, ivailo_radev said: Аз съм дал наем на жилище в град с размерите и икономическата важност за страната, сравним с Димитровград, та по-реалистично би било да се сравнят с тези в Димитровград. Пакетираните са наистина близки, понеже те реално идват най-често от едни и същи фабрики. Ама колко от нас го карат на пакетирани. Основно ядеш месо, плодове, зеленчуци, разни бобени, зърнени неща, картофи. Поне ние де. За качеството и разнообразието най-вероятно си прав. Като каже някой примерно, че в България телешкото е Х лева и мен ми е много странно понеже тук цената е от около 9 за гулаш до към 70-80 за филе (обикновено местно телешко, не аржентински, ирландски или японски), като между тях са ентрекот (или както е на френски), ростбийф и т.н. А поне баща ми, той си казва ми телешкото е еди колко си. Същото е и с картофите - от 80 цента до 5-6 евро за килограм, според това какви са и за какво ще се ползват. София не може да я сравниш с Франкфурт, Берлин, Мюнхен също. Трябва да имаш предвид и свързаността. Защото в България тя е ужасна, ако си без кола. То и с кола пак е зле. Ако лесно може да стигнеш до икономическия център, наемът ще е по висок. Също това, че си в малък град, прави ли продуктите в магазина по високи. Колега от Плевен обяви също някакви много високи цени за жилищата там. За храната, зимата консервирани храни си се готвят. Козматиката и битовата химия също е на същите цени. Тук месото може и да се окаже, че е от някой военен резерв на 20г. 2
stanimir Публикувано: 25 септември, 2025 Публикувано: 25 септември, 2025 "Седмица на дебелите мечки" започна на 23 септември.Мечките в Аляска се изправят една срещу друга, докато се хранят, за да напълнеят достатъчно, за да се подготвят за зимен сън.Местните мечки в националния парк Катмай в Аляска, събират сьомга от река Брукс.Може да се наблюдават на живо онлайн и зрителите да гласуват за своя фаворит : https://explore.org/livecams/brown-bears/brown-bear-salmon-cam-brooks-falls https://www.explore.org/fat-bear-week 6
Topfly Публикувано: 25 септември, 2025 Публикувано: 25 септември, 2025 На 24.09.2025 г. в 10:23, logist13 каза: Подобни "статистики" са нещо, като нищо. В една Нидерландия, минималната заплата е 2400 евро месечно, при доста базови хранителни продукти по-евтини от тук, по-евтина електроника и т.н. Та не виждам кое нещо там е с пъти по-скъпо от тук, та да се твърди, че покупателната способност на холандците е само 2 пъти по-висока от нашата. Нито услугите са им 3-4 пъти по-скъпи от нашите, нито наемите, нито цените на имотите, нито дрехите и т.н. Това, че сме почти изравнени в тази "статистика" примерно с една Португалия също е много забавно, но също така и много далеч от истината. 70% от БВП на Германия е в сектора услуги, а значителна част от услугите са опредеделено по скъпи там където заплатите са по високи. Що се отнася до Португалия, там определено не е висок стандарта, а цените на някой услуги дори са по евтини от Източна Европа. Веднъж спуках гума в Португалия и ми се наложи да ползван услуги на пътна помощ и сервиз за гуми. Пътната помощ ми струваше 25 евро с фактура, а оправянето на спуканата гума ми струваше 15 евро с фактура. Медианната заплата за 2024 година в Португалия е 1013 евро на месец.
Zaro Публикувано: 25 септември, 2025 Публикувано: 25 септември, 2025 На 24.09.2025 г. в 11:23, logist13 каза: Нито услугите са им 3-4 пъти по-скъпи от нашите Напротив, именно в услугите е разликата. Не в цените на продукти, където производството е автоматизирано до степен, до която човешко участие просто няма. преди 17 минути , Topfly каза: 70% от БВП на Германия е в сектора услуги, а значителна част от услугите са опредеделено по скъпи там където заплатите са по високи. Що се отнася до Португалия, там определено не е висок стандарта, а цените на някой услуги дори са по евтини от Източна Европа. Веднъж спуках гума в Португалия и ми се наложи да ползван услуги на пътна помощ и сервиз за гуми. Пътната помощ ми струваше 25 евро с фактура, а оправянето на спуканата гума ми струваше 15 евро с фактура. Медианната заплата за 2024 година в Португалия е 1013 евро на месец. Сферата на услугите включва много видове, които изискват квалификация, висше образование и години трупане на опит, а не фризьорски, шивашки и други нискоквалифицирани дейности.
feel_the_rush Публикувано: 26 септември, 2025 Публикувано: 26 септември, 2025 Частният резерват или зоопарк или еко център "Вантара" (който както го разбира) в Индия се е сдобил със солидна бройка Спиксови ара - общо 26. Това е един от най-редките папагали в света, който е обявен за изчезнал от дивата природа преди 20 години. Реално, видът е възстановен от няколко екземпляра, останали по зоопаркове и частни колекционери, които са получили амнистия от Бразилия, ако покажат птиците си и ги включат в програмата. В момента тече програма по реинтегриране в Бразилия, но всеки индивид се гледа под лупа, така че, това си е доста сериозно количество птици. https://www.reuters.com/sustainability/boards-policy-regulation/feathers-fly-dispute-over-ambani-zoos-pursuit-rare-parrot-2025-09-19/ Отделно "Вантара" могат да се похвалят и с Орангутан тапанули, от който са останали едва 800 индивида и се счита, за най-застрашеният от изчезване примат. "Вантара" е собственот на Анан Амбани, един от най-богатите хора в Азия и е дом за над 150 000 животни, в пъти по-голямо от най-големите зоопаркове. Лично аз следя с голям интерес в какво точно ще се превърне и как ще се развие този съвремеме проект на Ной. 6
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега