Прескочи до съдържание

Разни любопитни неща оттук-оттам

Препоръчани мнения

Публикувано:

Направо си е към любопитните неща :

САЩ въвеждат безвизов режим за Израел

След актуализациите всички граждани на САЩ също ще могат да поискат от Израел да влезе в страната до 90 дни за бизнес пътувания, туризъм или транзит без виза.

През март тази година министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че Тел Авив вече е изпълнил "законовите изисквания" и му остават още няколко действия, след което Вашингтон ще може да включи страната в списъка за безвизово влизане: по този начин Израел ще стане 41-ата страна, за която се прилага програмата за безвизово влизане в САЩ.

През фискалната 2022 г.процентът на отказите за издаване на американски визи на израелци падна под 3% — Това беше едно от изискванията за включване на Израел в програмата за безвизово пътуване.

Също така Тел Авив трябваше да приеме някои закони и да разработи системи за обмен на данни между държавните органи, така че САЩ да се съгласят да премахнат визите за туристически и бизнес пътувания с продължителност по-малка от 90 дни.

• Харесвам 3
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

С Боби Железото 😁 прекарахме няколко години в изучаване на района над с. Стеврек, община Антоново тъй като корените са ни от там. Моят дядо Стоян Георгиев е родом от махала Виданово. След няколко опита да открием изоставената преди повече от 60 години махала на 9 Септември 2023 г. успяхме да открием останките скрити дълбоко в балканските дебри. В махала Виданово е имало дори училище и смесен магазин ! До нея никога не е достигала лека кола ! В далечната 1988 г. последно съм стъпвал там когато бях на 9 г. и последната година от живота на моя дядо. Тогава стигнахме пеша до там направо през гората от с. Чистово. Правих няколко опита с дрон да търся махалата, но природата си е взела всичко обратно и са изникнали дървета, което пречи на поглед от въздуха. С помощта на карти, насоки от горската стража в района и доста упоритост успяхме да се доберем до останките на къщите, училището и магазина.

На 14 август 1934 г. се преименува м. Каваджик на м. Виданово

На 26 декември 1978 г. е заличена махала Виданово поради изселване

Какво видяхме там в следващите 9 мин. Приятно гледане !

• Харесвам 9
  • Браво 2
Публикувано:

Индия променя официално името си на Бхарат. А откъде идва името „Индия“?

Както може да се предположи, имайки предвид древните римски търговски маршрути или завоеванията на Александър Македонски, нашата дума India идва от гръцки през латински. И все пак, действителният произход на думата е значително по-древен. Първият ни досег с място, толкова отдалечено, че да бъде наречено India, е през 5 век пр.Хр.: древногръцкият историк Херодот използва изразите „Индийската земя“ и „Hinduš“, когато изброява териториите, завладени от персийския цар Дарий I. Любопитното е, че всички тези дефиниции идват от една единствена санскритска дума, Sindhu, която, макар и да означава „река“, често е била превеждана със значението конкретно на река Инд. По тази причина в съзнанието на западните хора от 5 век пр.Хр. нататък думата India, поне в буквалния си смисъл, се е отнасяла за всеки, който живее на юг от Хималаите и на изток от река Инд.

И макар да ги наричаме „индийци“ повече от 2500 години, повечето индийци по същото време са наричали земята си Bhāratavarsha (Бхаратаварша). Това име първоначално е споменато в религиозния индийски текст „Вишну-пурана“, където пише: „Страната (varsham) (Варшам), която се простира на север от океана и на юг от заснежените планини, се нарича Bhāratam (Бхаратам); там живеят потомците на Bharata (Бхарата)“. Преди това името Jambudvipa (Джамбудвипа) е било използвано за назоваване на земята, където се намира Индия. Но като и името Бхаратаварша, това име също произлиза от хиндуистки текстове, които придават религиозно значение на земята.

И макар в по-ново време първата британска колония да е основана през 1618 г., думата съществува в английския език още от епохата на староанглийския. Първото известно споменаване на думата India може да се открие в англосаксонския превод на крал Алфред на творбата на Паулус Орозиус History of the World (История на света, написана в края на 8 век сл.Хр.), където пише следното: „Там, където на север се издигат Кавказките планини… се намират границите на Индия“. Ако се вгледаме в един текст от Държавните документи на Хенри VIII от 1523 г., ще открием на какво се дължи засиленият интерес на Запада към тази страна: „Злато…, донесено от Индия.”

Източник:  https://evs-translations.com/blog/bg/india-2/

380666220_753910523440990_6966854112936704240_n.jpg

• Харесвам 5
Публикувано:

Cписък за пазаруване на хранителни стоки от 30-те и 40-те години на миналия век.

Отбелязването на покупките става с пинчета, които се местят.

358674699_708342114664498_5804043264802692423_n.jpg

• Харесвам 8
  • Браво 1
  • Смея се 2
Публикувано:

Не знам това дали е за тази тема или за друга, но бързам да споделя куриоза ми от преди малко. А може би е за шантавите маршрути...

Та разцъквам си аз azair с някакви параметри за пътуване, скролвам си списъка и попадам на полет с прекачване от София до София :lol:

image.png.01039381a5fd00bca9ab0e5457399728.png

Междинката е в Тел Авив, ако някой се интересува. 😀

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 5
Публикувано:

Ако на някой му се ходи до Япония и обича бюджетните дестинации, сега е моментът за посещение на тази интересна държава. Ресторантите в Токио са средно около 18% по евтини от тези в София, но едно меню в МакДоналдс може да е и 38% по евтино от колкото в София.

https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Bulgaria&city1=Sofia&country2=Japan&city2=Tokyo

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 8 часа, Victoria каза:

Не знам това дали е за тази тема или за друга, но бързам да споделя куриоза ми от преди малко. А може би е за шантавите маршрути...

Та разцъквам си аз azair с някакви параметри за пътуване, скролвам си списъка и попадам на полет с прекачване от София до София :lol:

image.png.01039381a5fd00bca9ab0e5457399728.png

Междинката е в Тел Авив, ако някой се интересува. 😀

По този начин откриваме еднодневните дестинации. 😉

• Смея се 3
Публикувано:
преди 1 час, Topfly каза:

Ако на някой му се ходи до Япония и обича бюджетните дестинации, сега е моментът за посещение на тази интересна държава. Ресторантите в Токио са средно около 18% по евтини от тези в София, но едно меню в МакДоналдс може да е и 38% по евтино от колкото в София.

https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Bulgaria&city1=Sofia&country2=Japan&city2=Tokyo

След Япония от май тази година, навсякъде ми се вижда скъпо. 🙂 Ама било заради това, било заради онова! Ако билетът на метрото днес струва 1-2 долара, каква му е цената когато йената е по-стабилна??! 30 долара???

Ако Япония беше по-близо, щях да я посещавам през уикендите. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Ваканция без край: Пенсионери резервираха 51 последователни круиза, защото е по-евтино от старчески дом

Цена за наем в старческите домове в Канада е достигнала рекордно високо ниво от 2 117 долара на месец през август 2023 г.

За австралийците Марти и Джес Ансен ваканцията никога не свършва. Пенсионираната двойка от Бризбейн разказва пред A Current Affair, че са си резервирали 51 последователни круиза. Те отплавали за първи път през юни 2022 г. Възрастната двойка разказва, че няма намерение да промени начина си на живот скоро. Семейство Ансен са прекарали последните 500 дни в морето, като част от 795-дневното си пътуване.

https://www.vesti.bg/sviat/vakanciia-bez-kraj-pensioneri-rezerviraha-51-posledovatelni-kruiza-eto-zashto-6180420

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 18 минути , Topfly каза:

зяпането по готини мацки е забранено и може да доведе до серизни юридически санкции.

Като срещна такива "ценности" се сещам какво е казал Айнщайн за вселената и човешката глупост. Прав е бил човечецът на хиляди процента. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 16 часа, дядо Пепи каза:

Като срещна такива "ценности" се сещам какво е казал Айнщайн за вселената и човешката глупост. Прав е бил човечецът на хиляди процента. 

Тъкмо гледах тази новина:

https://www.theguardian.com/world/2023/oct/07/like-something-from-bake-off-animal-poo-exhibition-opens-in-london

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 8 минути , дядо Пепи каза:

IMG_1880.jpegСилно съм любопитен как измериха скоростта на сокола! 

Това е скорост при пикиране, тоест - свободно падане. Мисля, че имаше един филм на NatGeo, в който показваха, как точно е направено измерването. 

От тая гледна точка най-бързото животно следва да е Феликс Баумгартнер,  който при своя "скок от ръба на космоса", достигна скорост от 1357,64 km/h 😉

П.П. По-интересното ми е, как са успели толкова неграмотно да сбъркат името на сокола скитник. 😄

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 40 минути , master_of_germs каза:

По-интересното ми е, как са успели толкова неграмотно да сбъркат името на сокола скитник. 😄

"Експерти, сър"!  

• Смея се 3
Публикувано:
преди 13 часа, master_of_germs каза:

Мисля, че имаше един филм на NatGeo, в който показваха, как точно е направено измерването. 

П.П. По-интересното ми е, как са успели толкова неграмотно да сбъркат името на сокола скитник. 😄

Сериозно мн тъпо са му объркали името

• Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.