Прескочи до съдържание

Берлин

Nikotin

Препоръчани мнения

mmmincheva, нещо или аз се бъркам или незнам... Rathaus,фонтана на Нептун на практика са на Александърплац, заедно с телевизионната кула (т.е. защо ще оставяш александърплац за втория ден). Според мен спокойно в този ден ще можеш да видиш и райхстага отвътре, ако запишеш кратката обиколка от там Вратата, Александърплац от там е на 10 мин пеша със фонтана, кметството и кулата. За берлинер дом и Пергамон запознатите да кажат, че аз бях с туристически автобус и не съм много сигуна дали са на пешеходно разстояние или не. Т.е. александърплац няма нужда да го оставяш за втория ден ако още първия ще си там. Просто си вземете билети за кулата (ако ще се качвате) и после се разходете из самия площат, защото за кулата се чака поне 2 часа в следобедните часове. Бих ти препоръчала да вземеш един хоп он, хоп оф автобус (минава през всички тези забележителности + чек пойнт чарли, който май ти е извън програмата за деня). Общата продължителност на всичките тези е 2 часа. Тоест спокойно ще имаш време да слизаш, да разглеждаш, да се качваш и така...

За втория ден аз със сигурност бих избрала Подздам и бих видяла новите дворци вместо сан суси ако имам 4 часа. http://www.potsdam.de/cms/beitrag/10001010/34080/ ей тук да видиш някакви дребни снимки http://en.wikipedia.org/wiki/New_Palace_(Potsdam) . Аз лично ги видях първи тях и им отделих много малко време с идеята, че ей сега като видя сансуси и ще припадна... Ми като видях после сан суси и ми се прирева... В сравнение с новите дворци изглеждат като конюшната им... http://en.wikipedia.org/wiki/Sanssouci . Надали ще ти се падне прекрасен слънчев ден, дето сан суси ще е окъпано в слънце и ще видиш това, което фотошопа е успял да добави към величието му по снимките... Преди да ме оплюете... сравнявам Сан Суси с новите дворци. Ако сравня Сан суси с двореца във Врана мога 1 час да превъзнасям първия :P .

Райхстага е затворен за посещения отвътре по времето през което ще ходим.

За кметството и фонтана - идея нямах,че се намират на Александър плац.Сигурно ще ми се смеете,но отварям www.bvg.de и така си търся транспорта от една точка до друга.Убягват ми мн неща:/

На телевизионната кула няма да се качваме,ще я заместим с другата на Потсдамер плац.Сега се зачудих дали ще успеем да смогнем и видим вс тези места за един ден.Ако правя и снимки съвсем ще я оплескам.

За дворците ще погледна.

Благодаря ти!

Връзка към коментар

До Райхстага  са близо, до Бранденбургската врата - не толкова.

Райхстага и Бранденбургската врата са кажи речи едни до други. Aко един обект е близо до Райхстага, значи пак горе долу толкова е и до Бранденбургската врата? :)

Иначе и Берлинер Доум, и Пергамон, и изобщо целият Музеуминсел са по-близо до Александер Плац, според мен.  :rolleyes:  

Eто примерен пешеходен маршрут от google maps:

http://goo.gl/maps/wIhIZ

А/ Бранденбургската врата

Б/ Райхстага

С/ Берлинер Доум (Музеуминсел)

D/ Алекс Плац - точно в дясно е Телевизионната кула

Ето го Oberbaumbrucke от това лято

post-72-0-04170500-1381253061_thumb.jpg

post-72-0-26340000-1381252499_thumb.jpg

И аз съм на мнение, че East Side Gallery определено си заслужава вниманието - запазена част от автентичната стена, разделяла Берлин до ноември 1989 г..

Редактирано от wilks
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

mmmincheva,

виж тук има полезно инфо:

http://travel.nationalgeographic.com/travel/city-guides/berlin-germany/

прегледай по-специално пешеходните турове (долната част на страницата - Walking tours)

, които са предложени.

Благодаря!

Аз лично препоръчвам и разходка с корабче по Шпрее - по памет струваше нещо около 10-12 евро и има аудиогайд.

Някой тук беше споменал,че разходка по Шпрее не било нещо кой знае какво.Аз за това не съм я включила.

Изобщо този път ми се иска предимно да бродя по улиците,ако времето го позволи,да правя по-малко снимки;за да имам време да се оставя на емоциите и да им се насладя докрай.За това ще пропусна музеите,за това се чудя и за дворците.

Връзка към коментар

Да знаеш, че пишеше, че корабчетата ги спират на 3ти ноември. :(

А моста е доста далеч от централните забележителности. Можеш да ползваш метро до Warschauerstrasse. Овен моста там можеш да разгледаш и East Side Gallery. :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Фичо,каква е продължителността на разходката с корабче и минава ли се под Обербамбрюке?

Сигурно има различни , но това , което ползвахме, беше за около час (от Музеуминсел тръгва) но в другата посока, така че не минава под Обербаумбрюке.

Минава покрай музеите, правителствения квартал с парламента и седалището на канцлера (кака Меркел ;) ) , новата гара Хауптбанхоф...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Райхстага и Бранденбургската врата са кажи речи едни до други. Aко един обект е близо до Райхстага, значи пак горе долу толкова е и до Бранденбургската врата

така е, обърках се :)

Връзка към коментар

Пак с моите въпроси...Някой посещавал ли е Charlottenburg Palace,отзиви?

Дворецът е изцяло възстановен,красив, в красив парк и малко отдалечен от забележителностите.Минимум 4-5 часа с транспорта. Доколкото разбрах искаш да обиколиш града без да посещаваш музеи / галерии. За мен Берлин е и вътре в сградите / Райхстага, музеите, Берлинер дом /. Берлин е голям град, с големи разстояния между забележителностите и за толкова кратко време трябва да отсееш. Щом ще се разхождаш, препоръчвам и Жандарменмаркт - красив площад с две красиви френски сгради, мисля, че беше на гърба на Университета. Както и Nikola-kirche и Nikola-vertel. Както и други са ти писали преди - центърът е разкопан.

Връзка към коментар

Дворецът е изцяло възстановен,красив, в красив парк и малко отдалечен от забележителностите.Минимум 4-5 часа с транспорта.

Как да разбирам това? 

Връзка към коментар

Отдалечен - с автобус от Зоологическата градина мин. 30 минути в посока периферията на града. Дворецът е бил разрушен по време на Втората световна война и е изцяло възстановен по схеми. В едната зала има орнаменти от намерените парчета порцелан след бомбардировките. Красив е, но по това време на годината градината към двореца не знам какво ще предложи.

Връзка към коментар

Понеже спомена, че ще ходиш и в Дрезден, днес в  HRS има промоция на някакъв хотел за 29 евро на вечер двойна стая без закуска, може да погледнеш http://www.hrs.de/deals/deal/l/de/d/939/

• Харесвам 2
Връзка към коментар

post-224-0-05389700-1381338990_thumb.jpg
1 - Алекс + червеното кметство + нептунбрунен (между двете се строи станция на метрото)
2 - Жандарменмаркт
3 - Бранденбургската врата + Райхстага
4 - Потсдамерплатц
5 - Зоологическата градина и едноименната спирка
6 - Шарлотенбург
7 - Обербаумбрюке + истсайд галери

8 - Статуята на победата + Белвю

Лилавата зона е Островът на музеите + Берлинер Дом
Зелената линия е стандартният маршрут на корабчетата. Цената варира между 10 и 15евро.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Някой посещавал ли е Charlottenburg Palace,отзиви?

Според мен не впечатлява с нещо особено и не си заслужава да влизаш. Разходи се из парка ако времето е подходящо. Има и метро  с което се стига бързо , но спирката е на около 400-500 метра от входа на двореца.

Само аз ли намирам Берлин доста компактен и дори позволяващ изцяло пешеходна обиколка ?

Все пак да се има предвид , че 15 -ина км. пеш дневно разходка не са ми проблем и обичам да ходя.

За ориентир - от Александер Плац до Зоологическата градина и сърцето на Западен Берлин са около 6 км или час и половина пеш на бавен ход,

За три -четири дни спокойно може да разгледате града без грам градски транспорт вкл. разните музеи.

Не е нито Париж , нито Лондон  :)

Редактирано от stenk
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Карта на забележителностите, които ще бъдат осветени по време на Фестивалът на светлините от 9.10 до 20.10.2013г.

http://www.visitberlin.de/sites/default/files/stadtplan.pdf

Ще се радвам, ако пуснеш някоя снимка, спомням си че добре снимаше :)

Връзка към коментар

Само аз ли намирам Берлин доста компактен и дори позволяващ изцяло пешеходна обиколка ?

За три -четири дни спокойно може да разгледате града без грам градски транспорт вкл. разните музеи.

Абсолютно вярно. Аз в Берлин ползвам градски транспорт само от и до летището. Останалото по крачета.

Евентуално след парти като се прибирам рано сутрин, след 6-7 часа денс, и съм останал "без батерии", ползвам автобус или метрото, но пак не винаги. Просто  адски ме кефи да се разхождам из улиците на Берлин, дори и без конкретна цел.

Не е нито Париж , нито Лондон   :)

Що, на Париж кво му е? И него съм го обиколил пеша целия. :)

е, без най-крайните квартали и части на 15, 16, 13, и 20-ти райони до Periferique.

Редактирано от wilks
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Малко е по-разпокъсан при първо посещение , защото е разстлан в четирите посоки , докато в Берлин може да караш почти в права посока само Изток-Запад с малки отклонения встрани.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

За Париж, ОК, вярно, че е малко разхвърлян, но Лондон изцяло покрива понятието "град позволяващ пешеходна обиколка" и лично аз благодарение на тези пешеходни обиколки опознах този град до степен, че да се почувствам лондончанин и да го приема за втори роден дом...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Едно е да идеш от Нотинг Хил до Гринуич и О2 пеш , съвсем друго от  Prenzlauer Berg до Kurfürstendamm да кажем .

Как се стига пеш до Ричмънд , Кю или Уимбълдън или дори Уембли например ?

Всеки град дори и Банкок може да обиколиш пеш , въпроса е за колко време.

Аз също се чуствам чудесно в Лондон и съм го обикалял надлъж и нашир в районите на Нотинг Хил , Кенсингтън , Белгревия , Челси , Найтбридж , Уестминстър , Пикадили , Мейфеър , Камдън , Хампстед , Ковънт Гардън , Сити , Ийст Енд и индийските гета , Сауторк ...  , но си има задължителни места които искат транспорт. Просто мащаба е огромен.

Първото ми ходене беше за 13 дни , като ползвах пътеводител на DK където градовете са разделени на райони - ами скъсах си подметките от ходене + метро и автобуси за да се вместя във времето и пак не ми достигна за доста неща. Не съм попадал досега в друг град с толкова много за гледане. :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Е, съвсем ясно е, че не можеш да обиколиш Лондон пеша за един ден. Разделяш градът на зони, които разглеждаш в различни дни и нещата си идват на местата, ама почваме да навлизаме в безсмислена дискусия. Така или иначе, Лондон изисква сумарно поне три месеца, за да може човек да придобие сериозна престава за този космополитен град, останалото е туризъм...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Именно става въпрос, че главните забележителности на Берлин могат да се видят за 1 ден пеша, докато за Лондон не е съвсем така. А иначе за да вникнеш в един град със сигурност ти трябва много повече време независимо дали е Лондон или Берлин. :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Според мен не впечатлява с нещо особено и не си заслужава да влизаш. Разходи се из парка ако времето е подходящо. Има и метро  с което се стига бързо , но спирката е на около 400-500 метра от входа на двореца.

Все пак да се има предвид , че 15 -ина км. пеш дневно разходка не са ми проблем и обичам да ходя.

За ориентир - от Александер Плац до Зоологическата градина и сърцето на Западен Берлин са около 6 км или час и половина пеш на бавен ход,

За Берлин ще имаме два дни и половина, за Дрезден също толкова.Останалото време е път.Колкото и да искам не мога да посетя всички отбелязани забележителности, като вървя пеш до тях.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.