Прескочи до съдържание

Берлин

Nikotin

Препоръчани мнения

Може ли да ми помогнете с инфо за безплатните входове на музеите - в кои дни и в кои часове. Основно питам за тези, намиращи се на Музеуминзел. По-напред има инфо, но е за 2013 г. и не зная дали е актуално. Музеят на вурстчетата заслужава ли си? Някъде попаднах на изложба на Салвадор Дали / или нещо подобно /, но сега не мога да го намеря. 

Връзка към коментар

@elmapl - няма конкретен ден, въпреки, че повечето спазват -последният четвъртък на месеца-. Това не важи, когато има специална изложба. Най-добре да се провери за конкретния музей. За музеумсинзел: няма свободен вход, само отстъпка с уелком кард.
За вурстовете - не знам :)
daliberlin.de - точно до Потсдамер платц е, 11€.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Паркът в Потсдам е огромен и хубав. Новият дворец, където е галерията е задължително да се види, поне отвън. Може да се качите на Белведере отгоре. Има чудесен изглед на града и всички дворци. Руското селище също е интересно. Най-туристически е Сан-суси. Много хора се разочароват вътре,  т.ч. че можете да влезете само в градините. Но всичко е много субективно. На нас от 9 до 21ч. не ни стигна времето. Остана ни галерията отвътре и още 2 по-малки дворци.

Ако не разполагате с време - разходете се из парка и града. Може да си наемете колело в Берлин, качвате го на влака и така ще видите повече неща в Потсдам.

Връзка към коментар

Влиза се в Сан-суси и можеш да влезеш в Градската галерия в Новия дворец, но обектите са разпръснати и времето не стига. От изброените горе забележителности влязох в Сан-суси и видях още 2-3 неща. За повече нямаше време. Колко време ще сте там?

Връзка към коментар

3 дена, единия го отделям за Постдам, даже не мога целия ден, до към след обяд. Галерията няма да я гледаме, не сме много по галериите. Мисля Сан-Суси и целия парк, като влезем от единия край и излезем от другия. В града какво има?

Връзка към коментар

3 дена, единия го отделям за Постдам, даже не мога целия ден, до към след обяд. Галерията няма да я гледаме, не сме много по галериите. Мисля Сан-Суси и целия парк, като влезем от единия край и излезем от другия. В града какво има?

В града най-интересно е холандският квартал, но ако нямате време - направо към парка. Там ви препоръчвам да слезете на последната спирка на парка (не на автобусната линия, мисля, че се казва "neues palais") т.е ще започнете разходката от -новия дворец- от там имате два избора - към китайската лятна къщичка - централната алея - сан суси - мелницата и обратно към Берлин или покрай белведере/винарната - оранжерията - мелницата - сан суси - Берлин.

Връзка към коментар

В града най-интересно е холандският квартал, но ако нямате време - направо към парка. Там ви препоръчвам да слезете на последната спирка на парка (не на автобусната линия, мисля, че се казва "neues palais") т.е ще започнете разходката от -новия дворец- от там имате два избора - към китайската лятна къщичка - централната алея - сан суси - мелницата и обратно към Берлин или покрай белведере/винарната - оранжерията - мелницата - сан суси - Берлин.

Мерси, обаче къде да вляза, в кой дворец, кой от двата е по-хубав? Сега като гледам и града ми харесва, гледам, че има някакви трамваи, кой да хвана от Сан Суси, там където излизам от парка за да разгледам най-интересното от града?

Връзка към коментар

Влиза се в -новия дворец-, сан суси е всъщност лятна резиденция, много е малка и не е отворена за посещения (има тоалетни и кафене отстрани).

Сан Суси:
post-224-0-63168100-1403286334_thumb.jpg

Оранжерията:
post-224-0-14905000-1403286404_thumb.jpg

Винарната:
post-224-0-78933600-1403286437_thumb.jpg

Драконовата къща:
post-224-0-70855700-1403286470_thumb.jpg

Новият дворец:
post-224-0-97176600-1403286503_thumb.jpg

• Харесвам 5
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Може просто да се обиколи парка Сан-суси, без да се влиза никъде- паркът е прекрасен, особено през лятото. Бих добавил като интересен обект дворецът Цецилиенхоф, където през 1945 г. е подписан Потсдамският договор. Дотам обаче е поне 20-25 мин път с градски транспорт. Ако имате карта за Берлин ABC (7.20 ewro), тя включва и целия Потсдам.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Може просто да се обиколи парка Сан-суси, без да се влиза никъде- паркът е прекрасен, особено през лятото. Бих добавил като интересен обект дворецът Цецилиенхоф, където през 1945 г. е подписан Потсдамският договор. Дотам обаче е поне 20-25 мин път с градски транспорт. Ако имате карта за Берлин ABC (7.20 ewro), тя включва и целия Потсдам.

Благодаря, ще пътуваме с карта за малка група (3 души сме) за цял ден за зони АВС. Обаче сме октомври, за фестивала на светлината.

Връзка към коментар

Може просто да се обиколи парка Сан-суси, без да се влиза никъде- паркът е прекрасен, особено през лятото. .......

Първия път като бяхме там ,влязохме във всички възможни дворци и дворчета и какво нямам никакви спомени от тях но парка го помня много добре.Миналата година бях декември там и специално отидох до там.Беше много хубаво,без листа ....и без туристи.Също така ми направи впечатление и холандския квартал ,но нямах много време пък и валеше.

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Искам да попитам за тези карти за градския транспорт за групи до 5 човека. Ние дме трима о най-евтино ни излиза с такава карта. Мисля като кацнем на летището да купя 3 карти за трите дена по една,после обаче пише, че трябва да се валидира, как точно става това и къде? Първата ни спирка сутрин като излезем от хотела е на трамвай, там как и къде да валидираме картата? И можем ли да лупим трите карти на веднъж първия ден, или трябва всеки ден да купуваме?

Връзка към коментар

Валидирането е еднократно. Лично аз го правех на машинките в метрото, но мисля, че има валидатори и на трамвайните спирки или в самите мотриси. Честно да си призная не съм обръщал специално внимание. Можеш да купиш предварително колкото си искаш групови карти. Чак при валидиране върху тях се отбелязва дата и час...

Връзка към коментар

Отдавна се чудя каква забележителност е Hauptbahnhof ?

Модерна гара ама все пак някаква си гара ?

Налагало ми се е така или иначе да минавам оттам понякога , но чак пък целенасочено да я набележа ми е леко странно.

Връзка към коментар

Налагало ми се е така или иначе да минавам оттам понякога , но чак пък целенасочено да я набележа ми е леко странно.

Вярно,какво и е толкова на гарата,малко по-голяма от тази в нашето село.  :)

Редактирано от traveler
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами освен ценители на стара архитектура от различни исторически епохи, има и любители на съвременната, нова архитектура както и на интересните инженерни съоръжения и най-вече транспортните.

Аз, например, много се кефя на такива неща като мостове, кули, язовирни стени, стадиони, гари, пристанища, летища ...

Обичам да гледам и филми за това как са изградени, също ...

(Впрпочем, някъде из темите сме обсъждали с Основателя разни инженерни съоръжеиня в Нидерландия)

Колкото до  Hauptbahnhof - не че съм ходил специално, но няколко пъти като съм минавал с S-ban-а съм спирал да я поразгледам по-подробно и съм се качвал после на някой следващ влак ;)

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Според мен Hauptbahnhof трябва да се разглежда като част от цялото. Архитектурният комплекс, който включва новата гара, новата административна част на Бундестага и купола на Норман Фостър върху старата сграда, определено е впечатляващ и внушителен! Съгласен съм, че не на всеки се харесва подобен тип архитектура, но това не означава, че за други именно този комплекс не представлява ярка берлинска забележителност от типа задължителни за разглеждане... ;)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

...там как и къде да валидираме картата?

В самата мотриса, две или три жълти кутии с малка цепка за билета на когото е отбелязано от коя страна да се пъхне.

Интересна е историята й, отделно е доста ярък пример за германската техническа мисъл и по-точно съединяването на административните сгради над самия тунел (има епизод от поредицата megastructures посветен на това). Отделно си има жълти оттенъци с делото на архитекта срещу DB.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.