Прескочи до съдържание

Салонен багаж при комбинирано пътуване с Wizz Air и Ryanair - правила и съпоставки


Препоръчани мнения

Салонен (ръчен) багаж

при пътуване с прекачване с Wizz Air и Ryanair

оптималните варианти

Някои размисли за онези магеланци, които летят отскоро, и за останалите, които не искат всеки път да изчисляват едно и също, когато пътешестват с малко багаж :)

 

Двете авиокомпании, за радост или не, са най-предпочитаните и ползвани от нас, българите, за бюджетни пътешествия. Казусите, разгледани тук, нямат общо като цяло със случаите, когато студентите, емигрантите или временно работещите в чужбина се прибират или си заминават и естествено се нуждаят от чекиран багаж.

 

При няколкодневни екскурзии със самолет (а за някои магеланци, налагащи мощни рестрикции ;), вече постижимо и при по-дълги) багажът често е бреме и се свежда до една раничка, с която автоматично отпадат доста грижи – време за чекиране, опазване по време на пътуване, търсене на място за временно оставяне в дестинацията, за да се разгледа за час-два и пр.

 

Четивото може да бъде полезно и за начинаещите магеланци, които тепърва ще подбират с какво да пътуват занапред – дай, боже, мноого пъти и все до желани дестинации.

 

Затова реших да споделя моите наблюдения относно избора на ръчен багаж при комбинирано пътуване с Wizz Air и Ryanair. На някого може и да е полезно. Лично за мен в началото беше главоблъсканица, докато се ориентирам в размери, изисквания и т.н.

 

За полети след 29 октомври 2017 година Wizz Air въвеждат нови изисквания за салонен багаж. Пътниците имат право да вземат на борда безплатно багаж с размери 55х40х23 см. С WIZZ PRIORIT си осигуряват възможност да носят и малка чанта с размери 40х30х18 см

 

Три бързи извода:

1. Няма как да не се признае, при всички уговорки за липса на гаранция от превозвача за вземане на борда на ръчния багаж), че новите условия осигуряват 50% увеличение на размера в сравнение с предишната големина разрешен безплатен багаж.

2. При новите условия на Wizz Air почти се изравняват (с разлика от 3 см) безплатните багажи на двата нискотарифни превозвача.

3. И така, при комбинирано пътуване с Wizz Air и Ryanair е достатъчно да сте си осигурили чанта с универсалните размери 55х40х20 см .

 

 

1. Действащите в момента правила (копирани са директно от сайтовете им):

 

 

Wizz Air

 

1. Малък салонен багаж:
Ако салонният Ви багаж е с размери 42x32x25 см или по-малък, можете да го вземете на борда безплатно. Той трябва да се побира под седалката пред Вас. - безплатно

 

2. Голям салонен багаж:
Ако Вашият салонен багаж е по-голям от размерите на малък салонен багаж, но не надвишава 56x45x25 см, можете да го вземете на борда срещу такса. Той трябва да се побира в горния багажник. Вие трябва да сте в състояние да го поставите в горния багажник без чужда помощ. – платено*

 

*Таксата за превоз на голям салонен багаж се определя в зависимост от полета Ви. Правилата могат да се прочетат на сайта на авиокомпанията и  зависят от различни фактори. Може да се провери конкретно за всеки полет.

 

Ryanair

 

Един голям ръчен багаж (размер 55 х 40 х 20 см), плюс една малка чанта или лична вещ (размер 35 х 20 х 20 cm) на пътник – безплатно.

 

 

2. Малко съпоставки на размери:

 

  • Най-рестриктивното условие в уравнението е малкият салонен на Wizz Air. Изборът му за нашия случай не е препоръчителен, защото се губи значителна част от предимствата при Ryanair.

     

  • Големият салонен на Wizz е с 1 см по-висок и с по 5 см по-широк и по-дълъг от багажа на Ryanair, но пък при последните има и малка чанта. Може да се каже и обратното – зависи дали го преценявате с очите на песимиста или на оптимиста. :)

     

  • Обединените размери на двата разрешени ръчни багажа на Ryanair за съжаление далеч надвишават размера на големия ръчен багаж на Wizz Air. Инак би се получила добра комбинация.

     

3. И накрая, изводите:

 

  • Най-общо казано, при комбинация от полети на Wizz Air и Ryanair при положение, че имаш право на безплатен - 55 х 40 х 20 см -  и ако се заплати голям салонен на Wizz - 56x45x25 см, може да се пътува с чанта, сак, раница и пр. с размери 55 х 40 х 20  , т.е. с по-малкия по размер от двата разрешени и няма да имате проблеми с нито една от двете авиокомпании. :) Не знам доколко е удачно (не е изпробвано още от мен ;)) малката чанта, напълнена съответно с багаж, да се постави в големия салонен на Wizz, а при Ryanair да си се носи отделно. Това може да бъде фотоапарат или друг малък предмет.
  • Ако не заплатиш за голям салонен на Wizz, оставаш с малък салонен безплатно  и при това положение може да се пътува с чанта, сак, раница и пр. с размери 42x32x25 см, т.е. с по-малкия от двата разрешени. В този случай се получава сериозна разлика и размерът на носения багаж чувствително се смалява.

 

Всеки може да прецени за себе си и във всеки конкретен случай кой е най-подходящият вариант.

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Точно - аз пътувам с голям салонен.

Хубавото е , че когато въведоха това условие увеличиха размерите и така чантата която преди чекирах сега се вмества в размерите на големия им салонен багаж.

Предимството за мен , е че избягвам притесненията покрай загуба на багаж  , необходимостта да ходя на гише за чекирането му  , и времето да го чакам на багажната лента.

За тези които никога не чекират багаж обаче промяната дойде малко кофти.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Е това го мразя най-много, и това е причината да бягам от циганията на WIZZ. Не, че съм лигла или съм против нискотарифните компании, например с Изиджет съм летяла и пак ще летя, но тая простотия с голям, малък, чекиран и прочие ми идва в повече.

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Е това го мразя най-много, и това е причината да бягам от циганията на WIZZ. Не, че съм лигла или съм против нискотарифните компании, например с Изиджет съм летяла и пак ще летя, но тая простотия с голям, малък, чекиран и прочие ми идва в повече.

А, недей така, днес и утре даже имаме с 33 % по-малко цигания...  :P

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

А, недей така, днес и утре даже имаме с 33 % по-малко цигания... :P

Което кaто крaен резултaт и ефект дaвa още по-голямa цигaния. Не стигa условиятa когa кой бaгaж нa кaкво рaзстояние колко струвa, aми сегa дa смятaме и дaли точно 33% по-мaлко сa ни тaксувaли зaрaди промоциятa. Или лъжaт безочливо, и снижaвaт сaмо с 30 %, a пишaт 33 гaдовете :lol:

 

Всъщност нa мен ми е все тaя. Aз с тях пътувaм сaмо с мaлък, който е безплaтен, и промоциятa не ме кaсaе и интервсувa. До моментa в който не почнaт дa ми плaщaт зaтовa, че летя сaмо с мaлък ръчен :D

Редактирано от wilks
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Относно багажа... циганията не е само от страна на авиокомпанията, а и от страна на пътниците, така че лично аз бях съгласен да го направят платен : )

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Относно багажа... циганията не е само от страна на авиокомпанията, а и от страна на пътниците, така че лично аз бях съгласен да го направят платен : )

 

Имаше го и тоя момент.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Относно багажа... циганията не е само от страна на авиокомпанията, а и от страна на пътниците, така че лично аз бях съгласен да го направят платен : )

Имаше го и тоя момент.

Що, сегa кaто е плaтен, дa не би дa изчезнa, и дa го нямa вече този момент с цигaниятa от стрaнa нa пътниците? :lol:

Явно не си летял скоро с тях. Особено по по-популярните гaстaрбaйтерски дестинaции ... мaлкa Индия, брaтче. Сaмо кокошки още не сa почнaли дa пренaсят :)

Редактирано от wilks
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

То пак (ще)я има, ама вече като е платен... и ходят двама нанякъде - по-голяма е вероятността да не се опитват да се вместят в него по всевъзможни начини, а директно чекиран да вземат :) Да не говорим, че тогава пък за някои не оставаше място да го сложат отгоре (поне бях свидетел на такава случка).

 

Не знам мястото над главите ни дали е съобразено с броя места в самолета (как е проектиран) и ако всеки е с ръчен (голям)... какво би се получило :)

Редактирано от SeeKnDestroY
Връзка към мнение

Явно не си летял скоро с тях. :)

 

Вярно е , последно летях през октомври 2012 до Будапеща.

И преди съм го споменавал , но много голямо впечатление ми правят пътниците на Blueair - масово чекират багаж  , а уж казват , че сме имали сходен манталитет. Буквално поне половината , а може би и повече си пътуват с чекиран. Вярно , че може да са гастарбайтери , но я няма дивотията при която няма место къде да си оставиш нормалния багаж в салона. Аз много се дразня  на толерантността на летищните служители , защото дават много лош пример. Ако съм аз няма да пусна и един с размери над допустимите  ;)

Редактирано от stenk
  • Харесвам 9
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Предварително моля да ме извините, ако тук не е мястото!

 

Купих си едно билетче на Уиз за края на месеца, като за първи път платих голям салонен багаж, вместо чекиран. Дълго търсих в сайта им ограничение за теглото и не намерих ясно записано, че няма ограничение. Преди минути открих тук отговорът на въпроса за теглото на големия салонен багаж, а именно, че няма ограничение. Това добре.  :) 
Но ми стана любопитно следното: виждам, че освен големия салонен багаж мога да си взема 

 

  • горна дреха или одеяло
  • мобилен телефон
  • четиво за полета
  • за деца под двегодишна възраст: храна, нужна за времето на полета, сгъваема детска количка или портативно бебешко кошче
  • чифт патерици за пътници с ограничена подвижност

и се питам, ако не нося одеало, детска количка и книжка, а само една скромна дамска чанта, ще ми правят ли проблеми? При Rayan е ясно, но при Уиз....Някой има ли опит?

 

 

 

 

Връзка към мнение

Можеш да носиш скромна и нескромна дамска чанта, но ако е прибрана в салонния багаж. Можеш да пробваш и без да я прибираш, но предвиди място в багажа, защото има голяма вероятност да те накарат да я прибереш. :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Да, правят проблеми за дамската чанта. Аз винаги я прибрима.

И досега с Уиз винаги съм пътувала с безплатен. Някакси се събирам, като взема най-необходимото.

Естеств, говоря макс. за 4-5 нощувки. Щото повече, е ясно, че няма накъде.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Последният път като летяхме за Италия на отиване от София към Рим както винаги при полет с Уиз еър купихме от безмитния на летището по една бутилка /отделно аз и отделно жена ми/ и в торбичките с бутилките сложихме и дамската чанта, и моята чанта, в която се събират 10инчов лаптоп, 8,9инчов таблет и видео камера. За торбичките и покупките от безмитния никой нищо не казва. Може ако искаш и пет торби да качиш.

На връщане от Милано полета закъсня с половин час и докато чакахме на опашката в гейта мина служителката на Уиз и накара всички, които имаха чанта извън салонния багаж да приберат чантите в багажа. Ние я послушахме и прибрахме чантите в големия салонен багаж. Но имаше и такива, които въобще не реагираха. И спечелиха, защото след това като минавахме проверката никой нищо не им каза. Така че си е  въпрос на късмет. Но е добре винаги да имате възможност да приберете чантите. Дали в торбичка с покупка от безмитен магазин или в салонния багаж както вие си прецените.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За тези торбички от безмитните магазини, аз мислех, че не трябва да се разпечатват, докато човек се качи в самолета.

Т.е., за да не можеш да прибираш нищо вътре.

 

Но, иначе, да, въпрос на късмет е. Но, лично аз, се съобразявам с изискванията.

Първо, защото не ми се участва в спорове, ако стане нещо, които са с предизвестен край.

И, второ, не е е в стила ми да се правя на Бай Ганьо. Т .е. въпреки някакви правила, умишлено да ги нарушавам, ако мине номерът.

 

И затова защото съм била и от др. страна и знам как дразнят пътници, които се правят на по-тарикати от другите. Аз лично винаги съм била непреклонна с такива пътници, защото правят на глупаци останалите.

 

Иначе и досега имам спомени по едни руски чартъри как руснаците идваха с такива тежки куфари, че не рядко, като го сложат на лентата и тя не можеше да тръгне. Тука изкупуваха света. И досега е така, де.

Редактирано от fam
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

За тези торбички от безмитните магазини, аз мислех, че не трябва да се разпечатват, докато човек се качи в самолета.

Т.е., за да не можеш да прибираш нищо вътре.

Не се разпечатват тези, в които ти слагат течните покупки (залепващите се), но обикновено всички покупки се пъхат в една по-голяма - нея именно можеш да ползваш, за да сложиш и твои си неща. Не винаги дават, особено ако покупката ти е само една, но си искай.

Веднъж на Лутън ми казаха, че нямат, от което онемях. Свършили им били. Е, напъхах всичко в раницата, ама бях взела 20 шоколада :)

Връзка към мнение

Аха, явно не съм разбрала. Защото аз от такъв магазин съм купувала само парфюми, които в повечето случаи излизат доста по-изгодно от тукашните магазини.

Явно затова си мислих, че всички са такива.

Връзка към мнение
  • 1 година по-късно ...

Понеже не съм пушач и безмитните магазини ги подминавам, та и този трик с торбичката от безмитния магазин не го знаех. Тоест е възможен вариант, при който влизам, купувам си голяма бутилка мин. вода, искам ти торбичка и си я допълвам с мои си неща, така ли излиза? И никоя от стюардесите няма да направи проблем... 

Редактирано от vorbis
Връзка към мнение

Понеже не съм пушач и безмитните магазини ги подминавам, та и този трик с торбичката от безмитния магазин не го знаех. Тоест е възможен вариант, при който влизам, купувам си голяма бутилка мин. вода, искам ти торбичка и си я допълвам с мои си неща, така ли излиза? И никоя от стюардесите няма да направи проблем...

 

Да, аз имах притеснения относно покупките от безмитния, но миналия месец, бяхме само с ръчен багаж, купихме разни неща ,сложиха ни ги в торбичка ,торбичката ми беше в ръката при качването и никой не каза копче. Предполагам,че можеш да си сложиш вътре и твои неща,надали проверяват. Риск е,но минимален, изрично пише,че покупките от летището са отделно от ръчния багаж и няма проблем.
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Да, аз имах притеснения относно покупките от безмитния, но миналия месец, бяхме само с ръчен багаж, купихме разни неща ,сложиха ни ги в торбичка ,торбичката ми беше в ръката при качването и никой не каза копче. Предполагам,че можеш да си сложиш вътре и твои неща,надали проверяват. Риск е,но минимален, изрично пише,че покупките от летището са отделно от ръчния багаж и няма проблем.

Зависи, зависи с коя компания пътуваш и кой е на пропуска. При едно пътуване с Райън еър от нашето летище купих от безмитния магазин една бутилка алкохол - накараха ме да я сложа в ръчния багаж. Пред мен една дама с ръчен и с дамска чанта направо си и поискаха да плаща, та тя някак я смести в ръчния.

На отиване за Бари с Уиз се заядоха с един италианец, че ръчния му багаж е по-голям и го натириха да плаща за голям салонен. Той понеже се разправяше, като се върна, пък се заядоха за дамската чанта на жена му, та и нея  , с много псувни и мрънкане някак я сместиха из ръчните, та ги пуснаха.

При връщането от Бари една женица, която явно не знаеше изискванията и беше с по-голям ръчен багаж / ама не чак толкова / си и взеха 40Е, а в същото време имаше други с явно по- големи от голям салонен.

Така че, по- добре да не се рискува, един път ще мине, ама друг път няма а  глобите  са солени. Купил си си билет за 35Е, а трябва да платиш 40Е за нещо си. Така мисля аз, може и да :) не съм права.

Връзка към мнение

Нямам много какво да съпоставям - радко пътувам с багаж.
Летището, от което имам детайлни наблюдения в тази област е Букурещ, а компанията е Уизеър, различни дестинации.

 

Обикновено персонала там процедира така:

40 мин преди полета служителите пристигат и заемат мястото до изхода на гейта и 30 мин преди полета канят пътниците да се подготвят за отвеждане към самолета.
В резултат всички се строяват в редичка с багажи, чанти, кучета и съпруги.
Точно тогава, обикновено млад момък,  започва да оглежда багажите на пътниците под предлог, че им лепи етикети - S или L - и иска от тези  пътници, чиито багажи му се видят по-големи, да представят документ, че са платили за L.
Ако не са платили - задържа им бордната карта и ги приканва да заплатят / доплатят.
Рядко има полет без "нарушители" - така летището доказва своята лоялност към превозвача
С Раянеър никога не съм виждал подобни проблеми, но вероятно защото не съм летял с тях от Букурещ.

Пиша го това, за да кажа :

Не се редете на опашката  ако сте с по-голям багаж от позволеното - изчакайте да завърши процедурата по "разглеждането" на големината на багажа.
Едва след това се присъединете към опашката, представете бордната си карта и ..така.

Редактирано от bat.galin
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Относно покупките и ползването на същия плик. Не съм пазарувал течности от София на излизане и нямам идея дали запечатват пликовете, но това е масова практика в други европейски летища. Тоест, като ти запечатат плика на касата, нямам идея как би могъл после да пъхнеш нещо друго в него. Относно Уиз. Наскоро при бординг видях момче и момиче с ръчен багаж и отделно по един плик с покупки от фришопа на софийското летище. Проверяващата ги накара да приберат пликовете в ръчния багаж. Стори ми се странно, но бяха далече и не чух с какво се аргументира. С две думи, като летиш с нискотарифна компания, по-добре не си прави излишни експерименти. В повечето случаи това няма как да се случи с традиционна компания освен ако не понесеш трикрилен гардероб при бординг...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Я каква тема имало.

Това с допълнителните покупки зависи от държавата и закона, който са изкарали по въпроса.

За пътуващите-излитащите  от Испания,(такива има доста) да знаете, че може да си купите каквото искате от магазините и торбата няма нужда да се вкарва в куфара, без значение с коя компания сте. Има много табла на самото летище от този сорт.

embarque14m.jpg

 

Наистина имаше полемика в началото и точно Райън се дърпаха и отказваха да изпълняват, но нямаше къде да ходят и сега всичко се спазва, понеже се изкара закон, артикул 97.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

От моят скромен опит с нискотарифните - едно пътуване с Изитата от Берлин до Корфу и едно с Уиз от Малта до София мога да кажа, че и при двата полета имах плик с покупки от фришопа и никой не ми направи никакъв проблем. Както и никой не проверяваше размера на ръчния багаж, но може би е въпрос на късмет. :)

А относно доплащането /около 70лв. или 50лв. с членство двупосочно/ за голям салонен багаж на Уиз, който е с размери 56/45/25см.  за себе си реших, че ми е по изгодно да платя 16лв. двупосочно за качване с предимство, което ти дава право на втора ръчна чанта 40/30/18см. и заедно с безплатния салонен багаж 42/32/25см. се получава доста по-голям обем багаж и доста по-евтино.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.