Прескочи до съдържание

Трансилвания

Препоръчани мнения

Знам си аз, че правителството не мисли доброто на такива като нас, когато определя почивните дни. При и без това сравнително натовареният ми годишен календар, тази "дупка" с шест почивни дни беше въпрос на време да бъде запълнена с някоя нова дестинация...

Преди две години посетихме Букурещ за концерт и тогава със съпругата ми си казахме, че трябва да обърнем по специално внимание и на северната ни съседка, както сторихме със Западните Балкани. Само дето най-интересната част от Румъния е с такова местоположение, че няма как да бъде съчетана с друго пътуване, а изисква специален трип. Май на този "специален трип" му дойде времето, ето и програмата:

01.05.2013 г.: София - Оряхово - Сибиу - 2 нощувки с все още неуточнена програма по дни

03.05.2013 г.: Сибиу - Брашов - 3 нощувки с посещение на Бран, Раснов и Синая

06.05.2013 г.: Брашов - Букурещ - Русе - София

Давайте сега идеи, съвети и препоръки относно горните дестинации...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Всичко е ОК, но не знам как мислите да запълните толкова много дни с толкова малко неща... Бран се заглежда за около час-два... В Брашов ви трябва пак долу-горе толкова време... Същото е и на другите места. Аз лично не бях впечатлен от замъка на Влад Цепеш, но по пътя към Букурещ има един друг замък, който си струва. Ако сте ентусиасти, може да се разходите до кривия път, който бяха снимали британците от Top Gear ;)

Аз бих си оставил 1-2 дни за Букурещ - зависи колко сте видели от него... Но палатът на Чаушеско си е експириънс, редом с Липскани, Кару ку бере и парковете около дипломатическия квартал :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Включете Букурещ, за втори път. В Бран да хапнете козуначено руло / задължително - Kurtoskalacs (май така се пише)/. Родното място на Дракула е Сигишуара, ако ви се разхожда до там все пак...:)

В Синая.. Манастира http://www.manastireasinaia.ro/ и замъка Пелеш http://peles.ro/.

Съвет от мен е да се съобразите с Великдена. По това време и там никой няма да работи. Казвам го, за да си разпределите забележителностите, които са с вход правилно.:)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И аз Пелеш имах предвид, че е на пътя между Букурещ и Брашов. Самият път е почти ОК - нов, с общо 3 ленти, но става голямо задръстване около уикендите и при празнични дни - приятели румънци коментираха, че се е случвало да седят в задръстване там с часове или да пътуват 1/2 ден между 2- та града...

Връзка към коментар

Трансилвания е едно уникално място. Отдели по един ден на Сибиу, Брашов и Синая. За Бран повече от 3-4 часа барабар със замъка не ти трябват, то реално и няма какво друго да гледаш. Задължително мини през прохода Трансфагарашан. Снимката е от него ;)

Във Синая със сигурност се разходете извън туристическите улици има уникално красиви къщи. Отделете си време и за лифта който ви качва в планината. Самият лифт е много интересен и различен от тези които сме виждали, а и горе е много красиво и ароматно. Също е добре да кривнете малко от главният път и да посетите солната мина във Сланик. Пожелателно е да минеш и през прохода Трансалпина. 

Мога още много да ти изпиша за там и за интересните места, но за сега малко бързам. Ако имаш конкретни въпроси питай смело. Последно бях по тия места миналата година септември.

post-101-0-71099700-1365923052_thumb.jpg

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Идеята е да разпределя дните по следния начин:

1. Пристигане следобед на 01.05. в Сибиу. Това означава един следобед и един ден в града. Не вярвам да остане време за чудене какво да правим там, като се има предвид, че само в музея ASTRA можем да откараме няколко часа.

2. На 03.05. пътуване до Брашов ~ 150 км. Може на път да минем през Сигишуара, но не съм убеден дали от логистична гледна точка е добре да постъпим така. Имам предвид пътищата, защото виждам, че май между Сибиу и Сигишуара пътят е второстепенен. Дайте идеи?

3. Както казах Брашов е база, което означава, че един от дните ще посветим на Бран, а втори на Синая. В този смисъл надали ще скучаем.

Дайте малко повече инфо за пътищата, като вече знаете предварителната програма. Това за задръстванията по празниците наистина звучи притеснително, дано  имаме късмет. Nikotin, може ли малко повече инфо за тези места от гледна точка на пътна обстановка и маршрут на придвижване?

Благодаря на всички...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Честно казано ние в задръстване не сме попадали,а бяхме там точно за миналия Великден. Да, беше натоварено движението, спазвай ограниченията, особено в градските зони има  камери, то и местните си ги знаят и намаляват значително скоростта. По-тормозещо е това, че нямаше тротоари по пътя и хората ходеха буквално по него, вечер пък изобщо не се виждаха (щот и кой знае кво осветление нямаше ) и изникваха като зайци.

Покрай Синая доколкото знам има още 2 замъка освен Пелеш, казват, че били хубави, ние лично не сме ги посещавали. (Пелишор и Фоишор). За Пелеш последната обиколка започваше мисля към 16:30ч. може да се съобразите с това, защото около 2-3 часа ще ви отнеме разглеждането му, ако се решите де. :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Някой от вас има ли спомен дали в туристическите обекти приемат кредитни карти и въобще как стои този въпрос в Трансилвания?

И още нещо. Оправдано ли е на отиване да ползвам ферито Оряхово - Бекет или по-добре отново през раздрънкания мост? Иска ми се да разнообразя пътуването и да ползвам различни пътища на отиване и на връщане. Ясно ми е, че тези около 150 км, които печеля ако мина през Оряхово на път за Сибиу, ще бъдат "компенсирани" от високата такса за ферибот и по всяка вероятност по-бавното пътуване през Влахия, но все пак...

Забравих да кажа, че два дни в Букурещ ми стигат и не мисля да си губя времето повече в този град, освен отново за някой концерт...

Връзка към коментар

По пътищата в Румъния петък вечер и събота сутрин стават грандиозни безкрайни колони. Като качество са средна ръка. Аз карам Ситроен и ми е малко трудно да дам реална оценка :) Подготви се за безкрайно дълги села и каране с 50 км/ч. 

Съветвам те като приключиш с Брашов да разгледаш Бран и от там да отидеш в Синая където да нощуваш. Няма смисъл да се връщаш. Препоръчвам ти да ползваш ето този път:
http://goo.gl/maps/8cVsw

почти няма трафик и е в много добро състояние. В Синая задължително Пелеш и Пелешор един до друг са. Ако имаш време включи и солната мина в програмата. Спускаш се с асансьор на 200 метра под земята (може и повече да са не помня) и вътре е нещо грандиозно. Огромни галерии над 50 метра високи. Има маси за тенис, батути, люлки, пързалки, футболно и баскетболно игрище, кафене, статуи от каменна сол и какво ли още не. Въздуха в мината бил изключително полезен. 

Сега се щам че, по това време на годината няма да можеш да минеш през Трансфагарашан и Трансалпина, все още има сняг и са затворени. Което ще си е сериозен пропуск ако си любител на планински красоти.

Маршрут не искам да ти препоръчвам защото както казах моята оценка за качествата на пътищата не е много реална. Рядко казвам за някой път, че е зле. Само пак ще ти кажа, че заради дългите и често редуващи се села пътуването е бавно. Кредитни карти къде приемат- къде не... божа работа. Но във всяка банка сменят евро за лей :)

П.С. Сега ти гледах програмата. Ако тръгваш от София и мислиш, че ще пристигнеш след обяд в Сибиу си голям оптимист. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз затова питам на отиване откъде да мина. Разбрах че пътят от Бекет до Сибиу е осеян с населени места и на практика разстояние от 300 км се преминава за повече от пет часа. Намерението ми е да тръгна рано от София, около 06:00 часа и да съм в Оряхово около 08:30 часа. Ако всичко е наред с ферито, ще бъда отсреща най-късно към 10:00 часа. Надявам се все пак за пет часа да стигна до Сибиу, което прави около 15:00 часа. Къде бъркам в сметките?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Брашов е приятно градче, струва си да го видите и него за малко. Освен това около него (по-скоро на север) има едни селца с укрепени църкви, които също са интересни (понеделник са затворени). Имената не ги помня, ама ако те интересува да потърся. В roughguides.com ги видях.

Връзка към коментар

Идеята е да разпределя дните по следния начин:

2. На 03.05. пътуване до Брашов ~ 150 км. Може на път да минем през Сигишуара, но не съм убеден дали от логистична гледна точка е добре да постъпим така. Имам предвид пътищата, защото виждам, че май между Сибиу и Сигишуара пътят е второстепенен. Дайте идеи?

Бил съм в Сигишуара, макар и преди 11 години/ бях на обучение в съседен град и ходихме там да разгледаме/. Пътищата тогава бяха ужас.Самия град е неинтересен/ типичен соц ми се видя/. По спомени интереснен е един замък /мисля беше замък/ със интрересна кула. Там е и къщата на граф Дракула. Да къща, а не замък. Това е една обикновенна жълто боядисана къща с табела, че там е живял графа/ или роден, не помня/. Има и бюст на Дракула наблизо. Освен да разгледаме кулата, която е красива, да пием по бира и да разгледаме едно гробище, нищо интересно не видяхме.

В Синая спирахме за почивка/ полета ни беше София-Букурещ и с кола до градчето./ и ми се видя много живописно. Ако ходя до RO задължително ще ида там, но жената се "дърпа" засега от тази дестинация

Връзка към коментар

Като сме на тема пътища, задължително си вземи винетка в Румъния - глобите са доволно солени. При Дунав мост продават на бензиностанцията след моста... Никой няма да ти направи проблем на влизане, но на излизане е много вероятно да те глобят, ако нямаш. Също "зелена карта" за гражданската... С нормално каране и при слаб трафик е около 3 часа от Букурещ до Брашов по мои спомени... От Гюргево до Букурещ е около 1 час - пътят е нов и е ОК - почти магистрала, но има камера на едно място...

А козуначеното руло всъщност е унгарско, но там има инфлуънс.... ;)

Връзка към коментар

В румънско винетката е електронна. И те проверяват в движение по номера на колата. Няма лепенки и щуротии само една касова бележка :) Последният път влязох от Сърбия през Железни врата и ги продаваха на специална будка, а не в бензиностанцията.

Миналата година от Букурещ до Плоещ също беше магистрала, зора е след това. По добре мини през Букурещ. Околовръстното е отвратно и няколко места си без предимство спрямо входно- изходния трафик.

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Не знам как да го кажа по-ясно, затова ще го напиша директно. На по-малко от 500 км от София се намира област, която определено си струва да бъде разгледана. Трансилвания няма абсолютно нищо общо с Румъния, да не говорим за Балканите. Очевидното немско присъствие по тези земи все още личи и не нямам предвид само табелите и надписите в населените места. Кметът на Sibiu е немец, преизбират го от 1998 година, май има защо... Посетихме Sibiu, Sigishuara, Brasov, Bran и Sinaia. Всеки трябва да види тези места, препоръчвам горещо!

post-53-0-01880900-1367910060_thumb.jpg

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Благодаря, минах го този път между Синая и Раснов, който ми препоръча по-горе и наистина е чудесен. Явно имахме уникален късмет, защото никъде нямаше задръствания и през шестте дни. Пътищата в частта от Сигишуара към Брашов, Бран, Синая и Букурещ са чудесни, за разлика от другия "ръкав" от Бекет, през влашко към Сибиу и нагоре до Сигишуара. Трансилвания е прекрасна, може би ще се върнем там отново някой ден, все пак остана неизследван районът от Сибиу към Клуж...

Връзка към коментар
  • 2 години по-късно ...

Моля за съвети относно следната програма:

ден 1 - София-Букурещ (358km, 5ч35м), разглеждане Букурещ, нощувка

ден 2 - Букурещ-Синая-Бран-Брашов (209км 3ч30м )  нощувка Брашов

ден 3 - Брашов-Сигишоара-Сибуи, (210км 3ч17м) нощувка Сибиу

ден 5 от Сибуи по Трансфагарашан 7С до Корбенъ (140км 3ч20м) , нощувка Корбенъ, чудя се за тази нощувка, дали да не изкараме пътя до Букурещ и да спим там - Сибиу-Букурещ през 7С (314км 5ч30мин)

ден 6 - Корбенъ-София (415км  6ч35м) - не е ли много , вариант 2 - Букурещ-София

Къде да вмъкна Пелеш, Пелишор?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Здравко Ангел

Моля за съвети относно следната програма:

ден 1 - София-Букурещ (358km, 5ч35м), разглеждане Букурещ, нощувка

ден 2 - Букурещ-Синая-Бран-Брашов (209км 3ч30м )  нощувка Брашов

ден 3 - Брашов-Сигишоара-Сибуи, (210км 3ч17м) нощувка Сибиу

ден 5 от Сибуи по Трансфагарашан 7С до Корбенъ (140км 3ч20м) , нощувка Корбенъ, чудя се за тази нощувка, дали да не изкараме пътя до Букурещ и да спим там - Сибиу-Букурещ през 7С (314км 5ч30мин)

ден 6 - Корбенъ-София (415км  6ч35м) - не е ли много , вариант 2 - Букурещ-София

Къде да вмъкна Пелеш, Пелишор?

Как така къде да вмъкнеш Пелеш, той си е до Синая, значи във втория ден. :)

Ние преди месец се върнахме от Сибиу, като дори се качихме още по-нагоре до Клуж-Напока.

И всъщност направихме един дългичък преход от Клуж-Напока до Русе като се връщахме, взехме го за около 9 часа с разните спирки за кафенце и чакането на Дунав мост, който е в ремонт и колите се движат само в едното платно, и затова се изчакват. Да не забравите да си имате румънски леи или евро, като се връщате обратно към България, че се оказа, че не приемат нито български левове, нито пък карти на пункта от румънска страна.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.