Прескочи до съдържание

Трансилвания

Препоръчани мнения

Публикувано:

В първоначалните ми записки имаше Пелеш, но сега като погледнах на картата го виждам на 170км северозапад от Сибиу и реших , че съм се объркала.

Здравко Ангел
Публикувано:

В първоначалните ми записки имаше Пелеш, но сега като погледнах на картата го виждам на 170км северозапад от Сибиу и реших , че съм се объркала.

Той си е в покрайнините на Синая, всъщност това е основната забележителност на града. На път за двореца може да разгледате и манастира, покрай който е и пътеката за Пелеш.

Публикувано: (редактирано)

Да ви питам Куртя де Арджеш, Питещ и Плоещ струват ли си за отбиване за по час-два?

И правилно ли съм разбрал за Букурещ, че е по-добре да се мине през центъра, отколкото през околовръстното? Щото преди около 15-ина години минавах по околовръстното на Букурещ и беше някакъв тотален ад - близо 2 часа само по едната полудъга... :O

Редактирано от Meidj
Публикувано:

А да - и да ви питам по маршрутите, които се обсъждат по-горе, дали има да препоръчате някое закътано местенце, което не е туристическо и популярно, но пък е, дет се казва - скрит бисер? :)

Здравко Ангел
Публикувано:

Да ви питам Куртя де Арджеш, Питещ и Плоещ струват ли си за отбиване за по час-два?

И правилно ли съм разбрал за Букурещ, че е по-добре да се мине през центъра, отколкото през околовръстното? Щото преди около 15-ина години минавах по околовръстното на Букурещ и беше някакъв тотален ад - близо 2 часа само по едната полудъга... :O

Ние минахме през центъра, защото и на нас ни бяха казали да минем оттам. Беше делничен ден по обед и почти нямаше задръствания.

• Харесвам 1

Пелеш и Пелешор са в Синая. Ако искате да ги разгледате може би ще стане доста претрупано за един ден, заедно с Бран и Брашов. Ние бяхме преди три години и замъка Пелеш много ми хареса. Препоръчвам да се разгледат и двата етажа, защото обиколките стават с гид и зависи кой вариант сте избрали. Ние тогава не знаехме и избрахме само за първия етаж и съжаляваме, защото е много интересно и красиво. За Пелешор според мен може и само отвън, защото не ме впечатли отвътре. Намира се на 5 мин от Пелеш. В Синая ние се качихме и на лифта, като има пак варианти до каква височина да се качите. Горе е много приятно и гледката е прекрасна. Замъкът с Бран е повече като крепост, но около него има красива градина с езеро. Брашов много ми хареса - разгледахме Черната църква, площада със Старото кметство, църквата Св. Никола – пресата на която е отпечатан Рибния буквар. На централни площад има пицарии и кафенета, брашовски специалитети - бяхме улучили пазар на производители на различни сирена и др. хр. продукти. Задължително опитайте от техните козунаци - най-много ми харесаха в Бран, точно преди замъка има една фурна.

Ние също бяхме предвидили от Брашов да отидем до Сигишуара и след това Сибиу за един ден, но ни се видя, че ще стане много и от Брашов отидохме направо в Сибиу. Този град ми хареса най-много. На централни площад има хубав фонтан, интересни сгради, качихме се на часовниковата кула, моста на лъжците и вечерта седнахме в една пицация на малкия площад. Тук правят много хубава лимонада от пресен сок от лимони. След това се опитахме в България да си поръчаме подобно, но тук не я правят така добре. На другия ден разгледахме етнографския музей на открито Астра, който е в края на гр. Сибиу и прилича на Етъра, но е много голямо на площ, с езеро, горички,вътърни мелници, селски къщички от различните райони на Румъния. Много добре е направено и можеш цял ден да се разхождаш.

След това и ние се върнахме по Трансфагараш - много е красиво.

Редактирано от alienad
  • Харесвам 1

Колко се чака на Дунав мост заради ремонта? Това ще ми обърка сметката за дългия преход първия ден.

Редактирано от slujitel
Здравко Ангел
Публикувано:

Колко се чака на Дунав мост заради ремонта? Това ще ми обърка сметката за дългия преход първия ден.

Чакахме към 40 минути, но беше понеделник на обед, не знам в кой ден ще пътуваш.

• Харесвам 1
Здравко Ангел
Публикувано:

В събота преди обяд, това доколко усложнява нещата?

E всичко е въпрос на късмет, но все пак през уикенда е доста по-натоварено. Предвиди един час чакане, пък ако е по-малко - добре дошло!  :)

• Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря за коментарите. Значи Пелеш и пелишор си остават в програмата. Аз държа да видим повече замъци. Явно гледам някой друг Пелеш, град, който няма нищо общо със замъка. Сланик съм го набелязала, но мисля, че отбивката ще ни струва доста време , а програмата ни е сбита. За Брашов, ако не остане време да го разгледаме в ден 2, ще остане за ден 3 предиобед.

Публикувано:

А да - и да ви питам по маршрутите, които се обсъждат по-горе, дали има да препоръчате някое закътано местенце, което не е туристическо и популярно, но пък е, дет се казва - скрит бисер? :)

В Трансилвания вижте укрепените църкви, в селата на север от Брашов. Интересни са, особено ако обичате замъци.

• Харесвам 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Един последен въпрос имам преди заминаване - леи от къде? Мисля да взема малко от Тавекс, но колко ? После там за музеи, нощувки ще трябват - от къде е най-изгодно - направо от банкомат или евро за леи в чейндж?

Публикувано:

И аз се подготвям за Румъния.Леи ми купиха от София,но и в Русе навсякъде продават.

Става и евро да се сменя на място,но не и от банкомат/заради таксата/.Използвай всички други варианти без банкомата. ;)

Публикувано:

Аз теглих леи с дебитна карта на Уникредит (на много места има банкомати на Уникредит - Букурещ, Брашов, Синая...). Не беше ми начислена никаква такса за теглене, а курса (след като се прибрах видях от извлеченията) беше много по-изгоден отколкото обменените преди това в България леи и от границата (на границата от румънска страна също може да се обменят на сравнително добър курс).

• Харесвам 1
Публикувано:

И аз се подготвям за Румъния.Леи ми купиха от София,но и в Русе навсякъде продават.

Става и евро да се сменя на място,но не и от банкомат/заради таксата/.Използвай всички други варианти без банкомата. ;)

Таксата зависи от картата, аз съм теглила с от дебитните си карти и няма такси.
Публикувано:

Купих 200леи за 90лв от Тавекс. На място ще видим как е курса, мисля направо от банкомат, ако притрябват.

Красене, вие кога и на къде ? Много ме притесняват пословичните задръствания. Особено в района на Брашов вчера на гугъл картата всичко светеше в оранжево и червено от трафик. Отделно има Рокщад фестивал в Ръшнов.

Публикувано:

Аз теглих леи с дебитна карта на Уникредит (на много места има банкомати на Уникредит - Букурещ, Брашов, Синая...). Не беше ми начислена никаква такса за теглене, а курса (след като се прибрах видях от извлеченията) беше много по-изгоден отколкото обменените преди това в България леи и от границата (на границата от румънска страна също може да се обменят на сравнително добър курс).

Дебитна карта на ДСК също върши добра работа. Тегленето от банкомат на групата не е безплатно, но струва само 1 евро.

Ние заминаваме в петък вечерта, решихме нощен преход, хем по спокойно, хем ще спрем в Букурещ за нощни снимки, няма да има жив човек или коли. Знам, че това не е за всеки, само споделям. Леи купих малко от Тавекс, нося и евро, и имам дебитна карта на Уникредит, без такси е от техен банкомат. Имам си принцип накрая тегля/сменям точно толкова, колкото ми трябват, никога не сменям обратно. Това за валути, различни от $ и €. Може и на границата, ама курса е дървен малко.

Редактирано от slujitel
Публикувано:

Купих 200леи за 90лв от Тавекс. На място ще видим как е курса, мисля направо от банкомат, ако притрябват.

Красене, вие кога и на къде ? Много ме притесняват пословичните задръствания. Особено в района на Брашов вчера на гугъл картата всичко светеше в оранжево и червено от трафик. Отделно има Рокщад фестивал в Ръшнов.

Ние ще сме четири дена на планина в Синая.Резервирали сме една хубава вила и........ще има биропиене и барбекюта+скитане из района.Компания сме и тръгваме на 01.09.Относно задръстванията ще трябва да ги преживеем.

Ще разгледаме Брашов и укрепените църкви в района,ще отидем и до Бран.Топ дестинацията за нас ще е Трансфагараш и може би ще отскочим и до Сигишоара.

От цялата програма само Сигишоара не е сигурна.

Ние заминаваме в петък вечерта, решихме нощен преход, хем по спокойно, хем ще спрем в Букурещ за нощни снимки, няма да има жив човек или коли. Знам, че това не е за всеки, само споделям. Леи купих малко от Тавекс, нося и евро, и имам дебитна карта на Уникредит, без такси е от техен банкомат. Имам си принцип накрая тегля/сменям точно толкова, колкото ми трябват, никога не сменям обратно. Това за валути, различни от $ и €. Може и на границата, ама курса е дървен малко.

А аз пък напоследък винаги сменям валута на обратно,поради презапасяване от моя страна.Даже като се замисля доста често ми се случва.Последно смених злоти и форинти за шекели,а шекели за леи.Сега като гледам на къде са тръгнали нещата ще сменям леи за датски крони. :)

Публикувано:

От цялата програма само Сигишоара не е сигурна.

Опитай да я подсигуриш, заслужава си! Също така не видях Сибиу, а без Сибиу поне за мен Трансилвания остава непозната територия...

Завърнахме се. Знаех си, че Трансилвания ще надмине очакванията ми. Не можахме да преизпълним програмата. Посетихме всички набелязани места, но останаха много покрай които минахме, без да видим. Не можахме да влезем и в нито един дворец , защото стигахме след като за затворили. Като полезна информация мога да кажа само не минавайте Трансфъгърашан в уикенда. Пътувахме го в събота от Сибиу към Куртя де Арджеш (не пропускайте) и няколко завоя преди билото около 2-3км спряхме в задръстване и до горе пъплихме около 2 часа, а може и повече да бяха. Там е горната станция на лифта, множество сергии с местно производство, паркинги за коли, влизат , излизат, правят задръстване. Спряхме и ние, накупихме си разни деликатеси за хапване, разходихме се около езерото Бъля, поснимахме пътя надолу и тръгнахме да се спускаме. В насрещното движение имаше колона като за 3 часа чакане, а беше вече 6-7ч вечерта. По целия път беше пълно и с палатки, ей така по завоите отбиваха и опъваха палатки, маси, барбекюта. Ако човек не се абстрахира от всичко това , няма да може да види красотата на планината. Някой ден бих искала да отида, когато е по-пусто.

Освен това Дунав мост е в ремонт и преминиването се извършва еднопосочно, при което се образуват колони. Отделете си около час минимум. Ние минахме за толкова, а на връщане използвахме ферибота Турну Магуре-Никопол, спокойно и бързо. Запознахме се с румънец, живеещ в България , който пътувал всяка седмица и предния уикенд е чакал 5 часа на Дунав мост при Русе, така че едно на ум.

Редактирам с една снимка на пътя по билото - представете си го някъде между колите и сергиите.

11902593_1118258954854472_1937523716929611138117_1118258861521148_53990451323072

Редактирано от silvia_b
  • Харесвам 7
Публикувано:

Не знам къде да задам въпроса си,но понеже е свързан с предстоящото ни ходене по тези земи ще го сложа тук а ако модераторите решат нека го отделят в отделна тема.

Как се посещават музей,замъци,крепости с дете?Всичките посетени от мене такива места си имат правила за носене на багаж-без големи раници,с раници отпред или други от този род.

Ако бебето е отзад на раница за бебе дали това би било проблем-конкретно за замъка в Бран и замъка Пелеш?

Публикувано:

Съжалявам, че не мога да дам от прясното инфо, но много се съмнявам да имате проблем. То бебето не е багаж, а вие сигурно ще сте с кола и няма да има нужда да носите голяма раница със себе си, предполагам някои бебешки артикули само. Паркинга до замъка е на около 500м.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.