Прескочи до съдържание

Трансилвания

Препоръчани мнения

Красене, бил съм и в двата замъка и затова ще изкажа лично мнение. В замъка Пелеш няма да имате проблеми. Сградата е голяма, просторна - стълбищата широки, а таваните високи. Не мога да кажа същото за Бран и според мен там няма да е удачно да носите бебето отзад на раница. Аз не бих, честно да си призная. Сградата е типичен представител на средновековните замъци със стръмни стълбища, тесни входове и ниски сводове. Преценете добре, иначе не вярвам румънците да ви направят забележка, а за някаква специална регулация по този въпрос при тях по-скоро забрави...

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Някой скоро/последните 10 дни/ да е минавал през Дунав мост?

Това,което се тиражира като информация из пресата направо ме стряска и бих бил много доволен ако някой сподели какво е положението с преминаването по моста.

Благодаря предварително!!!

Връзка към коментар

Ситуацията е според това какъв момент ще уцелиш на трафик. Движението се регулира със светофар от румънска страна. Може да чакаш 40-50 минути може и да минеш за 15, много зависи от потока. В петък и събота се минаваше бързо следобяд. Но иначе миналата седмица имаше време в което имаше колаона на моста.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние минахме, не беше толкова зле, обаче чух и за по-трагични случаи. При нас на отиване-30 мин., на връщане не чакахме, бавно се движихме, то и не може бързо, но не чакахме, иначе пускат на порции, но не разбрах на колко време пускат колоната.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

На връщане чакахме около 50 мин.( отиването беше през Видин ). Като минавахме край отсрещната колона, която беше спряла, чух през прозореца някой да казва, че на 40 мин пускали. Това от 27.08 към 23 часа

Редактирано от Tisho
Връзка към коментар

Някой има ли информация за фестивала на пастърмата и сиренето в Бран?  :)  Информацията ни е, че се провежда в последната седмица на септември. Замислили сме едно пътуване до там и да разгледаме Брашов и околностите.

Връзка към коментар

Отговор на поставения от мен въпрос.Вчера сутринта около 07:10 минахме Дунав мост за 10 минути.

Някой има ли информация за фестивала на пастърмата и сиренето в Бран?  :)  Информацията ни е, че се провежда в последната седмица на септември. Замислили сме едно пътуване до там и да разгледаме Брашов и околностите.

За фестивала в Бран не знам,но в Синая от 4 до 6 септември се провежда фестивала "Sinaia Forever".

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Ние ще пътуваме по 4-дневната почивка септември. Дали има шанс да приключат до тогава с ремонта на Дунав мост или да се ориентираме към сутрешно минаване?

Връзка към коментар

В Трансилвания вижте укрепените църкви, в селата на север от Брашов. Интересни са, особено ако обичате замъци.

Прочетох за тези църкви и смятам да ги видим.Имали някакви особености по намирането им/указателни табели/? Ще имаме две нощувки в Брашов.

Връзка към коментар

Ние посетихме някои, по скоро са манастири, имат тук там табели, но слабо, съветвам ви да си извадите предварително координатите и с навигация, иначе трудно ще ги намерите.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

За укрепените църкви аз специално си записах 2 села , споменати тук - Prejmer и Harman, но след тях по пътя за Сигишоара видяхме още няколко табелки от кафевите за такива църкви, но нямахме време да се отбиваме. Според мен са лесни за намиране. Като зададете селото на навигацията, то самата църква или се вижда отдалеч или има табелки към нея.

Други села с укрепени църкви - общо 7 в списъка на Юнеско:  Биертан, Саксиз, Валя Виилор, Келнок , Дарю, Вискри.

Ето и тук инфо https://en.wikipedia.org/wiki/Villages_with_fortified_churches_in_Transylvania

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Прочетох за тези църкви и смятам да ги видим.Имали някакви особености по намирането им/указателни табели/? Ще имаме две нощувки в Брашов.

Църквите не са за изпускане.В укрепленията има обособена музейна част.И в двете църкви експонатите са почти едни и същи.Църквата в Преймер е по-голяма и музея е такъв.Там може да се разходите и по крепостните стени.Самата църква е съвсем обикновена.

Укрепената църква в Преймер

post-259-0-28790400-1441797213_thumb.jpg

post-259-0-84477100-1441797208_thumb.jpg

Укрепената църква в Харман

post-259-0-89285500-1441797222_thumb.jpg

post-259-0-77634600-1441797218_thumb.jpg

И до двете църкви достъпа е лесен.След като стигнете населените места,на отбивката за църквата/обикновено в центъра/ има големи кафяви табели с характерен знак отбелязващ укрепените църкви.

П.П.По пътя за Сибиу има също укрепени църкви,но не са от тези под егидата на ЮНЕСКО.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Скорошна информация от Румъния

През празниците 19-22 септеври преминаването на Дунов мост ставаше супер лесно. Не сме чакали повече от 10 минути в посока и то в следобедните часове.

В неделя ходихме до Синая. Бях се уплашила като четох за задръстванията. Нищо подобно. Стигнахме супер бързо и лесно. Препоръчвам да ползвате магистралата от Букурещ, а не стария двулетнов път. Нашите познати, при които бяхме, казаха, че румънците предпочитали стария път, защото магистралата била с 5 км по-дълга. А тя е като слънце. Нова, чистичка, празна... за чудо и приказ. :)  Да им се чудиш. Явно навиците трудно се променят.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И двата пътя от Букурещ до Плоещи са  в отлично състояние. След Плоещи пътя до Синая е само един и не е магистрала. Водачите са много внимателни , така че не е много проблем. На Русе не сме чакали повече от 15 мин , но ремонта продължава. Останах с много приятни впечетления от Румъния, определено са по -добре.

Редактирано от tom777
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Повода за нашето посещение беше фестивал на сиренето и пастърмата в Бран,който се провежда последната неделя на септември.За нощувки избрахме Брашов с идеята да поразгледаме за два дни околността.

Фестивалът е много автентичен,може да се сравни с нашите едновремешни сборове/не зная дали все още ги правят/.Ако харесвате подобни сбирки и сте в района си струва да го посетите,ако не за друго,то да си купите истинско сирене и кашкавал,пастърма от расли по традиционен начин животни.Лично за мен ми беше доста циганско,което се подсилваше от постоянният дъжд,калния терен,миризмата на пушек и овча лой. :) .Но толкова вкусен кашкавали и свинска кожа не бях яла отдавна.Според мен всички продукти бяха от овце,но не съм сигурна,поради затрудненията в комуникацията,а и постоянната миризма ми объркаха сетивата.Въпреки дълбоко съмнителната хигиена на мероприятието нямаше здравословни последици. :) Пробвахме от всичко ,което ни предлагаха.Ето малко снимки

Изглед на фестивала от замъка Бран

post-43-0-92135700-1443583682_thumb.jpg

post-43-0-02278800-1443583722_thumb.jpg

post-43-0-56082000-1443583744_thumb.jpg

post-43-0-32435000-1443583771_thumb.jpg

post-43-0-85799800-1443583794_thumb.jpg

post-43-0-96285600-1443583820_thumb.jpgтова е мамалига вътре със сирене и кашавал

post-43-0-77636400-1443583923_thumb.jpg

post-43-0-91148400-1443583969_thumb.jpg

post-43-0-50487700-1443583840_thumb.jpg

• Харесвам 9
Връзка към коментар

И двата пътя от Букурещ до Плоещи са  в отлично състояние. След Плоещи пътя до Синая е само един и не е магистрала.

;може би не се изразих правилно

Препоръчвам използването на магистралата от Букурещ до Плоещ. Спестява време  и е чудна.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

;може би не се изразих правилно

Препоръчвам използването на магистралата от Букурещ до Плоещ. Спестява време  и е чудна.

Едно наум за магистралата.Нова е и няма действащи бензиностанции и дори отбивки.Спирането в аварийната лента не е за препоръчване.Иначе като път е супер.

Редактирано от krasen_denev
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 10 месеца по-късно ...

Такааа,предстои ни ходене не концерт в Будапеща,където ще останем две нощувки.След много чудене на къде да хванем след това,решихме да си направим малка екскурзия из Трансилвания.Ще разполагаме с шест пълни дни и нощи,като тръгнем от Будапеща.Понеже съм обречен  група пубери да ми надуят главата   :lol:, а и не знам дали ми се кара от Будапеща до Сибиу 560км-6 часа а може и повече да са,имам следното питане.Къде  би било добре да се спре за една нощувка,някъде по средата на тези 560 км,която да комбинираме и с разглеждане на нещо интересно?Изчетох темата,но ако някой има предложения за маршрута нека сподели.Връщането ще ни е през Русе,като последната нощувка ще ни е там а не в Букурещ.

Редактирано от Branko
Връзка към коментар

След един неуспешен опит за пътуване в Трансилвания в началото на май тази година, вторият опит беше успешен. Изключително доволен съм от пътуването. След изчитане на много форуми, сайтове и една книжка "Непозната Румъния" на 29.07 се отправихме на северозапад. Пътуването през северозападна България беше бавно и спокойно. Отклонени маршрути, ремонтирани и неремонтирани пътища. По обяд стигнахме Дунав мост 2 и успешно прекосихме Дунав. Идеята на пътуването беше: Първа среща със северната ни съседка, запознаване с част от минералните им извори и курорти и не на последно място известните им градове. Пет дни изминаха бързо, открихме, че очакванията ни се разминават тотално с действителността. Това което видяхме ние: добри пътища, уредени китни села и и градчета, целите украсени с цветя по стълбове, огради, парапети (кой и как се грижи за тях и ги полива, не знам). Е, пътува се сравнително бавно, но пък ние не бързахме, имаше какво да се види: Красиви къщи и огради, солни мини и езера, минерални бани.

Първа нощувка: Байле Оланещи, близо до Рамничи Вълча, посещение на близката солна мина.

Втора нощувка: Себеш, с разглеждане на Сибиу и план за посещение на замъка в Хунедоара (не се получи), но пък хотела беше супер.

Трета нощувка: Совата (минерален курорт) пътьом посещение на Алба Юлия, Медияш, Сигишоара. Посещение на езерото Мечката в Совата и къпане в солния басейн в съседното селце Прайд.

Четвърта нощувка: Байле Бушнад (също СПА курорт), посещение и къпане във вулканичното езеро Света Ана

На следващия ден, на колата и през Брашов, Синая, центъра на Букурещ (във всички форуми пише да не се минава през околовръстното), Дунав мост и София.

И нови планове за посещение на Северозападна Румъния, Бесарабия, Замъкът Хунедоара ...

А в Трансилвания се говори освен румънски, немски (в немските градчета) и унгарски (в унгарската част). Първата комбинация: Румънски и Немски се справяхме сравнително добре, втората: Румънски и Унгарски ни позатрудни, защото в по нетуристическите населени места английският не им е силната част. И докато румънският през италиански, латински и общи думи с нашия език (като джолан) се разбирахме, то унгарският е непробиваем. А на много места в унгарската част си говореха на унгарски, менютата бяха на унгарски, табелите бяха на унгарски. А и не им беше кеф да говорят на румънски, не че ги разбирахме.

То се получи малко дългичко, а има още много какво да се каже.

Абе пак ми се приходи в Румъния.

То така беше и с Албания, повторих на следващата година.

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Съвсем ласт минит реших за празниците в края на седмицата да тръгнем към Румъния /Букурещ - Синая- Бран - Брашов/. Нощувките ще са в Синая и въпросът ми в тази връзка е някой може ли да препоръча хубава кръчма в Синая? 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.