Прескочи до съдържание

Профилактика против малария

FlyTraveler

Препоръчани мнения

Все още не съм посещавала Африка (дай Боже да отида скоро :):) но имам един любим сайт на един пътешественик- Юри Варошанов, който освен пътеписи дава и разни съвети. Относно маларията беше споменал освен  Маларон, някакво лекарство което се нарича Коартем. 

Ето линк за инфо : http://juriwaro.com/mixed_topics

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте,

Мой близък заминава на работа в Мианмар. Моля за съвет какви лекарства да си купи профилактично - от витамини до антибиотици- нещо, което може да му се наложи да ползва през дългото пребиваване там.

За момента се е подготвил с Маларон, и се е ваксинирал срещу Хепатит А и Тиф.

Връзка към коментар

Маларон за Мианмар не му трябва, да види линка от поста на Калоян по-горе на български, тук също има много информация, да прочете внимателно таблиците и в двата линка, има информация за Мианмар.

Връзка към коментар

В Мианмар аз се мазах с обикновен репелент, от нашите аптеки и като стоях сред рояците от комари, около мен не припари нито един. Беше странна гледка, аз стоя на разсъмване, около мен рояци, а на 30 см. до мен нито един, аз се местя и те бягат. Понеже много ме ядат какви ли не насокоми, и съм алергична, направо се изкефих.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Дай боже да се намери ваксина на тази ужасна болест. Стотици хиляди хора, предимно деца, умират от нея всяка година в Африка и Азия.

В тази връзка, не е невъзможно да се отстрани напълно болестта - в Европа от 60-те години насам малария няма. В Африка... В богатите страни също маларията е сведена до 0. В повечето части на ЮАР не съществува никакъв риск от заразяване (освен в Мпумаланга).

В Реюнион, който е част от Франция, до 1948 г. маларията е била причина за 1/3 от смъртните случаи всяка година. След превръщането от колония в департамент, държавата започва да налива само за борба с маларията над 3,3 милиона долара на година между 1959 до 1979 (годината, в която ендемичната малария е заличена от острова, всички други случаи от тогава са внесени от околните острови). Освен с инсектициди срещу възрастни комари се води паралелна война с ларвите, внасят риби, които ядат ларви, пресушават застояли водоеми. Изследват хората от къща на къща и контролират болните, като същевременно изтребват комарите там, където има заразени. Завишават се многократно хигиенно-санитарните норми. Резултат - маларията е заличена от острова за 20 години и 66 милиона долара за остров с обиколка от 210км и 600 000 души население (тогава).

Представете си за голяма и бедна страна, примерно Конго или Индия за каква сума ще става въпрос... Начини има за справяне с маларията, но няма пари, затова и държавите, които страдат от малария са все едни от най-бедните. Ваксина би улеснила много тази борба или поне би намалила значително смъртността от малария, какъвто е случая с жълтата треска например, която е на изчезване. Но... Намери ли се лечение за една болест все изниква нова, все по-страшна и нелечима - СПИН, ебола и т.н.

Редактирано от Kaloyan89
  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

В богатите страни също маларията е сведена до 0. В повечето части на ЮАР не съществува никакъв риск от заразяване (освен в Мпумаланга).

... и в съседната провинция Лимпопо.

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Въпросът ми тук е технически, но все пак причината да го задам е покупка на генерик на Маларон, та затова го слагам в тази тема.

Бях си решил проблема с покупката на анти-маларийни от една онлайн аптека в УК, сега обаче като се опитах да вляза на страницата им и ми се изписа "Uh oh! something went wrong. An error has occurred which prevented the loading of this page".

Някой от спецовете по Интернет има ли представа в какви случаи се получава такова съобщение (проблем със сървъра, забрана за определени държави и т. н.)? Една друга онлайн аптека в УК дава същото, други пък си излизат без проблем страниците им. Тази, която искам има много добри отзиви по нета, били са много бързи с доставката преди, а и оналйн консултацията им беше само 10 паунда (другите започват от 23).

Домйна е http://travelpharm.com

Аз им пуснах мейл да питам какво става, ще ги пробвам и по тел. ама да стане 09:00 в УК. Все пак да видя и вашите мнения относно в какви случаи се получава такова съобщение. Вие получавате ли го същото? Може би някой извън БГ, още по-добре от УК да пробва да набере домейна да видим какво става.

Благодаря предварително за отговорите!

Връзка към коментар

Получих същото съобщение. Може би правят нещо на сайта, а може и да са ги хванали да продават определени лекарства без рецепта и да са ги затворили...

Мерси.

Връзка към коментар
  • 6 месеца по-късно ...

А дано - ЦЪК

За съжаление, нещата не са каквито очакваме. :lol: Следя развитието на изпитанията, ето горе-долу, какво е положението:

http://www.puls.bg/health/highlights/news_12810.html

Силно се надявам Глаксо, които имат опит с ваксините / техни са тези за хепатит  Б и А - Енжерикс и Хаврикс/ да докарат нещата до успешен край. :(

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...

Страхотна новина, не специално за нас пътуващите, но за човечеството. И скоро може и да се заличи тази ужасна болест!

"Първата ваксина срещу малария в света получи зелена светлина от Европейските регулаторни органи, които я препоръчаха като сигурна и ефективна за използване при бебетата в Африка, които са изложени на риск от пренасяното чрез ухапване от комари заболяване, съобщи Reuters.

Ваксината Mosquirix се разработва от 28 години." 

http://offnews.bg/news/%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5_18753/%D0%9E%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0_537175.html

• Харесвам 6
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Казвайте откъде да се купи маларон или генерикът му, че май ще ми трябва :)

Или на някое летище, или по интернет, мисля Fly беше намерил най-добрата цена за пазаруване онлайн.

Връзка към коментар

Най-добрата цена, която съм виждал до момента - под един паунд за таблетка за генерика (който си е като оригинала, просто го произвежда друга компания - първата опция на картинките на страницата, към която пускам линк), като можеш да си купиш само толкова таблетки, колкото ти трябват. Онлайн рецептата е проформа и май струваше 10 паунда, но не може без нея:

http://www.travelpharm.com/malaria-prevention-c165

По една таблекта на ден след храна, по възможност с мляко. Започваш един ден преди да влезеш в маларийната зона и продължаваш 7 дни след като излезеш.

Маларона е най-доброто за маларийните райони на подсахарска Африка, не знам за Нова Каледония какво точно се препоръчва, плазмодиите не са еднакви навсякъде и са резистентни към различни лекарства.

П. П. Няма да ти искат рецепта по летищата, като получиш таблетките, на опаковката ще има лепенка с твоето име и името на аптеката, което би било достатъчно.

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Може да се поръча generic от UK, но някои не доставят до България. Според сайта, който е дал Fly, доставката до страни от ЕС е 25 паунда; виждам, че искат да им пратиш и хартиено копие на рецептата, което неминуемо ще забави или оскъпи поръчката. 

Виж някой живеещ в UK дали няма да идва към България скоро и дали не би могъл да ти го донесе, ако поръчаш на неговия адрес. 

Връзка към коментар

Мерси, имах предвид, че ако тръгна да го купувам на летище - ще ми искат рецепта.

Тези дали доставят за под 3 седмици ? :)

Връзка към коментар

Мерси, имах предвид, че ако тръгна да го купувам на летище - ще ми искат рецепта.

Тези дали доставят за под 3 седмици ? :)

Сигурна съм, че ако поискаш рецепта, дори от личния лекар, няма проблем да ти я издаде. Особено като се има предвид, че това вероятно няма да е към НЗОК, единственото условие е, да е написана на английски език. В UK и тук, в Брюксел съм купувала лекарства на познати, с българска рецепта написана на английски (най-обикновена бланка).

Освен това, в НЦЗПБ мисля имат специализиран кабинет по тропически болести, който консултира пътуващи за по-екзотични дестинации. Може пък да имат нещо подходящо да предложат за профилактика.

Връзка към коментар

Според сайта, който е дал Fly, доставката до страни от ЕС е 25 паунда; виждам, че искат да им пратиш и хартиено копие на рецептата, което неминуемо ще забави или оскъпи поръчката. 

Не само, че не изискват, ами и не признават хартиена рецепта от България. Не беше въпроса дали е на агнлийски или не е (рецептите за медикаменти се пишат на латински), имаше нещо друго - предварително изпращане с куриер забавяше поръчката или нещо си там. Имат проформа тяхна онлайн "консултация", където отговаряш на някои въпроси и отнема 5 минути, май струваше 10 паунда отгоре. Два пъти вече си вземам от този сайт антималарийни, пристигат в България до 10-12 дни макс и като цяло онлайн аптеката има добра репутация из travel community.

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.