Прескочи до съдържание

Профилактика против малария

FlyTraveler

Препоръчани мнения

Здравко Ангел
Публикувано:
преди 3 часа, ivelin1012 каза:

аз ще ходя в Индия за 7 дена (Джайпур, Делхи и Агра). Хипохондрик съм попринцип. Ако го намеря маларона и като го почна 2 дена преди полета ще видя как ще ми го понесе организма, ако е ок ще го продължа.

Както вече са писали, специално за този район няма нужда да пиеш маларон. Но все пак, ако ще се чувстваш по-спокоен, започни го по-рано, както си решил.

Публикувано:

Приемам меларон вече 5-6 дни без никакви странични реакции. Аз също малко се притеснявах не толкова от описанието в листовката, колкото от нещата, които прочетох по разни форуми. Личната лекарка ми изписа пробна доза месец преди пътуването и го приемахме няколко дни без никакви реакции. 
Желателно е да се приема с храна и по възможност с млечен продукт. Аз го взимам с обилна закуска и малка кофичка плодово мляко. 

Лично аз не бих го приемала в район, който не е рисков и в който не се препоръчва, само и само, за да се чувствам по-добре. Това не са витамини. 

• Харесвам 4
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано: (редактирано)

Здравейте,

Аз си купих Маларон от гръцката аптека преди 6 месеца защото ходих в Бразилия, но не го използвах и няма и да го ползвам скоро.

Редактирано от chandni
Продажба на лекарства
  • Харесвам 2
  • 5 месеца по-късно ...
Публикувано:
On 7/8/2024 at 3:39 PM, Oshko said:

За този район по-скоро не ти трябва, води се малък риск и не се препоръчва.

А ваксини? И по-специално срещу хепатит А, Б и холера?

Публикувано:
преди 6 минути , Narasimha каза:

А ваксини? И по-специално срещу хепатит А, Б и холера?

Хепатита е само препоръчителен, младежите си го имат по имунизационен календар така или иначе. Ние си направихме преди много години за А, мисля че е добре дори и за БГ. Б мисля се пренася по полов път. Холера не сме правили. Трудни са тези преценки, няма безспорна истина.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 8.07.2024 г. в 15:33, ivelin1012 каза:

аз ще ходя в Индия за 7 дена (Джайпур, Делхи и Агра). Хипохондрик съм попринцип. Ако го намеря маларона и като го почна 2 дена преди полета ще видя как ще ми го понесе организма, ако е ок ще го продължа.

За Индия бих взела със себе си единствено широкоспектърен антибиотик за всеки случай и сушена билка камшик, herba agrimoniae, от която се сдъвкват някоко листенца срещу диария и веднага пресича. Хранили сме се както в скъпи хотели, така и в заведения на улицата, в т.ч. веганска храна.

• 2 месеца по-късно ...
  • 4 месеца по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, 

Предстои ми пътуване до Южна Африка, Ботсвана и Зимбабве. Ходилите в тези райони дали могат да споделят мнение дали са взимали превантивно хапчета против малария и как е положението там? 

Публикувано:
преди 4 часа, Plamsi каза:

Здравейте, 

Предстои ми пътуване до Южна Африка, Ботсвана и Зимбабве. Ходилите в тези райони дали могат да споделят мнение дали са взимали превантивно хапчета против малария и как е положението там? 

Здравей! И в трите държави сме били и никъде не сме пили никакви хапчета против малария. Този регион не е високомалариен и може да се мине и с репеленти. Естествено, има хора, които пият превантивно хапчета, за да са спокойни, но ние лично бяхме три седмици в района и нищо не сме пили. 

• Шок 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 20 часа, Здравко Ангел каза:
На 23.08.2025 г. в 19:46, Plamsi каза:

Здравейте, 

Здравей! И в трите държави сме били и никъде не сме пили никакви хапчета против малария. Този регион не е високомалариен и може да се мине и с репеленти. Естествено, има хора, които пият превантивно хапчета, за да са спокойни, но ние лично бяхме три седмици в района и нищо не сме пили. 

Това е един от най-неподходящите въпроси за задаване в интернет форум. Другият е колко е опасно/безопасно по улиците.

После, като се заразиш, какво? Ама един човек във форума ми каза, че бил оцелял, без да пие хапчета.

Междувременно други източници в интернет казват друго:

https://africacdc.org/news-item/malaria-surge-in-southern-africa/#:~:text=Yet for many countries in,the same period in 2024.

Цитирам маркирания пасаж:

Take Botswana, which since epidemiological weeks 1–23 of 2025 has recorded 2,223 cases and 11 deaths, compared to 218 cases and no deaths in the same period in 2024. Okavango has been hit hardest, accounting for 69% of the cases. Since the outbreak began in November 2024, a total of 2,344 cases have been reported, with sporadic outbreaks appearing in non-endemic districts.

Всеки сам си прецЕня!

• Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:
преди 12 часа, домосед каза:

Това е един от най-неподходящите въпроси за задаване в интернет форум. Другият е колко е опасно/безопасно по улиците.

После, като се заразиш, какво? Ама един човек във форума ми каза, че бил оцелял, без да пие хапчета.

Междувременно други източници в интернет казват друго:

https://africacdc.org/news-item/malaria-surge-in-southern-africa/#:~:text=Yet for many countries in,the same period in 2024.

Цитирам маркирания пасаж:

Take Botswana, which since epidemiological weeks 1–23 of 2025 has recorded 2,223 cases and 11 deaths, compared to 218 cases and no deaths in the same period in 2024. Okavango has been hit hardest, accounting for 69% of the cases. Since the outbreak began in November 2024, a total of 2,344 cases have been reported, with sporadic outbreaks appearing in non-endemic districts.

Всеки сам си прецЕня!

То това е ясно, че всеки сам си преценя как да процедира, но не пречи да попита и който има желание да изрази мнение. Модераторите, ако смятат, че въпросът ми е неуместен за форума, може да го изтрият.

Публикувано:
преди 8 часа, Plamsi каза:

То това е ясно, че всеки сам си преценя как да процедира, но не пречи да попита и който има желание да изрази мнение. Модераторите, ако смятат, че въпросът ми е неуместен за форума, може да го изтрият.

Защо да е неуместен въпросът? Не съм била в изброените държави, но когато ходим на сафари в Африка взимаме Маларон. Странични ефекти за себе си не съм забелязала, мъжът ми също.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

За първото полугодие на 2025 г. регистрираните случаи на малария в Зимбабве са близо 120 хиляди.

• Харесвам 2
  • Шок 2
  • Замислям се 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте,

Предстои ми пътуване до южен Виетнам.  До пътувалите вече до там, ще съм благодарна да споделят всякаква информация относно:

1. Трябва ли да приемам препарати против малария?

2. От къде могат да се купят? 

Благодаря предварително за всяко споделено мнение, малко късно се сетих да проверя тази информация, оказа се че в БГ не се продават такива препарати.

Публикувано:
преди 51 минути , vici каза:

Здравейте,

Предстои ми пътуване до южен Виетнам.  До пътувалите вече до там, ще съм благодарна да споделят всякаква информация относно:

1. Трябва ли да приемам препарати против малария?

2. От къде могат да се купят? 

Благодаря предварително за всяко споделено мнение, малко късно се сетих да проверя тази информация, оказа се че в БГ не се продават такива препарати.

може да прочетеш тази тема, но най-общо не мисля, че има някакъв проблем извън Африка

Публикувано:
преди 20 минути , neuromancer каза:

Аз не мисля, че някой е взимал маларон за Виетнам

От агенцията, с която пътувам изрично са ми написали за профилактиката на малария, и са посочили варианти лекарства  и схема на прием.

Четох много по темата и мисля че, е въпрос на личен избор да се приема или не препарат.

Някой казват не съм пил лекарства и нищо ми няма...

Но всеки решава за себе си.

Публикувано:

Тъй като, както казахте, всеки решава за себе си, все пак е добре и да прочетете за  противопоказанията, а и за страничните ефекти от приема на маларон, за да вземете мотивирано решение, което не е базирано само на написаното от туристическа агенция.

Аз съм приемала маларон само в Африка. За Виетнам не бих, при положение че случаите на зараза там са нищожно ниски. 

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, vici каза:

От агенцията, с която пътувам изрично са ми написали за профилактиката на малария, и са посочили варианти лекарства  и схема на прием.

Четох много по темата и мисля че, е въпрос на личен избор да се приема или не препарат.

Някой казват не съм пил лекарства и нищо ми няма...

Но всеки решава за себе си.

Ще си май наистина първият човек, взимал маларон за Виетнам, ама ако случайно много се притесняваш, си го вземи като стендбай. Иначе, както винаги - добри препарати против комари, често и хубаво пръскане с тях, ще имат по-добър ефект в случая, отколкото маларон. Понеже денге примерно там ти е доста по-реалистична опасност. Че най-вероятно и японски енцефалит.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 16 минути , ivailo_radev каза:

Ще си май наистина първият човек, взимал маларон за Виетнам, ама ако случайно много се притесняваш, си го вземи като стендбай. Иначе, както винаги - добри препарати против комари, често и хубаво пръскане с тях, ще имат по-добър ефект в случая, отколкото маларон. Понеже денге примерно там ти е доста по-реалистична опасност. Че най-вероятно и японски енцефалит.

Вие ще я откажете от тази почивка. 

• Смея се 3
Публикувано:

Няма да се опитам да давам мнение за препаратите против малария, тъй като в интернет има достатъчно информация и всеки трябва сам да прецени кое е най-доброто за него (лично ние при пътуването си до Виетнам и Камбоджа в края на март 2025 г. решихме, че няма нужда от такива). Определено препоръчвам човек да се запознае както с рисковете от зараза, така и с противопоказанията на продуктите против малария (поне така направихме ние). Така, когато човек вземе решение, може да е спокоен, че е информиран и за двете страни на монетата 🙂. Агенциите понякога се презастраховат, но ги разбирам, особено ако имат неприятен опит от миналото.

преди 3 часа, ivailo_radev каза:

Относно препаратите против комари, определено бих препоръчал взимането на качествени такива с две ръце:

Марката ми беше препоръчана във форума и веднага я намерих в Амазон. Мога спокойно да кажа, че през цялото ни пътуване във Виетнам и Камбоджа, и въпреки обикалянето ни на всевъзможни места… нито едно комарче не ни ухапа 😄. Третият човек с нас първоначално използваше препарати от България, но след няколко дни премина на нашите (просто тези от България не действаха така добре), така че силно ги препоръчвам – особено ако сте като нас и комарите ви обожават 😄 

• Харесвам 2
Публикувано:

50% deet? Това даже не мисля, че може да се продаде легално в някои страни в Европа. А аз със сигурност не бих си го напръскала върху кожата. Перфектно се справят и препаратите с Икаридин.

Публикувано:
преди 8 часа, feel_the_rush каза:

50% deet? Това даже не мисля, че може да се продаде легално в някои страни в Европа. А аз със сигурност не бих си го напръскала върху кожата. Перфектно се справят и препаратите с Икаридин.

Легално си е. Даже има от няколко европейски производителя. Примерно Anti Brumm Ultra Tropical е немски спрей, Nobite е френски.

• Харесвам 2
Публикувано:

@vici, директно никой няма да ти каже да пренебрегнеш препоръките на тази или онази агенцията или пък мъдрите съвети на външното ни министерство, както и писаниците в Интернет. Ти ще трябва да си прецениш на какво/кой  да се довериш и какво да игнорираш.

Ние бяхме почти по едно и също време със @Zdravko Nestorov във Виетнам. Не сме се пръскали/мазали с нищо против комари, камо ли да пием маларон.

Но нито неговия опит, нито моя са миродавни. Гледай сухи статистики (актуални) и си преценявай.

Аз ти пожелвам приятно изкарване в южен Виетнам.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.