Прескочи до съдържание

Профилактика против малария

FlyTraveler

Препоръчани мнения

На 22.08.2022 г. в 14:01, Biser Hong каза:

Здравейте, успях да поръчам от аптеката която препоръчахте тук, но там нямаха достатъчно бройки тъй като сме 5 човека в групата за почти 2 седмици.

Имате ли други идеи от къде могат да се вземат допълнителни бройки Маларон? Благодаря.

Върнах се преди 10 дни от Субсахарска Африка. Малко преди тръгване дама от Пловдив беше готова да ми прати по куриер опаковка Маларон, останала й след нейното пътуване и в срок на годност (струвал й е 25 щ.д.). Отказах се,  тъй като позната опитна аптекарка, също пътешестваща, ми изготви друга комбинация за всеки случай на много по-изгодна цена. (Бях единствената в групата от 9 човека, който не приемаше медикамента отпреди влизане в ивицата Каприви по съответната схема за профилактика. Всъщност не приемах абсолютно нищо, а не се и наложи прилагане на нищо от средствата, препоръчани ми от приятелката аптекар.)

Ако искате, мога да Ви свържа с дамата от Пловдив, едва ли междувременно го е дала на някого и сигурно опаковката продължава да е свободна.

Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...

Имам питане за закупуване на Маларон от Гърция (аптеката до границата на Кулата) - нужна ли е рецепта и ако да - става ли рецепта от доктор в България? 

Прегледах темата - CCK е споменал нещо, ама мнението е от 2015г. та реших да потърся по-актуално инфо за рецептата (а също и ориентировъчно за цената). 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Цена от миналата година - 22,36€. Не е необходима рецепта. Поръчвате по вайбър.

Редактирано от chandni
Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...
  • 3 седмици по-късно ...
  • 1 месец по-късно ...

Информативно да кажа, днес купих една опаковка Маларон от Кавала. Вчера минах през 10-тина аптеки тук и навсякъде нямаше, повечето даже ме гледаха странно, имаше един не беше чувал за такова нещо. В крайна сметка в една аптека се уговорихме с "мацката" да издърпа от друга аптека една опаковка и днес минах да я взема. 18евро 12 таблетки, като момичето каза, че може да уреди и повече опаковки, стига да й се даде предварителна заявка. 

Давам локация на аптеката,  макар гугъл мапс да не я показва, намира се точно до маркираната на картата оптика: 

Screenshot_20230819_194513_Maps.jpg

• Харесвам 6
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Здравейте,

ще пътувам за Мадагаскар скоро и прочетох, че е хубаво да сме защитени от маларийни комари. Според вас необходим ли е приема на Маларон и ако да, то в България може ли да се закупи? Също така може ли да ми препоръчате репелент, който го има на българския пазар, за да се чувстваме добре защитени?

Благодаря предварително!

Връзка към коментар
Преди 1 час, Ники Петров каза:

Здравейте,

ще пътувам за Мадагаскар скоро и прочетох, че е хубаво да сме защитени от маларийни комари. Според вас необходим ли е приема на Маларон и ако да, то в България може ли да се закупи? Също така може ли да ми препоръчате репелент, който го има на българския пазар, за да се чувстваме добре защитени?

Благодаря предварително!

Маларон няма в БГ, защото не се допуска. Има го в Гърция. За Мадагаскар - задължително маларон, та и ваксини за жълта треска и хепатит. Репелент от БГ не се взема, а от съответната страна. 

Връзка към коментар
преди 1 час, Ники Петров каза:

Здравейте,

Благодаря предварително!

Добре е да си купите репелент от Мадагаскар, защото не се знае българският как ще действа на местните насекоми. Иначе ние като бяхме в Мадагаскар не сме пили Маларон. В началото на годината бяхме два месеца в Африка, включително във високорискови маларийни райони, пак не сме пили Маларон. Вземете си тънки блузи с дълъг ръкав и дълги панталони и се пръскайте стабилно с репелента. Понякога Маларонът има странични ефекти като главоболие, повръщане, разстройство... изобщо може сериозно да ви развали пътуването. Но ако мислите, че ще се чувствате по-сигурни, най-близката точка, откъдето да си купите е Гърция.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 33 минути , Pantelej Putnik каза:

Маларон няма в БГ, защото не се допуска. Има го в Гърция. За Мадагаскар - задължително маларон, та и ваксини за жълта треска и хепатит. Репелент от БГ не се взема, а от съответната страна. 

От РЗИ казаха, че няма задължителни ваксини за там. Наистина ли е толкова опасно? 

Връзка към коментар

Репелентът трябва да бъде с висок процент DEET, за да е ефикасен.

А Маларон може да поръчате по Вайбър от гръцката аптека Промахон. Изпращат по куриер.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 39 минути , Ники Петров каза:

няма задължителни ваксини за там. Наистина ли е толкова опасно? 

Аз не съм правила никакви ваксини, но маларон пих.... Нямах някакви проблеми от каквото и да е естество. Маларона взех от аптеката в Промахон, много бързо и лесно, с куриер

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, dechy каза:

Маларон може да поръчате по Вайбър от гръцката аптека Промахон. Изпращат по куриер.

Преди около месец писахме на аптеката, казаха, че нямат Маларон, имало проблем с доставката му. Не сме проверявали впоследствие дали са заредили.

Връзка към коментар

Тоя мит с репелентите трябва да спрете да го разпространявате. Мен ме ядат всякакви гадини навсякъде по света, но винаги си нося от България Аутан и като се напръскам нищо не ме закача. Та това: купи си репелент от Гватемала, щото българския действа само на нашите си комари е пълна глупост....

• Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 6 минути , boogy83 каза:

Тоя мит с репелентите трябва да спрете да го разпространявате. Мен ме ядат всякакви гадини навсякъде по света, но винаги си нося от България Аутан и като се напръскам нищо не ме закача. Та това: купи си репелент от Гватемала, щото българския действа само на нашите си комари е пълна глупост....

Не знам дали е мит или не, но специално Аутан дотолкова да не действа на никого от семейството ми, въобще не искам и да го чуя. Даже имам чуството, че им ставаме по-вкусни на гадините с него...

• Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 10 часа, boogy83 каза:

Аз също съм доволен от един Аутан, който е с по - висока концентрация на икаридин(20%), защото повечето са с концентрация 10% и те определено не вършат работа.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 12 часа, chandni каза:

Преди около месец писахме на аптеката, казаха, че нямат Маларон, имало проблем с доставката му. Не сме проверявали впоследствие дали са заредили.

Миналата седмица си поръчахме и вече ни ги доставиха. Цената беше 17.80 евро за опаковка + доставката.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 11 часа, boogy83 каза:

И аз обичам понякога крайните становища, но знам, че те почти винаги са грешни. 

А иначе най-якият Аутан никак не помогна на приятеля ми швейцарец да спре рояците комари, насочили се към голите му кълки. Жена ми обаче му даде някакъв български препарат (спрей) и никой повече не препари до него. В Тайланд си взехме местен препоръчан препарат и комар не ни кацна. 

Та, всички имаме някакво становище и опит, но пък не бива да твърдим, че именно ние сме най-правите. Поне аз така си мисля, въпреки че понякога и аз го забравям. 🙂 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 25 минути , Pantelej Putnik каза:

И аз обичам понякога крайните становища, но знам, че те почти винаги са грешни. 

А иначе най-якият Аутан никак не помогна на приятеля ми швейцарец да спре рояците комари, насочили се към голите му кълки. Жена ми обаче му даде някакъв български препарат (спрей) и никой повече не препари до него. В Тайланд си взехме местен препоръчан препарат и комар не ни кацна. 

Та, всички имаме някакво становище и опит, но пък не бива да твърдим, че именно ние сме най-правите. Поне аз така си мисля, въпреки че понякога и аз го забравям. 🙂 

А може ли името на този български чудотворен спрей 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , searus каза:

А може ли името на този български чудотворен спрей 🙂

Той беше някакъв световно неизвестен от малка БГ фирма, но пък всички майки на детската площадка го ползваха. Аз бях скептичен, но видях резултата нагледно. Трябва да питам за името на спрея.

П.П. Иначе мисля, че всеки човек излъчва някаква миризма, което всъщност определя дали е "сладък" за комарите. 

Връзка към коментар
преди 13 минути , Pantelej Putnik каза:

Той беше някакъв световно неизвестен от малка БГ фирма, но пък всички майки на детската площадка го ползваха. Аз бях скептичен, но видях резултата нагледно. Трябва да питам за името на спрея.

П.П. Иначе мисля, че всеки човек излъчва някаква миризма, което всъщност определя дали е "сладък" за комарите. 

Аз вече не знам какво да го правя моето дете, страшно го обичат гадините, а ухапаното става на мехури, някак си не искам да минаваме на DEET 50%... Чакам да кажеш марка.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.